'Staak aanvallen op troepen VS'

De anti-Amerikaanse Iraakse geestelijke Muqtada al-Sadr heeft zijn aanhangers opgeroepen hun aanvallen op Amerikaanse troepen te staken zodat de terugtrekking van de Verenigde Staten uit Irak geen vertraging oploopt. De oproep van Al-Sadr voert de druk op de Iraakse regering verder op, die overweegt de VS te vragen langer te blijven.

Al-Sadr deed zijn oproep zaterdagavond op zijn website. "Gezien mijn wens om de onafhankelijkheid van Irak en de terugtrekking van buitenlandse troepen te voltooien, voel ik mij verplicht militaire operaties van het Iraakse verzet te staken tot de terugtrekking van de bezetter is voltooid", aldus Al-Sadr. Een parlementariër gelieerd aan Al-Sadr bevestigde de oproep zondag. Al-Sadr waarschuwde dat als de 'terugtrekking niet plaatsvindt, de militaire operaties worden hervat op een nieuwe en stevigere manier'.

Er zitten momenteel nog zo'n 45 duizend Amerikaanse troepen in Irak. De Amerikaanse en Iraakse regering overwegen echter de Amerikaanse troepen langer te laten blijven dan de oorspronkelijk gestelde deadline van 31 december. De Iraakse regering begon vorige maand te onderhandelen met de VS om ten minste enkele duizenden Amerikaanse militairen in Irak te laten om de veiligheidsdiensten aldaar te trainen.

Volgens bronnen in Washington is president Barack Obama bereid om drieduizend tot tienduizend troepen langer in Irak te laten. De Iraakse regering en het parlement hebben echter nog steeds niet aangegeven hoeveel Amerikaanse troepen ze denken nodig te hebben, hoe veel langer ze moeten blijven of wat hun taakomschrijving precies moet worden.

De aanhangers van Al-Sadr zijn fel gekant tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Zijn volgelingen verlieten vorige maand een bijeenkomst toen politieke leiders besloten gesprekken te voeren over een verlenging van het verblijf van de Amerikaanse troepen.