Preventie hart- en vaatziekten dichterbij

Een internationale groep onderzoekers heeft een set belangrijke genen ontdekt die de bloeddruk reguleren. Deze genen voorspellen gezamenlijk niet alleen de kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, maar ook het risico van hart- en vaatziekten en beroertes. Het onderzoek staat zondag in twee belangrijke internationale vaktijdschriften. Ook Nederlandse onderzoekers leverden er een bijdrage aan.

Hart- en vaatziekten en beroertes vormen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Meer dan een miljard mensen kampen met een hoge bloeddruk. Van de Nederlanders boven de 60 jaar heeft 40 procent een verhoogde bloeddruk. Tot nu toe waren de erfelijke factoren die daarvoor verantwoordelijk zijn moeilijk te achterhalen.

Genetisch epidemioloog Cornelia van Duijn, onderzoeksleider vanuit Nederland, zegt dat allerlei aspecten van bloeddruk zijn onderzocht. "Er zijn nu meer dan 30 varianten in het erfelijk materiaal die van invloed blijken te zijn op de bloeddruk. Hoewel de afzonderlijke effecten klein zijn, is het gezamenlijke effect van de genen op de bloeddruk beduidend."

Vanuit Nederland leverden onderzoekers uit Rotterdam, Utrecht, Leiden, Amsterdam en Groningen een bijdrage aan de onderzoeksresultaten, nu gepubliceerd in Nature en Nature Genetics.