Bleker vindt CDA te anti-Europees

Het CDA moet zijn principieel pro-Europese traditie weer in ere herstellen. De partij is de afgelopen jaren te veel gaan meebewegen met anti-Europese sentimenten. Dat zegt staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) woensdag in NRC Handelsblad. De partij is al een tijd aan het worstelen met haar koers.

Nederland profiteert ondanks de crisis rond de euro en Griekenland nog altijd volop van de Europese Unie, zegt de Groningse oud-gedeputeerde, maar dat zouden veel partijgenoten als te vanzelfsprekend beschouwen. Hij vindt wel dat de Europese bureaucratie soms wat is doorgeschoten.

De export van Nederland naar Polen is tussen 2004 tot 2008 verdubbeld tot 7,2 miljard euro, geeft Bleker als voorbeeld. "Moet je eens indenken voor hoeveel extra gelegenheid die toename zorgt."

"Het is toch te gek dat Europa wel controleert op het aantal duinpiepers, maar veel minder streng als een land een te hoog begrotingstekort heeft", gaat Bleker verder. Hij vindt dat dat moet worden rechtgetrokken. "Maar ik geef toe dat ook ik hier soms een karikatuur van heb gemaakt. Ik heb zeker zelfkritiek op dit punt."

Het CDA moet daarom weer een 'echte pro-Europese koers' inzetten, ook als dat tegen de publieke opinie ingaat. De discussie hierover in het CDA is volgens hem verstomd door discussies over de grondwet en het referendum. Bleker gaat in het vraaggesprek niet in op de rol van de PVV, de anti-Europese partij die de minderheidsregering van VVD en CDA in het zadel houdt.


Bleker vindt CDA te anti-Europees (Foto: Novum)