Door N/Z-lijn verzakte panden weer opgevijzeld

De wevershuisjes die in 2008 verzakten door een lekkage bij werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn zijn weer bewoonbaar. Het gaat om woningen op en rond de Vijzelgracht in Amsterdam die na de verzakking in handen kwamen van de gemeente. Dat heeft de Dienst Noord/Zuidlijn woensdag laten weten.

Door de lekkage waren sommige panden 23 centimeter verzakt. Ze werden begin dit jaar eerst met twintig centimeter verhoogd. Hierna werden de scheuren en voegen hersteld en geschilderd. Ook werden drie keukens vervangen die onherstelbaar waren beschadigd door het stutwerk.

In totaal verzakten tien panden, met daarin vijftien woningen. De gemeente kocht zeven beschadigde panden. Vijf daarvan zijn opgevijzeld, de andere twee worden gebruikt door de Noord/Zuidlijn. Drie bewoners wilden geen afstand doen van hun huis. Met hen wordt nog overlegd over de restauratie.

De Noord/Zuidlijn zou volgens de eerste plannen een kleine anderhalf miljard euro kosten en dit jaar klaar zijn. De kosten zijn inmiddels opgelopen tot 3,1 miljard euro.

Bij het ondergrondse station in aanbouw op de Vijzelgracht wordt nu de onderste laag uitgegraven, meldde een woordvoerder woensdag. Ook is deels begonnen met het leggen van vloeren.

In oktober 2017 moeten de eerste metro's passagiers vervoeren.


Door N/Z-lijn verzakte panden weer opgevijzeld (Foto: Novum)