FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 september 2011

FinanciŽle zorgen voor FC Barcelona

Op het veld mag FC Barcelona dan bijzonder succesvol zijn, de financiële resultaten van de Catalanen zijn allesbehalve rooskleurig. De clubleiding liet woensdag weten dat de economische situatie bij Barça weliswaar is verbeterd, maar nog altijd penibel is. Barcelona slaagde er afgelopen seizoen in de schuld terug te brengen van 430 naar 364 miljoen euro.

"Dat is niet de schuld die we willen, we zullen 'm verder moeten verlagen, naar een aanvaardbaar niveau", aldus Javier Faus, vicedirecteur van de financiële afdeling van Barcelona.

Sarah Palin vroeger aan de coke

Sarah Palin zou volgens het boek The Rogue: Searching for the Real Sarah Palin van Joe McGinniss het vroeger gedaan hebben met een zwarte basketballer. Ook zou ze regelmatig aan de cocaïne hebben gezeten.

Ze zou voordat ze met Todd Palin was getrouwd de liefde hebben bedreven met de donkere basketballer Glen Rice. Ze zou het met de man gedaan hebben in 1987 toen hij een wedstrijd speelde op een school in Alaska. Zij werkte toen als sportverslaggever voor een lokale omroep aldaar.

Het boek heeft het er ook over dat ze samen met Todd zou zijn gezien, toen ze cocaïne van een sneeuwscooter had gesnoven. Dit was voordat ze gouverneur van Alaska was geworden. Het boek verschijnt 20 september in de Verenigde Staten.

D66 bezorgd over opvolging Tjeenk Willink

D66 wil dat de opvolging van Herman Tjeenk Willink als vicevoorzitter van de Raad van State in alle openheid plaatsvindt. Tweede Kamerlid Gerard Schouw hamert op een openbare procedure en wil niet dat de vacature via politiek handjeklap tussen Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) wordt ingevuld.

Volgens Schouw is de sollicitatieprocedure een 'heel gesloten systeem', terwijl er volgens hem bij zo'n belangrijke functie juist behoefte is aan transparantie. Hij wil niet overvallen worden door het bericht dat de opvolger van Tjeenk Willink is gevonden, zonder dat iedereen een kans heeft gehad om te solliciteren.

Het gonst al maanden van de geruchten over wie Tjeenk Willink gaat opvolgen. Hij stapt in januari op bij het belangrijkste adviesorgaan van de regering omdat hij dan zeventig wordt.

De naam van de huidige minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) wordt veelvuldig in verband gebracht met de functie, maar tot een besluit is het nog niet gekomen. Begin juli zei Donner dat de geruchten hem bevreemden, omdat de formele procedure toen nog niet was begonnen.

Die start met een advertentie in de krant, kondigde Rutte aan. Tot op heden is deze nog niet verschenen. Schouw hecht aan deze openbare procedure, laat hij woensdag weten. Hij heeft Kamervragen gesteld over de zoektocht naar de opvolger van Tjeenk Willink. Daarin vraagt hij ook wat de functie is van koningin Beatrix, formeel de voorzitter van de Raad van State, bij de procedure.


D66 bezorgd over opvolging Tjeenk Willink (Foto: Novum)

Zendmast Lopik snel weer op niveau

De ontvangst van veel radiostations zal snel weer op het normale niveau zijn. Dat kondigt het ministerie van Economische Zaken woensdag aan. Het vermogen van de zendmast in Lopik wordt binnenkort teruggebracht naar honderd procent.

Het vermogen werd zaterdag verhoogd van tien naar vijftig procent. Dit was de uitkomst van technisch onderzoek en overleg door bemiddelaar Marco Pastors met Novec, de beheerder van de zendmast en zenderexploitant Broadcast Partners.

Het signaal van de zendmast is uit voorzorg beperkt sinds een brand op 15 juli. Op die dag was er ook brand in de zendmast in Hoogersmilde, die als gevolg daarvan instortte. Veel radiozenders zijn daardoor in grote delen van het land minder goed te ontvangen dan gebruikelijk.

De Youp-maffia

"Aan die lulhannes offer je dan een zaterdagavond op. Komt er iemand met het idee aankakken om er met de hele familie heen te gaan. Zeg dan maar eens Nee. Word je acuut uitgekotst door de Youp-maffia" Hij spuugde op de grond alsof het Youp zelf was waarvan hij zich ontdeed. "Dus dan ga je met zijn allen naar dat koleretheater. De een met nog meer tegenzin dan de ander. En je lacht maar mee omdat iedereen het doet. De enige die van harte lacht is meneer van 't Hek. Kassa!"

De Jager: Griekenland niet opgegeven

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) ontkent dat Nederland rekent op het faillissement van Griekenland. "Alle activiteiten zijn gericht op het redden van Griekenland", zei hij woensdagavond in een debat met de Tweede Kamer.

Verschillende Kamerleden hadden De Jager om opheldering gevraagd naar aanleiding van berichten dat het ministerie van Financiën Griekenland zou hebben opgegeven. "Dat is niet zo. Er wordt hard gewerkt aan de uitwerking van het tweede steunpakket. Dat is juist gericht op het redden van Griekenland", zei De Jager.

De Jager wilde geen antwoord geven op de vraag of hij het waarschijnlijk acht dat Griekenland failliet gaat. "Ik doe over de waarschijnlijkheid van een faillissement van een land geen uitspraken", zei hij. "We bereiden ons voor op verschillende scenario's. Dat is alleen maar verstandig."

De Jager benadrukte dat Griekenland zijn deel van de afspraken wel moet nakomen en werk moet maken van de bezuinigingen. "Dat is absoluut noodzakelijk. Gebeurt het niet, dan is er een heel nieuwe situatie." Over die situatie zei De Jager niet te willen speculeren.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk hekelde de manier waarop de Europese regeringsleiders de crisis rondom Griekenland aanpakken. "Het is een godsgruwelijke puinzooi. Op oneven dagen stralen de regeringsleiders steun uit voor de euro, op even dagen is daar opeens weinig van over." Nederland moet net als alle overige landen de 'ferme wil' aan de dag leggen om de problemen rondom Griekenland op te lossen, stelde Plasterk.

De voltallige Tweede Kamer vroeg het kabinet eerder woensdag alle mogelijke scenario's rondom Griekenland op een rijtje te zetten, met daarbij een inschatting van de kosten. Dat moet uiterlijk vrijdag gebeuren.

Italiaans parlement stemt voor bezuinigingen

Het Italiaanse parlement heeft woensdagavond ingestemd met een pakket nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Premier Silvio Berlusconi hoopt met de maatregelen grotere financiële problemen af te wenden.

De Europese Centrale Bank (ECB) en leiders van Europese Unie hadden de druk op Rome opgevoerd om snel actie te ondernemen om zo de financiële markten enigszins te kalmeren. Italië kampt met hoge schulden en een beperkte groei. De nieuwe maatregelen moeten het Italiaanse begrotingstekort binnen drie jaar met meer dan 54 miljard euro verlagen.

De plannen hebben echter de woede gewekt van veel Italianen. Honderden betogers begaven zich woensdag naar het parlement en raakten daar slaags met de politie. Sommige demonstranten gooiden met rookbommen. Politiehelikopters vlogen over de wijk en de oproerpolitie veegde de straten rondom het parlement en het presidentieel paleis van Berlusconi schoon. Sommige van de betogers werden door agenten met wapenstokken geslagen.

Concert: Avril Lavigne in HMH

Begin deze eeuw maakten we voor het eerst kennis met de Canadese zangeres Avril Lavigne. Door haar aparte kledingstijl en rebelse karakter viel ze op en haar eerste singles Complicated en Sk8ter boi werden grote hits. Vier albums later is er van het skatermeisje weinig meer over en is het tegenwoordig meer vrolijke pop met af en toe een rauw randje. Na ruim drie jaar keert de Canadese weer terug naar Nederland in een bijna uitverkochte HMH.

Uitslagen Champions League (14/09/2011)

Vanavond werden de eerste wedstrijden in de groepen A tot en met D in de groepsfase van de Champions League afgewerkt. Ajax nam het in groep D op tegen Olympique Lyonnais. Gisteren werden de eerste duels in de groepen E tot en met H al gespeeld.

Groep A

Villarreal (Spa) - Bayern München (Dui) 0-2
7' Kroos 0-1
75' Rafinha 0-2

Manchester City (Eng) - Napoli (Ita) 1-1
69' Cavani 0-1
75' Kolarov 1-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Bayern München (Dui) 1 1 0 0 3 2-0
2 Manchester City (Eng) 1 0 1 0 1 1-1
3 Napoli (Ita) 1 0 1 0 1 1-1
4 Villarreal (Spa) 1 0 0 1 0 0-2


Programma
27 september
Bayern München (Dui) - Manchester City (Eng)
Napoli (Ita) - Villarreal (Spa)


Groep B

Internazionale (Ita) - Trabzonspor (Tur) 0-1
76' Celustka 0-1

Lille (Fra) - CSKA Moskou (Rus) 2-2
45' Sow 1-0
57' Pedretti 2-0
72' Doumbia 2-1
90' Doumbia 2-2

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Trabzonspor (Tur) 1 1 0 0 3 1-0
2 CSKA Moskou (Rus) 1 0 1 0 1 2-2
3 Lille (Fra) 1 0 1 0 1 2-2
4 Internazionale (Ita) 1 0 0 1 0 0-1


Programma
27 september
CSKA Moskou (Rus) - Internazionale (Ita)
Trabzonspor (Tur) - Lille (Fra)


Groep C

FC Basel (Zwi) - Otelul Galati (Roe) 2-1
39' F. Frei 1-0
58' Pena 1-1
82' Salagean (Otelul)
84' A. Frei (Pen) 2-1
88' Huggel (2xGeel) (Basel)

Benfica (Por) - Manchester United (Eng) 1-1
24' Cardozo 1-0
42' Giggs 1-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Basel (Zwi) 1 1 0 0 3 2-1
2 Benfica (Por) 1 0 1 0 1 1-1
3 Manchester United (Eng) 1 0 1 0 1 1-1
4 Otelul Galati (Roe) 1 0 0 1 0 1-2


Programma
27 september
Manchester United (Eng) - FC Basel (Zwi)
Otelul Galati (Roe) - Benfica (Por)


Groep D

Ajax (NED) - Olympique Lyonnias (Fra) 0-0

Dinamo Zagreb (Kro) - Real Madrid (Spa) 0-1
53' Di María 0-1
73' Marcelo (2xGeel) (Real Madrid)

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid (Spa) 1 1 0 0 3 1-0
2 Ajax (NED) 1 0 1 0 1 0-0
3 Olympique Lyonnais (Fra) 1 0 1 0 1 0-0
4 Dinamo Zagreb (Kro) 1 0 0 1 0 0-1


Programma 27 september

Real Madrid (Spa) - Ajax (NED)
Olympique Lyonnias (Fra) - Dinamo Zagreb (Kro)

Weer ruit gesneuveld op snelweg rond Rotterdam

Op de A4 bij Rotterdam is mogelijk opnieuw een auto beschoten. Rond 19.00 uur sneuvelde een zijruit van een auto. Het incident vond plaats in de buurt van de Beneluxtunnel, meldt een woordvoerder van het KLPD woensdagavond.

Dinsdag raakte een ruit van een auto beschadigd op de A15, ter hoogte van het knooppunt Vaanplein. Volgens een woordvoerder leek het erop dat het voertuig is beschoten met een luchtdrukwapen.

De politie tast nog altijd in het duister over een mogelijke snelwegschutter. Inmiddels zijn bijna vijftig ruiten gesneuveld op snelwegen rond Rotterdam.

Pasfoto op identiteitskaart niet gratis

Mensen die een identiteitskaart aanvragen moeten de pasfoto die hierbij moet worden aangeleverd wel zelf betalen. Dat laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten in een document dat onder meer aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is verstrekt. Hierin worden veel vragen beantwoord die spelen nadat de Hoge Raad vorige week bepaalde dat gemeenten geen leges mogen heffen voor de identiteitskaart.

Volgens het ministerie valt het aanleveren van een pasfoto niet onder de uitspraak. De Hoge Raad stelde dat gemeenten geen geld mogen vragen voor de identiteitskaart, omdat aanvragers er te weinig belang bij hebben. De overheid heeft de identificatieplicht ingevoerd, en van een 'dergelijk individueel belang' voor de burger is daarom onvoldoende sprake, oordeelde de Hoge Raad.

Omdat de identificatieplicht niet geldt voor mensen jonger dan veertien, geldt de uitspraak niet voor deze groep. Voor hen moeten gemeenten zelf bepalen of ze leges vragen.

Catwoman-DLC voor Arkham City

Dankzij gamewinkel GameStop weten we meer over de DLC-plannen van het Batman: Arkham City-team. De productinformatie die hoort bij de officiële strategy guide van BradyGames onthulde namelijk dat het boekwerk hulp biedt bij het spelen van vier DLC-episodes die draaien om Catwoman.

Batman: Arkham City - Catwoman

In Batman: Arkham City zelf zul je ook al als de kattige dievegge kunnen spelen. Zo'n tien procent van het spel zal draaien om Catwoman en een erg verschillende ervaring bieden dan de Batman-gameplay. Arkham City ligt hier 20 oktober in de schappen en zal verkrijgbaar zijn voor PlayStation 3, Xbox 360 en Microsoft Windows. Het spel is dan ook te koop via OnLive en zal daarnaast later uitkomen op Wii U.

[CL] Uitslag Ajax - Olympique Lyon

Ajax heeft de eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen van de Champions League gelijk gespeeld. De wedstrijd in de Amsterdam ArenA tegen Olympique Lyon eindigde in 0-0, wat een goede afspiegeling was van het duel.

De beginfase was duidelijk voor Ajax, maar het wist op een kopbal van Boerrigter na nog geen grote kansen te creëren. De Fransen loerden vanaf het begin al op de counter en zagen dat na een dik kwartier al bijna beloond worden. Echter mikte Gomis net over de goal van Vermeer, nadat even ervoor Koné al een halve omhaal net naast de goal mikte.

Lyon wist wat onder de druk van de Ajacieden uit te komen en kwam wat meer van eigen helft af. Juist op dat moment kreeg Ajax de grootste kans van de eerste helft. Sigthórsson gaf een perfecte voorzet op Sulejmani, die de bal net naast de paal kopte.


Sulejmani kopte geheel vrijstaand naast de goal van Lyon. (Foto: Pro Shots)

De eerste kans na de rust was weer voor de Fransen. Bastos werd op links weggestuurd, maar de inzet van de oud-Feyenoorder was te zwak en kon worden gekeerd door Vermeer. Een kwartier lang ging daarna het spel op en neer, totdat Ajax een grote kans kreeg via Eriksen. Het schot van de Deen werd echter knap gekeerd door Lloris, die ook de kopbal van Sigthórsson uit de daarop volgende corner wist te pakken.

Er kwam weer wat meer vuur in het spel van de Amsterdammers en dat leidde een kwartier voor tijd weer tot een grote kans voor Sulejmani. De Serviër schoot de bal echter uitermate zwak in.


Gomis maakte het de Ajax-verdediging vaak lastig. (Foto: Pro Shots)

In het laatste kwartier probeerden beide ploegen nog een goal te maken, waarbij Ajax enkele keren goed weg kwam. Eerst ging een schot van Grenier net naast, waarna zwak verdedigend werk van Van der Wiel leidde tot een grote kans voor Benfodil. Van der Wiel herstelde echter zijn fout en Vermeer was bij het vervolg attent.

Beide ploegen vonden het daarna wel best en speelden de wedstrijd rustig uit. Hierdoor eindigde het eerste duel van de landskampioen in een 0-0 gelijkspel. De volgende wedstrijd van Ajax wordt op 27 september uit bij Real Madrid.

AFC Ajax

0 - 0

Olympique Lyon

 
 Gele kaart: Källström, Lovren, Gomis (Olympique Lyon)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49.504
Arbiter: Stark (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.d. Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Boilesen
De Jong
Janssen (Anita/70)
Eriksen
Sulejmani (Ebecilio/85)
Sigthórssen (Bulykin/81)
Boerrigter
  Lloris
Réveillère
Koné
Lovren
Cissokho
Grenier
Gonalons (Fofana/90)
Källström
Briand
Gomis (Belfodil/85)
Bastos

Voetballers over de grens - Week 37

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

El Kabir passeert Stekelenburg bij debuut in Serie A, Linssen trefzeker in Cyprus...

In de Italiaanse Serie A heeft Moestafa El Kabir zijn debuut voor Cagliari opgeluisterd met een treffer. Op bezoek bij AS Roma, waar Maarten Stekelenburg het doel verdedigde, won de ploeg knap met 1-2. El Kabir viel drie minuten voor tijd in en bekroonde zijn invalbeurt met de 0-2. Stekelenburg had geen antwoord op het diagonale schot van El Kabir. Door de overwinning staat Cagliari na de eerste speelronde op de zesde plek. AS Roma staat vijftiende en mag volgende week op bezoek bij Internazionale.

AEK Larnaca heeft ook de tweede competitiewedstrijd niet in winst weten om te zetten. Na het gelijkspel tegen APOEL Nicosia van twee weken terug, werd ditmaal in eigen huis met 1-1 gelijkgespeeld tegen Olympiakos Nicosia. Edwin Linssen, die net als Gregoor van Dijk en Tim de Cler een basisplaats had, zette zijn ploeg in de eerste minuut nog op het goede spoor door de 1-0 te scoren. Olympiakos kwam kort voor rust op gelijke hoogte en in deze stand veranderde na rust niks meer. Trainer Ton Caanen wisselde Linssen overigens een kwartier voor tijd. Door de puntendeling staat AEK Larnaca na de tweede speelronde op de achtste plek. Ook Anorthosis Famagusta kwam afgelopen weekend niet verder dan een gelijkspel. Met Jeffrey Leiwakabessy, Civard Sprockel en Jurgen Colin in de verdediging speelde de ploeg in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Nea Salamis. De puntendeling leverde Anorthosis na speeldag twee de vijfde plaats op.


Maarten Stekelenburg werd geklopt door zijn landgenoot Moestafa El Kabir (Foto: Pro Shots)

Babel grote man bij Hoffenheim, Nederlanders verliezen opnieuw met Augsburg...

FC Augsburg, de ploeg van trainer Jos Luhukay, wacht nog altijd op de eerste zege in de Duitse Bundesliga. Afgelopen vrijdag ging de ploeg in eigen huis met maar liefst 1-4 ten onder tegen Bayer Leverkusen. Gibril Sankoh en Lorenzo Davids kregen beiden een basisplaats en speelden de volledige wedstrijd mee. Door het zware verlies staat Augsburg na vijf wedstrijden op de zestiende plaats. Borussia Mönchengladbach blijft meedraaien in de top van de ranglijst. Afgelopen weekend werd in eigen huis met 1-0 gewonnen van 1. FC Kaiserslautern. Roel Brouwers speelde opnieuw het gehele duel mee en staat met zijn ploeg door de winst op een knappe derde plaats, twee punten achter koploper Bayern München. Ook 1899 Hoffenheim heeft de weg naar boven ingezet. Door een knappe 0-4 overwinning op bezoek bij FSV Mainz 05 belandde de ploeg afgelopen weekend op de vijfde plek. Grote man aan de kant van Hoffenheim was Ryan Babel. Hij wist twee doelpunten te scoren, waarvan één uit een strafschop. Ook Edson Braafheid eiste en basisplaats op bij de winnende ploeg.

Energie Cottbus heeft in de 2.Bundesliga in eigen huis een gelijkspel behaald tegen Eintracht Frankfurt. Na negentig minuten spelen stond er een 3-3 eindstand op het scorebord. Jules Reimerink mocht na ruim een uur invallen bij Cottbus en pakte korte tijd later een gele kaart. Door de puntendeling staat Cottbus na zeven speelrondes op de vijfde plaats. Alemannia Aachen is na zeven speeldagen nog altijd hekkensluiter. De ploeg behaalde op bezoek bij Paderborn het derde gelijkspel op rij. Doelman Boy Waterman hield opnieuw zijn doel leeg; 0-0. Verder maakte ook Bas Sibum zijn opwachting in de basis bij Alemannia Aachen. Anouar Hadouir mocht een kwartier voor tijd invallen, maar de voormalig speler van Roda JC kon ook niet voor de nodige doelpunten zorgen.

St. Mirren Nederlands getint, Schaars naar de kant, Van Wolfswinkel boekt succes…

Bij het Schotse St. Mirren stonden er maar liefst drie Nederlanders in de basis, Illias Haddad, Jeroen Tesselaar en Nigel Hasselbaink stonden opgesteld. In eigen stadion ontving het St. Johnstone. Helaas werd er door beide ploegen niet gescoord en houdt St. Mirren slechts één punt over aan het  gelijkspel.

Nacer Barazite speelde ook ditmaal de hele wedstrijd  mee met zijn club Austria Wien toen zij op bezoek gingen bij Wiener Neustadt. Het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel. Austria Wien staat hierdoor op de vierde plek in de Oostenrijkse Bundesliga.

Stijn Schaars
stond in de basis bij Sporting Portugal toen het speelde tegen Paços de Ferreira. In het begin van de tweede helft werd de middenvelder gewisseld. Ricky van Wolfswinkel startte niet in het eerste bedrijf. In de 64ste minuut werd de aanvaller ingebracht, en niet onsuccesvol. Want in de 84ste minuut was het Van Wolfwinkel die de wedstrijd wist te beslissen. Sporting Portugal won met 2-3 en staat op dit  moment zevende in de Portugese Primeira Liga. 


Ricky van Wolfswinkel belangrijk voor Sporting Portugal (Foto: Pro Shots)

De Guzman debuteert voor Villarreal, Van Nistelrooy belangrijk voor Malaga…

Jonathan de Guzman mocht het afgelopen weekeinde zijn debuut maken voor Villarreal toen hij met zijn ploeg een wedstrijd speelde tegen Sevilla. In de 57ste minuut werd de Ex-Feyenoorder in het spel gebracht. Het duel eindigde in een gelijkspel van 2-2. Villarreal staat momenteel veertiende in de Spaanse Primera División. Bij de oude club van De Guzman, Real Mallorca, stond verdediger Gianni Zuiverloon in de basis tegen Real Betis. Real Mallorca verloor met 1-0. Zowel Ruud van Nistelrooy als Joris Mathijsen stonden in de basis voor Málaga tegen Granada. Van Nistelrooy kwam niet tot scoren maar was wel betrokken bij de 2-0. Uiteindelijk won het team van de Nederlandse Internationals met 4-0.


Tim Janssen
wist er wederom één in te leggen voor FC Midtylland. De club uit de Deense Superliga ging op bezoek bij AGF. De treffer van Janssen was niet voldoende voor winst want de wedstrijd eindigde in een 4-2.

Cercle Brugge ontving KFC Germinal Beerschot en won met 2-1. Luciano Domping moest toekijken vanaf de bank hoe zijn thuisspelende ploeg de eerste plaats in de Belgische Pro League besteeg. Sherjill MacDonald stond bij Beerschot wel in de basis en speelde de hele wedstrijd mee. Door het verlies staat de club elfde in de competitie. Onder leiding van Adrie Koster wist Club Brugge het afgelopen speelweekend drie punten te pakken tegen Mechelen. Ryan Donk was opgesteld vanaf het eerste fluitsignaal. Club Brugge doet het goed en staat verdiend op de derde plaats in de competitie.

Voskamp scoort weer in Polen, Levski wint met drie Nederlanders in basis...

In de Poolse competitie heeft Slask Wroclaw het tweede verlies op rij geleden. Met Johan Voskamp in de basis werd ditmaal met 2-1 verloren van Korona Kielce, dat door de winst de koppositie pakte. Voskamp zette zijn ploeg na 21 minuten nog op het goede spoor door de 0-1 te scoren. Door het verlies staat Slask Wroclaw nu vierde. Wisla Kraków, de ploeg van trainer Robert Maaskant, pakte sinds lange tijd weer eens de drie punten. Het lastige uitduel bij Lech Poznan werd knap met 0-1 gewonnen. Maaskant gunde Kew Jaliens een basisplaats. Michael Lamey bleef de gehele partij op de bank. Ook bij Lech Poznan stond er een Nederlander in de verdediging. Marciano Bruma speelde de gehele wedstrijd. Wisla staat na dit weekend op de negende plaats, terwijl Lech Poznan naar de derde plek zakte. Koen van der Biezen blijft met Cracovia Kraków op de laatste plek van de ranglijst staan. Van der Biezen kreeg een basisplaats in de met 0-1 verloren partij tegen LKS Lódz, maar wist zijn basisplek niet op te luisteren met een doelpunt. Wel pakte de spits kort na rust een gele kaart.

Levski Sofia heeft in Bulgarije de derde overwinning op rij geboekt. Ditmaal werd Minyor Pernik met 0-1 verslagen. Dustley Mulder en Serginho Greene speelden beiden de gehele partij mee in de verdediging van Levski. Greene pakte kort voor rust een gele kaart. Ook Sjoerd Ars, oud-speler van onder meer Sparta en FC Zwolle, stond in de basis, maar de spits werd een kwartier voor tijd Ivan Tsvetkov. Door de overwinning staat Levski op de zesde plaats, drie punten achter stadsgenoot en koploper CSKA Sofia.


Serginho Greene won met zijn ploeg Levski Sofia (Foto: WikiCommons/Biso)

Toronto FC wint knap met 2-4, twee doelpunten voor Nederlanders...

Toronto FC heeft in de Major League Soccer een zeer knappe overwinning geboekt. Op bezoek bij Columbus Crew werd met 2-4 gewonnen. Trainer Aron Winter begon met Nick Soolsma in de spits en dit bleek een gouden zet. In de 21e minuut zette diezelfde Soolsma zijn ploeg op voorsprong. Danny Koevermans begon op de reservebank, maar mocht drie minuten voor tijd invallen. Ook dit bleek een sterke zet van Winter, want de voormalig spits van onder meer AZ en PSV besliste het duel definitief door in de 92e minuut de 2-4 te scoren. Ondanks de knappe overwinning staat Toronto FC laatste in de Eastern Conference. De ploeg heeft wel net zoveel punten als nummer zeven Chicago Fire en nummer acht New England Revolution.

Een niveau lager, in de NASL, leed FC Edmonton in eigen huis een pijnlijke nederlaag. Fort Lauderdale Strikers bleek met 1-2 te sterk voor de ploeg van trainer Harry Sinkgraven. Hij gunde keeper Rein Baart en middenvelder Ilja van Leerdam beiden een basisplaats. Door het verlies staat Edmonton vijfde in de NASL. Deze plek geeft wel recht op het spelen van play-offs voor promotie naar de MLS.

Vorm blundert tegen Arsenal, Ruiz moet nog 'wennen'…

Doelman Michel Vorm kreeg door zijn goede presteren voor Swansea City het respect van de Engelse voetbalfans. Helaas ging de sluitpost deze week verschrikkelijk de fout in toen Swansea City op bezoek ging bij het grote Arsenal. Vlak voor de rust gooide Vorm een uitworp tegen de hak van Ángel Rangel, Arsenal profiteerde hiervan en kon winnen met 1-0. Ook Kemy Agustien stond wederom in de basis. Ondanks de fout neemt niemand Vorm dit kwalijk, zo vertelde aanvoerder Ashley Williams: "Michel maakte een grote fout, maar hij is al briljant voor ons geweest. Niemand neemt hem dit kwalijk en laten we ook niet vergeten dat Arshavin hem fantastisch afmaakt." Ronnie Stam mocht niet starten in de basis toen zijn club Wigan Athletic moest aantreden tegen Manchester City. In de 60e minuut werd de ex-Tukker ingebracht, maar dit mocht niet baten. City won met 3-0 in eigen huis, Wigan Athletic staat door het verlies op de negende plaats in de Premier League. De van FC Twente overgekomen Costa Ricaan Bryan Ruiz maakte dit weekend zijn debuut voor Fulham toen het elftal van Martin Jol een wedstrijd speelde tegen Blackburn Rovers. De aanvaller kon nog niet overtuigen en werd bij start van het tweede bedrijf gewisseld. Tim Krul verdedigde wederom het doel voor Newcastle United tegen Queens Park Rangers.  Voor de vierde keer op rij wist goalie de nul te houden. Newcastle staat door het gelijkspel op de vierde plek in de Premier League.

In een divisie lager, de Championship, is het Middlesbrough dat het momenteel verrassend goed doet. Met ook ditmaal Marvin Emnes in de basis won het met 0-2 van Burnley. De club van Emnes staat hiermee op de derde plek in de competitie.


Michel Vorm in actie tegen Arsenal (Foto: Pro Shots)

Van Gessel trefzeker in Japan, Otten wint weer eens met Ferencváros...

Ferencváros heeft voor het eerst sinds lange tijd weer een wedstrijd weten te winnen. Hekkensluiter Zalaegerszegi TE werd met 2-0 verslagen. Mark Otten speelde opnieuw de gehele partij mee in de verdediging van de winnende ploeg. Ondanks de driepunter blijft Ferencváros op de voorlaatste plaats van de ranglijst staan. TE Kecskemeti kwam afgelopen weekend niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Vasas Boedapest. Kevin Maynard begon in de basis bij Kecskemeti, maar de verdediger werd kort voor tijd naar de kant gehaald. Zijn ploeg staat na dit weekend zevende.

JEF United heeft in de Japanse J2 League opnieuw puntverlies geleden in de strijd om promotie naar de J1 League. In eigen huis speelde de ploeg van trainer Dwight Lodeweges met 3-3 gelijk tegen Sagan Tosu. Lodeweges gaf Sander van Gessel een basisplaats en hij scoorde tien minuten na rust de 3-1. De bezoekers kwamen in het resterende gedeelte toch nog terug tot 3-3. Door de puntendeling zakte JEF United naar de vijfde plek. De achterstand op nummer drie Tokushima Vortis, welke rechtgeeft op promotie, bedraagt twee punten.

Nederlanders van start in Turkse competitie, De Zeeuw opnieuw in basis bij Spartak...

Afgelopen weekend ging de Turkse competitie weer van start en direct stond er een wedstrijd op het programma waarin twee Nederlanders tegenover elkaar stonden. Promovendus Samsunspor, met Murat Yildirim in de basis, nam het in eigen huis op tegen Gençlerbirligi. Bij de bezoekers kon voormalig ADO Den Haag-speler Hursut Meric rekenen op een basisplek. Samsunspor won het duel met 3-2. Yildirim speelde de wedstrijd overigens niet uit. De middenvelder, die afkomstig is uit de jeugd van Ajax, werd kort voor tijd gewisseld. Kayserispor is na de eerste speelronde hekkensluiter van de Turkse competitie. De ploeg, waar Nordin Amrabat het gehele duel in de basis stond, verloor met 3-0 van Bursaspor.

Spartak Moskou heeft weer eens de volle drie punten gepakt. Op bezoek bij Amkar Perm werd nipt met 0-1 gewonnen. Demy de Zeeuw had opnieuw een basisplaats bij de winnende ploeg. Onze landgenoot werd in de rust naar de kant gehaald. Door de overwinning staat Spartak op de zesde plaats.

In Kazachstan heeft FC Atyrau in de Degradatiegroep een pijnlijke nederlaag geleden. In eigen huis werd met 0-1 verloren van Taraz. Kieran Bechan maakte halverwege de tweede helft zijn opwachting voor Atyrau. Sylvano Comvalius zat niet bij de selectie. Door het verlies is het verschil met de plekken vijf en zes, wat degradatie inhoudt, slechts één puntje. Er worden nog zes speelrondes afgewerkt in de Degradatiegroep van de Kazachstaanse competitie.


Nordin Amrabat (links) hier in actie tijdens een oefenduel met AZ, staat met zijn ploeg onderaan (Foto: Pro Shots)

Amsterdam kan vraag gratis ID-kaarten niet aan

Het aantal aanvragen voor identiteitskaarten is sinds afgelopen maandag aan de loketten van de stadsdelen enorm toegenomen nu de kaart als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad gratis verstrekt wordt.

Dit heeft lange wachttijden tot gevolg. De gemeente raadt aan om, als het niet dringend nodig is, te wachten met de aanvraag van een ID-kaart.

Daarbij komt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gemeenten heeft verplicht om met ingang van 15 september maatregelen te nemen om de afgifte van identiteitskaarten in goede banen te leiden.

Alle aanvragen worden wel aangenomen, maar zeker tot 11 oktober aangehouden, tenzij ze een hoge prioriteit hebben. Dat is het geval als iemand niet over een ander identiteitsdocument beschikt, of als het document binnen twee maanden na de aanvraag verloopt.

Voor de aanvragen met hoge prioriteit geldt dat er rekening mee gehouden moet worden dat het document pas na drie weken klaar ligt. Spoedaanvragen voor de identiteitskaart zijn tot nader bericht niet mogelijk

[EL] Fulham niet op volle sterkte tegen Twente

Fulham zal donderdag niet op volle oorlogssterkte aantreden tegen FC Twente. Trainer Martin Jol houdt rekening met de Premier League.

Jol en Fulham spelen dit weekeinde een competitiewedstrijd tegen Manchester City. "Er wacht ons in de Premier League een loodzwaar programma. Daar houd ik rekening mee", verklaart Jol op de clubsite van Fulham. "Daarom wijzig ik mijn elftal op een aantal plaatsen om spelers te sparen."

FC Twente hoeft zich waarschijnlijk geen zorgen te maken over aanvaller Bobby Zamora. De international van Engeland scoorde nog tegen Blackburn Rovers (1-1), maar wordt zo goed als zeker gespaard. Philippe Senderos, Aaron Hughes en Dickson Etuhu ontbreken mogelijk ook.

Bryan Ruiz komt in ieder geval niet in actie voor Fulham. De oud-speler van Twente werd deze zomer overgenomen van de Tukkers, maar is niet speelgerechtigd omdat hij al voor Twente in actie kwam in de voorronde van de Champions League. Fulham staat in eigen land achttiende.

Vader aangeklaagd na overboord gooien zoontje

Een 35-jarige Amerikaan is aangeklaagd voor kindermishandeling omdat hij zijn 7-jarige zoontje tijdens een vaartocht overboord zou hebben gegooid. Als Sloan Briles veroordeeld wordt kan hij zes jaar de gevangenis in gaan.

Volgens de aanklacht sloeg Briles zijn zoontje meermalen in het gezicht en gooide hem vervolgens overboord. Briles sprong hem achterna toen andere passagiers op de boot boos op hem werden. Iemand op een boot in de buurt hielp het kind uit het water.

Volgens Briles was hij met zijn zoontje aan het stoeien.


Vader aangeklaagd na overboord gooien zoontje (Foto: Novum)

Schoorel uitgeschakeld in Szczecin

Thomas Schoorel heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van het challengertoernooi van Szczecin. In de Poolse stad was de Fransman Eric Pordon in twee sets te sterk voor Schoorel.

De als vierde geplaatste Pordon was met 6-2 en 7-5 te sterk voor de Amsterdammer, die vooral op zijn tweede service zwak speelde. Vorige week werd Schoorel ook in de tweede ronde uitgeschakeld bij het toernooi van Alphen aan den Rijn.

Blatter weigert op te stappen in 2013

FIFA-president Sepp Blatter heeft aangegeven er niet over te peinzen om in 2013 op te stappen. De Zwitser gaf eerder aan erover na te denken om halverwege zijn nieuwe ambstermijn als FIFA-president te stoppen en het stokje over te dragen aan UEFA-voorzitter Michel Platini, maar komt hier nu op terug.

"Er bestaat geen deal met #Platini, het is pure nonsens. Het is belachelijk om te suggereren dat ik halverwege mijn ambtstermijn zou stoppen," twitterde Blatter. Afgelopen juni werd door het FIFA-congres besloten dat bij gebrek aan een tegenkandidaat de Zwitser de komende vier jaar het pluche van de machtigste sportbond ter wereld weer warm mag houden.

Springruiters vierde na eerste onderdeel

De Nederlandse springruiters staan bij de Europese kampioenschappen in Madrid vierde na het eerste onderdeel. Voor Nederland kwamen Eric en Maikel van der Vleuten, Gerco Schröder en Jeroen Dubbeldam in actie.

Schröder leverde van de vier de beste prestatie. Hij staat in het individuele klassement op een tiende plaats. Hij staat op slechts 1,54 strafpunt van de voorlopige leider, Olivier Guillon uit Frankrijk. In de landenwedstrijd gaat Frankrijk aan de leiding, voor Duitsland en Zweden.

Het EK is ook belangrijk omdat het de laatste kans is op Olympische kwalificatie. Hiervoor moet Nederland bij de beste drie landen eindigen die nog geen olympisch ticket op zak hebben. Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en België verzekerden zich vorig jaar bij de wereldkampioenschappen al van deelname in Londen.

Krajicek naar kwartfinale Quebťc

Michaëlla Krajicek heeft de kwartfinales bereikt van het WTA-toernooi van Quebéc. De Westlandse won in de tweede ronde in drie sets van de Française Julie Coin; 7-5, 4-6 en 6-1.

Beide dames waren erg zuinig op hun service en daardoor duurde het pas tot de elfde game van de eerste set, respectievelijk negende game van de tweede set voordat Kraijeck en Coin een break konden maken. In de derde set was Krajicek, die twee weken terug nog in de tweede ronde van de US Open werd uitgeschakeld door finalist Serena Williams, duidelijk beter en won gemakkelijk.

In de kwartfinale treft Krajicek een Canadese. Ze ontmoet namelijk de winnares van het onderonsje tussen thuisspeelsters Aleksandra Wozniak en Rebecca Marino.

Scarlett Johansson naar FBI om naaktfoto's

Scarlett Johansson stapt naar de FBI omdat er naaktfoto's van haar op internet zijn verschenen. Dat zeggen bronnen tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Op de kiekjes, die op diverse sites zijn verschenen, is te zien hoe de 26-jarige actrice naakt voor de spiegel staat. De foto's zouden afkomstig zijn van haar gehackte mobiele telefoon.

Eerder dit jaar kwam de Amerikaanse politie een hacker op het spoor die het had gemunt op beroemdheden. Zo'n vijftig sterren zouden slachtoffer zijn geworden, onder wie Vanessa Hudgens, Jessica Alba en Christina Aguilera.

FOK!kers die benieuwd zijn naar de pics kunnen het artikel van Djeez checken, wat eerder op de dag op FOK! stond.

Druk op Europa om euro te helpen neemt toe

De internationale druk op Europa om een oplossing te vinden voor de kredietcrisis die de financiële markt op zijn grondvesten doet schudden, loopt verder op. Investeerders vrezen een faillissement van Griekenland en grote handelspartners, zoals de Verenigde Staten en China, hebben duidelijk gemaakt dat ze willen dat de crisis zo snel mogelijk bezworen wordt.

De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner zei woensdag dat de Europese leiders weten dat ze achter de feiten aanlopen, maar hij probeerde tegelijkertijd investeerders gerust te stellen door te zeggen dat de regeringen van de eurozone de ernst van de situatie zeer goed begrijpen en de financiële slagkracht hebben om 'te doen wat nodig is om de boel bij elkaar te houden'.

Veel investeerders vrezen dat Griekenland niet in staat zal blijken zijn financiën op orde te krijgen met de huidige economische plannen. De grootste angst bij een faillissement van Griekenland is het negatieve effect dat het kan hebben op andere Europese landen in zwaar economisch weer, zoals Portugal, Ierland, Spanje en Italië.

De leiders van Griekenland, Duitsland en Frankrijk voeren woensdagavond telefonisch spoedoverleg over de kwestie.

Ten Voorde: "RKC geen stuntploeg meer"

RKC Waalwijk verrast dit seizoen vriend en vijand in de Eredivisie. De promovendus wist de laatste drie duels op rij te winnen.

RKC werd door veel mensen gezien als de gedoodverfde degradatiekandidaat, maar de ploeg van Ruud Brood oogstte lof met zeges op Roda JC, NAC Breda en ADO Den Haag. "Ik lees overal dat we een stuntploeg zijn, maar die stempel vind ik niet langer terecht", zei spits Rick ten Voorde.

De huurling van N.E.C. Nijmegen maakte tegen ADO het winnende doelpunt (0-1). "Als je drie duels op rij wint in de Eredivisie, dan kan dat geen toeval meer zijn. RKC laat zien dat het aardig kan voetballen. Ook ik ben benieuwd waar dit gaat eindigen", aldus Ten Voorde tegenover Voetbal International.

RKC ontvangt dit weekeinde AZ. "Natuurlijk is die ploeg weer van een heel ander kaliber; als RKC thuis wint van AZ dan mag je dat gerust wel een stunt noemen. Wij gaan met veel vertrouwen dat duel in. Als je uit bij ADO en Roda kan winnen, dan moet er tegen AZ ook wat mogelijk zijn."

Dronken juf (25) randt steward aan

Voor de rechtbank van Uxbridge, een voorstad van Londen, moest vandaag ene Katherine Goldberg terechtstaan. De 25-jarige Engelse, die werkzaam is in het onderwijs, heeft onlangs in het vliegtuig in een dronken bui een steward aangerand. Daarnaast eiste ze seks met de arme kerel.

Goldberg vloog in augustus van Zuid-Afrika naar de Londense luchthaven Heathrow. Om de lange reis wat te veraangenamen, besloot ze een halve liter whisky achterover te slaan. Hier werd de sexy juf kacheltjelam en botergeil van.

"Ze was dronken in het vliegtuig", zo luidt de aanklacht. "Ze randde een van de personeelsleden aan door aan zijn swaffelzweep en kruis te zitten. Ook eiste ze door hem te worden genomen."

Goldberg wordt aangeklaagd wegens aanranding van een man en dronkenschap in een vliegtuig. Hoewel de aanklacht ernstig is, denkt haar advocaat dat de rechter het bij een standje moet laten. Op 22 september zal de rechtbank uitspraak doen in deze zaak.

V. Williams blijft strijdbaar ondanks ziekte

Venus Williams is niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten nu ze de Ziekte van Sjörgen heeft. De Amerikaanse, die zich moest terugtrekken bij de US Open vanwege de ziekte, wil zich gaan terugknokken naar de top van de wereldranglijst.

"Mijn ziekte zorgt ervoor dat ik er elke dag nog harder tegen wil vechten," toonde Williams zich strijdbaar tegenover Asthma8.com. "Wat voor mij normaal is, zal voor veel anderen niet gewoon zijn, maar ik heb het gevoel dat ik beter kan worden."

De tennisorganisatie WTA verschaft Williams alvast een beschermde status. Dit houdt in dat ze acht toernooien op het hoogste niveau mag spelen om haar ranking te verbeteren. Momenteel staat de Amerikaanse buiten de top 100.

Grote wietkwekerij opgerold in Drielse kassen

De politie heeft dinsdag een grote hennepkwekerij in het Gelderse Driel ontmanteld. In enkele kassen aan de Vogelenzangsestraat werden zo'n vijftienduizend planten, met volgens de politie een waarde van ruim acht miljoen euro, gevonden.

De politie kwam de grote kwekerij op het spoor na een tip. Agenten vonden de kassen achter een woning. Twee mannen en twee vrouwen die binnen werden aangetroffen zijn aangehouden. Zij zitten voorlopig vast.

Italiaanse betogers slaags met oproerpolitie

Honderden demonstranten zijn in Rome slaags geraakt met de politie. De betogers demonstreerden tegen het pakket bezuinigingsmaatregelen waarover woensdagavond in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden wordt gestemd. Premier Silvio Berlusconi hoopt met de maatregelen nog grotere financiële problemen af te wenden.

Honderden betogers hadden zich naar het parlement begeven. Sommige demonstranten gooiden met rookbommen. Politiehelikopters vlogen over de wijk en de oproerpolitie veegde vervolgens de straten rondom het parlement en rondom het presidentieel paleis van Berlusconi schoon. Sommige van de betogers werden door agenten met wapenstokken geslagen.

Nederlandse horrorfilm opent filmfestival in Texas

De horrorfilm The Human Centipede 2 van de Nederlandse regisseur Tom Six wordt de openingsfilm van het Fantastic Fest in de Verenigde Staten. Dat laat producent Ilona Six woensdag weten. Het filmfestival in de Texaanse hoofdstad Austin geldt als een van de grootste ter wereld op het gebied van horror, sciencefiction, fantasy en actie.

The Human Centipede 2 (Full Sequence) gaat over Martin, een geesteszieke man, die geïnspireerd wordt door de horrorfilm The Human Centipede (First Sequence), waarin de briljante chirurg Dr. Heiter een reeks mensen met mond op anus aan elkaar naait en zo een 'menselijke duizendpoot' creëert. Zonder enige medische kennis besluit Martin zelf zijn eigen menselijke duizendpoot te maken.

Deel 2 werd onlangs in Groot-Brittannië verboden. De zeer extreme beelden zouden de kijker schade toe kunnen brengen.

"Wij vinden het natuurlijk geweldig dat The Human Centipede 2 de openingsfilm is van dit enorme festival", zegt Ilona Six tegen Novum Nieuws. "Op dit moment is de Engelse distributeur bezig met een hoger beroep tegen de organisatie die de film in Engeland heeft verboden en we hopen zeer dat de film toch ook daar kan uitkomen."

Tom Six is al bezig met het derde en laatste deel in de reeks, The Human Centipede 3 (Final Sequence) die volgend jaar in de Verenigde Staten wordt opgenomen. Die film wordt in 2013 uitgebracht.

The Human Centipede 2 gaat vanaf 7 oktober draaien in de Amerikaanse bioscopen, gevolgd door Australië, Japan en Europa. Over de Nederlandse distributie is nog niets bekend.


Een nieuwe trailer voor The Human Centipede 2

Zwemster Schreuder denkt aan stoppen

Zwemster Hinkelien Schreuder overweegt om te stoppen met zwemmen. De 27-jarige Nederlandse verbrak eerder dit jaar haar samenwerking met coach Marcel Wouda en werd daarna door technisch directeur Jacco Verhaeren uit de selectie voor het WK in Shanghai gehaald.

Schreuder heeft zich vanwege deze teleurstelling nog niet gevoegd bij een andere trainingsgroep. "Ik ben bezig om voor mezelf helder krijgen of ik nog verder wil met zwemmen. En zo ja: op welke manier. Ik heb mezelf tot het einde van deze maand gegeven om de knoop door te hakken," zei Schreuder.

[CL] Ajax start met ongewijzigde opstelling

Ajax start vanavond in de eerste Champions League-wedstrijd met dezelfde opstelling als afgelopen zaterdag tegen Heracles Almelo (2-3 winst). Dat betekent dat Nicolai Boilesen weer de voorkeur krijgt van Frank de Boer boven Vurnon Anita en Daley Blind.

De opstelling van de Ajacieden is als volgt; Vermeer; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen en Boilesen; De Jong, Janssen en Eriksen; Sulejmani, Sigthorsson en Boerrigter.

'Mogelijk vijf miljard extra bezuinigingen nodig'

Bij een nieuwe crisis moet het kabinet mogelijk vijf miljard euro extra bezuinigen. Dat blijkt uit stukken van Prinsjesdag die in het bezit zijn van De Telegraaf. Het bedrag komt voort uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), dat rekening houdt met nieuwe klappen voor de economie.

In de 'crisisvariant' van het CPB krijgen gezinnen te maken met 'forse vermogensverliezen', zo meldt De Telegraaf. In dit scenario dalen de huizenprijzen komend jaar met 4,5 procent en de aandelenkoersen met vijftien procent. Ook worden de pensioenen getroffen.

Het begrotingstekort zou bij een nieuwe crisis oplopen tot bijna vijf procent, zo'n dertig miljard euro. "Om dat te voorkomen zou vijf miljard euro aan aanvullende bezuinigingen of lastenverzwaringen nodig zijn, wat echter een extra neerwaarts effect op de economische groei zou genereren", staat volgens het dagblad in de uitgelekte stukken.

De extra bezuinigingen komen boven op de achttien miljard euro die coalitiepartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV hebben afgesproken. Geert Wilders is mordicus tegen extra bezuinigingen.

FOK!games geeft Hedone closed beta-keys weg

Het is 2020 en social media en het echte leven zijn in elkaar verweven. Mensen zoeken steeds meer extremer vertier op, want Idols is te braaf om naar te kijken. John J. Lazar, een rijke investeerder, heeft zich ondertussen gestort op de mediawereld en is dé mediamagnaat van de wereld geworden. Zijn bedrijf, Lazarus.us, heeft GeminiTech overgenomen. Dit onderzoeksteam kloont lichamen, maar kan ze nog niet in leven houden. Met een ander researchteam dat gekocht is door Lazar zijn ze uiteindelijk succesvol in het klonen en overbrengen van de hersenen van een persoon. Deze klonen worden Synths genoemd. Lazar gebruikt deze Synths voor zijn nieuwste show: HTV.

HTV speelt zich af in een arena met allemaal freaky kandidaten. De deelnemers hebben allemaal vrijwillig ingestemd om gekloond te worden in deze populaire show. Waarom moeten ze gekloond worden? Omdat ze in de arena losgaan met allemaal wapentuig. Roem en aandacht staat boven alle ethische kwesties.

HedoneHedone

Spreekt je bovenstaande aan, heb je onze preview gelezen en wil jij al een kijkje nemen in de wereld van Hedone? Dat kan! FOK!games heeft de beschikking tot keys voor de closed bèta van het spel. Heb je een pc met onderstaande specificaties en wil je graag eens kijken hoe Hedone speelt? Dan hoef je alleen maar een reactie te plaatsen onder dit bericht en je krijgt een pm (private message) met daarin jouw beta-key. See you on HTV!

Minimum specs:

 • Schermresolution: 1024x768
 • Processor: Intel Core2 Duo @2.0+GHz/
  AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3600+
 • Videokaart: GeForce 7800+/ Radeon x1600+(256MB)
 • Werkgeheugen: 1GB
 • Vrije schijfruimte: 5 GB
 • Besturingssysteem: Windows 7/ Vista/ XP


Aanbevolen specs
:

 • Schermresolution: 1280x1024
 • Processor: QuadCore Intel Core 2 Quad 2+ GHz/
  AMD Athlon II X4*, 6++ 
 • Videokaart: GeForce 8800+ (512MB)
 • Werkgeheugen: 2GB
 • Vrije schijfruimte: 5 GB
 • Besturingssysteem: Windows 7/ Vista/ XP

Ilse DeLange en Anouk genomineerd voor Edisons

Ilse DeLange en Anouk maken een grote kans op een Edison. Beide zangeressen zijn in drie categorieën genomineerd. Dat onthult het AD woensdag.

Voor de beste nieuwkomer maken Go Back To The Zoo, Ben Saunders en Krystl kans op een prijs. Naast Anouk en Ilse DeLange is ook Marike Jager genomineerd in de categorie beste vrouw.

Onder meer Armin van Buuren, Marco Borsato, Nick & Simon en Ben Saunders maken kans op de award in de categorie beste album. Voor de beste song maken onder anderen Glennis Grace, Alain Clark en Jan Smit kans op een Edison. Voor deze prijzen mag het publiek stemmen.

De overige nominaties worden volgende week bekendgemaakt. Deze nominaties worden bepaald door een vakjury die bestaat uit onder meer Leo Blokhuis. De Edisons worden 2 oktober uitgereikt in Rotterdam. Via de website kan vanaf woensdag gestemd worden.


Ilse DeLange en Anouk genomineerd voor Edisons (Foto: Novum)

CDA wil Iran zien als kernwapenstaat

Iran moet worden beschouwd als een 'de facto kernwapenstaat', ook al beschikt het islamitische regime nog niet over kernwapens. Dat zei Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel van de regeringspartij CDA donderdag tijdens een debat over Iran.

Hij riep de andere politieke partijen op om niet langer de 'kop in het zand' te steken maar realistisch te zijn. Het is namelijk mogelijk dat Iran op korte termijn een kernwapen zou kunnen ontwikkelen, beweerde hij. Ormel baseerde zich daarbij op 'experts'. Ook de VVD wees erop dat Iran in staat is om hoogverrijkt uranium te produceren, wat nodig is voor kernwapens.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wilde Iran nog niet betitelen als kernwapenstaat. "Het is nogal wat om vooruit te lopen op een situatie die wij met alle mogelijke inzet willen voorkomen." Wel betoonde de bewindsman zich 'intens bezorgd' over de ontwikkelingen in Iran.

Hij wil eerst een rapport afwachten van het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties. De atoomwaakhond waarschuwde er al voor dat het Iraanse atoomprogramma een 'mogelijk militaire dimensie' heeft. Definitieve conclusies worden dit najaar verwacht.

Ook Wim Kortenoeven (PVV) waarschuwde voor de mogelijke desastreuze gevolgen, mocht Iran een kernwapen in het bezit krijgen. Het zou kunnen leiden tot een preventieve aanval van Israël en de Verenigde Staten op de nucleaire installaties. Kortenoeven vindt dat Nederland zo'n aanval zou moeten steunen.

Hij pleitte ervoor om Teheran 'wurgsancties' op te leggen, bijvoorbeeld door de centrale bank van Iran op een zwarte lijst te zetten. Ook zouden de landingsrechten van Iran Air moeten worden ingetrokken. Hij heeft aanwijzingen dat de vliegmaatschappij ook nucleair materiaal vervoert.

Rosenthal zegde toe dat hij zich gaat inspannen om de huidige sancties tegen Iran aan te scherpen. Ook vraag hij een advies aan de Adviesraad Internationale Vraagstukken over de ontwikkelingen in Iran. In een vliegverbod voor Iran Air ziet hij niets, omdat dat ook 'gewone Iraniër' zou raken. Datzelfde geldt voor sancties tegen de centrale bank.

Doden in Kenia na drinken vervuilde alcohol

In Kenia zijn zeker zeventien mensen om het leven gekomen na het drinken van verontreinigde alcohol. Dat heeft de politie woensdag gezegd.

Twee vrouwen en vijftien mannen overleden na het drinken van zelfgestookte alcoholische dranken in verschillende barretjes in het stadje Nyahururu, in het midden van Kenia. De oorzaak van de verontreiniging is niet bekend, maar waarschijnlijk is een giftige stof in de drank de drinkers fataal geworden.

De autoriteiten hebben in verband met de zaak negen verdachten gearresteerd, die maandag voor de rechter worden geleid.

ArgentiniŽ zoekt schuldigen verkeersdrama

Een dag na een ongeluk met een bus en twee treinen in Buenos Aires, waarbij elf mensen om het leven kwamen en meer dan tweehonderd gewond raakten, probeert Argentinië de schuldigen aan te wijzen.

Een kort videofragment afkomstig van een beveiligingscamera van de politie toont dat de buschauffeur duidelijk de waarschuwingssignalen en rinkelende bellen bij een spoorwegovergang negeert en de bus om de al deels neergelaten slagboom probeert te manoeuvreren.

Het beeldmateriaal toont echter ook dat een vuilniswagen een paar uur voor de botsing tegen de slagboom is gereden waardoor die deels afbrak. Vervolgens is er een spoorwachter te zien die auto's aangeeft dat ze door kunnen rijden, ook al wijzen de seinen erop dat er een trein aankomt. Volgens Gustavo Gago van de spoormaatschappij van Buenos Aires (TBA) was de wachter ingehuurd door een aannemer wiens nachtelijke reparatiewerkzaamheden aan het spoor de signalen kunnen activeren ook al komt er geen trein aan.

Het videofragment toont dat de wachter enkele minuten voor het ongeluk vertrok en dat iemand een stok onder de slagboom heeft gestoken om te voorkomen dat het verkeer gestremd wordt. Vervolgens zijn er verscheidene auto's te zien die om de deels neergelaten slagboom rijden. Ook de buschauffeur nam het risico, met alle gevolgen van dien.

Gago zei woensdag dat er zal worden ondergezocht hoe ervoor gezorgd kan worden dat de verkeerspolitie ook toezicht houdt op spoorwegovergangen en boetes uitdeelt, want 'er worden bijna nooit boetes uitgeschreven aan bestuurders die om de slagbomen manoeuvreren', aldus Gago.

Hij zei tevens dat wie het ook was die de stok onder de slagboom stak vervolgd moet worden. Buschauffeurs hebben volgens hem echter geen enkel excuus om spoorwegseinen te negeren. De buschauffeur kwam ook om het leven toen de bus op de spoorwegovergang geraakt werd door een aanstormende trein. De bus werd tegen het perron gedrukt en kwam vervolgens tegen een andere trein aan.

De weduwe van de buschauffeur zei tegen Radio 10 dat haar man een goede chauffeur was, maar wel gefrustreerd raakte van spoorwegovergangen waar zoveel treinen voorbijkomen dat de slagbomen meer dicht dan open zijn. "Hij had het altijd over de spoorwegovergang bij Flores. Hij zei tegen me dat hij altijd moest wachten, dat de trein dan nog ver weg was, dat de slagboom niet openging en dat mensen soms uit hun auto's moesten komen om de slagboom te openen", aldus Soledad Gallardo.

[Upd] Dead or Alive 5 in de maak

Fans van fightinggames en schuddende borsten opgelet, Dead or Alive 5 komt eraan, dat maakte Team Ninja vandaag bekend tijdens de presentatie van Tecmo op de Tokyo Game Show.

Achter gesloten deuren werden door het hoofd van Team Ninja, Yosuke Hayashi, de eerste beelden van het vijfde deel getoond. Hierin was te zien hoe Ryu Hayabusa (uit Ninja Gaiden) en Hayate elkaar te lijf gingen in een stedelijke omgeving. Verder werd er nog een afbeelding getoond waarop een vrouwelijke vechter te zien was.

Volgens Hayashi wordt Dead or Alive 5 niet enkel een vechtspel, maar echte “Fighting Entertainment”. Een releasedatum is nog niet bekend, maar het spel komt in ieder geval naar de PlayStation 3 en Xbox 360.

Update
De trailer is inmiddels online gezet zodat wij er allemaal een blik op kunnen werpen. Voor een HD-versie van de trailer klik hier.

'Motorclubs bijna altijd crimineel'

Leden van motorclubs vertonen vrijwel altijd crimineel gedrag. Dat is een van de conclusies die de politie trekt in een intern rapport over de Hells Angels en andere motorclubs. Vrij Nederland legde de hand op het document.

In het rapport wordt gedetailleerd beschreven hoe de clubs functioneren. De plichten van de leden leiden onvermijdelijk tot criminele activiteiten, zoals handel in drugs en vuurwapens, afpersing, mishandeling en zelfs moord, zo stelt de politie volgens het weekblad.

Ook wordt in het document uit 2010 ingegaan op de frictie die zou bestaan tussen de Hells Angels en Satudarah, een Molukse motorclub. Afgelopen zomer werden in meerdere gemeenten motordagen afgelast uit vrees voor een confrontatie tussen de clubs. Die ontkennen trouwens dat sprake is van haat en nijd.

Vacansoleil legt stagiairs vast

Barry Markus en Bert-Jan Lindeman rijden de komende twee jaar voor de Nederlandse WorldTour formatie van Vacansoleil-DCM. Dit kwamen beide renners deze week overeen met team manager Daan Luijkx. De twee renners die per 1 augustus stage lopen bij de ploeg begonnen afgelopen zondag aan de Ronde van Groot-Brittannië.

Ondertussen zit Markus na een sterke vierde plaats in de eerste rit van Ronde van Groot-Brittannië thuis met een gebroken sleutelbeen. In de derde etappe kwam hij hard ten val en moest hij de strijd staken. De 20-jarige Markus beschikt over een stel snelle benen en wist in 2011 reeds vier keer te winnen. Zijn eerste overwinning van dit seizoen was de Ster van Zwolle waar hij zijn toekomstig ploegmaat Bert-Jan Lindeman opvolgde.

De 22-jarige Bert-Jan Lindeman wordt al twee jaar nauwlettend gevolgd door Vacansoleil-DCM en viel ook als stagiair op. In de zwaarste rit van de Ronde van Denemarken eindigde hij als vijfde en de hardrijder werd deze week geselecteerd voor het WK beloften. Ook in Engeland laat Lindeman zich weer zien door na drie lastige etappes achtste te staan in het algemeen klassement.

Michel Cornelisse zag beide renners veelvuldig aan het werk dit jaar: "Voor mij is bij een jonge renner "de wil" altijd het belangrijkste. Op het moment dat we iemand een stage contract geven dan weten we meestal allang wat iemand kan, dat was met Keizer, Ruijgh, van Leijen en Ligthart niet anders. Echter als je met ze op pad bent dan zie je het vuur in iemand. Markus en Lindeman laten meteen zien zeer gretig te zijn. Zoals Markus zondag tussen de sprinttop zit in de Tour of Britain en zoals Lindeman zich elke koers weer voor de schifting plaatst toont hoe graag ze willen. Daarnaast zit in beide renners nog veel groeimarge."

Jean-Paul van Poppel vult Cornelisse aan: "Tot op heden staan de jongens die bij ons prof worden er direct in het eerste jaar en groeien ze langzaam verder. Als buitenstaander vond ik dit altijd bewonderenswaardig aan Vacansoleil-DCM en dit jaar heb ik het dan kunnen analyseren als ploegleider. Mijn conclusie is dat het onder meer komt doordat ze de ruimte en het vertrouwen krijgen om ook af en toe voor eigen kans te kunnen rijden."

PSV neemt afscheid van DzsudzsŠk tegen Ajax

PSV neemt zondag voor aanvang van de topper tegen Ajax afscheid van Balázs Dzsudzsák. Dat maakte de Eindhovense club vandaag bekend. De 24-jarige Hongaar stapte deze zomer over naar Anzhi Makhachkala in Rusland. Hij speelde 3,5 jaar voor PSV. In die periode werd hij één keer landskampioen.

Dzsudzsák, die ongeveer veertien miljoen euro opleverde, kwam in zijn laatste seizoen voor de Brabanders tot zestien doelpunten en veertien assists, waardoor hij tot waardevolste speler van de Eredivisie werd uitgeroepen.

PSV zwaait tegen de Amsterdammers ook dokter Cees-Rein van den Hoogenband uit. Hij werkte sinds 1987 als clubarts en hoofd van de medische staf voor PSV, maar is sinds kort in dienst bij sportkoepel NOCNSF.

Klassieke Halo 2-map in Halo: CE Anniversary

343 Studios, de ontwikkelaar achter Halo: Combat Evolved Anniversary, heeft aangekondigd dat de klassieke Halo 2-map Headlong een remake zal krijgen en Breackneck zal gaan heten. Op de TGS heeft de studio aangegeven dat de map aanwezig zal zijn in de multiplayer en speelbaar is voor acht tot zestien spelers.

Op de TGS heeft 343 Studios ook het eerste level uit de HD-remake getoond en meer bekendgemaakt over de Reach-update die er aan komt. De update brengt de Halo: Combat Evolved Magnum pistol naar Reach met enkele andere bugfixes. Halo: Combat Evolved Anniversary komt 15 november uit voor Xbox 360.

Ryu tegen de wereld in Ninja Gaiden 3

Team Ninja heeft een nieuwe trailer van Ninja Gaiden 3 uitgebracht. In deze trailer heeft Ryu, de held uit de serie, wat problemen met zijn rechterarm en ook last van een stem die aan zijn geweten probeert te knagen. 

Team Ninja wil een andere kant van Ryu laten zien. Hierbij willen ze de diehards die de vorige vrij pittige delen verslonden niet vergeten, dus we kunnen ons weer opmaken voor frustrerende gevechten die soms gewoonweg oneerlijk lijken. Volgens de makers zal het spel toegankelijker zijn voor nieuwelingen, maar niet makkelijk worden. Hoe ze dat willen gaan doen is nog onbekend.

Ninja Gaiden 3 komt in 2012 uit voor Xbxo 360 en PlayStation 3.

Gilbert pakt zege in GP van WalloniŽ

Philippe Gilbert heeft de Grand Prix de Wallonie op zijn naam geschreven. De Belg van Omega Pharma-Lotto was de snelste over 203 kilometer. Hij bleef de Fransman Julien Simon (Saur-Sojansun) en zijn landgenoot Björn Leukemans van Vacansoleil voor.

Gilbert beleeft een uitzonderlijk goed seizoen. Met zijn zege in Wallonië pakte de Belg zijn 24e zege van dit seizoen. Zo won de 29-jarige renner de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl. Daarnaast won hij de eerste etappe in de Tour de France.

Gilbert is volgende week één van de grote favorieten bij het WK in Kopenhagen.


Philippe Gilbert pakt zege in GP van Wallonië (Foto: Novum)

Pechstein stapt zelf naar WADA

Schaatsster Claudia Pechstein heeft zichzelf bij het wereldantidopingbureau WADA aangegeven omdat er in maart na afloop van de ploegenachtervolging bij de WK afstanden weer te hoge bloedwaarden bij haar zijn geconstateerd. De 39-jarige Duitse keerde dit jaar juist terug van een schorsing vanwege te hoge bloedwaarden.

Pechstein heeft tot nu toe altijd beweerd dat de te hoge bloedwaarden komen door een erflijke afwijking. Bij het WK afstanden kwam de retikulocyten-waarde bij een vrijwillige test uit op 3,06% terwijl dit volgens de regels maximaal 2,4% mag zijn. Door nu naar het WADA te stappen hoopt Pechtstein te bewijzen dat ze ook de vorige keer onschuldig was en dat de internationale schaatsunie ISU haar eerherstel moet geven. De Duitse antidopingorganisatie en de Duitse schaatsbond zijn ook op de hoogte gesteld van de testresultaten.

Tweede PES 2012-demo online

Konami heeft vandaag de tweede demo van Pro Evolution Soccer 2012 uitgebracht. De demo is beschikbaar voor PS3, Xbox 360 en Windows. De eerste demo kwam niet naar Xbox 360 vanwege problemen aan de kant van Microsoft en Konami. De demo geeft je een wedstrijd van 10 minuten en introduceert de Challenge Training-mode.

Pro Evolution Soccer 2012 staat gepland voor een PS3, Windows, Xbox 360, PSP, Wii en 3DS release op 14 oktober.

De weg kwijt in Beyond the Labyrint

Tijdens de Nintendo-showcase is er een trailer van Beyond the Labyrinth getoond. Het spel lijkt grafisch veel op Ico. Het wordt ontwikkeld door tri-Ace en gepubliceerd door Konami en komt exclusief voor de Nintendo 3DS uit.

Beyond the Labyrinth is een role-playing dungeoncrawler. Het verhaal zou om het meisje in de trailer draaien, terwijl ze allemaal puzzels oplost om uit een labyrint te ontsnappen. Het spel zou pas voor zestig procent af zijn. Meer informatie volgt er vast deze week, want het is speelbaar op de Tokyo Game Show.

Longo teruggetrokken voor WK

Jeannie Longo zal niet deel gaan nemen aan het wereldkampioenschap wielrennen in Kopenhagen, zo meldt haar advocaat. De 52-jarige Française kwam recentelijk in opspraak omdat ze tot drie kee toe haar whereabouts niet goed bijgehouden had. Hiervoor kan ze voor twee jaar geschorst worden.

Longo liet in een verklaring weten fysiek noch mentaal in staat te zijn om een wedstrijd te gaan rijden. Haar advocaat vulde aan dat de Française overstuur is door de beschuldigingen en dat de beschuldigingen niet eerlijk zijn. Doordat de 52-jarige renster tot drie keer toe binnen een korte periode niet een dopingcontrole kon ondergaan wordt dit volgens de regels beschouwd als een positieve dopingtest en kan er een vergelijkbare schorsing volgen.

Longo is in haar wielerloopbaan zeer succesvol geweest met vele wereld- en olympische titels. Ze had haar afscheid in 2012 tijdens de Olympische Spelen van Londen gepland.

Man schiet eigen scooter aan flarden

Een 32-jarige Kroaat was zijn scooter zo zat, dat hij er voorgoed mee wilde afrekenen. De beste man pakte een wapen en schoot de Gilera Runner aan flarden.

Ante K. uit Split had de tweewieler onlangs gekocht. Helaas voldeed de tien jaar oude scooter niet aan zijn verwachtingen, want hij had constant pech.

Ante besloot zijn woede te koelen en het wrak helemaal kapot te schieten. Dubbel pech voor de Kroaat: hij bleek geen vergunning voor het vuurwapen te hebben. Hij heeft het ding bij de politie moeten inleveren.


'Scooter kopen of wa?'

Monsterfile op A29 door kapotte slagbomen

Op de A29 tussen Rotterdam en Bergen op Zoom staat woensdag een enorme file als gevolg van kapotte slagbomen voor de Volkerakbrug. Rond 17.30 uur stond het vanaf Barendrecht in de richting van Bergen op Zoom over twintig kilometer vast, en in tegengestelde richting staat acht kilometer file. Dat meldt de ANWB.

De slagbomen voor de brug begaven het iets voor 16.00 uur. Het was al druk op de A29 vanwege een ongeluk op de A16. Die was in de richting van Breda enige tijd afgesloten, de A29 werd als omleidingsroute gebruikt.

Wanneer de problemen verholpen zijn, is vooralsnog onduidelijk.

Bleker vindt CDA te anti-Europees

Het CDA moet zijn principieel pro-Europese traditie weer in ere herstellen. De partij is de afgelopen jaren te veel gaan meebewegen met anti-Europese sentimenten. Dat zegt staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) woensdag in NRC Handelsblad. De partij is al een tijd aan het worstelen met haar koers.

Nederland profiteert ondanks de crisis rond de euro en Griekenland nog altijd volop van de Europese Unie, zegt de Groningse oud-gedeputeerde, maar dat zouden veel partijgenoten als te vanzelfsprekend beschouwen. Hij vindt wel dat de Europese bureaucratie soms wat is doorgeschoten.

De export van Nederland naar Polen is tussen 2004 tot 2008 verdubbeld tot 7,2 miljard euro, geeft Bleker als voorbeeld. "Moet je eens indenken voor hoeveel extra gelegenheid die toename zorgt."

"Het is toch te gek dat Europa wel controleert op het aantal duinpiepers, maar veel minder streng als een land een te hoog begrotingstekort heeft", gaat Bleker verder. Hij vindt dat dat moet worden rechtgetrokken. "Maar ik geef toe dat ook ik hier soms een karikatuur van heb gemaakt. Ik heb zeker zelfkritiek op dit punt."

Het CDA moet daarom weer een 'echte pro-Europese koers' inzetten, ook als dat tegen de publieke opinie ingaat. De discussie hierover in het CDA is volgens hem verstomd door discussies over de grondwet en het referendum. Bleker gaat in het vraaggesprek niet in op de rol van de PVV, de anti-Europese partij die de minderheidsregering van VVD en CDA in het zadel houdt.


Bleker vindt CDA te anti-Europees (Foto: Novum)

J.J. Abrams regisseert toch Star Trek 2

J.J. Abrams gaat toch Star Trek 2 regisseren, zo weet Vulture te melden. De actieregisseur die ook het eerste deel overzag heeft officieel toegezegd om de film voor Paramount Pictures te maken.

Eerst gingen er al geruchten dat Abrams wilde wachten met het binden aan Star Trek 2 tot hij klaar was met Super 8. Nu die film lang en breed in de bioscoop draait heeft Abrams tijd voor de nieuwe film. Verwacht wordt dat het filmen deze winter begint. 

Een ander obstakel voor Star Trek 2 was schrijver Alex Kurtzman, die ondertussen bezig was met zijn regiedebuut Welcome To People. Nu is Kurtzman weer bezig met het script voor een volgende Star Trek-film. Het script wordt eind deze maand opgeleverd.

Dankzij de vertragingen gaf Paramount de originele releasedatum van 29 juni 2012 aan G.I. Joe 2. Een nieuwe releasedatum is nog niet geprikt. 

'Paul McCartney trouwt dit weekeinde'

Paul McCartney geeft dit weekeinde het jawoord aan zijn vriendin Nancy Shevell. Dat beweert althans een ingewijde tegenover het Amerikaanse blad Us Weekly. De ex-Beatle en de Amerikaanse zakenvrouw zouden trouwen op het platteland van het Engelse graafschap Sussex.

"Het wordt een kleine, intieme bruiloft", verklapt de ingewijde. "Het belooft erg elegant en klassiek te worden." McCartney en Shevell willen later in New York, waar Shevell woont, een groot feest geven ter gelegenheid van hun bruiloft.

McCartney vroeg de 51-jarige Shevell in april ten huwelijk. De 69-jarige ex-Beatle schoof een ring van 650 duizend dollar om de vinger van de Amerikaanse. De twee leerden elkaar in de zomer van 2007 kennen en zijn sindsdien onafscheidelijk.

Het huwelijk is McCartney niet onbekend. Hij trouwde twee keer eerder: in 1969 met Linda McCartney en in 2002 met Heather Mills. Paul kreeg drie kinderen met Linda en adopteerde haar dochter. Linda stierf in 1998 aan borstkanker.

Met Mills kreeg McCartney nog een dochter, Beatrice. Hun vechtscheiding werd in 2008 breed uitgemeten in de media.


'Paul McCartney trouwt dit weekeinde' (Foto: Novum)

Meisje (14) voor tweede keer bevallen

De meesten moeten er niet aan denken om al op je 14e moeder te zijn. Een meisje uit het Roemeense Neamt wil echter blijkbaar niets anders. Het 14-jarige meisje is namelijk onlangs voor de tweede keer bevallen.

Het jongetje, dat te vroeg is geboren, is overgebracht naar een ziekenhuis in Iasi. Volgens dokter Marilena Tubucanu kwam het meisje naar hem toe om te vragen naar haar pasgeboren zoon, terwijl ze haar eerste kind bij zich had. Dit meisje is slechts tien maanden geleden door de jonge tienermoeder uitgepoept.

Men is een onderzoek gestart naar de tienermoeder. Het meisje blijkt uit een straatarme familie te komen. De politie onderzoekt nog wie de vader van de twee is.

Wickens test voor Virgin Racing

Robert Wickens heeft vandaag voor het eerst gereden voor het Formule 1-team Marussia Virgin Racing. De 22-jarige Canadees is een van de testrijders bij de renstal en mocht een test in rechte lijn doen op het circuit Vairano in Italië.

Wickens mocht ongeveer tweehonderd kilometer rijden met het nieuwe aerodynamisch pakket dat Virgin voor de Grand Prix van Italië introduceerde. Het doel van de test was om de werking van de delen te optimaliseren. "Het was een productieve dag en ik ben erg blij dat ik eens met de auto mocht rijden, ook al was het alleen maar op een recht stuk. Het was geweldig om wat tijd in de wagen door te kunnen brengen en ik heb het team goed kunnen helpen bij de ontwikkeling van de nieuwe aerodynamica," zei de coureur die aan de leiding gaat in de Formule Renault 3.5.

[SF] Races in BraziliŽ geschrapt

Het Superleague Formula-kampioenschap lijkt dit jaar op een fiasco uit te draaien. Na het schrappen van wedstrijden in Portugal, Spanje, Frankrijk, Engeland en Rusland zijn nu ook de twee Braziliaanse races van de kalender gehaald. Er is dit seizoen tot nu toe alleen nog maar geracet in Assen en op Zolder.

Het schrappen van de wedstrijden in Brazilië komt door uitgelopen asfalteringswerkzaamheden op het circuit van Goiania. Omdat er geen tijd meer was om een andere baan te vinden is besloten om ook af te zien van de race op Curitiba. Op de kalender staan nu nog vier ronden: twee in China (eind oktober en begin november), één in Zuid-Korea (half november) en één in Nieuw-Zeeland (half december). Deze vier wedstrijden staan overigens nog wel onder voorbehoud.

Naaktfoto's Scarlett Johansson opgedoken

Iedere beroemdheid is doodsbang dat het hen eens zal overkomen, en nu is ook voor Scarlett Johansson de tijd aangebroken om letterlijk met de billen bloot te gaan. Op internet zijn vandaag namelijk naaktfoto's van haar uitgelekt.

Zo is de mooie actrice liggend op bed te zien, terwijl ze met ontblote borsten geil de camera in kijkt. Op een tweede foto is ze zichzelf naakt in de spiegel aan het bewonderen.

De slechte kwaliteit van de foto's duiden erop dat ze zijn gemaakt met een gsm. Op beide foto's lijkt de blondine een mobieltje of camera vast te houden, wat erop duidt dat zij de kiekjes zelf heeft geschoten. Het is nog onduidelijk hoe de foto's zijn uitgelekt.

Vettel wil nog niet van kampioenschap weten

Sebastian Vettel wil nog niet denken aan het verlengen van zijn wereldtitel in de Formule 1, ondanks dat zijn concurrenten op een straatlengte achter staan en de hoop al op hebben gegeven. De Red Bull-coureur kan bij de volgende race in Singapore verlenging van zijn titel al veilig stellen.

Met nog zes races te gaan staat Vettel 112 punten voor op zijn naaste belager Fernando Alonso en moet dit tot 125 punten vergroten wil hij in Singapore zijn titel al kunnen verlengen. "We hebben nog even te gaan in het kampioenschap. Ik kijk niet naar de punten, de verschillen en de mogelijke scenario's. Zo lang we onze voorsprong blijven vergroten, doen we het goed. Dan zie ik verder wel hoe het afloopt. Ik bevind me in een sterke positie. Ik geloof ook dat we dat hebben verdiend door hard te werken en weinig fouten te maken," zei Vettel over de nachtrace die hem op 25 september wacht.

Max Payne 3-trailer eindelijk te bewonderen

Rockstar heeft de eerste trailer van Max Payne 3 eindelijk online gezet. In de trailer zien we Max zich opmaken voor een nieuw gevecht, maar dit in São Paolo.

Het verhaal van Max Payne 3 begint acht jaar na de gebeurtenissen van Max Payne 2. Max draagt ondertussen g​​een badge van de NYPD meer. Hij is verslaafd geraakt aan pijnstillers en is ook aan de drank. Ondertussen is Max een particuliere beveiligingconsultant geworden in de stad São Paolo in Brazilië, waar hij voor een rijke familie werkt.

Natuurlijk zou een Max Payne-game niet zonder bullet-time kunnen, dus we kunnen wederom in vertraging de tegenstanders beschieten. Ook de bullet-cam is terug, waarmee we de fatale kogel volgen die richting het slachtoffer gaat. Nieuwe dingen die we zien is dat tegenstanders reageren op waar ze geraakt zijn en we zullen dekking kunnen zoeken in vuurgevechten en van daaruit bullet-time starten. Veel actie dus en dat verwachten we ook van Max Payne.

Max Payne 3 komt uit in maart volgend jaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

Belegen

“Er zit iets op je kin, ma”, zegt jongste zoon tijdens het eten. Ik veeg met de rug van mijn hand langs het hele gebied dat als kin aangemerkt kan worden, plus aangrenzende delen. Voor de zekerheid. Man en kind keuren het resultaat. “Nu moet je op gaan passen”, lacht mijn man, “Als je kinderen dat tegen jou gaan zeggen, in plaats van andersom, word je serieus oud.” Hij heeft makkelijk kletsen. Hij loopt twee verjaardagen achter op mij.

Boom behoudt leiderstrui in Groot-BrittanniŽ

Raborenner Lars Boom is woensdag als tweede gefinisht in de vierde etappe van de Tour of Britain. De Brabander moest na 183,7 kilometer van Welshpool naar Caerphilly alleen de Noor Thor Hushovd van Garmin-Cervélo voor zich dulden. Hij blijft wel in het bezit van de leiderstrui, die hij dinsdag veroverde met zijn overwinning.

Door een heuvel in de finale streden ongeveer 25 renners om de dagzege. Boom wist de sprinters bijna opnieuw te verrassen, maar Hushovd bleek te sterk. De Noor verdedigt over anderhalve week zijn titel bij het WK in Kopenhagen.


Boom behoudt leiderstrui in Groot-Brittannië (Foto: Novum)

Sijsling en Rus onderuit in Challengers

Igor Sijsling heeft zich niet geplaatst voor de kwartfinales van het challengertoernooi in Istanbul. De Amsterdammer verloor woensdag in drie sets van Richard Berankis uit Litouwen met 7-6 (4), 5-7, 6-7 (2). Sijsling verspeelde in de tweede set een 3-0 voorsprong. Vorige week was de nummer 146 van de wereld nog de sterkste in Alphen aan den Rijn.

Arantxa Rus strandde in de tweede ronde van het ITF-toernooi in Ningbo. De nummer één van de plaatsingslijst verloor met 4-6, 6-0, 3-6 van de Chinese qualifier Yi-Fan Xu. Rus komt volgende week in actie bij het WTA-toernooi van Seoul.

Bibiane Schoofs wist wel door te dringen tot de kwartfinales in Zagreb. De speelster uit Ede rekende af met Maria Joao Koehler uit Portugal: 3-6, 7-6, 6-3. Bij de laatste acht neemt Schoofs het op tegen de als eerste geplaatste Kristina Barrois uit Duitsland.

[WK Rugby] Overzicht vierde speeldag

Vandaag was dag vier van het WK en er stonden drie wedstrijden op het programma. Canada, Georgië en Samoa moesten aantreden voor hun eerste wedstrijd van het toernooi. Tonga en Namibië gingen op zoek naar hun eerste punten en Schotland moet winnen om hoop te houden op een kwartfinale. Hieronder korte impressies van de wedstrijden, links naar de samenvattingen en de huidige stand.

(Poule A) Tonga - Canada
Tonga ging het veld op met de bedoeling om hun eerste punten te pakken na hun ruime verlies tegen Nieuw-Zeeland in de openingswedstrijd van het toernooi terwijl Canada hun eerste wedstrijd van het toernooi speelde. Tonga begon sterk en voerde de druk op op de verdediging van Canada maar toch was het Canada die na dertien minuten op voorsprong kwam door een try van Sinclair welke door Pritchard geconvert werd. Een penalty voor Canada, in de 26e minuut, bracht de stand op 0-10 en Tonga moest beginnen aan een inhaalrace. Vlak voor rust wist Tonga te scoren via een try van Piutau en een conversion van Marath waardoor de teams met 7-10 de kleedkamers opzochten. In de tweede helft kwam Tonga frisser naar buiten en met nog 15 minuten op de klok hadden zij de achterstand omgebogen naar een voorsprong van 20-13 maar toen was Canada weer aan de beurt. Met nog twee tries en één conversion zegevierde Canada: 20-25.
Samenvatting Tonga - Canada

Tonga:
Tries: Piutau(2)
Conversions: Morath(2)
Penalties: Morath(2)
Drop goals: -

Canada:
Tries: Sinclair, Carpenter, Mackenzie
Conversions: Pritchard(2)
Penalties: Pritchard(2)
Drop goals: -

(Poule B) Schotland - Georgië
In poule B namen Schotland en Georgië het tegen elkaar op en in een natte Rugby Park in Invercargill konden beide teams geen hoge ogen gooien. Schotland had al een overwinning tegen Roemenië op zak en begon met de wetenschap dat Georgië er alles aan zal doen om Schots balbezit te verstoren. Daar slaagde Georgië wel in maar waar ze niet in slaagden was zelf goed rugby spelen. Door dit slechte spel, en door de hoge foutenpercentage van de Schotten, kan met recht gesproken worden van de slechtste wedstrijd van het toernooi tot nu toe. De teams gingen rusten bij een 9-3 tussenstand waarbij geen try werd gescoord. De tweede helft was niet beter: Georgië was niet in staat om het Schotland echt moeilijk te maken en Schotland bleef onder de maat. Uiteindelijk werd het 15-6 voor Schotland.
Samenvatting Schotland - Georgië

Schotland:
Tries: -
Conversions: -
Penalties: Parks(4)
Drop goals: Parks

Georgië:
Tries: -
Conversions: -
Penalties: Kvirikashvili(2)
Drop goals: -

(Poule D) Samoa - Namibië
Voor Samoa is dit de eerste wedstrijd van het toernooi en ze komen in goede vorm: afgelopen zomer wisten zij nog van Australië te winnen in Sydney. Na de aftrap liet Samoa er ook geen gras over groeien en na minder dan drie minuten stond er al 7-0 op de scorebord. Samoa nam geen gas terug en na drie tries, twee conversions en twee penalties liepen zij uit naar een 25-0 ruststand. Vlak voor rust kreeg Paul Williams echter een gele kaart en hij mocht tien minuten op de bank plaatsnemen. Dit zorgde ervoor dat de momentum van Samoa enigszins werd gestopt en het duurde tot de 53e minuut voordat zij weer op stoom kwamen. Namibië kon er tot de 62e minuut weinig tegenover stellen maar toen was het eindelijk raak voor Danie van Wyk. Hij scoorde een mooie try voor Namibië maar dat bracht de achterstand slechts terug tot 42-5. Uiteindelijk wist Samoa te winnen met 49-12. Met zes tries haalden zij natuurlijk ook een bonuspunt wat van cruciaal belang kan zijn in poule D.
Samenvatting Samoa - Namibië

Samoa:
Tries: Fotuali'i, Tuilagi(3), Williams, Penalty try
Conversions: Pisi(2), Williams(3)
Penalties: Pisi(2), Williams
Drop goals: -

Namibië:
Tries: van Wyk, Kotze
Conversions: Kotze
Penalties: -
Drop goals: -

Stand Poule A:

# Land Gespeeld W G V Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Nieuw Zeeland 1 1 0 0 41 10 6 1 1 5
2. Frankrijk 1 1 0 0 47 21 6 2 1 5
3. Canada 1 1 0 0 25 20 3 2 0 4
4. Tonga 2 0 0 2 30 66 3 9 1 1
5. Japan 1 0 0 1 21 47 2 6 0 0

Stand Poule B:

# Land Gespeeld W G V Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Schotland 2 2 0 0 49 30 4 2 1 9
2. Engeland 1 1 0 0 13 9 1 0 0 4
3. Argentinië 1 0 0 1 9 13 0 1 1 1
4. Georgië 1 0 0 1 6 15 0 0 0 0
5. Roemenië 1 0 0 1 24 34 2 4 0 0

Stand Poule D:

# Land Gespeeld W G V Voor Tegen Tries voor Tries tegen Bonus Punten
1. Samoa 1 1 0 0 49 12 6 2 1 5
2. Fiji 1 1 0 0 49 25 6 2 1 5
3. Zuid-Afrika 1 1 0 0 17 16 2 1 0 4
4. Wales 1 0 0 1 16 17 1 2 1 1
5. Namibië 2 0 0 2 37 98 4 12 0 0

Vrij Nederland lanceert wegwijzer internetnieuws

Nieuwsconsumenten die online naar informatie zoeken, maar niet weten waar ze de betrouwbaarste bronnen kunnen vinden, kunnen binnenkort terecht bij een nieuwe gids. De Mediagids van Vrij Nederland moet dienen als wegwijzer op internet.

De redactie van het tijdchrift gaat onder meer aan de hand van de actualiteit nieuwsbronnen recenseren. Het kan daarbij gaan om een blog, tweet, artikel of zelfs fotoreeks. Naast deze 'bladwijzers bij het nieuws', worden in de gids ook columns opgenomen over nieuwe media.

De reden voor de lancering van de mediagids is de veranderende mediaconsumptie, meldt het weekblad woensdag. De consument zoekt en krijgt op internet nieuws waar en wanneer hij dat wil. De behoefte aan een wegwijzer die duidelijk maakt welke bronnen betrouwbaar zijn, is daarom des te groter, meent het tijdschrift.

Mensen die nieuws consumeren op internet kunnen via de site van Vrij Nederland en de opiniesite Sargasso hun eigen nieuwsbronnen aandragen. De eerste Mediagids verschijnt op 6 oktober.

Hoofddorp paar uur zonder stroom door brand

Een deel van Hoofddorp en omgeving heeft woensdagmiddag zonder elektriciteit gezeten. Dat gebeurde nadat brand was uitgebroken in een transformator, meldt netbeheerder Liander. Bij zo'n negentienduizend huishoudens viel de stroom uit.

Door een storing ontstond kortsluiting, wat leidde tot de brand. Alle huishoudens werden uit voorzorg van het net gehaald en daarna aangesloten op een andere transformator. Volgens een woordvoerder van de netbeheerder had de brandweer moeite om het vuur te blussen.

Rosenthal onderzoekt verbreding sancties SyriŽ

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) onderzoekt of de sancties tegen Syrië kunnen worden uitgebreid. Dat zei hij woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Hij denkt onder meer aan een verbod op het leveren van 'technische producten' aan het regime van president Assad. Ook wil hij de huidige sanctielijst van personen, bedrijven en banken verder uitbreiden. Inmiddels geldt ook een olie-embargo waardoor Syrië geen olie en olieproducten meer kan importeren.

En deze sancties beginnen hun vruchten af te werpen, zei Rosenthal. "We mogen enig optimisme hebben over de werking van de sancties." Er is 'geen reden' om te veronderstellen dat de bevolking te lijden heeft onder de maatregelen.

Ondertussen wordt de situatie in het land er niet beter op. "Het wordt er almaar slechter op. Het bloedvergieten duurt voort", zei de minister.

Hof schrapt celstraf ontuchtige masseur om ziekte

Een 66-jarige masseur hoeft toch niet de cel in voor seksueel misbruik van en ontucht met vier vrouwen. De man verblijft sinds 2008 in een zorginstelling vanwege een ernstige vorm van longemfyseem. Hij is daardoor 24 uur per dag afhankelijk van vloeibare zuurstof. De benodigde zorg wordt in de gevangenis niet geboden.

De rechtbank had de magnetiseur en reikitherapeut in 2008 veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf, maar het gerechtshof in Amsterdam bracht dat woensdag terug tot het betalen van schadevergoedingen aan de slachtoffers en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar.

De slachtoffers waren tussen 2005 en 2008 onder behandeling voor psychische problemen, deels veroorzaakt door seksueel misbruik in het verleden. De masseur heeft ernstig misbruik gemaakt van deze kwetsbaarheid, oordeelde het hof, dat de verklaring van de therapeut dat zijn seksuele handelingen moeten worden beschouwd als onderdeel van de behandeling niet serieus neemt.

Dat de verdachte nog steeds geen medeleven heeft getoond met de slachtoffers, betreuren de rechters van het hof.

Scheuren in TrackMania≤ Canyon

Nadeo heeft TrackMania² Canyon groen licht gegeven en het spel kan vanaf nu gekocht worden via de UbiShop en GamesPlanet voor € 19,99.

In deze racer scheur je over loopings, muren en schansen. De ontwikkelaar heeft voor een lage leerdrempel gekozen, want je bestuurt je auto met maar vier knoppen. Ontwerp je eigen parcoursen, auto's en scripts en deel deze met de rest van de community. Meer dan tweehonderd spelers kunnen tegelijkertijd op hetzelfde parcours racen, dus genoeg uitdaging om bovenaan die ranglijsten te zien komen.

Frankrijk wil steunplan Griekenland snel uitvoeren

Frankrijk wil dat het voorgestelde leningenpakket van 21 juli voor de redding van Griekenland snel wordt ingevoerd en president Nicolas Sarkozy zal dat woensdagmiddag bespreken in een conference call met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier George Papandreou van Griekenland.

"We moeten dit plan integraal, met alle partijen, invoeren en dit zal het doel zijn van het gesprek vandaag tussen de president, bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier", zegt de woordvoerder van de Franse regering, Valerie Pecresse, woensdag na een kabinetsvergadering.

Frankrijk is niet van plan om publieke uitspraken te doen na het telefoongesprek, zei Pecresse, die ook minister is van begrotingszaken.

Pecresse zei verder dat een uitgifte van eurozone-obligaties, door velen gezien als de meest radicale aanpak van de schuldenproblemen in de muntunie, alleen mogelijk is als alle lidstaten eerst hun overheidsfinanciën op orde hebben.

"Eurozone-obligaties zijn voor ons het einde van een proces van consolidatie in de eurozone, omdat het delen van schulden vereist dat ook het begrotingsbeleid van de landen naar elkaar toegroeit", zei de regeringswoordvoerder. Ze voegde eraan toe dat er een toenemende overeenstemming is onder eurozonelanden om de begrotingstekorten te beperken en om begrotingsregels door te voeren die regeringen zullen dwingen om hun uitgaven te beperken.

Pecresse benadrukte verder dat Franse banken gezond zijn en dat hun kredietratings zeer sterk blijven, zelfs nadat kredietbeoordelaar Moody's woensdag de ratings verlaagde van twee grote Franse banken - Crédit Agricole en Société Générale - en de derde grote Franse bank BNP Paribas op de nominatie voor een verlaging aanhield.

De Franse regering is vastbesloten om toe te zien op de inspanningen van de banken om hun kapitaal te versterken en zal de gezondheid van het Franse financiële systeem garanderen, zei Pecresse tenslotte nog.

NRC onderzoekt mogelijkheden ochtendkrant

NRC Handelsblad verschijnt binnenkort wellicht ook in de ochtend. Hoofdredacteur van de middagkrant Peter Vandermeersch schreef woensdag op zijn weblog dat de krant die mogelijkheid onderzoekt.

De ochtendeditie zou verschijnen naast nrc.next, die sinds maart 2006 elke ochtend in de schappen ligt. Met name de 'snelle pagina's' met het laatste nieuws van de twee toekomstige edities van NRC Handelsblad zouden gaan verschillen, omdat die pagina's 'voortdurend worden aangepast en ververst', schrijft Vandermeersch.

De hoofdredacteur opperde het idee van de NRC als ochtendkrant enkele weken geleden in zijn weblog. "Sommigen dreigen hun abonnement op NRC Handelsblad stante pede op te zeggen", schrijft hij nu. De krant ambieert nu dat de lezer de keuze krijgt.

Wanneer het plan gerealiseerd wordt, hangt af van de redactie en de mogelijkheden voor druk en distributie. De krant is hierover al in onderhandeling.

[CL] Blind: ''Kwartfinale nog wel eens mogelijk''

Technisch directeur van Ajax Danny Blind zegt in de laatste Voetbal International dat het behalen van de kwartfinale in de Champions League nog wel eens mogelijk kan zijn. Blind won als speler in 1995 met Ajax de Champions League.

Blind stelt eerst dat het lastig zal zijn om te overwinteren. ''Vooral de inbreng van de grote voetballanden zoals Engeland, Italië en Spanje, die allemaal drie of vier ploegen afvaardigen, zorgt ervoor dat het steeds moeilijker wordt te presteren in de Champions League. De groepen worden steeds sterker, dus is het lastig te overwinteren.''

Toch is het volgens de Ajacied mogelijk om een keer de kwartfinale te behalen, mits er een team opgebouwd kan worden. ''Het zou opzich wel mogelijk zijn nog eens de kwartfinale of heel misschien zelfs de halve finale te bereiken. Maar dan is het wel nodig dat we een elftal-in-groei langer bij elkaar kunnen houden. Spelers gaan steeds jonger weg uit Nederland, terwijl ze op een leeftijd van 22 of 23 jaar pas echt veel waarde voor een elftal hebben.''

Laatste poging voor Belgische formatie

In Brussel zijn de onderhandelaars van acht partijen bijeen voor een laatste poging om een nieuwe Belgische regering te vormen. De formatie, die al vijftien maanden duurt, zit muurvast. Koning Albert II is speciaal van vakantie teruggekeerd, meldt de VRT.

Formateur Elio di Rupo, die in mei werd aangesteld om een regering te vormen, zei dinsdagnacht dat het overleg muurvast zat. De leider van de Franstalige socialisten noemde de situatie 'zeer ernstig'.

"Ondanks alle geleverde inspanningen en een duidelijke vooruitgang op een aantal vlakken, zijn de onderhandelingen ernstig geblokkeerd. De houding van sommigen verbreekt het evenwicht dat onontbeerlijk is om een akkoord te bereiken", liet Di Rupo in een persbericht weten.

Woensdag rond 14.00 uur kwamen de acht partijen weer bijeen. Als het overleg op niets uitloopt, gooit Di Rupo mogelijk de handdoek in de ring, stelt de VRT.

Gevangenisimam Tilburg was veroordeelde extremist

In een Tilburgse gevangenis heeft eerder dit jaar enige tijd een man gewerkt die in Marokko ter dood is veroordeeld voor moorden op politieke tegenstanders. De 44-jarige Hasan B. werkte er als geestelijk verzorger in dienst van een uitzendbureau. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Medewerkers zouden deze zomer melding hebben gedaan van opruiend gedrag van B., maar volgens de woordvoerder zijn er bij de directie geen meldingen binnengekomen. "Er hebben zich geen incidenten voorgedaan", zegt hij. B. is vooraf gescreend door het ministerie. Ook daar kwamen geen bijzonderheden uit.

B. werd in juli opgepakt in Madrid. De veroordeling voor de moorden in Marokko dateert uit 1985. De Marokkaanse autoriteiten hebben om zijn uitlevering gevraagd.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) gaat onderzoeken of politiebestanden makkelijker kunnen worden ingezien als dat nodig is bij een screening. De regels voor de bescherming van persoonsgegevens laten dat nu nog niet toe.

Door N/Z-lijn verzakte panden weer opgevijzeld

De wevershuisjes die in 2008 verzakten door een lekkage bij werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn zijn weer bewoonbaar. Het gaat om woningen op en rond de Vijzelgracht in Amsterdam die na de verzakking in handen kwamen van de gemeente. Dat heeft de Dienst Noord/Zuidlijn woensdag laten weten.

Door de lekkage waren sommige panden 23 centimeter verzakt. Ze werden begin dit jaar eerst met twintig centimeter verhoogd. Hierna werden de scheuren en voegen hersteld en geschilderd. Ook werden drie keukens vervangen die onherstelbaar waren beschadigd door het stutwerk.

In totaal verzakten tien panden, met daarin vijftien woningen. De gemeente kocht zeven beschadigde panden. Vijf daarvan zijn opgevijzeld, de andere twee worden gebruikt door de Noord/Zuidlijn. Drie bewoners wilden geen afstand doen van hun huis. Met hen wordt nog overlegd over de restauratie.

De Noord/Zuidlijn zou volgens de eerste plannen een kleine anderhalf miljard euro kosten en dit jaar klaar zijn. De kosten zijn inmiddels opgelopen tot 3,1 miljard euro.

Bij het ondergrondse station in aanbouw op de Vijzelgracht wordt nu de onderste laag uitgegraven, meldde een woordvoerder woensdag. Ook is deels begonnen met het leggen van vloeren.

In oktober 2017 moeten de eerste metro's passagiers vervoeren.


Door N/Z-lijn verzakte panden weer opgevijzeld (Foto: Novum)

Een eenzame weg in Fallout: New Vegas

Bethesda heeft een trailer voor hun vierde DLC voor Fallout: New Vegas uitgegeven. In Lonesome Road kom je in contact met de originele Courier Six, Ulysses genaamd. Hij is diegene die de platinum chip niet wilde afleveren in het begin van het originele spel.

Ulysses belooft het antwoord te geven op de vraag waarom hij het pakketje niet aannam, maar alleen als jij, de speler, nog één keer de Divide ingaat. Jij mag zelf bepalen of je de taak op je neemt om naar het door aardbevingen en stormen geteisterde landschap te reizen.

Lonesome Road zal 20 september beschikbaar zijn via Xbox LIVE voor 800 Microsoftpunten, en op PlayStation Network en Steam voor €9.99.

Hutchinson wacht nieuwe knieoperatie

Atiba Hutchinson moet naar alle waarschijnlijkheid opnieuw geopereerd worden aan zijn knie. "En dan ben ik bang hem een tijdje kwijt te zijn", vertelde PSV-trainer Fred Rutten op de persconferentie in aanloop naar de Europa League-wedstrijd van donderdag tegen Legia Warschau.

Hutchinson werd eind juni voor het eerst aan zijn linkerknie geopereerd. PSV sprak toen de verwachting uit de Canadees zes weken kwijt te zijn. Tegen ADO maakte hij in augustus zijn rentree, maar onlangs speelden de problemen met zijn knie opnieuw op. Vorig seizoen was de verdedigende middenvelder bij PSV verzekerd van een basisplaats.

Tata Steel IJmuiden schrapt 1000 banen

Tata Steel in IJmuiden schrapt de komende vier jaar 1000 voltijdbanen, waarvan 900 van eigen medewerkers. Het is de bedoeling dit te doen zonder gedwongen ontslagen. Dit heeft het staalbedrijf woensdag bekendgemaakt.

De banenreductie maakt deel uit van een nieuw, aangescherpt verbeterprogramma voor de komende jaren. De vermindering van banen zal worden opgevangen door natuurlijk verloop, het beperken van de instroom, individuele regelingen en het begeleiden van werk naar werk.

Tata Steel IJmuiden schrapt 1000 banen
Tata Steel IJmuiden schrapt 1000 banen (Foto: ANP)

Plan je build in Diablo III

Blizzard Entertainment heeft hun Diablo III-site een flinke update gegeven. Lees je helemaal bij met de nieuwe features en skills, maar nog leuker, ga je build alvast plannen!

Je kunt met de Skill Calculator nu al aan de gang om te kijken welke effecten er komen door verschillende runes van verschillende sterkte in een basisvaardigheid te stoppen. Hieraan zie je meteen dat de mogelijkheden nog talrijker zijn dan in Diablo 2, waarin al veel geëxperimenteerd kon worden met builds. Je kunt je zelfbedachte build makkelijk op Facebook of Twitter delen met de rest van de wereld, want je krijgt een unieke url die wijst naar jouw bedachte creatie.

Nu nog wachten op de game, maar dat is het bekende verhaal van de studio: het komt uit wanneer het klaar is.

Runes

TweeŽnhalf jaar geŽist voor dodelijke discoruzie

Een 20-jarige inwoner van het Friese Damwoude verdwijnt als het aan justitie ligt tweeënhalf jaar achter de tralies. Hij is volgens het OM degene die vorig jaar april de 16-jarige Redmar Smedema uit Burgum in een Friese disco de klap tegen zijn slaap verkocht die hem fataal werd. Tegen twee dorpsgenoten werd een halfjaar cel geëist.

Verschillende getuigen hebben verklaard dat de groep op de avond van de fatale mishandeling wild aan het hossen en springen was op de dansvloer van de discotheek in Noardburgum. Ze botsten tegen omstanders aan en sommigen kregen klappen. De mishandeling van Smedema door ten minste drie van hen is gezien door getuigen.

Het slachtoffer gaf later op de avond aan dat hij zich niet goed voelde. Hij werd onderzocht door ambulancepersoneel, maar er leek niets met hem aan de hand te zijn. Toen de Burgumer later die nacht door vrienden naar huis werd gebracht, werd hij slap en begon hij wartaal uit te slaan.

Hij werd met spoed overgebracht naar het UMCG in Groningen, waar hij een paar uur later overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij bleek een schedelbreuk en een hersenbloeding te hebben opgelopen.

In de zaak zijn nog drie verdachten. Tegen hen wordt het minderjarigenstrafrecht toegepast. Ze hoorden onder meer werkstraffen van tweehonderd uur tegen zich eisen.

De zaak wordt afgerond op 20 september. De rechter doet naar verwachting twee weken later uitspraak.

21 tips over Edese roofmoord na Opsporing Verzocht

Bij de politie zijn 21 tips binnengekomen over een fatale woningoverval die begin dit jaar plaatsvond in Ede. Het programma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan het incident, waarbij een 59-jarige man om het leven kwam. De tips moeten nog op bruikbaarheid worden onderzocht, meldt de politie woensdag.

In de nacht van 11 op 12 januari drongen twee mannen een huis aan de Stationsweg binnen. In de woning ontstond een worsteling, waarbij de bewoner overleed. De inbrekers maakten geld en sieraden buit.

De politie heeft na de uitzending ook namen van mogelijke betrokkenen binnengekregen. Alle tips worden nagetrokken.

Zumba Fitness blijkt voldoende voor winst

Dankzij drie miljoen verkochte exemplaren van Zumba Fitness maakt uitgever Majesco 600 duizend euro winst. In het derde kwartaal van het financiële jaar draaide de uitgever vorig jaar nog een verlies van 1,2 miljoen euro. Dat blijkt uit de financiële rapportage van de uitgever.

Over het gehele jaar was het verlies van Majesco vorig jaar ruim anderhalf miljoen euro. Het jaar daarvoor dook het bedrijf zelfs vijf miljoen euro in de rode cijfers. De fitnessgame voor de Nintendo Wii, Xbox 360 en PlayStation 3 lijkt de uitgever uit de slop te trekken. Ook in de voorgaande twee kwartalen draaide de uitgever winst, mede dankzij het succes van Zumba Fitness.

De fitnessgame was enkele weken lang de meest verkochte game in het Verenigd Koninkrijk. Met het succes van Zumba Fitness richt het bedrijf zich meer op fitness- en gezelschapsspellen. Dit najaar staan onder meer het worstelspel Hulk Hogan's Main Event en Twister Mania, gebaseerd op het gezelschapsspel, in de planning.


Zumba Fitness blijkt voldoende voor winst

Advocaten betogen tegen hogere proceskosten

Enkele honderden advocaten, van wie velen in toga, zijn woensdag naar het Plein in Den Haag gekomen voor een demonstratie tegen de bezuinigingen op de rechtshulp en het verhogen van de kosten die zijn gemoeid met het beginnen van een rechtszaak. Behalve advocaten zijn ook notarissen en deurwaarders vertegenwoordigd.

Deken Jan Loorbach van de Nederlandse Orde van Advocaten overhandigde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op de demonstratie een petitie die door ruim twaalfduizend mensen is ondertekend. Daarin wordt de minister opgeroepen af te zien van de verhoging van de zogeheten griffierechten.

Opstelten zei dat er aan de hoogte van de bedragen misschien nog wel iets te sleutelen valt, maar dat hij de totale bezuiniging van 240 miljoen euro moet halen. Tegelijkertijd beloofde hij ervoor te zorgen dat de toegang tot de rechter in stand blijft. Voor veel groepen zijn er compensatieregelingen, zei Opstelten.


Advocaten betogen tegen hogere proceskosten (Foto: Novum)

The Game: 50 Cent is homo

The Game zegt dat 50 Cent homo is. De rapper, die al jaren met 50 Cent in de clinch ligt, haalde vorige week al het nieuws door te zeggen dat veel rappers niet voor hun seksuele geaardheid uitkomen. "50 Cent is homo en dat is geen probleem", twittert The Game nu.

Om te benadrukken dat hij niet homofoob is laat hij weten niks tegen homo's te hebben. "Als je homo bent, ben je homo. Geen probleem. Ik vind de muziek van Elton John geweldig."

"Game heeft niets tegen homoseksuele mensen", gaat de 31-jarige rapper door. "Game heeft een probleem met mensen die net doen alsof ze geen homo zijn."

50 Cent liet in 2005 weten dat hij het niet loyaal vond van zijn collega The Game dat hij hem niet steunde in zijn ruzies met andere rappers. Ook beweert 50 Cent dat hij zes nummers heeft geschreven van het album van The Game. Die ontkent dat.

Meer bewijs van fouten BP bij Deepwater Horizon

Een wetenschapper werkzaam bij het olieconcern BP heeft op de dag van de explosie op het boorplatform Deepwater Horizon een voorraad aardgas ontdekt die mogelijk een rol heeft gespeeld bij de olieramp in de Golf van Mexico. BP heeft deze bevindingen echter een jaar verborgen gehouden voor de onderzoekers van de Amerikaanse regering. Dat blijkt uit interviews en documenten die het persbureau Associated Press in handen heeft gekregen.

In haar getuigenverklaring twee maanden geleden zei Galina Skripnikova, een expert op het gebied van petrofysica, een zandlaag te hebben gevonden met gas erin. Deze zandlaag bevond zich 91 meter hoger dan wat volgens BP het ondiepste punt was waar zich aardgas bevond.

De diepte van olie en gas is een cruciale factor bij het boren omdat op basis daarvan wordt bepaald hoeveel cement een bedrijf moet gebruiken om een boorput correct af te sluiten. De bovenkant van de cementlaag moet zich volgens de Amerikaanse toezichthouder voor olieboringen BOEMRE 152 meter boven de ondiepste gas- of olievoorraad bevinden. Dit zou betekenen dat de bovenkant van de door BP gestorte cementlaag te diep lag.

Halliburton, de onderaannemer die het cement leverde aan BP, spande onlangs een rechtszaak aan tegen het oliebedrijf. Halliburton is van mening dat de getuigenis van Skripnikova bewijst dat BP voor de explosie op de hoogte was van de zandlaag en daarom het ontwerp voor de boorput had moeten herzien. BP ontkent de aantijgingen van Halliburton.

Skripnikova analyseert voor BP data om de diepte van en details over olie- en gasvoorraden vast te stellen. Deze informatie wordt weer gebruikt voor 'tijdelijke achterlating', waarbij een boorput tijdelijk wordt afgesloten om later weer in gebruik te worden genomen.

Gebaseerd op de oorspronkelijke informatie gingen Amerikaanse toezichthouders akkoord met de plannen voor de boorput, waarin de top van de cementlaag was vastgesteld op 5273 meter onder het wateroppervlak. Het cement werd 19 april, de dag voor de explosie, de put in gepompt.

Nadat Skripnikova was teruggekeerd van het boorplatform keek ze samen met haar collega's opnieuw naar hun analyse en op de dag van de explosie ondekte ze de hoger gelegen gasvoorraad. Op basis van deze nieuwe informatie had de bovenkant van de cementlaag op 5181 meter moeten liggen.

Skripnikova zei haar bevindingen niet te hebben doorgespeeld aan de technici op Deepwater Horizon, en ook niemand te hebben gewaarschuwd om te wachten met het afsluiten van de put. Skripnikova zei in haar getuigenis dat ze dacht dat de informatie zich vanzelf een weg naar de leidinggevenden binnen BP zou vinden. BP had op dat moment al omgerekend 44 miljoen euro meer uitgegeven dan oorspronkelijk was begroot. Het werk staken en nieuwe plannen voor het cement maken zou nog eens miljoenen extra hebben gekost.

Op een later moment in haar getuigenis leek Skripnikova terug te krabbelen en zei ze de nieuwe bevindingen pas de dag na de explosie met haar collega's te hebben besproken. "Geloof jij dat BP zich aan de bestaande regels heeft gehouden bij het storten van het cement?", vroeg een advocaat aan Skripnikova. "Ik weet het niet", antwoordde ze.

Voor haar getuigenis zijn de bevindingen van Skripnikova nooit doorgespeeld aan toezichthouders of aan een van de vele instanties die onderzoek hebben gedaan naar de ramp met Deepwater Horizon.

Ze is nooit gehoord door de presidentiële commissie. Haar naam en haar bevindingen stonden niet in een onderzoeksrapport van BP dat in september uitkwam. En ze is niet ondervraagd door een gezamenlijk onderzoekspanel van de Amerikaanse kustwacht en BOEMRE. Het rapport van dit panel komt wellicht woensdag al uit.

BP heeft dinsdag een brief getoond die het bedrijf op 30 oktober 2010 aan de presidentiële commissie stuurde. In de brief beloofde BP de commissie nieuwe rapporten toe te sturen naarmate het onderzoek vorderde.

Een van de leden van de commissie, die maanden geleden een rapport uitbracht en zich in januari ophief, zei dat BP de bevindingen van Skripnikova nooit met de commissie heeft gedeeld. Volgens het commissielid, dat anoniem wenste te blijven, heeft een onafhankelijk petrofysicus die de beschikbare data bestudeerde voor de commissie nooit zorgen geuit over ondiepe gasvoorraden.

Een woordvoerster van BOEMRE wilde niet zeggen in hoeverre de bevindingen van Skripnikova het rapport van BOEMRE en de kustwacht zullen beïnvloeden. Het ministerie van justitie, dat een eigen onderzoek heeft lopen naar de olieramp, wilde geen commentaar geven.

Sommige experts menen dat de fout een rol heeft gespeeld bij de ramp. Anderen denken dat de ramp zich ook had voltrokken als het cement wel tot de correcte diepte was gestort. Eerder werden al het verkeerd interpreteren van data, de niet-werkende afsluitklep op de boorput en menselijke tekortkomingen genoemd als oorzaken voor de ramp.

Het enige waar de deskundigen het over eens lijken te zijn is dat BP eerder aan de bel had moeten trekken. "Ik denk niet dat iemand daar wist waar ze mee bezig waren. Want als ze het hadden geweten, hadden ze de werkzaamheden wel gestaakt", aldus hoogleraar bouwkunde Satish Nagarajaiah.

Bob Bea, een hoogleraar bouwkunde aan de Universiteit van Californië die tientallen jaren heeft gewerkt op en onderzoek heeft verricht naar booreilanden, sprak naar aanleiding van de verklaring van Skripnikova over de zoveelste 'ernstige tekortkoming'. Volgens Bea kan het ondiepe gas zich een weg hebben gebaand door groeven in het cement en de cementlaag hebben verzwakt.

Zo'n verzwakking zou zijn opgemerkt door BP als het bedrijf de hechtheid van het cement had getest. BP liet deze test echter achterwege. Daarnaast heeft BP het cement niet lang genoeg uit laten harden. "Het zou uitzonderlijk zijn geweest als dat cement naar behoren had gefunctioneerd", aldus Bea.


Meer bewijs van fouten BP bij Deepwater Horizon (Foto: Novum)

Regels voor transseksuelen versoepeld

Transseksuelen kunnen in de toekomst gemakkelijker het geslacht op hun officiële papieren laten wijzigen. Zij hoeven niet langer eerst onder het mes te gaan om van geslacht te veranderen. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag heeft gepubliceerd. Het Transgender Netwerk Nederland gaat het voorstel niet ver genoeg.

Nu kunnen transgenders hun geslacht op papier pas laten wijzigen als de testikels of de baarmoeder zijn verwijderd. De wachtlijsten voor dergelijke operaties zijn echter lang. Ook wordt er geen rekening gehouden met transgenders die geen operatie willen ondergaan. Human Rights Watch trok daarom eerder deze week aan de bel.

In de toekomst is het voldoende als een rechter en een deskundige vaststellen dat echt sprake is van een 'diep verlangen een persoon van het andere geslacht te zijn'. Is dat het geval, dan kan de geboorteakte worden gewijzigd, en in het verlengde daarvan andere papieren zoals het paspoort en diploma's.

Belangenvereniging Transgender Netwerk Nederland (TNN) is niet tevreden over het voorstel van Teeven. "We zaten al sinds 2009 op deze wetswijziging te wachten. Bovendien lost het een aantal problemen niet op", reageerde voorzitter Caroline van de Lagemaat op Radio 1.

TNN vindt dat mensen zelf het recht zouden moeten hebben om aan te geven wie ze zijn, zonder dat daar medische specialisten of een rechter aan te pas zouden hoeven komen. Volgens Van de Lagemaat is bijvoorbeeld in Spanje en Groot-Brittannië geen medisch oordeel nodig. Ze noemt de kwestie een mensenrechtenprobleem.

Transgenders lopen volgens TNN continu tegen problemen aan als de papieren niet in orde zijn. Volgens Van de Lagemaat is niets gênanter dan continu met het verkeerde geslacht te worden aangesproken. "Mensen die denken: ik moet toch een man zien, omdat dat toevallig in de papieren staat, maar dan zit er een vrouw in de wachtkamer."


Regels voor transseksuelen versoepeld (Foto: Novum)

NAVO: 27 doden bij aanslag Kabul

Bij de aanslag op de ambassadewijk in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 27 mensen omgekomen, onder wie Afghaanse agenten, burgers en militanten. Dat heeft generaal John Allen, de hoogste commandant van de NAVO- en Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan, woensdag gezegd. Aan de vuurgevechten tussen militanten en Afghaanse veiligheidstroepen kwam woensdag na twintig uur een einde.

Onder de doden zijn elf Afghaanse burgers, onder wie veel kinderen, en vijf agenten, aldus Allen. Er kwamen ook elf strijders om. Zeven van hen werden gedood door veiligheidstroepen en vier kwamen om toen ze een zelfmoordaanslag pleegden.

De Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan Ryan Crocker zei woensdag dat de aanval het werk was van het Haqqani-netwerk, dat in Pakistan zetelt. De aanval heeft geen gevolgen voor de overdracht van veiligheidstaken van de NAVO aan de Afghaanse veiligheidstroepen, aldus Crocker. Het Haqqani-netwerk heeft banden met de Taliban en Al-Qaida.

Alarm na olielekkage vliegtuig Eindhoven Airport

Een passagiersvliegtuig van Transavia heeft woensdagmiddag de start afgebroken nadat rook was ontstaan bij het opstarten van de motoren. Er werd direct groot alarm geslagen. Het toestel, een Boeing 737, was op weg naar het Spaanse Palma de Mallorca, meldt de gemeente Eindhoven.

Het toestel van Transavia kwam in de problemen tijdens het taxiën. De rook ontstond bij het opstarten van de motoren. Het toestel is daarna teruggegaan naar de gate, zegt een woordvoerder van Transavia. Volgens de gemeente gaat het om een olielekkage.

Op het moment dat de rook ontstond waren 190 mensen aan boord, onder wie vijf bemanningsleden. De passagiers zijn toegesproken door de gezagvoerder en zijn uit het vliegtuig gehaald. Er zou geen sprake van paniek zijn geweest. Hoewel het toestel enige tijd stilstond op de landingsbaan, had het overige vliegverkeer geen last van het incident.

De passagiers wachten nu in de vertrekhal totdat het vliegtuig alsnog naar Spanje kan vliegen. Technici zijn bezig om het vliegtuig te repareren. "Er moeten een aantal dingen worden vervangen", aldus Transavia. Hoe lang dat duurt, is niet duidelijk.

Carvalho jaar geschorst voor Portugees elftal

De Portugese voetbalbond heeft verdediger Ricardo Carvalho van Real Madrid voor een jaar geschorst voor de nationale ploeg wegens 'werkweigering'. Ook hoeft de 33-jarige routinier niet op een premie te rekenen indien Portugal zich plaatst voor het EK in de zomer van 2012.

Carvalho verliet twee weken geleden boos het spelershotel toen hij van bondscoach Paulo Bento te horen had gekregen dat hij bij het EK-kwalificatieduel met Cyprus op de bank moest beginnen. Daarop noemde de nationale keuzeheer de 75-voudige international een deserteur.

Ricardo Carvalho jaar geschorst voor Portugal
Ricardo Carvalho jaar geschorst voor Portugal (Foto: ANP)

Isaksson in botsing met Sinouh

Andreas Isaksson is op de training van PSV vandaag na een borsing met Khalid Sinouh geblesseerd geraakt. De Zweed liep een kwetsuur op aan zijn bovenbeen.

Het is onzeker geworden of hij deel uitmaakt van de selectie van PSV voor de thuiswedstrijd in de Europa League tegen Legia Warschau. Mocht Isaksson niet op tijd fit zijn, dan neemt Sinouh zijn plek op de bank in.

Afgelopen zondag tegen VVV-Venlo moest Isaksson zijn plek in het doel afstaan aan nieuwkomer Przemyslaw Tyton.

Gebreselassie aan start Zevenheuvelenloop

Hardlooplegende Haile Gebreselassie zal 20 november meedoen aan de Zevenheuvelenloop. Dit heeft de organisatie van de wedstrijd over 15 kilometer bij Nijmegen bekendgemaakt.

Het is voor de vierde maal dat de Ethiopische atleet mee zal doen. In 1994 stond hij er voor het eerst aan de start. Gebreselassie is meervoudig olympisch- en wereldkampioen. Daarnaast vestigde hij 27 keer een wereldrecord waaronder die op de marathon.

Nederlands schip breekt in tweeŽn in Duitsland

Een Nederlands binnenschip is in tweeën gebroken op de Duitse rivier de Hunte in de deelstaat Nedersaksen. Het schip blokkeert de rivier volledig. Dat melden Duitse media. Niemand raakte gewond. Er zou geen gevaar zijn voor het milieu. De berging duurt vermoedelijk meer dan een week. Het beroepsverkeer loopt twee dagen vertraging op.

Het schip, de Janine, was volgens de Duitse waterautoriteiten dinsdagavond door onbekende oorzaak met de boeg vast komen te zitten in de oever van de Hunte, een zijrivier van de Weser. Door de stroming kwam het schip dwars te liggen en kwam het met zijn achterkant tegen de andere oever van de rivier.

Toen het water daalde zou het 85 meter lange schip in de lucht hebben gehangen. Daardoor kon het vrachtschip de lading erts van duizend ton niet meer dragen en brak het in tweeën. De opvarenden, de schipper en twee familieleden, wisten het schip op tijd te verlaten en aan wal te komen. De hoogte van de schade is onbekend.

De bergingsoperatie die op gang moet komen is omvangrijk. Eerst moet de lading vanaf het water geborgen worden, daarna de beide delen van het schip. Een woordvoerder van de Duitse autoriteiten noemde de berging een 'mammoetopgave'.

Rosenthal gispt PVV om aap-uitspraak Turkije

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) neemt afstand van een uitspraak van gedoogpartij PVV over de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. "De islamitische aap is weer eens uit de mouw gekomen. Hij zetelt ditmaal in Ankara en hij heet Erdogan", zei Kamerlid Raymond de Roon (PVV) dinsdag tijdens het vragenuurtje over de oorlogsretoriek van de Turkse premier richting Israël.

Volgens fractieleider Alexander Pechtold (D66) noemt hij een bevriend staatshoofd hiermee een aap, zo zei hij woensdag tijdens een overleg over Syrië. Hij eiste dat het kabinet hiervan afstand zou nemen. Ook de regeringspartijen VVD en CDA vielen over deze 'ongepaste uitspraak', evenals de PvdA.

Rosenthal nam afstand van de bewoordingen van De Roon. Hij sprak van een 'misplaatste metafoor'. Omdat het een metafoor betrof, heeft hij er dinsdag niet meteen op gereageerd, antwoordde hij Pechtold. Die vond dat het kabinet meteen afstand had moeten nemen van De Roons woorden, omdat die verkeerd kunnen worden uitgelegd in het buitenland.

De Roon zei in een reactie dat hij Erdogan geen aap heeft genoemd. Zijn opmerking was 'spreekwoordelijk bedoeld', omdat het beleid van de Turkse premier volgens hem voortkomt uit zijn islamitische achtergrond. "Ik vind dat ik niets heb miszegd. Ik heb Erdogan niet willen beledigen", aldus De Roon.

Catherine komt naar Europa in Q1 2012

Op de Tokyo Game Show, wat toch echt een Japanse gamebeurs is, is een aankondiging gedaan voor Europa. Catherine, de puzzelgame/social-sim zal naar Europa komen. Waar in de rest van de wereld de game wordt uitgegeven door Atlus, zal begin 2012 Deep Silver Catherine naar Europa brengen.

Catherine draait om een jongen die Vincent heet en na een leuke ontmoeting met een bijzondere dame nachtmerries gaat krijgen. Deze nachtmerries zijn dodelijk en Vincent moet er alles aan doen om te blijven leven. Het spel verscheen in januari al in Japan en afgelopen zomer verscheen deze in Amerika.

Catherine

Man met bijl richt bloedbad aan in China

Een geestelijk gestoorde man met een bijl heeft in Gongyi, in de Chinese provincie Henan, een bloedbad aangericht. Hij hakte willekeurig in op volwassenen en kinderen, met zes doden tot gevolg. Dat heeft een woordvoerster van het stadsbestuur woensdag gezegd. Onder de doden zijn twee kinderen.

Getuigen identificeerden de dader, die door de politie in hechtenis is genomen, als een geesteszieke boer uit de omgeving.

Sinds begin 2010 is China herhaaldelijk opgeschrikt door aanvallen op scholen, bejaardentehuizen en op straat, vaak gepleegd door geesteszieke personen, die gewapend met een mes of een anderszins scherp voorwerp, in totaal tientallen mensen van het leven beroofden.

[MotoGP] GP Duitsland in gevaar

De Grote Prijs van Duitsland in de MotoGP is in gevaar. Op de voorlopige kalender van volgend jaar staat de race gepland voor 8 juli, maar er is vooralsnog geen circuit voorhanden.

De Sachsenring, waar normaal gesproken de Grote Prijs wordt gereden, is niet meer beschikbaar omdat het circuit de hoge kosten niet meer kan verantwoorden.

De TT van Assen staat wel gewoon op de kalender. De TT zal in 2012 plaatsvinden op zaterdag 30 juni.

KNVB zet Barendrecht uit bekertoernooi

Amateurclub BVV Barendrecht is door de KNVB uit het bekertoernooi gezet. De Zuid-Hollandse vereniging heeft in de eerste ronde van het toernooi tegen FC Hilversum een niet-speelgerechtigde speler opgesteld.

Voormalig speler van NAC en FC Den Bosch Marvin van der Pluijm bleek door een administratieve fout bij de overschrijving niet speelgerechtigd te zijn. Hij speelde toch mee in het bekerduel, waarna de aanklager besloot de uitslag van het duel ongeldig te verklaren en de club uit het toernooi te halen.

FC Hilversum, dat de wedstrijd op 24 augustus verloor, neemt de plaats in van de Topklasser. De Gooise club ontvangt volgende week woensdag in de tweede ronde van het bekertoernooi in eigen huis eredivisionist RKC Waalwijk.

VS doodsbang voor Grieks bankroet

Amerika is doodsbang dat Griekenland failliet gaat. Als het Zuid-Europese land bankroet gaat, zullen credit default swaps (CDS) op Griekenland uitbetaald moeten worden, en die kredietverzekeringen komen met name uit de VS. Dit verklapte de Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn dinsdag in Nieuwsuur.

Dit is ook de reden waarom de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner vrijdag aanschuift bij de EU-top van de ministers van Financiën, wat zeer ongebruikelijk en nieuw is. "Geithner zal willen dat Europa belastinggeld in Griekenland blijft pompen, zodat de Grieken schulden blijven afbetalen. Als ze failliet gaan treden de credit default swaps in werking. Die komen vooral uit de VS", aldus Sinn.

De topeconoom noemt als voorbeeld verzekeraar AIG (American International Group) die dan flink in de buidel zal moeten tasten. Zo veel, dat het financieel weer ondersteuning nodig zal hebben van Amerikaans belastinggeld. Sinn: "Dat bedrijf is vrijwel failliet en moet dan door de VS worden gered. Men heeft zich verzekerd tegen een faillissement en nu wil de VS geen faillissement, omdat ze niet willen uitbetalen."

Volgens Sinn is een bankroet van Griekenland de goedkoopste oplossing voor landen als Duitsland en Nederland. Het bankroet zou landen als Spanje en Italië niet meetrekken in zijn val. Portugal mogelijk wel, waarschuwt de Duitser. "Duitsland en Nederland hoeven dan alleen hun banken met belangen in Griekenland te ondersteunen en daarmee is de kous af", zegt Sinn.


VS doodsbang voor Grieks bankroet (Interview Hans-Werner Sinn vanaf 7:00)

Man in rolstoel geslagen en omvergeduwd

Drie mannen hebben woensdagnacht in Den Haag een man in een rolstoel op zijn hoofd geslagen en omvergeduwd. De politie spreekt van 'lafhartig geweld'.

De man liet zijn hulphond rond 02.00 uur uit op de Lau Mazirellaan toen hij drie licht getinte mannen zag lopen. Een van de mannen zou zonder aanleiding zijn hond hebben geschopt. Die begon luidkeels te janken, waarop de invalide man de hond te hulp wilde komen. Hij werd echter geslagen en met rolstoel en al omvergeduwd.

De gehandicapte raakte gewond aan zijn hoofd en liep diverse kneuzingen op. De politie laat weten getuigen van het voorval te zoeken.

Ambulance rijdt in op menigte

Bij een ernstig verkeersongeluk in Liberia zijn dinsdagavond zeker elf mensen om het leven gekomen en velen gewond geraakt. Een ambulance reed in het westelijke stadje Vonzula vol in op een groep mensen die al de hele dag stonden te wachten om een glimp op te vangen van een bezoekende presidentskandidaat, zeiden de politie en het regionale bestuur woensdag.

De oorzaak van het ongeluk is niet bekend, de politie wilde verder geen details geven.

Vijftien kandidaten dingen in oktober mee naar het presidentschap van Liberia, dat momenteel in handen is van Ellen Johnson Sirleaf.

Recherche onderzoekt Tristan-bestand nog

De rijksrecherche doet nog onderzoek naar een zoekgeraakt computerbestand over Tristan van der V. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Het pdf-bestand kan licht werpen op de manier waarop Tristan van der V., die in april zes mensen en zichzelf doodschoot in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, een wapenvergunning heeft gekregen. De rijksrecherche heeft eerder geconstateerd dat het bestand er niet meer is, maar werkt naar nu blijkt toch nog aan een reconstructie van wat er is gebeurd met het pdf-document.

In juli werd al bekend dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een nieuwe poging ging doen om het bestand te vinden. Dit onderzoek loopt nog, meldt Opstelten.

Het bestand was een bijlage bij een interne mail van de politie uit 2008. Die e-mail was gericht aan de politiemedewerker die de aanvraag van Van der V. voor een wapenvergunning moest beoordelen. Er zou mogelijk informatie in staan over de psychische gesteldheid van Van der V.

Van der V. was in 2006 opgenomen geweest in een inrichting. Desondanks heeft hij een wapenvergunning gekregen. Het bestand zou duidelijk kunnen maken wie er bij de politie in de fout is gegaan.

Yolanthe niet meer alleen voor TROS aan de slag

Yolanthe Sneijder-Cabau en de TROS gaan minder intensief samenwerken. De voetbalvrouw werkt vanaf oktober niet meer exclusief voor de grootste familie van Nederland. Dat heeft het management van Yolanthe woensdag bekendgemaakt.

Sneijder-Cabau hoopt haar horizon te kunnen verbreden. Vorige week tekende ze bij een Amerikaans management. Maar volgens haar woordvoerder betekent dat niet dat ze niet meer in Nederland werkt. "Yolanthe heeft deze keuze gemaakt omdat ze zich meer wil gaan focussen op andere werkzaamheden", verklaart haar manager.

"Ik ben de TROS heel dankbaar voor de afgelopen fantastische jaren en mede dankzij hun steun zet ik met een goed gevoel de volgende stap in mijn carrière", licht Yolanthe haar besluit toe.

TROS-directeur Peter Kuipers laat weten dat de deur altijd openstaat voor de voetbalvrouw. "We respecteren haar beslissing om niet meer exclusief voor de TROS te werken, maar ze blijft in de toekomst altijd welkom om programma's voor ons te presenteren."

Yolanthe was vanaf begin 2008 een van de gezichten van de TROS. Voor de omroep presenteerde de 26-jarige programma's als Twinzz, Te Leuk om Waar te Zijn en Het Perfecte Plaatje. Ook presenteerde Yolanthe jaarlijks het Nationaal Songfestival en maakte ze een documentaire over missverkiezingen, Miss Yolanthe. Dit jaar was ze nog te zien in Yolanthe op 3, een jongerenversie van Ivo Niehes TROS TV Show.

De programma's die Yolanthe presenteerde waren vaak geen kijkcijferkanonnen. Twinzz, Te Leuk om Waar te Zijn en Het Perfecte Plaatje flopten en ook Miss Yolanthe kon maar weinig kijkers boeien. Yolanthe op 3 deed het iets beter, maar kwam nooit in de buurt van de TROS TV Show.

Ondanks de matige kijkcijfers won Yolanthe in 2008 de eerste Televizier Talent Award. Die onderscheiding wordt sindsdien elk jaar tijdens het Gouden Televizier Ring Gala uitgereikt aan aanstormend tv-talent.

Experiment met asielzoekers mislukt

Een proefproject dat moest voorkomen dat jonge asielzoekers in de illegaliteit terecht zouden komen, wordt stopgezet. Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) woensdag laten weten.

Het project liep in twintig gemeenten en moest ervoor zorgen dat uitgeprocedeerde asielzoekers die als minderjarige zonder ouders naar Nederland waren gekomen, niet op straat belandden. In plaats daarvan moesten deze zogenaamde AMA's (alleenstaande minderjarige asielzoekers) terugkeren naar hun land van herkomst of alsnog een verblijfsvergunning krijgen.

Na anderhalf jaar zitten te veel jongeren (65 procent) nog in het project en zijn er te weinig (18 procent) vertrokken. Minister Leers spreekt van beperkte resultaten en trekt daarom de stekker uit het experiment, dat vijf miljoen euro heeft gekost.

Besiktas roept fans op rustig te blijven

Besiktas heeft zijn fans gemaand tot kalmte in de aanloop naar de Europa Leaguewedstrijd tegen het Israëlische Maccabi Tel Aviv. Fans van de Turkse club dreigen morgen in Istanbul met protestacties, waaronder het bestormen van het speelveld.

In een verklaring roept Besiktas de fans op de supporters van de bezoekers uit Tel Aviv gastvrij te ontvangen. De UEFA heeft aangegeven de club te straffen bij eventuele ongeregeldheden.

De stemming tussen Turkije en Israël is sinds vorig jaar tot een nulpunt gedaald. Toen vielen Israëlische commando's een internationaal hulpkonvooi met goederen voor Gaza aan. Daarbij kwamen negen Turkse activisten om het leven. Tot op de dag van vandaag weigert Israël excuses te maken voor deze aanval.

Ferguson vergelijkt Rooney met Pelť

Sir Alex Ferguson vindt dat het spel van Wayne Rooney te vergelijken is met dat van de Braziliaanse legende Pelé.

Manchester United neemt het in de Champions League op tegen Benfica. In de aanloop naar het duel maakte hij de vergelijking tussen Rooney en Pelé. "Er zijn duidelijke overeenkomsten in hun fysiek, snelheid en vastberadenheid", zegt de trainer tegen Sky Sports.

"Rooney is nooit bang om de duels aan te gaan en heeft daarnaast ook nog een uitstekend uithoudingsvermogen", vervolgt Ferguson. "Dit zijn eigenschappen die hem naast zijn voetbaltalent tot een nog betere speler maken. Zijn kwaliteiten zijn te vergelijken met die van Pelé."

Ferguson kon zich niet vinden in de uitspraak van Benfica-trainer Jorge Jesus dat Rooney geen typisch Engelse voetballer is, maar eerder Zuid-Amerikaans lijkt. "Ik ben het daar niet mee eens. Rooney is juist wél een typische Briste speler. Hij past wat mij betreft prima in het rijtje met Paul Gascoigne, George Best, Bobby Charlton or Denis Law."

Naar de hoeren of toch maar de zorg?

Dat het politieke debat in de Tweede Kamer al een tijdje een poppenkast is, moge voor iedereen al een poosje duidelijk zijn. Een beetje logisch als je 50% tegenover 50% hebt staan en de beide helften elkaar het licht in de ogen niet gunnen. En zeker niet als je in ogenschouw neemt, dat binnen de twee helften ook niet bepaalt een homogeen gedachtegoed heerst.
Nog veel grappiger is dan hoe de media en vervolgens “het volk” met al die onzin aan de haal gaat.

Onderwijs is klaar met minister Van Bijsterveldt

Leraren en schoolleiders zijn het vertrouwen in minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) kwijt. Ook het vertrouwen in staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) is een jaar na de beëdiging van het kabinet dramatisch gedaald. Dat blijkt uit een peiling van onderwijsonderzoeksbureau DUO.

Bijna de helft van het basisonderwijs heeft geen vertrouwen in minister Van Bijsterveldt. Vorig jaar was dat 12 procent. In het voortgezet onderwijs zegt zelfs 59 procent geen vertrouwen in de bewindsvrouw te hebben.

Over de toen nog onbekende staatssecretaris Zijlstra hadden veel leraren vorig jaar nog geen mening. Nu wel, maar niet in zijn voordeel. Vorig jaar gaf bijna de helft hem het voordeel van de twijfel. Nu zegt 32 procent van het basisonderwijs en 47 procent van het voortgezet onderwijs geen vertrouwen in hem te hebben.

Hoewel vooral de onderwijsbewindslieden slecht scoren, is er ook in de rest van het kabinet weinig vertrouwen. In zowel het basisonderwijs als het voorgezet onderwijs zien leraren en directeuren het niet meer zitten in het kabinet Rutte.

De grote verliezers bij deze peiling zijn de VVD en de PvdA.  De VVD verliest vooral in het basisonderwijs veel aanhangers. Kreeg de partij in oktober 2010 nog 18 procent van de stemmen van het basisonderwijs, in september 2011 is dat gedaald naar 10 procent. De sociaaldemocraten, die het normaliter goed doen onder leraren, verliezen met name in het voortgezet onderwijs veel aanhangers Zij gaan van 23 procent van de stemmen in oktober 2010 naar 16 procent van de stemmen in september 2011.

'Neuken' eindelijk een merk

Het heeft maar liefst twee jaar geduurd, maar nu zijn de Duitsers er dan eindelijk over uit: men heeft besloten een handelsmerk te verlenen op het woord 'Neuken'. Vanaf heden is 'Ficken', hetgeen Duits is voor neuken, bij onze oosterburen een gedeponeerd handelsmerk.

Twee jaar geleden besloot een Duitse firma onder de naam Ficken een alcoholische drank op de markt te brengen. Naast piepkleine flesjes gevuld met een wodkamix, behelst Ficken ook een complete merchandiselijn.

Toen men een aanvraag indiende om het merk vast te leggen, ging het mis. Een drankje waarvan de naam in verband wordt gebracht met intiem samenzijn, was wat te veel voor de puriteinse Duitsers. Het handelsmerk werd dan ook afgewezen omdat de naam te pervers zou zijn.

Drankfabriek EFAG uit Altheim pikte dit niet en stapte naar de rechter. Hoewel het bedrijf zelf toegeeft dat het merk in strijd is met de goede smaak, vinden zij dat het merkenbureau te ouderwets is. De rechtbank ging hierin mee en oordeelde dat Ficken gewoon mag worden vastgelegd als handelsmerk.

Vader Natalee Holloway wil dochter doodverklaren

De vader van Natalee Holloway heeft een rechter gevraagd zijn dochter dood te verklaren. Zes jaar na haar verdwijning gelooft hij niet dat de Amerikaanse nog leeft. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die in handen zijn van de Amerikaanse website TMZ.

Dave Holloway tekende de papieren in april en diende ze in juni in. Hij geeft 'met pijn in het hart' toe dat hij niet gelooft dat zijn dochter nog wordt gevonden. Een vermist persoon kan dood worden verklaard als hij of zij vijf jaar of langer niet meer is gezien. Het verzoek van Holloway wordt volgende week vrijdag behandeld door een rechtbank in Alabama.

De 18-jarige Natalee Holloway verdween in mei 2005 tijdens een vakantie op Aruba. Holloway werd voor het laatst gezien in het bijzijn van Joran van der Sloot. De Nederlander legde meerdere verklaringen af over haar dood, maar werd nooit voor de verdwijning vervolgd, maar geldt nog wel als verdachte. Hij zit sinds juni 2010 vast in Peru voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores.

Van der Sloot zou het lichaam van Holloway in zee hebben gedumpt nadat ze overleed op het strand. In zee werd de afgelopen jaren botmateriaal gevonden waarvan werd vermoed dat ze van de Amerikaanse waren. Na forensisch onderzoek bleek dat het echter niet om Holloway ging.


Vader Natalee Holloway wil dochter doodverklaren (Foto: Novum)

Wilders eist noodplan Grieks failliet

Geert Wilders eist dat het kabinet een noodplan opstelt voor het geval Griekenland failliet gaat. De PVV-voorman vreest dat Nederland door Griekenland in de val wordt meegesleurd en wil openheid over wat de kosten zijn. Dat bevestigt Wilders na berichtgeving in De Telegraaf.

Wilders vindt het niet kunnen dat minister van Financiën Jan Kees de Jager geen openheid van zaken geeft over met welke scenario's rekening wordt gehouden en wat de plannen daarvoor zijn. Dinsdag zei De Jager dat naar 'alle waarschijnlijke en onwaarschijnlijke scenario's' wordt gekeken, zonder daarover in detail te treden.

RTL Nieuws meldde dinsdagavond op basis van bronnen dat het ministerie verwacht dat Griekenland failliet gaat. Het ministerie wilde dat niet bevestigen en onderstreepte nogmaals dat er aan verschillende scenario's wordt gewerkt.


Wilders eist noodplan Grieks failliet (Foto: Novum)

Items upgraden in Zelda: Skyward Sword

Nintendo heeft ook meer informatie gegeven over het upgrade-systeem in The Legend of Zelda: Skyward Sword. In onderstaande trailer zien we Link upgraden en ook voor het eerst reizen naar Skyloft, de stad in de lucht.

Het was al bekend dat je op een andere manier zult upgraden, maar nog niet getoond. In onderstaande trailer is dat nu duidelijk gemaakt. In de bazaar in Skyloft werkt een persoon die jouw spullen kan upgraden, maar daar heeft hij speciale items voor nodig. Heb je de items in de spelwereld verzameld om bijvoorbeeld een beter schild te verkrijgen, dan maakt deze persoon dat meteen voor je.

The Legend of Zelda: Skyward Sword komt 18 november uit voor Nintendo Wii.

Utrecht sluit deuren illegaal bordeel

De gemeente Utrecht heeft een illegaal bordeel gesloten. De seksclub kwam aan het licht na enkele anonieme meldingen en gesprekken met bezoekers, meldt de gemeente dinsdag. Het pand werd bovendien heimelijk gebruikt als pension.

De politie deed eind augustus een inval in het pand aan de Krugerstraat. Toen werden twee prostituees en een klant aangetroffen. Beide vrouwen stonden niet ingeschreven bij de gemeente en mochten niet in Nederland werken. De eigenaar werd onder dreiging van een dwangsom gesommeerd onmiddellijk te stoppen met zijn activiteiten.

[Upd] Tales of Innocence R komt naar Vita

De geruchten bleken waar te zijn. Er komt een nieuwe Tales of-game naar PSVita. Het gaat om Tales of Innocence R. Op het moment is er geen verdere informatie beschikbaar. Het is goed mogelijk dat het een remake van Tales of Innocence gaat (NDS, alleen in Japan uitgekomen).

[Upd. 11:55] Het is nog steeds onduidelijk of Tales of Innocence R een remake of een sequel is. Namco Bandai belooft echter touch-controls (voor en achter), een diep verhaal en mooie graphics.

Opvallender nog is dat de countdown-site in tweeën is gesplitst en dat het aftellen nog altijd doorgaat. Het betekent mogelijk dat er nog een Tales of-game aangekondigd gaat worden. Namco Bandai houdt morgen een persconferentie, meer details hierover zullen waarschijnlijk daaruit volgen.

tales

 

Zieke Adriaanse reist mee naar Londen

De trainer van FC Twente, Co Adriaanse, reist vandaag gewoon met zijn team naar Londen voor de Europa League-wedstrijd tegen Fulham. De 64-jarige hoofdtrainer van de Tukkers kampte de afgelopen dagen met griep.

Adriaanse miste door zijn ziekte de training van gisteren. Hij is wel genoeg hersteld om donderdag plaatst te nemen op de bank om zijn team te coachen.

Volgens de website van FC Twente zal Adriaanse ook gewoon de gebruikelijke persconferentie in het stadion van Fulham bijwonen.

De Villepin vrijgesproken van laster

De voormalige Franse premier Dominique de Villepin is woensdag opnieuw vrijgesproken van laster. Volgens de aanklagers had De Villepin een rol gespeeld bij een lastercampagne tegen zijn aartsrivaal, president Nicolas Sarkozy.

De Villepin werd vorig jaar door een lager hof al vrijgesproken, maar de Franse aanklagers gingen in beroep. Ze eisten een voorwaardelijke straf van vijftien maanden tegen de ex-premier voor zijn vermeende rol in de zogenoemde Clearstream-affaire.

"Na een gevecht van zes jaar, na zes moeilijke jaren voor mij en mijn familie, heeft de rechterlijke macht voor de tweede keer mijn onschuld erkend", aldus De Villepin na de uitspraak van de rechter.

De Clearstream-affaire gaat terug op een zaak uit 2004. Sarkozy en De Villepin waren destijds elkaars tegenstander in de race om de opvolging van toenmalig president Jacques Chirac. Tijdens de verkiezingscampagnes dook er een mysterieuze lijst op met namen van hooggeplaatste personen, onder wie Sarkozy.

Deze personen zouden geheime rekeningen aanhouden bij het Luxemburgse financiële instituut Clearstream. De rekeningen zouden zijn gebruikt om smeergeld op te storten, dat ontvangen was na de verkoop van oorlogsschepen aan Taiwan. Villepin kreeg deze lijst in handen en vroeg een gepensioneerde generaal de lijst te onderzoeken. De lijst bleek nep te zijn, maar circuleerde toen al in politieke en juridische kringen.

Het hof oordeelde woensdag dat niet bewezen is dat De Villepin wist dat de lijst nep was, of dat hij enige rol heeft gespeeld bij het schandaal. Het kantoor van Sarkozy heeft woensdag laten weten niet te zullen reageren op de uitspraak.

PSVita en de 74 andere games

FOK!games is overladen met Vita-nieuws, leuker nog is dat volgens Sony de Vita snel overladen zal zijn met games. Het Japanse bedrijf heeft tijdens de persconferentie in Tokyo aangekondigd dat PSVita al honderd titels zou hebben op maart 2012.

We weten al wat de 26 launch-titels zijn voor de Japanse release, nu zijn de overgebleven 74 games die daar dicht tegen aanzitten ook bekendgemaakt. Daarbij moet gezegd worden dat het gros daarvan niet 'echte games' zijn. Een aantal zijn gericht op opvoeding, pachinko-simulaties en andersoortige Japanse gekkigheid die hier nooit zal verschijnen.

Kleine verrassingen die eruit springen:
Shin Megami Tensei series - RPG (Atlus)
New Level-5 RPG - RPG (Level-5)
New Action RPG (working title) - action RPG (Marvelous Entertainment)

Alternatieve juweeltjes:
No title (working title!) - dungeon RPG (Aquaplus)
New shooting (working title) - shooting (Cave)
New title - new genre (Gust)

Volledige lijst:

 • Sumioni - ink action (Acquire)
 • SRPG (working title) - simulation RPG (Alpja Unit)
 • Malicious (tentative) - ACT (Alvion)
 • No title (working title!) - dungeon RPG (Aquaplus)
 • Street Fighter X Tekken - fighting (Capcom)
 • Shirotsuku - simulation (Cave)
 • New shooting (working title) - shooting (Cave)
 • Emergency Escape Adventure Trust or Betrayal (tentative) - adventure: emergency escape adventure (Chunsoft)
 • DJ Max Technika Portable (working title) - DJ music game (Cyberfront Corporation)
 • Jurassic Hunter (working title) - action game (Digital Works Entertainment)
 • Slotter Mania 5 - slot simulation (Dorasu)
 • Hello Kitty to Issho Block Crash 5 - block crash (Dorasu)
 • FIFA (working title) - sport football (EA Sports)
 • Maplus Portable Navi 4 (working title) - navigations (Edia)
 • RPG (working title!) - RPG (Furyu Corporation)
 • Ragnarok Odyssey - action (GungHo Online Entertainment)
 • TBA - action (GungHo Online Entertainment)
 • TBA - action puzzle (GungHo Online Entertainment)
 • New title - new genre (Gust)
 • Sudoku by Nikoli Complete Edition - puzzle (Hamster)
 • Monsters Rising (tentative title) - card game (Idea Factory)
 • Dragon's Crown - action RPG (Ignition Entertainment)
 • Shin Megami Tensei series - RPG (Atlus)
 • Persona 4: The Golden - RPG (Atlus)
 • Pachi-Para Series - pachinko (Irem)
 • No title - adventure (Kaga Create)
 • No title - shooting game (Kaga Create)
 • Asphalt: Injection - racing (Konami)
 • AR Combat DigiQ - simulation (Konami)
 • Oh to Maoh to Nananin no himegimi tachi - shin ohsama monogatari - RPG (Konami)
 • PES (tentative) - sport football (Konami)
 • Zone of the Enders HD Collection - action (Konami)
 • Mah-Jong Fight Club: Shinsei Zenkoku Taisen Version - Mah-Jong (Konami)
 • Metal Gear Solid HD Collection - stealth action (Konami)
 • Baseball - sport baseball (Konami)
 • New Level-5 RPG - RPG (Level-5)
 • No title - adventure (Mages)
 • Saikyo Todai Shogi - table (Mainichi Communications)
 • Marjong Haoh - table (Mainichi Communications)
 • New Action RPG (working title) - action RPG (Marvelous Entertainment)
 • New Action-Adventure game (working title) - action adventure (Marvelous Entertainment)
 • New Simulation RPG (working title) - simulation RPG (Marvelous Entertainment)
 • New Fantasy RPG (working title) - action RPG (Marvelous Entertainment)
 • Next Education [English Grammar] - education (Media5 Corporation)
 • Next Education [Test preparation for certified administrative procedures specialists] - education (Media5 Corporation)
 • Next Education [TOEIC TEST] - education (Media5 Corporation)
 • Gundam Franchise (working title) - action (Namco Bandai)
 • Super Robot Taisen Franchise (working title) - TBD (Namco Bandai)
 • Tales of Innocence R - RPG (Namco Bandai)
 • Anime Action (working title) - action (Namco Bandai)
 • Ys: Foliage Ocean in Celceta - action RPG (Nihon Falcom)
 • Daito Giken Official Pachi-Slot Simulator Series - pachi-slot simulator (Paon)
 • No title - android communicator (Polygon Magic)
 • Little Busters! Converted Edition - adventure (Prototype)
 • Jumpin' (working title) - action (Railfan Holdings)
 • RPG (working title) - RPG (Rideon Japan)
 • Super Monkey Ball (working title) - action puzzle (Sega)
 • Ginsei Igo - table (SilverStarJapan)
 • Ginsei Shogi Huun Ryuuko Raiden - table (SilverStarJapan)
 • Escape - survival strategy (Sony)
 • Gravity Rush - action adventure (Sony)
 • Sound Shape - music action creator (Sony)
 • Starstrike Delta - shooting (Sony)
 • Reality Fighters - AR fighting (Sony)
 • LittleBigPlanet - platform action/create (Sony)
 • WipEout 2048 - racing (Sony)
 • Final Fantasy 10 - RPG (Square Enix)
 • Sangokuhime - simulation adventure (SystemSoft Alpha Corporation)
 • Battlefield of Maidens 2nd - strategic simulation adventure (SystemSoft Alpha Corporation)
 • Sengokuhime 3rd - strategic simulation adventure (SystemSoft Alpha Corporation)
 • Moe Moe Great War Modern Version ++ - strategic simulation adventure (SystemSoft Alpha Corporation)
 • Ninja Gaiden Sigma - action (Tecmo Koei)
 • Lumines - music puzzle (Ubisoft)
 • Rayman Origins - action (Ubisoft)

Stiefvader Nicole van den Hurk staat DNA af

Ad  van den Hurk, de stiefvader van de in 1995 vermoorde Nicole van den Hurk heeft dinsdag vrijwillig DNA afgestaan aan de politie. Hij hoopt dat meer mensen zijn voorbeeld volgen, zegt hij tegen Omroep Brabant. Den Hurk is ook bekend als zanger Andy de Witt.

Dinsdag werd bekend dat op het vrijdag opgegraven lichaam van Van den Hurk DNA is gevonden. Het toen 15-jarige meisje verdween begin oktober 1995. Ze werd een maand later dood teruggevonden in de bossen in Lierop.

Eerder dit jaar werd de stiefbroer van het meisje opgepakt. Hij is inmiddels op vrije voeten gesteld, maar wordt nog wel verdacht. De stiefvader, Ad van den Hurk, zegt geen idee te hebben wie de dader is. Hij hoopt snel van de politie te horen dat er een DNA-match is.

De familie wordt volgens de omroep woensdag om 15.00 uur op de hoogte gebracht over de voortgang van het onderzoek. De beloning voor de gouden tip is onlangs verhoogd van ruim elfduizend naar vijftienduizend euro.

Verlamde Nesu richt zich op toekomst

Mihai Nesu probeert vier maanden na het dramatische incident op de training van FC Utrecht, waarbij hij een dwarslaesie opliep, vooral vooruit te kijken. "Ik stoor me aan berichten vanuit mijn vaderland dat ik voor mijn hele leven een kasplantje zal blijven", zegt de Roemeen in een uitgebreid interview met de krant Gazeta Sporturilor.

Nesu werkt in een revalidatiekliniek in Utrecht aan zijn herstel. De speler was direct na het ongeluk volledig verlamd, maar kan inmiddels zijn hoofd en rechterhand bewegen. In hoeverre hij uiteindelijk zal herstellen, is onmogelijk aan te geven. "Artsen doen geen voorspelling", zegt de 28-jarige verdediger, die in 2008 overstapte van Steaua Boekarest naar Utrecht.

Achter zijn leven als voetballer heeft hij min of meer een punt gezet. "Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik ooit nog zal voetballen. Ik vind voetbal geweldig en ben blij dat ik dat tien jaar lang heb mogen doen." Hij richt zich nu op andere dingen. "In Nederland kunnen mensen in mijn situatie het tot bankdirecteur schoppen."

Alje Schut, met wie Nesu op 10 mei tijdens de training in botsing kwam, neemt hij niets kwalijk. "Het was een normale botsing, met hele ongelukkige gevolgen. Als ik voetbal kijk, zie ik zulke fases wel een paar keer per wedstrijd voorbij komen." Schut was na het incident een tijd mentaal niet in staat om te voetballen. "Hij is een superkerel. Ik ben blij dat hij dit seizoen aanvoerder is van Utrecht."

Heideroosjes gaan stoppen

De punkrockband Heideroosjes gaat stoppen. De Limburgers houden het na 22 jaar voor gezien. De intensieve levensstijl en constante druk is hen te veel geworden. "Dit doet pijn tot in mijn botten", meldt zanger en gitarist Marco Roelofs. De band brengt in november nog wel een nieuw album uit en gaat voor de allerlaatste keer op tournee.

"Heideroosjes is geen hobby, het is een levensstijl. En bovendien al jaren onze broodwinning", vervolgt Roelofs. "We zijn inmiddels meer dan de helft van ons leven met elkaar op pad. We zijn langer samen als band dan met onze vriendinnen."

De intensieve levensstijl die bij de Heideroosjes hoort, maakte niet meer ieder bandlid gelukkig. Ook de druk die de heren altijd voelden, speelde hen parten. "Dat constante gevecht begon ons op te breken. Daarvoor hebben we veelvuldig gesproken en we kwamen steeds tot dezelfde conclusie: als we onze onderlinge vriendschap willen behouden, dan moeten we deze intensieve samenwerking loslaten", legt Roelofs uit.

De Heideroosjes brengen op 21 november een nieuw en tevens laatste album Cease-Fire uit. "Daarna doen we de afscheidstournee van een jaar en daarmee sluiten we met opgeheven hoofd dit prachtige jongensboek af."

De band werd opgericht in 1989 door een stel jongens die elkaar kenden van de middelbare school. Ze hebben bijna vijftienhonderd keer opgetreden in heel Europa en toerden ook in de Verenigde Staten. De punkrockers hebben een aantal albums uitgebracht, waaronder Noisy Fairytales en Choice for a Lost Generation?! De punkrockband speelde geregeld op festivals als Pinkpop, Pukkelpop, Lowlands en Rock Werchter.


Heideroosjes - Damclub Hooligan

China stelt voorwaarden voor hulp aan Europa

De Chinese premier Wen Jiabao heeft woensdag gezegd dat China bereid is om zijn investeringen in Europa uit te breiden, maar dat Europese leiders 'overtuigende stappen' moeten zetten, waaronder het erkennen van de Chinese status als een markteconomie.

Wen sprak tijdens een bijeenkomst in het Wereld Economisch Forum in het noordoosten van China, waar hij Europa en de Verenigde Staten zijn vertrouwen gaf. Hij zei ook dat hij gelooft dat zowel Europa als de VS de huidige economische problemen te boven zullen komen.

Volgens de premier moet de focus liggen op het voorkomen van verspreiding van de schuldencrisis in de eurozone. Wen gaf geen details over het soort investeringen die de Chinezen bereid zijn te doen in Europa.

Winkeldief binnen paar uur twee keer betrapt

Een Haagse winkeldief is dinsdag binnen een paar uur twee keer bij dezelfde supermarkt tegen de lamp gelopen. Hij zit nu vast, meldt de politie.

De 46-jarige man werd rond 15.00 uur betrapt toen hij voor ruim vijftig euro aan goederen uit een supermarkt aan het Lorentzplein mee probeerde te nemen. Hij bekende en werd via een snelprocedure met een dagvaarding en een winkelverbod op zak weggestuurd.

Een uur later betrapte het personeel van dezelfde supermarkt hem opnieuw. Deze keer probeerde hij voor bijna veertig euro aan oploskoffie mee te nemen. De man is meegenomen naar het politiebureau en zit daar nog steeds vast.

Ridge Racer komt naar Playstation Vita

Kaz Hirai, de baas van Sony PlayStation, zal ongetwijfeld niet meer van zijn stuk te brengen zijn met het volgende nieuws: Ridge Racer komt naar Playstation Vita. De game belooft een nieuwe grafische stijl te hebben en zal je in staat stellen om tegen spelers over de hele wereld te racen.

De game komt in Japan op 17 december uit. Over een Europese releasedatum is nog niets bekend.

Ridge Racer Vita

Clijsters populairste sporter van BelgiŽ

Tennisster Kim Clijsters is de meest geliefde sporter bij de Belgische bevolking. Dat blijkt uit een peiling, die is te lezen in het nieuwe Franstalige weekblad Les Sports.

Clijsters kreeg 64,3 procent van de stemmen. Wielrenner Philippe Gilbert (38,5 procent) en olympisch kampioene hoogspringen Tia Hellebaut (30,9 procent) staan op de tweede en derde plaats.

Opvallende uitkomst van de enquête was dat de blonde tennisster uit het Limburgse Bree populair is bij alle Belgen. Vlamingen en Walen gaven haar de meeste stemmen.

"Ik voel me heel geflatteerd", reageerde Clijsters. "Sporters vergelijken vind ik heel moeilijk want we hebben allemaal onze kwaliteiten en onze tekortkomingen. Persoonlijk vind ik talrijke sporters in dit klassement uitzonderlijk. Maar ik geef toe dat ik fier ben om zelfs in Wallonië op kop te staan."

Relletje rond tuinhuisje van Roald Dahl

De schatrijke kleindochter van schrijver Roald Dahl (1916-1990) heeft zich de woede van veel Britten op de hals gehaald door op de radio om geld te vragen voor behoud van het tuinhuisje waarin haar opa zijn beroemde verhalen schreef. Dat berichtte dagblad The Telegraph woensdag.

Om het in verval geraakte hutje te redden is volgens Sophie Dahl een half miljoen pond nodig. Zij vroeg dinsdagavond het publiek om hulp tijdens een uitzending van het BBC-programma Today. De publieke omroep werd vervolgens overstelpt met boze mailtjes van luisteraars die stelden dat de bepaald niet onbemiddelde nazaat van Dahl dat bedrag best zelf kan ophoesten.

Sophie (33) schrijft zelf ook, is daarnaast fotomodel geweest en presenteert een kookprogramma op de BBC. Zij is getrouwd met de bekende zanger Jamie Cullum. Het echtpaar bezit miljoenen.

Relletje rond tuinhuisje van Roald Dahl
Relletje rond tuinhuisje van Roald Dahl (Foto: ANP)

Nog veel meer beelden gevonden in zedenzaak

Politie en justitie hebben de afgelopen maanden nog eens een enorm aantal foto- en filmbestanden met kinderporno gevonden op de computer van de twee belangrijkste verdachten in de Amsterdamse zedenzaak: Robert M. en zijn echtgenoot Richard van O. Het gaat inmiddels om 46.775 foto's en 3672 filmbestanden.

Dat zei justitie woensdag tijdens een pro-formazitting. Tijdens een soortgelijke zitting 3 maanden geleden stond de teller nog op ruim 7000 fotobestanden en ruim 600 filmbestanden.

Robert M. heeft een deel van de kinderporno zelf gemaakt, aldus justitie. De twee verdachten zouden ander materiaal hebben gedownload of van anderen hebben gekregen. Het onderzoek naar de in beslag genomen data is bijna klaar.

Nog veel meer beelden gevonden in zedenzaak
Nog veel meer beelden gevonden in zedenzaak (Foto: ANP)

Ys: Celceta voor de PSVita aangekondigd

De Ys-serie gaat al een lange tijd mee. De eerste game kwam in 1987 uit en nu we mogen het jongste deel in deze serie voor de Playstation Vita verwelkomen. De titel heeft vooral veel Japanse karakters in het logo, maar is door fans vertaald naar YS: Celceta, Sea of Trees.

De screenshots van deze game werden op deze Japanse website geplaatst. De screens zijn echter inmiddels alweer weggehaald, wat kan betekenen dat de screenshots nog niet online mochten.

De game is een vervolg op de game Ys Seven die sinds afgelopen december in de PSN te downloaden is voor PSP. In de Ys-serie volgen we de held Adol die in elk deel weer nieuwe avonturen meemaakt. De game, die voor hetzelfde geld ook YS VIII genoemd kan worden, komt volgend jaar uit voor de PlayStation Vita. Een Europese releasedatum is nog niet bekend.

Ys Logo

YS VIII YS VIII Ys VIII

Ys VIII (Concept Art)

 

Voetbalnomade bij Heracles op proef

Franck Songo’o mag proberen een contract af te dwingen bij Heracles Almelo. De aanvaller is deze week op proef bij de club uit Almelo.

De 27-jarige Songo’o, die in een bezit is van zowel een Kameroens als Frans paspoort, speelde in zijn jeugd bij FC Barcelona. Daarna kwam hij achtereenvolgens uit voor Portsmouth, Bournemouth, Preston North End, Crystal Palace, Sheffield Wednesday, Real Zaragoza, Real Sociedad en Albacete.

Clubloze Denneboom op proef bij NAC

NAC Breda is al een lange tijd op zoek naar een nieuwe aanvalsleider. In hun zoektocht zijn ze nu uitgekomen bij de clubloze Romano Denneboom. De éénvoudig international traint tot en met zondag mee bij de Brabantse club. De 30-jarige aanvaller zat sinds deze zomer zonder club.

De komende dagen moet blijken of beide partijen met elkaar in zee willen gaan, zegt directeur Jeffrey van As op de NAC-site. "Waar het toe gaat leiden is nog onduidelijk, maar van onze kant zullen we kijken hoe Romano ervoor staat en of hij mogelijk bij ons zou passen, in diverse opzichten. En Romano wil eens voor zichzelf zien of hij een rol voor zichzelf ziet weggelegd bij NAC. Noem het aan elkaar snuffelen."

Denneboom heeft al bij een aantal Nederlandse club gespeeld. Zo kwam hij uit voor sc Heerenveen, Willem II, N.E.C. Nijmegen, Sparta Rotterdam en FC Twente. Afgelopen seizoen kwam hij uit voor het Duitse Arminia Bielefeld.

PlayStation Vita-specs bevestigd

Sony heeft de specificaties van hun nieuwste handheld bekendgemaakt. Het belangrijkste nieuws is de batterij: je kunt tussen de drie en vijf uur onafgebroken gamen met de handheld.

Mocht je de Vita willen gebruiken om video's te bekijken dan kan de batterij vijf uur mee. De handheld kan zo'n negen uur muziek afspelen op een batterijlading als het in standby-modus staat. Een batterij opladen duurt 2 uur en veertig minuten.

Update. Ter verduidelijking: de batterijduur van 3~5 uur voor gamen geldt alleen als Wi-Fi en Bluetooth uitstaan, het scherm op de standaard helderheid-setting staat en je met koptelefoon speelt.

Het systeem wordt geleverd met een USB-kabel, voedingadapter en stroomkabel. Geheugenkaartjes van 4, 8, 16 en 32GB zullen apart verkocht worden. Sony heeft ook een lijst met specificaties gegeven:

 • Model number: PCH-1000 series
 • CPU: ARM Cortex-A9 core (4 core)
 • GPU: SGX543MP4+
 • Werkgeheugen: 512MB
 • Videogeheugen: 128MB
 • Het scherm is 5 inches (16:9), 960 x 544, ±16 miljoen kleuren, OLED, Multi touch screen (capacitive type)
 • Touch pad achter: Multi touch pad (capacitive type)
 • Camera's: camera voor en camera achter hebben beide een frame-rate van: 120fps@320x240(QVGA), 60fps@640x480(VGA)
 • Resolutie van scherm tot 640x480(VGA)
 • Geluid: ingebouwde stereo-speakers, ingebouwde microfoon
 • Sensors: Six-axis motion sensing system (three-axis gyroscope, three-axis accelerometer), Threeaxis electronic compass
 • Locatiebepaling: ingebouwde GPS (3G/Wi-Fi model only), Wi-Fi location service support
 • Aanwezige toetsen: PS button, power button, directional buttons (Up/Down/Right/Left), action buttons (Triangle, Circle, Cross, Square), shoulder buttons (Right/Left), right stick, left stick, START button, SELECT button, volume buttons (+/-)
 • Wireless communications: Mobile network connectivity (3G/Wi-Fi model only), 3G modem (data communication): HSDPA/HSUPA *specification for Japanese region, IEEE 802.11b/g/n (n = 1x1)(Wi-Fi) (Infrastructure mode/Ad-hoc mode), Bluetooth® 2.1+EDR (A2DP/AVRCP/HSP)

Overige specs:

 • Grootte: Approx. 182.0 x 18.6 x 83.5mm (breedte x hoogte x dikte)
 • Gewicht: 279 gram (3G/Wi-Fi model), 260 gram (Wi-Fi model)
 • Slots/Ports: PlayStation®Vita card slot, memory card slot, SIM card slot (3G/Wi-Fi model only), multi-use port (for USB data communication, DC IN, Audio [Stereo Out / Mono In], Serial data communication), headset jack (Stereo mini jack) (for Audio [Stereo Out / Mono In]), accessory port
 • Power: ingebouwde Lithium-ion Battery: DC3.7V 2200mA, AC adaptor: DC 5V
 • Operating environment temperature: 5℃~35℃
 • Supported AV content format: Music - MP3 MPEG-1/2 Audio Layer 3, MP4 (MPEG-4 AAC), WAVE (Linear PCM). Videos - MPEG-4 Simple Profile (AAC), H.264/MPEG-4 AVC High/Main/Baseline Profile (AAC). Photos - JPEG (Exif 2.2.1), TIFF, BMP, GIF, PNG

PSVita

MGS HD en ZoE HD naar Vita

Eind dit jaar zal de Metal Gear Solid HD Collection verschijnen voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. Op de Tokyo Game Show is hier nog een platform aan toegevoegd want volgend jaar zal deze verzameling van verschillende games in het Metal Gear Solid-universum naar de PlayStation Vita komen.

Naast deze HD-verzameling, die bestaat uit HD-remakes van Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, Metal Gear Solid 3: Snake Eater en Metal Gear Solid: Peace Walker, zal nog een bekende serie van Hideo Kojima op de PlayStation Vita verschijnen. De Zone of the Enders HD Collection, die bestaat uit Zone of the Enders en Zone of the Enders: The Second Runner, zal volgend jaar gelijktijdig met de PlayStation 3-versie ook op de PlayStation Vita verschijnen.

Naast deze twee aankondigingen had Hideo Kojima nog iets te vertellen over de Vita. De nieuwe engine die Kojima aan het ontwikkelen is zal niet alleen gebruikt kunnen worden voor de PlayStation 3 maar ook voor de PlayStation Vita. Deze nieuwe engine, met codenaam FOX, werd op de E3 voor het eerst getoond en is voor het gemak hieronder nogmaals te zien.

'PVV-gedeputeerden willen toch dienstauto'

De twee PVV-gedeputeerden in Limburg willen toch een auto met chauffeur. Ze verliezen zo veel tijd met reizen dat hun werk eronder lijdt. Daarom hebben ze de fractie toestemming gevraagd om toch een dienstauto te gebruiken, schrijft het Limburgs Dagblad op basis van ingewijden.

De krant noemt het verzoek opvallend omdat tijdens de verkiezingen het schappen van 'dure dienstauto's met chauffeur' een belangrijk speerpunt van de partij was. Het CDA en de VVD weigerden de dienstauto in te leveren. Daarom reizen alleen de PVV-gedeputeerden met eigen vervoer.

Het lezen van de vele stukken zou echter veel avonduren kosten. De collega's van de andere partijen kunnen dat werk op de achterbank van hun auto doen.

PVV-fractieleider in Limburg Laurence Stassen vindt volgens de krant dat geen sprake kan zijn van een auto met chauffeur. De fractie zou verdeeld zijn. De provincie overweegt de gedeputeerden minder vaak op pad te sturen als de PVV geen toestemming voor een chauffeur geeft.

Mensen die met de PVV-bestuurders willen praten, moeten dan zelf naar het provinciehuis komen. Dat botst dan weer met het PVV-standpunt dat de politiek meer in contact met de kiezer moet staan.

De PVV in Limburg was niet direct bereikbaar voor commentaar.

ADO-verdediger Kum bijna maand uit de roulatie

ADO Den Haag-trainer kan de komende week geen beroep doen op Christian Kum. De centrale verdediger is niet inzetbaar vanwege een verrekte hamstring. Hij liep deze blessure op in het duel tegen RKC Waalwijk van afgelopen weekend.

Naar onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dan Kum waarschijnlijk twee tot vier weken niet in actie kan komen voor de club uit Den Haag. De centrale verdediger speelde tot nu toe alle duels in het huidige seizoen. Vorig seizoen was hij met 29 duels een vaste waarde voor ADO Den Haag.

Marechaussee vindt 154.000 euro

Bij een controle op Schiphol heeft de marechaussee 154.000 euro gevonden in de handbagage van een 43-jarige Rotterdammer. De man was op weg naar Turkije, maar is aangehouden op verdenking van witwassen, meldt de marechaussee.

Een beveiligingsmedewerker vond een geldrol met vijftigduizend euro in een schoen, waarop de rest van de bagage ook werd onderzocht. Daardoor kwam nog eens 104.000 euro naar boven.

De man had geen aannemelijke verklaring over hoe hij aan het geld kwam. Bij zulke hoge bedragen wordt dan uitgegaan van een poging tot witwassen en daarom is de man aangehouden.


Marechaussee vindt 154.000 euro in handbagage (Foto: Novum)

[CL] Alderweireld: "We zijn minder voorspelbaar"

Ajax-verdediger Toby Alderweireld wil in de Champions League niet opnieuw zo'n afstraffing meemaken als vorig jaar tegen Real Madrid.

Ajax neemt het woensdagavond in de eerste wedstrijd van de groepsfase op tegen Olympique Lyon. "Ik wil in de Champions League nooit meer zo door het slijk worden gesmeten als vorig jaar tegen Real Madrid", zegt Alderweireld tegen De Telegraaf. Ook dit jaar is Ajax met Real Madrid in de groep ingedeeld.

"Niets ten nadele van onze vorige trainer, maar Martin Jol had een visie die op Luis Suarez was gericht. Onze huidige opvatting bevalt me beter dan met tien man achter de bal en vanuit het eigen zestienmetergebied te spelen", vertelt de Belg. "Natuurlijk gaan we vast ook wel eens op onze bek. Maar dat een man als Johan Cruijff, met zoveel voetbalverstand, aangeeft dat er op deze manier voor ons het meest te halen valt, zegt genoeg."

Volgens de verdediger vindt trainer Frank de Boer dat ook de speelstijl waar Ajax het beste in is. "En dat is logisch. Zeven of acht jongens voetballen van jongs af aan zo. Natuurlijk kunnen er, bijvoorbeeld in Madrid, accenten anders worden gelegd, maar Ajax is: proberen te domineren en kansen te creëren. Dat lukt ons steeds langere fases van wedstrijden."

De ploeg is niet meer van één of twee spelers afhankelijk, zegt Alderweireld. "Kolbeinn Sigthorsson, Siem de Jong, Miralem Sulejmani, Derk Boerrigter, Christian Eriksen en Theo Janssen zijn om beurten bepalend. En als zij dat niet zijn, komen Jan Vertonghen en ik met een afstandschot aan de deur kloppen. We zijn daardoor minder voorspelbaar."

Zevenkampster Hoos stopt ermee

Zevenkampster Laurien Hoos stopt per direct. De Nederlandse atlete zegt dat ze zich niet meer kan motiveren om op het hoogste niveau te sporten.

De 28-jarige Hoos heeft de laatste drie jaar geen enkele zevenkamp kunnen draaien als gevolg van verschillende blessures. Een knieblessure maakte in 2008 ook al een einde aan haar optreden tijdens de Olympische Spelen in Beijing.

Hoos heeft op de zevenkamp een persoonlijk record van 6.291 punten.

Sascha Visser geen behoefte meer aan anderen

Sascha Visser is helemaal weg van zijn vriendin Ellen Hoog. "Door haar voel ik niet meer de behoefte aan anderen", vertelt de 22-jarige presentator aan het AD. "We kennen elkaar nu zo'n tien maanden, maar ik wil al wel zeggen dat ik iets voel wat ik nooit eerder voor iemand heb gevoeld."

Sinds de 22-jarige presentator een relatie heeft met de 25-jarige hockeyster is hij veranderd. "Ik ben een losbol geweest, maar wat wil je. Ik was en ben nog steeds zo jong. Ellen is heel onafhankelijk en niet bang om haar zwaktes te tonen. Dat is voor mij heel leerzaam, omdat ik die eigenschappen totaal niet heb."

Toch heeft Visser, die momenteel te zien is in Expeditie Robinson, geen plannen om te gaan samenwonen met Hoog. "De enige reden om te gaan samenwonen zou zijn dat we niet meer zonder elkaar kunnen. Ik heb er geen moeite mee haar een week niet te zien en mijn eigen ding te doen. Des te leuker is het als we elkaar wel zien."

De presentator durft nog niet te zeggen of zijn vriendin de ware is. "Of Ellen de liefde van mijn leven is? Tja, dat zeiden mijn ouders ook altijd en die zijn nu gescheiden. Ik ga er helemaal voor, maar het leven is onvoorspelbaar."

Xbox Live beschikbaar in Windows 8

Microsoft heeft bekendgemaakt dat ze van plan zijn om Xbox Live te implementeren in Windows 8. In 2007 werd Xbox Live al naar Windows gebracht door de Games for Windows Live-service, waar ook Achievements behaald konden worden. Ook werd er toen beloofd dat het mogelijk zou zijn om cross-platform tegen elkaar te gamen.

"Bringing Xbox LIVE to Windows 8 is part of our vision to bring you all the entertainment you want, shared with the people you care about, made easy. We have much more detail to share about the capabilities of Xbox LIVE on Windows and look forward to the opportunity to do so in the near future."

Nintendo eShop-update van 15 september

De eShop van Nintendo wordt morgen aangevuld met nieuwe titels voor Nintendo 3DS, DS en WiiWare. Mega Man, side-scrolling shooters en een racegame met veel stunts van Redlynx, de makers van Trials HD, zijn morgen te vinden in de online shop.

De makers van Trials HD bieden MotoHeroz aan als WiiWare. Het spel combineert Trials HD met heldere en kleurrijke graphics en ondersteunt offline multiplayer voor vier personen.

Mega Man: Dr Wily's Revenge komt uit voor Nintendo 3DS. Het was eerste Mega Man-spel op een handheld en combineert platformactie van Mega Man ​​en Mega Man ​​2.

Daarnaast zijn Cosmos X2 voor DSiWare en Kyotokei voor WiiWare beschikbaar. Beide zijn side-scrolling shooters. Cosmos X2 speelt zich af in de ruimte, terwijl Kyotokei meer een fantasy-game is met het kwade feeën en kabouters.

Nintendo eShop-update van 15 september:

 • Mega Man: Dr. Wily's Revenge (3DS) - €4
 • Cosmos X2 (DSiWare) - €2 of 200 DSi-punten
 • Kyotokei (WiiWare) - 500 Wii Points
 • MotoHeroz (WiiWare) - 1500 Wii Points

'Administratieve chaos bij hogeschool Codarts'

Door de administratieve chaos bij de Rotterdamse kunsthogeschool Codarts is niet na te gaan of studenten de afgelopen jaren terecht diploma's hebben ontvangen. Dat staat in een vertrouwelijke interne notitie van de hogeschool, schrijft de Volkskrant woensdag.

De school ligt volgens de krant onder vuur van een groot aantal huidige en voormalige medewerkers. De school huurde een oud-medewerker van de onderwijsinspectie in om onderzoek te doen. Zijn bevindingen kwamen in handen van de krant, die van 'vernietigende' conclusies spreekt.

Alle studentendossiers die hij zag, zouden onvolledig zijn. Cijfers ontbreken, net als overzichten van vrijstellingen. Ook wordt vaak geen onderbouwing gegeven voor de cijfers die een student heeft gekregen. Stageverslagen zouden vaak onvindbaar zijn en het is niet duidelijk wat de criteria voor een vrijstelling zijn.

De onderzoeker raadt de school aan een brief naar de onderwijsinspectie te sturen waarin onder meer wordt gesproken over 'bezinning op de praktijk van onderwijs geven'. Ook zouden vooral de docenten de schuld moeten krijgen omdat die 'slordig zijn geweest'.

Docenten hebben volgens de krant al langer kritiek op voorzitter Jikkie van der Giessen. Zij zou niet integer hebben gehandeld en de administratie hebben verwaarloosd. De onderwijsinspectie onderzoekt de klachten.

PS3 wereldwijd 51,8 miljoen keer verkocht

Sony heeft wereldwijd in totaal 51,8 miljoen keer een PlayStation 3 verkocht. Dit heeft Sony bekendgemaakt tijdens hun Tokyo Game Show-persconferentie. De PSP is 71,4 miljoen keer verkocht.

Bij de laatste telling op 3 juni had de Xbox 360 55 miljoen stuks verkocht. Op de handheldmarkt loopt Sony nog wat achter: de Nintendo DS had eind juli een wereldwijde verkoop van 147,9 miljoen exemplaren.

PS3 Slim

Franse banken afgewaardeerd door Moody's

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietbeoordeling van de Franse banken Sociéte Générale en Crédit Agricole naar beneden bijgesteld. Dat maakte de instelling woensdag bekend.

De beoordeling van SocGen gaat met één stap omlaag van AA2 naar AA3, met een negatieve verwachting. Crédit Agricole heeft nu een langetermijnrating van AA2 in plaats van een eerdere AA1.

Franse banken afgewaardeerd door Moody's
Franse banken afgewaardeerd door Moody's (Foto: ANP)

Belgische premier Leterme naar OESO

De waarnemend premier van België Yves Leterme is genomineerd voor de functie van adjunct-secretaris-generaal bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dat heeft Leterme dinsdag gezegd.

De lidstaten van de OESO moeten de nominatie van Leterme later deze week nog wel goedkeuren. Leterme heeft aangegeven dat hij pas van baan zal wisselen als de politieke situatie in België dat toelaat.

België zit sinds de verkiezingen in juni 2010 zonder regering. De onderhandelingen tussen de Vlaamse en Waalse partijen zijn sindsdien op niets uitgelopen.

Jongerius: Kamp deed belangrijke toezeggingen

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) heeft belangrijke toezeggingen gedaan. Hierdoor kunnen mensen met lage inkomens met een fatsoenlijk inkomensniveau stoppen op hun 65e. Dat zei voorzitter van vakcentrale FNV Agnes Jongerius na afloop van het gesprek met Kamp.

Kamp kondigde een aantal maatregelen aan waardoor lage inkomens worden ontzien in het pensioenakkoord. De toezeggingen moeten een einde maken aan de verdeeldheid binnen de FNV. Volgens Jongerius gaat het om nieuwe en substantiële toezeggingen en verregaande tegemoetkomingen.

Jongerius hoopt hiermee de dwarsliggers binnen de FNV te overtuigen. Maandag wordt verder gepraat. "Het zal een stevige discussie worden."

Activision juicht 3DS-uitbreiding toe

De ondertussen beruchte uitbreiding voor de Nintendo 3DS is een "slimme zet", aldus Activision Publishing-baas Eric Hirshberg. Hij vindt dat de add-on zorgt dat het platform aantrekkelijker wordt voor ontwikkelaars.

"Het maakt de hardware meer relevant en compatibel met de stijl van de games die we maken", legt hij uit. "Ik heb niets om aan te kondigen dat gebruikmaakt van de uitbreiding, maar ik denk dat het een goede zet is en dat deze uitbreiding het platform voor meer game-stijlen geschikt maakt".

Op Nintendo's 3DS-showcase in Tokio is bevestigd dat de add-on in Japan tegelijkertijd met Monster Hunter Tri G vanaf 10 december te koop is. De uitbreiding kost omgerekend vijftien euro. Wanneer en voor welke prijs de extra joystick uitkomt in Nederland is nog onbekend.

Andere titels die gebruik kunnen maken van het apparaat zijn Resident Evil: Revelations, Metal Gear Solid Snake Eater 3D, Ace Combat 3D Cross Rumble, Dynasty Warriors Vs en Kingdom Hearts 3D.


Mogelijk auto beschoten op A15

Op de A15 bij Rotterdam is dinsdagmiddag mogelijk een auto beschoten. Ter hoogte van het Vaanplein raakte een ruit beschadigd, meldt het KLPD.

Volgens een woordvoerder lijkt het erop dat het voertuig is beschoten met een luchtdrukwapen. "Er zat een gat in de ruit dat waarschijnlijk niet is ontstaan door steenslag." De politie onderzoekt het incident. Een zoekactie naar een eventuele schutter leverde niets op.

De bestuurder kwam met de schrik vrij.

Barcelona een maand zonder Iniesta

FC Barcelona moet Andrés Iniesta een maand missen. Hij liep tegen AC Milan een spierblessure op.

De middenvelder moest in de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan (2-2) na nog geen veertig minuten naar de kant vanwege een spierblessure. Hij werd vervangen door Cesc Fàbregas. De Catalaanse club heeft bekend gemaakt dat Iniesta een maand niet in actie kan komen.

"Tests hebben uitgewezen dat Iniesta schade heeft aan de biceps van zijn linkerbeen", schrijft Barcelona op de clubwebsite. "De verwachting is dat hij zo'n vier weken is uitgeschakeld." Iniesta liep de blessure op toen hij een sprintje trok om enkele Milan-verdedigers achter zich te laten.

Trainer Josep Guariola was ook Alexis Sanchez en Gerard Pique al kwijt. Nieuwe aanwinst Sanchez liep vier dagen geleden eenzelfde blessure op als Iniesta in de competitiewedstrijd tegen Real Sociedad. De Chileen is waarschijnlijk zes tot acht weken uitgeschakeld.

Vier man vast na schieten op politiewagen

De politie heeft woensdagochtend in Almere twee mannen aangehouden omdat ze in juli vanuit een gestolen busje op een politiewagen zouden hebben geschoten. In de zaak zijn vorige week al een 37-jarige man uit Breda en een 43-jarige man uit Almere aangehouden, meldt de politie. De nu aangehouden verdachten komen uit Almere en zijn 37 en 40 jaar.

Dinsdag 19 juli gaven agenten op de A16 richting Breda een Volkswagen Transporter een stopteken omdat het kenteken als gestolen stond geregistreerd. De bestuurder gaf echter extra gas. In Prinsenbeek schoten zij door de achterruit van de bus op de politiewagen. Omdat dit gebeurde in een druk winkelcentrum, schoten de agenten niet terug. De politiewagen werd overigens niet geraakt.

De bus verdween uiteindelijk uit het zicht. Later werd hij gevonden in Breda. Er bleek honderd kilo aan henneptoppen in te liggen. In een kliko vlakbij de bus lag een vuurwapen. Destijds werd al een verdachte aangehouden, maar hij bleek volgens de politie niets met de zaak te maken te hebben.

De zaak heeft aandacht gehad in Opsporing Verzocht, wat enkele tips opleverde. Uit onderzoek moet nog blijken wie wat precies heeft gedaan.

PSVita komt met 26 launch-titels in Japan

Sony heeft aangekondigd dat PlayStation Vita met 26 games zal lanceren als het op 17 december in Japan uitkomt. De Japanse gamegigant heeft verder bekendgemaakt dat hun nieuwe systeem op maart 2012 al honderd titels zal hebben.

Deze informatie is afkomstig van een persconferentie die Sony omtrent de Toky Game Show heeft gegeven. Dit alles geldt uiteraard niet voor het Westen, maar is mogelijk een goede indicatie.

Launch-titels PSVita Japan:

 • BlazBlue Continuum Shift II Extend - 2D fighting game (Arc System Works)
 • Project N.O.E.L.S. (working title) - music player (Arc System Works)
 • 3gokushi touchbattle (working title) - MMO/RTS (AQ Interactive)
 • Ultimate Marvel vs. Capcom 3 - fighting game (Capcom) - Launch title
 • Nature of Night of Kamaitachi - 11th visitor, A Suspect (tentative) - adventure: sound novel (Chunsoft)
 • F1 2011 - racing game (Codemasters)
 • Dream C Club Zero Portable - dating simulation game (D3 Publisher)
 • Niconico - Niconico (Dwango)
 • Fis Oh - sport fishing (Kadokawa Games)
 • Katamari Damacy (working title) - roll-'em-up (Namco Bandai)
 • Ridge Racer (working title) - racing game (Namco Bandai)
 • Disgaea 3 Return - strategy RPG (Nippon Ichi Software)
 • Virtua Tennis 4: World Tour Edition - sport tennis (Sega)
 • @field - sport golf (Sonic Powered)
 • Uncharted: Golden - action adventure (Sony)
 • Little Deviants - mini-game collection (Sony)
 • Minnato Issho - social communications (Sony)
 • Hot Shots Golf Next (Everybody's Golf Next) - sport golf (Sony)
 • Yuusha no kiroku (TBD) - life management (Sony)
 • Monster Radar - location-based game (Sony)
 • Shinobido 2: Tales of the Ninja - stealth action (Spike)
 • Army Corps of Hell - action (Square Enix)
 • Lord of Apocalypse - action RPG (Square Enix)
 • Dynasty Warriors Next - action with a bit of thinking (Tecmo Koei)
 • Dark Quest - RPG (Ubisoft)
 • Michael Jackson: The Experience HD - rhythm action (Ubisoft)

Ultimate Marvel vs Capcom 3 voor Vita

Ultimate Marvel vs Capcom 3 is een launch-titel voor de PlayStation Vita. Dit heeft Yoshinori Ono aangekondigd op Sony's TGS-persconferentie. Het heeft precies dezelfde content als de PlayStation 3-versie, inclusief wereldwijd online spelen op 60fps.

De touch-controles van de Vita worden gebruikt in het spel, maar Yoshinori Ono gaf geen informatie over hoe de besturing gaat werken. Het is de tweede Capcomfighter die bevestigd is voor de handheld, want Street Fighter X Tekken komt er ook aan.

PlayStation Vita en dus ook Ultimate Marvel vs Capcom 3 komt in Japan op 17 december uit. Wij zijn in het begin van volgend jaar aan de beurt.

Ultimate Marvel vs Capcom 3

Djokovic slaat record aan prijzengeld bijeen

Tennisser Novak Djokovic heeft met zijn zege in het US Open een record gevestigd op de ATP-tour. De Serviër heeft meer prijzengeld verdiend in een jaar dan welke andere speler ooit.

Djokovic heeft tot dusver in 2011 een bedrag van 10,6 miljoen dollar bijeengespeeld, omgerekend 7,8 miljoen euro.

Hij passeerde de Spanjaard Rafael Nadal en de Zwitser Roger Federer. Nadal noteerde in 2010 iets minder dan 10,2 miljoen dollar (7,5 miljoen euro) aan prijzengeld. Federer kwam vier jaar geleden tot eenzelfde bedrag.

Djokovic slaat record aan prijzengeld bijeen
Djokovic slaat record aan prijzengeld bijeen (Foto: ANP)

Van Bommel: "Voelt niet als overwinning"

De late gelijkmaker tegen FC Barcelona (2-2) geeft Mark van Bommel niet het gevoel dat AC Milan de winnaar was in Camp Nou.

Alexandre Pato opende in het Champions League-duel met Barcelona al na 24 seconden de scoren voor de bezoekers. Barcelona kwam vervolgens terug met doelpunten van Pedro en David Villa. Lange tijd leek het erop of de overwinning naar de thuisploeg zou gaan, maar in de blessuretijd scoorde Thiago Silva de gelijkmaker.

Toch voelde de 2-2 niet als een overwinning voor Van Bommel. "Een gelijkspel is een gelijkspel", reageerde Van Bommel na afloop van de wedstrijd tegen de NOS. "Daar ben je dan toch wel blij mee, blijer dan als je in de slotfase een voorsprong nog verspeelt."

De middenvelder vond niet dat Milan het slecht deed in de uit-wedstrijd. ''We hebben aardig gespeeld en aardig stand gehouden. Als Pato in de beginfase ook voor 0-2 had gezorgd, was het misschien nog heel anders gelopen.''

Artsen willen van besnijdenis af

Jongensbesnijdenis is gevaarlijk en een inbreuk op kinderrechten. Het kabinet en de Tweede Kamer zouden zich moeten uitspreken tegen jongensbesnijdenis. Dat laat artsenfederatie KNMG woensdag weten via een opinieartikel in Trouw. Volgens KNMG wordt de ingreep wereldwijd steeds minder als normaal gezien.

In Nederland vindt de rituele ingreep tussen de 10.000 en 15.000 keer per jaar plaats, veelal op religieuze gronden en vaak zonder verdoving. De artsenorganisatie pleit niet voor een verbod omdat ze bang is dat de ingreep dan 'ondergronds' zal gaan.

Terreuractie Kabul beŽindigd

Veiligheidstroepen hebben in de Afghaanse hoofdstad Kabul na een beleg van bijna 20 uur een einde gemaakt aan een terreuractie die zeker 11 mensen het leven kostte. Zes terroristen zijn gedood. Dat heeft een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag gemeld.

De militanten deden dinsdag aanvallen op het hoofdkwartier van de NAVO-troepenmacht ISAF, overheidsgebouwen en ambassades, waaronder die van de Verenigde Staten. Daarna verschansten zij zich in een hoog gebouw dat nog in aanbouw is.

Terreuractie Kabul beëindigd
Terreuractie Kabul beëindigd (Foto: ANP)

A27 dicht door zwaar ongeluk

Door een botsing tussen drie auto's, een vrachtwagen, een busje en een motorrijder is de A27 van Breda naar Utrecht woensdagochtend dicht. De weg blijft waarschijnlijk tijdens de hele ochtendspits afgesloten, meldt de ANWB. "De politie zegt tot 09.00 uur de tijd nodig te hebben voor onderzoek", zegt een woordvoerder.

Rond 07.15 uur stond al meer dan tien kilometer file. De ANWB raadt aan om te rijden over de A15 via knooppunt Deil.

Bleker gaat minder natuur beschermen

Nederland hoeft de Europese regels voor natuurbescherming niet zo strak te volgen als het nu doet. Dat concludeert staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) uit een analyse die woensdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, schrijft De Telegraaf.

Bleker heeft de regels voor Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden, volgens de krant laten doorlichten door juristen en natuurdeskundigen. Daaruit zou blijken dat Nederland de teugels op zo'n tien punten kan laten vieren zonder dat daar toestemming van de Europese Commissie voor nodig is.

Zo hoeft niet meer alles te worden gedaan om dieren of planten waar er nog maar enkelen van zijn in stand te houden. Alleen 'bestendige' populaties moeten volgens Bleker worden beschermd.

Als voorbeeld noemt hij een 'heel klein stukje' zure vennen in het Friese Wijnjeterper Schar. "Dat ga ik daar dus niet beschermen." Ook de vissoort modderkruiper hoeft niet op zijn steun te rekenen.

Verder kan Nederland volgens Bleker een aantal Natura 2000-gebieden virtueel samenvoegen. Dat betekent dat een beschermde plantensoort die het in het ene gebied goed doet, in het andere gebied niet meer beschermd hoeft te worden.

Verder kunnen afspraken met andere EU-landen worden gemaakt. Als Duitsland zich bijvoorbeeld extra inzet voor de bescherming van blauwgras, hoeft Nederland dat in sommige gebieden niet meer te doen.

De staatssecretaris stelt dat er terecht Natura 2000-gebieden zijn om zeldzame planten en dieren te beschermen. "Maar soms staat het normale economische ontwikkelingen in de weg. Dorpen mogen er geen extra huizen bouwen, boeren kunnen er geen extra weides kopen en campings niet uitbreiden. We zijn met zijn allen in een moeras beland."

Dodental treinongeluk Buenos Aires loopt op

Het dodental als gevolg van een groot treinongeval in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, is opgelopen tot 11. Dat hebben de lokale autoriteiten dinsdag (plaatselijke tijd) gemeld. Meer dan 200 mensen raakten gewond, van wie ongeveer 30 er slecht aan toe zijn.

Het ongeluk gebeurde aan het begin van de ochtendspits, bij het station Flores in het centrum van Buenos Aires. Twee treinen en een bus botsten op elkaar. Zeven mensen stierven ter plaatse, vier anderen overleden later in het ziekenhuis.

Ooggetuigen zeiden dat de bus werd aangereden door een trein en meegesleept. De trein ontspoorde toen de bus tegen een perron tot stilstand kwam en belandde daardoor op een ander spoor, waar hij werd geraakt door een trein die het station net binnenreed.

De meeste dodelijke slachtoffers waren buspassagiers. Ambulances reden af en aan om de gewonden over te brengen naar ziekenhuizen in de miljoenenstad.

Dodental treinongeluk Buenos Aires loopt op
Dodental treinongeluk Buenos Aires loopt op (Foto: ANP)

Formatiegesprekken Belgie 'muurvast'

De formatiegesprekken in België zitten "muurvast". Dat heeft formateur Elio Di Rupo in de nacht van dinsdag op woensdag laten weten aan persbureau Belga. Hij wil woensdagmiddag een laatste poging ondernemen om tot overeenstemming te komen.

"Ondanks alle geleverde inspanningen en een duidelijke vooruitgang op een aantal vlakken zijn de onderhandelingen ernstig geblokkeerd", stelt Di Rupo vast. "De houding van sommigen verbreekt het evenwicht dat onontbeerlijk is om een akkoord te bereiken".

De kabinetsformatie in België duurt al 15 maanden. De acht onderhandelende partijen botsen vooral over de kwestie- BHV (Brussel-Halle-Vilvoorde). Dat is het enige kiesdistrict van België. De Vlamingen willen dat het wordt gesplitst zodat de vele Franstalige inwoners van de Vlaamse dorpen rond Brussel niet langer op een Franstalige partij kunnen stemmen. Maar ook over een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie geeft, moeten de onderhandelaars het nog eens zien te worden.

Cruijff blijft hopen op Hiddink

Johan Cruijff blijft hopen dat hij Guus Hiddink kan strikken voor een functie bij Ajax. "Als hij zich met Turkije niet weet te plaatsen voor het EK, wordt er te allen tijde een plaatsje voor hem ingeruimd", liet Cruijff dinsdag weten in Pauw en Witteman. Hij benadrukte wel dat Hiddink hem nog niets heeft toegezegd.

Cruijff, die in Nederland is voor het veertienjarige bestaan van de Cruyff Foundation, vergaderde dinsdag in de Arena met de overige commissarissen van Ajax. De zoektocht naar een nieuwe algemeen directeur is nog altijd in volle gang. "Daar is nog geen beslissing over genomen", liet Cruijff weten. "Met Tscheu la Ling dacht ik een goede kandidaat te hebben, maar dat ging niet door."

Omdat Hiddink zich pas na het uitdienen van zijn contract bij Turkije wil gaan beraden over zijn toekomst, lijkt hij niet de aangewezen man voor het algemeen directeurschap in Amsterdam. "Hiddink heeft me niets toegezegd, dus daar kunnen we niet op wachten", liet Cruijff weten, die wel onderstreepte naar een echte 'voetbalman' op zoek te zijn.

'Wachttijd Pieter Baan schrikbarend lang'

De wachttijd voor een behandeling in het Pieter Baan Centrum (PBC) is volgens Wim Anker 'schrikbarend lang'.

Verdachten van moord en verkrachting zouden gemiddeld zes maanden moeten wachten op een onderzoek. Dat zegt de advocaat op BNR Nieuwsradio.

Anker wil een uitbreiding van het aantal beschikbare plaatsen in het PBC. "De politiek moet ingrijpen en bijbouwen, heel simpel. Of er moet een andere instelling komen die hetzelfde onderzoek doet."

'Wachttijd Pieter Baan schrikbarend lang'
'Wachttijd Pieter Baan schrikbarend lang' (Foto: ANP)

Europees topoverleg over schuldencrisis

De Griekse premier George Papandreou, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy voeren woensdag telefonisch overleg over de schuldencrisis.

Zonder maatregelen zit Griekenland binnen afzienbare tijd zonder geld en dreigt een bankroet dat rampzalige gevolgen kan hebben voor de financiële markten.

Het ministerie van Financiën erkende dinsdag dat Nederland en andere Europese landen zich voorbereiden op een Grieks faillissement. Het sprak evenwel tegen dat Griekenland al is opgegeven, zoals sommige media meldden. Alle inspanningen zouden er nog altijd op gericht zijn wanbetaling te voorkomen.

Europees topoverleg over schuldencrisis
Europees topoverleg over schuldencrisis (Foto: ANP)

Hugh Grant in verfilming Cloud Atlas

Hugh Grant heeft zich bij de cast gevoegd van Cloud Atlas. Dat maakten de producenten dinsdag bekend. Tom Hanks, Susan Sarandon en Halle Berry hadden al getekend. Welke rol Grant krijgt is nog niet bekend.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2004 van de Britse schrijver David Mitchell. Het won meerdere literatuurprijzen, waaronder de Booker Prize, de Nebula Award en de Arthur C. Clarke Award.

Het boek bestaat uit zes losse verhalen, alle over hoofdpersoon Adam Ewing. Ze spelen zich af tussen 1850 en de nabije toekomst. Ieder verhaal wordt door de hoofdpersoon verteld of bekeken in het volgende verhaal. De eerste vijf verhalen worden ergens onderbroken. Halverwege het boek worden ze stuk voor stuk afgerond, waardoor de lezer aan het einde van het boek weer is aanbeland in 1850.

Cloud Atlas wordt geregisseerd door maar liefst drie regisseurs. Andy en Lana Wachowski, bekend van de Matrix-trilogie, nemen enkele van de verhalen op zich, net als Tom Tykwer, die eerder de Duitse film Lola Rennt maakte.

De opnames voor Cloud Atlas vinden plaats in Schotland, Duitsland en Spanje. De film verschijnt eind volgend jaar in de bioscoop.

Actrice Halina Reijn wil een vrouw bevruchten

Halina Reijn voelt de behoefte een vrouw te bevruchten. Probleem is, volgens de 35-actrice zelf, dat ze niet lesbisch is. "Ik ben iemand met een heftige carrière die dezelfde behoeftes heeft als een man in die situatie", legt Reijn, die sinds kort weer vrijgezel is, uit in een interview met het AD.

"Ik wil een vrouw bevruchten, een vriendin hebben die gewoon leuk parttime werk doet zoals iedere Hollandse dame. Iemand die niet aan de top wil staan, het huishouden verzorgt en vervolgens mijn kind baart voor wie ik geld verdien", schetst Reijn. "Maar dat kan niet. Want ik ben niet lesbisch."

Omdat Reijn niet wil kiezen tussen haar werk en haar carrière, overweegt ze een aantal eicellen in te laten vriezen. "Geen kind hebben is een taboe, vooral wanneer je een vrouw aan de top bent. Dan zien ze je als een ambitieuze kille bitch, dat is toch belachelijk? Alleen al om die reden word ik opstandig en zou ik bijna zeggen: nee voor mij geen kinderen. Maar zo werkt dat niet."

Reijn en theatertechnicus Karl Klomp maakten onlangs na twee jaar een einde aan hun relatie. "We hebben gevochten om onze relatie goed te houden, maar faalden", blikt de actrice terug. "Dan moet je niet denken: wie ben ik op mijn 35e zonder man? Of: ik wil niet als een Bridget Jones ijs etend alleen op de bank zitten. Maar jezelf en hem een lijdensweg besparen."

Reijn voelt zich tot haar eigen verbazing prima na de breuk. "Het gekke is: toch voel ik me goed. Bevrijd. Ik vier het leven. Soms schiet ik echt vol van geluk: ik kan doen wat ik wil. En ik voel me zelfverzekerd. Dat heeft met mijn leeftijd en ervaring te maken."

Dustin Hoffman maakt regiedebuut met operadrama

Dustin Hoffman wordt regisseur. De 74-jarige Amerikaanse acteur neemt de regie op zich van Quartet, een verhaal over vier gepensioneerde operazangers. De cast bestaat uit de Britse acteurs Maggie Smith, Michael Gambon en Billy Connolly, zo schrijft het Engelse filmtijdschrift Empire.

De 68-jarige Schotse komiek Connolly speelt een voormalig operazanger in een bejaardentehuis voor operazangers. Hij slijt zijn dagen met ex-collega's Tom Courtenay, bekend uit Doctor Zhivago, The Golden Compass en Pauline Collins, die onder meer te zien was in Shirley Valentine en City of Joy. Ze geven ieder jaar een groot feest op de verjaardag van Verdi.

Dan verschijnt een voormalige operadiva (Maggie Smith) ten tonele, die hun plannen in de war schopt. De spanningen tussen de vier lopen steeds verder op en oude vetes herleven. De film geeft volgens Hoffman een ongezouten beeld van ouder worden.

Quartet is gebaseerd op een toneelstuk van Ronald Hartwood die eerder The Pianist schreef. Hij bewerkte zijn scenario tot een filmscript voor Hoffman. De opnames gaan deze week van start in het Engelse Buckinghamshire. De film moet volgend jaar verschijnen.


Dustin Hoffman maakt regiedebuut met operadrama (Foto: Novum)

Stephen Fry terug als presentator Bafta's

Stephen Fry gaat volgend jaar de Bafta's presenteren. De Britse komiek, schrijver en acteur volgt hiermee presentator Jonathan Ross op, die de afgelopen vijf jaar de Britse film- en tv-prijzen uitreikte. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De 54-jarige Fry presenteerde de British Academy of Film and Television Awards al van 2001 tot 2005 en zegt erg uit te kijken naar de uitreiking van volgend jaar. Volgens hem hebben de Bafta's wel degelijk een internationale allure.

"Ik, zo oud als ik ben, word ieder jaar weer overmand door een schaamteloos gevoel van glamour bij het zien van zoveel legendarische namen die ieder jaar komen als genomineerden of om een prijs uit te delen", zegt de geboren Londenaar.

De Bafta's worden algemeen gezien als een belangrijke graadmeter voor wie de grote kanshebbers zijn bij de Oscaruitreiking enkele weken later. De Bafta's worden volgend jaar op zondag 12 februari uitgereikt in het Royal Opera House in Londen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.