Zweedse politie arresteert vier terreurverdachten

De Zweedse politie heeft vier mensen gearresteerd die worden verdacht van het beramen van een terroristische aanslag. Dat hebben de Zweedse autoriteiten zondag bekendgemaakt. Een bedreigd kunstcentrum werd tijdelijk ontruimd.

Volgens de Zweedse veiligheidsdienst SAPO werd het verdachte viertal aangehouden in het aan de westkust gelegen Gøteborg, de tweede stad van het land. De politie van Gøteborg meldde het plaatselijke Roda Sten-kunstcentrum zaterdagavond te hebben ontruimd. Het centrum zou worden bedreigd door 'een ernstig gevaar voor levens, gezondheid en aanzienlijke materiële schade'. In het pand werd niets aangetroffen, en het centrum kon zondag zijn deuren weer openen.

Bij de ontruiming werkte de politie naar eigen zeggen samen met de SAPO, maar de politie verstrekte geen nadere informatie. SAPO op haar beurt wilde niet zeggen of de viervoudige arrestatie verband houdt met de herdenking van de aanslagen in New York die zondag exact tien jaar geleden plaatsvonden. De veiligheidsdienst ziet geen reden voor verhoogde waakzaamheid.

De Zweedse krant Expressen meldde op basis van een anonieme bron bij de politie dat de autoriteiten vermoeden dat het gearresteerde viertal banden heeft met Al-Qaida. Ze probeerden vuurwapens, explosieven en handgranaten te verkrijgen, of hadden deze reeds, aldus Expressen. De Zweedse veiligheidsdiensten wilden niet reageren op de berichtgeving in Expressen.


Zweedse politie arresteert vier terreurverdachten (Foto: Novum)