Van Gelder, Zonderland, Wammes naar toestelfinales

Yuri van Gelder, Epke Zonderland en Jeffrey Wammes hebben zich op het WK turnen in Tokyo geplaatst voor de toestelfinales. Het drietal zal zaterdag en zondag in actie gaan komen om voor de medailles en daarmee tickets voor de Olympische Spelen in Londen te gaan.

Van Gelder zette gisteren op zijn favoriete onderdeel, de ringen, een score neer van 15,383 punten waarmee hij de finale ruimschoots haalde. De Chinese wereld- en olympisch kampioen Chen Yibing gaat met een score van 15,700 als favoriet de finale in. Van Gelder is als vierde geplaatst.

Zonderland kwam gisteren op rek met een score van 15,133 punten tot een zesde plaats. Hij moest vrezen dat er nog veel turners over hem heen gingen, maar dit bleek niet het geval te zijn, waardoor hij als zevende de finale in mag. Wammes bereikte met een score van 16,166 punten als achtste de finale op het onderdeel sprong.

De Nederlandse landenploeg kwam uiteindelijk op een negentiende plaats terecht. Hierdoor kan het team zich niet meer plaatsen voor de Olympische Spelen, omdat slechts de nummers negen tot en met zestien nog kunnen strijden om de vier resterende plaatsen in de landenwedstrijd. Wel mogen twee turners bij het olympisch testevenement in Londen nog proberen individueel een ticket voor de meerkamp af te dwingen.