Viertal vrijgesproken voor oplichten ministerie

Drie Nederlanders en een Brit zijn vrijgesproken voor het oplichten van het toenmalige Ministerie van VROM. Er was hiervoor te weinig bewijs, wel kregen drie van de vier verdachten celstraffen voor witwassen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag besloten.

De Brit heeft de hoogste straf gekregen. Hij moet een jaar de cel in. Twee Nederlandse mannen kregen celstraffen van vijf maanden en drie maanden met 240 uur werkstraf. Een vrouw kreeg een werkstraf van 180 uur. De zaak tegen een vijfde verdachte, een 50-jarige Brit, is aangehouden.

De vijf zouden het ministerie met een valse brief zo'n vier miljoen euro afhandig hebben gemaakt. In de brief, die zogenaamd van de provincie Zuid-Holland kwam, werd verzocht om de subsidie voortaan naar een andere rekening over te maken. VROM voldeed aan dat verzoek, waarna de oplichters het geld binnenkregen.

De betalingen werden stopgezet toen het nieuwe Ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarin VROM is opgegaan, de oplichting ontdekte. Een groot deel van de buit is weer terug bij de staat. Ongeveer zeven ton is nog niet boven water. Vermoedelijk is er nog een zesde verdachte bij de zaak betrokken. Diegene is echter onvindbaar.