Gevangenisimam Tilburg was veroordeelde extremist

In een Tilburgse gevangenis heeft eerder dit jaar enige tijd een man gewerkt die in Marokko ter dood is veroordeeld voor moorden op politieke tegenstanders. De 44-jarige Hasan B. werkte er als geestelijk verzorger in dienst van een uitzendbureau. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Medewerkers zouden deze zomer melding hebben gedaan van opruiend gedrag van B., maar volgens de woordvoerder zijn er bij de directie geen meldingen binnengekomen. "Er hebben zich geen incidenten voorgedaan", zegt hij. B. is vooraf gescreend door het ministerie. Ook daar kwamen geen bijzonderheden uit.

B. werd in juli opgepakt in Madrid. De veroordeling voor de moorden in Marokko dateert uit 1985. De Marokkaanse autoriteiten hebben om zijn uitlevering gevraagd.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) gaat onderzoeken of politiebestanden makkelijker kunnen worden ingezien als dat nodig is bij een screening. De regels voor de bescherming van persoonsgegevens laten dat nu nog niet toe.