Gogo's en Griekenland: oprotten!

Ik vraag me af waarom mensen er iedere keer in slagen om weer iets volslagen nutteloos aan deze wereld toe te voegen. Gogo's zijn een perfect voorbeeld daarvan. Ze zien er niet uit en je kunt er niets mee. Op de verpakking staat dat ze vanwege verstikkingsgevaar niet geschikt zijn voor kinderen onder de drie jaar, terwijl ik denk dat dat juist de doelgroep is omdat het de enige kinderen zijn die te dom zijn om te beseffen dat je er helemaal niets aan hebt. Desondanks staan de kinderen bij de uitgang van de supermarkt te dringen om die dingen los te bedelen van het winkelend publiek. Er zijn zelfs dranghekken neergezet! Even rustig je boodschappen doen is er niet meer bij. Je wordt zowat verscheurd door een hongerige groep hyena's als je van de kassa wegloopt. Ik neem mijn petje af voor degene die in staat is geweest om een dermate grote vraag naar iets totaal zinloos heeft weten te creëren. Tegelijkertijd vervloek ik die persoon tot in de vijfde generatie.

Vele honderdduizenden Gogo's moeten er inmiddels geproduceerd zijn. Een berg die je je niet voor kunt stellen. Hoogstwaarschijnlijk is hij groot genoeg om voor een belangrijk deel in de opvulling te voorzien van de berg die Thijs Zonneveld ergens in Nederland wil laten bouwen. Over volslagen nutteloos gesproken. De opbrengst van de extra boodschappen die door de Gogo's gegenereerd wordt, rechtvaardigt voor C1000 waarschijnlijk de kosten van het maken van de Gogo's, maar de vervuiling die daardoor ontstaat doet dit niet. Aangezien ze in China gemaakt worden, is de kans groot dat dit niet op de meest milieuvriendelijke manier gebeurt. Daarnaast zijn ze van plastic en we weten allemaal dat de olievoorraad in de wereld niet dermate ruim is dat we die kunnen besteden aan stompzinnige poppetjes. Zelfs als het gerecyceld plastic is, dan is het verspilling van grondstoffen en binnen een paar jaar zullen ze allemaal tot lastig te verwerken afval gereduceerd worden. En intussen is er een volgende generatie kinderen ontstaan die het hebben, hebben, hebben, al helemaal in de vingers hebben.

Grieken zijn net kinderen. Die weten ook niet wat goed voor ze is. Je leest wel eens berichten over mensen, laten we ze bij gebrek aan een betere indeling voorlopig nog maar even in die categorie rangschikken, die hulpverleners aanvallen. Ik kan daar met mijn verstand niet bij. Hoe kun je iemand verhinderen een ander te helpen of misschien wel zijn leven te redden? Wat moet er in je hersenpan mis zijn gegaan dat je dit soort dingen doet? Ik weet het niet. Over de Grieken denk ik nu hetzelfde. Hun land zakt steeds dieper weg in de richting van een bankroet, de rest van Europa steekt zich diep in de schulden om ze te helpen en wat doen ze? Staken. Staken omdat ze het er niet mee eens zijn dat ze op een realistischer manier moeten gaan leven.

Uiteraard wil iedereen wel op zijn 52e met pensioen en nauwelijks belasting betalen, maar zo werkt het helaas niet. Dat het jarenlang goed is gegaan is al een wonder, maar elk geluk houdt een keer op. Ik begrijp ook wel dat ze de kip met de gouden eieren niet zelf willen slachten. Niemand wil natuurlijk degene zijn die het slechte nieuws komt brengen. Maar als anderen zeggen dat ze het anders moeten doen, omdat er dan geen kip meer is en geen eieren meer zijn en ze weigeren nog steeds mee te werken, dan houdt het een keer op. Ze willen voortgaan zoals ze altijd deden? Prima, maar dan niet van ons geld. Wie niet wil, die niet zal. Wij moeten al langer werken om ons eigen pensioen te betalen, wat al nauwelijks haalbaar blijkt te zijn, dan lijkt het me niet meer dan redelijk dat zij minstens net zo lang als wij doorgaan met werken en eindelijk eens allemaal belasting gaan betalen en hun economie hervormen. Nu hanteren de Europese machthebbers nog het solidariteitsprincipe: samen uit, samen thuis. Het resultaat daarvan is dat zij vrolijk uitgaan en dat wij thuis zitten, ons af te vragen hoe het nu verder moet.

Die Grieken kunnen wat mij betreft oprotten. Wat voor goeds is er eigenlijk ooit uit dat land gekomen? Democratie? Laat me niet lachen. Democratie is er de reden van dat we mensen hebben gekozen die ons de euro door de strot hebben geduwd waardoor alles duurder werd en die er vervolgens niet voor gezorgd hebben dat de armere Europese landen iets aan hun economie gingen doen zodat de problemen die er nu zijn, voorkomen hadden kunnen worden. Daardoor moeten we nu bakken vol met geld in een bodemloze put storten om die arme landen en de euro te redden. En al die tijd voerden die Grieken geen flikker uit. Het enige wat ze deden was het hoofd van onze meisjes die daar op vakantie waren op hol brengen, zodat wij, als ze weer thuis waren, geen schijn van kans meer maakten en het maanden duurde voordat ze die Tzatziki-vreters een beetje vergeten waren. Hellas? Helaas zal je bedoelen.

En niet alleen de Grieken, alle arme eurolanden zullen ervoor moeten zorgen dat ze hun zaakjes voor elkaar krijgen anders is het afgelopen. De kosten ervan zijn gewoon niet meer op te brengen door de economisch gezonde landen. Als ze dat wel doen dan worden zij ook mee naar beneden getrokken. De eerste les die je leert als hulpverlener is dat je je eigen leven niet moet riskeren om een ander te redden. Denk eerst om je eigen veiligheid. Dat is wat de gezonde eurolanden nu moeten doen. Het heeft geen zin om aan een dood paard te blijven trekken. Het geld dat we erin hebben gestoken zijn we toch al kwijt. Iedereen die daar anders over denkt moet verplicht opgenomen worden in een inrichting, laten we dat de "De Jager Stichting" noemen. Laten we de rest van het geld dan ook maar als verlies nemen en er een streep onder zetten. Dan kunnen de Grieken weer opnieuw beginnen met hun drachme en krijgen ze bij wijze van afscheidscadeau Saab en Diginotar er gratis bij en dan is het mooi geweest.

Het begin van het jaar hebben we de Arabische lente gezien. In één land viel het regime en er volgden meerdere landen. Dit najaar kunnen we ons opmaken voor de Griekse herfst. Het verschil is dat nu niet het regime valt, maar het land zelf. Griekenland, Italië, Spanje, Portugal, het zou zo maar kunnen. Er zijn twee mogelijkheden; wachten tot ze vanzelf vallen, of pro-actief de stekker eruit trekken. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dus moeten we voor optie twee kiezen. Wat we overhouden is een economisch sterkere groep landen en een sterkere euro. Het alternatief is dat we al die landen blijven steunen met als gevolg dat nog voor de volgende lente heel Europa instort. Daar zitten we ook niet op te wachten, net als op die Gogo's.