Prehistorisch atelier gevonden in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is een atelier ontdekt van honderdduizend jaar oud. Het gaat waarschijnlijk om de oudste kunstwerkplaats in de wereld. De studio werd gebruikt om het roodgekleurde pigment oker te mengen en bewaren. De kleurstof kan zijn gebruikt voor verf, decoratie of bescherming van de huid.

De werkplaats werd ontdekt in de Blombosgrot langs de ruige kust bij Kaapstad. Wetenschappers hebben in die omgeving eerder stenen gereedschap en vistuig gevonden die tot de oudste ooit behoren.

Naast brokken oker zijn vijzels en bewaarschalen aangetroffen, evenals botten en steenkool om te mengen met het pigment. In de grot lagen ook andere werktuigen om met oker te werken.

Hoofdonderzoeker Christopher Henshilwood van de Universiteit van Bergen in Noorwegen zei dat de vondst een belangrijke bijdrage levert aan de kennis over de ontwikkeling van complexe mentale processen bij mensen.

Henshilwood, die ook verbonden is aan de Zuid-Afrikaanse Universiteit van Witwatersrand, zei verder dat de onderzoekers denken dat de oker tegen stenen werd gewreven om er een fijn rood poeder van te maken, dat vervolgens werd vermengd met vermalen botten, steenkool, een vloeistof en stukjes steen. Dit mengsel werd in schalen van schelpmateriaal met een bot geroerd.

De ontdekking van het atelier wordt beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Science.


Prehistorisch atelier gevonden in Zuid-Afrika (Foto: Novum)