Amber Alert: Vermissing verplicht centraal melden

Iedere vermissing van kinderen moet onmiddellijk worden gemeld bij een centraal punt. Daarvoor pleit het landelijke alarmsysteem bij kindervermissingen en -ontvoeringen Amber Alert maandag.

Bij het centrale punt moet kennis aanwezig zijn waarmee de circa twintigduizend vermissingen die Nederland jaarlijks telt goed kunnen worden beoordeeld en snel kan worden beslist of moet worden opgeschaald. Ook kan op deze wijze sneller gebruik worden gemaakt van politiemiddelen als Amber Alert, speurhonden en helikopters.

De regiopolitie is op dit moment nog niet verplicht een vermissing te melden bij het Landelijk bureau vermiste personen. "Vaak kiest de politie ervoor eerst lokaal te rechercheren. Soms is dat terecht, maar soms ook niet. Die beoordeling zou door centrale experts moeten worden gemaakt", zegt oprichter van Amber Alert Nederland Frank Hoen. In België wordt volgens Hoen al vijftien jaar gewerkt met een centraal punt en is het daar erg succesvol.

De alarmeringsdienst Amber Alert telt inmiddels meer dan 850 duizend deelnemers en deelnemende organisaties. Afgelopen weekend werd nog een Amber Alert uitgegeven wegens de vermissing van de 10-jarige Rotterdamse Jennefer van Oostende. Haar lichaam is vermoedelijk gevonden in de woning van de 26-jarige ex-vriend van haar zus.