Tweeënhalf jaar geëist voor dodelijke discoruzie

Een 20-jarige inwoner van het Friese Damwoude verdwijnt als het aan justitie ligt tweeënhalf jaar achter de tralies. Hij is volgens het OM degene die vorig jaar april de 16-jarige Redmar Smedema uit Burgum in een Friese disco de klap tegen zijn slaap verkocht die hem fataal werd. Tegen twee dorpsgenoten werd een halfjaar cel geëist.

Verschillende getuigen hebben verklaard dat de groep op de avond van de fatale mishandeling wild aan het hossen en springen was op de dansvloer van de discotheek in Noardburgum. Ze botsten tegen omstanders aan en sommigen kregen klappen. De mishandeling van Smedema door ten minste drie van hen is gezien door getuigen.

Het slachtoffer gaf later op de avond aan dat hij zich niet goed voelde. Hij werd onderzocht door ambulancepersoneel, maar er leek niets met hem aan de hand te zijn. Toen de Burgumer later die nacht door vrienden naar huis werd gebracht, werd hij slap en begon hij wartaal uit te slaan.

Hij werd met spoed overgebracht naar het UMCG in Groningen, waar hij een paar uur later overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij bleek een schedelbreuk en een hersenbloeding te hebben opgelopen.

In de zaak zijn nog drie verdachten. Tegen hen wordt het minderjarigenstrafrecht toegepast. Ze hoorden onder meer werkstraffen van tweehonderd uur tegen zich eisen.

De zaak wordt afgerond op 20 september. De rechter doet naar verwachting twee weken later uitspraak.