Concert: Avril Lavigne in HMH

Begin deze eeuw maakten we voor het eerst kennis met de Canadese zangeres Avril Lavigne. Door haar aparte kledingstijl en rebelse karakter viel ze op en haar eerste singles Complicated en Sk8ter boi werden grote hits. Vier albums later is er van het skatermeisje weinig meer over en is het tegenwoordig meer vrolijke pop met af en toe een rauw randje. Na ruim drie jaar keert de Canadese weer terug naar Nederland in een bijna uitverkochte HMH.

Al een uur voor aanvang stond er een enorme rij voor de ingang van de Heineken Music Hall. De fans waren goed herkenbaar: korte rokjes, alternatief gekleed en af en toe een gekleurde lok in het haar. Allemaal enorm hysterisch dat hun heldin na drie jaar eindelijk Nederland weer aandoet.

De Groningse rockband MakeBelieve mocht het publiek alvast opwarmen, wat al aardig lukte. De band stond eerder al in het voorprogramma van 30 Seconds To Mars en Paramore en mocht vorig jarig optreden op het Hongaarse Sziget-festival. Aan ervaring dus geen gebrek en dat was goed te zien. Muzikaal gezien was het goed, maar ze vielen vooral op door het publiek goed te bespelen. 

Om even na negen uur was het dan zover en kwam Avril het podium op onder begeleiding van een instrumentale versie van Black Star. De echte muzikale opening gebeurde met What the Hell en Smile, beide van het laatste album Goodbye Lullaby. Het eerste wat opvalt is dat de aankleding vrij ingetogen is. Geen spectaculair decor, maar gewoon een groot theaterdoek. Ook de zangeres zelf is niet uitbundig gekleed en komt heel gewoontjes het podium op.

In sneltreinvaart komen de hits voorbij en het publiek omarmt alle liedjes. Van het oudere Sk8er boi tot de nieuwste single Wish You Were Here, alles wordt door luid gegil ontvangen. Duidelijk is ook dat alleen de echte fans aanwezig zijn en die krijgen wat ze willen: muziek. Geen poespas, geen confetti en geen spectaculair decor. Hoogtepunt van de avond was een sterke cover van Fix You (Coldplay), wat instrumentaal bijna identiek was aan het origineel.

Aan het concert zelf was eigenlijk niet veel mis. De zang was goed, het voorprogramma was een goede opwarmer en de fans kregen wat ze wilden. Het miste alleen iets speciaals, waardoor je dit optreden na een paar jaar nog gaat herinneren. Ook was het concert ietwat aan de korte kant. Na 80 minuten verlieten Avril en band het podium en gingen de zaallichten aan. Maar dat kon de euforie van de fans zeker niet verpesten. Tevreden en voldaan verlieten zij de HMH en gingen huiswaarts. 

Erg lang hoeven de fans niet te wachten op meer Avril Lavigne. Volgend jaar moet namelijk haar vijfde studioalbum uitkomen, waarvan het meerendeel al geschreven is. Muzikaal gezien wordt het anders dan album vier: "Goodbye Lullaby was zachter en dieper, maar het volgende album zal weer meer pop en vrolijk zijn", aldus Lavigne.