Amsterdam kan vraag gratis ID-kaarten niet aan

Het aantal aanvragen voor identiteitskaarten is sinds afgelopen maandag aan de loketten van de stadsdelen enorm toegenomen nu de kaart als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad gratis verstrekt wordt.

Dit heeft lange wachttijden tot gevolg. De gemeente raadt aan om, als het niet dringend nodig is, te wachten met de aanvraag van een ID-kaart.

Daarbij komt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de gemeenten heeft verplicht om met ingang van 15 september maatregelen te nemen om de afgifte van identiteitskaarten in goede banen te leiden.

Alle aanvragen worden wel aangenomen, maar zeker tot 11 oktober aangehouden, tenzij ze een hoge prioriteit hebben. Dat is het geval als iemand niet over een ander identiteitsdocument beschikt, of als het document binnen twee maanden na de aanvraag verloopt.

Voor de aanvragen met hoge prioriteit geldt dat er rekening mee gehouden moet worden dat het document pas na drie weken klaar ligt. Spoedaanvragen voor de identiteitskaart zijn tot nader bericht niet mogelijk