CDA wil Iran zien als kernwapenstaat

Iran moet worden beschouwd als een 'de facto kernwapenstaat', ook al beschikt het islamitische regime nog niet over kernwapens. Dat zei Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel van de regeringspartij CDA donderdag tijdens een debat over Iran.

Hij riep de andere politieke partijen op om niet langer de 'kop in het zand' te steken maar realistisch te zijn. Het is namelijk mogelijk dat Iran op korte termijn een kernwapen zou kunnen ontwikkelen, beweerde hij. Ormel baseerde zich daarbij op 'experts'. Ook de VVD wees erop dat Iran in staat is om hoogverrijkt uranium te produceren, wat nodig is voor kernwapens.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wilde Iran nog niet betitelen als kernwapenstaat. "Het is nogal wat om vooruit te lopen op een situatie die wij met alle mogelijke inzet willen voorkomen." Wel betoonde de bewindsman zich 'intens bezorgd' over de ontwikkelingen in Iran.

Hij wil eerst een rapport afwachten van het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties. De atoomwaakhond waarschuwde er al voor dat het Iraanse atoomprogramma een 'mogelijk militaire dimensie' heeft. Definitieve conclusies worden dit najaar verwacht.

Ook Wim Kortenoeven (PVV) waarschuwde voor de mogelijke desastreuze gevolgen, mocht Iran een kernwapen in het bezit krijgen. Het zou kunnen leiden tot een preventieve aanval van Israël en de Verenigde Staten op de nucleaire installaties. Kortenoeven vindt dat Nederland zo'n aanval zou moeten steunen.

Hij pleitte ervoor om Teheran 'wurgsancties' op te leggen, bijvoorbeeld door de centrale bank van Iran op een zwarte lijst te zetten. Ook zouden de landingsrechten van Iran Air moeten worden ingetrokken. Hij heeft aanwijzingen dat de vliegmaatschappij ook nucleair materiaal vervoert.

Rosenthal zegde toe dat hij zich gaat inspannen om de huidige sancties tegen Iran aan te scherpen. Ook vraag hij een advies aan de Adviesraad Internationale Vraagstukken over de ontwikkelingen in Iran. In een vliegverbod voor Iran Air ziet hij niets, omdat dat ook 'gewone Iraniër' zou raken. Datzelfde geldt voor sancties tegen de centrale bank.