FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 oktober 2011

'Ratko Mladic weer in ziekenhuis'

Ratko Mladic, de van oorlogsmisdaden verdachte oud-commandant van het Bosnisch-Servische leger, is opgenomen in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Dat zei Milos Saljic,één van zijn advocaten, maandagavond in Belgrado, aldus Servische media.

Mladic wordt door het Joegoslavië-Tribunaal beschuldigd van oorlogsmisdaden en is gedetineerd in de Scheveningse strafgevangenis. "Het ging slecht met Mladic, maar de gevangenisarts kon geen oorzaak vinden. Daarom is hij naar het ziekenhuis overgebracht. Daar ligt hij nu aan een infuus", aldus Saljic.

'Ratko Mladic weer in ziekenhuis'
'Ratko Mladic weer in ziekenhuis' (Foto: ANP)

Automobilist valt in slaap op A16

De politie heeft maandagmiddag op de A16 haar handen vol gehad aan een slapende automobilist. Agenten moesten de linkerrijstrook afzetten om de man wakker te maken.

De man stond vlak voor de Moerdijkbrug in de file toen hij besloot even op de voorstoelen te gaan liggen. Hij viel in slaap en de oplossende file en het verkeer dat weer op gang kwam konden hem niet wakker maken.

Een voorbijganger die op zijn scooter langs de snelweg reed zag de stilstaande bestelauto, waarschuwde de politie en filmde het hele gebeuren. De automobilist moest een paar keer in zijn ogen wrijven toen hij in de gaten kreeg dat agenten op zijn raampje klopten om hem wakker te maken.

Hij verklaarde, hoe kan het ook anders, dat hij in slaap was gevallen. Het filmpje dat de scooterrijder maakte is hieronder te zien.


Automobilist valt in slaap op de A16

Werken buiten de deur voortaan makkelijker

Het wordt makkelijker om buiten de deur te werken, bijvoorbeeld in een café. Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) versoepelt de regels voor dit zogeheten plaats- en tijdongebonden werken, zo schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

De soepeler eisen golden al voor mensen die thuis werken, maar gaan vanaf juli volgend jaar ook gelden voor andere plekken. Om de belemmeringen weg te nemen zijn geen fundamentele wijzigingen nodig van de arbowetgeving, maar volstaat een aantal kleine aanpassingen die bovendien voor minder administratieve lasten zorgen, schrijft De Krom.

Een werkgever hoeft bijvoorbeeld niet meer te regelen dat er noodverlichting is voor wie in zijn tuin werkt of werknemers die in een stationshal willen werken te voorzien van oordoppen.

De staatssecretaris voert met zijn brief een afspraak uit het regeerakkoord uit. Volgens de bewindsman zijn werkgevers en werknemers 'nog vaak huiverig' om op andere plaatsen en afwijkende tijden te werken, omdat ze denken niet aan alle regels te voldoen.

Aangifte tegen Dolfinarium om orka Morgan

De Orka Coalitie gaat aangifte doen van het mishandelen van orka Morgan tegen het dolfinarium in Harderwijk. Het dolfinarium zou het welzijn van Morgan ernstig in gevaar brengen door haar ruim vijftien maanden alleen in een veel te kleine tank te houden. Ook zou het Dolfinarium een rechterlijke uitspraak aan de laars lappen.

De dierenarts van het Dolfinarium zou begin augustus aan de rechtbank in Amsterdam hebben beloofd Morgan meer ruimte en sociaal contact met dolfijnen te geven. Inmiddels zou de Orka Coalitie, een groep dierenactivisten, te horen hebben gekregen dat dit toch niet gaat gebeuren, omdat Morgan zelf niet naar het grotere bassin zou durven te zwemmen. "Dat is echter een kwestie van geduld, kennis en oefening", aldus de activisten.

Morgan werd op 23 juni 2010 verzwakt uit de Waddenzee gehaald. Sindsdien verblijft zij in het Dolfinarium in Harderwijk. Begin augustus wist de Orka Coalitie te voorkomen dat Morgan naar Tenerife zou worden gebracht. Het Dolfinarium wil dat de orka naar zeepark Loro Parque in Tenerife verhuist. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaf hier toestemming voor.

Terugzetten in de vrije natuur is volgens wetenschappers onmogelijk, omdat Morgan alleen goede overlevingskansen heeft als ze met haar familie wordt herenigd. De activisten geloven hier niets van en betwistten de onafhankelijkheid van de deskundigen. Ze stapten naar de rechter en die besloot dat het dier in Harderwijk moet blijven tot er meer onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden om Morgan terug te zetten in de natuur.

Volgens de Orka Coalitie zit Morgan ruim twee maanden na de uitspraak nog steeds alleen in een veel te kleine noodtank. "Terwijl er meer ruimte en gezelschap beschikbaar is. Het is duidelijk dat er niet in het belang van het dier gehandeld wordt, en daarmee is er sprake van dierenmishandeling."

EU-top over financiële crisis uitgesteld

De Europese top over de financiële crisis in Europa wordt uitgesteld tot 23 oktober. Dat heeft Herman Van Rompuy, president van de Europese Unie, maandag gezegd. De top stond oorspronkelijk gepland voor volgende week.

Volgens Van Rompuy hebben de Europese regeringsleiders meer tijd nodig om het reddingsplan voor de economie af te ronden. Zo wordt er nog gediscussieerd over financiële steun aan Griekenland, over de herkapitalisatie van banken en uitbreiding van de bevoegdheden van het Europese noodfonds.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag overleg gevoerd met de Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy. Obama drong aan op een doortastend optreden om de crisis het hoofd te bieden. De drie regeringsleiders kwamen overeen nauw samen te werken in aanloop naar de EU-top.

Yoko Ono voert actie voor hongerige kinderen

Yoko Ono start een wereldwijde campagne om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor arme kinderen. De 78-jarige weduwe van John Lennon wil dat mensen op 1 november een moment nemen om 'zich een overvloedige wereld voor te stellen'.

Ono wordt in haar campagne, die de naam Imagine There's No Hunger krijgt, bijgestaan door Hard Rock International en WhyHunger. Op verschillende locaties van Hard Rock worden op 1 november evenementen gehouden. Verder kunnen mensen tijdens de actie een speciale armband kopen of kunnen ze geld doneren door een sms te sturen.

John Lennon zou afgelopen zondag 71 jaar zijn geworden. Dinsdag is de veertigste verjaardag van zijn lied Imagine, dat mede werd geproduceerd door Yoko Ono.

NS: Drie Dwaze Dagen

Waar komt die enorme blinde vlek voor het eigen falen toch vandaan? Niet de media maken er een janboel van, het zijn de spoorwegen zelf, die maar wat aanrotzooien. Op vrijdag maakt de NS zich onsterfelijk belachelijk met zijn uitgelekte plaszak. Op zaterdag zijn de noordelijke provincies afgesloten van de rest van het land. En op zondag blijkt dat de NS heeft vergeten, de opgeheven treinen wegens werkzaamheden uit zijn eigen reisplanner te halen.

Honderden steunbetuigingen voor familie Jennefer

Ruim driehonderd mensen hebben maandagavond het digitale condoleanceregister voor de 10-jarige Jennefer van Oostende getekend. Mensen betuigen op condoleance.nl hun medeleven met de familie van het meisje en spreken van een onbegrijpelijke gebeurtenis.

Het lichaam van het meisje werd maandagochtend vroeg gevonden in de woning van de ex-vriend van een zus van het kind. Voor Jennefer was zondagavond een Amber Alert uitgestuurd. Ze was sinds zaterdagavond vermist. Op het lichaam wordt nog sectie verricht, waaruit de doodsoorzaak moet blijken.

De 26-jarige ex-vriend van de zus van Jennefer werd zondag aangehouden, nadat uit telefoongesprekken was gebleken dat hij mogelijk achter de vermissing van Jennefer zat. Na zijn aanhouding werd zijn woning aan de Boergoensestraat doorzocht, waar het lichaam werd gevonden.

Advocaat: "Andorra speelt anti-voetbal"

Rusland heeft morgen aan een punt genoeg voor plaatsing voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Het team van bondscoach Dick Advocaat speelt tegen Andorra.

De Nederlandse bondscoach van Rusland is niet zeker van plaatsing van het EK en waarschuwt zijn spelers. "We mogen niet in hun provocaties trappen. Zij spelen geen voetbal maar anti-voetbal."

Advocaat denkt ook al aan latere wedstrijden. "Ik wil niet dat we tegen domme kaarten aanlopen, waardoor we later spelers door schorsingen missen." Na negen wedstrijden is Rusland koploper in Groep B met twintig punten. Ierland staat tweede, met twee punten achterstand, en speelt dinsdag in eigen huis tegen de nummer drie Armenië.

In 2008 was Rusland voor het laatst aanwezig op een groot eindtoernooi. Tijdens dat EK in Oostenrijk en Zwitserland behaalde Rusland onder Guus Hiddink de halve finale. In de kwartfinale waren de Russen destijds te sterk voor Nederland.

Roberto Carlos ergert zich aan nep-interviews

Roberto Carlos, speler/trainer van het ambitieuze Anzhi Makhachkala gaat de komende tijd geen interviews meer geven. Volgens de Braziliaan duiken er steeds meer verzonnen interviews op. Vandaag werd op deze manier naar buiten gebracht dat Robin van Persie in de belangstelling staat van Anzhi.

"Woorden over een aantal fictieve nieuwkomers, waarvan een aantal namen een ware ontdekking zijn, worden in mijn mond gelegd", aldus een woeste Roberto Carlos tegenover Ria Novosti. Hij vervolgt: "Eerst wil ik duidelijk maken dat ik nooit eventuele nieuwe aankopen of kandidaat-trainers benoem. Punt twee is dat ik vanaf nu geen interviews meer geef en me volledig op het trainersvak bij Anzhi stort."

Bagdad getroffen door reeks explosies

Een reeks explosies in de Iraakse hoofdstad Bagdad gericht tegen veiligheidstroepen heeft maandag aan zeker tien mensen het leven gekost. Dat maakte de Iraakse politie bekend. Negentien mensen raakten gewond.

Volgens de politie werd de eerste ontploffing, in een sjiitische wijk, veroorzaakt door een bermbom. Kort daarop volgde een tweede explosie die gericht was tegen passerende agenten. Toen brandweerlieden op de plek van de eerste explosie aankwamen had een derde explosie plaats.

Boulahrouz kan spelen tegen Zweden

Khalid Boulahrouz is op tijd fit voor het laatste EK-kwalificatieduel tegen Zweden. De verdediger van VfB Stuttgart kampte met problemen aan de enkel.

Door de blessure trainde Boulahrouz afgelopen zondag niet mee met de groep. Maandagavond deed hij echter weer volledig mee met de training in het Råsunda-stadion van Stockholm. Naar alle waarschijnlijkheid start Boulahrouz morgen op de reservebank. Bondscoach Bert van Marwijk start vermoedelijk met dezelfde basis als vrijdag tegen Moldavië.

Adele moet een tijdje haar mond houden

Adele is door dokters op haar vingers getikt omdat ze te veel praat. De 23-jarige zangeres moest vorige week haar tournee door de Verenigde Staten afzeggen vanwege keelproblemen. Eerder werden al een aantal shows verschoven omdat ze met een keelontsteking kampte.

"Roken is niet de reden dat ik keelontsteking kreeg, het is omdat ik te veel praatte", vertelt Adele aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Ik beschadig mijn stem niet op het podium, maar daarbuiten." Volgens de zangeres is er op het podium niks aan de hand. "Ik heb blijkbaar een goede zangtechniek. Maar als ik praat, beschadig ik mijn stem heel erg." De Britse had er verder naar eigen zeggen grote moeite mee dat ze moest stoppen met roken. "Het is mijn favoriete bezigheid. Als ik geen zangeres zou zijn, zou ik 25 sigaretten per dag roken."

'Schalke 04 toont interesse in Musa'

Ahmed Musa staat in de belangstelling van Schalke 04. De aanvaller van VVV-Venlo wordt al sinds het begin van het seizoen nadrukkelijk gevolgd door de Duitse club, meldt Voetbal International. Musa zou bovenaan het lijstje staan om Jefferson Farfán te vervangen. De voormalig PSV'er heeft een aflopend contract in Gelsenkirchen en is voorlopig niet bereid dat te verlengen.

De scouts van Schalke hebben volgens VI lovende beoordelingsrapporten geschreven over de Nigeriaans international. Trainer Huub Stevens, die twee weken geleden als trainer werd aangesteld, wil de knoop voorlopig nog niet doorhakken. Hij zou eerst de kwaliteit van de huidige selectie willen inventariseren.

Musa is bezig aan zijn tweede seizoen in Venlo. De eredivisionist wil naar verluidt tien miljoen euro ontvangen voor de 18-jarige smaakmaker.

'Ajax maakt morgen miljoenenwinst bekend'

Volgens analist Tom Muller van private banker Theodoor Gillissen zal Ajax morgen een miljoenenwinst bekendmaken over vorig seizoen. De winst is vooral te danken aan de transfers van Luis Suárez en Urby Emanuelson. Dit liet Muller weten aan RTV Noord-Holland.

Ajax verdiende volgens Muller een bedrag van ongeveer negentien miljoen euro aan transfers. Daarnaast haalde de Amsterdamse ploeg nog veel inkomsten binnen via de Champions League. Muller heeft berekend dat Ajax uiteindelijk ongeveer vijf miljoen over heeft gehouden: "Dat betekent dat je eigenlijk voor het eerst in jaren weer een positief resultaat hebt.”

De positieve cijfers van Ajax lijken echter incidenteel, aangezien het grootste gedeelte van de winst te danken is aan de transfers. "Suárez heb je maar eens in de paar jaar en Emanuelson misschien wat vaker. Dat betekent eigenlijk dat zonder transfersommen het financiële plaatje er een stuk minder uitziet. Dat geeft aan waar het probleem ligt", aldus Muller.

Hij vervolgt: "In een normale operationele gang moet je eigenlijk elk jaar een Champions League-optreden hebben en het liefst tot en met de tweede ronde om daar een goede winst- en verliesrekening te draaien."

1,3 miljoen Nederlanders op reis in herfstvakantie

Voor de herfstvakantie later deze maand hebben 1,3 miljoen Nederlanders een reisje gepland staan. De helft van alle vakanties wordt in eigen land doorgebracht, de andere helft in het buitenland. Dat voorspelt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

De Nederlanders die in de herfst naar het buitenland trekken, zoeken het over het algemeen niet ver. Met name Duitsland, Frankrijk en België zijn populair. Onder de vakantievierders in eigen land blijkt vooral de bungalow in trek.

De herfstvakantie vindt gespreid plaats. In het noorden en midden van Nederland begint de herfstvakantie zaterdag. In het zuiden zijn de scholen een week later dicht. In de eerste week gaan waarschijnlijk de meeste mensen op reis, naar schatting zo'n 675 duizend.

Bergingsbedrijf vindt weer wrak met zilver

Het Amerikaanse bergingsbedrijf Odyssey Marine Exploration heeft op de bodem van de Atlantische Oceaan, op een diepte van 2400 meter, het wrak gevonden van de SS Mantola, een Brits schip met mogelijk zeventien ton zilver aan boord. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

Het schip werd op 9 februari 1917 door een Duitse onderzeeër tot zinken gebracht. Het vaartuig was destijds voor een bedrag van 110.000 Britse pond verzekerd. Omgerekend naar de zilverprijzen van dat jaar zou dat betekenen dat er mogelijk zo'n zeventien ton zilver aan boord ligt. De waarde van deze hoeveelheid wordt geschat op meer dan veertien miljoen euro.

Het bedrijf wil volgend voorjaar met de bergingswerkzaamheden beginnen. Odyssey mag een deel van de opbrengst houden.

Het wrak werd gevonden op 160 kilometer afstand van de plek waar eerder ook een Brits wrak met zilver aan boord werd gevonden. In dat wrak zou zo'n tweehonderd ton zilver zitten.

'Kwart agenten doet niets bij risicovolle situatie'

Een kwart van de agenten grijpt niet in bij risicovolle situaties. Ze zijn te slecht getraind, bang voor grof geweld of hebben te weinig collega's ter plaatse die ondersteuning kunnen bieden. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur maandag op basis van een nog vertrouwelijk rapport van de Nederlandse Politieacademie.

Voor het onderzoek zijn ruim 4400 agenten ondervraagd. Van de deelnemers vindt de helft dat ze in hun opleiding te weinig worden voorbereid op het gebruiken van geweld. Als ze eenmaal aan het werk zijn, wordt er volgens 71 procent te weinig getraind.

De agenten stellen verder onder meer niet in te grijpen, omdat elk geweld dat zij toepassen onder een vergrootglas wordt gelegd. Ook zouden hun chefs de agenten te weinig rugdekking geven.

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Han Busker vindt het meest schrijnende dat de agenten zich niet te allen tijde gesteund voelen door de politieleiding en de politiek. "Dat leidt ertoe dat mensen onzeker worden in hun werk en dat heeft grote gevolgen. Dat zou je als Nederland niet moeten willen." Busker vindt dat er meer trainingen op onder meer schieten, aanhoudingstechnieken en de mentale aspecten moeten komen.

De Raad van Korpschefs laat in een reactie weten de kritiek van de agenten te herkennen. De raad belooft dat de trainingen worden aangepast. Ook moeten leidinggevenden vaker de straat op gaan. Tevens wordt gewerkt aan een nieuwe, strengere aanpak van geweldplegers.

Vrouw direct na marathon bevallen

Amber Miller heeft een unieke prestatie geleverd. Hoogzwanger heeft zij gisteren de marathon van Chicago gelopen, om even later nog wijdbeens een baby eruit te poepen.

Miller schreef zich in februari in voor de bewuste marathon. Twee dagen later ontdekte ze ineens dat zwanger was. Desondanks besloot ze toch te gaan hardlopen, al ried de dokter haar aan slechts een een halve afstand te lopen.

De 38 weken en 5 dagen zwangere Miller verscheen gisteren zoals gepland aan de start. Aangezien de eerste helft zo voortvarend verliep, besloot ze de tweede helft er toch aan vast te plakken. Aan het eind voelde ze plotseling de weeën opkomen. Ze besloot eerst iets te eten om vervolgens naar het ziekenhuis te gaan.

Met de medaille nog om haar hals kwam ze het ziekenhuis binnen. Hier schonk zij om 22.29 het leven aan June Miller. Het meisje legde een gewicht van maar liefst 3544 gram in de schaal.

Gouweleeuw denkt nu al aan topclub

Jeffrey Gouweleeuw is in korte tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in de defensie van sc Heerenveen. De jonge voetballer kijkt nu al vooruit en hoopt in de toekomst door een grote club benaderd te worden.

Mocht FC Twente, PSV of Ajax zich bij sc Heerenveen melden, dan zal Gouweleeuw naar eigen zeggen volmondig 'ja' zeggen. "Ik denk dat een Nederlandse topclub een mooie volgende stap zou zijn", liet de verdediger aan Omrop Fryslân weten. "Het zijn alle drie topclubs in Nederland. Als ik bij één van die clubs zou kunnen en mogen spelen, dan zou ik daar niet over twijfelen."

Gouweleeuw beleefde zijn doorbraak aan het einde van het vorige seizoen. In de laatste wedstrijd van sc Heerenveen, die tegen Vitesse werd gespeeld, maakte de verdediger op fraaie wijze de gelijkmaker (1-1).

NAC Breda opnieuw in financiële problemen

NAC Breda verkeert opnieuw in zwaar financieel weer. De noodlijdende club uit Breda moet de gemeente op korte termijn ruim anderhalve ton terugbetalen.

Er is echter één probleem; NAC Breda heeft het geld niet. Dat komt onder meer door het uitblijven van de verwachte commerciële inkomsten, die lager uitvallen dan men aanvankelijk dacht. De technische staf van de Brabanders vreest nu dat er in de winter een speler verkocht moet worden om de schuld alsnog te voldoen.

"De arbitragecommissie is in het conflict tussen NAC en de gemeente tot het eindoordeel gekomen dat de gemeente Breda in totaal een bedrag van 42.363 euro verschuldigd is aan NAC Breda, als extra kosten dan wel inkomstenderving door vertraging in verbouwingsfase twee", lichtte Ed Busselaar, directeur van NAC Breda, in Voetbal International toe.

"Dit is een heel zware slag, we zaten juist op koers met onze begroting", besloot de preses. "Het is ook zeer teleurstellend en spijtig, deze uitspraak. Niet alleen omdat het bedrag ons tegenvalt, maar vooral ook omdat de gemeente nu een claim op ons heeft van 157.637 euro."

The Human Centipede 2 boekt goede resultaten in eerste weekend

Tom Six’s The Human Centipede 2 (Full Sequence) ging afgelopen vrijdag in Amerika in première. Dankzij alle voorafgaande controverse rondom de film waren de zalen verrassend goed gevuld.

Het zal weinigen verbazen dat de film het afgelopen weekeinde niet in de top 10 lijst staat. Toch bracht de film, die in 18 theaters vertoond wordt, toch nog zo'n 54000 Dollar op, aldus de website van Box-Office Mojo. Een gemiddelde van $ 3000,-  per bioscoop, wat lang niet gek is voor een film die alleen maar in late voorstellingen draait.

The Human Centipede 2 (Full Sequence) zal op 29 oktober zijn Engelse debuut maken op het Frightfest 2011. In eerste instantie was de film door de BBGC op de zwarte lijst gezet maar nadat er iets meer dan twee minuten uitgeknipt waren mocht de film alsnog in Groot Brittannië vertoond worden.

Zaadvragende vrouwen steeds jonger

Of ze te lelijk zijn om een kerel aan de haak te slaan is onbekend, maar het aantal jonge vrouwen dat een spermadonor zoeken is drastisch gestegen. Zelfs vrouwen van 18 of 19 jaar jong smeken via internet om zaad.

Volgens een onderzoek is maar liefst een kwart van de zaadvragende vrouwen onder de 25 jaar. Zij maken een account aan op sites als babydonor.com en co-parent-search.com en hopen zo een potentiële vader voor hun kroost te vinden. Hier plaatsen de vrouwen foto's en persoonlijke informatie om zo mannen over de streep te trekken.

De jonge vrouwen geven aan klaar te zijn met relaties en graag alleen een kind te willen opvoeden. "Zo lang als ik me kan herinneren, wil ik al kinderen", vertelt een 20-jarige wannabe-milf. "Toen ik nog bij mijn ex was, verloor ik een kind. Snel daarna ging het uit, maar de wens een kind op te voeden blijft. Ik weet zeker dat ik een kind liefdevol kan opvoeden, dus waarom zou ik wachten?"

De Human Fertilisation and Embryology Authority, de spermawaakhond, ziet alles met lede ogen aan. Volgens hen kleven er nogal wat nadelen aan dergelijke sites. Zo wordt het kwakje van deelnemers namelijk niet gescreend, met alle gezondheidsrisico's van dien.

Swerts keert terug op trainingsveld van Feyenoord

Gill Swerts heeft vandaag zijn rentree gemaakt op het trainingsveld van Feyenoord. De verdediger was vijf maanden uitgeschakeld met een achillespeesblessure.

Swerts, die de afgelopen maanden in België revalideerde, werkte vandaag samen met hersteltrainer Marcel Cas verschillende oefeningen af. Morgen zal hij in België nog een laatste test ondergaan, waarna Swerts woensdag zich weer zal melden bij Feyenoord. De medische staf van de Rotterdamse club verwacht dat hij nog zeker weken tot maanden nodig heeft om weer volledig fit te raken.

AZ wil niet verder met Didulica

Joey Didulica moet aan het eind van dit seizoen weg bij AZ. Trainer Gertjan Verbeek heeft de Australische keeper laten weten dat hij geen nieuw contract krijgt.

"Wij willen verder met de jeugd", zegt Verbeek tegen RTV Noord Holland. Het contract van de keeper loopt aan het eind van dit seizoen af. De in Australië geboren Kroaat is al tijden niet meer in actie gekomen voor de Alkmaarders, vanwege een nekhernia. Didulica staat al sinds het voorjaar aan de kant met deze blessure. Een operatie leek de oplossing te zijn, maar hij kreeg opnieuw last. Om privéredenen keerde hij tijdelijk terug naar Australië.

"Joey is nog lang niet voldoende hersteld om op het veld te staan, al is de revalidatie in Australië tot nu toe perfect verlopen", zegt Verbeek. De coach sluit niet uit dat Didulica ooit nog het AZ-doel zal verdedigen. "Zeg nooit nooit, maar in principe heeft Joey Erik Heijblok, Niki Mäenpää en Hobie Verhulst voor zich."

Didulica staat sinds 2006 onder contract bij de Alkmaarse club. Mede door blessures kwam hij tot maar 29 competitieduels in de hoofdmacht.

Plan je avontuur met de Skyrim-kaart

Tijdens een Russische expo is de daadwerkelijke full-size kaart van The Elder Scrolls V: Skyrim onthuld. De populaire RPG van Bethesda heeft net als zijn voorganger Oblivion een gigantisch gebied om te ontdekken. Plan daarom vast je avontuur met deze grote - overigens vertaalde - kaart van Skyrim.

Het is trouwens leuk om te weten dat de in-game kaart een heuse 3D-achtige weergave heeft in plaats van de platte perkamenten versie van Oblivion (die je nog met mods moest opfleuren ook). De game zelf komt over precies één maand uit, dus pak gauw je reisrantsoenen.

skyrim

Noord-Korea bouwt aan Kim Jong Un-cultus

De Illustere Generaal heeft een druk jaar achter de rug. Sinds zijn internationale debuut, maandag precies een jaar geleden, heeft Kim Jong Un diverse functies vervuld, waaronder die van militaire strateeg, hoge politicus en assistent van zijn vader, Kim Jong Il.

De viersterrengeneraal wordt in eigen land lof toegezongen voor een dodelijke artillerie-aanval op een Zuid-Koreaans eiland, die beide landen bijna op voet van oorlog met elkaar bracht. Hij verschijnt tijdens feestelijke gelegenheden geregeld aan de zijde van zijn vader en begeleidt hem op inspectiereisjes naar boerderijen en fabrieken - gedenktekens met zijn naam herinneren aan deze bezoekjes.

Tijdens zijn bezoeken aan China en Rusland eerder dit jaar vertrouwde Kim Jong Il de volledige leiding van het land toe aan zijn zoon, zeggen bronnen bij de Noord-Koreaanse regering. Duidelijk is dat het afgelopen jaar veel werk is verzet om de status van Kim Jong Un als de volgende leider van Noord-Korea te bestendigen.

Het raderwerk achter het Noord-Koreaanse leiderschap en de mythevorming van de leider maken het voor de buitenwereld moeilijk om de waarheid uit de doorgesijpelde verhalen te filteren. Informatie, of die nu voor de bevolking of voor de buitenwereld is bedoeld, staat onder scherpe controle. Op dissidentie en oppositie staat dwangarbeid of de dood, zeggen mensenrechtengroepen.

Het afgelopen jaar is gestaag gewerkt aan de persoonlijkheidscultus rond Jong Un. De komende maanden kunnen een biografie en meer hoge politieke posten worden verwacht, zegt Yoo Ho-yeol, hoogleraar aan de Korea Universiteit in Zuid-Korea.

"Hij vervult nu de rol van opvolger", aldus Yoo. "Hij heeft zijn status als volgende leider als het ware bekrachtigd."

Jong Un werd vorig jaar tijdens een enorme militaire parade aan de wereld getoond. Samen met zijn vader salueerde hij naar de voorbij marcherende militairen, onder het oog van de aanwezige internationale media.

De mediastunt maakte in een klap duidelijk wie Kim Jong Il als opvolger heeft gekozen. Die vraag deed al lang de ronde en werd de afgelopen jaren door de kwakkelende gezondheid van de grote roerganger steeds actueler. In 2008 verdween Jong Il enkele maanden van het toneel. Hij zou een beroerte hebben gehad, maar volgens officiële lezingen was hij oververmoeid.

Hoewel over de opvolging inmiddels is besloten, is de persoon Kim Jong Un nog altijd een raadsel. Zijn verrichtingen worden als feit gepresenteerd, ook als hier niet het minste bewijsmateriaal voor is. In Zuid-Korea doen geruchten de ronde over maatregelen die in het noorden worden getroffen om ervoor te zorgen dat de jongste zoon van Jong Il op voldoende loyaliteit kan rekenen.

Volgens verhalen uit Noord-Korea is Jong Un afgestudeerd aan de Kim Il Sung Militaire Universiteit, spreekt hij diverse buitenlandse talen, waaronder Engels en is hij zeer bedreven op computergebied en technologie. Zijn precieze geboortedatum, zijn burgerlijke staat en zelfs de naam van zijn moeder zijn echter nooit officieel bekendgemaakt.

Noord-Koreanen verwachten volgend jaar meer te weten te komen over hun toekomstige leider. Het land viert dan een van zijn grootste mijlpalen: de honderdste geboortedag van Kim Il Sung, de stichter van de Kim-dynastie. Daarnaast wordt diens zoon 70 en, als ware het een perfect jaar van ronde getallen, zou Jong Un 30 worden. Dit laatste is echter twijfelachtig, volgens schattingen is Jong Un momenteel 27 of 28.


Noord-Korea bouwt aan Kim Jong Un-cultus (Foto: Novum)

Concert: Fink in Tivoli

Halverwege dit jaar kwam de vijfde plaat van Fink uit, Perfect Darkness, en dit is zijn vierde plaat in de gedaante van singer-songwriter. Fink, oftewel Fin Greenall, trekt momenteel Europa door ter promotie van de plaat en deed gisteren Utrecht aan als eerste stad van zijn clubtour in Nederland. En in Tivoli stond hij meteen voor een uitverkochte zaal. Dit punt was ditmaal sneller bereikt aangezien het een semi-seated concert betrof en er veel minder mensen de zaal in konden. Oftewel, de zaal van Tivoli stond volgebouwd met zwarte klapstoeltjes en slechts aan de zijkanten van de zaal en op het balkon kon je gaan staan. Slechts een paar honderd liefhebbers waren daarom getuige van dit optreden.

Voetballer scoort; arbiter geeft doeltrap

Het zal je maar gebeuren; Je weet 100% zeker dat je een doelpunt maakt, maar de arbiter van dienst kent een doeltrap toe. Het klinkt als een flauwe grap, maar het gebeurde afgelopen weekend in de Spaanse derde divisie.

In het duel tussen Pontevedra CF en Alondras slaagden de bezoekers erin om te scoren. De maker van het doelpunt was al op weg naar het uitvak om de treffer te vieren, maar de scheidsrechter stond een feestje in de weg.

Een gat in het net zorgde er namelijk voor dat de bal weer uit het doel stuiterde, waardoor de arbiter zeer waarschijnlijk dacht dat er niet gescoord was. Hij kende dan ook resoluut een doeltrap toe. Voor de spelers van Alondras zat er niets anders op dan een nieuwe poging wagen om te scoren.


Een filmpje van het voorval in de Spaanse derde divisie

Gilbert wint UCI World Tour

Philippe Gilbert is de beste wielrenner van het seizoen 2011. De Belg is met de Ronde van Lombardije voor de boeg niet meer in te halen in de UCI World Tour. Nummer twee Tourwinnaar Cadel Evans staat op meer dan honderd punten achterstand en kan de Waal daardoor niet meer inhalen.

Gilbert heeft dit seizoen 698 punten bijeen gefietst, terwijl Evans op 574 punten staat. Robert Gesink is met 222 punten en een zestiende plaats de beste Nederlander. Hij kan door een gebroken been niet meedoen met de laatste wedstrijd van het seizoen. Dat kan Gilbert wel. De Belg won de afgelopen twee edities van de Italiaanse herfstkoers.

Tyton: "Ik wil elke dag iets meer doen"

Het herstel van Przemyslaw Tyton verloopt gestaag. Dit liet de Poolse doelman, die herstellende is van een zware hersenschudding, eerder vandaag aan PSV TV weten.

"Ik wil elke dag iets meer doen. Ik ben bezig met oefeningen en telkens wordt er gekeken of er geen reactie op komt. Ik hoop deze week weer een stapje verder te zetten", liet Tyton in een interview met de clubzender weten.

Tyton liep op 18 september jl., tijdens de wedstrijd tegen Ajax (2-2), een zware hersenschudding op, nadat zijn hoofd in contact kwam met de knie van Timothy Derijck. Het duurde vervolgens een kwartier voor de Poolse sluitpost stabiel was en naar het ziekenhuis vervoerd kon worden. Inmiddels is hij hard aan zijn rentree aan het werken.

"We zijn bezig om allerlei oefeningen te doen en het belangrijkste is dat ik daarbij geen hoofdpijn krijg", vervolgde de Pool zijn verhaal. "Elke dag wil ik ietsje meer doen, zo hoop ik deze week weer een stapje verder te zetten. Ik concentreer me op een terugkeer, maar daar staat geen termijn voor."

In de afgelopen periode werkte Tyton voornamelijk in de sportzaal aan zijn herstel. Zo stond hij al een aantal keer op de loopband en de crosstrainer. "Telkens is het even de reactie afwachten, er is ook dagelijks overleg met onze medische staf. Het belangrijkste is mijn gevoel, ik wil graag elke dag vooruitgang boeken."


Tyton wordt gestabiliseerd na zijn botsing met Derijck (Foto: Pro Shots)

'Grieken kopen geen tanks'

Griekenland is niet bezig om voor vele honderden miljoenen euro’s Amerikaanse tanks te kopen. Dat schrijft minister Jan Kees de Jager (Financiën) aan de Tweede Kamer.

SP en PVV hadden zich opgewonden over berichten dat de Grieken 400 tanks zouden willen kopen, juist nu het land met Europese miljardenleningen overeind wordt gehouden.

De Jager stelt dat naar verluidt de VS de Grieken de tanks gratis wilden leveren, maar omdat de kosten voor transport en logistiek zeer aanzienlijk zouden zijn - en voor rekening van Griekenland - heeft de deal niet plaatsgevonden.

'Grieken kopen geen tanks’
'Grieken kopen geen tanks' (Foto: ANP)

Oplichtster gesnapt bij herhaling oude truc

Een vrouw die werd gezocht voor oplichting is zaterdag gesnapt toen ze bij een Amsterdamse bank een pincode kwam ophalen en zich probeerde te legitimeren met een vals paspoort. De vrouw had bij dezelfde bank al eerder een vals paspoort gebruikt. Daarvan was een kopie gemaakt.

De vrouw lichtte in juni een bloemenhandelaar in Amsterdam op. Ze wist op zijn naam een nieuwe bankpas en pincode aan te vragen. Die kreeg ze ook, waarna de rekening van de bloemenhandelaar werd geplunderd. Hij werd voor een fors bedrag gedupeerd.

Een foto van de vrouw was vorige week door de politie op internet gezet. Toen de vrouw afgelopen zaterdag opnieuw met een vals paspoort bij de bank aan de Ceintuurbaan verscheen, alarmeerde een oplettende medewerker de politie. Die hield de vrouw aan. Op het politiebureau bleek het om de gezochte vrouw te gaan.

'IJskoude winter op komst'

Nederlanders kunnen zich opmaken voor een koudere winter dan normaal. De eerste echte kou wordt begin november verwacht. Dat heeft weerman Dennis Wilt van Meteoconsult maandag gezegd in het televisieprogramma EénVandaag.

Ook in het buitenland wordt het waarschijnlijk koud. Zo worden voor Groot-Brittannië temperaturen van -23 graden aangekondigd. Wilt stelt dat dit best wel eens kan gaan gebeuren.

De weerman wijst er wel op dat het gaat om langetermijnvoorspellingen. Hoe verder vooruit wordt gekeken, hoe minder betrouwbaar de voorspellingen zijn.


'IJskoude winter op komst' (Foto: Novum)

Politie verijdelt brandbomaanslag in Berlijn

De Duitse politie heeft maandag op het laatste moment een aanslag met een brandbom op het hoofdstation van Berlijn weten te voorkomen. Medewerkers van de spoorwegen troffen bij een tunnel, op ongeveer honderd meter van een perron, zeven flessen met een brandbare vloeistof aan. De flessen waren aan elkaar gebonden en verbonden met een ontsteking, zei een politiewoordvoerster.

Eerder op de dag werd een vergelijkbaar explosief gebruikt bij een aanslag op het spoor van de hogesnelheidstrein tussen Hamburg en Berlijn. Dit explosief ging wel af. De ontploffing veroorzaakte enige schade en het treinverkeer werd tijdelijk stilgelegd.

Volgens de Duitse sensatiekrant Bild is de aanslag door de linkse groepering 'Hekla Ontvangstcomité' in een brief opgeëist. Volgens Bild wil de groep protesteren tegen de aanwezigheid van Duitse militairen in Afghanistan. "Deze ochtend leggen we Berlijn als hoofdstad van een wereldwijde exporteur van wapens lam", citeert Bild uit de brief. De aanslag zou er niet op gericht zijn slachtoffers te maken.

Marschner wilde niet ingaan op de motieven achter de aanslagen en zei de brief waarover Bild berichtte niet te hebben gezien. Het hoofd veiligheid van Deutsche Bahn, Gerd Neubeck, keurde de aanslag af. "Onze klanten kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de Duitse militaire missies in Afghanistan", aldus Neubeck.

Buren McCartney boos om luidruchtig huwelijksfeest

De politie heeft maandagmorgen een bezoek gebracht aan het Londense huis van Paul McCartney omdat buren klaagden over geluidsoverlast. De 69-jarige Brit, die zondag met de Amerikaanse Nancy Shevell trouwde, vierde feest met zo'n honderd gasten.

De muziek werd zachter gezet en daarmee was de zaak afgedaan, vertelt woordvoerder Andrew Ralph. Onder de gasten van de voormalige Beatle waren drummer Ringo Starr, Rolling Stones-gitarist Ronnie Wood en model Twiggy.

McCartney trad zondag voor de derde keer in het huwelijk. Hij was eerder getrouwd met Linda Eastman en Heather Mills. Vier jaar geleden kreeg de muzikant een relatie met Shevell, die hij in april ten huwelijk vroeg.

Dead Island DLC komt november

De Dead Island DLC genaamd Bloodbath Arena heeft na een uitstel een ietwat concretere releasedatum gekregen. Halverwege november kunnen we losgaan in het eerste uitbreidingspakketje van de zombieslasher-RPG. De reden van uitstel was aanvankelijk om de DLC wat meer op te poetsen voor release.

De DLC zal drie nieuwe personages bevatten om mee te spelen en vier nieuwe gebieden, voor alle platformen. Kijk in de tussentijd nog even deze fenomenale trailer.

Geëmotioneerde bewoners op buurtbijeenkomst

Ruim honderd buurtgenoten van het Rotterdamse meisje Jennefer en andere belangstellenden zijn maandagavond naar een besloten bewonersbijeenkomst in de Filadelfiakerk in Rotterdam-Zuid gekomen. Een aantal van hen was voorafgaand aan de samenkomst, die om half zeven begon, zichtbaar geëmotioneerd.

Na de bijeenkomst worden de media geïnformeerd over het verloop van de bijeenkomst.

Geëmotioneerde bewoners op buurtbijeenkomst
Geëmotioneerde bewoners op buurtbijeenkomst (Foto: ANP)

Ook bal Euro 2012 onvoorspelbaar

De bal die sportfirma Adidas heeft gefabriceerd voor de Europese titelstrijd van 2012 'vliegt' nog sneller door de lucht dan zijn voorganger van de WK 2010, de veelbesproken Jabulani.

Dat heeft een topman van het Duitse bedrijf maandag in Moskou gezegd. "Ook dit speeltuig is onvoorspelbaar voor de keepers. We verwachten daarom veel doelpunten op de eindronde in Polen en Oekraïne."

De Jabulani gaf de doelmannen op de wereldtitelstrijd in Zuid-Afrika veel extra problemen. "Deze bal heeft weer een ontwikkeling doorgemaakt", aldus Adidas in een verklaring. De klachten van twee jaar geleden hebben geen indruk gemaakt op de firma. "Mede door onze bal waren de wedstrijden zeer interessant. De keepers klaagden, de toeschouwers niet."

Onderzoek naar beelden ArmA in documentaire

Een tijd geleden kwam het nieuws dat Britse zender ITV per ongeluk videogamebeelden heeft gebruikt in een documentaire over de IRA. Er zal nu een officieel onderzoek verricht gaan worden naar aanleiding van deze beelden. ITV heeft al zijn verontschuldigingen aangeboden na het incident en spreekt van an unfortunate case of human error.

Nadat fans van ArmA 2 de beelden gespot hadden, werden er gelijk enkele telefoontjes gepleegd. Direct daarna werd de documentaire van het internet afgehaald. "The events featured in Exposure: Gaddafi and the IRA were genuine but it would appear that during the editing process the correct clip of the 1988 incident was not selected and other footage was mistakenly included in the film by producers. This was an unfortunate case of human error for which we apologise.", aldus ITV. Er zal nu bekeken worden of ITV de regels omtrent uitzenden van videogamebeelden heeft gebroken.

LinkedIn geeft meer informatie over next-gen xbox

Er zijn weer wat cv's op het internet verschenen. Nou gebeurt dit wel dagelijks maar als je bij Microsoft werkt, moet je wat voorzichtiger omgaan met dit soort informatie. Op LinkedIn zijn namelijk vier cv's verschenen van mensen die aan een next-gen Xbox aan het werken zijn. 

Jeff Faulkner werkt momenteel als creative director aan 'Next-Gen Xbox', terwijl Jonathan Harris bezig is met 'Designing the next generation of entertainment' als senior creative director. Patrick Corrigan spendeert zijn tijd met 'UI and branding supporting next-gen XBOX on all forms of media' en als laatste is er Joe Langevin die als stagiair bezig is om 'electromagnetic interference in next-gen devices' te voorkomen. 

Een next-gen Xbox werd al enkele malen genoemd dit jaar maar tot nu toe is er nog niks officieels naar buiten gekomen. Andere bronnen denken weer dat de nieuwe generatie consoles pas in 2014 of mogelijk zelfs later zal verschijnen. Tot die tijd moeten we het doen met mensen die hun cv's overal laten rondslingeren.

Moszkowicz mag Hells Angel wel verdedigen

Bram Moszkowicz mag zowel Harry S. en als Donald G. verdedigen. Vrijdag bepaalde de officier van justitie dat de raadsman de Hells Angel S. niet mocht bijstaan, omdat hij in de omvangrijke afpersingszaak ook de andere hoofdverdachte G. verdedigt. De rechtbank in Rotterdam vernietigde maandag het bevel van de officier van justitie.

De officier was bang dat het onderzoek in gevaar zou komen als Moszkowicz beide verdachten zou verdedigen. De advocaat wilde echter niet kiezen tussen de twee en tekende protest aan. Maandag werd hij in het gelijk gesteld.

Het prominente lid van de Angels S. werd dinsdag samen met negen anderen opgepakt voor afpersing en het witwassen van crimineel geld.

Vijf jaar cel voor neersteken drugsdealer

Een Belg is maandag veroordeeld tot vijf jaar cel voor het neersteken van een drugsdealer in Maastricht in augustus vorig jaar. De man heeft bekend dat hij het slachtoffer tijdens een ruzie vijf keer met een mes in de borst en rug stak. Het mes had hij van de drugsdealer afgepakt. Het slachtoffer raakte zwaargewond, maar overleefde de steken.

De man was begin augustus vorig jaar met een bus naar Maastricht gekomen. In een park aan de Via Regia wilde hij drugs kopen. Eenmaal op de afgesproken plek bemoeide de Belg zich met een ruzie tussen de drugsdealer en twee mensen die in dezelfde bus als hij hadden gezeten.

Tegen de man was zes jaar cel geëist. Normaal worden in dit soort zaken straffen van vier jaar cel opgelegd. De man heeft er echter een jaar cel extra gekregen, omdat hij in België meerdere keren is veroordeeld voor geweldsdelicten en pas net weer op vrije voeten was.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

In de Topklasse zondag is de spanning bovenin toegenomen nu koploper Achilles'29 met 1-0 verloren heeft van WKE. HSC'21 had de mogelijkheid om in de stand langszij te komen, maar speelde uit bij JVC Cuijck met 1-1 gelijk, waardoor Achilles nog altijd twee punten voorsprong blijft houden na negen speelronden.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
WKE Achilles'29 1-0
Hollandia Argon 3-1
Quick'20 Haaglandia 1-5
AFC UNA 4-2
EVV HBS 3-1
JVC Cuijk HSC'21 1-1
FC Lienden VVSB 2-0
De Treffers FC Hilversum 3-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Achilles '29 9 7 1 1 22 19-6
2 HSC '21 9 6 2 1 20 23-9
3 Haaglanda/Sir Winston Leisure 9 6 1 2 19 26-15
4 Hollandia 9 5 3 1 18 14-6
5 JVC Cuijk 9 4 5 0 17 15-10
6 FC Lienden 8 4 2 2 14 11-8
7 EVV 9 4 2 3 14 15-14
8 AFC 8 4 1 3 13 19-13
9 WKE 9 4 1 4 13 8-12
10 De Treffers 9 3 2 4 11 15-15
11 FC Hilversum 9 2 2 5 8 9-22
12 UNA 9 1 4 4 7 13-18
13 HBS 9 2 0 7 6 18-24
14 VVSB 9 1 3 5 6 7-13
15 Argon 9 1 3 5 6 8-20
16 Quick '20 9 1 0 8 3 9-24

Tbc-test voor Twentse scholieren

Alle scholieren en medewerkers van het Carmel College in Oldenzaal worden half november getest op open tuberculose (tbc). Dit gebeurt omdat in juli bij een medewerker open tbc is vastgesteld. Dat meldt de GGD Twente maandag.

Na de besmetting in juli werden zeventig mensen die regelmatig en intensief contact hadden met de zieke medewerker getest. Uit twee onderzoeksronden kwamen toen nog eens zeven besmettingen naar voren. Deze mensen zijn niet ziek en kunnen anderen niet besmetten. Toch was dit voor de GGD aanleiding voor vervolgonderzoek op de school.

Tbc is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie en kan overgebracht worden door hoesten of niezen. Open tbc, de meest besmettelijke variant, komt niet vaak voor. Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer twintig mensen aan de infectieziekte.

De GGD verwacht dat er in november weinig tot geen nieuwe besmettingen gevonden zullen worden op de school.

RAGE-patch beschikbaar voor pc

Pc-eigenaren zullen blij zijn dat id Software een pc-patch klaar heeft gestoomd voor RAGE om de grootste problemen met vooral videokaartdrivers op te lossen.

"Rage zet standaard de video-instellingen lager om het spel te laten werken met een breed scala van hardware- en softwareconfiguraties. Helaas is het niet mogelijk om te anticiperen op alle mogelijke grafische stuurprogramma's in combinatie met alle hardware- en softwareconfiguraties", geeft id Software aan. "Om deze reden verhogen we de video- en grafische instellingen niet automatisch in RAGE, omdat dit zou kunnen leiden tot negatieve effecten op de specifieke hardware-en software configuraties. De originele versie van Rage gaf niet veel grafische opties voor mensen om mee kunnen tweaken, omdat sommige van deze instellingen, hoewel wenselijk vanuit een kwalitatief perspectief, gewoon niet werken op specifieke configuraties door hardware beperkingen of driverbugs. Op veler verzoek voor meer grafische opties, werkt deze patch het menu voor video-instellingen bij. Echter zal niet iedereen in staat zijn om de instellingen te verhogen door hardwarebeperkingen of driverbugs".

De gehele changelist is op Steam te lezen als je goed bent in afkortingen en andere abracadabra-instellingen voor je videokaart.

Amber Alert: Vermissing verplicht centraal melden

Iedere vermissing van kinderen moet onmiddellijk worden gemeld bij een centraal punt. Daarvoor pleit het landelijke alarmsysteem bij kindervermissingen en -ontvoeringen Amber Alert maandag.

Bij het centrale punt moet kennis aanwezig zijn waarmee de circa twintigduizend vermissingen die Nederland jaarlijks telt goed kunnen worden beoordeeld en snel kan worden beslist of moet worden opgeschaald. Ook kan op deze wijze sneller gebruik worden gemaakt van politiemiddelen als Amber Alert, speurhonden en helikopters.

De regiopolitie is op dit moment nog niet verplicht een vermissing te melden bij het Landelijk bureau vermiste personen. "Vaak kiest de politie ervoor eerst lokaal te rechercheren. Soms is dat terecht, maar soms ook niet. Die beoordeling zou door centrale experts moeten worden gemaakt", zegt oprichter van Amber Alert Nederland Frank Hoen. In België wordt volgens Hoen al vijftien jaar gewerkt met een centraal punt en is het daar erg succesvol.

De alarmeringsdienst Amber Alert telt inmiddels meer dan 850 duizend deelnemers en deelnemende organisaties. Afgelopen weekend werd nog een Amber Alert uitgegeven wegens de vermissing van de 10-jarige Rotterdamse Jennefer van Oostende. Haar lichaam is vermoedelijk gevonden in de woning van de 26-jarige ex-vriend van haar zus.

Rijksambtenaren leggen werk neer

Abvakabo FNV roept rijksambtenaren op om 1 november hun werk neer te leggen. De vakbonden houden dan een manifestatie in Utrecht. Aanleiding voor de staking zijn de cao-onderhandelingen die begin dit jaar vastliepen.

Het laatste overleg met minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) op 22 september leidde niet tot een doorbraak. In de onderhandelingen voor een nieuwe cao houdt het kabinet vast aan de nullijn. Ook wil het kabinet de arbeidsvoorwaarden moderniseren.

De bonden houden op hun beurt vast aan hun looneis en willen twee procent erbij. Ook willen ze een werkgelegenheidsgarantie voor ambtenaren die hun baan verliezen. Het kabinet wil bovendien 1,8 miljard op het rijk bezuinigen. Daardoor verdwijnen volgens de vakbonden ruim vijftienduizend banen.

In juni voerden enkele honderden rijksambtenaren al actie op Schiphol. Die protesten dienden als opwarmer voor grotere acties. Mogelijk volgen na 1 november meer actiedagen.

[update]Griezelen in Silent Hill: Downpour screens

Vatra Studio werkt momenteel onder leiding van Konami aan Silent Hill: Downpour. In dit nieuwe horroravontuur speel je de gevange Murphy die door een ongeval met de gevangenbus terecht komt in Silent Hill. Het spel komt begin 2012 uit op PlayStation 3 en Xbox 360. Voor nu alvast wat screens om de sfeer te proeven.

Update: Net is bekend geworden dat het griezelavontuur in het tweede kwartaal van 2012 begint. Op een exacte datum is het nog eventjes wachten.

shd1

shd2

shd3

shd4

shd5

shd6

shd7

shd8

Wereldwijde storing BlackBerry-diensten

Wereldwijd ondervinden BlackBerry-gebruikers maandag een storing waardoor zij geen gebruik kunnen maken van diverse internetdiensten. Verschillende telecomproviders bevestigen de berichten over de storing.

Providers T-Mobile en Hi melden dat de BIS-dienst eruit ligt. Deze dienst loopt via eigen servers van RIM, het bedrijf achter de BlackBerry. Onder andere de BlackBerry Messenger, de e-mailclient en de BlackBerry-browser maken gebruik van BIS.

De oorzaak van de storing is niet bekend, maar RIM hoopt de problemen zo spoedig mogelijk verholpen te hebben, aldus Hi. De impact van de storing lijkt per gebruiker te verschillen. Sommigen kunnen geen enkele internetdienst bereiken, anderen hebben slechts problemen met de specifieke BlackBerry-diensten.

Plan voor bredere snelwegen slecht onderbouwd

Het voornemen van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) om snelwegen in de Randstad standaard te voorzien van twee keer vier rijstroken en die in de rest van het land van twee keer drie stroken, is niet goed onderbouwd. Dat constateert de Commissie voor de m.e.r., die het zogeheten Milieueffectenrapportage (MER) onder de loep nam.

In dat rapport staan de gevolgen voor het milieu beschreven die voortvloeien uit de nieuwe Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte van de bewindsvrouw. In de toekomstplannen van Schultz is de verbreding van de snelwegen opgenomen.

Daarvoor heeft het rijk een aantal gebieden gereserveerd langs de snelwegen. Daar mag niet worden gebouwd met het oog op de mogelijke verbreding. Een afdoende onderbouwing voor het reserveren van deze stukken grond ontbreekt echter, oordeelt de commissie.

En er is meer kritiek op de plannen. Zo is niet goed duidelijk hoe de voorgenomen maatregelen voor een beter economisch vestigingsklimaat te combineren zijn met andere doelen, zoals het juist verbeteren van het leefklimaat in de Randstad en het voldoen aan internationale milieuafspraken.

Het vinden van oplossingen 'wordt deels doorgeschoven naar andere overheden of naar de toekomst'. Schultz wil namelijk dat lagere overheden meer te zeggen krijgen over de ruimtelijke ordening. Het echter nog 'onzeker' hoe zij daarmee zullen omgaan, aldus de commissie.

De commissie wil dat de minister eerst met aanvullende informatie komt, voordat de structuurvisie definitief kan worden vastgesteld.

Lex Harding op FOK! over de reis van zijn leven!

http://i.fokzine.net/upload/11/09/110926_195885_reislevenlexharding_fp.jpg

Dinsdag 11 Oktober is het zover, vanaf 20.00 uur is Lex Harding te gast op FOK! om vragen van onze users te beantwoorden over zijn nieuwe boek De reis van mijn leven! Op ons forum kun je nu al vragen bedenken die je aan Lex Harding wil stellen. Ook nodigen we je alvast van harte uit om aan het vraaggesprek deel te nemen.

Actie op FOK!
We mogen van Just Publishers aan vijf users die een bijzondere bijdrage leveren aan dat gesprek een exemplaar van De reis van mijn leven weggeven. Dus klets gezellig mee morgen en maak bovendien kans op een exemplaar van De reis van mijn leven. Woensdag 12 oktober zal de PR van FOK! de winnaars in het actietopic bekendmaken.

Lex Harding en De reis van mijn leven
"Dit boek is een reis vol bijzondere ervaringen, maar vooral ook een ode aan de band tussen een vader en zijn twee zonen..." Media-ondernemer en globetrotter Lex Harding ondernam een bijzondere reis met zijn zonen Rein (28) en Rick (25).

In een fourwheeldrive, tent op het dak, trokken de drie mannen dwars door donker Afrika. De trip bracht hen van Alexandrië in Egypte naar Kaap l’Agulhas, het zuidelijkste puntje van het kleurrijke en gecompliceerde Afrikaanse continent. Ze doorkruisten 14 landen en reden 20.287 km.

Over deze vier maanden durende roadtrip schreef Lex Harding een uniek en persoonlijk boek. Hierin beschrijft hij zijn bijzondere belevenissen in een immens continent dat corruptie, armoede, wreedheid en verdriet even makkelijk blootgeeft als cultuur, schoonheid, geur en kleur. Een opmerkelijk reisverslag van een vader die voor het eerst langdurig met zijn zonen optrekt, met vele details maar ook treffende filosofische gedachten. Voor Lex Harding werd het de reis van zijn leven. De drie katernen met prachtige kleurenfoto’s zijn eveneens een mix van de adembenemende omgeving en persoonlijke momenten.

Lex Harding is een van de meest succesvolle media-ondernemers van ons land. Hij was niet alleen de populairste radio-discjockey van Nederland, maar ook was hij in de jaren tachtig bepalend voor het muzikale gezicht van Veronica TV met de legendarische muziekprogramma’s Nederland Muziekland, Countdown en de Top 40. De oud-Nijenrodiaan stond ook aan de wieg van o.a. RTL Nederland, Sky Radio, de Top 40, Radio 538, TMF en Slam FM. In zijn schaarse vrije tijd is Lex Harding een fervent reiziger.


Stof tot nadenken
Het boek zal ook behoorlijk wat stof tot nadenken geven, waar wij Afrika eigenlijk meestal zien als een continent dat grotendeels gebukt gaat onder natuurrampen en honger, ervaart Lex het land ook anders en dat maakt dat in zijn boek Afrika echt als een enorm divers continent naar voren komt. Heel anders dan het doorsnee beeld van woestijn, savanne, zebra’s, etc. Hij ziet Afrika als een high-potential voor de toekomst. Genoeg stof voor interessante vragen en antwoorden op FOK! denken wij.

Orange babies

Van elk verkocht exemplaar van het boek zal een gedeelte van de opbrengst naar Orange Babies gaan. Orange Babies is een stichting die als voornaamste doel heeft zwangere vrouwen met hiv en hun baby's in Afrika te helpen. Voor meer informatie over Orange Babies zie de website: www.orangebabies.nl.

Meer informatie of alvast bestellen

Mocht je meer over dit boek willen weten of het boek alvast willen bestellen om op die manier het boek al eerder in je bezit te krijgen en om zo ook Orange Babies te steunen dan kan dat natuurlijk. Op www.dereisvanmijnleven.nl is meer informatie te vinden en daar kun je het boek ook eventueel bestellen.

Johnny English best bezochte bioscoopfilm

Johnny English Reborn heeft dit weekeinde de meeste mensen naar de bioscoop weten te lokken. Al ten minste honderdduizend mensen zagen de film met Rowan Atkinson in de hoofdrol, die vorige week in première ging. Friends with Benefits, die vorige week nog bovenaan stond, zakte naar de vierde plaats.

De gehele top drie van best bezochte bioscoopfilms is gewijzigd ten opzichte van vorige week. Op de tweede plaats staat Lion King 3D, gevolgd door dansfilm Body Language. Vorig week kwam De Bende van Oss nog binnen op de tweede plaats en stond Colombiana derde.

De Smurfen is na tien weken nog steeds terug te vinden in de top tien. De film bezet de zesde plaats. Verder zijn twee sinterklaasfilms nieuw binnengekomen in de lijst. Bennie Stout staat elfde, en Sinterklaas en het Raadsel van 5 December neemt de veertiende positie in.

Syrische oppositie wil waarnemers

De vorige maand opgerichte Syrische Nationale Raad, een verbond van de Syrische oppositie, heeft overeenstemming bereikt over een democratisch kader voor het toekomstige Syrië. Dat heeft de raad maandag bekendgemaakt. Ook wil de raad dat internationale waarnemers toegang krijgen tot Syrië.

Ghied Al Hashmy, een politicoloog die afgelopen weekend deelnam aan een conferentie van Syrische oppositieleden in Stockholm, zei dat de raad 'internationale waarnemers die de vrijheid hebben om zich door Syrië te bewegen' verwelkomt. "We waren het er bijna unaniem over eens dat we geen militair ingrijpen, maar wel diplomatieke of politieke interventie willen", aldus Al Hashmy. "Daarnaast willen we geen algemene economische sancties tegen Syrië, maar gerichte economische sancties tegen personen."

De raad is het er ook over eens dat het regime van president Bashar Assad omver geworpen moet worden en dat minderheden in Syrië wettelijke bescherming moeten krijgen, aldus Jens Orback van het Olof Palme International Center, waar de conferentie werd gehouden.

De Syrische Nationale Raad, wiens oprichting vorige week formeel werd aangekondigd in Turkije, is een verbond van de meeste facties van de Syrische oppositie. Tot dusver heeft geen enkel land of internationale organisatie de raad erkend als een legitieme vertegenwoordiger van het Syrische volk. De Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem dreigde zondag nog met 'strenge maatregelen' tegen landen die tot erkenning overgaan.

Volgens Abdulbaset Sieda, een lid van de raad, toont het dreigement dat het regime van Assad bang is voor de raad. "We onderhouden goede banden met de Arabische wereld en onze vrienden in het Westen. We zullen erkenning eisen", zei Sieda. Hij verwierp de bewering dat de oppositie verdeeld is, al erkende hij wel dat er verschillende meningen zijn over hoe ze hun doelen moeten bereiken.

"We zullen samen ten strijde trekken tegen het regime, want we zijn het erover eens dat dit regime tot het verleden behoort", aldus Sieda. "We verschillen alleen van mening over hoe we dat kunnen bewerkstelligen. Dat is waar we het in Stockholm over hebben gehad." Sieda zei dat er, ondanks een gespannen eerste dag, vorderingen zijn geboekt tijdens het weekend. Hij sprak de hoop uit dat de gesprekken in Zweden of elders zullen worden voortgezet.


Syrische oppositie wil waarnemers (Foto: Novum)

Mertens en Vertonghen op tijd fit

Dries Mertens en Jan Vertonghen zijn naar alle waarschijnlijkheid tijdig fit voor het allesbeslissende duel met Duitsland van aankomende dinsdag.

Mertens is zo goed als hersteld van de harde aanslag op zijn knie afgelopen vrijdag in de wedstrijd tegen Kazachstan. De PSV'er leek ernstig geblesseerd, maar kwam uiteindelijk met de schrik vrij en kan tegen Duitsland al weer spelen.

Jan Vertonghen is zeker inzetbaar tegen de Duitsers. De Ajax-aanvoerder kampte met een enkelblessure. Toby Alderweireld verliet het trainingskamp al eerder en is de komende tijd niet beschikbaar. De verdediger kampt eveneens met een geblesseerde enkel.

België heeft kwalificatie voor het EK nog in eigen hand. De Belgen staan één punt voor op Turkije, maar moeten op bezoek bij het al geplaatste Duitsland. Turkije ontvangt thuis Azerbeidzjan en kan bij Belgisch puntenverlies de tweede plaats grijpen.

Arnesen traint HSV voorlopig zelf

Technisch directeur Frank Arnesen wordt zelf interim-trainer bij Hamburger SV. Dat meldt de club maandag. De Deen nam het besluit omdat zijn zoektocht naar een opvolger van Michael Oenning op niets uitliep. Arnesen neemt het team voorlopig onder zijn hoede met assistenten Rodolfo Cardoso en Frank Heimann. Komende zondag tegen Freiburg zit hij voor het eerst op de bank.

HSV ontsloeg Oenning half september vanwege de dramatische start van het seizoen. De ploeg staat na acht wedstrijden laatste in de Bundesliga. Als opvolger benaderde Arnesen onder meer Huub Stevens, inmiddels aan de slag bij Schalke 04, Marco van Basten en Morten Olsen, maar dat leidde tot niets.

"Ik ben alle mogelijkheden afgegaan en tot de conclusie gekomen dat de juiste trainer voor HSV nog niet beschikbaar is", lichtte Arnesen zijn besluit toe. Hoelang de oud-voetballer in functie blijft, weet hij zelf nog niet. "Het kan tot de winter duren."

'Route Tour 2012 per ongeluk op website'

De website van de Tour de France heeft per ongeluk het routeschema van volgend jaar gepubliceerd. Dat schrijft wielerwebsite Velopeloton.com maandag. De website kwam er achter door het jaartal in het internetadres aan te passen.

Inmiddels werkt de link niet meer. Het is niet duidelijk of het door de site gepubliceerde routeschema het echte is. Dat wordt pas duidelijk tijdens de officiële presentatie op 18 oktober.

De Tour zou volgend jaar geen ploegentijdrit bevatten. Wel moeten de renners twee individuele tijdritten van 38 en 52 kilometer lang en een 6,1 kilometer lange proloog in startplaats Luik afwerken. Er zijn verder negen vlakke etappes, vier tussenetappes, waarvan een met een aankomst heuvelop, en vijf bergetappes in het parcours opgenomen. Twee keer wordt er in het hooggebergte bergop gefinisht.

Na de start in Luik volgen nog twee Belgische etappes voordat het peloton de Franse Kanaalkust aandoet. Daarna wordt weer boven Parijs langs koers gezet naar Lotharingen, de Vogezen en de Jura. De achtste etappe finisht in het Zwitserse Porrentruy. Of ook andere landen zoals Italië en Spanje aangedaan worden, is nog niet duidelijk.

Vervolgens wordt koers gezet naar de Alpen. Via de Provence gaat het peloton daarna door naar de Pyreneeën. Tenslotte wordt recht omhoog door Frankrijk gestoken op weg naar Parijs. Op de voorlaatste dag wordt tussen Bonneval en Chartres de tweede tijdrit gereden, voor de traditionele aankomst op de Champs Élysées.

Behalve de finishplaatsen valt nog weinig zinnigs over de route te zeggen. Welke bergen precies beklommen worden, is bijvoorbeeld niet uit de verkregen informatie te halen.

'Gamers kijken uit naar Mirror's Edge 2'

Een vervolg op Mirror's Edge zou weleens het spel kunnen zijn waar gamestudio Digital Illusions CE op dit moment in het geheim aan werkt. Steeds meer gamers kijken volgens producer Patrick Liu uit naar een vervolg op het acrobatische avonturenspel. Dat zegt hij in een interview met gamewebsite Spong.

"We zien dat er veel fans zijn. Het lijkt wel een cult", reageert Liu. De gamestudio heeft geleerd wat wel en niet werkt. De producer laat in het interview weten dat de gamestudio weet wat een vervolg nodig heeft om veel gamers aan te spreken.

Mirror's Edge werd eind 2008 uitgegeven als een eerste deel van een trilogie. De verkoop bleef met twee miljoen exemplaren achter bij de verwachtingen. Uitgever Electronic Arts hoopte zeker drie miljoen stuks te verkopen.

Gamestudio Digital Illusions legt op dit moment de laatste hand aan het schietspel Battlefield 3 dat eind oktober op de markt moet komen.


'Gamers kijken uit naar Mirror's Edge 2'

'Wii U biedt weinig voordelen'

Gamers hebben geen reden warm te lopen voor de nieuwe Nintendo Wii U-spelcomputer. Te weinig exclusieve games maken de spelcomputer niet bepaald aantrekkelijk. Dat zegt analist Michael Pachter van marktonderzoeksbureau Wedbush Securities tegen de website Industry Gamers.

Nintendo wil zich van de PlayStation 3 en de Xbox 360 onderscheiden met de Wii U dankzij een speciale aanraakschermcontroller. De technologie achter de Wii U lijkt echter voor zijn release al achterhaald te zijn. Vorige week werd bekend dat gamers met een iPad 2 of iPhone 4S via AppleTV tegen elkaar op een televisie kunnen gamen. Met een PlayStation 3 en PlayStation Vita zou hetzelfde mogelijk zijn.

Nintendo wil de spelcomputer ergens volgend jaar op de markt brengen. Ondertussen komt Apple 28 oktober met de iPhone 4S en geeft Sony de PlayStation Vita begin volgend jaar uit.


'Wii U biedt weinig voordelen'

Zeiljacht in nood blijkt smokkelboot

Aan boord van een in nood verkerend Brits zeiljacht heeft de Nederlandse douane vorige week 60 kilo marihuana gevonden. Dat meldt het Ministerie van Financiën maandag.

Het jacht maakte dinsdagnacht water op 70 kilometer ten westen van IJmuiden. De twee opvarenden vroegen de kustwacht om hulp. Ze werden aan boord van een bevoorradingsschip genomen waarop de hulpdiensten mobiele pompen aan boord plaatsten.

Het lukte het schip boven water te houden, waarop de opvarenden terug aan boord zijn gebracht. Het jacht werd daarna naar IJmuiden gesleept. Daar werd het door de douane gecontroleerd. Die stuitte al snel op enkele tassen met drugs.

De bemanningsleden zijn aangehouden. De douane, de politie en de FIOD onderzoeken de zaak.

Viertal vrijgesproken voor oplichten ministerie

Drie Nederlanders en een Brit zijn vrijgesproken voor het oplichten van het toenmalige Ministerie van VROM. Er was hiervoor te weinig bewijs, wel kregen drie van de vier verdachten celstraffen voor witwassen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag besloten.

De Brit heeft de hoogste straf gekregen. Hij moet een jaar de cel in. Twee Nederlandse mannen kregen celstraffen van vijf maanden en drie maanden met 240 uur werkstraf. Een vrouw kreeg een werkstraf van 180 uur. De zaak tegen een vijfde verdachte, een 50-jarige Brit, is aangehouden.

De vijf zouden het ministerie met een valse brief zo'n vier miljoen euro afhandig hebben gemaakt. In de brief, die zogenaamd van de provincie Zuid-Holland kwam, werd verzocht om de subsidie voortaan naar een andere rekening over te maken. VROM voldeed aan dat verzoek, waarna de oplichters het geld binnenkregen.

De betalingen werden stopgezet toen het nieuwe Ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarin VROM is opgegaan, de oplichting ontdekte. Een groot deel van de buit is weer terug bij de staat. Ongeveer zeven ton is nog niet boven water. Vermoedelijk is er nog een zesde verdachte bij de zaak betrokken. Diegene is echter onvindbaar.

Kotter botst op tanker op Noordzee

Een kotter is op de Noordzee in aanvaring gekomen met een tanker gevuld met kerosine. Het incident vond maandagochtend rond 03.00 uur plaats voor de kust van Hoek van Holland. Niemand raakte gewond, meldt het Korps Landelijke Politiediensten. De tanker is niet lek geslagen.

De onder de Indiase vlag varende tanker lag voor anker voor de kust van Hoek van Holland. Door nog onbekende oorzaak heeft de 47-jarige schipper van de kotter uit Goedereede de tanker over het hoofd gezien en is vol tegen het 244 meter lange gevaarte gebotst. De tanker en de kotter liepen materiële schade op.

De kotter met zes bemanningsleden is op eigen kracht terug gevaren naar Stellendam.

Rosenthal verontrust over geweld Egypte

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is 'zeer verontrust' over het geweld tegen koptische christenen in Egypte. Hij betreurt het dat doden zijn gevallen en hij heeft 'grote zorgen' over de situatie van de Kopten in Egypte, laat de bewindsman maandag weten vanuit Luxemburg.

Bij rellen tussen koptische christenen, moslims en Egyptische veiligheidstroepen vielen zondag minstens 24 doden en 272 gewonden. Onder de kopten vielen de meeste slachtoffers.

Rosenthal steunt de oproep van de EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton tot een onderzoek, zodat de schuldigen voor het gerecht kunnen worden gebracht. "De oproep tot rust en kalmte van de Egyptische regering moet door de internationale gemeenschap worden gesteund."

De bewindsman vindt dat de Egyptische autoriteiten de vrijheid van godsdienst actief moeten beschermen. "Dat geldt ook voor het recht op vreedzaam demonstreren." De vrijheid van demonstratie en van godsdienst zijn een 'essentieel onderdeel' van de overgang die Egypte doormaakt richting democratie en een functionerende rechtsstaat, stelt hij.

De bewindsman gaat binnenkort naar het land. Hij zal zich dan voor deze vrijheden inzetten, belooft hij.

Dochter Marco Borsato spreekt Happy Feet 2 in

Jada Borsato heeft haar eerste filmrol te pakken. De 9-jarige dochter van Marco en Leontine spreekt de stem in van Boadicea in de animatiefilm Happy Feet 2. Zanger Alain Clark kruipt in de huid van de dansende pinguïn Mumble. Dat heeft distributeur Warner Bros maandag bekendgemaakt.

Edsilia Rombley is in het vervolg op Happy Feet te horen als Gloria, Robert ten Brink als Lovelace, Edwin Evers als garnaal Will en Guus Meeuwis als Bill. Happy Feet 2 gaat weer over de tapdansende pinguïn Mumble en zijn zoontje Erik. In het eerste deel van de film sprak Jamai de stem in van Mumble.

In de Amerikaanse versie van de film wordt de stem van Mumble ingesproken door Elijah Wood. Lovelace wordt gedaan door Robin Williams. Happy Feet 2 draait vanaf 23 november in de Nederlandse bioscopen.


Dochter Marco Borsato spreekt Happy Feet 2 in (Foto: Novum)

Van Gelder, Zonderland, Wammes naar toestelfinales

Yuri van Gelder, Epke Zonderland en Jeffrey Wammes hebben zich op het WK turnen in Tokyo geplaatst voor de toestelfinales. Het drietal zal zaterdag en zondag in actie gaan komen om voor de medailles en daarmee tickets voor de Olympische Spelen in Londen te gaan.

Van Gelder zette gisteren op zijn favoriete onderdeel, de ringen, een score neer van 15,383 punten waarmee hij de finale ruimschoots haalde. De Chinese wereld- en olympisch kampioen Chen Yibing gaat met een score van 15,700 als favoriet de finale in. Van Gelder is als vierde geplaatst.

Zonderland kwam gisteren op rek met een score van 15,133 punten tot een zesde plaats. Hij moest vrezen dat er nog veel turners over hem heen gingen, maar dit bleek niet het geval te zijn, waardoor hij als zevende de finale in mag. Wammes bereikte met een score van 16,166 punten als achtste de finale op het onderdeel sprong.

De Nederlandse landenploeg kwam uiteindelijk op een negentiende plaats terecht. Hierdoor kan het team zich niet meer plaatsen voor de Olympische Spelen, omdat slechts de nummers negen tot en met zestien nog kunnen strijden om de vier resterende plaatsen in de landenwedstrijd. Wel mogen twee turners bij het olympisch testevenement in Londen nog proberen individueel een ticket voor de meerkamp af te dwingen.

Verkooprecords voor BMW

BMW, de grootste fabrikant van luxeauto's ter wereld, heeft in de eerste 9 maanden van dit jaar een recordaantal auto's verkocht. Dat heeft het concern maandag bekendgemaakt.

De verkoop van de merken BMW, Mini en Rolls-Royce bereikte in de eerste 9 maanden een record van 1,2 miljoen wagens, een stijging van 16 procent ten opzichte van de eerste 9 maanden vorig jaar. BMW verkocht in de maand september een recordaantal auto's van 159.214, een stijging van 11,4 procent ten opzichte van september vorig jaar.

Verkooprecords voor BMW
Verkooprecords voor BMW (Foto: ANP)

Noord-Ierse bondscoach stapt op

De Noord-Ierse bondscoach Nigel Worthington heeft zijn afscheid aangekondigd. Als zijn ploeg dinsdag tegen Italië speelt in de EK-kwalificatiereeks zit hij voor het laatst op de bank. Worthington was 4,5 jaar eindverantwoordelijke. In die tijd plaatste Noord-Ierland zich niet voor het WK in Zuid-Afrika. Ook het EK in Oekraïne en Polen is niet meer haalbaar.

De 49-jarige Worthington besloot zijn afscheid nu al aan te kondigen om de Noord-Ierse bond de tijd te geven op zoek te gaan naar een vervanger. "Ik heb 4,5 fantastische jaren gehad bij de Irish Football Association", laat Worthington weten. "Veel mensen hebben veel werk verricht in deze periode om het Noord-Ierse voetbal vooruit te helpen."

Opnieuw twee verdachten Kuiprellen vast

De politie heeft zaterdagochtend opnieuw twee verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging bij het Maasgebouw. Het gaat om een 19-jarige man uit Delft en een 23-jarige man uit Bodegraven. Dat meldt de politie maandag.

Foto's van beide mannen stonden op websites van de politie. De man uit Delft was op de foto herkend en meldde zich op het bureau nadat de politie contact met hem had gezocht. De andere verdachte herkende zichzelf, waarna hij vanaf zijn vakantieadres naar de politie belde. Bij thuiskomst meldde hij zich op het bureau.

De politie publiceerde maandagmiddag drie nieuwe foto's. In totaal staan er nu vijf foto's van verdachten op politiewebsites. Zij worden gezocht in verband met openlijke geweldpleging.

Tientallen relschoppers probeerden op 17 september het Maasgebouw te bestormen uit protest tegen het beleid van voetbalclub Feyenoord. Agenten konden de hooligans maar net buiten de deur houden door hun dienstwapen te trekken.

Inmiddels zijn er 26 verdachten aangehouden.

Drukke vrijdagspits verwacht door herfstvakantie

Door het begin van de herfstvakantie in het noorden en midden van Nederland wordt vrijdag een drukke avondspits verwacht. Vanaf vrijdagmiddag kan het volgens de ANWB al vastlopen. Vorig jaar stond bijna vierhonderd kilometer file.

De eerste files ontstaan doorgaans al rond 13.00 uur. Vanaf 14.00 uur neemt de drukte flink toe. Na 20.00 uur zijn de meeste files meestal opgelost. Door werkzaamheden op de A12 en het Symphonica in Rosso-concert in het GelreDome wordt veel drukte rond Arnhem verwacht.

Andere knelpunten zijn de A1 tussen Apeldoorn en Hengelo, de A28 tussen Utrecht en Zwolle en de A50 bij Arnhem en Nijmegen. Het eerste weekeinde gaan naar verwachting 675 duizend Nederlanders op pad. In totaal gaan 1,3 miljoen Nederlanders op vakantie, waarvan de helft naar het buitenland vertrekt. Voor het zuiden begint de herfstvakantie overigens een week later.


Drukke vrijdagspits verwacht door herfstvakantie (Foto: Novum)

Honderden Molukkers verzamelen zich in Den Haag

Bij het gerechtshof in Den Haag hebben zich maandag twee tot driehonderd Molukkers verzameld. Zij zijn daar vanwege het hoger beroep in een rechtszaak tussen de Nederlandse staat en de Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS).

De sfeer is 'redelijk rustig'. Er worden fakkels en vuurwerk afgestoken en leuzen geschreeuwd. De politie is met extra mankracht aanwezig. Vooralsnog wordt er niet ingegrepen.

In het gerechtshof is maandag het hoger beroep tussen de staat en de RMS begonnen. De staat wil dat de RMS-regering niet-ontvankelijk wordt verklaard als procespartij. Zo wordt het voor de RMS een stuk moeilijker om naar de rechter te stappen.

De RMS deed dat vorig jaar twee keer. Zij eisten toen in een kort geding dat de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en de Indonesische oud-minister van buitenlandse zaken Hassan Wirajuda werden opgepakt als zij Nederland bezochten. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen, stelt de RMS.

Yudhoyono zegde door de zaak op het laatste moment een bezoek aan Nederland af. Hij liet weten zich beledigd te voelen door de aanklacht. Begin dit jaar demonstreerden Molukkers nog op het Malieveld, een betoging die wel uit de hand liep.

Blauwe Wii voor Olympische Spelen

De voormalige concurrenten Mario & Sonic nemen het tegenwoordig tegen elkaar op in de Olympische Spelen. Volgend jaar zijn de Olympische Spelen in Londen, reden genoeg dus voor een nieuw deel in de Mario & Sonic-serie. Voor de lancering voor Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Londen 2012 komt Nintendo met een blauwe Wii, zo laat het bedrijf weten.

De blauwe uitvoering van de Wii wordt gebundeld met het spel en moet 18 november in de winkels liggen. Het gaat om de nieuwe versie van de Wii, bij deze versie is het niet mogelijk om een GameCube-controller aan te sluiten en tevens is de backwards compatability van GameCube-games eruit gehaald. Of de blauwe Wii ook in Nederland verkrijgbaar wordt is nog niet bekend.

M&S

Bakplaat gestolen uit poffertjeskraam

Inbrekers bij een poffertjeskraam in Woerden zijn er in de nacht van zaterdag op zondag vandoor gegaan met een grote bakplaat. Dat meldt de politie maandag. Het gaat om een grote, koperen bakplaat voor 260 poffertjes van ruim anderhalve meter bij 65 centimeter.

De diefstal werd in de loop van zondagochtend ontdekt. De dieven namen ook een paar kratten drank mee bij de poffertjeskraam aan de Westdam in de Utrechtse plaats.

Getuigen die zaterdagnacht mensen in Woerden hebben zien slepen met de bakplaat of de kratten, wordt gevraagd zich te melden bij de politie.

Eurocontrol: Lasers gevaar voor luchtvaart

Het opzettelijk verblinden van piloten en luchtverkeersleiders met behulp van laserpennen moet door de Europese Unie strafbaar worden gesteld. Dat heeft Eurocontrol, de luchtverkeersleidingsinstantie van de EU, maandag gezegd.

Het kwaadaardig gebruik van de laserpennen is een steeds vaker voorkomend probleem in Europa en de Verenigde Staten, aldus Eurocontrol. Volgens experts kan het verblinden van piloten tot crashes leiden.

Eurocontrol zei maandag dat er vorig jaar in Europa 4266 van dit soort incidenten plaatshadden, tegenover 1048 in 2008. In de Verenigde Staten steeg het aantal gevallen van verblinding van 1527 in 2009 naar 2836 vorig jaar. In totaal ondervonden 120 vliegvelden in 32 Europese landen hinder van het gebruik van laserpennen.

"Het voorkomen en verhelpen van dit probleem vereist een uniforme aanpak in heel Europa", zei Dragica Stankovic, veiligheidsexpert bij Eurocontrol. "Iedereen moet betrokken worden bij het oplossen van het probleem. Toezichthouders, gerechtelijke autoriteiten, politie, luchtvaartmaatschappijen, luchtverkeersleiders, onderzoeksbureaus en de producenten van lasers moeten beseffen hoe ernstig dit probleem is."

Het hinderen van commerciële vluchten is al strafbaar in de VS en in enkele Europese landen zoals Zweden en Oostenrijk. De meeste EU-lidstaten hebben echter geen specifieke wetgeving om dit probleem te bestrijden.

In de meeste gevallen worden mensen die piloten of luchtverkeersleiders hinderen met lasers ondervraagd door de politie en vervolgens weer op vrije voeten gesteld, zei Stankovic. Ze sprak op een conferentie van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) van de Verenigde Naties, de Europese Commissie, verenigingen van luchtvaartmaatschappijen en piloten en nationale politiediensten, waar het probleem deze week wordt besproken.

De incidenten met lasers hebben meestal plaats vlak voor het opstijgen of landen van een vliegtuig, de meest kritieke fase van een vlucht wanneer een piloot juist alert moet zijn. In een aantal recente gevallen moest de tijdelijk verblinde piloot de controle over het vliegtuig overdragen aan zijn copiloot. In tegenstelling tot groene lasers, die in staat zijn iemand tijdelijk te verblinden, kunnen blauwe lasers leiden tot permanente schade aan de ogen, aldus Eurocontrol.

Helikopters, zoals die van politie- of ambulancediensten, lopen vooral gevaar slachtoffer te worden van lasers omdat ze lager vliegen dan passagiersvliegtuigen. Vanwege het gevaar dat de laserpennen, die makkelijk verkrijgbaar zijn en slechts een paar honderd euro kosten, voor de burgerluchtvaart vormen moet de verkoop en het bezit ervan net als vuurwapens aan banden worden gelegd, meent Eurocontrol.

"De beste manier om dit probleem op een uniforme wijze aan te pakken binnen de EU is door middel van een Europese richtlijn", aldus Stankovic. "Europese wetgeving zou de aanschaf, het bezit en het gebruik van laserpennen moeten reguleren zoals dat ook gebeurt met handwapens, geweren en andere wapens." In bepaalde Europese landen worden vergelijkbare oproepen gedaan. Volgens Volker Kauder, fractievoorzitter van de Duitse christendemocraten, moeten de laserpennen worden opgenomen in de Duitse wapenwet.

Het idee om piloten te verblinden met behulp van felle lichten werd voor het eerst geopperd in militaire kringen in de jaren dertig van de vorige eeuw. De techniek werd onder andere gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog en de blokkade van Berlijn in 1948. "Het verschil is dat deze apparaten - die sterk genoeg zijn om vliegtuigen en verkeerstorens aan te tasten - voor iedereen te verkrijgen zijn, niet meer alleen voor het leger", zei David McMillan, directeur-generaal van Eurocontrol. "En wat nog erger is, is dat de bereidheid bestaat om deze dingen te gebruiken, op kwaadaardige of roekeloze wijze."


Eurocontrol: Lasers gevaar voor luchtvaart (Foto: Novum)

Gezin met acht kinderen leeft in caravan

In Deventer wordt met man en macht gezocht naar woonruimte voor een tienkoppig gezin dat al anderhalf jaar noodgedwongen in een caravan woont. De familie verwacht binnenkort een negende kind. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Deventer maandag na berichtgeving hierover in De Stentor. Hij spreekt van een 'bijzonder schrijnende situatie'.

Het gezin werd uit huis gezet toen de 55-jarige man, zijn 38-jarige vrouw en hun acht kinderen de huur niet meer konden betalen. De schuld was inmiddels opgelopen tot vijfduizend euro. Bovendien moest er een rekening van negenduizend euro worden betaald voor diverse beschadigingen aan het huis.

Toen het gezin uit nood aanklopte bij de gemeente, werd hulp ingeschakeld. Zij krijgen nu onder meer financiële ondersteuning om de campings te kunnen betalen. Ook Jeugdzorg is bij de zaak betrokken.

Woningcorporatie Ieder1, die de familie vorig jaar uit huis zette, probeert nu in samenwerking met de gemeente een oplossing voor het gezin te zoeken. Ze moeten voor de winter invalt onderdak hebben.

Of het lukt een huis te vinden voor de vrouw bevalt, weet de gemeentewoordvoerder niet. De hoogzwangere vrouw is eind oktober uitgerekend. De overige kinderen zijn in de leeftijd van 2 tot 16 jaar.

Zonnebank alleen voor 18+ in Californië

Jongeren onder de 18 mogen in Californië niet meer onder de zonnebank. Gouverneur Jerry Brown ondertekende zondag een wet die dat met ingang van 1 januari verbiedt. Texas verbiedt zonnebankgebruik onder de 16 en ook andere Amerikaanse staten kennen leeftijdslimieten, maar Californië is de eerste die de lat op 18 jaar stelt.

In Californië mogen tieners van 15 tot en met 17 nu nog kunstmatig bruinbakken als zij toestemming hebben van hun ouders, daaronder is het al verboden.

De Indoor Tanning Association zegt dat vijf tot tien procent van haar leden jonger is dan 18 jaar. De brancheorganisatie stelt dat solaria al door het Californische Department of Consumer Affairs en de federale Food and Drug Administration streng gereguleerd zijn. Maar initiatiefnemer van de wet Ted Lieu en andere voorstanders van het verbod zeggen dat een hogere leeftijdsgrens noodzakelijk is, omdat de straling in zonnebanken vaak tot melanomen leiden, een huidkanker die dodelijk kan zijn. De straling is extra schadelijk bij jonge mensen.

Komedie over Britse rellen in de maak

De Britse filmmaker Stuart Urban gaat een zwarte komedie maken over de rellen die deze zomer in Groot-Brittannië plaatsvonden. Komiek Kevin Bishop speelt de hoofdrol in May I Kill You, schrijft de Britse filmsite Screen Daily.

De film gaat over de wraakzuchtige politieagent Baz Vartis die tijdens de rellen moorden pleegt en daarbij gebruikmaakt van sociale media. May I Kill You wordt geregisseerd door Urban, die ook het scenario schreef. De opnamen beginnen deze week.

Bij de rellen afgelopen zomer in Londen en andere Britse steden kwamen vijf mensen om het leven. In Londen werden duizenden agenten ingezet om het geweld een halt toe te roepen. Duizenden mensen werden gearresteerd.

Agent 47 knalt er op los

Een nieuwe gameplaytrailer van Hitman: Absolution is opgedoken. In deze trailer zien we dat Agent 47 dit keer geen problemen heeft om politieagenten neer te schieten.

Hitman: Blood Money eindigde met Diana die Agent 47 hielp zijn dood in scene te zetten, zodat hij The Franchise kon ontsnappen. Agent 47 denkt dat Diana hem echt wilde doden en voelt zich nu verraden door iedereen. In Absolution zullen we de meer persoonlijke kant van de koele killer leren kennen, terwijl hij een nieuw complot op het spoor komt.

Hitman: Absolution komt in 2012 uit voor Xbox 360, Windows en PlayStation 3.

Vacansoleil haalt Zweed Larsson

De Zweed Gustav Larsson rijdt volgend seizoen voor Vacansoleil. Dat heeft de Nederlandse wielerploeg maandag bekendgemaakt. De 31-jarige Larsson komt over van Saxo Bank waar hij sinds 2008 reed. Eerder kwam hij uit voor de ploegen van Fassa Bortolo, Française des Jeux en Unibet.com.

Larsson is een erkend tijdrijder. Hij haalde bij de Olympische Spelen van 2008 zilver op de tijdrit en een jaar later werd hij ook op het WK tweede. In 2010 won hij de afsluitende tijdrit in de Giro. De hardrijder werd in 2008 bovendien al eens veertiende in het eindklassement van de Giro.

Ploegleider Michel Cornelisse denkt dat het hele team beter wordt met het aantrekken van de Scandinavische hardrijder. "Renners met een groot vermogen zijn belangrijk voor een team dat in alle soorten wedstrijden vooraan mee wil strijden", legt hij uit. "Een coureur als Larsson kan wedstrijden voor je winnen en is in staat om werk te verrichten voor zijn ploegmaten."

Lauda: "Vettel kan meer titels dan Schumacher winnen"

Niki Lauda denkt dat de naam Sebastian Vettel nog vaak in de recordboeken van de Formule 1 terecht kan komen. De Oostenrijkse drievoudig oud-wereldkampioen denkt zelfs dat de Red Bull-coureur het in zich heeft om het record van zeven wereldtitels van Michael Schumacher te verbreken.

Vettel werd afgelopen weekend derde in de Grand Prix van Japan, wat genoeg was om de jongste tweevoudig wereldkampioen ooit te worden. Lauda denkt dat er meer in het vat zit voor de 24-jarige Duitser. "Als Sebastian de juiste keuzes blijft maken in zijn carrière, moet hem dat zeker lukken. Hij moet daarvoor wel over een goede auto blijven beschikken, want zonder goede wagen wordt het hem niet. Maar als hij op het juiste moment in de juiste auto blijft zitten, zie ik hem Schumacher wel voorbij gaan. Sebastian is er zeker toe in staat," zei Lauda tegen Reuters.

'Van Hanegem zure man geworden'

Willem van Hanegem is een zure man geworden. Dit zei Arno Vermeulen zondagavond in de uitzending van Studio Voetbal. "Ik zag Van Hanegem bij Pauw & Witteman deze week, en hij wordt nou net op een bepaalde manier ouder zoals je niet wilt dat hij ouder zou willen worden", aldus de voetbalanalist.

Zo klaagde Van Hanegem vrijdag in het VARA-praatprogramma dat het gras in zijn tijd veel beter was, evenals het voetbalspel. "Hij heeft geen job, dus misschien word je daar wel wat zurig van", bekritiseert Vermeulen. De NOS-journalist wordt er moe van dat Van Hanegem altijd teruggrijpt naar het verleden. "Ik heb het allemaal wel een keer gehoord. Jammer."


'Van Hanegem zure man geworden'

Tafeltennissters naar halve finale EK

De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben de halve finale van het EK bereikt. In het Poolse Gdansk werd Spanje met 3-0 verslagen. Makkelijk ging dat echter allerminst. Li Jiao en Li Jie wonnen hun partijen met 3-2, Elena Timina had aan vier games genoeg: 3-1. Dinsdag wacht bij de laatste vier Duitsland of Hongarije

Li Jiao begon de ontmoeting tegen Yanfei Shen met een 11-8 zege in de openingsgame, maar de Spaanse knokte terug en won de volgende twee games. Uiteindelijk gingen de laatste twee games weer redelijk makkelijk naar Li: 11-8, 8-11, 12-14, 11-6 en 11-7.

Li Jie kwam tegen Fang Zhu twee keer achter, maar evenzoveel keren langszij. In de beslissende game toonde de Nederlandse zich mentaal de sterkste: 6-11, 11-2, 7-11, 11-7 en 14-12. Elena Timina won vervolgens ook de zwaarbevochten derde partij. Galina Dvorak won alleen de tweede game: 11-6, 12-14, 13-11 en 12-10.

Skiër Grugger na negen maanden weer op de latten

De Oostenrijkse skiër Hans Grugger keert na negen maanden weer terug op de latten. Dat heeft de Oostenrijkse skifederatie maandag gemeld. De 29-jarige Grugger is door de artsen genezen verklaard. Een zware val was hem bijna fataal geworden. Grugger hervat woensdag zijn training op de Rettenbachgletsjer in Sölden.

Na zijn val werd hij direct overgebracht naar een ziekenhuis in Innsbruck. Grugger onderging daar een vijf uur durende hersenoperatie en werd daarna elf dagen in coma gehouden. Afgelopen mei kondigde hij al bezig te zijn met een comeback op het hoogste niveau.

Anzhi toont belangstelling voor Van Persie

Robin van Persie staat op het lijstje met spelers die de Russische voetbalclub Anzhi Makhachkala aan wil trekken. De tijdelijke coach Roberto Carlos bevestigde dat de ploeg uit Dagestan de Arsenal-speler op de korrel heeft.

Anzhi trok al naast Roberto Carlos Mbark Boussoufa, Balázs Dzsudzsák en Samuel Eto'o aan, maar er moeten meer toppers naar Dagestan komen. Zo staan coach José Mourinho en Cristiano Ronaldo (beiden Real Madrid) op de verlanglijst, maar ook Carlos Tévez (Manchester City), Nicolas Anelka (Chelsea) en Guus Hiddink (Turkije).

"Maar Anelka is niet de enige speler die we op de voet volgen. Ook voor Robin van Persie en Nenê van Paris Saint-Germain hebben we serieuze belangstelling," zei Roberto Carlos tegen het Braziliaanse Canal Football Club. Ook Neymar van Santos is een concreet doel voor de Russische miljardair Suleyman Kerimov die geld in Anzhi pompt. "Ik heb met hem gesproken. Als clubs als Barcelona, Manchester United en Real Madrid zijn transfersom niet kunnen betalen, kunnen wij dat wel. Kerimov kan hem bieden wat hij wil," zei Roberto Carlos.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Welke bommen zijn er in Assassin's Creed: Revelations te maken?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Verrassing!

Opstelten: Film overvallen

Mensen die getuige zijn van een overval moeten dat opnemen met hun mobiele telefoon en het beeldmateriaal aan de politie geven. Dat is de boodschap van de nieuwe overheidscampagne 'Pak de overvaller. Pak je mobiel', waartoe minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag het startschot gaf.

De pakkans wordt namelijk 'aanzienlijk' vergroot, wanneer justitie beschikt over beeldmateriaal van de eventuele daders. Wie getuige is van een overval, moet daarom niet alleen de politie bellen maar ook een foto of filmpje van de situatie maken. Dat alles uiteraard op veilige afstand.

Het materiaal kan vervolgens worden geüpload via nationale-recherche.nl. De campagne is de komende tijd te zien en te beluisteren op radio, tv en de website nederlandveilig.nl.

De aanpak van overvallen heeft een 'zeer hoge prioriteit', meldt Opsteltens ministerie. Om de pakkans te vergroten, worden nog meer maatregelen genomen. Zo worden bij de politie en het Openbaar Ministerie vaste 'overvalteams' ingesteld.

Nobelprijs economie naar twee Amerikanen

De Nobelprijs voor economie 2011 is maandag toegekend aan de Amerikanen Thomas Sargent en Christopher Sims. De Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen zei dat de twee worden onderscheiden voor 'hun empirisch onderzoek naar oorzaak en gevolg in de macro-economie'.

De economieprijs is de laatste Nobelprijs die dit jaar is vergeven. Het is de enige prijs die niet door de naamgever Alfred Nobel zelf is ingesteld, maar later door de Zweedse centrale bank in het leven is geroepen.

Aan de prijs is een bedrag van tien miljoen kroon (ruim een miljoen euro) verbonden. De prijs wordt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, in Stockholm uitgereikt.

Vermisten na noodweer in Turkije

Na zwaar noodweer worden in het zuiden van Turkije zes mensen vermist. De kustprovincie Antalya werd geteisterd door storm en zware neerslag, waardoor overstromingen ontstonden. Dit heeft de gouverneur van Antalya maandag gezegd.

In het dorp Haskiziloren werd een aantal huizen en bruggen verwoest. Reddingswerkers wisten 25 dorpelingen in veiligheid te brengen. Zes worden echter vermist.

De luchthaven van Antalya kampte door de storm met vertragingen en annuleringen. Scholen sloten hun deuren.

Dode vrouw in berm gevonden

De politie heeft maandagochtend een dode vrouw aangetroffen in een berm bij het Overijsselse dorp Witte Paarden. Er wordt uitgegaan van een misdrijf, laat een woordvoerder van de politie weten.

Het stoffelijk overschot werd maandag rond 11.00 uur gevonden aan de Lage Egge, een parallelweg van de N334. Over de doodsoorzaak en identiteit van de vrouw is nog niets bekend.

De politie heeft de omgeving afgezet en is een onderzoek gestart.

Roddick naar tweede ronde Masters Shanghai

Andy Roddick heeft maandag de tweede ronde van het Masters-toernooi in Shanghai bereikt. Helemaal zonder slag of stoot ging dat niet voor de als tiende geplaatste Amerikaan. Hij moest een set afstaan aan de Taiwanese qualifier Yen-Hsun Lu: 6-2, 3-6 en 6-2.

In de volgende ronde treft Roddick Grigor Dimitrov. De Bulgaar versloeg Marsel Ilhan. De Turkse qualifier won de eerste set nog, maar daarna nam Dimitrov de partij over en won met 2-6, 6-1 en 6-4.

Zondag hadden Stanislas Wawrinka (13) en Florian Mayer al de tweede ronde bereikt in de Chinese havenstad. Wawrinka was met 3-6, 6-3 en 6-3 Juan Monaco de baas. Mayer klopte Fabio Fognini uit Italië overtuigend: 6-0 en 6-2.

Overvallers deden zich voor als arrestatieteam

Bij een woningoverval in het Drentse Hijken hebben drie overvallers zich verkleed en voorgedaan als een arrestatieteam van de politie. Nadat ze zo de woning waren binnengedrongen, werden een vrouw en haar 11-jarige zoontje geboeid. De overvallers gingen er met drieduizend euro vandoor, meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

De verdachten uit Almere staan vrijdag voor de rechter voor de overval die vorig jaar werd gepleegd. Ze horen volgens het OM bij een groep van dertien die in wisselende samenstelling verschillende overvallen heeft gepleegd.

Een van de verdachten uit Almere zou met iemand anders uit de groep bij een inbraak in Almere sieraden en 27.000 euro hebben buitgemaakt. Die inbraak werd in december vorig jaar gepleegd. Op 31 mei werd de woning nog eens bezocht. De bewoonster werd volgens het OM toen geschopt, geslagen, aangerand en bedreigd met een mes.

Daarna werd ze gekneveld en opgesloten in een kast. De overvallers namen diverse goederen mee en pinden geld van haar bankrekening.

Na de laatste overval zette de politie een onderzoeksteam op. Uiteindelijk werd een verband tussen de verschillende overvallen ontdekt. De daders zochten volgens het OM slachtoffers uit waarvan ze dachten dat die grote sommen geld in huis zouden hebben.

De jongste verdachte is 19 jaar, de oudste 69. Ze komen uit Assen, Froombosch, Almere en Amsterdam en worden onder meer vervolgd voor diefstal met geweld en gijzeling.

Vervolg Bit.Trip Runner onderweg

De WiiWare-titel Bit.Trip Runner viel goed in de smaak en dat betekent meestal dat er een vervolg komt. Dit vervolg is nu aangekondigd door Gaijin Games, Bit.Trip Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien.

Het tweede deel van Bit.Trip Runner komt volgend jaar naar PlayStation Network en Xbox Live Arcade. Het vervolg krijgt onder andere meerdere speelbare personages, nieuwe movies en online leaderboards, natuurlijk ontbreken de Trophies en Achievements niet. Dit alles met verbeterde graphics.

De gameplay zal grotendeels hetzelfde zijn als het origineel. Het personage loopt vanzelf van links naar rechts en aan de speler de taak op het juiste moment te springen, bukken of schoppen om zo obstakels en vijanden te ontwijken. Een releasedatum voor Bit.Trip Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien is nog vrijgegeven.

Schipbreukelingen Florida na 20 uur gered

Zeven schipbreukelingen zijn zondag gered bij de Florida Keys in de VS gered nadat ze twintig uur zonder zwemvesten in zee hadden gelegen. Voor een vrouw kwam de redding te laat.

De kustwacht werd zondagochtend gealarmeerd door iemand die drie mensen uit het water had gehaald. De kustwacht vond een uur later vier anderen een kilometer of zes verderop.

De groep was zaterdagmiddag te water geraakt nadat hun boot was omgeslagen. Een vrouw van 80 verdween onder water en kwam nooit meer boven, de anderen trapten water en hielden zich drijvend aan wrakstukken. De jongste onder de schipbreukelingen was een meisje van 4, zei een woordvoerder van de kustwacht.

Sieneke zegt optreden af vanwege stemproblemen

Sieneke kampt met lichte stemproblemen. De 19-jarige zangeres heeft daardoor haar geplande optreden voor maandagmiddag moeten afzeggen.

"Helaas heb ik mijn optreden voor vanmiddag af moeten zeggen in verband met stemproblemen", laat Sieneke weten via Twitter. "Niks ernstigs, even een paar dagen stemrust zodat ik aanstaande weekend weer een goed optreden kan neerzetten. Ik baal wel ontzettend, maar het is even niet anders."

Sieneke, die vorig jaar bekend werd dankzij haar deelname aan het Nationaal Songfestival, kampte eerder met stemproblemen. In aanloop naar de halve finale van het Eurovisie Songfestival moest de zangeres enige tijd stemrust houden.

Shirley MacLaine krijgt oeuvreprijs

Actrice Shirley MacLaine krijgt een Life Achievement Award van het Amerikaanse Filminstituut AFI. Het instituut geeft in juni een gala ter ere van de prijs, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 77-jarige actrice is de veertigste filmmaker die de prijs krijgt. "MacLaine heeft een heel sterke persoonlijkheid die het witte doek al zestig jaar oplicht", aldus AFI-baas Howard Stringer. "Shirley heeft het publiek wereldwijd vermaakt met zang, dans, humor en tranen."

MacLaine begon haar filmcarrière in 1955 met de film The Trouble With Harry van Alfred Hitchcock. Vier jaar later werd ze voor het eerst genomineerd voor een Oscar. In 1984 won ze het gouden beeldje voor haar rol in het komische drama Terms of Endearment.

De oeuvreprijs werd in 2008 uitgereikt aan haar broer Warren Beatty. Vorig jaar ging de eer naar Morgan Freeman. De AFI Life Achievement Award is de hoogste eer die het prestigieuze filminstituut uitreikt.

Vrouw klaagt studio aan na teleurstellende film

Een Amerikaanse vrouw is zo teleurgesteld na het zien van het misdaaddrama Drive dat ze de filmmaatschappij heeft aangeklaagd. De distributeurs kondigden het drama aan als een film vergelijkbaar met de racefilm Fast and Furious, maar Sarah Deming vindt dat dit niet is wat ze kreeg voorgeschoteld.

De vrouw vindt dat er te weinig gereden wordt in de misdaadfilm. "Drive lijkt in niets op een achtervolgings- of racefilm", staat volgens de Amerikaanse tv-zender WDIV-TV uit Detroit te lezen in de officiële aanklacht. Daarbij vindt Deming dat de film met Ryan Gosling in de hoofdrol geweld tegen joden aanmoedigt.

Deming wil het geld van haar bioscoopkaartje terug. De Amerikaanse hoopt dat meer mensen zich bij haar zaak voegen om zo te voorkomen dat filmstudio's in de toekomst 'misleidende' aankondigingen maken.

Drive is vanaf 3 november ook in de Nederlandse bioscopen te zien.

Proces vermoedelijke kindermoordenaar begonnen

In Stade in Duitsland is maandag het proces van de vermoedelijke drievoudige kindermoordenaar Martin N. begonnen. Het openbaar ministerie heeft de 40-jarige man de moord op drie jongens van 8 tot 13 jaar en twintig misbruikzaken ten laste gelegd.

Hij zou sinds 1992 in schoolinternaten, vakantiekampen en privéwoningen zijn binnengeslopen. De slachtoffertjes werden ontvoerd en misbruikt, en in drie gevallen vermoord.

De verdachte werd na een jarenlange zoektocht in april in Hamburg opgepakt. N. geldt volgens officier van justitie Kai Thomas Breas ook nog steeds als verdachte in de zaken van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 in Limburg en van een 10-jarige jongen in 2004 in Frankrijk, maar hij ontkent en justitie kan het bewijs niet rond krijgen. De drie moorden en de twintig misbruikgevallen die hem ten laste zijn gelegd zijn al genoeg om N. voor de rest van zijn leven achter tralies te krijgen.

Gadhafi-aanhang in laatste bolwerken in het nauw

De aanhangers van Moammar Gadhafi zitten in het nauw in hun laatste bolwerken, Sirte en Bani Walid. Dit heeft Mustafa Abdul-Jalil, het hoofd van de regerende Libische Nationale Overgangsraad, gezegd.

Strijders van het nieuwe bewind in Libië drongen zondag door tot in het centrum van Sirte, de geboorteplaats van Gadhafi, en ook Bani Walid staat op het punt te worden ingenomen. Abdul-Jalil sprak de verwachting uit dat beide steden binnen een week geheel in handen van de revolutionaire strijdkrachten zijn.

Gemeld werd dat Gadhafi's zoon Seif al-Islam zaterdag in Bani Walid werd gesignaleerd terwijl hij geld uitdeelde aan hem getrouwe strijders.


Gadhafi-aanhang in laatste bolwerken in het nauw (Foto: Novum)

Capello gaat oefenen zonder Rooney

Bondscoach van Engeland Fabio Capello gaat in de oefenwedstrijden in de aanloop naar het EK 2012 geen intensief gebruik maken van Wayne Rooney.

De Italiaan wil oefenen op spelvormen zonder de spits, die een rode kaart kreeg in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro en in ieder geval de eerste wedstrijd op het toernooi in Polen en Oekraïne moet missen. Mogelijk wordt de straf nog verlengd.

Capello denkt er zelfs over na om Rooney helemaal niet op te roepen voor het EK 2012 als zijn vervanger goed presteert. Dit lijkt echter onwaarschijnlijk. Tijdens de oefenwedstrijden hoeft de Manchester United-spits in ieder geval niet op een basisplaats te rekenen. Volgende maand bijvoorbeeld, wanneer wereldkampioen Spanje op bezoek komt.

"Rooney gaat dan absoluut niet spelen. Ik wil nieuwe spelers testen, een nieuwe stijl en nieuwe bewegingen. Misschien dat hij in de rust mag invallen, maar hij zal niet starten. We moeten oefenen met de jongens die ook op het EK zullen beginnen", aldus Capello.

Twee mannen uit Loosdrechtse plassen gehaald

Hulpdiensten hebben maandagochtend twee mannen uit het water gehaald op de Loosdrechtse plassen. Hun toestand is onbekend, ze worden gereanimeerd. Dat meldt de politie.

Om 10.00 uur kreeg de politie een melding binnen over het omslaan van de boot waarin de twee mannen zich bevonden. De politie en brandweer zijn daarop een grootscheepse zoekactie gestart. Daarbij werd een helikopter ingezet.

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van de Oud- Loosdrechtsedijk.

Koperdiefstal op het spoor neemt opnieuw toe

De koperdiefstal op het spoor is een groeiend probleem. Het afgelopen jaar waren er gemiddeld 43 koperdiefstallen per maand. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van spoorbeheerder ProRail, die maandag werden gepubliceerd.

De spoorbeheerder spreekt van een 'flinke stijging'. Vorig jaar werd het spoor gemiddeld elke dag getroffen door koperdiefstal, en dat was alweer een stijging van 173 procent ten opzichte van 2009.

ProRail vindt de stijging van het aantal diefstallen een 'zorgelijke ontwikkeling' en treft maatregelen. Dan gaat het om het aanleggen van hekwerken, cameratoezicht en surveilleren met honden. Hierbij wordt samengewerkt met de politie. De spoorbeheerder is jaarlijks zo'n dertien miljoen euro kwijt aan schade en herstel.

De punctualiteit op het spoor lag de eerste helft van dit jaar met 94,7 procent iets hoger dan dezelfde periode vorig jaar, toen 93,8 procent van de treinen op tijd reed. Enkele incidenten, zoals de bliksem in juni, een sein- en wisselstoring bij Weesp en de werkzaamheden bij Arnhem waren van negatieve invloed op de punctualiteit. Regionale vervoerders hebben gemiddeld de beste cijfers.

Het vervoer over het spoor is licht toegenomen, doordat er meer treinen over het hogesnelheidstraject naar België rijden. Goederentreinen rijden vaker over de Betuweroute, wat zorgt voor meer capaciteit op het reguliere spoornet. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld internationale treinen naar Duitsland en de intercity's naar Arnhem sneller doorrijden.

Aan het aanleggen van spoor en onderhoud werd de eerste zes maanden 620 miljoen euro uitgegeven. Over het hele jaar komt dit bedrag uit op ongeveer 1,4 miljard euro, verwacht de spoorbeheerder. Dit geld gaat voor het grootste gedeelte op aan spoorvernieuwingen en de aanleg van tunnels en viaducten.

ProRail start verder met een informatiecampagne over de werkzaamheden aan het spoor. Hierdoor moeten reizigers beter voorbereid op reis gaan. Ook komt er een klantenpanel, waar vervoerders hun klachten kwijt kunnen.

N.E.C. wil Szelesi snel aantrekken

N.E.C Nijmegen wil op korte termijn de Hongaar Zoltan Szelesi aantrekken. De verdediger staat momenteel nog onder contract bij het Griekse Olympiakos Volos, maar dat heeft al enkele maanden zijn salaris niet uitbetaald. Daarom heeft de international bij de FIFA ontbinding van zijn contract geëist.

Mocht de 29-jarige Szelesi de zaak winnen dan kan hij transfervrij door N.E.C. worden vastgelegd. Hij traint momenteel al mee met de Nijmegenaren en speelde afgelopen donderdag al mee in het met 4-2 gewonnen oefenduel tegen Go Ahead Eagles.

Metal Gear Solid-spellen blijven komen als fans willen

Hideo Kojima heeft gezegd dat hij Metal Gear Solid-spellen blijft maken, zolang de fans van de serie daar behoefte aan hebben. In elk geval zolang hij leeft, en hij hoopt dat na zijn dood iemand anders de draad oppakt.

"First of all, I just want to say that as long as there are fans who want Metal Gear Solid, as a producer, I will always want to still make them and I want the series to continue. So even after I die, I still would love to have the Metal Gear Solid series continue"zegt Kojima.

Sinds Metal Gear Solid 3 heeft Kojima zijn rollen als schrijver en regisseur uitbesteed aan andere producenten binnen het team van Kojima Productions, maar hij keerde terug om Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots weer volledig naar zijn hand te zetten.

De laatste MGS-titel waar hij direct aan heeft gewerkt is Metal Gear Solid: Peace Walker. Kojima heeft toegegeven niet voor de rest van zijn leven alleen maar aan de serie te willen werken, want hij wil ook andere games maken.

"So of course I have tried in the past. I’ve tried to hand Metal Gear off to other people within the studio and I’ve tried to raise people up so they have the ability to take over. And I think since Metal Gear Solid 3, I’ve tried this and actually did hand it off and have other people come up with the story and come up with the game design. But for some reason it just never really works out. And, you know, I end up having to step in again to take charge and kind of fix things here and there and just get sucked back in unfortunately."

Op dit moment werkt Kojima aan de volgende MGS-game die draait op de multiplatform Fox Engine, Metal Gear Solid: Rising. Daarnaast heeft hij aangegeven geïnteresseerd te zijn in een reboot van de Zone of the Enders-serie, waar hij als producer aan heeft gewerkt.

Coronel niet met elektrische buggy in Dakar Rally

Tim Coronel zal volgend jaar niet met een elektrische buggy mee gaan doen aan de Dakar Rally in Zuid-Amerika. De Nederlander kreeg geen garanties van een Zuid-Koreaanse fabrikant over de levering van de batterijen.

"Sommige dingen heb je nu eenmaal niet in de hand. Met pijn in het hart heb ik moeten concluderen dat Dakar 2012 voor ons elektrisch project te vroeg komt. Door het afhaken van de batterijenleverancier was de financiële basis ook niet meer toereikend. Dan moet je realistisch zijn. Als we het doen, doen we het goed," zei Coronel tegen De Telegraaf.

De Nederlander gaat de editie van volgend jaar noodgedwongen rijden met een conventionele buggy. "We gaan er echter zeker mee door, mensen weten dat ik altijd doorzet," zei Coronel die voor 2013 weer een poging wil gaan wagen om de eerste te zijn die de rally wil voltooien met een elektrisch aangedreven auto.

Banken stallen recordbedrag bij ECB

Banken uit de eurozone hebben vrijdag een nieuw recordbedrag op eendagsdeposito's bij de Europese Centrale Bank (ECB) geparkeerd. Hieruit blijkt wederom het onderling wantrouwen op de interbancaire geldmarkt.

De banken zetten 255,57 miljard euro uit bij de ECB, een stijging ten opzichte van de eerdere hoogste stand dit jaar van 229 miljard euro die donderdag werd bereikt. Marktparticipanten stellen dat een niveau van meer dan honderd miljard euro op de 'overnight' deposito's bij de centrale bank een signaal van stress in de markt is, omdat het aangeeft dat banken hun geld liever stallen dan aan elkaar uitlenen tegen een marktconforme vergoeding.

Het gebruik van de eendagsleenfaciliteit, waarop de ECB een rentetarief van 2,25 procent in rekening brengt, kwam uit op 2,84 miljard euro. Dit is veel minder dan de niveaus van meer dan tien miljard euro van eerder dit jaar.

Australisch gamemagazine toont Mass Effect 3-multiplayer

De nieuwste cover van het Australische gamemagazine PC PowerPlay bevat een opmerkelijke tekst. Mass Effect 3 krijgt multiplayer: “Multiplayer comes to Mass Effect 3. Fight alongside your friends, as the Galaxy goes to war!”

Op de website van PCPP staat het volgende te lezen over het artikel. "That’s right - Mass Effect 3 is getting multiplayer! We travel to BioWare’s office in Edmonton for hands-on time with the series’ first foray into online gameplay, and chat with Mass Effect Series Producer and Mass Effect 3 Project Director Casey Hudson about the decision to go multiplayer in the epic battle for the galaxy."

Vorige maand had Xbox World het ook al over een "killer new feature" voor Mass Effect 3, die bij dat magazine voor het eerst getoond zou worden. Tel daarbij op dat een Zuid-Afrikaanse winkel een online multiplayer pass voor het spel aanbiedt en BioWare komt er bijna niet meer onderuit. Het wachten is nog op de officiële bevestiging van de ontwikkelaar of uitgever.

 

Cavendish niet naar Omega Pharma-Quick Step

Mark Cavendish zal niet gaan rijden voor de nieuwe Belgische fusieploeg Omega Pharma-Quick Step. Dit nieuws werd in de Belgische media gemeld door Quick-Step-bestuurder Bessel Kok.

Vorige week werd de wereldkampioen wielrennen van Kopenhagen aan de nieuwe formatie gelinkt omdat zijn ploeg HTC-Highroad ophoudt te bestaan. "Cavendish zal niet voor ons rijden. Er zijn gesprekken geweest over zijn komst, maar beide partijen hebben in goed overleg beslist geen contract te ondertekenen," zei Kok.

Team Sky is de grootste kanshebber om de topsprinter binnen te halen. De Brit was al akkoord met de Britse ploeg, maar sponsorproblemen gooiden tot nu toe roet in het eten. Cavendish wil per se op een Specialized-fiets rijden, terwijl de Sky-renners op Pinarello moeten rijden.

Nederlander tijdelijk begraven in oerwoud Indonesië

Een groep Nederlandse vakantiegangers heeft vorige week tijdens een reis door een Indonesisch oerwoud een reisgenoot moeten begraven. In de directe omgeving was geen dorp te bekennen en dus werd het lichaam in een geïmproviseerd graf achtergelaten, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Het graf was gemarkeerd zodat het kon worden teruggevonden. Zodra ze de bewoonde wereld bereikten, hebben de reisgenoten zich gemeld bij de politie. De vakantieganger is een natuurlijke dood gestorven.

Leenstra klopt Wüst in Thialf

Marrit Leenstra is dit schaatsseizoen al vroeg in vorm. De rijdster uit de Hofmeier-ploeg won bij een testwedstrijd in Thialf de 500 meter in 39,96 seconden en de 1.000 meter in 1.17,59. Hiermee bleef ze Ireen Wüst die 40,76 en 1.19,39 klokte ruim voor. "Elk nadeel heb zijn voordeel. Het kan vanaf nu alleen maar beter," zei Wüst dan ook via Twitter.

Bij de mannen was Jan Smeekens op de 500 meter in een tijd van 35,76 seconden de snelste. Hij bleef Mark Tuitert (35,95) voor. Op de 1.000 meter was de zege voor Kjeld Nuis in 1.10,44. Hij bleef hiermee Stefan Groothuis (1.10,54) en Ronald Mulder (1.11,00) voor. Jan Blokhuijsen won tot slot de 5.000 meter in 6.26,14.

Zus bevestigt: 'Jennefer is dood'

De zus van Jennefer van Oostende heeft op Facebook gezegd dat haar tienjarige zus dood is. Ook meldt ze dat haar ex de dader is.

Vanmorgen werd al bekendgemaakt dat er een lijk was gevonden in het huis van de ex. "'Anthony is het geweest is in zijn huis gevonden me kids hebben alles gezien", aldus de zus op Facebook. De man werd gisteravond al aangehouden. Voor de familie is er slachtofferhulp ingeschakeld.

Radwanska klimt top tien binnen

Agnieszka Radwanska heeft aan haar eindzege op het toernooi in Beijing vier plaatsen winst overgehouden op de wereldranglijst. De Poolse klom van twaalf naar acht. Ook verliezend finaliste Andrea Petkovic kwam de top tien binnen. De Duitse ging van de elfde naar de negende positie.

Er waren meer verschuivingen in de top tien. Victoria Azarenka is, achter Caroline Wozniacki en Maria Sharapova, de nieuwe nummer drie. Dat ging ten koste van Vera Zvonareva, die ook Petra Kvitova voorbij zag komen. De Wimbledon-winnares staat vierde.

Samantha Stosur ging van zeven naar zes, Na Li legde de omgekeerde route af. Kim Clijsters vervolmaakt de top tien. Zij zakte van acht naar tien.

Arantxa Rus blijft de beste Nederlandse. De Monsterse ging van 83 naar 81. Michaëlla Krajicek blijft 112e. Kiki Bertens zakte zeven plaatsen. Zij staat nu 178e.


Radwanska klimt top tien binnen (Foto: Novum)

[WK Honkbal] Nederland klopt gastland Panama

De Nederlandse honkbalploeg heeft zondag op het WK gastland Panama verslagen. In Panama Stad werd het 7-3 voor Oranje. De Nederlandse ploeg verloor slechts een van de zeven voorrondewedstrijden en gaat naar de kwartfinale.

Ook Canada, Panama, Cuba, Venezuela, Australië en Zuid-Korea zijn daar al zeker van. De laatste plaats is voor titelverdediger de Verenigde Staten of voor Puerto Rico.

Panama nam zondag direct in de eerste inning de voorsprong, maar in de tweede sloeg Nederland terug via Sharlon Schoop. In de gelijkmakende slagbeurt kwam het gastland echter opnieuw een run voor. Weer had Oranje meteen een antwoord met punten van Kalian Sams, Shaldimar Daantji, Sidney de Jong en Curt Smith.

Panama scoorde weer een keer zodat het na drie innings 5-3 voor Nederland was. In de zesde inning zorgde Sharlon Schoop voor de 6-3 door de thuisplaat te stelen. In de negende inning werd de eindstand bepaald door Danny Rombley. Hij sloeg een homerun.

Britt eindelijk naakt voor Playboy

Britt Dekker gaat uit de kleren voor Playboy. De 19-jarige realityster is eindelijk ingegaan op het aanbod van de hoofdredacteur van het mannenblad, Jan Heemskerk.

Het was al enige tijd bekend dat Heemskerk een naakte Britt in de Playboy wel ziet zitten. In de nacht van zondag op maandag was ze te gast in het radioprogramma Echte Jannen, dat wordt medegepresenteerd door de Playboy-hoofdredacteur. Daar werd ze opnieuw geconfronteerd met het voorstel. "Misschien moet ik het toch maar doen dan", zei Britt.

"Ik ben wel een beetje 'flabbergasted', het zweet loopt me over de rug", liet de realityster weten nadat ze haar toezegging had gedaan. "Nu maar hopen dat de advocaten eruit komen", aldus Heemskerk. Britt is waarschijnlijk naakt te bewonderen in het november- of kerstnummer.

Britt werd bekend dankzij haar deelname aan Take Me Out en Echte Meisjes in de Jungle. In de RTL-programma's deed ze vaak niet al te snuggere uitspraken. Het maakte haar echter enorm populair, wat zelfs resulteerde in een eigen single: F*cking Vet.

CD: Ryan Adams - Ashes & Fire

Vier dagen voor de aanslagen op het World Trade Center in New York nam de toen nog redelijk onbekende Ryan Adams zijn video van de single 'New York, New York' op. Gewapend met een gitaar voert hij het nummer op voor de skyline van de metropool, een skyline die een halve week later dramatisch zou veranderen. Het nummer werd uiteindelijk Adams zijn doorbraak bij het grote publiek. Een maand terug werden de aanslagen voor het tiende jaar op rij herdacht en gingen we via allerlei media even terug in de tijd.

Met zijn achtste solo-album alweer grijpt ook Ryan Adams naar die tijd van tien jaar geleden. Niet qua songteksten, maar wel wat betreft muzikale uitvoering van zijn plaat Ashes & Fire. De creatieve veelvraat klinkt hier ineens weer tien jaar jonger en levert een plaat af die als maatwerk tussen Heartbreaker en Gold had gepast. Voor Adams ditmaal even geen rauwer geluid, geen sci-fi metalalbum en geen Cardinals. Het is een ouderwetste melancholieke Americana plaat geworden waarmee je makkelijk de herfst door kan komen.

Snel geld te verdienen met spaarloon

Het is mogelijk snel met de werkgever af te spreken een spaarloonrekening te beginnen en zo in enkele maanden tijd een voordeel te behalen van enkele honderden euro's. Een woordvoerster van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) bevestigt een bericht in het AD van maandag dat dit kan, maar verwacht geen run.

Door de spaarloonregeling kunnen mensen jaarlijks belastingvrij maximaal 613 euro sparen. Het geld zou daarna vier jaar vast moeten staan, maar de regeling verdwijnt en het gespaarde geld valt op 1 januari vrij.

Snel geld te verdienen met spaarloon
Snel geld te verdienen met spaarloon (Foto: ANP)

Columniste schoffeert niet-Apple-users

Na Sylvana Simons in De Wereld Draait Door, heeft zondag ook vaste Buitenhof-columniste Naema Tahir Microsoft en haar gebruikers geschoffeerd. Ze zegt te zweren bij Apple en haar producten, en moet niets van Microsoft en andere bedrijven hebben.

Tahir: "Veel belangrijker zijn de producten die Steve Jobs maakte, de Macintosh, de iMac, de iPod, de iPad, de iPhone. Je hoeft er maar naar te kijken om het verschil te zien met gewone computertechnologie. Zoals gefabriceerd door al die andere bedrijven."

"De spullen van Apple zijn een streling voor het oog. En meer. Als je ze gaat gebruiken merk je hoe goed alles in elkaar zit. Ze zijn technisch briljant. Eenvoudig, veelzijdig. En dan ook nog eens heel erg mooi. Vergelijk dat met de computers en telefoons van andere bedrijven", ging de columniste verder.

Ze blijkt weinig op te hebben met Microsoft-baas Steve Ballmer: "Dat beetje extra, de wauw-factor die Apple heeft, ontbreekt bij andere bedrijven. Hoe komt dat? Dat zie je eigenlijk al als je Jobs vergelijkt met Bill Gates en Steve Ballmer. Jobs is het type kunstenaar, Gates daarentegen is een nerd, een techneut. Ballmer is het type tweedehands autoverkoper."

Tot slot steekt Tahir nog wat extra veren in het achterwerk van Apple: "Jobs had kijk op kwaliteit. En kwaliteit is superieure bruikbaarheid, maar ook esthetica. En dat is de grondslag voor het immense succes van Apple."


Columniste schoffeert niet-Apple-users (Foto: Novum)

Politie Indonesië schiet op stakers Grasberg-mijn

De Indonesische politie heeft maandag bij gevechten met stakende mijnwerkers in Papoea ten minste één betoger doodgeschoten. Zes mijnwerkers en zes politieagenten raakten gewond, sommigen levensgevaarlijk.

Mijnwerkers van de Grasberg-mijn zijn sinds 15 september in staking. Ze eisen van eigenaar Freeport-McMoran dat hun loon fors verhoogd wordt, van omgerekend €1,60 tot €2,60 euro per uur naar 13 tot 32 euro per uur. De werknemers zeggen dat ze maar een tiende krijgen van wat Freeport in andere landen aan zijn personeel betaalt. De Grasberg is een van de grootste en lucratiefste koper- en goudmijnen ter wereld.

Ongeveer negentig procent van de twaalfduizend mijnwerkers neemt deel aan de staking. Vakbondsleider Manuel Maniambo verklaarde dat duizenden stakers probeerden te verhinderen dat vervangend personeel per bus naar de hoog in de bergen gelegen mijn werden vervoerd. De politie probeerde de stakers tegen te houden, waarna er gevechten uitbraken.

De politie zei waarschuwingsschoten te hebben gelost omdat de stakers gewelddadig werden. "Het was complete anarchie", zei woordvoerder Wachyono.

Het is de tweede staking dit jaar bij de Grasberg-mijn. In juli legden mijnwerkers het werk acht dagen stil, om looneisen kracht bij te zetten en tegen het ontslag van vakbondsleiders te protesteren. Die staking kostte Freeport volgens analisten toen 22 miljoen euro per dag.


Politie Indonesië schiet op stakers Grasberg-mijn (Foto: Novum)

Olie uit vastgelopen schip op strand Nieuw-Zeeland

Kleine hoeveelheden olie uit een op een rif gelopen containerschip zijn maandag aangespoeld op een strand in Nieuw-Zeeland. Pogingen om de resterende olie uit het schip te pompen zijn opgeschort omdat er storm op til is met hoge golven.

Het schip de Rena liep afgelopen woensdag op een rif op 22 kilometer van de haven van Tauranga. Het schip lekt olie en de autoriteiten vrezen dat het 236 meter lange schip in tweeën kan breken.

Het schip heeft 1700 ton bunkerolie en tweehonderd ton dieselolie aan boord. Tot nog toe is ongeveer dertig ton in de Bay of Plenty gestroomd. De olie heeft een vlek van ongeveer 5 kilometer lengte gevormd.

Als het weer het toelaat willen bergers eerst de achtergebleven olie overpompen. Ook moeten containers van boord worden gehaald om het schip lichter te maken voordat het kan worden vlotgetrokken.

Ongeveer tweehonderd mensen werken aan de berging. Het leger van Nieuw-Zeeland houdt driehonderd man achter de hand voor het geval de stranden moeten worden schoongemaakt.

Premier John Key bezocht de plaats van het ongeluk zondag en eiste een verklaring. "Dit schip voer bij kalme zee midden in de nacht met 17 knopen op een rif dat overal bekend is. Iemand zal ons dus moeten uitleggen hoe dit kon gebeuren."


Olie uit vastgelopen schip op strand Nieuw-Zeeland (Foto: Novum)

'40 procent criminele jeugdbendes aangepakt'

Van de 89 criminele jeugdbendes die eind vorig jaar in Nederland actief waren heeft de politie er inmiddels 37 aangepakt. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde in mei aan dat alle groepen binnen twee jaar 'keihard zijn aangepakt'. De bewindsman laat maandag weten dat dit plan 'zeer voortvarend' verloopt.

Door leden van de groepen straffen op te leggen wil Opstelten de 'groepsdynamiek doorbreken'. Hij heeft 120 cellen beschikbaar gesteld in de Bijlmerbajes om de criminele jongeren snel in te kunnen sluiten.

In mei schreef Opstelten aan de kamer dat er eind vorig jaar 89 criminele jeugdbendes actief waren en 284 groepen jongeren die overlast veroorzaakten. Onduidelijk is of dit aantal sindsdien is gestegen of is afgenomen.

Driekwart Nederland steunt monarchie

Driekwart van de Nederlanders steunt de monarchie, maar een groeiend aantal vindt het wel tijd voor modernisering van het koningschap. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van Bureau Synovate in opdracht van de NOS onder 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Ruim een kwart van de Nederlanders geeft inmiddels de voorkeur aan een meer ceremonieel koningschap. Daar tegenover staat ruim 50 procent van de ondervraagden die tevreden zijn met de monarchie in zijn huidige vorm. Voor 11 procent van de Nederlanders mag de monarchie worden afgeschaft, 9 procent heeft geen mening.

Ten slotte geven veel Nederlanders aan de monarchie als een soort zekerheid te zien in politiek onstabiele tijden. Ze geven aan dat het goed is dat men terug kan vallen op het koningshuis wanneer er bijvoorbeeld een kabinet valt.

alexander
Driekwart Nederland steunt monarchie (Foto: ANP)

C. Ronaldo: "Ze zijn jaloers op me"

Cristiano Ronaldo is bij zijn club Real Madrid een publiekslieveling. Buiten het Santiago Bernabéu is dit echter anders. De aanvaller met kapsones krijgt in andere stadions een minder warm onthaal. Volgens de Portugees valt dat allemaal reuze mee.

Tijdens de uitwedstrijd tegen Cyprus werd Ronaldo voortdurend uitgefloten door het thuispubliek. Ook scandeerden de fans de naam van Lionel Messi. Volgens velen is de Argentijnse international een nog betere voetballer.

"De reactie van het publiek op Cyprus is ongebruikelijk en gebeurt eigenlijk nooit," aldus Ronaldo in AS terug op die wedstrijd. "Ik denk dat iedere voetballiefhebber blij is als Cristiano Ronaldo aan het spelen is."

 Ook in het uitduel met Dinamo Zagreb (1-0 winst) in de Champions League werd Ronaldo voortdurend uitgefloten. "Het komt omdat ik knap, rijk en een groot voetballer ben," gaf hij toen als verklaring. "Ze zijn jaloers op me. Een andere reden kan ik niet bedenken."

Van Bommel wellicht toch door bij Oranje

Mark van Bommel kondigde voor de start van het WK 2010 aan dat hij na het EK 2012 af zou zwaaien als international. De middenvelder komt mogelijk terug op dat besluit.

"Ik sluit het niet langer uit door te gaan tot en met het WK 2014 in Brazilië", zegt Van Bommel maandag in De Telegraaf. Mocht de middenvelder zijn internationale loopbaan inderdaad verlengen, dan kan hij mogelijk de honderd interlands overschrijden. Van Bommel staat op dit moment op 71 wedstrijden voor Oranje.

Dinsdag staat de laatste wedstrijd in de kwalificatiereeks op het programma. Zweden is de tegenstander. Volgens Van Bommel hoeven de Zweden niet op mededogen van het al geplaatste Oranje te rekenen. "Deze spelersgroep ziet het ook als een uitdaging om er te staan, om te winnen als er niets op het spel staat."

"Dat is een onderdeel van ons groeiproces. Wij willen dat niet loslaten, onafhankelijk van een aantal blessures bij bepalende spelers", aldus Van Bommel.

Amerikanen maken Eerste Wereldoorlog film in Vlaanderen

In het Belgische Nieuwpoort starten Amerikaanse filmmakers aanstaande maandag met het opnemen van een nieuwe serie genaamd Parade's End. De tv-reeks over de Eerste Wereldoorlog is een coproductie van HBO (Band of Brothers), BBC en VRT. 

Het verhaal volgt de jonge aristocraat Christopher, deze wordt door de oorlog gescheiden van zijn vrouw Sylvia. Terwijl zij zich in Engeland overgeeft aan een eindeloze reeks exclusieve feestjes, moet Christopher zich trachten te schikken naar het leven aan het front.

De komende zeven weken is de crew aan de slag in België, met opnames in onder meer Nieuwpoort en Veurne. 'Een logische keuze', zegt regisseuse Susanna White zondag. "We hadden eerst gepland om in Ierland of Canada te filmen, maar dat klopte gewoon niet. De sleutelscènes van de oorlog spelen zich nu eenmaal af in België."

Naast dat de filmserie deels in België zal worden opgenomen is de componist van de soundtrack eveneens een Belg, namelijk Dirk Brossé.

Parade's End
Parade's End heeft een releasedatum in 2012 (Foto: HBO)

Haase komt top veertig binnen

Tennisser Robin Haase staat veertigste op de wereldranglijst. De Hagenaar verloor in Tokyo weliswaar in de eerste ronde, maar steeg toch een plaatsje en schaarde zich voor het eerst in zijn carrière bij de beste veertig tennissers van de wereld. Thiemo de Bakker steeg dankzij een kwartfinaleplaats bij het challenger van Sacramento zestien posities en staat weer in de top tweehonderd. Hij is 191e.

Thomas Schoorel is de tweede tennisser op de wereldranglijst. Hij zakte twee posities en staat nu 126e. Ook Igor Sijsling moest inleveren. Hij zakte zes plaatsen weg naar de 145e positie. De geblesseerde Jesse Huta Galung leverde zeventien plaatsen in. Hij zakt naar plaats 201.

Andy Murray heeft de derde plaats van Roger Federer in het vizier. De Schot, die afgelopen weekeinde het ATP-toernooi van Tokyo won, heeft nog slechts 555 punten achterstand op de Zwitser. Novank Djokovic blijft eerste op de wereldranglijst, Rafal Nadal tweede. Tomas Berdych klimt van tien naar zeven.

Woods ontwijkt hotdog

Golfer Tiger Woods heeft een 'aanslag' overleefd tijdens het Frys.com Open in San Martin. Het Amerikaanse golficoon stond klaar op de zestiende hole om te putten, toen een toeschouwer een hotdog naar zijn hoofd wierp.

Het broodje worst miste zijn doel, maar de actie zorgde wel voor consternatie op de golfbaan van de CordeValle Club. Bewakers overmeesterden de hotdogwerper en droegen hem over aan de politie.

Woods bleef rustig onder het incident. "Ik denk dat hij in het nieuws wilde komen", zei de speler, die in het Frys.com zijn rentree maakte na een periode van blessureleed.

De voormalig nummer een van de wereld werd uiteindelijk gedeeld dertigste. Het toernooi werd gewonnen door Bryce Molder die uiteindelijk in de play-offs Briny Baird de baas was.

Man 2 dagen dood op toilet ziekenhuis

In het Atrium Medisch Centrum in Heerlen heeft een bejaarde man twee dagen dood in een toilet gelegen. De zeer oude man was daar overleden aan een hartstilstand, bevestigde een woordvoerster van het Atrium maandag berichtgeving in de Limburgse kranten.

De man, die leed aan hart- en longklachten, had woensdag een afspraak op een poli. Voordien was hij naar het toilet gegaan, waar hij overleed. Hij werd daar pas vrijdagochtend ontdekt toen de wc-deur uit het slot werd gehaald.

Racoon ziet optreden in HMH als bekroning

Voor Racoon is het optreden in de Heineken Music Hall een 'bekroning' voor jaren toeren langs verschillende clubs. Eind maart staat de Zeeuwse band voor de eerste keer in de Amsterdamse popzaal.

"We hebben altijd heel veel energie en plezier gehaald uit de clubshows en onze huidige toer is ook alweer uitverkocht", vertelt zanger Bart van der Weide maandag in Spits. "Straks staan we voor vijfduizend man, dat is echt een grote stap. Ik zie het als een bekroning van wat we in de clubs hebben opgebouwd."

Racoon gaat op 31 maart 'wel een beetje uitpakken', inclusief een orkest en lichtshow. Overigens hoeft het voor de heren daarna niet groter te worden dan de HMH. "Nee, Onze ambitie ligt niet in nóg grotere shows, maar in voet aan de grond krijgen in België en Duitsland."

Spoedberaad Egypte over geweld

Het kabinet van de Egyptische interim-premier Essam Sharaf zondagnacht voor spoedberaad bijeengekomen nadat bij rellen tussen koptische christenen, moslims en Egyptische veiligheidstroepen in Caïro minstens 24 doden en meer dan tweehonderd gewonden waren gevallen.

In een toespraak voor de televisie zei Sharaf dat het geweld de overgang naar democratie in Egypte in de wielen rijdt. "Deze gebeurtenissen zetten ons enkele stappen terug. In plaats van vooruit naar een moderne staat op democratische grondslagen, gaan wij terug op zoek naar stabiliteit en verborgen handen, in binnen- en buitenland, die zich mengen in de veiligheid van het land." Hij deed een beroep op alle Egyptenaren de eenheid te bewaren.

De onrust in de stad ontstond toen duizenden koptische christenen de straat opgingen om te protesteren tegen een aanval op een kerk in het zuiden van Egypte. Ze scandeerden leuzen gericht tegen de regerende Opperste Militaire Raad. De kopten beschuldigen de raad ervan te weinig te doen aan aanvallen tegen christenen.

"Het volk wil de val van de veldmaarschalk", schreeuwden de betogers. Ze verwezen daarmee naar veldmaarschalk Hussein Tantawi, de leider van de Opperste Militaire Raad.

De betogers liepen vanuit het district Shubra, in het noorden van Caïro, naar het gebouw van de staatstelevisie. Daar werden de demonstranten aangevallen. Door wie de kopten precies werden aangevallen is onduidelijk.

De christenen werden achternagezeten door de aanvallers en in de buurt van het gebouw van de staatstelevisie klonken schoten. De oproerpolitie probeerde met schilden de honderden christenen tegen te houden. De kopten bekogelden veiligheidstroepen met stenen en flessen. Een aantal voertuigen van het Egyptische leger ging in vlammen op. Uiteindelijk zetten de veiligheidstroepen traangas in om de betogers uiteen te jagen.

De rellen verspreidden zich vervolgens naar het nabijgelegen Tahrirplein. Daar gingen duizenden mensen met elkaar op de vuist. Ze bekogelden elkaar met stenen en molotovcocktails en stoeptegels uit het plein werden als munitie gebruikt.

De afgelopen weken zijn bij twee kerken in het zuiden van Egypte rellen uitgebroken. Aanleiding vormde de bouw van kerken, wat de woede wekte van moslims. Onder andere in Aswan was het onrustig, zelfs nadat functionarissen van de kerk hadden toegezegd dat een kruis en een klokkenspel zouden worden weggehaald uit het kerkgebouw. De gouverneur van Aswan, Mustafa Kamel al-Sayyed, verergerde de spanningen nog eens door te stellen dat de bouw van de kerk illegaal was. Het kerkgebouw werd daarop aangevallen.

De kopten maken in Egypte tien procent van de bevolking uit. Nu in Egypte sprake is van een chaotische overgangsperiode en een veiligheidsvacuüm is ontstaan maken de kopten zich ernstig zorgen over het machtsvertoon van ultraconservatieve moslims.


Spoedberaad Egypte over geweld (Foto: Novum)

Kamp betrekt jeugd bij uitwerking pensioenakkoord

De jongerenorganisaties van de politieke partijen mogen vertegenwoordigers aanwijzen voor het pensioenoverleg. Op die manier wil minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) jongeren betrekken bij de uitwerking van het pensioenakkoord, zegt hij maandag in het AD.

Hij reageert zo op een actie van de jongerenorganisaties van VVD, PvdA, D66, GroenLinks en SGP. Zij vrezen dat ouderen te veel pensioen krijgen uitgekeerd waardoor voor de jongeren te weinig overblijft. Daarom eisen zei een eerlijke stem aan de overlegtafel. Kamp zegt in de krant dat ook jongeren moeten profiteren van de nieuwe plannen.

Samsung stelt lancering uit om dood Jobs

Samsung heeft de lancering van een nieuwe smartphone uitgesteld vanwege het overlijden van Steve Jobs, de voormalig topman van concurrent Apple. Dat werd maandag bekendgemaakt.

De smartphone, met onder meer de laatste versie van het android besturingssysteem van Google, zou deze week op de markt komen. "We hebben besloten dat het niet het juiste moment is om een nieuw product aan te kondigen, terwijl de wereld het overlijden van Steve Jobs herdenkt", aldus een zegsman. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

De vertraging komt ook in een week dat Samsung en Apple elkaar in de rechtszaal tegenkomen. Er dienen zaken tussen de technologiegiganten in de Verenigde Staten, Nederland, Australië, Zuid-Korea en Japan.

Bijna 125.000 boetes op verbrede A2

Sinds de tot tien banen verbrede A2 tussen Amsterdam en Utrecht vorig jaar augustus werd geopend zijn bijna 125.000 automobilisten bekeurd omdat ze er te hard reden. Het Korps Landelijke Politiediensten heeft het afgelopen jaar 159 keer langs deze snelweg gecontroleerd, schrijft De Telegraaf maandag.

Het aantal passanten dat te hard reed is volgens de krant bijna twee keer zo hoog als voordat de rijksweg werd verbreed. Gemiddeld reed één op de tien passanten te hard. Vanaf een snelheid van 108 kilometer per uur wordt een boete van 19 euro uitgedeeld. Als iedere overtreder 108 kilometer per uur reed, heeft dat de staat 2.375.000 euro opgeleverd.

Voor de werkzaamheden gold een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur. Bij de verbreding van de A2 is omliggende gemeentes toegezegd dat de snelheid omlaag gaat naar 100 kilometer per uur om de overlast te beperken. De VVD en de PVV willen de snelheid echter toch optrekken naar 130 kilometer per uur omdat de brede weg zou uitnodigen tot hard rijden.

Eerder werd al bekend dat het Openbaar Ministerie trajectcontrole wil invoeren. Die moet vanaf eind volgend jaar operationeel zijn.

Premier wint parlementsverkiezingen Polen

De Poolse premier Donald Tusk lijkt de parlementsverkiezingen van zondag eenvoudig te hebben gewonnen. Zijn centrumrechtse partij Burgerplatform heeft volgens de eerste prognoses bijna 40 procent van de stemmen gekregen.

De conservatieve oppositiepartij Recht en Rechtvaardigheid van Jaroslaw Kaczynski komt niet verder dan 30 procent.

Premier wint parlementsverkiezingen Polen
Premier wint parlementsverkiezingen Polen (Foto: ANP)

Helft leaserijders wil rekeningrijden

Bijna de helft van alle leaserijders wil wel betalen om niet in de file te staan. 45 procent van de automobilisten met een leaseauto is bereid om elke dag tussen de 3 en 10 euro te betalen om niet in de rij te hoeven aansluiten. Dat blijkt uit onderzoek van BNR en NS.

Slechts een derde van de groep automobilisten is niet bereid om de portemonnee te trekken. Verder blijkt dat leaserijders de auto ook vaak thuislaten en voor het ov kiezen. Sneller reizen en kunnen werken in de trein worden als voordelen genoemd. Bovendien hoeven zij dan geen parkeerplek te zoeken.

NS-directeur niet blij met uitgelekt plaszakplan

Dat de NS in zijn hemd is gezet omdat het voor noodgevallen plaszakken wil invoeren, komt doordat iemand naar de pers heeft gelekt. Dat schrijft NS-directeur Ingrid Thijssen in een vertrouwelijke brief aan het personeel, die is gelekt naar De Telegraaf.

"We kregen de hoon van Nederland over ons heen", schrijft de directeur volgens de krant in de brief. "Het middelpunt van pure spot worden is kwetsend voor iedereen die bij NS werkt."

Toen bekend werd dat de NS plaszakken aan de uitrusting van stoptreinen zonder toilet wil toevoegen, kreeg de zaak internationale media-aandacht. Vakbonden reageerden verontwaardigd. Onder meer omdat bij gebrek aan afgezonderde ruimtes werd geopperd de cabine van de machinist in noodgevallen als toilet te gebruiken.

Passagiers met hoge nood zouden daar dan de plaszak kunnen gebruiken. Machinisten voelden er volgens de krant echter weinig voor hun werk tussen plasspetters te moeten doen. Nu schrijft Thijssen dat de cabine een werkplek is en dat het niet de bedoeling is dat er wordt geplast. Ze zegt het vervelend te vinden dat hierover verwarring is ontstaan.

Ook zouden de media de zaak hebben uitvergroot. Als een trein zonder toiletten strandt, is de NS volgens de directeur liever met een plaszak verlegen dan om een plaszak verlegen.


NS-directeur niet blij met uitgelekt plaszakplan (Foto: Novum)

[Upd] lichaam vermist meisje waarschijnlijk gevonden

In Rotterdam is er een man aangehouden in verband met de vermissingszaak van de 10-jarige Jennefer van Oostende. Het zou gaan om een 26-jarige man die woonachtig is op het adres waar Jennefer voor het laatst is gezien.

De verdenking betreft, 'onttrekking aan het bevoegd gezag'. Jennefer is nog steeds vermist. Een zoekactie heeft niets opgeleverd. Het meisje verdween na een ruzie en wilde daarop naar haar vader gaan. Daar is ze echter nooit aangekomen.

Update 05.27 uur
Naar alle waarschijnlijkheid heeft de politie het lichaam van Jennefer gevonden in het huis van de eerder genoemde verdachte. De verdachte is de ex van de zus van Jennefer

Rebellen Filipijnen laten gijzelaars vrij

Communistische guerrillastrijders in de Filipijnen hebben zondag een ontvoerde burgemeester en zijn twee lijfwachten na twee maanden gevangenschap vrijgelaten. De rebellen van het Nieuwe Volksleger zeggen burgemeester Henry Dano en zijn lijfwachten aan hun familie te hebben overgedragen. De drie kregen hun vrijheid terug omdat zij spijt betuigden over hun aandeel in de strijd van de Filipijnse regering tegen de rebellen. De rebellen waarschuwden dat het drietal een nieuwe ontvoering riskeert als ze die strijd weer opnemen.

Het Nieuwe Volksleger had het drietal in augustus ontvoerd vanuit de burgemeesterswoning in de stad Lingig. Alexander Padilla, die namens de regering de vredesbesprekingen met de opstandelingen voorzit, verwelkomde het nieuws van hun vrijlating. Volgens Padilla hebben de rebellen, door burgers te ontvoeren, het internationaal recht geschonden. De Filipijnse politie heeft aangekondigd de ontvoerders te vervolgen.

De maoïstische rebellen lieten zaterdag al vier ontvoerde gevangenbewaarders vrij. Het opstandelingenleger van naar schatting vierduizend man sterk blijft aanvallen uitvoeren ondanks het vredesoverleg met de regering in Manilla. Dat moet een einde maken aan het al decennia slepende conflict.

De verboden Communistische Partij van de Filipijnen, de politieke vleugel van het Nieuwe Volksleger, heeft zondag bekendgemaakt dat woordvoerder en gezicht van de partij Gregorio Rosal haar ontvallen is. De 64-jarige 'kameraad Roger' bezweek op 22 juni aan een hartaanval. Met zijn onafscheidelijke Maopetje stond Rosal in zijn hoogtijdagen dagelijks radio- en tv-journalisten te woord. Hij nodigde hen tot ergernis van het leger uit in kampementen van de rebellen.

Bruxelles/Brussel

Sinds ik via de trailer van Assassin’s Creed: Revelations de fantastische artiest Woodkid heb leren kennen, luisterde ik de nummers van de door hem uitgebrachte EP plat. De 27-jarige Fransman bezingt met wonderlijk accent in poëtische teksten zijn liefde voor Brooklyn en Baltimore, begeleid door ferm blazend koper, ritmische drums en veelzijdig bespeeld keyboard. Toen hij via Facebook aankondigde een tour te starten in oktober, beginnend in Brussel, had ik voor ik het wist twee kaartjes aangeschaft.

Biografische film Steve Jobs in de maak

Sony Pictures heeft bekend gemaakt dicht bij het verwerven van de rechten op een biografische film over Steve Jobs te zitten. Dit maakt de filmmaatschappij bekend in een interview met de International Business Times.

Walter Isaacson, voormalig directeur van CNN en uitgever van Time Magazine schreef het boek 'Steven Jobs', die later deze maand zal worden uitgegeven. Het boek is gebaseerd op interviews die Isaacson de afgelopen twee jaar had met de oprichter van Apple.

Wie het scenario zal verzorgen is nog niet bekend maar Mark Gordon zal de film produceren. Jobs overleed na een lange strijd met kanker.

Fukushima controleert schildklieren kinderen

De Japanse regio Fukushima is zondag begonnen met een grootschalige controle van de schildklieren van ongeveer 360.000 kinderen. Zij worden de rest van hun leven in de gaten gehouden. Door de nucleaire vervuiling in het gebied lopen ze een verhoogd risico op schildklierkanker.

Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo zondag gemeld. Een kerncentrale in Fukushima raakte in maart ernstig beschadigd door een aardbeving en een tsunami. De koeling viel uit, waardoor de temperatuur in de kernreactoren hoog opliep. Dat leidde tot branden, explosies en het smelten van splijtstofstaven.

7: Leukste gamedieren

In de serie De zeven... kiezen zeven FOK!games-redacteuren de game die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. Aangezien het afgelopen week dierendag was, geven zeven redacteuren van FOK!games aan wat hun leukste gamedier is. D-vide, Notorious_Roy, Pheno, Kn0x, WesleyB, SuperFruitig en Reintji maakten hun keuzes en lichten deze hieronder toe.

FOK! Filmtip van de dag: Die Hard With A Vengeance

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Die Hard With A Vengeance.

John McClane (Bruce Willis) is een geschorste politieagent die hard op weg is om een beroeps alcoholist te worden. Nadat er een bomaanslag plaats vindt neemt ene Simon contact op met de politie van New York. Simon zegt op zoek te zijn naar McClane en wil een spel met hem spelen. Door middel van opdrachten moet McClane de bommen vinden die Simon in New York verstopt heeft. Met behulp van de racistische winkeleigenaar Zeus Carver (Samuel L. Jackson) begint een kat en muis gevecht tussen McClane en de sinistere Simon.

Zeven jaar na de eerste Die Hard verscheen in 1995 Die Hard With A Vengeance als derde deel in de succesvolle reeks films rondom de lotgevallen van John McClane. De film is geregisseerd door John McTiernan en heeft naast Bruce Willis Samuel L. Jackson en Jeremy Irons in de hoofdrollen. Leuk weetje: Het originele scenario voor deze film heette 'Simon Says' en was oorspronkelijk geschreven als een vervolg op Lethal Weapon. In het oorspronkelijke script is Zeus een vrouw.

Die Hard With A Vengeance is vanavond te zien vanaf 20.30 uur op Veronica.

Die Hard 3 poster

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.