Rosenthal gispt PVV om aap-uitspraak Turkije

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) neemt afstand van een uitspraak van gedoogpartij PVV over de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. "De islamitische aap is weer eens uit de mouw gekomen. Hij zetelt ditmaal in Ankara en hij heet Erdogan", zei Kamerlid Raymond de Roon (PVV) dinsdag tijdens het vragenuurtje over de oorlogsretoriek van de Turkse premier richting Israël.

Volgens fractieleider Alexander Pechtold (D66) noemt hij een bevriend staatshoofd hiermee een aap, zo zei hij woensdag tijdens een overleg over Syrië. Hij eiste dat het kabinet hiervan afstand zou nemen. Ook de regeringspartijen VVD en CDA vielen over deze 'ongepaste uitspraak', evenals de PvdA.

Rosenthal nam afstand van de bewoordingen van De Roon. Hij sprak van een 'misplaatste metafoor'. Omdat het een metafoor betrof, heeft hij er dinsdag niet meteen op gereageerd, antwoordde hij Pechtold. Die vond dat het kabinet meteen afstand had moeten nemen van De Roons woorden, omdat die verkeerd kunnen worden uitgelegd in het buitenland.

De Roon zei in een reactie dat hij Erdogan geen aap heeft genoemd. Zijn opmerking was 'spreekwoordelijk bedoeld', omdat het beleid van de Turkse premier volgens hem voortkomt uit zijn islamitische achtergrond. "Ik vind dat ik niets heb miszegd. Ik heb Erdogan niet willen beledigen", aldus De Roon.