FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 9 oktober 2011

'Overheid moet huiseigenaar helpen'

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) moet eigenaren van woningen die door overheidsplannen onverkoopbaar zijn geworden gaan helpen.

Dat zei de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in het programma Brandpunt. Het gaat om huizenbezitters die jarenlang in onzekerheid verkeren door de mogelijke aanleg van bruggen, spoorlijnen of wegen in de buurt van hun huis. "Procedures duren onwaarschijnlijk lang en de overheid houdt geen rekening met omwonenden", zei de ombudsman.

Marokko plaatst zich voor Afrika Cup

Marokko heeft zich verzekerd van deelname aan de Afrika Cup van volgend jaar. De ploeg van bondscoach Eric Gerets was zondag met 3-1 te sterk voor Tanzania. Omdat de Centraal-Afrikaanse Republiek met 2-0 onderuit ging bij Algerije kwam plaatsing niet in gevaar voor Marokko.

Marouane Chamakh van Arsenal opende na twintig minuten de score voor de thuisploeg. Tanzania maakte nog wel gelijk, maar via Adel Taarabt en Mbark Boussoufa sleepte Marokko een zege uit het vuur. De Leeuwen van de Atlas gaan met negen punten als eerste door in Groep D.

Sudan verloor een dag eerder al met 2-0 van Ghana, maar gaat door de resultaten van zaterdag toch naar de Afrika Cup als beste nummer twee. Eerder voegden onder meer Tunesië, Senegal, Ghana en Ivoorkust zich al bij de zestien deelnemende landen.

Tiki-taka-record voor Spaanse voetballers

Het Spaanse nationale voetbalelftal won afgelopen vrijdag de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Tsjechië met 0-2. Hierbij werd de thuisploeg compleet van de mat geveegd door de technisch vaardige Spanjaarden. De nummer één van de wereld had in het duel maar liefst 1088 passes.

Nog nooit eerder wist een nationaal elftal in een kwalificatiewedstrijd in 90 minuten zo vaak de bal rond te spelen. Volgens OptaSports zijn de Spanjaarden de eersten die meer dan 1000 passes in een duel gehaald hebben. Hierdoor boekte de ploeg van Vicente del Bosque de 21e kwalificatiezege op rij. Geen enkel ander land heeft zo'n lange reeks neergezet. Het Nederlands elftal volgt met zeventien kwalificatiezeges op rij.

Merkel en Sarkozy eens over herkapitalisatie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zijn het zondag eens geworden over het versterken van de Europese bankensector. Volgens Merkel zijn zij en Sarkozy 'vastbesloten al het nodige te doen om zorg te dragen voor de herkapitalisatie van de Europese banken'. De bondskanselier zei dit na gesprekken met Sarkozy in Berlijn.

Sarkozy zei dat het niet 'het juiste moment' was om op de details van de overeenkomst in te gaan. De overeenkomst moet eerst worden besproken met de andere Europese leiders. Sarkozy zei wel dat de overeenkomst 'alomvattend' is.

Op de vraag of alle Europese banken geherkapitaliseerd moeten worden, antwoordde Merkel slechts dat alle banken in de eurozone volgens dezelfde criteria worden beoordeeld. Deze criteria worden opgesteld in samenwerking met onder andere de Europese bankenautoriteit en het Internationaal Monetair Fonds.

Eerder deze week sprak Merkel zich al uit voor een gecoördineerde herkapitalisatie. Volgens Merkel moeten de banken eerst nieuw kapitaal ophalen op de financiële markten voordat ze aankloppen bij regeringen. Het Europese noodfonds (EFSF) zou alleen moeten dienen als vangnet op het moment dat een lidstaat niet in staat is om een bank te herkapitaliseren. Frankrijk daarentegen leek meer te neigen naar het direct verstrekken van kapitaal door het EFSF, in plaats van eerst terug te vallen op een nationale bank.


Merkel en Sarkozy eens over herkapitalisatie (Foto: Novum)

Voormalig bassist Weezer overleden

Mikey Welsh, de voormalig bassist van Weezer, is op 40-jarige leeftijd overleden. De artiest werd dood aangetroffen in een hotelkamer in Chicago.

Welsh is overleden aan een overdosis medicijnen. Dat heeft de politie inmiddels bevestigd tegen de lokale krant Chicago Tribune.

Mickey Welsh speelde vanaf 1998 als bassist in de groep Weezer. Welsh is te horen op het titelloze album uit 2001, waarvan de groep wereldwijd zo'n 2 miljoen exemplaren verkocht. Datzelfde jaar stapte Welsh, vanwege psychische problemen, uit de groep. Hij zou verdergaan als kunstschilder.

 
Weezer met hun grote hit Hash Pipe.
Wellicht had Welsh die beter kunnen roken ipv teveel medicijnen te slikken. 

Amber Alert voor vermist meisje (10)

De politie heeft zondagavond een Amber Alert verstuurd voor een 10-jarig meisje uit Rotterdam. Jennefer van Oostende liep zaterdagavond weg, sindsdien ontbreekt ieder spoor. Dat meldt de politie.

Amber Alerts worden alleen verstuurd bij urgente vermissingen van kinderen. Ongeveer vijf keer per jaar wordt een dergelijke oproep verzonden. Honderdduizenden mensen in Nederland die zich ervoor hebben aangemeld ontvangen een Amber Alert. Ook verschijnt de oproep bij verschillende media.


Amber Alert voor vermist meisje (10) (Foto: Novum)

België, Frankrijk en Luxemburg akkoord over Dexia

Frankrijk, België en Luxemburg hebben overeenstemming bereikt over de redding van de in moeilijkheden verkerende bank Dexia. Zij maakten bekend het voorstel te steunen dat de directie van Dexia zondagmiddag aan de raad van bestuur voorlegt.

De demissioniare Belgische premier Yves Leterme vergaderde zondag in Brussel met zijn Franse ambtgenoot François Fillon en de Luxemburgse minister van financiën Luc Frieden over de toekomst van de wankelende bank.

Frankrijk en België bezitten sinds de financiële crisis in 2008 ieder een aanzienlijk belang in Dexia. Zij willen de bank opsplitsen en de risicovolle onderdelen onderbrengen in een zogenaamde 'bad bank', waarvoor zij garant staan.

Eerder zondag verklaarde Leterme dat zijn land hoogstens 63 procent van de staatsgaranties voor die 'bad bank' wil dragen. Volgens de Belgische krant De Standaard heeft Leterme dat in het Vlaamse televisieprogramma De Zevende Dag gezegd.

Dexia is in de problemen gekomen doordat de bank veel geld heeft uitstaan in Griekse staatsobligaties. Ook bezit Dexia veel oude beleggingen van voor de kredietcrisis in 2008, die moeilijk te verkopen zijn.

Götze niet inzetbaar tegen België

Duitsland speelt dinsdag haar laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen België, maar moet dit doen zonder Mario Götze. De negentienjarige middenvelder krijgt rust van bondscoach Joachim Löw en keert vroegtijdig terug naar zijn club Borussia Dortmund.

Wellicht dat Real Madrid-middenvelder Mesut Özil ingezet kan worden. De wedstrijd tegen Turkije moest hij missen vanwege een geïrriteerde achillespees, maar is daar inmiddels van hersteld. Özil zelf hoopt in actie te kunnen komen. "Ik wil heel, heel graag spelen. Ik hoop fit te zijn".

België moet winnen van Duitsland om zich alsnog te plaatsen voor het EK 2012. Ook Turkije komt nog in aanmerking voor plaatsing, zij nemen het dinsdag op tegen Azerbeidzjan,

Boete voor Toro Rosso in Japan

Scuderia Toro Rosso zal na de Grand Prix van Japan 5.000 euro moeten overmaken naar de FIA. Het Italiaanse Formule 1-team stuurde Sébastien Buemi halverwege de race de baan op met een loszittend voorwiel. De Zwitser bleek de enige uitvaller van de dag te zijn.

Bij het uitrijden van de pits voelde Buemi al speling op zijn voorwiel zitten, waarna hij hem in de derde bocht in de grindbak neerzette. Daar ging het voorwiel van de Zwitser een eigen leven leiden en zich langzaam van de auto losmaken, waardoor duidelijk werd dat er bij de pitstop een fout was gemaakt.

'Giftige taal' in Republikeinse voorverkiezingen

De belangrijkste kanshebber op de presidentskandidatuur van de Amerikaanse Republikeinse Partij verwijt medestanders van zijn voornaamste rivaal 'giftige taal'. Mitt Romney reageerde op uitspraken van een aanhanger van de Texaanse gouverneur Rick Perry, die Romney's mormoonse geloof een 'sekte' noemde.

Romney vroeg zijn partijgenoten zaterdag hem liever te beoordelen op zijn vermogen om de Amerikaanse economie vlot te trekken. Perry negeerde de uitspraken van de voormalige gouverneur van Massachussetts.

Tot op heden wist Romney vragen over zijn geloofsovertuiging, een aangelegen onderwerp voor tal van Republikeinen, te ontwijken. In de verkiezingsrace van 2008 hebben twijfels over zijn mormoonse geloof hem vermoedelijk veel stemmen gekost.

De economische problemen in de Verenigde Staten zullen naar verwachting de presidentsverkiezingen van volgend jaar domineren.


'Giftige taal' in Republikeinse voorverkiezingen (Foto: Novum)

Doden bij protest kopten in Caïro

Bij een protest van enkele honderden kopten in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn zondag drie militairen omgekomen en raakten 20 anderen gewond. Dat meldde de staatstelevisie.

De christenen protesteren tegen een aanval vorige week op een kerk in het zuidelijke provincie Aswan. Dat zou het werk zijn van radicale moslims. Ongeveer 10 procent van de 80 miljoen Egyptenaren is kopt. De kopten eisen het ontslag van de gouverneur van Aswan.

Het protest begon vreedzaam, maar tijdens de mars werden de kopten bekogeld vanaf daken en balkons door buurtbewoners, meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Bij het gebouw van de staatstelevisie blokkeerden de kopten een doorgangsweg waarna de militaire politie ingreep.

De woede van de kopten is sinds de val van president Hosni Mubarak in februari gegroeid. Volgens de christenen treedt de regerende militaire raad onvoldoende op tegen moslims die kopten en hun kerken aanvallen.

Doden bij protest kopten in Caïro
Doden bij protest kopten in Caïro (Foto: ANP)

Cohen: Geen kabinetsleden in Raad van State

Vertrekkend vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink mag niet worden opgevolgd door iemand uit het kabinet. "Dan krijg je een slager die zijn eigen vlees keurt", zei Job Cohen zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij wees erop dat het kabinet met veel wetgeving komt die nog langs de Raad van State moet. Cohen kondigde aan bij de behandeling van de begroting voor Algemene Zaken een wetsvoorstel in te dienen dat moet verhinderen dat iemand uit het kabinet zitting neemt in de Raad van State. "Ik verwacht brede steun, maar ik weet niet of die breed genoeg is."

De kritiek van Cohen lijkt tegen het zere been van het CDA. CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom liet vorige week op Radio 1 doorschemeren dat het CDA minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner naar voren schuift als opvolger van Tjeenk Willink. Zijn naam wordt al langer met de functie in verband gebracht.

Tjeenk Willink stapt in januari op bij het belangrijkste adviesorgaan van de regering omdat hij dan zeventig wordt. Cohen zei dat het kabinet zijn opvolging tot nu toe klungelig aanpakt. "Het is al heel lang bekend dat er een opvolger nodig is. Maar een advertentie voor de functie is nog steeds niet verschenen."

De oproep van Cohen om de nieuwe vicevoorzitter niet uit het kabinet te laten komen krijgt niet veel bijval vanuit andere oppositiepartijen. D66-Kamerlid Gerard Schouw, die eerder zijn zorgen uitsprak over de transparantie van de sollicitatieprocedure, vindt dat Cohen 'wel heel kort door de bocht' gaat. "Het gaat erom de beste persoon op de beste plek te krijgen. Een verbod op iemand uit het kabinet helpt niet", laat hij weten.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zei zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed Donner niet te willen uitvlakken. Ze kan zich wel voorstellen dat er betere kandidaten zijn, die minder politiek uitgesproken zijn. Ook zou ze graag eens een vrouw op die positie zien. Maar principieel tegen de benoeming van kabinetsleden is ze niet.

De SP is het wel eens met Cohen. Kamerlid Ronald van Raak is fel gekant tegen de benoeming van Donner. Hij vindt het 'onbegrijpelijk dat een minister gaat adviseren over zijn eigen wetten'. "Het is überhaupt niet goed dat de vicevoorzitter zo nauw is verbonden met het zittende kabinet", zei Van Raak in juli, toen Donner al werd genoemd als nieuwe onderkoning, zoals de vicepresident van de Raad van State dikwijls wordt genoemd.


Cohen: Geen kabinetsleden in Raad van State (Foto: Novum)

Voetballers DCG stelen na uitwedstrijd

Voetballers van de A1 van de Amsterdamse amateurclub DCG speelden zaterdag een uitwedstrijd in het Gelderse Bennekom. Na afloop voelde de thuisclub zich bestolen, hun kleedkamer was leeggeplunderd.

De spelers van DCG hadden in de bus naar huis voetbalschoenen, keepershandschoenen en sporttassen meegenomen van de Bennekommers.

Een getuige had gezien hoe de Amsterdammers na de wedstrijd in de tassen van de thuisclub snuffelden, schrijft De Gelderlander. Bestuursleden van DCG begonnen terug in Amsterdam een speurtocht en vonden in de bus allerlei voetbalspullen.

Het bestuur van DCG beloofde de spullen terug te sturen naar Bennekom. De KNVB kan een rapport over deze zaak verwachten.

In 2009 trok verscherpte DCG al de gedragsregels voor haar leden na misdragingen.

Huntelaar: "Krijgen meer ruimte in Zweden"

Klaas-Jan Huntelaar hoopt na de laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden aan de leiding te blijven op de topscorerslijst. De spits van Oranje scoorde al elf keer in zeven kwalificatiewedstrijden en is topscorer in de kwalificatie voor het EK in Polen en Oekraïne.

Huntelaar heeft de jacht geopend op Patrick Kluivert, topscorer aller tijden van Oranje met veertig doelpunten. "Ik heb er nu 29. Ik sta zevende. Johan Cruijff en Abe Lenstra delen met 33 treffers de zesde positie", aldus Huntelaar tegen het ANP. De spits hielp Oranje aan een zege op Moldavië.

De aanvaller maakte vrijdag de enige treffer in Rotterdam, maar hoopt op meer. "Zij verdedigden met elf man. Bij ons viel het balletje soms net niet goed. Zweden zal dinsdag tegen ons wel proberen te voetballen. Dan krijgen we waarschijnlijk meer ruimte. Misschien is dat wel beter. Ik kan niet meer doen dan vaak scoren. Want daar gaat het toch om bij een spits", besluit The Hunter.

Dat Zweden zal proberen te voetballen komt doordat de ploeg in de kwalificatiereeks nog de beste nummer twee over alle poules kan worden. Die ploeg plaatst zich rechtstreeks voor het Europees kampioenschap van 2012. De overige acht nummers twee moeten nog play-offs spelen om er in Polen en Oekraïne bij te kunnen zijn.

Button dankt McLaren voor perfecte auto

Jenson Button deed vandaag goede zaken voor de tweede plaats in het Formule 1-klassement. De Brit wist in Japan de race dankzij een goede pitstrategie en het sparen van de banden op zijn naam te schijven. Hij staat nu acht punten los van nummer drie Fernando Alonso.

"Het circuit van Suzuka is erg speciaal voor ons, coureurs. Om hier te winnen betekent dan ook heel erg voor me," zei Button die een Japanse vriendin heeft en daardoor een band met het land van de rijzende zon heeft. Hij boekte in Japan na Canada en Hongarije zijn derde overwinning van het seizoen.

De Brit wist nog voor de eerste stop zijn teamgenoot Lewis Hamilton te passeren en na de tweede stop kwam hij voor de Red Bull van Sebastian Vettel weer naar buiten. "Ik wil het team bedanken voor de verbeteringen die zij de afgelopen races aan de auto heeft gedaan. De auto was perfect vandaag. Ik ben blij dat we de Japanse fans een mooie race hebben kunnen geven."

Grote brand in kerkgebouw Krimpen aan den IJssel

In een leegstaande kerk in Krimpen aan den IJssel woedt zondagavond een zeer grote brand. Het vuur ontstond rond 20.00 uur, een halfuur later stond het hele gebouw in lichterlaaie. Er zijn geen slachtoffers gevallen, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. De brandweer is met groot materieel uitgerukt.

Het voormalige rooms-katholieke kerkgebouw van zo'n 40 bij 50 meter groot aan de Memlingstraat is vrijstaand. Vooralsnog hoeven omwonenden niet geëvacueerd te worden, maar de brandweer adviseert bewoners in de wijde omtrek om ramen en deuren gesloten te houden.

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Egyptenaren niet meer voor militaire rechter

Egyptische burgers kunnen niet langer berecht worden door militaire rechtbanken. Dat heeft de regerende Opperste Militaire Raad in Egypte zondag besloten. De rechtbanken stonden bekend om hun snelle oordeel en zware straffen.

Er schuilt nog wel een addertje onder het gras: in het decreet van de Raad wordt een uitzondering gemaakt voor burgers die militaire wetten overtreden. Als zij bijvoorbeeld militairen aanvallen of militaire installaties beschadigen worden deze zaken nog steeds door een militaire rechtbank afgehandeld.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn na de opstand in februari, waarbij president Hosni Mubarak werd gedwongen tot aftreden, ten minste elfduizend burgers berecht voor militaire tribunalen. Het leger zou bovendien gevangenen hebben gemarteld.

Aanval op Tunesische tv-zender

Tientallen islamitische betogers die van plan waren de kantoren van de Tunesische tv-zender Nessma in Tunis aan te vallen zijn zondag opgepakt. Dat heeft het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De demonstranten waren boos op Nessma, omdat de zender de film Persepolis had uitgezonden.

De politie wist te voorkomen dat de betogers in de buurt van het gebouw van Nessma konden komen. Zo'n vijftig demonstranten werden gearresteerd. Volgens minister van binnenlandse zaken Hichem Meddeb zijn daarbij gewonden gevallen. Hoeveel mensen gewond raakten is niet duidelijk.

Volgens de directeur van Nessma, Nabil Karoui, is de aanleiding voor de aanval het uitzenden van Persepolis, een film van Marjane Satrapi over het opgroeien tijdens en na de islamitische revolutie in Iran. De film won in 2007 de juryprijs op het filmfestival van Cannes. Conservatieve moslims noemden de film een belediging van hun geloofsovertuiging.

"Deze extremisten willen een nieuwe dictatuur instellen", aldus Karoui. "We zijn een zender voor vrijheid, modernisme en democratie. We zullen niet buigen en blijven onze onafhankelijke lijn volgen."

De voorgenomen aanval is de jongste in een reeks aanvallen op - in de ogen van salafisten - symbolen van het secularisme. De conservatieve moslims, die gedurende het regime van de verdreven president Zine el Abidine Ben Ali werden onderdrukt, worden steeds mondiger en laten hun stem horen in de Tunesische politiek.

Over twee weken gaat de Tunesische bevolking naar de stembus om een grondwetgevende vergadering te kiezen. De afgelopen negen maanden, sinds de val van het regime van Ben Ali, heerste er veel onrust in Tunesië. Er wordt veel gedemonstreerd en een nieuwe ultraconservatieve groep moslims is in opkomst.

Toernooiwinst voor Nummerdor en Schuil

Het laatste World Tour goud voor mannenteams van dit seizoen gaat naar Nederland. Reinder Nummerdor en Richard Schuil versloegen in het Marokkaanse Agadir het als nummer één geplaatste Duitse duo Julius Brink en Jonas Reckermann vanavond in de  finale in drie sets: 22-20, 16-21 en 15-11. Door deze overwinning stijgen de mannen van Beach Team Holland een paar plekken op de Olympic ranking lijst van de FIVB, waardoor alleen nog het tonen van vormbehoud nodig is om te starten op de Spelen van London van komend jaar. Het was de eerste World Tour overwinning voor Nummerdor en Schuil dit seizoen.

De eerste set was vanaf de start nog voor het Duitse team, waarin zelfs een voorsprong van vier punten werd gerealiseerd. Door een sterke serviceserie van Schuil wisten de Oranje mannen echter de leiding in de set over te nemen met twee punten verschil. Die marge ze niet meer uit handen en met een ace van Nummerdor sloten zij de openingsset af: 22-20.

Daarna ging het lang gelijk op, maar namen de Duitsers gestaag afstand in de tweede doorgang. Een paar eigen fouten van het Nederlandse koppel hielp de Duitsers aan setwinst: 16-21. In de beslissende set begonnen de Duitsers sterk en kwamen op een 3-1 voorsprong. Nadat de Hollanders langszij kwamen, liepen ze snel uit naar 14-9. De eerste twee wedstrijdpunten werden nog door de Duitse mannen weg gewerkt. Uiteindelijk sloeg Reinder Nummerdor het laatste punt binnen: 15-11. Daarmee zorgden beachvolleybalmannen voor een mooie afsluiting van het seizoen.

Saxofonist Piet Noordijk (79) overleden

In zijn woonplaats Hellevoetsluis is zaterdag op 79-jarige leeftijd saxofonist Piet Noordijk na een kort ziekbed overleden.

Dat heeft zijn partner zondag gemeld. Noordijk was een belangrijk pleitbezorger van de naoorlogse bebop in Nederland. Zijn spel werd voor een belangrijk deel beïnvloed door Charlie Parker. Hij volgde na de Tweede Wereldoorlog een opleiding tot klarinettist aan het Rotterdams Conservatorium. Maar daarna ontdekte hij de saxofoon en specialiseerde zich in het bespelen hiervan.

De muzikant speelde vanaf de jaren zestig met uiteenlopende orkesten en big bands, waaronder The Skymasters, The Ramblers en Malando. Tussen 1978 en 1992 was Noordijk de vaste altsaxofonist van het Metropole Orkest. Hij musiceerde tijdens zijn lange carrière met tal van grote namen uit de jazzwereld, waaronder Pim Jacobs en Rita Reys, Nina Simone, Dexter Gordon en Toots Thielemans.

Rellen in Caïro na aanval op kerk

Bij rellen in de Egyptische hoofdstad Caïro is zondag een militair om het leven gekomen. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie gemeld. De onrust in de stad ontstond toen christenen, die demonstreerden tegen een aanslag op een kerk, werden aangevallen.

Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er twee doden gevallen bij de rellen, maar er werden geen details vrijgegeven.

Een aantal voertuigen van het Egyptische leger werd in brand gestoken.

Gears of War 3

De Xbox 360 is een merk dat staat voor stoere mannen! Echte coole gamers die graag dagelijks driedubbele Whoppers eten en daarna iedereen online een kopje kleiner maken. Uiteraard is hier weinig van waar, maar er is altijd een gameserie geweest die deze verhalen waarmaakte. De anabolen-shooter Gears of War had alles in huis, mannen zo groot als een auto, guns zo groot als een Duitse herdershond en uiteraard zit er onder elke gun een kettingzaag, want hoe win je anders oorlogen? Deze serie is nu aangekomen bij het derde en laatste deel. Sluit de Gears-serie af met een hoge noot of is dit een domper voor alle fans?

Zsa Zsa Gabor weer aan beterende hand

Het gaat weer wat beter met Zsa Zsa Gabor, laat haar man weten. De 94-jarige filmlegende sukkelt al lange tijd met haar gezondheid en werd zaterdag opgenomen in een ziekenhuis nadat ze thuis haar bewustzijn verloor.

Gabor kampt met griep en een buis in haar buik die bloed lekt. Echtgenoot Frederic Prinz von Anhalt laat weten dat de griep inmiddels is afgenomen en de diva goed reageert op antibiotica. Ze heeft haar ogen ook weer geopend, maar nog niet gesproken.

Dokters in het ziekenhuis in Los Angeles vervangen zondag de defecte buis in Gabors buik. De 68-jarige Von Anhalt noemt zijn vrouw een 'vechter' en is ervan overtuigd dat ze ook deze tegenslag te boven komt.

Sinds ze vorig jaar zomer haar heup brak werd Gabor meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis. Zo moest haar been deels worden geamputeerd. Later raakte ze na een maagoperatie in een coma, maar ontwaakte daar weer uit.

'Europroblemen in november opgelost'

De eurolanden moeten hun problemen uiterlijk begin november hebben opgelost, voor de bijeenkomst van de G20-landen in Frankrijk. Dat zei de Franse president Nicolas Sarkozy zondag na overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De twee leiders zeiden uiterlijk aan het einde van deze maand met nieuwe voorstellen te komen om de crisis aan te pakken. Het zou naar verwachting gaan om voorstellen voor de herkapitalisatie van banken, voor een betere coördinatie van de economische maatregelen in de eurozone en nieuwe plannen voor hulp aan Griekenland.

Sarkozy: euro-problemen in november opgelost
Sarkozy: Europroblemen in november opgelost (Foto: ANP)

Vettel pakt weer Formule 1-record

Sebastian Vettel is hard op weg om zijn naam in de geschiedenisboeken te laten zetten. De 24-jarige Duiter was al de jongste coureur ooit die een wereldtitel in de Formule 1 greep en nu is hij na de prolongatie van de titel ook de jongste ooit die twee wereldtitels achter elkaar wint.

Vettel had dit jaar vijftien races nodig om de titel veilig te stellen. De Red Bull-coureur is bezig met een zeer consistent seizoen dat hem al negen zeges opleverde en hem nog niet lager dan plaats vier bracht. De enige die Vettel nog wat in het vizier kon houden was McLaren-coureur Jenson Button, maar ook de wereldkampioen van 2009 kon niet voorkomen dat de Duitser weer met de titel aan de haal ging.

Vettel moest in de persconferentie op het circuit van Suzuka dan ook naar woorden zoeken. "Ik weet niet goed waar ik moet beginnen. Dit is een heel lang en fantastisch seizoen. Het mooie is dat het nog niet is afgelopen. De titel is dankzij opnieuw een sterk resultaat binnengehaald. Fantastisch. Ik wil op dit moment heel veel zeggen maar het is lastig dat allemaal te herinneren. Ik ben iedereen binnen het team in ieder geval enorm dankbaar. Ons personeel op het circuit, maar ook in de fabriek in Milton Keynes, waar ze dag in dag uit werken, werkt keihard voor het halen van punten en titels. Het is fantastisch dat we onze doelen al zo vroeg in het seizoen hebben gehaald."

De Duitser bedankte ook zijn Finse trainer Tommy Permakoski uitvoerig, omdat deze hem klaarstoomde voor dit seizoen. "Het is heel moeilijk om na het winnen van de titel opnieuw te winnen. Toen wonnen we het kampioenschap en zat het veld heel dicht bij elkaar. Dat was fantastisch. Als je weet hoe het moet mag je dat niet vergeten. Dit kon ik nooit alleen doen. Deze titel maakt me net zo verward als de vorige. Ik kan de juiste woorden niet vinden."

"Vandaag was het in ieder geval geen gemakkelijke race. We waren op de zachte banden niet zo snel als gehoopt. Het ging moeizaam en we verloren twee plaatsen. En Fernando Alonso haal je niet zomaar in. Mijn inhaalactie van het jaar plaatste ik in Monza en dat  liet hij zich natuurlijk geen tweede keer gebeuren."

Albert wint eerste Super Prestigerit

Niels Albert heeft de eerste veldrit in de Super Prestige op zijn naam geschreven. De 25-jarige Belg kwam in Ruddervoorde solo over de streep en bleef Bart Aernouts, Klaas Vantornhout, Sven Nys en Bart Wellens voor.

De winnaar van vorig jaar, Zdenek Stybar, was met de zesde plaats de eerste niet-Belg. De Tsjech is nog ver verwijderd van een goede vorm, omdat hij door een knieblessure enige tijd uitgeschakeld was.

Zuid-Afrika protesteert tegen regels CAF

Zuid-Afrika dient een protest in tegen de regels van de Afrikaanse voetbalbond CAF. Het land dacht zich gisteren op basis van doelsaldo te kwalificeren voor de Afrika Cup na een 0-0 gelijkspel tegen Sierra Leone.

Bafana Bafana kwam echter bedrogen uit, want Niger bleek uiteindelijk de groepswinnaar op basis van het onderlinge resultaat. Dat land mag daardoor volgend jaar meedoen aan de Afrika Cup.

De Zuid-Afrikaanse voetbalbond reageert vandaag met een statement waarin staat dat het de huidige regels van het CAF niet accepteert. Volgens de voetbalbond verdient Zuid-Afrika kwalificatie voor het toernooi op basis van het doelsaldo. "Dat is de universele manier om teams te onderscheiden", luidt het protest van de Zuid-Afrikanen.


Zuid-Afrika protesteert tegen regels CAF (Foto: Novum)

Hond redt baasje

Een hond in Zutphen heeft zondagochtend waarschijnlijk het leven gered van zijn baasje. Tarzan zat al ruim een uur te blaffen toen zijn baasje in bewusteloze toestand door de buren ontdekt werd.

De buren van de 71-jarige vrouw werden zondagochtend in alle vroegte gewekt door het aanhoudende geblaf van het hondje. Tarzan blaft wel vaker maar de buren merkten op dat hij op een vreemde manier en langer dan normaal aan het blaffen was. Rond 7.00 uur besloten ze poolshoogte te gaan nemen en gingen bij de buurvrouw langs.

Bij de buurvrouw aangekomen keken ze door het raam en zagen de vrouw op de grond liggen met de blaffende Tarzan naast haar. Zij belden direct 112. Toen de hulpdiensten gearriveerd waren tikte de politie een ruitje in om de hulpdiensten toegang te verlenen.

Na onderzoek bleek dat de buurvrouw een zware hersenbloeding had gehad en is vervoerd naar het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. De vrouw ligt op dit moment van schrijven nog steeds in bewusteloze toestand in het ziekenhuis.

De 71-jarige vrouw heeft al eerder een hersenbloeding en een TIA gehad. Vanwege haar medische toestand had ze een alarmzender om. De alarmknop was ook ingeschakeld maar kennelijk heeft de betreffende alarmdienst daar niet op gereageerd.

Tarzan is inmiddels gebombardeerd tot Held van de Buurt.

Nieuw-Zeeland wil gestrand schip leegpompen

Voor de Nieuw-Zeelandse kust heeft de bemanning van een duwbakschip zich zondag opgemaakt voor het leegpompen van een gestrand containerschip. De Rena liep woensdagochtend op een rif voor de Nieuw-Zeelandse kust en lekt sindsdien brandstof.

Volgens scheepvaartautoriteit Maritime New Zealand heeft het schip 1700 ton olie aan boord. Tot dusver is dertig ton daarvan in het water van de Bay of Plenty gelekt. De baai is geliefd onder vissers, duikers en surfers.

De duwbak Awanuia is langszij de Rena gekomen en begint zodra het daarvoor gereed is met het leegpompen van de brandstoftanks. Dat zal naar verwachting twee dagen vergen. Slecht weer kan de operatie vertragen.

De Nieuw-Zeelandse premier John Key heeft de Bay of Plenty zondag bezocht. Hij eiste een verklaring voor de schipbreuk. "Dit schip boorde zich in het holst van de nacht met kalme zee met een snelheid van 17 knopen in een alom bekend rif. Iemand moet ons uitleggen hoe dat heeft kunnen gebeuren", aldus Key.

Acht gewonden na aanrijding op A65

Bij een verkeersongeluk op de A65 bij Tilburg zijn zondag acht mensen lichtgewond geraakt. Twee auto's kwamen met elkaar in botsing, waarna ze van het talud afreden en in de sloot terechtkwamen. Dat meldt de politie.

In de twee auto's zaten acht mensen, onder wie vijf kinderen. Een 11-jarig meisje werd, ondanks dat ze haar gordel droeg, uit het voertuig geslingerd en liep een hoofdwond op. Een ander kind heeft ook een hoofdwond, de andere gewonden kwamen er met kneuzingen vanaf. Alle inzittenden zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt het ongeluk.

Vluchtelingen vaak op zoek naar werk

Veel vluchtelingen in Nederland zijn op zoek naar werk. Van deze groep staat 22 procent bij het UWV ingeschreven als niet-werkende werkzoekende. Dat aantal is niet alleen veel hoger dan onder autochtonen (3 procent), maar ook aanzienlijk hoger dan onder andere niet-westerse allochtonen (9 procent).

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland dat zondag is gepubliceerd. De cijfers gaan over vluchtelingen die tussen 2000 en 2010 asiel hebben aangevraagd in Nederland, een verblijfsvergunning hebben gekregen en ingeschreven staan bij een gemeente.

Paus haalt uit naar misdaad

Paus Benedictus XVI heeft zondag de 'meedogenloze' georganiseerde criminaliteit in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië scherp veroordeeld. Wetteloosheid, corruptie en onderontwikkeling hebben ervoor gezorgd dat het gebied ongeveer de hoogste werkloosheid van het land heeft.

In een preek voor tienduizenden mensen zei de paus dat het net lijkt of in de regio een voortdurende noodtoestand heerst. Calabrië is de thuisbasis van de 'Ndrangheta, een van Europa's gevaarlijkste en sterkste misdaadsyndicaten.

Paus haalt uit naar georganiseerde misdaad
Paus haalt uit naar georganiseerde misdaad (Foto: ANP)

Syrië waarschuwt voor erkennen Nationale Raad

De internationale gemeenschap doet er verstandig aan de Syrische Nationale Raad niet te erkennen. Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem zondag gezegd. Hij dreigde met strenge maatregelen tegen landen die de Raad toch erkennen.

De raad brengt mensen van binnen en buiten Syrië samen in een poging de sterk versplinterde oppositiebeweging te verenigen. Hij werd eerder deze week opgericht in Istanbul.

"We zullen stevige maatregelen treffen tegen landen die deze onwettige raad erkennen", aldus de minister. Wat de aard van de maatregelen precies is, wilde hij in eerste instantie niet zeggen. Later leek hij te zinspelen op aanvallen op ambassades. Al-Moallem zei over berichten dat betogers de Syrische ambassade in Berlijn hebben bestormd dat landen die de Syrische diplomatieke posten niet beschermen, met gelijke munt worden terugbetaald. "Als zij niet voorzien in de veiligheid van onze diplomatieke missies, dan zullen we hun hetzelfde behandelen", aldus de minister.

Bourhan Ghalioun, het prominentste lid van de Nationale Raad, zei te verwachten dat de raad 'de komende weken' zal worden erkend door andere landen.

Damascus lijkt bezorgd dat als de Nationale Raad wordt erkend de organisatie een zelfde rol kan spelen als de Nationale Overgangsraad in Libië, die uiteindelijk Moammar Gadhafi wist te verdrijven.

Agent trekt pistool bij aanhouding wegpiraat

Een agent heeft zaterdagmiddag zijn wapen getrokken bij de aanhouding van een wegpiraat. De 55-jarige automobilist uit het Brabantse Echt had geprobeerd in te rijden op de politieman. Dat meldt de politie.

De man reed rond 13.30 uur met hoge snelheid door de Peijerstraat in zijn woonplaats. Hij hield nauwelijks afstand tot zijn voorganger en reed zo hard over verkeersdrempels dat de aanhanger achter zijn auto wel een meter omhoog kwam.

De politie maande de man te stoppen. Op het moment dat de agent voor de auto liep probeerde de man op te trekken. Onder bedreiging van het dienstwapen van de agent werd de bestuurder uit de auto gehaald. Hij is geboeid overgebracht naar het politiebureau.

De wegpiraat kreeg een proces-verbaal. De overige drie inzittenden probeerden zich met de zaak te bemoeien, zij kregen een waarschuwing.

Olympische gedachte

“Meedoen is belangrijker dan winnen.” Zo luidt, al sinds mensenheugenis, de olympische gedachte. Voor veel sporters klopt die gedachte ook: in vrijwel elke sport is meedoen aan de Olympische Spelen het ultieme doel. Door de kwalificatie-eisen van het IOC betekent deelname namelijk dat je tot de allerbeste sporters ter wereld behoort. Maar door extra eisen van het IOC en verschillende nationale olympische comités, bestaat de kans dat niet in elke sport alle toppers meedoen. Gelukkig zorgde het internationaal sporttriunaal CAS afgelopen week voor een stap in de goede richting.

Paul McCartney geeft voor derde keer jawoord

Ex-Beatle Paul McCartney is zondag getrouwd met Nancy Shevell. De 69-jarige Brit en de 51-jarige Amerikaanse gaven elkaar in een stadhuis in Londen het jawoord.

McCartney en Shevell werden bij het stadhuis van Marylebone opgewacht door honderden mensen. De twee zwaaiden naar de fans en fotografen, waarna ze trap van het gebouw opliepen.

Shevell droeg een witte jurk ontworpen door McCartneys dochter Stella. De jongere broer van Paul, Mike trad op als getuige en zijn 7-jarige dochter Beatrice als bruidsmeisje.

Even verderop bij het huis van McCartney vindt de receptie plaats. Daar is voor de gelegenheid een grote tent opgezet.

Het is het derde huwelijk voor de zanger, die eerder trouwde met de in 1998 aan borstkanker overleden Linda Eastman. In 2002 beloofde hij eeuwige trouw aan Heather Mills, maar dat huwelijk eindigde in 2008. Paul kreeg drie kinderen met Linda en adopteerde haar dochter. Met Mills kreeg hij dochter Beatrice.

McCartney kreeg vier jaar geleden een relatie met Shevell, die hij in april ten huwelijk vroeg. Voor de Amerikaanse is het haar tweede huwelijk.

Saillant detail is dat McCartneys bruiloft met Shevell plaatsvindt op de verjaardag van ex-Beatle John Lennon. De in 1980 overleden zanger, die veel Beatle-hits schreef met McCartney, zou zondag 71 jaar zijn geworden.

Stel vragen over The Lord of the Rings: War in the North

Morgen gaat FOK!games op bezoek bij het kantoor van Warner Bros. Interactive voor een dagje The Lord of the Rings: War in the North. Er zal een interview gehouden worden met een van de producers van de game. Heb jij vragen over deze game post ze dan in een reactie op dit bericht, dan zullen we proberen ze te stellen.

The Lord of the Rings: War in the North is een RPG die zich focust op een verhaal dat zich in het noorden van Midden-Aarde afspeelt op de achtergrond van het bekende verhaal uit de boeken en films. De game is alleen of in co-op te spelen met twee andere spelers. Personages in het spel die je zult tegenkomen krijgen skills die je kunt upgraden en zullen verschillende quests met zich meebrengen.

The Lord of the Rings: War in the North komt 25 november uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

NTC-troepen veroveren vliegveld Bani Walid

Troepen van het nieuwe Libische regime hebben zondag het vliegveld van Bani Walid veroverd. Dat zei de commandant van de strijders van de Nationale Overgangsraad (NTC) in de regio.

Bani Walid is een van de twee bastions die nog in handen zijn van aanhangers van ex-dictator Moammar Gadhafi. Er wordt in de woestijnstad zwaar gevochten. NTC-troepen vechten al een maand om controle over de stad.

Ook in het andere bolwerk van Gadhafi-volgelingen, de havenstad Sirte, boeken strijders van de NTC vooruitgang. Ze zouden inmiddels 80 procent van de stad in handen hebben.

Van Avermaet wint Parijs - Tours

Greg van Avermaet is de winnaar geworden van Parijs - Tours. De Belg klopte in een sprint de Italiaan Marco Marcato van Vacansoleil.

Een kopgroep van van vijf renners was een groot gedeelte van de dag in de aanval en kreeg een maximale voorsprong van elf minuten. De ploegen van de sprinters gingen in de achtervolging en op iets meer dan vijftig kilometer van de streep was er een samensmelting. Vervolgens ontstond er een nieuwe kopgroep van liefst 21 renners. Hun voorsprong bleef constant tussen de één en anderhalve minuut.

Ik de finale slonk de voorsprong, maar Van Avermaet en Marcato slaagden erin te ontsnappen uit de kopgroep. Ze werkten goed samen hielden zo een voorsprong op de achtervolgers. In de sprint zorgde de BMC renner voor derde Belgische overwinning in Parijs - Tours in vier jaar. In 2008 en 2009 toonde Philippe Gilbert er de sterkste.

Op vijftien seconden achterstand won Kasper Klostergaard de sprint om de derde plaats. Roy Curvers was met de negende plaats de beste Nederlander.

Gadhafi-getrouwen in het nauw in Sirte

De strijders van het nieuwe bewind in Libië zijn zondag doorgedrongen tot het centrum van Sirte, de geboorteplaats van Moammar Gadhafi. De stad is een van de laatste bolwerken die nog in handen van de troepen van Gadhafi is, maar de revolutionaire strijdkrachten boeken elke dag terreinwinst.

De strijders hebben het conferentiecentrum Ouagadougou ingenomen, evenals het Ibn Sina-ziekenhuis aan de zuidzijde van de stad. Er wordt zwaar gevochten in de straten rondom het Groene Plein, in het centrum van Sirte.

Honderden gewonde burgers bevolkten zondag de stoep voor het ziekenhuis. Er is elektriciteit noch stromend water. Een handvol geneeskundestudenten en een aantal verpleegkundigen vormen de medische staf. Strijders controleerden in de gangen van het hospitaal identiteitsbewijzen en een aantal mensen die ervan verdacht worden pro-Gadhafistrijders te zijn werd opgepakt.

10-jarig meisje uit Rotterdam vermist

De 10-jarige Jennefer van Oostende wordt sinds zaterdagavond vermist. Het meisje uit Rotterdam verliet rond halfzeven ’s avonds het huis van haar moeder na onenigheid en sindsdien is - ondanks een uitgebreide zoektocht - niets meer van haar vernomen.

De politie heeft zondag laten weten 'tot nu toe' niet uit te gaan van een misdrijf en heeft 12 mensen op de zaak gezet.

De familie van het meisje ging ervan uit dat ze zaterdagavond naar het huis van haar vader zou gaan, hij woont ook in Rotterdam. Daar is ze echter nooit aangekomen.

Op de site van Tros Vermist staat meer informatie over de zaak.

10-jarig meisje uit Rotterdam vermist
10-jarig meisje uit Rotterdam vermist (Foto: ANP)

Bayern verwijt Oranje en KNVB niets

Bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München heeft zondag gezegd dat de Duitse club rond de blessure van Arjen Robben Oranje noch de KNVB iets verwijt. "Het is zelfs zo dat wij zeer blij zijn met de wijze waarop de deskundigen bij het Nederlands elftal met Robben zijn omgegaan."

Vrijdag haalde bondscoach Bert van Marwijk hard uit naar Bayern. Rummenigge: "Hij moet iets verkeerd hebben begrepen. Wij hebben slechts waardering. Geen boosheid."

Bayern verwijt Oranje en KNVB niets
Bayern verwijt Oranje en KNVB niets (Foto: ANP)

Vuurwerkbom door brievenbus van bejaard stel

Bij een woning van een bejaard echtpaar in het Brabantse Drunen is zaterdagnacht een vuurwerkbom naar binnen gegooid. Hierbij raakte niemand gewond, wel sneuvelden meerdere ruiten en vielen tegels van de muur. Dat meldt de politie.

De vuurwerkbom werd iets na middernacht door de brievenbus bij de woning aan de Chopinstraat naar binnen gegooid. De bewoners zaten in de woonkamer en zijn erg geschrokken. De politie tast in het duister naar het motief en is een onderzoek gestart.

Regisseur Wallander vermist

De Zweedse regisseur Daniel Lind Lagerlöf (42), ook in Nederland bekend van onder meer de Zweedse tv-detectives Beck, Wallander en Johan Falk, wordt sinds donderdag in Zweden vermist en is vermoedelijk omgekomen. Dat bevestigde een politiewoordvoerder zondag.

Lagerlöf was in een rotsachtig natuurgebied aan de kust bij Tanumshede, ten noorden van Göteborg, locaties aan het verkennen voor een nieuwe film naar een verhaal van de Zweedse misdaadromanschrijfster Camilla Läckberg. De politie heeft zondag de zoekactie naar de vermiste regisseur gestaakt en gaat ervan uit dat hij van een klif in het water is gevallen.

Enkele jaren geleden is dit in hetzelfde gebied een Noor ook overkomen. Hij werd later dood gevonden.

Radwanska zegeviert in Beijing

Agnieszka Radwanska heeft het WTA-toernooi van Beijing gewonnen. De Poolse was in de finale te sterk voor Andrea Petkovic uit Duitsland. Radwanska versloeg de nummer negen van de plaatsingslijst met 7-5, 0-6 en 6-4. Het is voor de Poolse de zevende toernooizege in haar carrière.

Petkovic en Radwanska maakten er een boeiend schouwspel van in Beijing. Vooral in de eerste set vochten de twee vrouwen lange rally's uit. Radwanska voerde echter de boventoon en won de eerste set. In het tweede bedrijf knokte Petkovic zich terug in de wedstrijd. De Duitse dicteerde in die set en forceerde drie breaks.

De Poolse leek geklopt, maar in de derde set ging de strijd weer gelijk op. Na breaks over en weer beschikte Radwanska over de langste adem en op 5-4 serveerde de nummer twaalf van de wereld de wedstrijd gedecideerd uit.


Agnieszka Radwanska zegeviert in Beijing (Foto: Novum)

Eerste homoseksuele dominee voor presbyterianen VS

De Presbyteriaanse Kerk in de Verenigde Staten heeft voor het eerst een homoseksuele predikant ingezegend.

De 56-jarige Scott Anderson diende de kerk al sinds 1983, maar legde in 1990 noodgedwongen zijn ambt neer toen gemeenteleden zijn geaardheid dreigden te openbaren. Omdat het kerkgenootschap vorig jaar het predikantschap voor homoseksuelen openstelde kon hij op de kansel terugkeren.

De zichtbaar geroerde Anderson oogstte na zijn inzegening een staande ovatie en gejuich.


Eerste homoseksuele dominee voor presbyterianen VS (Foto: Novum)

Groep keert zich tegen politie in Purmerend

Een grote groep cafébezoekers heeft zich zondagochtend in Purmerend tegen de politie gekeerd. Agenten hebben de wapenstok moeten hanteren om de groep van 20 tot 25 oproerkraaiers uiteen te drijven. Ook is een politiehond ingezet. Dat meldt de politie.

Agenten schreven rond 03.30 uur bij een café op de Padjedijk een proces-verbaal uit aan een man wegens baldadigheid. Een grote groep mensen ging om de agenten heen staan, die zich met de dader wilden verplaatsen naar een rustigere plek. De groep ging er echter onder luid gejoel achteraan.

Toen agenten het uitgaanspubliek op afstand wilden houden probeerde een man een diender te slaan. Hierop werd de wapenstok getrokken en werden enkele klappen uitgedeeld. De groep liep door naar de Koemarkt, maar een linie agenten kon voorkomen dat zij ook daar de orde zouden verstoren. Meerdere mannen pakten hun broekriem, vermoedelijk om agenten mee te slaan. Hierop greep een politiehond in.

De groep is op de Nieuwstraat uiteen gedreven. Er is een onbekend aantal mensen aangehouden.

'Economische groei is als kanker'

Economische groei is als kanker. Dit zei althans Theo Koster van leefgemeenschap De Hobbitstee in een zaterdag uitgezonden reportage van het actualiteitenprogramma EénVandaag. Volgens Koster, die samen met negen andere mensen op het Drentse platteland woont, is economische groei helemaal niet nodig.

"Onze economie lijdt aan kanker. Want we hebben het alleen nog maar over groei. Niet meer waarom", aldus Koster, die een sober bestaan in zijn gemeenschap heeft. Volgens hem moeten mensen meer met elkaar delen en niet steeds luxere auto's en andere dingen willen.

Jaap Koelewijn, hoogleraar economie, is het niet eens met de visie van Koster: "Die groei hebben we nodig om mensen die nieuw op de arbeidsmarkt komen aan het werk te houden. Bovendien is het zo dat door de vooruitgang van de technologie er steeds minder mensen nodig zijn, dus we moeten groeien om meer arbeidsplaatsen te creëren."

Om goede zorg te kunnen blijven betalen is groei volgens Koelewijn zelfs noodzakelijk: "Daarnaast zijn er hoge kosten voor de gezondheidszorg bijvoorbeeld, en ook die moeten gefinancierd worden. Afgelopen jaren is 80 procent van onze groei opgegaan aan zorgkosten. Dus dat geeft aan hoe noodzakelijk het is om te groeien."


'Economische groei is als kanker' (Reportage vanaf 8:11)

Posthuma zeker van plek in fusieploeg

Joost Posthuma rijdt komend seizoen voor de fusieploeg RadioShack-Nissan-Trek. Dat meldt de 30-jarige renner uit Hengelo zondag op zijn website. Posthuma is nu actief bij het Luxemburgse Leopard-Trek, dat fuseert met RadioShack. Het was lang onduidelijk of er plek zou zijn voor Posthuma in de formatie van teammanager Johan Bruyneel.

"De gang van zaken verdient niet de schoonheidsprijs, maar helaas komt dat in de wielrennerij wel vaker voor", stelt Posthuma, die toch uitkijkt naar een nieuw seizoen bij de fusieploeg. De Nederlander is prof sinds 2004. Tot vorig jaar koerste hij voor Rabobank. Naast Posthuma staat ook Tom Stamsnijder onder contract bij Leopard.

Vitesse: eventueel vertrek Jordania niet desastreus

Mocht Merab Jordania er op een moment genoeg van hebben bij Vitesse, dan is zijn vertrek op te vangen. Dat zegt algemeen directeur Paul van der Kraan vandaag op Omroep Gelderland.

Alle uitgaven van Vitesse zijn voor anderhalf seizoen gedekt zodra Jordania besluit om de club te verlaten. Daarnaast zijn de Arnhemmers volgens Van der Kraan hard op weg om schuldenvrij te worden. Een vertrek van de eigenaar zou niet wenselijk zijn, maar ook niet desastreus.

Het nieuwste project van Vitesse is de ontwikkeling van het trainingscomplex Papendal. Eind dit jaar of begin volgend jaar worden de eerste werkzaamheden opgestart. Begin 2013 moet het complex ingrijpend aangepast zijn.

Merab Jordania streek in oktober vorig jaar neer in Arnhem. Sindsdien droomt FC Hollywood aan de Rijn van de landstitel en wordt er gemikt op seizoen 2012-2013. Er werden spelers gehaald en er vertrokken spelers. Soms de spelers die eerst door hem werden gehaald. Na een desastreus eerste jaar (vijftiende plek in Eredivisie) staan de Arnhemmers nu zesde.

Massa wil actie Hamilton bestraft zien

Felipe Massa en Lewis Hamilton blijven elkaar op het Formule 1-circuit tegenkomen. Na de aanvaringen twee weken geleden in Singapore was het vandaag in Japan wederom raak. Bij het aansnijden van de chicane raakten de Ferrari en McLaren elkaar waarna er een onderdeel in de lucht vloog.

De stewards oordeelden dat er niet veel aan de hand was, maar Massa is Hamilton ondertussen spuugzat en wil dat er actie ondernomen wordt. "Ik was snel genoeg om op het podium te kunnen eindigen, maar ben in plaats daarvan zevende geworden. Ik baal daar enorm van," zei een kwade Massa.

"De beelden van de botsing spreken voor zich. Lewis was met zijn banden aan het worstelen, ging langzaam door de 130R en bleef aan de rechterkant hangen. Ik was veel sneller en ging naar de linkerkant. Ik zat bijna helemaal naast hem toen hij opeens naar links bewoog en mijn wagen raakte. Meer valt daar niet over te zeggen. Mijn voorvleugel en vloer raakten beschadigd, wat van invloed was op het gedrag van mijn auto. Ik snap niet dat de FIA niet ingrijpt. Mensen zijn dit jaar voor veel minder bestraft. Opnieuw zorgt Lewis voor problemen. De FIA moet hier snel iets aan doen."

Hamilton werd ondanks het incident vijfde. De Brit verontschuldigde zich wel voor de botsing. "Ik weet niet echt wat er gebeurde met Felipe in de race. De spiegels van de auto trillen erg op snelheid, dus ik zag niet dat hij naast me zat. Het spijt me dat we elkaar raakten, maar gelukkig ondervond geen van ons er hinder van. Ik bedoelde het echt niet vervelend richting Felipe. Ik heb het volste respect voor hem en hij was erg snel."

Justin Bieber jaagt speelgoedfabrikant op kosten

Justin Bieber heeft een speelgoedfabrikant geen goede dienst bewezen met het aanpassen van zijn kenmerkende kapsel. Het kostte het bedrijf dat de Justin Bieber-pop maakt honderdduizend dollar om het speelgoed van de nieuwe coupe te voorzien.

"Ik verzamelde iedereen in een vergaderruimte en we keken met z'n allen naar wat afbeeldingen. Toen realiseerden we ons dat zijn handelsmerk was verdwenen", zegt The Bridge Direct-baas tegen CNN over het voorval begin dit jaar. Omdat de poppen die in de herfst verschijnen al in productie waren, zal de volgende collectie Bieber-poppen pas het nieuwe kapsel hebben.

Bieber maakte in februari een einde aan zijn wereldberoemde kapsel. Het afknippen van zijn kenmerkende naar voren gekamde haar leverde hem veel kritiek op van fans. Een lok van zijn gekortwiekte coupe leverde 40.668 dollar via veilingsite eBay.

Mannen opgepakt voor knippen haar Amish-man

Vier Amerikanen die verdacht worden van het knippen van het haar en de baard van een bejaarde Amish-man zijn opgepakt. Zij zouden hun slachtoffer hebben willen beledigen door hem van zijn weelderige gezichtsbeharing, die getrouwde Amish-mannen kenmerkt, te ontdoen.

De vier verdachten zijn vermoedelijk lid van een afsplitsing van de Amish-gemeenschap. Zij drongen dinsdagavond de woning van de 74-jarige man binnen en zetten de schaar in zijn haar. Hen wordt ontvoering en inbraak ten laste gelegd.

De radicale Amish proberen op grond van een strikt letterlijke lezing van de Bijbel een eenvoudig, vroom leven te leiden. Ze schuwen de moderne techniek.

'Rijk moet meer vluchtelingen in dienst nemen'

De overheid moet meer vluchtelingen in dienst nemen. Van de werkende vluchtelingen werkt slecht 2 procent bij de overheid, terwijl van de werkende autochtonen 15 procent bij de overheid werkt. Dat concludeert Vluchtelingenwerk Nederland zondag uit een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De overheid geeft volgens directeur van Vluchtelingenwerk Nederland Dorine Manson niet thuis als werkgever. "Het Rijk zegt het belangrijk te vinden dat overheidsorganisaties diverser worden, maar nu blijkt dat de overheidssector als werkgever tekort schiet."

Zij wijst erop dat twee derde van de werkende vluchtelingen een tijdelijk contract heeft. "Bij autochtonen is dat een kwart. In deze economisch uiterst onzekere tijden zitten vluchtelingen dus het eerst op de schop."

Enkelblessure voor Boulahrouz

Khalid Boulahrouz heeft de training van het Nederlands elftal van vandaag aan zich voorbij laten gaan. De verdediger had te veel last van een enkelblessure en bleef uit voorzorg aan de kant.

Ook Robin van Persie liet zich tijdens de groepssessie niet zien. De aanvaller trainde wel individueel en kan naar verwachting gewoon in actie komen tijdens het EK-kwalificatieduel tegen Zweden. "Er is niets aan de hand", liet The Gunner weten. "Ik train vlak na een wedstrijd wel vaker aangepast."

Zweedse bondscoach geeft Toivonen standje

Erik Hamren is niet te spreken over het huidige gedrag van Ola Toivonen. Dit liet de bondscoach van Zweden in een gesprek met Aftonbladet weten.

Toivonen, die bij PSV onder contract staat, zat in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland op de bank en maakte in de daaropvolgende training geen al te beste indruk. Ook kreeg de aanvaller kreeg een standje voor zijn zeurende gedrag.

"Voor mij is de houding van de spelers heel belangrijk", liet Hamren in de Zweedse krant weten. "Het is tussen mij en de spelers wat er besproken wordt. Soms moet je ze complimenten geven en soms moet je duidelijk maken wat ze moeten doen. Dat zeg ik niet alleen tegen Ola, hoor."

De kans is groot dat Toivonen komende dinsdag, als Zweden tegen het Nederlands elftal speelt, in de basis zal starten. Hij is namelijk de logische vervanger van Zlatan Ibrahimovic, die een schorsing uitzit.

Lindsay Lohan aangeklaagd door limousineverhuurder

Lindsay Lohan wordt voor de rechter gesleept door een bedrijf dat limousines verhuurt. De actrice zou nog een rekening van bijna een ton hebben openstaan.

Het bedrijf Elite Transportation Limo and Security Services stelt dat Lohan van februari tot en met mei 2009 geregeld limousines van hen huurde, voor zichzelf, vrienden en familie. Lohan huurde soms limousines van maarliefst zesduizend dollar per uur, inclusief beveiliging. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De actrice kwam echter nooit over de brug. Haar oorspronkelijke schuld was 33.978 dollar, maar dat bedrag is vanwege bijkomende boetes sinds 2009 gegroeid tot ruim negentigduizend dollar. Het bedrijf wil nu geld zien van Lohan.

VNG onderzoekt lekke websites

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoekt welke beveiligingsproblemen er zijn met websites van diverse gemeenten. Ook wordt gezocht naar oplossingen. Dat zei een woordvoerder zondag.

Webwereld meldde zaterdag dat 50 sites van Nederlandse gemeentes lek zijn en daarom offline moeten. Volgens de VNG is deze lijst niet actueel. Zeker 16 websites zouden óf niet van gemeentes zijn óf van plaatsen die niet meer bestaan wegens herindelingen.

VNG onderzoekt lekke websites
VNG onderzoekt lekke websites (Foto: ANP)

Russische schansspringer Karelin verongelukt

De Russische schansspringer Pavel Karelin is zondag omgekomen bij een auto-ongeluk. Dat melden Russische media. De 21-jarige Karelin was voor de Russen de belangrijkste troef voor een medaille bij het skispringen op de Olympische Spelen in Sochi.

Het ongeluk gebeurde in Karelins woonplaats Nizjni Novgorod. Karelin bereikte in zijn loopbaan drie keer het podium van een wereldbekerwedstrijd. Op de Spelen van Vancouver eindigde hij met het Russische team als tiende. Vorig seizoen behaalde de schansspringer de 23e plaats in het wereldbekerklassement.

Zonderland en Wammes stellen teleur op WK turnen

Epke Zonderland en Jeffrey Wammes zijn niet zeker van een finaleplaats bij het WK turnen. Zonderland staat na drie van de acht subdivisies slechts vierde bij het onderdeel rekstok. De beste acht gaan naar de finale. Ook Wammes kon niet imponeren. Hij kwam bij het onderdeel sprong niet verder dan de vierde plaats.

Yuri van Gelder bezet op dit moment de derde plaats bij het onderdeel ringen. De Brabantse ringenspecialist behaalde een score van 15,383.

De Nederlandse turners moeten nog tot maandag wachten voor het definitieve resultaat. Dan eindigen de kwalificaties van het WK turnen.

S.T.A.L.K.E.R. 2 heeft 'always-on'-DRM

In een interview met het Oekraïense KP heeft Sergey Grigorivich, hoofd van developer GSC Game World, uitgelegd hoe de studio het DRM gaat aanpakken met betrekking tot hun huidige project. Hun idee is dat de game constant bestanden downloadt om de progressie in de game mogelijk te maken.

Hierdoor is het noodzakelijk dat gamers te allen tijde een actieve internetconnectie hebben om te kunnen spelen. Grigorovich vertelt het volgende:

"Part of the content will be located on the server and downloaded as the game progresses. Permanent internet access is required. Text information, code and quests will be loaded through that connection. Software piracy is an issue for us, we try to fight it, but within reason.

"If people can not afford a licensed version, it is to our advantage if they download a pirated copy, and then want to buy a license. In Ukraine, there are different products that people love so much that they buy a license in principle. We want to create just such a product."

De vraag blijft of men op deze manier een dergelijk doel kan behalen. S.T.A.L.K.E.R. 2 zal speelbaar zijn op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. De release staat gepland voor 2012.

Atoomagentschap ziet toe op zuivering Fukushima

Waarnemers van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) zijn in het Japanse Fukushima aangekomen om toe te zien op de zuivering van het door een kernramp radioactief geraakte gebied. Het twaalfkoppige IAEA-team onderzoekt de vorderingen van het schoonmaakwerk op boerderijen, scholen en overheidskantoren in de getroffen noordoostelijke regio Fukushima. Het is de tweede inspectiemissie van het Atoomagentschap sinds de nucleaire ramp van 11 maart jongstleden.

De kernramp in Fukushima, veroorzaakt door een hevige aardbeving en een daaropvolgende tsunami, was de ernstigste sinds die in Tsjernobyl. Bijna twintigduizend mensen kwamen om. De Japanse overheid zegt de verwoeste kerncentrale inmiddels weer meester te zijn, maar tienduizenden evacuees kunnen niet naar hun woningen terugkeren zolang het besmette gebied niet van radioactiviteit is gezuiverd. Volgens de Japanse krant Asahi wil de regering het saneringswerk in maart 2014 voltooien.

Hoewel geen van de inwoners van Fukushima de vrijgekomen radioactiviteit tot op heden fataal is geworden, maken velen van hen zich zorgen om hun gezondheid. Plaatselijke artsen zijn een grootscheeps onderzoek begonnen naar schildklierafwijkingen bij kinderen uit het gebied.

Kritiek Ploumen 'dieptepunt' voor Cohen

De kritiek van vertrekkend partijvoorzitter Lilianne Ploumen was het grootste dieptepunt voor Job Cohen sinds hij PvdA-leider is. Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"De kritiek kende ik wel, ook van Ploumen. Maar het is wat anders als het openbaar in de krant staat." Ploumen had Cohen maandag rond 23.00 uur gebeld om hem in te lichten over het interview dat dinsdag in de Volkskrant verscheen.

In het interview verweet Ploumen Cohen als politiek leider onzichtbaar te zijn. Hij zou te veel worden meegesleurd in de Haagse dynamiek. De kritiek had Ploumen volgens hem niet in het openbaar moeten uiten. Daarom weigerde Cohen in het programma ook in te gaan op wat is gezegd bij een gesprek dat Ploumen en hij na het verschijnen van het interview hadden.

Cohen zei in Buitenhof niet 'gewoon' door te kunnen gaan met Ploumen, maar wel 'goed genoeg'. Ploumen neemt afscheid bij het PvdA-congres in januari.

Berdych wint ATP-toernooi van Beijing

Tomas Berdych heeft het ATP-toernooi van Beijing op zijn naam geschreven. De als derde geplaatste Tsjech was in de finale met 3-6, 6-4 en 6-1 te sterk voor de Kroaat Marin Cilic. Berdych behaalde daarmee zijn eerste toernooizege van het jaar en de zesde uit zijn carrière.

In de eerste twee sets waren Berdych en Cilic aan elkaar gewaagd. De Kroaat nam in de eerste set een vroege break voorsprong en gaf die niet meer uit handen. In het tweede bedrijf had Berdych voldoende aan twee breaks om de set binnen te halen. De 23-jarige Cilic ging vervolgens steeds meer fouten maken en moest uiteindelijk de overwinning laten aan de nummer tien van de wereld.

Winnaar van Assassin's Creed: Revelations themesong-contest

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat Madeline Bell de uiteindelijke winnaar is geworden van de wedstrijd waarin de deelnemers hun eigen vocals moesten toevoegen op de opgezette themesong van Assassin's Creed: Revelations. In de jury zaten onder anderen Hans Zimmer, Lorne Balfe en Simon Landry.

Het stuk van Bell is, samen met het stuk van de andere negen finalisten, te beluisteren op de website van wedstrijd-host UJAMAssassin's Creed: Revelations is te spelen vanaf 15 november op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

OM ontmantelt professionele xtc-fabriek Schiedam

De Nationale Recherche heeft zaterdag in Schiedam een professionele xtc-fabriek ontdekt die per uur honderdduizend pillen kon maken. Bij de ontdekking zijn twee mannen van Aziatische afkomst aangehouden, meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) zondag

Het is volgens een woordvoerder niet de eerste keer dat een machine met zo'n grote capaciteit wordt aangetroffen. "Maar het komt niet vaak voor."

De machine stond in een loods op een bedrijventerrein. In plastic zakken en een emmertje vonden rechercheurs ongeveer 110 duizend drugstabletten. In een keuken stond een vat met 56 kilo MDMA. Met één kilo kunnen drieduizend pillen worden gemaakt.

Een xtc-pil levert in Nederland tweeënhalf tot drie euro per stuk op. In het buitenland een veelvoud daarvan. De waarde van de in beslag genomen pillen is volgens justitie dan ook meer dan een miljoen euro. Daarnaast werden ongeveer vijftienduizend joints gevonden. Het OM denkt dat het om de handelsvoorraad van een coffeeshop gaat. De fabriek is ontmanteld.

iPhone 4S uitverkocht door pre-orders

Door de enorme toeloop op de nieuwe iPhone 4S, die vanaf vrijdag te pre-orderen is, is Apple nu al door zijn voorraad in Amerika heen. Bedrijven als AT&T berichten van meer dan 200.000 pre-orders binnen de eerste twaalf uur dat consumenten de nieuwe telefoon konden bestellen.

De consequentie van deze shopping-spree is dat er nu al een wachtlijst is van een tot twee weken. Analisten verwachten dat Apple tussen de 27 tot 28 miljoen iPhones zal verkopen in de periode oktober-december. De iPhone 4S is vanaf 14 oktober verkrijgbaar in de VS, en 28 oktober in Nederland.

Geen derde Nederlandse dode bij busongeluk Java

Bij het busongeluk op Java is geen derde Nederlandse dode gevallen. "Waarschijnlijk is verwarring ontstaan doordat onder de doden ook een Belg is", zegt een woordvoerder van SOS International zondag. Na het busongeluk, vrijdag in de buurt van Bandung, gingen geruchten dat er een derde Nederlandse dode zou zijn. Dat is volgens de woordvoerder niet het geval.

Een hulpteam is zaterdag gearriveerd en heeft inmiddels alle negen gewonden bezocht. "We zijn nu druk aan het uitzoeken hoe we deze mensen weer naar huis kunnen krijgen", zegt de woordvoerder. In de loop van zondag moet hier meer over duidelijk worden.

Het plannen van zo'n reis is volgens haar niet zo gemakkelijk als het plannen van een gewone reis. "Soms moeten mensen liggend worden vervoerd en dan moeten we dus een brancard regelen. Ook moet er verpleegkundige begeleiding zijn."

Bij het fatale ongeluk in de buurt van Bandung kwamen vrijdag volgens Indonesische media in totaal vier mensen om het leven. Onder hen zijn een Nederlandse man en vrouw.

[WK Rugby] Ook Nieuw-Zeeland naar halve finale

Nieuw-Zeeland en Australië strijden volgende week voor een plaats in de finale van het WK rugby. Gastheer Nieuw-Zeeland was in de kwartfinale te sterk voor Argentinië en zegevierde met 33-10, terwijl de Australiërs eerder vandaag regerend wereldkampioen Zuid-Afrika klopten.

Nieuw-Zeeland was in Auckland veel te sterk voor Argentinië. Hoewel de Zuid-Amerikanen de schade lang konden beperken, liepen de All Blacks in de slotfase uit naar een ruime overwinning. Piri Weepu was bij Nieuw-Zeeland de grote man met 21 punten.


Nieuw-Zeeland en Australië naar halve finale WK rugby (Foto: Novum)

Gratis games voor Xperia Play-gebruikers

Sony Ericsson lanceert een flinke 'dankjewel-actie' voor alle gebruikers van hun Xperia Play-telefoon. Samen met EA geeft de hardwarefabrikant een flink aantal games weg namelijk Battlefield: Bad Company 2, Dead Space, Need for Speed: Hot Pursuit en Need for Speed:Shift.

Gamers onder ons die gebruik willen maken van deze actie kunnen terecht op de site van Sony Ericsson. Jullie hebben tot 15 januari 2012.

Acht gewonden bij explosies op Filipijnen

Vermoedelijk huisgemaakte explosieven hebben in een goedkoop hotel en een terrein voor hanengevechten op de Filipijnen zondag acht mensen verwond. Dat hebben stadsbestuurders van het Zuid-Filipijnse Zamboanga gezegd.

Een van de veronderstelde bommen verwondde drie mensen in het Red Palm Pension House in de stad. De ander maakte vijf slachtoffers die zich voor de hanengevechten in de voorstad San Roque hadden verzameld. Zamboanga vierde zondag een katholieke hoogtijdag.

Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de explosies. In het verleden hebben strijders van Abu Sayyaf, dat met het terreurnetwerk Al-Qaida verbonden is, in Zamboanga bloedige aanslagen gepleegd.

Duel Oranje tegen Zweden kwartier later

Het EK-kwalificatieduel van Zweden tegen het Nederlands elftal zal dinsdag niet om 20:00 uur, maar om 20:15 uur beginnen. De reden is dat het duel tussen Denemarken en Portugal ook op dat tijdstip begint.

Denemarken en Portugal strijden om groepswinst in H en een van beide ploegen kan net als Zweden de beste nummer twee in alle kwalificatiegroepen worden. Deze plaatst zich rechtstreeks voor het Europees kampioenschap, terwijl de andere nummers twee play-offs moeten spelen.

Martin wint Ronde van Beijing

Tony Martin is winnaar geworden van de Ronde van Beijing. De wereldkampioen tijdrijden zag in de laatste etappe zijn leiderstrui niet meer in gevaar komen. De Rus Denis Galimzyanov won de slotrit. De Katusha-renner hield in de eindsprint Juan Jose Haedo en Elia Viviani achter zich.

De slotetappe liep van het Plein van de Hemelse Vrede en het Vogelnest-stadion en bedroeg 118 kilometer. Martin had woensdag de leiding gegrepen in de eerste rit en stond deze niet meer af.

'Ex-PvdA-kiezers vinden Cohen ongeschikte leider'

Bijna driekwart van de ex-PvdA-kiezers vindt Job Cohen ongeschikt als PvdA-leider. Volgens een peiling van Maurice de Hond vindt 71 procent dat hij beter kan worden vervangen.

De opiniepeiler ziet grote verschillen tussen PvdA-kiezers en ex-PvdA-kiezers. Zo vindt 82 procent van de recente PvdA-stemmers Cohen een goede bestuurder, tegenover 39 procent van de ex-PvdA-kiezers. Zeven van de tien PvdA-stemmers willen dat Cohen premier wordt, tegenover 18 procent van de ex-PvdA-stemmers.

Ruim driekwart (76 procent) van de ex-PvdA-stemmers vindt dat de partij zijn uitgangspunten van het verleden verraadt. Volgens 87 procent heeft de partij geen visie op de toekomst.

De Hond onderzocht waardoor de partij op zo'n dieptepunt is gekomen. In de zetelpeiling blijft de PvdA deze week op zestien zetels staan. De partij heeft er vaker zo slecht voor gestaan, maar toen zat de PvdA in het kabinet. Als oppositiepartij heeft de PvdA er niet eerder zo slecht voor gestaan.

Deze week laaide de discussie over Cohen op. Scheidend partijvoorzitter Lilianne Ploumen stelde dinsdag in een kranteninterview stelde Cohen te weinig uit de partij haalt.

In de zetelpeiling stijgt de PVV met twee zetels om op 29 uit te komen. Het CDA en de VVD leveren er ieder een in. De VVD blijft met 31 zetels de grootste partij. Het CDA komt uit op slechts veertien zetels.


'Ex-PvdA-kiezers vinden Cohen ongeschikte leider' (Foto: Novum)

[WK Rugby] Titelverdediger Zuid-Afrika onderuit

De kwartfinale van het WK rugby in Nieuw-Zeeland is het eindstation gebleken voor regerend wereldkampioen Zuid-Afrika. Australië won het titanengevecht met 11-9 dankzij een penalty acht minuten voor tijd van James O'Connor.

Zuid-Afrika was in een groot deel van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar de Australiërs zorgden ervoor dat de regerend wereldkampioen niet door de verdedigingslinies heen kon breken en alleen maar penalty's kon scoren. De Australiërs zetten daar via James Horwill een try tegenover, waarna O'Connor uiteindelijk het verschil kon maken.

Murray vernedert Nadal in finale Tokyo

Andy Murray heeft Rafael Nadal in de finale van het ATP-toernooi in Tokyo verslagen. De Schot verloor de eerste set met 3-6 van de nummer twee van de wereld, maar herstelde zich om met 6-2 en 6-0 de titel binnen te halen.

Nadal leek in de eerste set makkelijk naar de eindzege in het toernooi te gaan, maar Murray pakte na een vroege servicebreak de tweede set. In het derde bedrijf sloeg Murray de ene na de andere fantastische bal, waardoor Nadal lijdzaam toe moest zien hoe hij met 6-0 afgedroogd werd. Murray was vorige week in Bangkok ook al de beste in een ATP-toernooi.

[F1] Uitslag Grand Prix van Japan

Sebastian Vettel is voor het tweede jaar op rij wereldkampioen in de Formule 1 geworden. De Duitser werd in de Grand Prix van Japan slechts derde achter winnaar Jenson Button en Fernando Alonso, maar dit was voldoende om met vier races te gaan de titel te prolongeren.

De race op Suzuka ging van start met Sebastian Vettel op poleposition. De Duitser behield na de start de leiding, al moest hij hiervoor wel Jenson Button het gras opduwen. Lewis Hamilton profiteerde hiervan door de tweede stek over te nemen, voor Button. Ook Paul di Resta kende een goede start en klom van de twaalfde naar de achtste plaats, terwijl thuisrijder Kamui Kobayashi juist de omgekeerde weg bewandelde.

Ook de Lotus Renault GP's kwamen slecht weg, waarbij Vitaly Petrov na vijf ronden tiende lag en Bruno Senna zelfs naar de vijftiende plaats terugviel. Fernando Alonso wist met behulp met DRS teamgenoot Felipe Massa te passeren voor plaats vier. Ook de Williams van Rubens Barrichello ging goed, want de Braziliaan klom al snel naar de dertiende plaats. Verder werd bekend dat het startincident tussen Vettel en Button geen gevolg voor Vettel zou gaan krijgen.

Hamilton was na acht ronden de eerste die binnen moest komen, omdat de rechterachterband lek was. De Brit viel terug naar de achtste plaats. Ook Vettel kwam binnen, waarna hij als zesde weer het asfalt op kwam. De andere rijders kwamen snel hierna binnen, waardoor Vettel leidde, voor Button, Alonso, Hamilton, Massa, Webber, de nog niet gestopte Petrov, Schumacher en de nog niet gestopten Sergio Perez en Senna.

De eerste uitvaller was na twaalf ronden Sébastien Buemi die zijn Toro Rosso aan de kant moest zetten omdat bij de pitstop de rechtervoorband niet goed gemonteerd bleek te zijn. Vooraan lag de top zes na veertien ronden nog binnen tien seconden van elkaar.

In de twintigste ronde was Vettel de eerste die weer de pits opzocht, gevolgd door teamgenoot Webber die meteen hierna volgde. De pitcrew van Red Bull zorgde er voor dat laatstgenoemde niet hoefde te wachten. McLaren haalde meteen Button binnen die voor de deur van Vettel weer op het asfalt kwam. Verderop bleek dat Hamilton en Massa weer met elkaar in de clinch lagen, waarbij een stukje bodywork van de Ferrari door de lucht vloog.

Button leidde na de tweede serie stops, voor Vettel, Alonso, Webber, Massa, Hamilton, Schumacher, Petrov, Perez en Di Resta die door zijn tweede stop weer voor Sutil de baan op kwam. De safety car kwam na 24 ronden naar buiten, omdat er rommel op de baan lag. Nico Rosberg moest achteraan beginnen, maar lag halverwege de race op de twaalfde plaats.

Nadat de safety car weer naar binnenkwam sloeg Button meteen een gaatje met Vettel. Verder naar achteren viel Petrov al snel buiten de top tien, omdat hij op oudere banden reed dan Perez, Di Resta, Sutil en Rosberg die hem allemaal in enkele ronden tijd passeerden.

Vettel was na 33 ronden de eerste die weer pitte. De Duitser kwam als elfde weer het asfalt op, terwijl de coureurs voor hem over betere banden beschikten. Ook Webber kwam snel hierna binnen, waardoor beiden in verkeer weer terug op de baan kwamen. Dit kostte Vettel de tweede plaats, omdat Alonso voor hem terug op de baan kwam. Omdat Schumacher nog niet gestopt was leidde hij de race enkele ronden.

Het bracht de Duitser de zesde plaats, omdat teamgenoot Rosberg Massa net genoeg had opgehouden om de strategie te laten werken. Perez lag achtste, voor Kobayashi en Di Resta. Verder naar voren had Button een comfortabele leiding, terwijl Alonso met Vettel streed om plaats twee. Webber reed eenzaam vierde, terwijl Hamilton wist dat Schumacher naderde.

Voor plaats negen ontstond een gevecht tussen vijf coureurs, waarbij Sutil toonde een echte racecoureur te zijn door bij 130R Kobayashi in te halen. Di Resta raakte zijn elfde plaats kwijt aan Petrov en even later ook de twaalfde stek aan Rosberg. Hierna passeerden Petrov en Rosberg ook Kobayashi en Sutil, waardoor ze negende en tiende lagen.

Vooraan dichtte Alonso het gat met Button, maar de Brit was op tijd bij de les om de zege veilig te stellen, voor Alonso en Vettel. Vierde werd Webber, voor Hamilton, Schumacher, Massa, Perez, Petrov en Rosberg. Door dit resultaat prolongeert Sebastian Vettel zijn wereldtitel in de Formule 1.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Jenson Button McLaren 1:30:53.427
2 Fernando Alonso Ferrari +1.160
3 Sebastian Vettel Red Bull +2.006
4 Mark Webber Red Bull +8.071
5 Lewis Hamilton McLaren +24.268
6 Michael Schumacher Mercedes +27.120
7 Felipe Massa Ferrari +28.240
8 Sergio Perez Sauber +39.377
9 Vitaly Petrov Lotus Renault +42.607
10 Nico Rosberg Mercedes +44.322
11 Adrian Sutil Force India +54.447
12 Paul di Resta Force India +1:02.326
13 Kamui Kobayashi Sauber +1:03.705
14 Pastor Maldonado Williams +1:04.194
15 Jaime Alguersuari Toro Rosso +1:06.623
16 Bruno Senna Lotus Renault +1:12.628
17 Rubens Barrichello Williams +1:14.191
18 Heikki Kovalainen Team Lotus +1:27.824
19 Jarno Trulli Team Lotus +1:36.140
20 Timo Glock Virgin +2 Ronden
21 Jerome d'Ambrosio Virgin +2 Ronden
22 Daniel Ricciardo HRT +2 Ronden
23 Vitantonio Liuzzi HRT +3 Ronden
DNF Sebastien Buemi Toro Rosso +42 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 324
2 Jenson Button McLaren 210
3 Fernando Alonso Ferrari 202
4 Mark Webber Red Bull 194
5 Lewis Hamilton McLaren 178
6 Felipe Massa Ferrari 90
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 63
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 60
9 Vitaly Petrov Renault 36
10 Nick Heidfeld Renault 34
11 Adrian Sutil Force India F1 28
12 Kamui Kobayashi Sauber 27
13 Paul di Resta Force India F1 20
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 16
15 Sergio Perez Sauber 13
16 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 13
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Bruno Senna Renault 2
19 Pastor Maldonado Williams 1
20 Pedro de la Rosa Sauber 0
21 Jarno Trulli Team Lotus 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
27 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
28 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 Red Bull 518
2 McLaren 388
3 Ferrari 292
4 Mercedes Grand Prix 123
5 Renault 72
6 Force India F1 48
7 Sauber 40
8 Scuderia Toro Rosso 29
9 Williams 5
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

Politie betrapt 72 drankrijders in Alkmaar

Bij een grote alcoholcontrole heeft de politie in Alkmaar zaterdagnacht 72 drankrijders aangehouden. In elf gevallen had de bestuurder zo veel gedronken dat zijn rijbewijs werd ingenomen, meldt de politie.

Op vijf locaties controleerde de politie het uitgaande verkeer. In totaal moesten tussen 22.00 en 03.45 uur drieduizend mensen blazen. Dat daarvan ongeveer 2,5 procent te veel had gedronken, is volgens een politiewoordvoerder gemiddeld.

Bji de grote controle werkten verschillende politiekorpsen samen. In totaal waren er zeventig politiemedewerkers bij betrokken. De controle werd gehouden vanwege de 8-oktober-viering. Bij die viering wordt in Alkmaar de bevrijding van de Spaanse belegering van 1573 herdacht.

Sleutelfiguur Watergate-schandaal overleden

In de Verenigde Staten is afgelopen dinsdag Ken Dahlberg overleden, hij was een sleutelfiguur van het Watergate-schandaal. Door het schandaal moest de Amerikaanse president Richard Nixon in 1974 aftreden.

Ken Dahlberg had het campagneteam van Nixon een cheque van 25.000 dollar geschonken. Met die cheque betaalde het Republikeinse campagneteam later vijf mannen om in te breken in het hoofdkantoor van de Democratische partij.

Dahlberg overleed op 94-jarige leeftijd thuis in Deephaven, meldde de website van de New York Times zondag.

Australiër wint voor derde keer Ironman Hawaï

De Australiër Craig Alexander heeft voor de derde maal het wereldkampioenschap Ironman gewonnen. De triatleet verbeterde zaterdag (lokale tijd) in Hawaï het parcoursrecord uit 1996. Hij zwom, fietste en rende het parcours in 8 uur en 3.56 minuten.

Zijn landgenoot Pete Jacobs eindigde als tweede, de Duitser Andreas Raelert werd derde.

Alexander won de Ironman Hawaï eerder in 2008 en 2009.

Bij de vrouwen kwam Chrissie Wellington als eerste bij de finish. De 34-jarige Britse vrouw won de zwaarste triatlon ter wereld nu voor de vierde maal, na haar zeges in 2007, 2008 en 2009. Vorig jaar had ze afgezegd wegens een blessure. Wellington deed dit keer 8 uur en 55.08 minuten over de wedstrijd met 3,86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer wielrennen en een afsluitende marathon van 42,2 kilometer. De titelverdedigster Mirinda Carfrae uit Australië werd tweede. De Britse Leanda Cave kwam als derde binnen.

Australiër wint voor derde keer Ironman Hawaï
Australiër wint voor derde keer Ironman Hawaï (Foto: ANP)

RTL 4 scoort weer op de zaterdagavond

RTL 4 heeft zaterdagavond met Ik Hou van Holland en Ushi and the Family hoge ogen gegooid. De spelshow met BN'ers trok ruim 2,8 miljoen kijkers en naar de typetjes van Wendy van Dijk keken er ruim 2,4 miljoen. Dat blijkt uit cijfers die de Stichting KijkOnderzoek zondag publiceerde.

VARA-coryfee Sonja Barend was eenmalig terug op de buis als talkshowhost. Ze ontving 'de beste interviewers van Nederland' en daar keken ruim 1,3 miljoen mensen naar. Barend eindigde het programma met de haar bekende woorden: "Voor straks lekker slapen en voor morgen gezond weer op."

RTL4 scoort weer op de zaterdagavond
RTL 4 scoort weer op de zaterdagavond (Foto: ANP)

Van Houwelingen: "Het was Mollema in de hectiek ontgaan"

Bauke Mollema dacht gisteren de Ronde van Emilië te hebben gewonnen. Na de finish gooide onze landgenoot zijn armen in de lucht, nadat hij de snelste was in de eindsprint. Hij wist echter niet dat de Colombiaan Carlos Bentancurt een half minuutje eerder de finish had gepasseerd.

Dit hield in dat Mollema dus tweede was in de Italiaanse najaarsklassieker. "We reden hier zonder communicatie en het was Bauke in de hectiek ontgaan dat er nog iemand voor reed. Tweede worden is natuurlijk niet slecht. Het is alleen jammer dat je de winst mist", aldus ploegleider Adri van Houwelingen.

Betancurt was in de slotfase naar een kopgroep gereden, waar hij uiteindelijk als enige van overbleef. "Als het uiteindelijk om 10 meter was gegaan, zou het veel vervelender zijn geweest”, meende Van Houwelingen.

Jiang Zemin in openbaar na vermeende dood

De voormalige Chinese president Jiang Zemin is zondag in het openbaar verschenen nadat maandenlang werd gedacht dat hij was overleden.

De 85-jarige Jiang Zemin was op nationale televisie te zien tijdens een ceremonie van de huidige president Hu Jintao in de Chinese hoofdstad.

Geruchten over de dood van Jiang Zemin begonnen in juli toen hij niet bij de viering van 90ste verjaardag van de communistische partij was. China zag zich genoodzaakt om de hardnekkige geruchten via de staatsmedia officieel te ontkennen.

De gezondheid van Chinese leiders is een extreem gevoelig onderwerp in het Oost-Aziatische land en valt onder het staatsgeheim. De zwakke gezondheid van leiders zou een bedreiging zijn voor de stabiliteit in de partij.

Jiang Zemin in openbaar na vermeende dood
Jiang Zemin in openbaar na vermeende dood (Foto: ANP)

Pelé ziet af van comeback bij Santos

Santos hoeft niet meer te rekenen op de deelname van het voetbalicoon Pelé. De gedachte was dat de voormalige superster mee zou doen aan het WK voor clubteams.

In december zou Pelé dan voor het eerst in 34 jaar weer in actie komen in clubverband. De 70-jarige voetballegende zette in oktober 1977 een punt achter zijn imposante loopbaan. Zijn afscheidswedstrijd werd gespeeld in New York. Met zijn toenmalige club Cosmos speelde hij tegen Santos, waar hij het grootste gedeelte van zijn carrière doorbracht.

34 jaar na zijn afscheid leek de bejaarde oud-speler een kortstondige comeback te maken bij Santos, dat deelneemt aan het WK voor clubteams. Aanvankelijk leek Pelé hierop in te gaan, maar uiteindelijk heeft hij besloten dat zijn rentree geen succes zal worden.

"Fysiek kan ik het niet meer opbrengen om een wedstrijd te spelen, ik zie dat niet zo zitten. Misschien dat ik de aftrap kan verzorgen", aldus de voormalige sterspeler van de nationale ploeg van Brazilië.

Botsing bij politieachtervolging in Heerlen

Bij een achtervolging is een politiewagen zaterdagnacht op een auto gebotst. Een agent is ter observatie naar een ziekenhuis gebracht. Een andere agent en de voortvluchtige bestuurder zijn er volgens de politie met wat kneuzingen vanaf gekomen.

De achtervolging begon toen agenten op de Rumpenerstraat in Brunssum een man aan de kant zetten voor een alcoholcontrole. De man wist ervandoor te gaan. Meerdere politiewagens zetten de achtervolging in.

Op de Abonieterf in Heerlen botste een politiewagen zonder opvallende kleuren, maar met zwaailicht, op de auto van de voortvluchtige. De bestuurder is aangehouden en meegenomen naar een politiebureau.

Koerden vallen ambassades Syrië aan

In heel Europa hebben Koerdische betogers zaterdagavond Syrische ambassades aangevallen. De acties waren een protest tegen het doodschieten van de Syrische Koerdenleider Meshaal al-Tammo vrijdag.

In Londen waren enkele Koerden op het dak van de ambassade geklommen en zwaaiden daar met Koerdische vlaggen. De politie pakte er zeven mannen op. In Berlijn zijn 30 demonstranten de woning van de ambassadeur binnengedrongen en hebben hem bedreigd. Buiten gooiden Koerden verfbommen tegen de muur.

In Wenen en Genève waren soortgelijke acties.

Koerden vallen ambassades Syrië aan
Koerden vallen ambassades Syrië aan (Foto: ANP)

Blessures voor Vertonghen en Mertens

Het is nog niet zeker of de Belgische bondscoach George Leekens komende dinsdag in het cruciale EK-kwalificatieduel met Duitsland kan beschikken over Jan Vertonghen en Dries Mertens. Beide Eredivisie-spelers kampen met blessures. Ook de inzetbaarheid van Timmy Simons en Eden Hazard is allerminst zeker.

Ajacied Vertonghen kampt met een enkelblessure, terwijl PSV'er Mertens in de wedstrijd tegen Kazachstan een tik tegen zijn knie kreeg. "Ik wilde hem vrijdag al vervangen tijdens de wedstrijd, maar ik had geen wissels meer over", aldus Leekens over Vertonghen.

De medische staf is druk bezig het duo klaar te stomen voor de cruciale wedstrijd tegen de Duitsers. Bij winst plaatsen De Rode Duivels zich voor de play-offs, om via die weg alsnog een ticket voor Euro 2012 te verdienen. Bij gelijkspel of verlies zijn de Belgen afhankelijk van Turkije, die het in eigen huis opnemen tegen Azerbeidzjan.

Behalve Vertonghen en Mertens zijn ook Hazard en Simons geblesseerd geraakt. Simons kampt met klachten aan de hamstrings. Hazard liep in het duel met de Kazakken een gekneusde enkel op. "De voet van Hazard is zwáár gekneusd en ook de blessure van Mertens valt niet mee. Het is afwachten hoe dit evolueert. Dinsdag is toch niet veraf meer", aldus Leekens, die verder vooral inging op de kwetsuren van dit duo.

Hij vervolgt: "We hebben gelukkig een goeie medische staf en doen er alles aan om ze klaar te stomen, maar het wordt spannend. Iedereen  wil graag spelen, maar we moeten voorzichtig zijn. We zullen beslissingen moeten nemen en liefst niet op het laatste moment. Ik denk dat het mogelijk is dat er nog spelers zullen afhaken. Eden en Dries zijn hiervoor de grootste kandidaten. Laat ons hopen dat ik ongelijk krijg."

Eerder haakte Toby Alderweireld ook al af met een blessure aan de enkel, die hij afgelopen week opliep tijdens een training met het Belgische nationale elftal. De Ajacied is enkele weken niet inzetbaar

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Gisteren werd de negende speelronde in de Topklasse zaterdag afgewerkt. Na dit weekend gaan GVVV en Spakenburg samen aan kop. Beide ploegen speelden met 2-2 gelijk. Spakenburg deed dit op bezoek bij IJsselmeervogels, terwijl GVVV te gast was bij HHC Hardenberg. Opvallend is dat het gat tussen de nummer één en zeven slechts twee punten is. Barendrecht heeft door het 1-1 gelijkspel bij SVWZ nog slechts twee punten nodig om weer op een positief aantal te komen. Hieronder de uitslagen en de stand.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
IJsselmeervogels Spakenburg 2-2
SVZW Barendrecht 1-1
Rijnsburgse Boys Harkemase Boys 4-1
SC Genemuiden Katwijk 3-1
Noordwijk FC Lisse 3-2
HHC Hardenberg GVVV 2-2
ARC Capelle 3-2
Montfoort Excelsior'31 1-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 GVVV 9 6 1 2 19 27-17
2 Spakenburg 9 6 1 2 19 24-15
3 Rijnsburgse Boys 9 5 3 1 18 27-10
4 SC Genemuiden 9 5 3 1 18 19-12
5 HHC Hardenberg 9 5 3 1 18 17-12
6 Noordwijk 9 5 2 2 17 17-11
7 IJsselmeervogels 9 5 2 2 17 18-15
8 Katwijk 8 3 3 2 12 16-10
9 Capelle 9 3 3 3 12 15-15
10 Excelsior'31 9 3 2 4 11 10-16
11 ARC 9 2 1 6 7 17-25
12 SVZW 9 1 2 6 5 9-19
13 Harkemase Boys 9 1 2 6 5 10-21
14 FC Lisse 9 1 2 6 5 10-21
15 Montfoort 9 0 4 5 4 8-18
16 Barendrecht 8 2 2 4 -2 5-12

Barendrecht begon de competitie met 10 punten in mindering.

Timmerman wint eerste schaatsmarathon

Karlo Timmerman heeft gisteren het marathonseizoen geopend met een overwinning. Op de gerenoveerde kunstijsbaan De Scheg in Deventer was de schaatser de snelste in de massasprint. Timmerman eindigde voor Ingmar Berga en Frederik Nauta.

De marathon in Deventer gold als generale repetitie voor de KNSB/KPN-competitie. Deze start komende zaterdag in Amsterdam. Daardoor vielen er gisteren nog geen punten te verdienen.

Cahill: "Geschorste Rooney groot gemis"

De rode kaart van Wayne Rooney in het duel met Montenegro kan van grote invloed zijn op de eindronde van het EK, zo meldt Gary Cahill.

"Het zal een enorme klap zijn, gezien het talent van Wayne. Hij is een fenomeen. Als hij voor langere tijd geschorst wordt, zal het een groot gemis zijn op het EK", zo stelt de centrale verdediger van Bolton Wanderers tegenover diverse internationale media.

"Het werd moeilijk toen we met tien man kwamen te staan, maar het belangrijkste was dat we het voor elkaar kregen onder moeilijke omstandigheden. Als zoiets dergelijks gebeurt, moet je daarmee om zien te gaan en dat hebben we gedaan", zo vervolgt Cahill.

"Ik hoop dat iedereen beseft dat we het voor elkaar hebben gekregen. We hebben het ontzettend goed gedaan wat betreft de kwalificatie voor het toernooi en we kijken nu hoopvol vooruit", zo besluit de verdediger over de stand van zaken bij The Three Lions.

Zuid-Afrika juicht te vroeg

Zuid-Afrika gaat niet naar de Afrika Cup van volgend jaar. Bafana Bafana speelde zaterdag met 0-0 gelijk tegen Sierra Leone en dacht op doelsaldo bovenaan de poule te zijn geëindigd. Pas nadat de fans en spelers het behalen van het eindtoernooi in het stadion gevierd hadden werd duidelijk dat Zuid-Afrika achter Niger was geëindigd. Niet het doelsaldo, maar het onderling resultaat bleek doorslaggevend.

Eerder liepen ook Egypte en Nigeria al plaatsing voor de Afrika Cup van begin volgend jaar mis. Ook Kameroen redde het niet. Daarmee doen van de winnaars van de laatste negen toernooien alleen Tunesië mee. Senegal, Ghana en Ivoorkust horen ook bij de twaalf gekwalificeerde landen.

Betogers bestormen museum in Washington

Betogers in de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn slaags geraakt met bewakers en politie, toen ze een museum wilden bezetten. Bij de vechtpartij met 150 à 200 betogers is één persoon gearresteerd.

De betogers richtten zich tegen de oorlog in Afghanistan. Ze wilden het National Air and Spacemuseum bezetten, omdat daar drones staan opgesteld. De VS gebruiken deze onbemande aanvalsvliegtuigen veel in Afghanistan en andere landen.

Betogingen tegen de oorlog in Afghanistan begonnen donderdag, toen het precies 10 jaar geleden was dat het Amerikaanse leger Afghanistan binnenviel. Door de actie moest het haar deuren sluiten.

De betoging sluit aan bij de beweging Occupy Wall Street. Die richtte zich tegen de macht van banken en het bedrijfsleven in de VS, zoals de Occupy Wall Street in New York. Zulke betogingen zijn inmiddels op vele plaatsen georganiseerd, waaronder Boston, Chicago, Seattle en San Francisco.

"Het is een actie van mensen in het hele land om sociale en economische rechtvaardigheid te eisen, evenals een einde aan de immorele oorlogen in Irak en Afghanistan", zeiden organisatoren in een e-mail.

Betogers bestormen museum in Washington
Betogers bestormen museum in Washington (Foto: ANP)

President Jemen zegt macht op te geven

President Ali Abdullah Saleh van Jemen heeft zaterdag op de staatstelevisie gezegd 'in de komende dagen de macht te zullen opgeven'. Dat meldde het persbureau Reuters. Saleh is al 33 jaar aan de macht.

In het armste land van de Arabische wereld wordt al maanden gedemonstreerd voor het vertrek van Saleh. Die heeft al eerder ingestemd met voorstellen om op te stappen, maar kwam daar op het laatste moment steeds weer op terug.

President Jemen zegt macht op te geven
President Jemen zegt macht op te geven (Foto: ANP)

Leekens uit zorgen over Mertens

Het is nog maar de vraag of België komende dinsdag over Dries Mertens kan beschikken. In de wedstrijd tegen Kazachstan werd de speler van PSV op brute wijze onderuit gehaald.

"De blessure van Mertens valt niet mee", liet bondscoach Georges Leekens gisteren weten. "Het is afwachten hoe dit evolueert. Dinsdag is toch niet veraf meer. We hebben gelukkig een goeie medische staf en doen er alles aan om ze klaar te stomen, maar het wordt spannend."

Leekens ziet het niet zitten om op het allerlaatste moment nog een beslissing te nemen. Bovendien is het nog maar de vraag of Mertens dinsdag überhaupt kan spelen. "De kans dat Dries dinsdag tegen Duitsland speelt, schat ik op 50 procent", aldus Leekens.

België neemt het dinsdag a.s. op tegen Duitsland en kan zich bij winst mogelijk nog kwalificeren voor de play-offs om het EK voetbal. De Rode Duivels zijn daarbij wel afhankelijk van het resultaat in de partij tegen Turkije en Azerbeidzjan.

Politie Moskou arresteert nationalisten

De politie in Moskou heeft ongeveer honderd personen ingerekend die verdacht worden van het organiseren van een nationalistische demonstratie in de buurt van het Kremlin. Sommige arrestanten hadden wapens bij zich, waaronder pistolen waarmee rubberkogels afgevuurd kunnen worden, zei een politiewoordvoerder.

Er waren veel agenten opgetrommeld in en rond het Manezj-plein nadat op internet berichten waren geplaatst waarin werd opgeroepen tot een ongeautoriseerde bijeenkomst. De organisatoren wilden demonstreren tegen de dood van een 18-jarige. Die kwam vorige week bij een gevecht tussen voetbalhooligans en Kaukasische mannen in een nachtclub om het leven.

'Vier Madrilenen in beeld bij AC Milan'

AC Milan is in de zoektocht naar versterkingen in Spanje beland. Vier spelers van Real Madrid staan in de belangstelling van de Italiaanse ploeg. Voor honderd miljoen euro wil de ploeg proberen om Ricardo Carvalho, Kaká, Gonzalo Higuain en Sami Khedira los te weten.

Of alle spelers naar de Serie A vertekken is allerminst zeker. Het contract van Carvalho wordt bij Real echter niet verlengd. Volgens Italiaanse media wil AC Milan de selectie in elke linie versterken, met uitzondering van het doel.

Kaká kwam in het verleden al zes seizoenen uit voor AC Milan. Of Khedira en Higuain naar de Italiaanse ploeg willen verhuizen, hangt voornamelijk af van de concurrentiestrijd bij de Madrilenen.

Schotland nipt langs Liechtenstein

Schotland heeft zaterdag een benauwde zege op Liechtenstein geboekt. Het EK-kwalificatieduel in het Alpenstaatje eindigde in 1-0 voor de bezoekers. Craig Mackail-Smith scoorde na ruim een half uur de enige treffer. Door de zege blijft Schotland in de race voor het EK. Het land staat tweede in poule I. Spanje heeft zich in die poule als winnaar al geplaatst.

De strijd om de tweede plaats en een plek in de play-offs gaat tussen Schotland en Tsjechië. De Schotten haalden elf punten uit zeven duels, de Tsjechen hebben een punt minder. Dinsdag moet Schotland op bezoek bij Spanje terwijl Tsjechië uit tegen het al uitgeschakelde Litouwen speelt.

Islamisten Tunesië bestormen universiteit

Enkele honderden conservatieve moslims hebben zaterdag een universiteit in de Tunesische stad Sousse bestormd. Tot hun woede had de academie een vrouw geweigerd wegens haar gezichtsbedekkende sluier. "De rector van de universiteit werd met extreem geweld aangevallen door religieuze extremisten", zei het hoofd van de faculteit.

De aanval op de universiteit in Sousse leidde tot een tegendemonstratie in de hoofdstad Tunis. Enkele honderden vrouwen betoogden daar tegen religieus geweld.

Tunesië verdreef begin dit jaar de dictatoriale president Zine al-Abidine Ben Ali. Onder zijn bewind waren islam en politiek streng van elkaar gescheiden. Elke religieuze partij was verboden. Sinds de val van Ben Ali zijn er spanningen tussen seculiere en islamistische Tunesiërs. Op 23 oktober kiezen de Tunesiërs een Grondwetgevende Vergadering. Die moet een nieuwe grondwet opstellen. De islamistische partij Ennahda lijkt de verkiezingen te gaan winnen.

Het Zondagse Orakel - Kanker als modeverschijnsel

Iedere zondagmorgen deel ik mijn gedachtekronkels over de columns van de afgelopen week.
Voor de goede orde. Ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening. Leer er maar mee leven!

Als ik een column niet behandel, is dat overigens geen waardeoordeel. Een goede column Is een goede column. Soms is een mening of emotie perfect verwoord. En soms heb zelfs ik geen mening.

FOK! Filmtip van de dag: Bringing up Baby

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Bringing up Baby.

Professor David Huxley is bezig een financier zo ver te krijgen om te investeren en hij staat ook op het punt om te trouwen. Het gaat helemaal mis als hij de frivole en impulsieve Susan (een rol van Katherine Hepburn) tegenkomt. Hij helpt haar zoeken naar een verdwenen luipaardwelpje.

Bringing up Baby is van Amerikaanse makelij (1938). De regie is van Howard Hawks en de hoofdrollen zijn voor Cary Grant, Charles Ruggles en de al genoemde Katherine Hepburn. Ondanks positieve kritieken en een plaats in het American Film Institute flopte de film en leidde het zelfs het ontslag in van regisseur Hawks. Echter in de loop van de jaren heeft deze film een 'cultstatus'verworven. Kortom, een vrolijke, romantische komedie voor de zondagmiddag en een klassieker in het desbetreffende genre.

Bringing up Baby is vanmiddag om 14:05 te zien op België 1.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.