Onderwijs is klaar met minister Van Bijsterveldt

Leraren en schoolleiders zijn het vertrouwen in minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) kwijt. Ook het vertrouwen in staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) is een jaar na de beëdiging van het kabinet dramatisch gedaald. Dat blijkt uit een peiling van onderwijsonderzoeksbureau DUO.

Bijna de helft van het basisonderwijs heeft geen vertrouwen in minister Van Bijsterveldt. Vorig jaar was dat 12 procent. In het voortgezet onderwijs zegt zelfs 59 procent geen vertrouwen in de bewindsvrouw te hebben.

Over de toen nog onbekende staatssecretaris Zijlstra hadden veel leraren vorig jaar nog geen mening. Nu wel, maar niet in zijn voordeel. Vorig jaar gaf bijna de helft hem het voordeel van de twijfel. Nu zegt 32 procent van het basisonderwijs en 47 procent van het voortgezet onderwijs geen vertrouwen in hem te hebben.

Hoewel vooral de onderwijsbewindslieden slecht scoren, is er ook in de rest van het kabinet weinig vertrouwen. In zowel het basisonderwijs als het voorgezet onderwijs zien leraren en directeuren het niet meer zitten in het kabinet Rutte.

De grote verliezers bij deze peiling zijn de VVD en de PvdA.  De VVD verliest vooral in het basisonderwijs veel aanhangers. Kreeg de partij in oktober 2010 nog 18 procent van de stemmen van het basisonderwijs, in september 2011 is dat gedaald naar 10 procent. De sociaaldemocraten, die het normaliter goed doen onder leraren, verliezen met name in het voortgezet onderwijs veel aanhangers Zij gaan van 23 procent van de stemmen in oktober 2010 naar 16 procent van de stemmen in september 2011.