Weinig hoop dat Griekenland schulden aflost

Slechts 3 procent van de Nederlanders gelooft dat Griekenland zijn schulden aflost. Driekwart gaat ervan uit dat de schulden worden kwijtgescholden en dat Griekenland in de eurozone blijft, concludeert Maurice de Hond uit een peiling. Een op de vijf Nederlanders denkt dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei vrijdag na de ministerraad dat Griekenland met de huidige regels niet uit de eurozone kan worden gezet. Wel wil de Nederlandse regering een aparte eurocommissaris aanstellen die landen die het niet zo nauw nemen met de begrotingsregels uiteindelijk uit de euro kan zetten.

Van de ondervraagden vindt 72 procent dit een goed idee. Wel denkt 84 procent dat de problemen in de eurozone ook met zo'n functionaris groot blijven.

VVD-coryfee Frits Bolkestein stelde vorige week zaterdag in Nieuwsuur dat Griekenland uit de eurozone moet worden gezet. Oud-minister van Financiën en partijgenoot Gerrit Zalm reageerde de volgende dag in Buitenhof. Daar zei hij dat het een slecht plan was. Het zou de crisis erger maken omdat dan meer landen uit de eurozone worden gezet en uiteindelijk alleen Duitsland en Nederland overblijven.

Slechts een derde van de Nederlanders denkt dat de eurozone over 3 jaar nog in de huidige samenstelling bestaat. Meer dan de helft (55 procent) denkt van niet en de rest weet het niet.