Oblivion Nederlandse kandidaat Filminute-prijs

De korte film Oblivion van de Rotterdamse regisseur Shariff Nasr is als enige Nederlandse inzending genomineerd voor Filminute. Dat maakt het management van hoofdrolspeler Raymond Thiry vrijdag bekend. Op het internationale online filmfestival worden uitsluitend films van één minuut getoond.

Oblivion vertelt het verhaal van een alzheimerpatiënt die wakker wordt in een voor hem vreemde kamer. Als hij op zoek gaat naar zijn vrouw, ontdekt hij dat hij aan zijn bed is vastgebonden en raakt in paniek. Thiry, die de alzheimerpatiënt speelt, won een Gouden Kalf voor de beste bijrol in Oorlogswinter.

Nasr wil met Oblivion de misstanden in de zorg onder de aandacht brengen. "Het gebruik van de Zweedse band is, na het overlijden van zeven patiënten, dit jaar verboden. Fixeren gebeurt echter nog altijd en werkt contraproductief", zegt hij tegen Novum Nieuws.

De 25 geselecteerde films uit achttien landen zijn deze maand te zien op de website van Filminute. Een jury bepaalt welke film er met de Best Filminute 2011 award vandoor gaat. Het publiek kan tot 30 september stemmen voor de People's Choice Award.

De winnaars van Filminute worden op 6 oktober bekendgemaakt.