'Kwart agenten doet niets bij risicovolle situatie'

Een kwart van de agenten grijpt niet in bij risicovolle situaties. Ze zijn te slecht getraind, bang voor grof geweld of hebben te weinig collega's ter plaatse die ondersteuning kunnen bieden. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur maandag op basis van een nog vertrouwelijk rapport van de Nederlandse Politieacademie.

Voor het onderzoek zijn ruim 4400 agenten ondervraagd. Van de deelnemers vindt de helft dat ze in hun opleiding te weinig worden voorbereid op het gebruiken van geweld. Als ze eenmaal aan het werk zijn, wordt er volgens 71 procent te weinig getraind.

De agenten stellen verder onder meer niet in te grijpen, omdat elk geweld dat zij toepassen onder een vergrootglas wordt gelegd. Ook zouden hun chefs de agenten te weinig rugdekking geven.

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Han Busker vindt het meest schrijnende dat de agenten zich niet te allen tijde gesteund voelen door de politieleiding en de politiek. "Dat leidt ertoe dat mensen onzeker worden in hun werk en dat heeft grote gevolgen. Dat zou je als Nederland niet moeten willen." Busker vindt dat er meer trainingen op onder meer schieten, aanhoudingstechnieken en de mentale aspecten moeten komen.

De Raad van Korpschefs laat in een reactie weten de kritiek van de agenten te herkennen. De raad belooft dat de trainingen worden aangepast. Ook moeten leidinggevenden vaker de straat op gaan. Tevens wordt gewerkt aan een nieuwe, strengere aanpak van geweldplegers.