Werken buiten de deur voortaan makkelijker

Het wordt makkelijker om buiten de deur te werken, bijvoorbeeld in een café. Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) versoepelt de regels voor dit zogeheten plaats- en tijdongebonden werken, zo schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

De soepeler eisen golden al voor mensen die thuis werken, maar gaan vanaf juli volgend jaar ook gelden voor andere plekken. Om de belemmeringen weg te nemen zijn geen fundamentele wijzigingen nodig van de arbowetgeving, maar volstaat een aantal kleine aanpassingen die bovendien voor minder administratieve lasten zorgen, schrijft De Krom.

Een werkgever hoeft bijvoorbeeld niet meer te regelen dat er noodverlichting is voor wie in zijn tuin werkt of werknemers die in een stationshal willen werken te voorzien van oordoppen.

De staatssecretaris voert met zijn brief een afspraak uit het regeerakkoord uit. Volgens de bewindsman zijn werkgevers en werknemers 'nog vaak huiverig' om op andere plaatsen en afwijkende tijden te werken, omdat ze denken niet aan alle regels te voldoen.