Onderzoek IGZ naar ooglaserkliniek Beverwijk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat onderzoeken of de omstreden Teun B. nog steeds werkzaamheden verricht voor Kloes Eyeclinic in Beverwijk. Dat meldt een woordvoerder maandagavond in een reactie op een uitzending van televisieprogramma Radar.

De IGZ deed in maart aangifte tegen B., omdat hij geen arts is maar wel handelingen die alleen artsen mogen uitvoeren verrichtte bij de kliniek in Beverwijk. Sindsdien houdt de inspectiedienst de kliniek in de gaten. In augustus zou Kloes Eyeclinic nog aan de IGZ hebben laten weten dat de samenwerking met B. was opgeschort.

Volgens Radar hebben ooglaserbehandelingen bij Kloes Eyeclinic in een aantal gevallen geresulteerd in blijvend oogletsel bij patiënten. Het programma ging mee met een consult van een van die patiënten.

Met een verborgen camera werd vastgelegd dat B. stelt dat de patiënt staar heeft en de week erop naar een kliniek in Duitsland kan komen, waar B. werkzaam is. Op de vraag of de behandeling door hem wordt gedaan antwoordt hij dat hij er zal zijn. Uit het materiaal zou ook blijken dat B. nog steeds betrokken is bij behandelplannen van patiënten. Alleen gespecialiseerde oogartsen zouden hier eigenlijk naar mogen kijken.

De IGZ gaat bij de eigenaar van de Beverwijkse kliniek navragen of B. inderdaad weer werkzaamheden voor Kloes Eyeclinic verricht. Als dat het geval is, dan wil de inspectie weten wat B. er exact doet. De IGZ tekent hier wel bij aan dat een medewerker voor het verstrekken van advies geen arts hoeft te zijn.