Rutte: Wij zijn allen burgers van overal

De les van 9/11 is dat 'wij allen burgers van overal zijn'. Dat zei premier Mark Rutte zondagmiddag bij de tiende herdenking van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. De wereld werd 'in het hart' geraakt, aldus de minister-president.

De bijna drieduizend mensen uit meer dan negentig landen die in 2001 omkwamen door de aanslagen van Al-Qaida moeten blijven worden herdacht, zei Rutte tijdens de multireligieuze herdenking in de Haagse Kloosterkerk. Omdat ze dat als individu verdienen "en ook omdat ze ons eraan herinneren dat vrijheid en democratie constante waakzaamheid vereisen." Die waakzaamheid kan ervoor zorgen dat er toch nog iets positiefs voortkomt uit de vreselijke gebeurtenissen van die dag, zei Rutte.

De herdenking werd georganiseerd door de Amerikaanse ambassade. Ook de Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog Levin hield een toespraak. De dienst werd geleid door een imam, een rabbijn en een priester.

Rutte zei dat New York sinds zijn eerste bezoek aan de stad in 1989 voor hem als een tweede huis voelt. De bijna 'aanraakbare' traditie van openheid en individuele vrijheid is voor hem voelbaar bij elk bezoek en wekt nog altijd indruk.

De vaste overtuiging van de New Yorkers dat terroristen na de aanslagen nooit zullen winnen, is Ruttes sterkste herinnering aan 9/11. Nederland deelt die overtuiging sinds dag één, zei Rutte, omdat democratische waarden het nooit mogen afleggen tegen 'de krachten van blinde haat en fundamentalisme'.

Dat is ook de reden dat Nederland samenwerkt met de Verenigde Staten om vrede en veiligheid te waarborgen, aldus de premier, die verwees naar de militaire operaties in Afghanistan, Irak en Libië. Hij erkende dat direct succes in de bestrijding van terrorisme zeldzaam is, zoals de aanslagen in Bali, Londen en Madrid hebben aangetoond. "Maar we winnen terrein, stap voor stap. Omdat tirannie en terroristisch geweld nooit kunnen triomferen over mensen die vast overtuigd zijn hun eigen lot vorm te geven."

PVV-leider Geert Wilders liet weten dat zijn gedachten uitgaan naar alle slachtoffers en nabestaanden. "Tien jaar later zijn beelden islamterreur op 9/11 nog altijd even hartverscheurend", twitterde hij zondagmiddag.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Amerikanen opgeroepen bij de herdenking van de aanslagen op de New Yorkse Twin Towers de eendracht van tien jaar geleden te laten herleven. De president bezocht voor het herdenkingsconcert de drie plaatsen waar de terroristen in 2001 toesloegen. Zondagochtend woonden Obama en zijn vrouw Michelle een herdenkingsdienst bij op Ground Zero, de plaats waar ooit de Twin Towers stonden. Ook toenmalig president George W. Bush was aanwezig.


Rutte: Wij zijn allen burgers van overal