Griekenland voert extra belasting in

Griekenland gaat een nieuwe belasting op onroerend goed invoeren. De heffing die zondag werd aangekondigd door minister van Financiën Evangelos Venizelos wordt voor de duur van 2 jaar ingevoerd.

De Griekse regering hoopt er zo alsnog in te slagen om haar doelstelling voor het begrotingstekort te halen. Hiervoor is dit jaar 2 miljard euro aan extra inkomsten nodig. Venizelos verwacht dat als rentebetalingen niet worden meegenomen, Griekenland volgend jaar een begrotingsoverschot zal hebben.

De maatregel kon meteen op kritiek rekenen van Griekse makelaars. "Belasting heffen op onroerend goed is een makkelijke manier om inkomsten op te halen. Maar de onroerendgoedmarkt kan niet nog meer belastingen dragen", aldus het hoofd van de Atheense makelaarsvereniging.

Eerder hebben inspecteurs van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al aangegeven dat Griekenland belastingverhogingen zou moeten vermijden. Het land zou zich moeten richten op structurele hervormingen en bezuinigingen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.