Honderden Molukkers verzamelen zich in Den Haag

Bij het gerechtshof in Den Haag hebben zich maandag twee tot driehonderd Molukkers verzameld. Zij zijn daar vanwege het hoger beroep in een rechtszaak tussen de Nederlandse staat en de Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS).

De sfeer is 'redelijk rustig'. Er worden fakkels en vuurwerk afgestoken en leuzen geschreeuwd. De politie is met extra mankracht aanwezig. Vooralsnog wordt er niet ingegrepen.

In het gerechtshof is maandag het hoger beroep tussen de staat en de RMS begonnen. De staat wil dat de RMS-regering niet-ontvankelijk wordt verklaard als procespartij. Zo wordt het voor de RMS een stuk moeilijker om naar de rechter te stappen.

De RMS deed dat vorig jaar twee keer. Zij eisten toen in een kort geding dat de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en de Indonesische oud-minister van buitenlandse zaken Hassan Wirajuda werden opgepakt als zij Nederland bezochten. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan mensenrechtenschendingen, stelt de RMS.

Yudhoyono zegde door de zaak op het laatste moment een bezoek aan Nederland af. Hij liet weten zich beledigd te voelen door de aanklacht. Begin dit jaar demonstreerden Molukkers nog op het Malieveld, een betoging die wel uit de hand liep.