Politie verijdelt brandbomaanslag in Berlijn

De Duitse politie heeft maandag op het laatste moment een aanslag met een brandbom op het hoofdstation van Berlijn weten te voorkomen. Medewerkers van de spoorwegen troffen bij een tunnel, op ongeveer honderd meter van een perron, zeven flessen met een brandbare vloeistof aan. De flessen waren aan elkaar gebonden en verbonden met een ontsteking, zei een politiewoordvoerster.

Eerder op de dag werd een vergelijkbaar explosief gebruikt bij een aanslag op het spoor van de hogesnelheidstrein tussen Hamburg en Berlijn. Dit explosief ging wel af. De ontploffing veroorzaakte enige schade en het treinverkeer werd tijdelijk stilgelegd.

Volgens de Duitse sensatiekrant Bild is de aanslag door de linkse groepering 'Hekla Ontvangstcomité' in een brief opgeëist. Volgens Bild wil de groep protesteren tegen de aanwezigheid van Duitse militairen in Afghanistan. "Deze ochtend leggen we Berlijn als hoofdstad van een wereldwijde exporteur van wapens lam", citeert Bild uit de brief. De aanslag zou er niet op gericht zijn slachtoffers te maken.

Marschner wilde niet ingaan op de motieven achter de aanslagen en zei de brief waarover Bild berichtte niet te hebben gezien. Het hoofd veiligheid van Deutsche Bahn, Gerd Neubeck, keurde de aanslag af. "Onze klanten kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de Duitse militaire missies in Afghanistan", aldus Neubeck.