Overvallers deden zich voor als arrestatieteam

Bij een woningoverval in het Drentse Hijken hebben drie overvallers zich verkleed en voorgedaan als een arrestatieteam van de politie. Nadat ze zo de woning waren binnengedrongen, werden een vrouw en haar 11-jarige zoontje geboeid. De overvallers gingen er met drieduizend euro vandoor, meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

De verdachten uit Almere staan vrijdag voor de rechter voor de overval die vorig jaar werd gepleegd. Ze horen volgens het OM bij een groep van dertien die in wisselende samenstelling verschillende overvallen heeft gepleegd.

Een van de verdachten uit Almere zou met iemand anders uit de groep bij een inbraak in Almere sieraden en 27.000 euro hebben buitgemaakt. Die inbraak werd in december vorig jaar gepleegd. Op 31 mei werd de woning nog eens bezocht. De bewoonster werd volgens het OM toen geschopt, geslagen, aangerand en bedreigd met een mes.

Daarna werd ze gekneveld en opgesloten in een kast. De overvallers namen diverse goederen mee en pinden geld van haar bankrekening.

Na de laatste overval zette de politie een onderzoeksteam op. Uiteindelijk werd een verband tussen de verschillende overvallen ontdekt. De daders zochten volgens het OM slachtoffers uit waarvan ze dachten dat die grote sommen geld in huis zouden hebben.

De jongste verdachte is 19 jaar, de oudste 69. Ze komen uit Assen, Froombosch, Almere en Amsterdam en worden onder meer vervolgd voor diefstal met geweld en gijzeling.