Recherche onderzoekt Tristan-bestand nog

De rijksrecherche doet nog onderzoek naar een zoekgeraakt computerbestand over Tristan van der V. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Het pdf-bestand kan licht werpen op de manier waarop Tristan van der V., die in april zes mensen en zichzelf doodschoot in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, een wapenvergunning heeft gekregen. De rijksrecherche heeft eerder geconstateerd dat het bestand er niet meer is, maar werkt naar nu blijkt toch nog aan een reconstructie van wat er is gebeurd met het pdf-document.

In juli werd al bekend dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een nieuwe poging ging doen om het bestand te vinden. Dit onderzoek loopt nog, meldt Opstelten.

Het bestand was een bijlage bij een interne mail van de politie uit 2008. Die e-mail was gericht aan de politiemedewerker die de aanvraag van Van der V. voor een wapenvergunning moest beoordelen. Er zou mogelijk informatie in staan over de psychische gesteldheid van Van der V.

Van der V. was in 2006 opgenomen geweest in een inrichting. Desondanks heeft hij een wapenvergunning gekregen. Het bestand zou duidelijk kunnen maken wie er bij de politie in de fout is gegaan.