Spoedberaad Egypte over geweld

Het kabinet van de Egyptische interim-premier Essam Sharaf zondagnacht voor spoedberaad bijeengekomen nadat bij rellen tussen koptische christenen, moslims en Egyptische veiligheidstroepen in Caïro minstens 24 doden en meer dan tweehonderd gewonden waren gevallen.

In een toespraak voor de televisie zei Sharaf dat het geweld de overgang naar democratie in Egypte in de wielen rijdt. "Deze gebeurtenissen zetten ons enkele stappen terug. In plaats van vooruit naar een moderne staat op democratische grondslagen, gaan wij terug op zoek naar stabiliteit en verborgen handen, in binnen- en buitenland, die zich mengen in de veiligheid van het land." Hij deed een beroep op alle Egyptenaren de eenheid te bewaren.

De onrust in de stad ontstond toen duizenden koptische christenen de straat opgingen om te protesteren tegen een aanval op een kerk in het zuiden van Egypte. Ze scandeerden leuzen gericht tegen de regerende Opperste Militaire Raad. De kopten beschuldigen de raad ervan te weinig te doen aan aanvallen tegen christenen.

"Het volk wil de val van de veldmaarschalk", schreeuwden de betogers. Ze verwezen daarmee naar veldmaarschalk Hussein Tantawi, de leider van de Opperste Militaire Raad.

De betogers liepen vanuit het district Shubra, in het noorden van Caïro, naar het gebouw van de staatstelevisie. Daar werden de demonstranten aangevallen. Door wie de kopten precies werden aangevallen is onduidelijk.

De christenen werden achternagezeten door de aanvallers en in de buurt van het gebouw van de staatstelevisie klonken schoten. De oproerpolitie probeerde met schilden de honderden christenen tegen te houden. De kopten bekogelden veiligheidstroepen met stenen en flessen. Een aantal voertuigen van het Egyptische leger ging in vlammen op. Uiteindelijk zetten de veiligheidstroepen traangas in om de betogers uiteen te jagen.

De rellen verspreidden zich vervolgens naar het nabijgelegen Tahrirplein. Daar gingen duizenden mensen met elkaar op de vuist. Ze bekogelden elkaar met stenen en molotovcocktails en stoeptegels uit het plein werden als munitie gebruikt.

De afgelopen weken zijn bij twee kerken in het zuiden van Egypte rellen uitgebroken. Aanleiding vormde de bouw van kerken, wat de woede wekte van moslims. Onder andere in Aswan was het onrustig, zelfs nadat functionarissen van de kerk hadden toegezegd dat een kruis en een klokkenspel zouden worden weggehaald uit het kerkgebouw. De gouverneur van Aswan, Mustafa Kamel al-Sayyed, verergerde de spanningen nog eens door te stellen dat de bouw van de kerk illegaal was. Het kerkgebouw werd daarop aangevallen.

De kopten maken in Egypte tien procent van de bevolking uit. Nu in Egypte sprake is van een chaotische overgangsperiode en een veiligheidsvacuüm is ontstaan maken de kopten zich ernstig zorgen over het machtsvertoon van ultraconservatieve moslims.


Spoedberaad Egypte over geweld (Foto: Novum)