FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 augustus 2011

Borstvergroting voor Barbie en Little Princess

Barbie en Little Princess gaan onder het mes. De twee dames, bekend van Oh Oh Cherso, willen hun borsten laten vergroten. Ze gaan binnenkort langs bij plastisch chirurg Robert Schoemacher.

De operatie van Barbie komt terug in haar eigen realityserie, laat haar manager weten. Barbie gaat volgend jaar trouwen met haar vriend Michael en krijgt in aanloop naar het huwelijk een eigen docusoap. Nadat Samantha de Jong, zoals Barbie eigenlijk heet, een borstvergroting ter sprake bracht, bleek ook Little Princess interesse te hebben. De ingreep staat voor beiden gepland op 12 september.

Barbie en Little Princess komen vanaf september weer op de buis in de derde Oh Oh-reeks, waarvoor ze terugkeerden naar Chersonissos.

Portal-bedenkster toont Quantum Conundrum

De nieuwe game van Portal-bedenkster Kim Swift, die Valve verliet voor Airtight Games, heet Quantum Conundrum en zij liet de game zien aan GameSpot. Het spel, dat draait om het oplossen van physics-georiënteerde puzzels, zal begin 2012 uitkomen op Xbox Live Arcade, PlayStation Network en Steam.

In de game ben je een kind dat op zoek is naar zijn oom, professor Fitz Quadwrangle. Je zoekt hem in zijn huis, dat tevens fungeert als een soort groot laboratorium. De objecten die je daar aantreft, zul je moeten gebruiken voor het oplossen van allerlei puzzels. De voorwerpen zorgen ervoor dat de speler door middel van een speciale handschoen kan overschakelen tussen verschillende dimensies, die ieder een andere invloed hebben op de physics van je omgeving.

Het onderstaande filmpje van GameSpot laat goed zien hoe de game zal gaan werken. Ook kwam de site met een aankondigingstrailer voor Quantum Conundrum. Ook die is hieronder te bewonderen.

[EL] Uitslagen vierde voorronde (25/08/2011)

Vanavond werden de returns uit de laatste voorronde van de Europa League afgewerkt. PSV en AZ wisten beiden grote zeges te boeken op SV Ried en Aalesunds FK en plaatsen zich daardoor voor de groepsfase van de Europa League. Hieronder de uitslagen.

Voor ex-Ajacieden Demy de Zeeuw en Maarten Stekelenburg houdt het Europese avontuur nu al op. De Zeeuw wist met Spartak Moskou niet te winnen van het Poolse Legia Warschau. In Moskou werd met 2-3 verloren en aangezien er vorige week in Polen met 2-2 werd gelijkgespeeld, was uitschakeling een feit. Stekelenburg moest met AS Roma proberen het 1-0 verlies vorige week tegen Slovan Bratislava in eigen huis zien weg te poetsen. De Italiaanse ploeg stelde hevig teleur en kwam niet verder dan 1-1.

Na vandaag is er geen Schotse ploeg meer actief in het Europese voetbal. Glasgow Rangers verzuimde om het Sloveense Maribor te verslaan. In het eigen Ibrox Stadium werd met 1-1 gelijkgespeeld. Vorige week verloor de ploeg met 1-0 en daardoor plaatste Maribor zich voor de groepsfase. Ook Celtic wist niet te imponeren. Vorige week speelde de Schotse ploeg in eigen huis met 0-0 gelijk tegen FC Sion. In Zwitserland kreeg Celtic met 3-1 klop. Hearts of Midthlotian, de derde Schotse ploeg in Europa, wist het 5-0 verlies van vorige week tegen Tottenham Hotspur niet goed te maken. In eigen huis eindigde de partij tegen de Engelse ploeg in 0-0.

Ook grote ploegen als Sevilla en Panathinaikos wisten de groepsfase niet te bereiken. Sevilla kwam in eigen stadion tegen Hannover '96 niet verder dan 1-1. Vorige week verloor de Spaanse ploeg met 1-2. Panathinaikos verloor vorige week met maar liefst 3-0 van Maccabi Tel Aviv en moest proberen deze achterstand in eigen huis zien weg te poetsen. De Griekse ploeg won weliswaar met 2-1, maar dit was niet genoeg om de groepsfase te bereiken. Schalke 04 wist de 0-2 nederlaag van vorige week tegen HJK Helsinki wel weg te werken. In eigen huis won de Duitse ploeg, mede door vier treffers van Klaas-Jan Huntelaar, met maar liefst 6-1. Ook Gregoor van Dijk was goed op schot voor zijn ploeg AEK Larnaca. Dankzij twee benutte strafschoppen van de Nederlander plaatste de Cypriotische ploeg (2-1 winst tegen Rosenborg BK) zich voor de groepsfase. Het vorige duel in Noorwegen eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

Uitslagen vierde voorronde Europa League:

Thuis Uit Uitslag Uitslag
vorige duel
Sparta Praag (Tsj) FC Vaslui (Roe)  1-0 0-2
Spartak Trnava (Slw) Lokomotiv Moskou (Rus)  1-1 0-2
Spartak Moskou (Rus) Legia Warschau (Pol)  2-3 2-2
Hapoel Tel Aviv (Isr) Ekranas (Let)  4-0 0-1
FC Schalke 04 (Dui)
Huntelaar 4x
HJK Helsinki (Fin)  6-1 0-2
Club Brugge (Bel) Zestaponi FC (Geo)  2-0 3-3
Dinamo Kiev (Oek) Litex Lovech (Bul)  1-0 2-1
Red Bull Salzburg (Oos) AC Omonia (Cyp)  1-0 1-2
AZ (Ned) Aalesunds FK (Noo)  6-0 1-2
Dinamo Boekarest (Roe) Vorskla Poltava (Oek)  2-3 1-2
Gaz Metan Medias (Roe) Austria Wien (Oos)  1-0 1-3
Panathinaikos (Gri) Maccabi Tel Aviv (Isr)  2-1 0-3
CSKA Sofia (Bul) Steaua (Roe)  1-1 0-2
Stoke City (Eng) FC Thun (Zwi)  4-1 1-0
Karpaty Lviv (Oek) PAOK Saloniki (Gri)  1-1 0-2
Anderlecht (Bel) Bursaspor (Tur)  2-2 2-1
Sporting Lissabon (Por) FC Nordsjealland (Den)  2-1
0-0
Alaniya Vladikavkaz (Rus) Besiktas (Tur)  2-0 0-3
Helsingborg (Zwe) Standard Luik (Bel)  1-3 0-1
FC Sochaux (Fra) Metalist Kharkiv (Oek)  0-4 0-0
Sevilla FC (Spa) Hannover 96 (Dui)  1-1 1-2
Stade Rennes FC (Fra) Rode Ster Belgrado (Ser)  4-0 2-1
Dnjepr  (Oek) Fulham (Eng)  1-0 0-3
AS Roma (Ita) Slovan Bratislava (Slw)  1-1 0-1
Partizan Belgrado (Ser) Shamrock Rovers (Ier)  1-2 1-1
Paris Saint Germain (Fra) FC Differdange 03 (Lux)  2-0 4-0
Birmingham City (Eng) Nacional Madeira (Por)  3-0 0-0
Tottenham Hotspur (Eng) Heart of Midlothian (Sco)  0-0 5-0
Glasgow Rangers (Sco) NK Maribor (Slv)  1-1 1-2
Dinamo Tbilisi (Geo) AEK Athene (Gri)  1-1 0-1
Trabzonspor (Tur) Athletic de Bilbao (Spa)  niet gespeeld*
0-0
FK Rabotnicki (Mac) Lazio Roma (Ita)  1-3 0-6
PSV (Ned) SV Ried (Oos)  5-0 0-0
FC Sion (Zwi) Celtic (Sco)  3-1 0-0
Young Boys (Zwi) Sporting Braga (Por)  2-2 0-0
Vitoria Guimaraes (Por) Atletico Madrid (Spa)  0-4 0-2
AEK Larnaca (Cyp)
G. van Dijk 2x
Rosenborg BK (Noo)  2-1 0-0
Rapid Boekarest (Roe) Slask Wroclaw (Pol)  1-1 3-1

dikgedrukt = door naar groepsfase Europa League

* Trabzonspor vervangt Fenerbahçe in de Champions League. Athletic de Bilbao plaatst zich daardoor voor de groepsfase van de Europa League


Klaas-Jan Huntelaar schiet Schalke 04 met vier treffers naar de groepsfase van de Europa League (Foto: Pro Shots)

Autobiografie Keith Richards razend populair

De memoires van Keith Richards gaan als warme broodjes over de toonbank. Van zijn boek Life zijn wereldwijd al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De bundel ligt sinds oktober in de schappen.

Volgens de uitgever is Life 'een van de best verkochte memoires van een rockartiest aller tijden'. De 67-jarige Rolling Stones-gitarist heeft meer dan zeven miljoen dollar gekregen voor het boek.

Richards is drie jaar bezig geweest met Life, waarin hij smeuïge verhalen uit de doeken doet. Zo schreef hij over zijn hoogtijdagen als drugsgebruiker, waarin hij altijd een pistool bij zich droeg.

Britse vicepremier besmeurd met verf

De Britse vicepremier Nick Clegg en een partijgenoot zijn donderdag in Schotland met blauwe verf besmeurd. Volgens de politie bleven de twee politici ongedeerd, en is de dader aangehouden.

Waarom de 22-jarige man Clegg en de leider van de Schotse Liberale Democraten, Willie Rennie, met blauwe verf bespatte is onbekend. De politici ondergingen de verfdouche toen ze een besloten partijbijeenkomst in Glasgow wilden betreden.

De verf raakte Cleggs gezicht en overjas, maar na een wasbeurt kon hij de bijeenkomst alsnog bijwonen. "Nick heeft drie kinderen jonger dan drie, die schrikt niet van een drupje verf", aldus zijn woordvoerder.

[EK] Duitsland opponent Oranjedames in finale

De finale van het EK voor vrouwen gaat zaterdag tussen Nederland en Duitsland. Nadat Oranje in de halve finale won van Engeland (2-0) versloegen de Duitse vrouwen in een spannende wedstrijd Spanje met 2-1. Good old Natascha Keller maakte vlak voor tijd de winnende goal.

Het is de vierde keer op rij dat de buurlanden elkaar in de eindstrijd van het Europees kampioenschap tegenkomen. In 2005 won Oranje met 2-1, in 2007 trok Duitsland met 2-0 aan het langste eind en in 2009 pakte Nederland het goud weer terug door met 3-2 te winnen.

In 1999 streden beide landen ook om de Europese titel. Destijds wonnen de Oranjevrouwen in het hol van de leeuw (Keulen) met 2-1.

Man neergestoken bij Leger des Heils in Haarlem

In een vestiging van het Leger des Heils in Haarlem heeft donderdagavond een steekpartij plaatsgevonden. Een 30-jarige en een 45-jarige man kregen ruzie, waarna de jongste de oudere man neerstak. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Zijn verwondingen lijken mee te vallen, meldt een woordvoerder van de politie.

De steekpartij vond rond 19.00 uur plaats in sociaal pension de Hoeksteen aan de Zijlsingel. De 30-jarige man is aangehouden. Beide mannen verbleven in het pension.

Zestien doden door moessonregens Pakistan

Overstromingen als gevolg van zware moessonregens hebben woensdag een dorp in het noordwesten van Pakistan getroffen. Daarbij kwamen zestien mensen om het leven. Verscheidene mensen worden vermist. Dat hebben de nooddiensten donderdag gezegd.

De overstromingen troffen de afgelegen Kundian-vallei in de provincie Khyber Pakhtunkhwa. Huizen liepen zware beschadigingen op, alsook de infrastructuur. Vorig jaar werd Pakistan ook al getroffen door ernstig noodweer. Daardoor zijn wegen en bruggen beschadigd. Reddingsoperaties ondervinden hiervan ernstige hinder.

De verwachting is dat de zware regens nog zeker tot en met vrijdag aanhouden.

Celstraffen geëist tegen groep drugsrunners

Tegen een groep van tien drugsrunners is donderdag in totaal 32 jaar gevangenisstraf geëist. De bende verkocht in Zuid-Limburg harddrugs aan Franse toeristen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

De tien hielden er zeer agressieve verkooptechnieken op na. Zo reden ze met hoge snelheid op de snelweg waar ze via bumperkleven, lichtsignalen en uit het portier hangen contact maakten met mogelijke kopers. Ook op parkeerplaatsen en vluchtstroken probeerden ze kopers te ritselen.

Onder bedreiging of intimidatie werden potentiële klanten doorgeleid naar een drugsdealer. De drugsrunners maakten gebruik van valse namen, reden zonder rijbewijs, negeerden verkeersregels, reden steevast door rood licht en maakten zich schuldig aan spookrijden. Meerdere onschuldige automobilisten zijn het slachtoffer geworden van het zeer gevaarlijke rijgedrag van de drugsrunners.

Een man misbruikte een jonge vrouw om drugs te vervoeren. Zij zit in Frankrijk in de cel vanwege de invoer van zes kilo cocaïne.

De tien verdachten, de meesten afkomstig uit Rotterdam, werden eind 2009 aangehouden en zaten bijna een jaar in voorlopige hechtenis. Nadat ze vrij kwamen zijn sommigen opnieuw tegen de lamp gelopen. Een van hen probeerde in Rotterdam drugs te verkopen aan twee undercover agenten.

De eisen van de officier van justitie bij het Landelijk Parket tegen hen varieerden van een tot zes jaar gevangenisstraf. De uitspraak wordt op 28 september verwacht.

[EL] Uitslag AZ - Aalesunds FK

AZ is er vanavond ook in geslaagd om tot de groepsfase van de Europa League door te dringen. De Alkmaarder formatie verloor vorige week nog met een minimaal verschil van Aalesunds FK (2-1). De Noren hadden hun dag echter niet, gingen me 6-0 onderuit en besloten het duel met tien man.

AZ legde de bezoekers na het eerste fluitsignaal in de houdgreep en ging al snel met 2-0 aan de leiding. Eerst was het Pontus Wernbloom, die het net deed bollen, waarna ook Jozy Altidore zijn waarde opnieuw bewees en een doelpunt mee pikte. Na de pauze schakelde de Alkmaarder formatie nog een tandje bij. Voor Aalesunds FK was het einde zoek en dat bleek ook uit de score.


AZ-spelers vieren de 1-0 van Wernbloom. (Foto: Pro Shots)

Na een kwartier spelen in de tweede helft wist AZ namelijk nog twee keer te scoren. Maarten Martens deed dit aan de hand van een intikker en Altidore kopte zijn tweede treffer van de avond tegen de touwen. Tot overmaat van ramp moesten de Noren in de 61e minuut met tien spelers verder, omdat Philips een rode kaart kreeg.

AZ slaagde er in de slotfase nog in om het overtal uit te buiten en trof nog eens twee keer doel. Brett Holman deed dit op fraaie wijze en Niklas Moisander verzilverde nog een strafschop.


AZ

6 - 0

Aalesunds FK

 7' Wernbloom
 23' Altidore
 54' Martens
 59' Altidore
 68' Holman
89' Moisander (pen)
 
 
 Gele kaart: Okoronkwo, Barrantes, Jääger (Aalesunds FK)
 Rode kaart: Phillips (61) (Aalesunds FK)
 
Stadion: AFAS Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 11.814
Arbiter: Kelly (Ier)
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
S.Poulsen
Wernbloom
Martens (Maher/57)
Elm (Klavan/66)
Beerens
Altidore (Benschop/63)
Holman
  Grytebust
Jääger
Tollås (Skagestad/74)
Arnefjord
Jalasto
Nymo Matland (Sellin/46)
Barrantes (Larsen/67)
Carlsen
Ulvestad
Phillips
Okoronkwo

Acteur dood aangetroffen in de Mississippi

Het lichaam van acteur Michael Showers is afgelopen Woensdag drijvend aangetroffen in de Mississippi rivier. Een stoomboot vond het levenloze lichaam van de acteur, 45, in het water vlakbij de French Quarter van New Orleans, aldus de website van de krant de Times-Picayune.

Michael Showers speelde Kapitein John Guidry in de tv-serie Treme. Daarnaast was de acteur ook in films te zien zoals I Love You Phillip Morris, Traffic, the Collector en the Tree Of Life

Alhoewel het onderzoek naar de omstandigheden rondom de dood van de acteur nog moet worden afgesloten, zal er een autopsie op het lichaam plaatsvinden, teneinde een doodsoorzaak te kunnen ontdekken. Volgens de Engelse krant Daily Mail had Showers' vriendin hem een dag eerder als vermist opgegeven nadat hij niet thuis was gekomen, na een nachtje stappen in de wijk genaamd de French Quarter. Showers was gesignaleerd in het gezelschap van een andere man.

De Times-Picayune meld verder dat het lichaam van Showers ongeveer 2 dagen in het water had gelegen voordat het werd gevonden.

[EK] Caldas: "Speelden goed en zelfverzekerd"

De lach was terug bij de bondscoach van de Oranjevrouwen die zich ten koste van Engeland plaatste voor de finale van het EK in Mönchengladbach. En zich daarmee met Nederland verzekerde van een ticket voor de Olympische Spelen in Londen. "We hebben ze van het kastje naar de muur gespeeld."

Dat het overwicht van Nederland niet had geleid tot een groter uitgevallen zege was volgens de keuzeheer niet zo gek. "Kijk je naar de geschiedenis dan is het niet vaak voorgekomen dat we met drie of vier goals verschil van ze wonnen. Ook dit keer hebben we onszelf in de beloningsfase te kort gedaan. Vooral in de eerste helft. Het stond daardoor te lang 1-0. Gelukkig gingen we in de tweede helft veel beter met het balbezit om. We dwongen behoorlijk veel kansen af." Caldas stelde het zelfs sterker: "Ik vond ons vandaag tegen Engeland supergoed."

Dat het spel van zijn speelsters in de poulefase veel deed denken aan geworstel, daar had Caldas ook wel een verklaring voor. "We wisten dat we als titelhouder de favoriet zijn bij dit EK. Maar het is soms lastig om met sommige, wel erg verdedigende speelstijlen om te gaan. Als de tegenpartij voor de pot gaat liggen, zoals ons gebeurde in de poule, dan is het in het vrouwenhockey bijna niet te doen om de boel open te breken. Dat facet moet bij ons veel beter. We waren niet helemaal scherp. Tegen Engeland ging het al veel beter, omdat zij wel willen aanvallen. Dan ontstaat er meer ruimte op het veld"

Of Caldas opgelucht was vanwege de manier waarop zijn team had gespeeld, was de vraag: "Nee. Ik weet namelijk wat deze meiden kunnen. Ze hebben ook helemaal zelf de voorbereiding van deze wedstrijd gedaan in drie groepjes van zes. Daardoor kwamen ze steeds meer los. Dat zag je ook terug in onze speelstijl. De meiden vonden het veel lekkerder om te spelen tegen een team als Engeland. Onbewust werden eerder de kantjes er toch een beetje afgelopen. Ook bestaat er een verschil tussen arrogant zijn en zelfverzekerd. Tegen Spanje waren we arrogant, tegen Engeland zelfverzekerd."

Tijgertje alweer opgepakt voor diefstal

Tijgertje is wederom opgepakt voor winkeldiefstal. De Oh Oh Tirol-deelneemster werd gesnapt in een supermarkt in Den Haag, waar ze haar boodschappen niet afrekende.

Volgens haar advocaat, Oscar Hammerstein, begint het een 'bijzonder geval' te worden. Tatjana Liefhebber, zoals Tijgertje eigenlijk heet, zou op 8 september moeten voorkomen voor eerdere diefstallen. Volgens Hammerstein moet ze na de zoveelste diefstal wellicht voor de meervoudige kamer verschijnen. "Ze is binnen korte keer meerdere keren aangehouden", zegt hij tegen Shownieuws. Hij schat dat zijn cliënt tussen de zes en twaalf maanden gevangenisstraf krijgt.

Tijgertje sloeg eerder onder meer haar slag in Naaldwijk, Delft en Leidschendam. Ook werd ze verschillende keren aangehouden voor rijden zonder rijbewijs. De Haagse is vanwege haar vele aanrakingen met justitie niet meer welkom bij het vervolg op Oh Oh Tirol.

Griekse rente naar 18,5 procent

De rente op Griekse staatsleningen is donderdag opnieuw opgelopen tot het recordniveau dat half juni werd bereikt. Investeerders tonen daarmee aan weinig vertrouwen te hebben in de reddingsplannen voor het noodlijdende land.

De rente op 10-jarige Griekse staatsleningen steeg tot 18,5 procent. Daarmee was het rendement op de Griekse obligaties weer even hoog als half juni, toen dit recordniveau voor het eerst werd bereikt. In de dagen voor de eurotop waarop het nieuwe steunplan voor Griekenland in elkaar werd gezet, stond de rente op Griekse leningen op ruim 18 procent.

De rente op vergelijkbare Nederlandse obligaties stond donderdag op 2,6 procent. De rente op Spaans en Italiaans staatspapier liep op tot iets meer dan 5 procent.

Griekse rente terug op recordhoogte
Griekse rente terug op recordhoogte (Foto: ANP)

De Boer: "Een hels karwei"

Ajax-trainer Frank de Boer denkt dat het een zware dobber voor zijn ploeg wordt om door te gaan in de Champions League. Toch ziet de oefenmeester perspectief.

De Amsterdammers werden ingedeeld in een poule met Real Madrid, Olympique Lyon en Dinamo Zagreb. "Een hels karwei", zo reageert De Boer op de loting tegenover het ANP. Vooral de eerste twee ploegen zijn volgens de trainer moeilijk te verslaan. "Real Madrid en Olympique Lyon zijn twee fantastische ploegen."

"Real en Lyon hebben in het verleden al vaak bewezen dat ze groepsrondes overleven", vervolgt De Boer. "Misschien is Lyon wel iets minder geworden, maar die club komt door veel talenten altijd weer bovendrijven. Real Madrid hoef ik denk iets niets over te zeggen."

Toch denkt de trainer niet dat zijn ploeg bij voorbaat kansloos is. "Ik denk dat als iedereen fit is, we het iedereen lastig kunnen maken. We hebben nu genoeg spelers met kwaliteit en internationale ervaring in huis. Dat het lastig zal worden lijkt me duidelijk, maar ik raak er niet van in paniek hoor."

Keith Bakker aangevallen in cel

Keith Bakker is door medegevangenen aangevallen. De afkickgoeroe zit sinds zijn aanhouding in april in voorarrest. Hij werd eerder overgeplaatst naar een speciale afdeling omdat hij werd bedreigd.

"Ik werd net gebeld: hij is aangevallen door medegedetineerden", vertelt Bakkers advocaat Geertjan van Oosten aan Shownieuws. "Het personeel moest ertussen springen." Van Oosten weet niet precies hoe erg Bakker eraan toe is, maar had zijn cliënt wel zelf aan de telefoon. "Hij is in ieder geval in staat om zelf zijn verhaal te doen."

Keith Bakker, die in december voor het eerst in opspraak raakte, wordt verdacht van seksueel misbruik van negen ex-patiënten. Hij komt voorlopig niet vrij, bleek vorige week tijdens een regiezitting. Bakker blijft nog minstens een maand en maximaal drie maanden vastzitten omdat er aanvullend onderzoek moet worden gedaan in de zaak.

[US Open] Behoorlijke loting Nederlanders

De Nederlanders hebben niet slecht geloot bij de US Open. Nederlands nummer één Robin Haase moet aantreden tegen de Portugees Rui Machado. In het verleden won Haase al twee keer van Machado. Thiemo de Bakker zal een qualifier treffen.

Bij een eventuele tweede ronde zal Haase waarschijnlijk moeten aantreden tegen Andy Murray, de nummer vier van de wereld. De Bakker komt dan mogelijk uit tegen Mardy Fish, die de laatste maanden goed in vorm is. De nummer één van de wereld Novak Djokovic treft ook een kwalificatiespeler, terwijl Rafael Nadal Somdev Devvarman treft.

Bij de vrouwen had Arantxa Rus het slechter kunnen treffen. Ze moet het opnemen tegen Elena Vesnina, de nummer 43 van de wereld.

Geruchten verlaging AAA-status Duitsland

Donderdagmiddag kwamen er geruchten op de financiële markten naar buiten dat Duitsland haar AAA-kredietstatus zou gaan verliezen. Later werd door de drie grote kredietbeoordelaars Moody's, S&P en Fitch bevestigd dat er geen sprake is van een downgrade van Duitsland, meldt CNBC.

De Duitse aandelenbeurs reageerde heftig op de geruchten, en verloor maar liefst 4 procent in slechts een kwartier tijd. Daarna wist de DAX het verlies te beperken tot een min van 1,7 procent.

[EL] Uitslag PSV - SV Ried

PSV heeft zich voor de groepsfase van de Europa League geplaatst. Na de 0-0 van vorige week werd vanavond in Eindhoven met 5-0 gewonnen van SV Ried.

In de eerste helft haddden de Eindhovenaren nog moeite om de defensie van Ried uit elkaar te rafelen, ook omdat het tempo laag lag. Pas na de 1-0 van Toivonen kon PSV het verschil maken.


PSV door in Europa League (Foto: Pro Shots)

De 2-0 was een beauty. Lens krulde de bal bijna vanaf de achterlijn met zijn buitenkant binnen. Lens stond ook aan de basis van de 3-0 die werd afgemaakt door Wijnaldum. Met een knal in de kruising zorgde Labyad voor de 4-0 en vlak voor tijd was het Strootman die de eindstand op 5-0 bepaalde.

PSV

5 - 0

sv Ried

 53' Toivonen
 67' Lens
 74' Wijnaldum
 79' Labyad
 90' Strootman
 
 
 Gele kaart: , Hadzic, Hinum, (sv Ried)
 
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Layushkin (Rus)
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev
Hutchinson
Bouma (Marcelo/81)
Pieters
Wijnaldum (Ojo/88)
Toivonen
Strootman
Labyad (Zeefuik/83)
Lens
Mertens
  Gebauer
Basala-Mazana
Riegler
Reifeltshammer
Hinum
Lexa
Ziegl (Zulj/59)
Carril (Grasegger/82)
Hadzic
Royer
Misut (Nacho/68)

Blackburn meldt zich voor El Hamdaoui

Blackburn Rovers heeft zich officieel bij Ajax gemeld voor Mounir el Hamdaoui. Dat heeft trainer Frank de Boer donderdag laten weten. Ajax zou naar verluidt ongeveer vijf miljoen euro willen ontvangen voor de Marokkaanse aanvaller, die na enkele aanvaringen met De Boer geen deel meer uitmaakt van de selectie.

El Hamdaoui speelde in Engeland eerder voor Tottenham Hotspur, dat hem een tijd uitleende aan Derby County. Ajax wil nog graag een nieuwe aanvaller aantrekken, maar moet daarvoor eerst El Hamdaoui voor een mooi bedrag van de hand doen.


Blackburn meldt zich voor El Hamdaoui (Foto: Novum)

[EK] Hockeydames naar finale en Spelen

Na de hockeyheren hebben ook de hockeyvrouwen zich geplaatst voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De dames plaatsten zich met een 2-0 zege op Engeland voor de finale van het Europees kampioenschap, wat direct ook kwalificatie betekende.

De titelverdedigsters van zowel het EK als de Spelen kwamen vandaag een stuk sterker voor de dag dan in de laatste groepsduels. Het wist in de eerste helft te scoren via een strafcorner van Carlien van den Heuvel en vlak voor tijd maakte Kim Lammers er 2-0 van. In de finale van het EK in Mönchengladbach wacht de winnaar van de partij tussen Spanje en Duitsland.


Oranjevrouwen vieren de 1-0. (Foto: Pro Shots)

Studenten maken musical over Kanye West

Twee studenten van de universiteit van Sydney hebben een musical gemaakt over Kanye West. Kanye: The Musical wordt van 5 tot en met 7 september vertoond tijdens een jaarlijks festival op de school.

"Ik ben een groot fan van Kanye", vertelt Phillip Roser, een van de makers, aan de Amerikaanse krant Los Angeles Times. "Het leek me leuk om hem met een musical te eren." De student neemt zelf de rol van Kanye op zich, terwijl zijn maatje Damien HigginbothamWests moeder, ontwerper Marc Jacobs en een 'enge dracula' speelt.

Volgens de Facebookpagina van de musical gaat het verhaal, dat niet helemaal op waarheid berust, over 'de strijd van een man om dé man te worden'. "Hij deed een greep naar de troon en miste niet. Dit is het verhaal van Kanye." Voor de musical zijn nieuwe nummers geschreven, maar de muziek is wel 'in de stijl van Kanye'.

Politie schiet reebokje dood in Eindhoven

Een agent heeft donderdagochtend in Eindhoven een klein reebokje doodgeschoten. Het beestje was sterk vermagerd en liep met een gewonde achterpoot door de Frankrijkstraat. Een agent met een jachtakte verloste het dier uit zijn lijden.

Al drie weken was tevergeefs gepoogd om het reebokje te vangen. Toen de politie rond 11.15 uur aankwam op de Frankrijkstraat bleek het dier zich op een afgesloten parkeerterrein te bevinden. De dierenambulance had geen middelen om het dier te vangen en de dierenarts was onbereikbaar. Daarom werd na overleg besloten het dier dood te schieten.

[WK judo] Goud naar Zuid-Korea en Frankrijk

Op de derde dag bij het WK judo in Parijs was het voor de eerste dag geen goud voor Japan. De enige medaille van de dag werd behaald door Yoshie Ueno, die zilver pakte bij de dames onder 63 kilogram. Het goud ging naar de Francaise Gévrise Émane. Brons was er voor de Nederlandse Anicka van Emden, die landgenote Elisabeth Willeboordse klopte.

Bij de mannen onder 81 kilogram ging het goud naar Kim-Jae-bum, die in de finale won van Srdjan Mrvaljevic uit Montenegro. Laatstgenoemde zorgde voor de eerste medaille ooit voor Montenegro op een WK. Guillaume Elmont werd in de derde ronde uitgeschakeld.

Opnieuw onderscheiding voor Messi

Lionel Messi is verkozen tot beste voetballer op de Europese velden. De Argentijnse aanvaller van FC Barcelona kreeg van een panel van voetbaljournalisten de voorkeur boven zijn ploeggenoot Xavi en Cristiano Ronaldo van Real Madrid. De prijs, die werd uitgereikt in Monaco na de loting van de groepsfase van de Champions League, is pas dit jaar in het leven geroepen.

Messi werd begin dit jaar ook de eerste winnaar van de FIFA Gouden Bal, een samenvoeging van de prijs voor Wereldvoetballer van het Jaar en de Ballon d'Or. De 24-jarige aanvaller kroonde zich vorig seizoen ook tot topscorer van de Champions League en werd in de Spaanse competitie uitgeroepen tot Speler van het Jaar.


Opnieuw onderscheiding voor Messi (Foto: Novum)

Blafhert geboren in Artis

In de Amsterdamse diergaarde Artis is een blafhert geboren. De jonge Chinese muntjak kwam in het buitenverblijf ter wereld, meldt de dierentuin donderdag. Het jong is een vrouwtje.

Het blafhert is een kleine hertensoort die ongeveer een meter lang en een halve meter hoog wordt. In tegenstelling tot de meeste herten leven Chinese muntjakken alleen of in paartjes. Met hun tong rukken ze bladeren en takken van struiken. Ook eten ze bast, fruit, eieren en soms zelfs kleine zoogdieren.

Door hun karakteristieke geluid komen ze aan hun bijnaam blafhert.


Blafhert geboren in Artis (Foto: Novum)

Sterretje nuanceert uitspraken Oh Oh Cherso

Sterretje weet toch niet zo zeker of hij definitief stopt met Oh Oh Cherso. De realityster zei in een interview dat hij 'klaar' is met de serie, maar nuanceert die uitspraken nu.

"Soms zeg ik dingen zonder erbij na te denken", vertelt hij aan RTL Boulevard. Eerder liet Tony Wyczynksi, zoals de Hagenaar echt heet, weten dat hij zich van een andere kant wil laten zien en zich meer wil bezighouden met het draaien van muziek.

Vorig jaar verscheen de eerste reeks van Oh Oh Cherso op televisie, daarna volgde Oh Oh Tirol. Vanaf september wordt de derde Oh Oh-serie uitgezonden. Of daar een vervolg op komt, is nog onduidelijk. Sterretje wil best nadenken over nog een reeks. "Het moet wel in mijn straatje passen. Als er een deel vier zou komen, moet het net zo leuk worden als deel drie." Volgens Wyczynksi speelt geld geen rol. "Ik ben een gevoelsjongen."

Kinectimals en Super Scribblenauts onder Cinekid-nominaties

De spellen Kinectimals, Mimicry en Super Scribblenauts behoren tot de twaalf genomineerden voor de Cinekid Nieuwe Media Award 2011, die op 20 oktober wordt uitgereikt. De jury heeft bij het vaststellen van de nominaties onder meer gekeken naar het gebruiksgemak voor kinderen, de technologische vernieuwing en de educatieve waarde.

De nominaties komen uit verschillende hoeken. Zo is Kinectimals een dierenspel voor de Xbox 360 waarbij spelers moeten bewegen voor de lens van de Kinect-camera. Mimicry combineert game-elementen en een camera met het spelen in een zandbak en in Super Scribblenauts moeten spelers puzzels oplossen door bruikbare voorwerpen te bedenken.

Tijdens het evenement bepalen de aanwezige kinderen welk spel er met de publieksprijs vandoor gaat. Elk van de twaalf nominaties is te zien tijdens het evenement.

De twaalf genomineerde spellen zijn:
* Dance Central - Microsoft
* Raveleijn - De Efteling B.V. / Little Chicken
* Can you fix it? - IJsfontein / SOA Aids Nederland
* Room Racers - Lieven van Velthoven
* Toki Tori HD - Two Tribes / Chillingo
* Kinectimals - Microsoft
* Lila en de toverkoffer - Karin Wartenbergh / The Blue Noise Department / Loes Vrielink
* Cars 2 - Namco Bandai / Disney Interactive
* Super Scribblenauts - Warner Bros.
* Pretshow: The Game - MAD Multimedia
* Adam's Venture 2: Solomon's Secret - Iceberg / Vertigo Games
* Mimicry - Monobanda

Basso gehavend na val in Colorado

Ivan Basso heeft in de derde etappe van de USA Pro Cycling Challenge een kneuzing opgelopen aan zijn rechterhand. De Italiaan kwam na twintig kilometer ten val en kwam met achterstand over de finish.

Onderzoek in het ziekenhuis van Aspen wees uit dat Basso niets gebroken heeft. Het is echter nog onduidelijk of hij gaat starten in de vierde etappe.


Basso gehavend na val in Colorado (Foto: Pro Shots)

Medewerker tbs-kliniek neergestoken in Vught

In de gevangenis in Vught is een medewerker donderdagmiddag neergestoken door een tbs'er. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie donderdag. De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht. De steekpartij vond rond 17.00 uur plaats.

Volgens de woordvoerder gaat het om een 'ernstig steekincident'. Over de aard van de verwondingen kan hij niet uitweiden, net zomin als over de identiteit van dader en slachtoffer.

In de penitentiaire instelling, die voorheen Nieuw Vosseveld heette, is een gevangenis, een aparte zwaar beveiligde afdeling en een tbs-kliniek gehuisvest. De steekpartij vond plaats in het gedeelte voor tbs'ers.

Concurrentie voor Vorm

Swansea City staat op het punt om wederom een keeper aan te trekken. Het gaat om Gerhard Tremmel die eerder actief was bij Salzburg. De 32-jarige keeper heeft indruk gemaakt in enkele testwedstrijden bij de club.

Swansea haalde eerder Michel Vorm en die is momenteel eerste keus. Manager Brendan Rogers zei vandaag dat dat ook zo blijft. "We willen alleen goede vervangers achter de hand hebben.”

Wilders weer naar Berlijn

PVV-leider Geert Wilders brengt begin volgende maand opnieuw een bezoek aan Berlijn. Hij spreekt op 3 september op een bijeenkomst van de anti-islampartij Die Freiheit.

Die Freiheit is vorig jaar opgericht door René Stadtkewitz, nadat die uit de christendemocratische CDU was gezet. Op de bijeenkomst geven behalve Wilders en Stadtkewitz ook de Amerikaanse anti-islamblogger Robert Spencer en de Zwitserse politicus Oskar Freysinger acte de presence. Een kaartje voor de eerste rij kost honderd euro. De locatie is uit veiligheidsoverwegingen nog geheim.

In oktober vorig jaar sprak Wilders op de oprichtingsbijeenkomst van Die Freiheit. De partij doet mee aan de regionale verkiezingen die op 19 september in Berlijn worden gehouden.

Advocatenorde bezorgd om bedreigingen

De Nederlandse Orde van Advocaten maakt zich zorgen over bedreigingen richting advocatenkantoren. Donderdag bleek dat advocatenkantoor Anker en Anker, dat hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. bijstaat, de afgelopen tijd een golf bedreigingen en haatmails over zich heen heeft gekregen.

Eind vorig jaar werd bekend dat het advocatenkantoor in Leeuwarden de verdediging van M. op zich nam. Binnen een week leverde dat veel haatmails en boze telefoontjes op, zei een medewerker toen. Onlangs sneuvelden nog ruiten van het kantoor. Deze actie houdt volgens het kantoor echter geen verband met de zaak van Robert M.

De advocatenclub stelt het te begrijpen dat zeer ernstige strafbare feiten hevige emoties oproepen bij het publiek. Volgens de Orde van Advocaten miskennen bedreigingen echter 'het wezen van de taak van de advocaat'. "Advocaten staan cliënten bij die verdacht worden van strafbaar handelen. Die bijstand is een wezenlijk recht van die verdachten Dat is bepaald door de wetgever en niet door advocaten."

Advocaten verdedigen de strafbare gedragingen van hun cliënten niet, legt de orde uit in een schriftelijke verklaring. "Advocaten bewaken de belangen van de verdachte, zoals die voor iedere Nederlander in de wet zijn verankerd. Het is voor een rechtsstaat van het grootste belang dat advocaten onbedreigd op kunnen komen voor de belangen van hun cliënt. Als advocaten dat niet doen, wie dan wel?"

[Upd] Duitse rechter verbiedt verkoop Galaxy Tab wel

De verkoop in Duitsland van de Galaxy Tab van Samsung is door een rechter in Düsseldorf verboden. Volgens de rechter heeft Samsung met zijn tabletcomputer inbreuk gemaakt op patenten van concurrent Apple, die de rechtzaak had aangespannen. Dat melden Duitse media. Woensdag verbood een Nederlandse rechter alleen de verkoop van telefoons van Samsung.

De Duitse rechter ging niet mee in de redenering van Samsung dat er al voor de iPad van Apple tabletcomputers hebben bestaan. Samsung had een afbeelding uit de film 2001: A Space Odessey ingebracht om dit argument kracht bij te zetten. In die film uit 1968 zijn al tabletvormige computers te zien.

De Duitse rechtbank vond dat Samsung bij het ontwerpen van zijn tabletcomputer te slaafs heeft gekeken naar de iPad. De verkoop van de Galaxy Tab is daarom verboden in Duitsland.

In afwachting van de uitspraak had de Duitse rechtbank begin augustus de verkoop van de tablet van Samsung in de gehele Europese Unie verboden. Vanwege twijfels over de rechtsgeldigheid van een verbod in de gehele EU heeft de rechter nu alleen een verbod uitgesproken over Duitsland. In Nederland mocht de Galaxy Tab wel verkocht worden, omdat hier een aparte rechtzaak liep. Sinds dinsdag is de tablet hier te koop.

Het verbod is een nieuwe tegenslag voor de Koreaanse fabrikant. Gisteren bepaalde een Nederlandse rechter dat de smartphones Galaxy S, SII en Ace uit de handel moeten worden genomen vanwege het kopiëren van de manier van scrollen van Apple. Volgens experts kan Samsung dit Nederlandse verbod, dat in zou moeten gaan op 13 oktober, gemakkelijk ontwijken door een softwareupdate door te voeren. De verkoop van de tablet is in Nederland niet verboden.

Update 18.58 uur
In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zal de Duitse rechtbank pas op 9 september uitspraak doen over deze zaak. Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft aangegeven dat de uitspraak zo snel mogelijk moet komen. Dus eerder dan de aangegeven datum van 9 september is wat Samsung betreft totaal geen probleem.


Duitse rechter verbiedt verkoop Galaxy Tab wel (Foto: Novum)

Squashers kloppen Denemarken

De Nederlandse squashers hebben op het WK voor landenteams Denemarken met 2-0 verslagen. Door de zege in Paderborn kan Oranje morgen maximaal de negende plaats behalen. Hiervoor moet wel afgerekend worden met Hongkong.

Kopman Laurens Jan Anjema won met 11-4, 11-1 en 11-5 van Kristian Frost Olesen. Dylan Bennett had daarna vijf games nodig om zich te ontdoen van Rasmus Nielsen: 11-8, 12-10, 2-11, 6-11 en 11-6. Piedro Schweertman hoefde hierna niet meer in actie te komen.

[CL] Ajax loot Real Madrid

Vandaag is de loting verricht voor de groepsfase van de Champions League. Ajax werd ingedeeld in Groep D en treft daar de grootmachten Real Madrid en Olympique Lyonnais. De andere ploeg in deze poule is Dinamo Zagreb uit Kroatië. Onder meer Ruud Gullit hielp mee met de loting.

Groep A
Bayern München (Dui)
Villarreal (Spa)
Manchester City (Eng)
Napoli (Ita)

Groep B
Internazionale (Ita)
CSKA Moskou (Rus)
OSC Lille (Fra)
Trabzonspor (Tur)

Groep C
Manchester United (Eng)
Benfica (Por)
FC Basel (Zwi)
Otelul Galati (Roe)

Groep D
Real Madrid (Spa)
Olympique Lyonnais (Fra)
Ajax (NED)
Dinamo Zagreb (Kro)

Groep E
Chelsea (Eng)
Valencia (Spa)
Bayer Leverkusen (Dui)
Racing Genk (Bel)

Groep F
Arsenal (Eng)
Olympique Marseille (Fra)
Olympiakos (Gri)
Borussia Dortmund (Dui)

Groep G
FC Porto (Por)
Shakhtar Donetsk (Oek)
Zenit St. Petersburg (Rus)
APOEL Nicosia (Cyp)

Groep H
FC Barcelona (Spa)
AC Milan (Ita)
BATE Borisov (WRu)
Viktoria Plzen (Tsj)

[Upd] Gewonde bij schietpartij Utrecht

In de Utrechtse wijk Lombok is donderdagmiddag een persoon neergeschoten. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, meldt RTV Utrecht. De schietpartij vond iets na 15.30 uur plaats in de Damstraat.

Onduidelijk is wat er precies is gebeurd. Ook is nog niet helder of er mensen zijn aangehouden.

Update 18:24
Op Twitter twitteren getuigen dat het slachtoffer in zijn been is geschoten. Een ruzie op straat zou de aanleiding zijn geweest. De straat is gedeeltelijk afgezet, maar de Albert Heijn is weer toegankelijk. Volgens omstanders is een medewerker van de kapperszaak op de Damstraat in zijn been geschoten en is de dader met een auto gevlucht. Er is een politiehelikopter ingezet om de dader te vinden. Deze is diverse keren laag over de wijk gevlogen, maar de dader is nog niet gesignaleerd.

Rechtbank toont mededogen voor moord op echtgenote

De rechtbank in Middelburg heeft donderdag een 65-jarige man veroordeeld tot vier jaar cel voor de moord op zijn vrouw. De officier van justitie had tien jaar geëist. De man wilde samen met zijn vrouw sterven, maar zijn zelfmoord mislukte. De rechtbank oordeelt milder dan justitie uit mededogen met de man.

De rechtbank wijst in zijn oordeel onder meer op het 'roerige verleden' van de man, een voormalige bootvluchteling uit Vietnam. Hij streed jarenlang met de Amerikanen tegen de Vietcong. Na de verloren oorlog zat hij in een concentratiekamp en moest hij in de jungle werken. In Nederland bouwde hij sinds 1980 een nieuw bestaan op.

De man heeft volgens de rechters in een lang huwelijk veel van zijn vrouw gehouden. Haar geestesgesteldheid verslechterde echter de afgelopen jaren. Ze verdacht hem van overspel en wilde scheiden. In maart 2011 bracht hij haar met messteken om het leven. Zelf nam hij slaappillen.

De verdachte had geen strafblad en erkent dat hij een 'grote fout' heeft gemaakt. Volgens de rechtbank heeft de verdachte zichzelf en zijn kinderen veel leed bezorgd. Een lange celstraf zou de kinderen en kleinkinderen van de man het perspectief ontnemen om al het goede van hun gezinsleven in herinnering te houden en te laten terugkeren.

Het Openbaar Ministerie laat donderdagmiddag weten het vonnis te bestuderen. Binnen twee weken moet het kenbaar maken of het in hoger beroep gaat tegen het oordeel van de rechtbank.

Scholen krijgen 'kunstbuskaartje'

Scholen en instellingen voor buitenschoolse opvang in de stadsregio Arnhem-Nijmegen kunnen dit schooljaar met een zogeheten kunstbuskaartje naar culturele activiteiten reizen.

Het kunstbuskaartje kost 15 euro voor een groep van maximaal 35 personen en is de hele dag geldig binnen het gebied van de stadsregio, zo is donderdag bekendgemaakt.

De stadsregio hoopt met het kunstbuskaartje bezoek aan musea en theaters te stimuleren. Het kostbare groepsvervoer bleek daarvoor vaak een hinderpaal.

[Vuelta] Sagan wint in Córdoba

Peter Sagan heeft de zesde etappe van de Vuelta a España in de 193 kilometer lange rit naar Córdoba op zijn naam geschreven. De Slowaak was de snelste in een sprint van een groep van vijf, waarvan vier van Liquigas. Pablo Lastras (Movistar) werd tweede, voor Valerio Angoli. Sylvain Chavanel behield de leiderstrui.

De etappe kende net als de andere dagen een vroege kopgroep, maar deze werd ruim voor de meet weer ingerekend. Daarna was het de beurt aan een kopgroep van vier met Tony Martin en David Moncoutié, maar ook zij kwamen niet weg. Op tien kilometer van de streep poogde Liquigas een coupe te plegen door Nibali aan de rode leiderstrui te helpen. Vier renners van die ploeg reden samen met Lastras weg. Het doel was om Nibali de etappe te laten winnen en hem via de bonificatieseconden aan de trui te helpen.

Lastras stak hier een stokje voor door de sprint aan te gaan. Sagan zag dit en ging over de Spanjaard heen. Nibali kon nog derde worden en enkele seconden opstrijken, maar Liquigas-teamgenoot Angoli pakte de derde plaats voor zijn kopman weg. Chavanel hield de schade beperkt tot zestien seconden en mag daarom morgen wederom in de leiderstrui starten.

Sonic CD naar consoles en mobiele telefoons

SEGA heeft vandaag officieel bekendgemaakt dat Sonic CD naar mobiele telefoons en consoles zal komen. De game kwam oorspronkelijk uit in 1993 op het MEGA CD-systeem en introduceerde de personages Amy Rose en Metal Sonic. In Sonic CD steelt Dr. Eggman de Time Stones om zo de toekomst te veranderen en chaos te zaaien. Het is aan Sonic om hem tegen te houden en Amy te redden van een kwaadaardige metalen dubbelganger.

"Vraag een willekeurige Sonic-fan om zijn favoriete games op te noemen, en Sonic CD staat altijd boven aan de lijst", vertelt Haruki Satomi, Vice President of Digital Business bij SEGA. "Sonic CD is een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Sonic. Het overbrugt het gat tussen zijn oudste avonturen en zijn nieuwe digitale heldendaden, zoals in Sonic The Hedgehog 4 Episode I. We hebben ervoor gezorgd dat de geremasterde editie alles heeft wat Sonic-fans willen zien, met originele en kleurrijke zones."

Sonic CD MEGA CD

Sonic CD zal voorzien zijn van de originele Japanse soundtrack en verschijnen op iPhone, iPod Touch, iPad, Xbox Live Arcade, PlayStation Network, Windows (als digitale download), Android en Windows Phone 7 en kan deze winter worden gedownload.

Echtpaar steelt eten voor receptie

Een pasgetrouwd stel in de Amerikaanse staat Pennsylvania is ingerekend voor het stelen van etenswaren uit een supermarkt. De lekkernijen waren bedoeld voor de bruiloftsreceptie, meldde de krant Centre Daily Times.

De twee, Arthur Phillips (32) en Brittany Lurch (22), hadden zaterdag in een supermarkt in het stadje State College voor meer dan duizend dollar aan koopwaar gestolen. Op videobeelden van een bewakingscamera was te zien hoe ze een winkelwagentje vollaadden en zonder te betalen de benen namen.

Tegen de politie zei het nieuwbakken echtpaar dat ze elkaar enkele dagen eerder het jawoord hadden gegeven en dat de etenswaren bedoeld waren voor hun receptie, later die middag.

Lichaam vermiste jongen in Waal gevonden

Het lichaam van 18-jarige jongen die sinds maandagochtend werd vermist nadat hij in de Waal was gesprongen, is gevonden. Donderdagochtend werd het stoffelijk overschot in de rivier aangetroffen, 's middags heeft een familielid het geïdentificeerd. Dat meldt de politie.

De jongen verdween maandagmiddag in een krib aan het Waalstrand. Tot dinsdagavond werd naar de drenkeling gezocht. Toen werd de zoektocht gestaakt.

Back to the Future naar de Wii

Game-uitgever Telltale gaat diverse avonturenspellen uitgeven op schijfjes. Zo wordt het avonturenspel Back to the Future binnenkort uitgegeven voor de Nintendo Wii en Playstation 3. Dat schrijft de Britse website Eurogamer.

Het gamebedrijf geeft zijn spellen hoofdzakelijk in losse episodes uit voor de pc, iPad en Playstation 3. Door de spellen ook op een schijfje in de winkel te leggen, hoopt het bedrijf een breder publiek aan te spreken. De Back to the Future-games zijn nu alleen te downloaden.

Telltale heeft al ervaring met het uitgeven van spellen op een schijfje. Zo geeft de uitgever geregeld een game uit voor de pc. Hierbij worden alle episodes van een seizoen op een schijfje geplaatst. Voor de Nintendo Wii en de pc kwam Telltale al eens met het avontuur Sam & Max.

Back to the Future is gebaseerd op de populaire filmreeks uit de jaren tachtig. In het avonturenspel moeten spelers met Marty McFly een nieuw mysterie oplossen waarin tijdreizen centraal staat.


Back to the Future naar de Wii (Foto: Novum)

'Vita heeft grotere kans op slagen dan 3DS'

De PlayStation Vita heeft een grotere kans te slagen dan de Nintendo 3DS. Diverse manieren om games te besturen en de kwaliteit van de spellen onderstrepen de potentie van de Vita. Dat zegt EA Games-directeur Frank Gibeau in een interview met het magazine Computer and Videogames.

De nadruk op games en social media zou een groot pluspunt kunnen zijn voor de PlayStation Vita. "Je kunt dan wel niet bellen met de Vita, maar het apparaat beschikt over unieke mogelijkheden om spellen te besturen en te communiceren met vrienden via social media", meent de topman van game-uitgever Electronic Arts.

Overigens houdt EA nog wel ietwat in wat betreft games voor PlayStation Vita. Ze komen met een eerste batch games en daarna kijken ze vooral wat het apparaat gaat doen: "Wij brengen een aantal games voor het platform uit en daarna zien we wel wat er gaat gebeuren."

Leraar veroordeeld voor bezit kinderporno

Een 32-jarige leraar uit Joure is donderdag veroordeeld tot een jaar cel voor het bezit van kinderporno en het maken van foto's van naakte leerlingen. Ook mag hij van de rechtbank in Leeuwarden 3,5 jaar lang zijn beroep niet uitoefenen.

De zaak kwam aan het rollen door een melding van een ouder wiens zoon was gefotografeerd door de leraar, Gorrit Jelmer H. In april werd de leraar aangehouden, nadat hij zich bij de politie had gemeld. De man gaf les aan 8- en 9-jarige kinderen op een school in Heerenveen.

De docent, die ook voetbaltrainer was, heeft zelf verklaard in 2006 te zijn begonnen met het verzamelen van kinderporno. Toen hij 26 was, begon hij met het maken van foto's van leerlingen en pupillen.

De rechtbank acht bewezen dat de man stiekem foto's van jongens van tussen de 8 en 14 jaar maakte toen zij op school en op de vereniging aan het douchen waren of naakt in de kleedkamer stonden. De docent heeft hiermee de betrokken minderjarigen gedwongen tot het 'dulden van ontuchtige handelingen', aldus de rechtbank.

Met name dit neemt de rechter de leraar kwalijk, 'omdat hij misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat de minderjarigen en hun ouders in hem gesteld hadden'. De foto's zijn volgens de rechtbank overigens geen kinderporno. Kinderporno haalde de man van internet.

Senna rijdt ook op Monza

Bruno Senna zal in ieder geval de Grand Prix van België en Italië gaan rijden. Wat er daarna met de Braziliaan zal gaan gebeuren is nog onduidelijk omdat Lotus Renault GP en Nick Heidfeld in de rechtbank tegenover elkaar zullen staan. De Duitser werd begin deze week weggestuurd vanwege tegenvallende resultaten.

Renault liet gisteren weten vandaag met een persverklaring te komen over de plannen voor de rest van het Formule 1-seizoen, maar vooralsnog is dat bericht uitgebleven. Senna liet vandaag bij de FIA-perconferentie op Spa-Francorchamps weten dat hij in ieder geval op Spa en op Monza zal gaan rijden. "Er zijn nog wat juridische zaken die opgelost moeten worden, dus ik kan niet zeggen wat ik de rest van het jaar zal gaan doen. De intentie is dat ik ga racen, maar dat is nog steeds niet bevestigd," zei Senna.

Senna maakte vorig jaar zijn debuut in de Formule 1 voor HRT. De Braziliaan kende een tegenvallend seizoen en werd na één jaar alweer aan de kant geschoven. Hij werd testrijder bij Renault en mocht op de Hungaroring al ten koste van Heidfeld de training op vrijdagochtend rijden. Nu zal hij zeker twee races mee gaan doen.

Lid Anonymous aangeklaagd

De Britse politie heeft een 22-jarige man aangeklaagd, omdat hij namens het internationale hackerscollectief Anonymous zogenoemde denial-of-services-aanvallen (DoS-aanvallen) zou hebben gepleegd. Dat heeft Scotland Yard donderdag bekendgemaakt.

Peter David Gibson, een student uit Hartlepool, werd op 5 april gearresteerd in verband met DoS-aanvallen op diverse bedrijven. Hierbij maken grote hoeveelheden computers tegelijk verbinding met een website in een poging de server te overbelasten.

Anonymous staat bekend om dergelijke aanvallen, waarop gevangenisstraffen tot tien jaar staan.

VVD verliest, CDA wint in peiling

De VVD verliest fors terrein in de peiling, terwijl coalitiegenoot CDA zich herstelt. De liberalen raken in de Politieke Barometer van Synovate drie zetels kwijt ten opzichte van vier weken eerder en houden er 33 over. Het CDA wint er drie en komt uit op achttien zetels.

De PvdA blijft de tweede partij met 26 zetels, ondanks een verlies van een zetel ten opzichte van een kleine maand eerder. De PVV houdt er 25, waarmee de gedoogcoalitie 76 zetels heeft, evenveel als het huidige aantal.

De SP blijft staan op vijftien zetels, D66 krijgt er eentje bij en komt uit op dertien, GroenLinks houdt er negen. De ChristenUnie blijft staan op vijf, de Partij voor de Dieren op drie en de SGP op twee. 50Plus zou als er nu verkiezingen gehouden zouden worden met een zetel de Tweede Kamer binnenkomen.

[Vuelta] Ook Arvesen stapt af

Kurt Asle Arvesen zal zijn laatste grote wielerronde niet uit gaan rijden. De Noor van Team Sky is vandaag in de Vuelta a España afgestapt na gisteren hard te zijn gevallen. Hij kwam in aanraking met een kind dat een bidon op wilde rapen. Waar Arvesen wat kneuzingen en schaafwonden had, brak het kind een arm.

Ooggetuigen meldden dat het kind de weg op stormde om een door een andere wielrenner weggegooide bidon op te rapen toen Arvesen aan kwam gereden. De Noor kon het jongetje niet meer ontwijken en beiden gingen tegen de vlakte. Hierbij brak de fiets van de renner van Team Sky. De ploegleiding van de Noor verleende eerst assistentie aan het kind en pas daarna aan de renner.

Cd Amy Winehouse best verkocht in Groot-Brittannië

Back to Black van Amy Winehouse is de best verkochte cd van de 21e eeuw van Groot-Brittannië. De plaat van de overleden zangeres heeft Back to Bedlam van James Blunt ingehaald.

The Official Charts Company laat donderdag weten dat Back to Black inmiddels 3,26 miljoen keer over de toonbank ging, waardoor zij James Blunt met 3,25 miljoen keer verslaat. De Britse zangeres overleed eind juli op 27-jarige leeftijd.

Winehouse bracht twee albums uit, Frank en Back to Black. Ze zou al materiaal voor haar derde plaat hebben opgenomen. Haar ouders moeten bepalen of dat wordt uitgebracht.

Het duet Body and Soul, tussen Winehouse en Tony Bennett, wordt 20 september uitgebracht als benefietsingle. De jazz-zanger brengt dit weekend een eerbetoon aan de zangeres tijdens de MTV Video Music Awards.

'Vleeseters hufteriger dan vegetariërs'

Vleeseters zijn egoïstischer en minder sociaal dan mensen die geen vlees eten. Mensen denken bovendien dat het eten van vlees hen status geeft. Dat blijkt uit een onderzoek van psychologen van de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Universiteit van Tilburg.

Denken aan vlees maakt mensen asocialer en hufteriger. Mensen die voor het onderzoek naar een plaatje van een biefstuk keken waren tijdens een verdeelspel dat daarna werd gespeeld egoïstischer dan mensen uit een controlegroep die naar een plaatje van een boom hadden gekeken. Ook waren ze minder bereid om iemand te helpen en vonden ze dat ze bij het uitbreken van brand vaker dat ze als eerste gered zouden moeten worden.

Onzekere mensen zijn eerder geneigd om vlees te bestellen, omdat dat hun een gevoel van superioriteit geeft. Volgens de vier wetenschappers heeft het eten van vlees namelijk ook een symbolische waarde. "Denk aan rijden in een Hummer of in een Fiat Panda. Met beiden kom je er, maar een Hummer is stoerder", zegt de Nijmeegse hoogleraar Roos Vonk, lid van Wakker Dier. "Vleeseters denken ook meer in termen van dominantie en hiërarchie dan vegetariërs."

Haagse PvdA botst met eigen wethouders over Polen

De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Den Haag is donderdag in aanvaring gekomen met twee van de eigen wethouders. Die zeggen niets te kunnen betekenen voor tientallen Polen en andere EU-onderdanen die geen dak boven hun hoofd hebben, omdat er te weinig capaciteit is in de daklozenopvang. Raadslid Gerard Verspuij is verontwaardigd. "Het gaat om mensen."

Verspuij wijst er daarnaast op dat het weren van Polen en andere EU-onderdanen uit de daklozenopvang het probleem niet oplost. "Die mensen blijven heus niet op straat. Die gaan op zoek naar andere plekken waar ze terechtkunnen. Dat leidt ook weer tot overlast."

De wethouders Rabin Baldewsingh en Marnix Norder, eveneens van de PvdA, erkennen dat het ongewenst is dat een groep arbeidsmigranten al dan niet tijdelijk op straat verblijft. Extra opvang zou echter 2,3 miljoen euro kosten. "Wij beraden ons nog over mogelijke oplossingen", schrijft het college aan de raad.

De PvdA-fractie roept het college op voor alternatieven te zorgen. "Ga werk maken van het verbouwen van leegstaande kantoorpanden tot woonruimte voor deze mensen." Verspuij erkent dat dit wordt tegengehouden wordt door de Nederlandse belastingwetgeving. "Maar ga dan praten met het kabinet om te proberen die wetgeving te veranderen. Dat hebben wij het college niet zien doen."

Het voorstel van Verspuij kreeg geen steun van de overige coalitiepartijen VVD, CDA en D66. Hij overweegt om namens de PvdA een motie in te dienen die het college oproept geen mensen in de kou te laten staan.

Den Haag wil vreemdelingen die geen werk, inkomen, huisvesting en toekomst in Den Haag hebben stimuleren terug te keren naar hun land van herkomst.

Aanklager onderzoekt trappende beweging Verhoek

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar Wesley Verhoek. De aanvaller van ADO Den Haag zou zondag in het duel met PSV een trappende beweging gemaakt hebben richting Dries Mertens. De aanklager heeft nu bij beide clubs een verklaring opgevraagd. Zij hebben tot maandag de tijd om te reageren.

PSV won het duel in Den Haag met 3-0 en Mertens was bij alle treffers betrokken. De Belg scoorde eenmaal en bereidde de andere twee doelpunten voor.

Verhoek haalde de laatste tijd vooral het nieuws door het afzeggen van zijn transfer naar Nottingham Forest. De overstap was zo goed als rond, toen de Hagenaar op het laatste moment besloot van de transfer af te zien. Hij zou niet het goede gevoel hebben bij Nottingham.

[Upd] [WK judo] Brons voor Van Emden

Anicka van Emden gaat vandaag proberen te strijden om de medailles bij het wereldkampioenschap judo in Parijs. De Nederlandse komt in actie in de klasse onder 63 kilogram, waarin ook Elisabeth Willeboordse actief is. FOK!sport zal haar prestaties gedurende de dag plaatsen in deze post.

Eerste ronde
Van Emden heeft de tweede ronde behaald van het WK. Ze versloeg in de eerste ronde de Russische Vera Koval, die erg passief was gedurende de partij.

Tweede ronde
Naast Willeboordse heeft ook Van Emden zich weten te plaatsen voor de derde ronde. Ze versloeg thuisspeelster Clarisse Agbegenou met een yuko.

Derde ronde
Ook Van Emden heeft zich geplaatst voor de kwartfinale. Ze versloeg de Azerbeidzjaanse Ramila Yusubova met een ippon. De kwartfinale wordt mogelijk ook het eindpunt voor Van Emden. Ze treft daarin namelijk de sterke Japanse Yoshie Ueno, die tot nu toe alles op ippon won.

Kwartfinale
Van Emden heeft het helaas niet gered in de kwartfinales tegen Ueno. De Japanse won met een golden score, nadat Van Emden eerst goed had verdedigd. Ze mag nu verder strijden voor een bronzen medaille. In de herkansingen treft ze de Chinese Yuhua Xu.

Herkansingen
Van Emden heeft in de herkansingen met een Yuko van Yuhua Xu gewonnen. Het op haar zij gooien van de Chinese was voldoende om de strijd om het brons te bereiken. In die wedstrijd treft ze haar Nederlandse rivale Elisabeth Willeboordse.

Troostfinale
Van Emden heeft ten koste van Willeboordse brons gehaald op het WK in de categorie onder 63 kilogram. De Nederlandse klopte haar landgenote met twee yuko's tegen één. Willeboordse kwam snel op een voorsprong, maar twee binnenwaartse beenhaken zorgden er voor dat Van Emden brons kon pakken in Parijs.

[Upd] Leraar aangehouden in verband met ontucht

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft een 58-jarige onderwijzer van een basisschool in Spijkenisse aangehouden in verband met ontucht met een 10-jarige scholier en het in bezit hebben van kinderpornografisch materiaal.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt. De verdachte is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten de man op vrije voeten te stellen.

Update 16:20
Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat vrijwel zeker bezwaar maken tegen deze beslissing.

De man kwam in februari in beeld nadat een 40-jarige man uit Spijkenisse was aangehouden voor ontucht met kinderen uit de buurt en het maken van kinderporno. De ouders van kinderen van twee buurtscholen werden ingelicht. Toen de 10-jarige jongen hier van hoorde vertelde hij aan zijn moeder dat hij vorig jaar was betast door de leraar.

In juni werd de leraar opgepakt en na verhoor weer vrijgelaten. De school schorste de leraar. Maandag werd hij opnieuw vastgezet na de vondst van kinderporno op zijn computer. Dit materiaal is niet door hemzelf vervaardigd. Donderdag zijn de ouders van de kinderen die naar de school gaan over de aanhouding geïnformeerd.

De 40-jarige man die in februari is aangehouden verschijnt 15 september voor de rechter. Het OM onderstreept dat er geen enkel verband is tussen beide zaken.

ICO en SotC HD-beelden vergeleken

ICO en Shadow of the Colossus zijn twee klassiekers die eigenlijk elke zelfrespecterende gamer toch wel gespeeld moet hebben. Voor de mensen met het 'ik speel geen games met outdated graphics'-excuus heeft Team ICO nu een HD vs SD video gemaakt van hun aanstaande HD remakes.

Vanaf 30 september 2011 mogen wij zelf smullen van deze twee culthits in HD. De games komen uit als bundel en zijn exclusief voor PlayStation 3.

Liuzzi hoopt te verlengen bij HRT

Vitantonio Liuzzi hoopt ook volgend seizoen voor HRT F1 Team uit te komen in de Formule 1. De Italiaan moest deze winter vertrekken bij Force India en kon onderdak krijgen bij het Spaanse team. Hij vindt van zijn huidige team dat er nu een basis is gelegd om volgend seizoen een stap voorwaarts te zetten.

"We hadden enkele gesprekken in de afgelopen weken, maar iedereen was met vakantie. Nu beginnen de gesprekken echt en omdat we een goede relatie met het team hebben verwacht ik geen grote problemen. Ik zei al vanaf het begin dat dit een groot avontuur was. Ik heb die kans aangegrepen en was echt gemotiveerd omdat er goede punten waren waarop we ons konden verbeteren en er een goede groep mensen was," zei Liuzzi.

Met name de inspanningen van de technische baas Geoff Willis kunnen de Italiaan bekoren. "Ik wil graag blijven, omdat ik de ontwikkeling van de auto voor volgend seizoen mee wil maken. Colin Kolles, Geoff Willis en vele anderen werken hard voor dit team en we hebben laten zien veel progressie te kunnen boeken. Daarom kijk ik er naar uit."

Liuzzi wijst er op dat HRT niet alles op volgend seizoen moet zetten. De Spaanse renstal staat dankzij de Italiaan in het constructeurskampioenschap slechts één dertiende plaats achter op Team Lotus, waardoor een tiende plaats in dat kampioenschap nog lonkt. Hij weet dat het niet makkelijk zal worden, maar wil het in ieder geval proberen.

Peter R. de Vries bedreigd door gevangene

Een gedetineerde wil Peter R. de Vries laten liquideren. Dat kreeg de misdaadjournalist te horen van de politie, meldt hij via Twitter. De gevangene, die De Vries al vaker bedreigde, is onder verscherpt toezicht gesteld.

Volgens De Vries heeft de politie een dreigingsanalyse gemaakt en is het gevaar serieus. "Hij wordt nu in de gaten gehouden, maar 'garanties' zijn er uiteraard niet."

De Vries heeft vaker te maken met bedreigingen. "Eens in de zoveel tijd krijg je als misdaadverslaggever dit soort telefoontjes van de politie." Een man uit Oss kreeg in 2008 21 maanden cel omdat hij De Vries bedreigde en probeerde af te persen. In 2009 werd de journalist aangevallen door voormalig drugshandelaar Steve Brown. Ook zou hij met de dood zijn bedreigd.

Laatste Fallout New Vegas DLC in september

Bethesda heeft bekendgemaakt dat de vierde en laatste DLC voor Fallout New Vegas op 20 september verschijnt. De DLC komt beschikbaar voor PC, PS3 en Xbox 360 en kost op elk platform ongeveer een tientje. In Lonesome Road, zoals de DLC heet, wordt het verhaal van de zesde koerier afgesloten.

In Lonesome Road neemt de originele zesde koerier contact met je op en hij zal je vertellen waarom hij weigerde om de Platinum Chip af te leveren. Om het volledige verhaal te horen zul je echter met Ulysses op pad moeten naar het land van The Divide, een landschap dat door aardbevingen en stormen in tweeën is gescheurd.

Naast Lonesome Road verschijnen er ook nog twee kleinere DLC-bundels: Courier's Stash and Gun Runners' Arsenal. Deze twee komen beide beschikbaar op 27 september.

Courier's Stash (Xbox LIVE voor 160 Microsoft points, PlayStation Network en Steam voor €1.99) geeft de speler direct toegang tot de vier pre-order bonussen (The Caravan Pack, Classic Pack, Mercenary Pack en Tribal Pack) welke allemaal unieke wapens en uitrusting bieden.

Gun Runners' Arsenal (Xbox LIVE voor 320 Microsoft points, PlayStation Network en Steam voor €3.99) verhoogt het aantal unieke wapens, mods, kogels en recepten die je kunt vinden in de Mojave Wasteland.

Fallout

Sprongen maken in WRC 2-trailer

World Rally Championship 2 komt in oktober naar Windows, PS3 en Xbox 360. Er is nu een korte ingame trailer van het spel uitgebracht waar we een aantal rallywagens voorbij zien komen op verschillende tracks. De game zal alle banen en coureurs van het 2011-rallyseizoen bevatten.

De game zal meer dan negentig stages bevatten, vijftien verschillende locaties, 25 verschillende weerseffecten en negen verschillende autocategoriën. Het racen zal plaatsvinden in verschillende jaargetijden, maar ook periodes. De oudste race  vindt plaats in de jaren '60. Bekijk hieronder de trailer.

[Upd] [WK judo] Willeboordse naar troostfinale

Elisabeth Willeboordse komt vandaag in actie tijdens het WK judo in Parijs. De Nederlanse komt in actie in de klasse onder 63 kilogram, waarin ze met Anicka van Emden strijdt om een olympisch ticket voor de Spelen van 2012. FOK!sport zal haar verrichtingen volgen in deze post.

Eerste ronde
Willeboordse is de eerste ronde goed doorgekomen. Ze had weinig moeite met de Marokkaanse Rizlen Zouak, wie we met een ippon versloeg. In de tweede ronde wacht de Thaise Orapin Senatham.

Tweede ronde
Ook in de tweede ronde kende Willeboordse weinig problemen. Ze versloeg Senatham met een ippon. De tegenstandster in de derde ronde is nog niet bekend.

Derde ronde
Willeboordse heeft de kwartfinale behaald. In de derde ronde versloeg ze de Kazachstaanse Zarina Aldikova met een waza-ari. In de kwartfinale wacht de Oostenrijkse Hilde Drexler.

Kwartfinale
Opnieuw staat Willeboordse in de halve finale van het WK. In de kwartfinale gooide ze na dik vier minuten Drexler over haar schouder en won met een ippon. In de halve finale wacht de Française Gevrise Emane.

Halve finale
Willeboordse is er niet in geslaagd om de finale in de categorie tot 63 kilogram te bereiken. Ze kreeg geen grip op Gevrise Emane en moest toestaan dat de Française een yuko maakte. In de strijd om het brons treft Willeboordse nu haar landgenote Anicka van Emden.

Troostfinale
Het verloop van die partij kun je hier lezen.

Whiting geeft uitleg over DRS-verbod

FIA-directeur Charlie Whiting heeft uitleg gegeven waarom zijn organisatie het gebruik van het Drag Reduction System in Eau Rouge heeft verboden. Normaal kunnen rijders het systeem over het hele circuit gebruiken in de trainingen en kwalificatie, maar net als in Monaco is er nu een beperking.

In België geldt net als in Monaco dat er een veiligheidsrisico voor het gebruik van het systeem geldt. Eau Rouge op naar Raidillon waar vele krachten op de auto komen is veel neerwaartse druk vereist. Een aantal Formule 1-coureurs denken dat de beweegbare vleugel niet voor problemen kan zorgen, maar de FIA wil een gebrek aan grip voorkomen en crashes zoals Jacques Villeneuve en Ricardo Zonta voor BAR hadden voorkomen.

"We willen voorkomen dat coureurs die door Eau Rouge rijden denken dat hun vleugel dicht staat terwijl dit misschien niet zo is. We denken hiermee de juiste voorzorgsmaatregel genomen te hebben voor een dergelijke snelle en veeleisende bocht als Eau Rouge," zei Whiting in een korte verklaring.

Hevig vuurgevecht in Tripoli

Nabij een hotel in Tripoli waar veel buitenlandse journalisten verblijven is donderdag een hevig vuurgevecht uitgebroken. Een tiental rebellen met machinegeweren en luchtafweergeschut op een pick-uptruck streden waarschijnlijk met eenheden van Moammar Gadhafi, die de rebellen vanaf daken in de omgeving onder vuur namen.

De rebellen probeerden het hotel, het Corinthia, binnen te komen, om vanaf het dak een beter schootsveld te hebben. Hotelpersoneel wist hen er echter toe te bewegen hun heil elders te zoeken.

'Volgende Call of Duty wederom door Treyarch'

Call of Duty-ontwikkelaar Treyarch is sinds vanmiddag op zoek naar "an expert understanding of the Call of Duty universe" voor hun volgende grote titel. De vacature staat op zowel de site van Treyarch als op Gamasutra en laat niet veel aan de verbeelding over.

Omdat Treyarch nog niet heeft gereageerd op de commotie blijft het bij speculatie, maar niemand zal opkijken als er volgend jaar weer netjes een nieuwe CoD in de winkels ligt. We houden jullie op de hoogte.

VPRO-quiz met asielzoekers 'op het randje'

Met de tv-quiz Weg van Nederland, waarin vijf jonge uitgeprocedeerde asielzoekers geld kunnen verdienen voor hun terugkeer, zoekt de VPRO de grens op.

Dat zei zendermanager Roek Lips van Nederland 3 donderdag in een reactie op het tv-programma dat de omroep heeft aangedragen voor de themaweek TV Lab.

De quiz-winnaar krijgt 4000 euro mee om daarmee een nieuwe start te kunnen maken in het land van herkomst. De hoogopgeleide kandidaten moeten hiervoor vragen beantwoorden over de Nederlandse taal en cultuur. Waldemar Torenstra is de presentator.

Japanse trailer voor Neverdead

De Tokyo Game Show staat weer voor de deur en Konami heeft vandaag de Japanse trailer voor Neverdead vrijgegeven. In de trailer zien we de hoofdpersonages uit het verhaal langskomen met onder andere begeleiding van de Megadeth-Soundtrack. De game komt naar PS3 en Xbox 360.

In Neverdead speel je met de onsterfelijke Bryce die jaagt op demonen om geld te verdienen maar ook om wraak te zoeken op de demoon die hem onsterfelijk heeft gemaakt. De game staat gepland voor een release in dit najaar. Bekijk hieronder de trailer.

Vissers gered voor kust Scheveningen

Twee vissers zijn donderdag voor de kust van Scheveningen gered, nadat hun bootje was gekapseisd. De twee lijken onderkoeld, maar redelijk in orde. Ze worden naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerder van het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Een van de twee vissers werd iets voor 13.00 uur uit het water geplukt door een schip dat ten westen van Scheveningen voor anker lag. De visser vertelde dat hij met een kompaan was, waarop de hulpdiensten een grote zoekactie op touw zetten. Hierbij werden onder meer vijf boten ingezet. Omstreeks 14.00 uur werd de tweede visser gevonden op het omgeslagen bootje.

Het sportbootje van de twee kapseisde volgens de woordvoerder vermoedelijk nadat het anker van het vaartuig achter een wrak was blijven steken. Toen het anker werd opgehaald, sloeg het bootje om.

Spaanse competitie zaterdag van start

De Spaanse competitie gaat aankomende zaterdag van start nadat de spelersbond (AFE) en de competitieorganisatoren (LFP) tot een overeenkomst zijn gekomen. Zodoende komt er een einde aan de staking in de twee hoogste divisies die leidde tot een uitstel van de eerste speelronde.

De onderhandelingen waren gistermiddag begonnen en duurden tot half zes in de ochtend. De overeenkomst kwam vandaag tot stand nadat de AFE en LFP weer samen kwamen. De AFE meldde dat de staking afgeblazen werd nadat de LFP aangaf garant te gaan staan voor de 57 miljoen euro aan achterstallig salaris van meer dan 200 spelers. Verder kwamen de beide bonden tot de overeenkomst dat spelers het contract kunnen laten ontbinden als er geen salaris wordt betaald.

Dit was de vierde staking in de geschiedenis van de Spaanse competitie en de eerste sinds 1984.

Team Fortress viert vijftiende verjaardag

Vijftien jaar geleden was het voor het eerst dat de Quake-mod Team Fortress het daglicht zag. En nu, anderhalf decennia later, wordt dat heugelijke feit gevierd door Team Fortress 2-aanvoerder Valve. Elke speler mag zich voorbereiden op een 'goody bag of TF2 swag'. Zet je feestmuts maar alvast op.

Letterlijk dan, want de goodybag zit vol met onnozele prullaria. Zo krijgt elke speler een gratis feesthoedje, een gratis feesttoeter die iedereen alleen vandaag mag gebruiken en gratis cake en kado's in de vorm van remodelled health kits en ammo packs.

De 'Birthday Mode' zorgt verder dat al het bloed vervangen is door confetti en balonnen en in elk level zal zich een "Happy Birthday Team Fortress" strandbal bevinden die men naar hartelust kan rondschoppen.

Wij van FOK!games feliciteren Team Fortress van harte met het behalen van deze mijlpaal. Feestpetje af.

tf 2 bd

Genk wil na het weekend nieuwe coach aanstellen

Racing Genk hoopt volgende week een nieuwe trainer te presenteren. Henk ten Cate en Mario Been zijn kandidaat.

Genk zoekt een opvolger voor Franky Vercauteren, die vorige week voor een avontuur bij Al-Jazira koos. "We hebben een lijst met namen. Ten Cate en Been behoren inderdaad tot de kandidaten om Frank Vercauteren op te volgen", zegt woordvoerder Erik Gerets tegen Voetbal International.

Komend weekend speelt Genk tegen KV Mechelen. ""Na de match tegen KVM zijn de internationals weg. Op dat moment willen we een nieuwe trainer aanstellen", aldus Gerets. Eerder deze week wisten de Belgen zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League.

Mario Been nam vorige maand ontslag bij Feyenoord, nadat een aantal spelers het vertrouwen in hem had opgezegd. Henk ten Cate was voor het laatst werkzaam in Qatar. De Amsterdammer lijkt vanwege zijn Champions League-ervaring met Barcelona en Chelsea betere papieren te hebben dan Been.

'Rijbewijs kwijt na stoned rijden'

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel waarmee het rijbewijs van cannabisgebruikende automobilisten kan worden ingevorderd. Na twee keer stoned te zijn betrapt moet het roze papiertje worden afgestaan.

Onder invloed van cannabis aan het verkeer deelnemen is op dit moment al verboden. Net als bij alcohol moeten er volgens de regering echter grenswaardes komen voor thc, de werkzame stof in hasj en wiet.

Het voorstel voorziet er verder in dat de politie overal speekseltesten mag houden om verkeersdeelnemers op te sporen die drugs hebben gebruikt. Verdachte automobilisten moeten ook gedwongen kunnen worden om mee te werken aan bloedonderzoek, omdat niet alle drugs met speekseltesten kunnen worden gevonden.

Orkaan Irene nadert oostkust VS

Orkaan Irene kan komend weekeinde aan de Amerikaanse oostkust aan land komen en stelt de autoriteiten in dat gebied daarmee voor een dilemma. Moeten zij toeristen, in de laatste weken van het vakantieseizoen, oproepen de kuststreek te verlaten?

Het is niet eenvoudig om het pad van een orkaan te voorspellen. Het Amerikaanse orkaancentrum maakt gebruik van computermodellen waarmee voor een periode van drie dagen met enige zekerheid voorspeld kan worden in welke richting een orkaan beweegt.

Het centrum heeft inmiddels een orkaanwaarschuwing doen uitgaan voor eilanden voor de kust van North Carolina, waar Irene waarschijnlijk zaterdag arriveert. Daarna zal de orkaan vermoedelijk noordwaarts trekken, met mogelijk noodweer tot in New York aan toe.

Op de Bahama's, in Puerto Rico en in de Dominicaanse Republiek heeft Irene al flink huisgehouden en aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt. Eén vrouw kwam om het leven.

Langs de Amerikaanse oostkust wachten de autoriteiten ondertussen de gebeurtenissen af. Uit vrees te vroeg over te gaan tot evacuaties, en daarmee belangrijke toeristeninkomsten mis te lopen, manen zij journalisten toeristen geen angst aan te jagen met potentiële doemscenario's.

"Je wil toeristen niet in gevaar brengen, maar je wil ook de ernst van de storm niet overdrijven. En dus wachten we af", zei Beverly Perdue, de gouverneur van North Carolina. Tegelijkertijd waarschuwde ze de inwoners van haar staat zich 'op het ergste voor te bereiden'.

De Amerikaanse marine trok uit voorzorg haar tweede vloot terug. Meer dan zestig schepen van de vloot lagen voor het zuidoosten van de staat Virginia in het pad van de orkaan voor anker.


Orkaan Irene nadert oostkust VS (Foto: Novum)

Atleet Sedoc zit zich thuis te verbijten

Gregory Sedoc zal het WK atletiek thuis voor de buis moeten volgen. De Nederlandse atleet had zich op de 110 meter horden geplaatst voor het toernooi, maar te veel fouten in zijn whereabouts zorgen er voor dat hij voor een jaar geschorst is en thuis moet blijven. De 29-jarige loper zegt het evenement intensief te gaan volgen.

"Het voelt raar dat ik er niet bij ben. Het had mijn eerste WK-finale moeten worden," zei Sedoc die op 22 juni een schorsing tegen zich uit hoorde spreken. Hij had in anderhalf jaar tijd één keer niet ingevuld waar hij zich bevond en twee keer een wijziging in locatie niet doorgegeven. Volgens de regels volgde een schorsing en bovendien mag hij als de regels niet veranderd worden niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Londen.

"Ik vind het heel zwaar. Sinds 2002 ben ik op alle grote buitentoernooien geweest. Er is me iets afgenomen, terwijl ik nooit met doping te maken heb gehad. Er zit nog steeds veel ongeloof bij me. Het gaat wel iets beter dan eind juni, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het goed met me gaat," zei Sedoc die zich zwaar gestraft wordt en hulp heeft gezocht bij sportpsycholoog Rico Schuijers. Daarnaast gaat hij het trainen weer oppakken. "Ik werk 30 uur per week bij Defensie, ga daarnaast nog naar school. Het wordt heel zwaar voor me de komende periode te overbruggen. Na de WK begin ik weer met trainen, tot op heden kon ik het niet opbrengen."

Sedoc hoopt dat hij komend jaar alsnog aan de Olympische Spelen deel kan nemen. Hij wacht met smart een zaak af die de Verenigde Staten hierover tegen het IOC bij het internationaal sporttribunaal CAS heeft aangespannen. "Je wordt zo twee keer gestraft. Als de Amerikanen geen gelijk krijgen, ga ik alsnog zelf via een procedure proberen startrecht af te dwingen," zei de Nederlander die voor nu het WK vanaf de bank moet volgen. Hij doet in ieder geval een voorspelling over wie de 110 meter horden gaat winnen, namelijk de Amerikaan David Oliver.

Syrische cartoonist mishandeld

Gewapende mannen hebben donderdagochtend in Damascus de cartoonist Ali Ferzat, een uitgesproken criticaster van het Syrische regime, aangevallen. De mannen lieten hem bloedend langs de kant van de weg achter, zeiden mensenrechtenactivisten.

De 60-jarige Ferzat, winnaar van de Prins Claus Prijs in 2002, is in het ziekenhuis opgenomen nadat voorbijgangers hem 'zwaar fysiek mishandeld' hadden aangetroffen, aldus woordvoerder Omar Idilbi van de Lokale Coördinatiecomités, een groep activisten die de opstand tegen Assad in kaart brengt.

Volgens Idlibi is Ferzat door de Syrische veiligheidsdiensten mishandeld. Rami Abdul-Rahman, het hoofd van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, zei donderdag echter dat de identiteit van de aanvallers nog niet is vastgesteld.

Directeur Christa Meindertsma van het Prins Claus Fonds noemt het nieuws over Ferzat 'verschrikkelijk'. Ze omschreef Fezat als 'een van de dapperste personen in Syrië'.

Ferzat zei bij het aantreden van president Bashar Assad in 2000 dat hij hoopvol gestemd was. De laatste jaren heeft hij echter felle kritiek geuit op het regime van Assad, vooral sinds regeringstroepen eerder dit jaar geweld begonnen te gebruiken tegen de betogers.

Rob Bolland aangehouden bij Buma/Stemra

Rob Bolland is donderdag aangehouden bij het kantoor van Buma/Stemra in Hoofddorp. De componist was daar aanwezig voor een gesprek. Toen hij het pand niet wilde verlaten, werd de politie ingeschakeld.

De politie heeft in eerste instantie geprobeerd te bemiddelen, zegt een woordvoerder. Toen dat geen zin bleek te hebben, is Bolland voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Hij verzette zich volgens de politie bij zijn aanhouding.

Het is niet duidelijk wat Bolland precies deed bij Buma/Stemra. Mogelijk had zijn bezoek te maken met het conflict dat hij heeft met Willem van Kooten. Bolland liet onlangs beslag leggen op 1,2 miljoen euro die Buma/Stemra moet uitbetalen aan de muziekuitgeverij van Van Kooten. Vorig jaar kwam Bolland erachter dat Van Kooten zijn liedjes zonder overleg had doorverkocht aan het buitenland, waardoor hij naar eigen zeggen zo'n 2,5 miljoen euro misliep.

[Upd] Bovenberg naar FC Utrecht

Daan Bovenberg is op weg naar FC Utrecht. Volgens het AD tekent de 22-jarige verdediger van Excelsior mogelijk vandaag al een meerjarig contract. Eerder lagen vraag en aanbod nog ver uit elkaar, maar het vierde bod van FC Utrecht zou wel aan de wensen van de Rotterdammers voldoen.

FC Utrecht is op zoek naar een nieuwe rechtsback omdat Mark van der Maarel te wisselvallig wordt geacht en Gévero Markiet nog niet klaar is voor het grote werk. Afgelopen zomer vertrok de vaste rechtsachter van de afgelopen seizoenen, Tim Cornelisse, naar FC Twente.

Zijn beoogde vervanger Bovenberg brak vorig seizoen echt door bij Excelsior. De Rotterdammer speelde 31 competitieduels en vond daarin zesmaal het net. In totaal kwam Bovenberg in vijf seizoenen tot 59 duels.

Update 14:24 uur

Daan Bovenberg verruilt Excelsior voor FC Utrecht. De 22-jarige verdediger heeft bij de Domstedelingen een contract voor vier seizoenen getekend. "Hij is een welkome versterking in onze achterhoede", zegt technisch directeur Foeke Booy.

Noorse politie stopt verkoop Utoya-boot

De politie van het Noorse Nordre Buskerud heeft de verkoop van de rode 'Utoya-boot' donderdagochtend na een storm van kritiek gestopt. Een maand na het bloedbad op Utoya wilde het korps af van zijn 'zwarte schaap': de rubberboot waarmee een arrestatieteam op 22 juli tevergeefs het eiland probeerde te bereiken.

Onder meer een advocaat van een van de overlevenden van Utoya vond dat geen goed idee."De boot is een bewijsstuk. De verkoop past in een lange, onbegrijpelijke reeks handelingen van de politie tijdens en na de gebeurtenissen op 22 juli", aldus pleitbezorger Arne Seland tegen de Noorse nationale omroep NRK.

De Zodiac II 550 uit 1998 werd mede dankzij amateurbeelden wereldnieuws. Daarop is de duidelijk overbeladen boot te zien. De 75-pk-motor begaf het. Boten van particulieren schoten te hulp en brachten de agenten op het eiland, waar ze massamoordenaar Anders Behring Breivik aanhielden.

Volgens de Franse fabrikant kan de rubberboot maximaal tien volwassenen aan, extra kilo's aan kogelwerende bescherming en wapentuig van een arrestatieteam niet meegerekend. Nordre Buskerud kocht eind juli twee nieuwe, betere boten. Het oude vaartuig is volgens een woordvoerder ideaal voor sportduikers. Er was al meer dan 2500 euro voor geboden.

Noorse politie stopt verkoop Utoya-boot
Noorse politie stopt verkoop Utoya-boot (Foto: ANP)

Afrika Cup in 2013 niet in Libië

De Afrika Cup zal in 2013 niet in Libië gehouden gaan worden. In het land woedt momenteel een burgeroorlog en de infrastructuur is dusdanig verwoest dat het organiseren van een groot voetbalevenement in 2013 te hoog gegrepen is.

Daarom zal Zuid-Afrika de organisatie van de Afrika Cup in 2013 op zich gaan nemen. Het land had oorspronkelijk het toernooi voor vier jaar later toegewezen gekregen, maar dat is nu naar voren gehaald. Libië zal de Afrika Cup in 2017 gaan organiseren.

Zomer 2011 een van de natste ooit

De zomer van 2011 gaat mogelijk de boeken in als een van de natste zomers ooit. Met meer dan 360 millimeter neerslag is de kans groot dat de top drie wordt gehaald. Daarbij werd het nauwelijks echt warm en liet de zon zich veel minder vaak zien dan normaal. Extreem weer was er daarentegen te over, meldt Weeronline donderdag.

Het absolute dieptepunt lag in juli. Toen werden bijna alle records gebroken. De maand eindige uiteindelijk op de derde plaats in het rijtje van meest natte julimaanden ooit. Sinds 1966 was er in juli niet meer zo veel regen gevallen. De hoeveelheid neerslag in augustus is tot nu toe redelijk normaal, aldus Weeronline.

Erg warm werd het deze zomer ook nauwelijks. Vooralsnog bood de zomer van 2011 slechts zeven zomerse dagen en twee tropische. In normale zomers zijn er gemiddeld 3,8 tropische dagen en 21 zomerse. Om als tropische dag de boeken in te kunnen gaan, moet het in De Bilt minimaal 30 graden zijn. Van een zomerse dag wordt gesproken als het kwik oploopt tot boven de 25 graden.

Qua temperatuur komt deze zomer waarschijnlijk uit in de middenmoot. Met nog een paar dagen te gaan is de gemiddelde dagtemperatuur ongeveer 16,5 graden, terwijl dat voor een normale zomer 17 graden is. In juni was het gemiddeld een halve graad warmer dan normaal, in juli kelderde de temperatuur naar twee graden onder het gemiddelde. Augustus verloopt met een gemiddelde van 17,5 graden normaal.

Het aantal zonuren komt waarschijnlijk uit op circa 510. Vorig jaar waren dat nog zevenhonderd en in 2009 690 zonuren. "We komen er dus bekaaid vanaf", aldus Weeronline. Een gemiddelde zomer biedt 588 uur zon.

Tot en met donderdag werden er deze zomer vijf waarschuwingen voor extreem weer afgegeven. Vier daarvan stammen kwamen in de afgelopen week, wat volgens Weeronline uitzonderlijk is. "Zelfs in de winter komt dit nauwelijks voor wanneer er voor sneeuw, sneeuwjacht en ijzel gewaarschuwd wordt." In juli vorig jaar werd echter drie keer gewaarschuwd in één week, twee keer kwam er in die week zelfs een weeralarm voor.

Bewonersorganisaties Rotterdam-Zuid voelen zich genegeerd

Twaalf Rotterdamse bewonersorganisaties voelen zich niet betrokken bij de plannen die moeten leiden tot een leefbaarder Rotterdam-Zuid. Aan die plannen wordt gewerkt door de gemeente, het rijk en maatschappelijke organisaties. De gemeente negeert de bewoners, zo schrijven ze in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Piet-Hein Donner (CDA).

De twaalf organisaties willen dat minister Donner persoonlijk bij hen op bezoek komt, zonder vertegenwoordigers van de gemeente, deelgemeenten of andere professionals. "Het vertrouwen in hen is volledig zoek." Volgens de organisaties gaan ambtenaren steeds meer op hun stoel zitten.

Op het gebied van bewonersparticipatie zouden met name in de deelgemeente Feijenoord serieuze conflicten en onvrede zijn ontstaan.

Het nationaal plan Kwaliteitssprong Rotterdam-Zuid moet een periode van twintig tot dertig jaar beslaan en leiden tot een verbetering van de woningvoorraad, de verhoging van de onderwijsprestaties, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en de versterking van de lokale economie.

Het rijk staat de gemeente Rotterdam bij omdat de stad de opgave niet alleen aankan. Dat gebeurde op advies van een commissie onder leiding van oud-burgemeesters Wim Deetman en Jan Mans. Het plan, waarmee eerder dit jaar een begin werd gemaakt, moet er voor 1 september liggen.

Papegaai herkent baasje en verklikt dief

Een grijze roodstaartpapegaai op de dierenmarkt in Barneveld heeft de diefstal van zeventig vogels opgelost. De beesten werden onlangs gestolen bij een instelling in de Gelderse plaats. De eigenaar was na een tip met de politie op de markt gaan kijken. De papegaai reageerde meteen toen zijn naam geroepen werd. De 30-jarige verkoper is aangehouden.

Controle van het ringnummer van de papegaai toonde aan dat de spraakzame vogel niet loog, laat de politie weten. Op de markt aan de Mercuriusweg in Barneveld, dat vooral bekendstaat om zijn pluimvee, werd ook een gestolen blauwe voorhoofdamazonepapegaai aangetroffen.

In de woning van de verdachte in Hilversum trof de politie vervolgens een kaketoe en nog een grijze roodstaartpapegaai aan. Op alle teruggevonden vogels is formeel beslag gelegd door de politie. Wel zijn ze alvast teruggegeven aan hun verzorger.

De verdachte is gekooid. Hij wordt verdacht van diefstal of heling van de vogels.

Ferguson beëindigt boycot BBC na zeven jaar

Alex Ferguson, de manager van Manchester United, heeft na zeven jaar zijn boycot van de Engelse omroep BBC beëindigd. Ferguson weigerde sinds 2004 te praten met de BBC, nadat de omroep een documentaire had gemaakt over de deals die zijn zoon Jason - destijds een zaakwaarnemer in het voetbal - maakte met Unitedspelers.

In het programma werd onder meer gesuggereerd dat Alex Ferguson jonge Unitedspelers met klem aanraadde om zich te laten begeleiden door Jason Ferguson.

'Oostenrijker misbruikte dochters 41 jaar lang'

De Oostenrijkse politie heeft een onderzoek ingesteld naar een man die ervan wordt verdacht zijn twee geestelijk gehandicapte dochters 41 jaar lang gevangen te hebben gehouden en al die tijd seksueel te hebben misbruikt. Dat heeft de politie donderdag gezegd. De verdachte verblijft momenteel in hechtenis.

De 80-jarige man zou de vrouwen tussen 1970 en mei 2011 stelselmatig hebben verkracht. Zijn dochters zijn nu 53 en 45 jaar oud. De krant Oberösterreichische Nachrichten meldde dat de vrouwen aan hun vader wisten te ontsnappen toen hij een van hen wilde verkrachten. Zij duwde haar vader om, die daarna niet in staat was hen te achtervolgen.

Het 'horrorhaus' van Gottfried W. staat in de buurt van het stadje Braunau, in de regio Innviertel, schrijft de krant. Hier hield hij zijn dochters in een kleine kamer gevangen. Een kleine hoekbank diende als bed voor beide zusters. Door ze met stokken en hooivorken te slaan hield hij ze onder de duim. Ook zou hij ze herhaaldelijk met de dood hebben bedreigd. Hij verbood hen sociale contacten te onderhouden en hield hen voor de buitenwereld verborgen.

Naar verluidt zouden de twee vrouwen in hun kinderjaren al door een bekende van de familie zijn verkracht. Ook hun moeder zou stelselmatig zijn mishandeld en misbruikt. Zij overleed in 2008.

De zaak doet sterk denken aan die van de Oostenrijker Josef Fritzl. Fritzl hield zijn dochter 24 jaar lang gevangen en verwekte meerdere kinderen bij haar. Die zaak kwam in 2008 aan het licht. Fritzl is voor zijn misdaden tot levenslang veroordeeld.

Atsma wil meer hergebruikt afval

Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) wil dat in 2015 83 procent van het afval van huishoudens en bedrijven wordt gerecycled. Het huidige percentage van 80 procent vindt hij nog niet genoeg, schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Zo wordt van het huishoudelijk afval nog maar de helft gerecycled. Ook van afgedankt textiel wordt vijftig procent opnieuw gebruikt. Atsma wil in 2015 zo'n anderhalf tot twee miljoen ton minder verbrandingsafval en 250 duizend ton minder afval op de stortplaats.

Hoewel het nog beter kan, is Atsma blij met de hoeveelheid hergebruikt afval in Nederland. "Nederland is wereldwijd koploper als het gaat om afvalbeheer", zegt hij. "Ons afval is goud waard. Ik wil dat we die waarde maximaal benutten. Samen met overheden en bedrijven moeten we alles op alles zetten om de waarde uit ons afval maximaal te verzilveren."


Atsma wil meer hergebruikt afval (Foto: Novum)

Schadevergoeding voor Robert M. om cameratoezicht

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, Robert M., krijgt een schadevergoeding omdat hij onnodig in afzondering en onder cameratoezicht is geplaatst. De schadevergoeding bedraagt 140 euro, heeft de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaald.

De directeur van de gevangenis in Vught besloot dat M. moest worden afgezonderd en onder cameratoezicht geplaatst, uit vrees dat hij zelfmoord zou plegen. De advocaten van M., Wim Anker en Tjalling van der Goot, maakten hiertegen bezwaar bij de RSJ. Volgens de advocaten zorgden de beslissingen van de directeur voor 'detentie binnen de detentie'.

M. zit vast sinds december. De RSJ heeft de schadevergoeding van 140 euro toegewezen voor de periode van 9 februari tot 23 februari. Rond die tijd was de gemoedstoestand van M. volgens de raad dusdanig gestabiliseerd dat zijn afzondering kon worden aangepast. Een psychiater adviseerde de cameraobservatie te beëindigen. De directeur nam zijn beslissingen onder druk van het ministerie van Justitie, terwijl alleen de directeur over dergelijke zaken mag beslissen, aldus de raad.

De schadevergoeding zou uiteindelijk kunnen oplopen tot ruim 2300 euro, omdat M. tien maanden permanent onder cameratoezicht stond, meldt het Parool donderdag. Anker en Van der Goot hebben in totaal zeventien klachten ingediend. De advocaten laten in een persverklaring weten dat de uitspraak van de raad volgens hen 'consequenties moet hebben voor alle nadien door de directeur genomen beslissingen'.

Van der Goot en Anker verwachten dat Robert M. nu de komende tijd 'in dezelfde positie zal verkeren als zijn medegedetineerden'. "Dat werd ook tijd", zeggen ze.

Wolfenstein zorgt opnieuw voor opschudding

Het schietspel Wolfenstein 3D heeft bijna twintig jaar na zijn eerste verschijning opnieuw voor een rel gezorgd. In Oostenrijk en Zwitserland is het schietspel niet meer verkrijgbaar voor de iPad en iPhone. Afbeeldingen van swastika's zijn de reden, twittert John Carmack, de bedenker van het spel.

Toen Wolfenstein in 1992 voor het eerst op de markt kwam, zorgde het spel ook al voor ophef. In het spel moet de speler zich al schietend door een nazibolwerk vechten, op zoek naar Hitler. Het schietspel werd twee jaar later in Duitsland verboden vanwege de swastika's en het gebruik van het lied van de nazipartij.

De game verscheen in 1993 ook voor de Super Nintendo. Nintendo liet alle verwijzingen naar het nazisme verwijderen. Ook werden waakhonden vervangen door gigantische ratten.

Wolfenstein 3D Classic is ongecensureerd verkrijgbaar in de Nederlandse versie van de AppStore voor 1,59 euro. Daarnaast is er een gratis testexemplaar te downloaden.


Wolfenstein zorgt opnieuw voor opschudding 

Foto's: Kroatië

Hoewel er de laatste tijd in Nederland niet erg veel van te merken is geweest, is het wel degelijk zomer. Dat betekent voor veel FOK!kers maar één ding: Vakantie. Op vakantie worden vaak de nodige foto's gemaakt. De mooiste foto's krijg je de komende tijd te zien op de FOK!frontpage.

Heb jij ook een mooie serie foto's gemaakt tijdens je vakantie en wil je deze met ons delen? Stuur even een e-mailtje naar fotografie@fok.nl voor meer informatie!

Mama voor altijd

“Mama!” hoor ik roepen, en onwillekeurig reageer ik. Het is helemaal niet voor mij bedoeld. Er zijn nog honderden andere mama’s hier op het strand. Mama. Het universele woord voor alle moeders. En het gekke is, ik reageer op een of andere manier altijd op dat woord. Net alsof mijn voelsprieten dan overeind gaan staan, of zoiets. Ook als mijn kinderen mijlenver uit mijn buurt zijn. Zodra ik ‘mama’ hoor, gebeurt er iets met mij.

Onlusten bij staking Chili

Een staking van Chileense studenten, politici van de oppositie en vakbondsleden, die woensdag begon, is donderdag haar tweede dag ingegaan. De stakers eisen dat de regering fundamentele maatschappelijke veranderingen doorvoert. Volgens de regering zijn woensdag 36 mensen gewond geraakt, onder wie negentien politieagenten. Een van de gewonde politieagenten liep een schotwond in zijn hand op.

De betogers wierpen woensdag brandende barricades op. Het kwam tot confrontaties met de politie, die ingreep met traangas en waterkanonnen. Volgens de autoriteiten zijn 348 mensen gearresteerd.

De grootste vakbond van Chili heeft tot de staking opgeroepen en werkt samen met studenten en hoogleraren die al drie maanden lang het onderwijs boycotten. De actievoerders hebben de steun van de centrumlinkse coalitie die ruim twintig jaar Chili regeerde, totdat president Sebastián Pinera en de rechtervleugel van de Chileense politiek vorig jaar aan de macht kwamen.

De actievoerders eisen dat de grondwet wordt vervangen. De huidige constitutie geeft de president nog veel macht, maar de betogers willen dat een nieuwe grondwet gaat voorzien in volksraadplegingen en gratis onderwijs voor alle Chilenen. Daarnaast eisen ze hervormingen van het pensioen- en belastingstelsel en meer geld voor de zorg.

Volgens minister van financiën Felipe Larraín kost de staking Chili omgerekend ruim 138 miljoen euro per dag, maar het is onduidelijk hoeveel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep tot de tweedaagse staking.

Hoewel het openbaar vervoer in de hoofdstad Santiago woensdag grotendeels volgens schema reed was het erg rustig op straat. In sommige buitenwijken van Santiago moesten bussen hun normale routes verlaten na met stenen te zijn bekogeld. De meeste winkels waren open, maar konden woensdag op weinig klandizie rekenen.

President Sebastián Pinera zei dat 'gelukkig, op dit moment, het land naar omstandigheden normaal functioneert'. Arturo Martínez, het hoofd van de vakbond die de staking organiseerde, weersprak de bewering van Pinera. "Dit land is niet normaal vandaag", zei Martínez. "De autoriteiten zijn niet in staat de waarheid te vertellen."

Ziekenhuizen zeiden voor de staking dat mensen die niet dodelijk ziek zijn beter thuis konden blijven. Evenwel nam volgens de regering slechts zes procent van de gezondheidswerkers deel aan de staking. Ook deze bewering van de autoriteiten werd weersproken door de actievoerders. Volgens Raul de la Puente, de voorzitter van de ambtenarenvakbond, staat 'ruim tachtig procent achter de staking'.

Peilingen wijzen, na drie maanden van studentenprotesten, uit dat de meeste Chilenen niet te spreken zijn over de regering-Pinera. Slechts 26 procent van de bevolking geeft Pinera een positieve beoordeling, de laagste goedkeuring voor een gekozen Chileense president ooit.

Drie middelbare scholieren beëindigden woensdag op verzoek van hun ouders een hongerstaking, die ze 37 dagen daarvoor waren begonnen. Ze zeiden echter te blijven strijden voor onderwijshervormingen. Een van hen, Gloria Negrete, die was opgenomen in het ziekenhuis en in levensgevaar verkeerde, zei dat ze was gestopt met de hongerstaking 'om gezondheidsredenen en omdat haar ouders eronder leden'. Veertig andere studenten en scholieren gaan door met hun hongerstaking.

Pinera deed woensdag een handreiking aan de leiders van de vakbonden en de studenten. "Onze deur staat altijd open voor een dialoog. De regering is bereid rechtstreeks met hen te praten."


Onlusten bij staking Chili (Foto: Novum)

Van Persie acht versterkingen Arsenal noodzakelijk

Robin van Persie vindt dat Arsenal dringend behoefte heeft aan nieuwe spelers. Volgens de 28-jarige aanvaller moet de Engelse club zich roeren op de transfermarkt na het vertrek van Cesc Fàbregas naar Barcelona en Samir Nasri naar Manchester City. "Dat is van cruciaal belang", meent de aanvoerder.

"We hebben Samir en Cesc verloren, dat is voor ons een zwaar verlies. Het zijn twee geweldige spelers", zegt Van Persie tegen Skysports. Wel toont de 56-voudig international zich opgelucht dat Arsenal zich ten koste van Udinese plaatste voor de Champions League. "We hebben mentale veerkracht getoond."

Plaatsing voor het kampioenenbal was een opsteker, nadat Arsenal in de competitie matig van start ging. De Londense club heeft na twee duels pas één punt. Zondag wacht wederom een lastig opgave. De Gunners moeten op bezoek bij landskampioen Manchester United.

Robert de Hoog speelt hoofdrol in Love Eternal

De Nederlandse acteur Robert de Hoog heeft de hoofdrol gekregen in de internationale speelfilm Love Eternal. De 22-jarige acteur speelt een onrustige jongeman die na de onverwachte dood van zijn moeder tien jaar lang het huis niet meer uitkomt. Dat maakt producent Rinkel Film donderdag bekend.

Love Eternal wordt geregisseerd door Brendan Muldowney, bekend van de thriller Savage uit 2009. De Ier schreef ook het scenario van het drama, waarvoor hij zich baseerde op het boek Loving The Dead van de Japanse schrijver Kei Oishi.

Het personage van De Hoog wordt na tien jaar van sociaal isolement gedwongen weer naar buiten te gaan, waar hij de wereld opnieuw ontdekt. Hij ontmoet een jonge vrouw, gespeeld door de Schotse actrice Pollyanna McIntosh, die een vergelijkbaar trauma te verwerken heeft.

De Hoog werkt momenteel aan de eerste Nederlandse 3D-film Nova Zembla van Reinout Oerlemans. Die film komt dit jaar nog uit op 24 november. De acteur heeft ook een klein rolletje in War Horse, het oorlogsepos van Steven Spielberg. Love Eternal moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Robert de Hoog speelt hoofdrol in Love Eternal (Foto: Novum)

Een half uur met Dragon's Dogma

Op de gamescom in Keulen zijn de ontwikkelaars van de game Dragon's Dogma bij elkaar gaan zitten om een uitgebreide demo van deze game te tonen. Eerder waren hier korte beelden van te zien, maar vandaag zijn de volle 30 minuten te bekijken. In het filmpje zie je de ontwikkelaars van Capcom gamen terwijl ze toelichten wat er allemaal gebeurt op het scherm.

Dragon's Dogma komt in het voorjaar van 2012 uit. Bekijk de gameplaybeelden hieronder.

Hogesnelheidstreinen maken te veel herrie

De treinen die gebruikmaken van de hogesnelheidslijn veroorzaken geluidsoverlast in de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland. Dat blijkt uit metingen van TNO. De overlast werd vastgesteld in een appartement op de zevende verdieping van een recentelijk gebouwd complex. Dat ligt op 75 meter van het spoor.

De verwachte geluidbelasting komt voor 2011 op 59,5 decibel. De 'voorkeursgrenswaarde' zoals vastgelegd in het tracébesluit bedraagt 57 decibel. Op twee andere meetpunten wordt de grenswaarde niet overschreden, denkt het ministerie.

Naar aanleiding van klachten over geluidsoverlast zijn in het verleden al aanpassingen doorgevoerd. Aanvullende geluidbeperkende maatregelen komen er nu niet. Wel bespreekt minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) de bewindsvrouw de uitkomsten van het TNO-onderzoek met de gemeente.

De Fyra, die gebruikmaakt van het traject, rijdt momenteel met tijdelijk materieel. Pas als blijkt dat ook het definitieve materieel voor de hogesnelheidstrein te veel herrie maakt, wil de minister aanvullende maatregelen overwegen.

Sinds de ingebruikname van het snelle spoor tussen Schiphol en Rotterdam in 2009 klagen omwonenden over geluidhinder, met name in de gemeenten Lansingerland en Kaag en Braassem.

Christian Bale heeft rollen voor het uitkiezen

Oscarwinnaar Christian Bale heeft de filmprojecten voor het oprapen. De acteur wil pas na de opnamen van The Dark Knight Rises beslissen wat hij na het Batman-avontuur wil doen. Hij heeft rollen aangeboden gekregen in films van Clint Eastwood, Michael Mann, Spike Lee en Black Swan-regisseur Darren Aronofsky, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Eastwood wil Bale naast zangeres Beyoncé in de musical A Star Is Born. Mann werkt aan Gold, een filmproject over goudzoekers. De regisseur werkte met Bale aan Public Enemies en heeft de acteur nu op het oog voor een van de hoofdrollen in Gold.

Spike Lee werkt aan een remake van de Koreaanse thriller Oldboy, waarin de 37-jarige acteur de rol van slechterik krijgt aangeboden en Aronofksy wil Bale voor in zijn bijbelse epos Noah. Tot slot wil regisseur Scott Cooper, bekend van Crazy Heart met Jeff Bridges, Bale in zijn film Out of the Furnace.

Ondanks het grote aanbod heeft Bale nog niets getekend. De Amerikaan laat ook niets los over eventuele voorkeuren voor projecten.

Bale won dit jaar een Oscar voor zijn bijrol in de boksfilm The Fighter. De acteur werkt tot en met november aan de laatste Batman-film van de trilogie van Christopher Nolan. The Dark Knight Rises komt in de zomer van volgend jaar uit.


Christian Bale heeft rollen voor het uitkiezen (Foto: Novum)

PVV wil verbod op supercookies

De PVV wil een verbod op 'supercookies'. Dat zijn vernieuwde versies van cookies die moeilijk te vinden zijn en zich bovendien herstellen nadat ze door de gebruiker zijn verwijderd.

Bedrijven gebruiken cookies om het surfgedrag van mensen na te gaan. De supercookies worden onder meer op msn.com gebruikt.

De PVV vindt dat de supercookies moeten vallen onder de categorie spam of virus en dat het gebruik ervan verboden moet worden. PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel heeft daarover Kamervragen gesteld aan het kabinet.

PVV wil verbod op supercookies
PVV wil verbod op supercookies (Foto: ANP)

Koninklijk echtpaar opent Cinekid

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima wonen de première bij van de Nederlandse jeugdfilm Patatje Oorlog. Het koninklijk echtpaar opent daarmee Cinekid.

Het jeugdfilmfestival viert zijn zilveren jubileum en wordt dit jaar van 12 tot en met 21 oktober in Amsterdam gehouden. Willem-Alexander en Máxima krijgen ook een rondleiding in het MediaLab, waar kinderen kunnen spelen met interactieve installaties en nieuwe media.

Patatje Oorlog gaat over het meisje Kiek dat zich grote zorgen maakt als haar vader, gespeeld door Johnny de Mol, als dokter in een oorlogsgebied gaat werken. De jeugdfilm is geregisseerd door Nicole van Kilsdonk en draait vanaf 12 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Koninklijk echtpaar opent Cinekid (Foto: Novum)

Rihanna ontkent bestaan sekstape

Rihanna ontkent dat er een sekstape van haar in omloop is. "We geloven je niet", reageert de zangeres via Twitter op de bewering van het pornografische tijdschrift Hustler. "Daar is meer voor nodig, zoals een sekstape die ook echt bestaat."

Hustler beweert in het bezit te zijn van een sekstape van de zangeres en rapper J. Cole. "We hebben nog niet besloten wat we met de video gaan doen", laat het blad weten aan entertainmentzender E!.

Rihanna is niet de eerste beroemdheid van wie een seksvideo die dreigt onthuld te worden. Jennifer Lopez spande in 2009 een rechtszaak aan toen haar ex Ojani Noa dreigde hun erotische video te openbaren. Paris Hilton ging in therapie nadat haar sekstape uitkwam in 2004.

De titels van Konami voor de TGS

Konami brengt dit jaar vier Vita-titels mee naar de Tokyo Game Show. Onder deze titels bevindt zich onder andere de game Asphalt Injection, New Little Kings Story en Mahjong Fight Club. Over de mysterieuze laatste titel kunnen we alleen maar raden, maar als het een madworld-esque game wordt met agressieve Mahjong-blokjes, dan krijgt hij bij voorbaat al een 10 van FOK!games.

De volgende titels worden getoond voor de PSVita

- Asphalt Injection
- sim AR Combat Digi Q
- New Little Kings Story
- Mahjong Fight Club

De andere titels die Konami meeneemt, zijn:

- Frontier Gate
- Beyond the Labyrinth
- Terror of the Stratus
- New Love Plus
- Neverdead
- Ao no Elyuu Birds of Steel
- Silent Hill HD Collection
- Silent Hill: Dowpour
- Tongari Boushi to Oshare na Mahouzukai
- Blades of Time
- Penguin no Mondai: The Wars
- Pop'n Music Portable 2
- Metal Gear Solid HD Collection
- Metal Gear Solid 3DS: Snake Eater
- Metal Gear Solid: Peace Walker HD (deze wordt alleen in Japan los verkocht)
- Winning Eleven 2012 (Pro Evolution Soccer 2012)

Konami

Regisseur Del Toro bang voor daglicht

Guillermo del Toro vindt het leven overdag maar eng. De Pan's Labyrinth-regisseur vindt zijn nachtmerries saai, maar slaat doodsangsten uit in het daglicht. De Oscarwinnaar zegt overdag een overactieve fantasie te hebben. Een 'vreselijke' aandoening, omdat hij daardoor vaak te heftig reageert. 

De fantasie van de Mexicaan slaat overdag wel eens op hol. "Als mijn vrouw vijftien minuten langer doet over de boodschappen dan normaal, fantaseer ik al over mogelijke horrorscenario's. Wat zou er gebeurd zijn? Een ongeluk? Een vliegtuig dat op een auto is gestort? Ik heb de neiging snel paranoïde te worden."

De drukke fantasiewereld van de filmmaker komt tot uiting in zijn laatste productie Don't Be Afraid of the Dark waarvoor hij het scenario schreef. In het verhaal speelt Del Toro met de angst voor het donker. In de thriller wordt de 11-jarige hoofdpersoon opgeschrikt door kleine, gemene wezentjes die in de donkere kelder van haar vaders huis wonen. De 46-jarige Del Toro schreef het scenario en produceerde de film met Katie Holmes in een van de hoofdrollen. 

De thriller is gebaseerd op een gelijknamige tv-film uit 1973 die volgens de filmmaker de engste is die hij als jongetje heeft gezien. Don't Be Afraid of the Dark gaat in Nederland in december in première.


Regisseur Del Toro bang voor daglicht (Foto: Novum)

Porto denkt niet eens na over Chelsea-bod

Chelsea heeft een poging gewaagd om Alvaro Pereira bij FC Porto los te weken. De Portugese club wees het bod van de Engelsen echter resoluut af.

Dat onthulde president Pinto da Costa tegen RTP. "Ik kan bevestigen dat Chelsea een bod heeft gedaan en we hadden dertig seconden nodig om daarop te antwoorden." Chelsea zou bereid zijn om 18 miljoen euro uit te trekken, terwijl Porto zeker dertig miljoen euro wil ontvangen.

Pereira is niet opgenomen in de selectie van FC Porto voor de Europese Super Cup-wedstrijd tegen FC Barcelona van komende vrijdag. Geruchten over een vertrek naar Chelsea blijven namelijk aanhouden. Een transfer lijkt vooralsnog echter ver weg.

Pereira heeft nog een contract tot de zomer van 2015 bij FC Porto. Een transfer naar Chelsea zou een hereniging met oud-Porto-trainer André Villas-Boas betekenen.

Winst Schiphol schiet omhoog

Luchthaven Schiphol heeft in de eerste helft van het jaar een nettowinst behaald van 97,3 miljoen euro, een stijging van 40,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Schiphol dankt de winstsprong aan een passagiersgroei, hogere havengeldopbrengsten en een groei van de winkel- en horecaomzet. De omzet klom met 10,8 procent tot 604,1 miljoen euro.

Schiphol verwacht dat de resultaten voor heel 2011 hoger zullen liggen dan in 2010.

Winst Schiphol schiet omhoog
Winst Schiphol schiet omhoog (Foto: ANP)

D66 wil Guggenheim voor even in Amsterdam

Het Guggenheim Museum moet tijdelijk ook neerstrijken in Amsterdam. Dat vindt D66 in de hoofdstad. Het gaat de partij om Guggenheim Lab, een geïmproviseerde vestiging van het museum in samenwerking met BMW op een braakliggend terrein in New York.

Het lab biedt ruimte aan denktanks, publieksvoorstellingen en exposities. Het reist de komende jaren langs verschillende wereldsteden. Van New York gaat het museum naar Berlijn, en vandaar naar een grote stad in Azië.

Amsterdam hoort onderdeel uit te maken van een dergelijke wereldtournee, vindt de lokale afdeling van D66. Het 'inzetten van braakliggende terreinen met een aantrekkelijke functie' kan volgens de partij bovendien een goede invloed hebben op de omliggende buurt.

Het rondreizende museum is een initiatief van de Solomon R. Guggenheim Foundation. Het lab, dat begin deze maand werd geopend, heeft als doel mensen te doen nadenken over het leven in de stad.

Nintendo eShop Cards vanaf 27 augustus in de winkel

Nintendo maakt bekend dat zaterdag 27 augustus de eerste Nintendo eShop Cards verkrijgbaar zijn in de winkel. De Nintendo eShop Cards zijn vooralsnog alleen te koop bij alle ruim 430 Primera-winkels. In een later stadium zullen de kaarten ook bij andere verkooppunten te verkrijgen zijn.

De Nintendo eShop Cards stellen Nintendo 3DS-bezitters in staat om software te kopen en downloaden evenals diverse andere content aan te schaffen, zonder dat hiervoor gebruik van een creditcard is vereist.

De kaarten zijn verkrijgbaar in bedragen van € 15,- en € 25,- en zijn tevens te gebruiken voor de virtuele shopkanalen op de Nintendo DSi, Nintendo DSi XL en Wii.

eShop

Al Pacino verwondde hand op set Scarface

Al Pacino verbrandde op de set van Scarface zijn hand zo ernstig dat hij twee weken niet kon werken. Tijdens de opnames pakte hij een geweerloop vast waarmee hij net dertig kogels had afgevuurd. "Mijn hand bleef gewoon aan dat ding plakken", zegt de 71-jarige acteur naar aanleiding van de Blu-ray-release van de film uit 1983. 

Toch kijkt de acteur met positieve gevoelens terug. "Het is nog altijd een van mijn favoriete films. Toen de film uitkwam, werd hij neergesabeld door de pers. Maar het publiek liep ermee weg." Hij noemt het 'bijna een wonder' hoe de film door de jaren heen steeds een openbaring voor veel jonge kijkers blijft. 

Het verhaal over de Cubaanse immigrant Tony Montana die in Los Angeles zich opwerkt als drugsbaas heeft tijdloze thema's als hebzucht, lust en ambitie. Zelfs als de film vandaag uitgebracht zou worden, zou het een controversiële film zijn, zegt Pacino. 

Voor hem was het een intense ervaring, omdat Tony Montana hem steeds meer ging beheersen. "Als de hond van een vriend naar me blafte, balde ik gelijk mijn vuist om uit te halen. Dat zou ik zelf nooit doen. Tony durft alles, en is nergens bang voor. Net als Icarus vliegt hij dicht bij de zon."

Scarface is vanaf september op Blu-ray te krijgen.


Al Pacino verwondde hand op set Scarface (Foto: Novum)

'Verlaging overdrachtstaks heeft maar kort effect'

De verlaging van de overdrachtsbelasting zal maar een kortstondig positief effect hebben op de woningmarkt. Het consumentenvertrouwen dempt de woningverkopen, voorspelt het economisch bureau van de ING. Sinds de crisis in de jaren tachtig wilden nog nooit zo weinig mensen een huis kopen.

ING verwijst bij zijn voorspelling naar een vergelijkbare belastingmaatregel in de Verenigde Staten, die slechts voor een tijdelijke piek in de woningverkoop zorgde. Dat de maatregelen daar maar tijdelijk waren, was daarop van invloed stelt het onderzoeksbureau van de bank.

Ook in Nederland is de verlaging van de overdrachtsbelasting naar twee procent geen definitieve maatregel. Het kabinet is van plan om medio 2012 de overdrachtsbelasting weer op het oude tarief van zes procent te zetten.

"De maatregel leidde er dus vooral toe dat mensen die al van plan waren een huis te kopen de beslissing naar voren haalden", lichten de onderzoekers toe. "Ook konden onderhandelende partijen met een gat tussen vraag- en biedprijs er eerder uitkomen. Tot extra vraag leidde de maatregel amper."

Of in Nederland de belastingmaatregelen überhaupt effect hebben is nog niet bekend. Een enquête van Vereniging Eigen Huis wijst wel op toegenomen woningverkopen. Ook de bezoekcijfers van websites zoals Funda stemmen positief.

Of de verkoop echt omhoog is gegaan nadat de maatregel op 15 juni is ingegaan, wordt pas in september en oktober duidelijk. Dan maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers bekend over de inschrijvingen van de verkoopaktes in het register van het kadaster. Omdat dit meestal twee tot drie maanden later plaatsvindt dan de ondertekening van het verkoopcontract, zijn de effecten dan pas meetbaar.

ING ziet verschillende ontwikkelingen die de verkopen juist dempen. Onder consumenten heerst momenteel een groot gebrek aan vertrouwen. Negentig procent geeft aan 'zeker niet' een huis te gaan kopen in de komende twaalf maanden. Dit is volgens de bank het hoogste niveau sinds de crisis begin jaren tachtig. In de afgelopen tien jaar schommelde dit percentage tussen de 82 en 89 procent.

Daarnaast is het voor starters moeilijk om een huis te kopen. Zeventig procent kan met het modale inkomen dat zij verdienen een huis kopen van rond de 140.000 euro. De gemiddelde huizenprijs bedraagt momenteel 250.000 euro.

Edward Zwick maakt actiefilm over de Chinese Muur

Edward Zwick gaat een actiefilm maken over de bouw van de Chinese Muur. De Amerikaan, bekend van films als The Last Samurai, Blood Diamond en Defiance, neemt de regie op zich en werkt samen met zijn compagnon Marshall Herskovitz aan het scenario, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

"De producent geeft ons de mogelijkheid te doen wat het liefst doen: een film maken op gigantische schaal met een enorm budget", zegt Zwick. Over de plot is nog weinig bekend, maar het ligt voor de hand dat grootse veldslagen tussen het Chinese keizerrijk en de binnenvallende Mongolen de actie bepalen.

De film wordt geproduceerd door Legendary East, een dochtermaatschappij van Legendary Pictures. Deze is speciaal in het leven geroepen voor het maken van films in China en Hong Kong om zo het immense Chinese publiek aan te kunnen boren. Daarmee omzeilt het bedrijf het Chinese quotum voor buitenlandse films.

Wanneer The Great Wall in productie gaat en wanneer de film in de bioscoop moet verschijnen is nog onbekend.


Edward Zwick maakt actiefilm over de Chinese Muur (Foto: Novum)

Man mishandeld bij homo-ontmoetingsplaats Amsterdam

Een 63-jarige man is donderdagochtend vroeg zwaar mishandeld bij een homo-ontmoetingsplaats in Amsterdam. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht met ernstig letsel in zijn gezicht. Hij is buiten levensgevaar, meldt de politie.

De mishandeling vond rond 06.00 uur plaats bij recreatiegebied de Oeverlanden, waar een bekende ontmoetingsplaats voor homo's zit. De omgeving is donderdagochtend tijdelijk afgezet geweest voor onderzoek. De toedracht en aanleiding van de mishandeling wordt nog onderzocht, aldus de politie. Vooralsnog is niemand aangehouden.

Ben Stiller krijgt komische BAFTA

Ben Stiller krijgt de Charlie Chaplin Britannia Award for Excellence in Comedy. Hij krijgt de prijs voor zijn gehele komische oeuvre in film en op tv. De award wordt toegekend door de Amerikaanse tak van de British Academy of Film and Television.

"Ben Stiller is een meester van de komedie die, net als de man naar wie deze prijs vernoemd is, de veelzijdige talenten van acteur, schrijver, regisseur en producent belichaamt", zegt Nigel Lythgoe, voorzitter van Bafta Los Angeles. Lythgoe is onder meer producent van de Amerikaanse versie van Popstars en American Idol.

De 45-jarige Stiller mag de prijs op 30 november in ontvangst nemen tijdens uitreiking van de Britannia Awards. Ook Helena Bonham Carter en regisseur en tekenfilmproducent John Lasseter krijgen dan een Bafta.

Stillers eerstvolgende film is Tower Heist, waarin hij met onder anderen Eddie Murphy een kluis in een penthouse moet beroven. Die komedie is vanaf 11 november in de Nederlandse bioscoop te zien.


Ben Stiller krijgt komische BAFTA (Foto: Novum)

Dean Saunders niet meer 'het broertje van'

Dean Saunders denkt dat hij niet meer wordt gezien als 'het broertje van' de populaire Ben Saunders. "Inmiddels heb ik die verdenking van me af kunnen schudden. Ben heeft twee optredens in de week, terwijl ik soms wel tien keer per week op het podium sta", vertelt Dean aan het AD.

De twee zingende broers zijn volgens Popstars-winnaar Dean dan ook heel anders op het podium. "Ben wil zingen om mensen stil te krijgen. Ik wil juist dat iedereen meezingt met mijn muziek." Ook van de jongste broer Jamie Saunders ligt sinds deze week een single in de winkel.

Van onderlinge strijd is volgens Dean geen sprake. "Als ik op nummer één sta, word ik daar liever door Ben afgetrapt dan door Marco Borsato. Ik ben de oudste bij ons thuis en ik wil het beste voor iedereen. Ik hoop dat mijn broertjes multimiljonair worden en de wereld veroveren."

Goed tweede kwartaal voor horeca

De Nederlandse horeca heeft in het tweede kwartaal goede zaken gedaan. De omzet steeg 6,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. Vooral hotels, restaurants en cafetaria's deden het goed. Ook de omzet van cafés is gegroeid, al komt dat alleen maar doordat ze duurder werden.

In tegenstelling tot cafés, waar bijna 1 procent minder drank werd geschonken, wisten restaurants en cafetaria's juist beter te verkopen. De grootste klapper maakten cafetaria's. Ze verkochten zo'n 6 procent meer snacks. Doordat ook de prijzen stegen, groeide de omzet in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar met 9,4 procent.

De prijzen stegen in het tweede kwartaal over de hele branche gezien met 3,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Het is het tweede kwartaal op rij dat de omzet van de horecasector meer dan 6 procent is gegroeid.


Goed tweede kwartaal voor horeca (Foto: Novum)

Diablo III-klassen in actie

Er zijn animatievideo's van de vijf verschillende klassen uit Diablo III opgedoken. In deze filmpjes zie je de verschillende skills van de barbarian, wizard, witch doctor, monk en demon hunter. Opvallend is de shapeshifting-skill van de barbarian, monk en wizard.

We gaan het binnen nu en een maand allemaal met eigen ogen zien, de langverwachte bèta van Diablo III heeft nog steeds een Q3-release in Blizzards agenda. De officiële community-site van Diablo III is ook onlangs live gegaan: deze kun je hier bekijken.

Wanneer het volledige spel uitkomt ligt geheel aan de uitkomsten van de bèta, de stand van de maan op 31 september en het aantal decibel dat de haan gaat kraaien wanneer Mars en Venus op één lijn staan. Geduld is een schone zaak. Zeggen ze.

Barbarian:

Wizard:

Witch Doctor:

Monk:

Demon Hunter:

Basisscholen experimenteren met flexibele lestijden

Zeven basisscholen gaan de komende drie jaar experimenteren met flexibele lestijden. Ze krijgen de mogelijkheid om in overleg met ouders, kinderopvang en personeel zelf de onderwijstijden en de vakanties in te vullen. Dat meldt het ministerie van Onderwijs donderdag.

Minister Marja van Bijsterveldt (CDA) wil met het experiment naar een vorm van onderwijs die past bij de wensen van gezinnen en scholen. "Waar leerlingen dagelijks worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen en waar ouders zorg en werk beter kunnen combineren", zegt ze.

De deelnemende scholen hebben als voorwaarde gekregen dat de leerlingen aan het eind van de basisschool de kennis en vaardigheden moeten hebben die de wet voorschrijft. Ook moeten ze zich houden aan de minimale onderwijstijd van 7520 uur in acht jaar. Ze mogen daarbij wel afwijken van de huidige regeling dat een schoolweek uit vijf dagen moet bestaan.

Volgens Van Bijsterveldt is een bijkomend voordeel dat de periode en de duur van de zomervakantie flexibeler wordt. De resultaten van de proef worden gebruikt om de onderwijstijdregeling te actualiseren.


Basisscholen experimenteren met flexibele lestijden (Foto: Novum)

Rebellen vergapen zich aan weelde Gadhafi's

Van Moammar Gadhafi's zoon Al-Saadi was bekend dat hij van snelle auto's, jachten en voetbal hield. Diens villa aan zee stond tjokvol met peperdure speeltjes. Zijn zus Aisha woonde in een landhuis van twee verdiepingen met een binnenzembad en een sauna.

Zodra de opstandelingen in Libië de hoofdstad Tripoli grotendeels onder controle hadden viel hun oog als eerste op de luxe villa's, symbolen van de uitwassen van de familie Gadhafi. De bewakers werden verjaagd, waarna het plunderen begon.

De 23-jarige opstandeling Seifallah Gneidi nam een grote fles gin, een tandenborstel met verguld handvat en een aantal spijkerbroeken mee. "We wilden de spullen die hij had", zei hij, met op zijn schouder een kalasjnikov bungelend. De rebellen praten het plunderen van eigendommen niet goed, zei hij, en staan alleen toe dat symbolen van het Gadhafi-regime worden vernield.

Dat Al-Saadi (38) een grote liefhebber van auto's was, blijkt uit de levensgrote afbeelding van een gele Lamborghini op een van de muren van zijn parkeerplaats. Hij bezat vier auto's - een BMW, een Audi, een witte Lamborghini en een Toyota - die inmiddels allemaal zijn verdwenen.

In een kantoor in Al-Saadi's villa lagen stapels folders van plezierjachten en auto's. Op een catalogus van de firma Benetti zat een post-it geplakt waarop de prijs geschreven stond van een jacht van dertig meter lang: zeven miljoen euro. Tussen een stapel documenten lag een dvd met homoporno, 'Boyz Tracks'.

Verspreid over de vloer lagen visitekaartjes van een bedrijf met de naam 'Natural Selection'. Boven een adres aan Sunset Boulevard in Los Angeles stond de naam van Al-Saadi met daarbij zijn functies: partner en uitvoerend producent. De plunderaars hadden een zwart stuk stof achtergelaten, mogelijk de achterkant van een regisseursstoel, met daarop in groene letters 'Uitvoerend producent Al-Saadi Gadhafi'.

Al-Saadi moet zich al voor de opstand zorgen hebben gemaakt over zijn veiligheid. Onder zijn villa loopt een tunnel van beton naar een andere, in aanbouw zijnde woning. Naast het voetbalveld in zijn tuin stonden bovendien twee tenten, waarvan er een gebruikt werd als opslagplaats voor munitie voor zijn bewakers. Ook is er een hondenkennel op het terrein, versierd met afbeeldingen van dobermanns.

Had Al-Saadi de reputatie van een roekeloze lastpost, zijn zus Aisha (35) creëerde het imago van een zorgzame persoon die opkwam voor de gewone Libiërs. Dit beeld contrasteert echter met een voorval enkele jaren geleden, waarbij een kleine kliniek plaats moest maken voor haar huis.

De woning van Aisha lag bezaaid met speelgoed. Er was een speciale speelkamer en in de bibliotheek van het huis stonden veel kinderboeken. Tussen de dvd-collectie van Aisha lagen actie- en fantasiefilms, maar ook een fitness-dvd voor vrouwen die na een bevalling weer in vorm willen komen.

Net als andere leden van de Gadhafi-clan had ook Aisha een dure smaak. Onder de spullen die niet waren geroofd waren Boheems kristal en een leren kinderjas van het merk Dolce & Gabana.

Het is voldoende om op de eerste verdieping uit het raam te kijken, zei Ben Suleiman, een buurman die gevraagd werd naar de gevoelens van de buurt over de aanwezigheid van Aisha Gadhafi. Vanuit het raam kun je achter de woning van Aisha dicht opeengepakt de huisjes van een krottenwijk zien.


Rebellen vergapen zich aan weelde Gadhafi's (Foto: Novum)

Op de vlucht in City 17 in korte film

Als ode aan het Half Life-universum hadden een aantal fans in 2009 een korte film gemaakt genaamd Escape from City 17. Deze indrukwekkende korte film liet zien hoe mensen proberen te ontsnappen uit City 17. Er is nu een tweede deel verschenen dat een stuk langer is en misschien nog wel indrukwekkender is.

Gisteren hadden we ook al een korte film voor jullie. In die film stond Portal centraal en deze is hier te zien.

Microsofts strikte third-party-beleid

De website Eurogamer heeft, naar eigen zeggen, Microsofts 'Content Submission and Release Policy' ingezien, waarin de richtlijnen voor third-party-ontwikkelaars te vinden zijn. Daaruit blijkt dat downloadable games op hetzelfde moment op Xbox Live moeten verschijnen, als wanneer de games op concurrerende platformen uitkomen. Anders behoudt Microsoft zich het recht voor om die games simpelweg niet te publiceren.

Dit is niet het enige dat Microsoft eist van ontwikkelaars van third-party-games: ook moeten ze de retailgames uitbrengen. Dan dient dus bij ieder platform dezelfde inhoud op de disc aanwezig te zijn.

In de officiële documenten van Microsoft wordt het beleid als volgt verwoord: "Titles for Xbox 360 must ship at least simultaneously with other video game platforms, and must have at least feature and content parity on-disc with the other video game platform versions in all regions where the title is available. If these conditions are not met, Microsoft reserves the right to not allow the content to be released on Xbox 360."

Dit geldt ook voor Xbox Live Arcade-games. Andere online-content moet ook tegelijkertijd uitgebracht worden op Xbox Live Marketplace in alle regionen waar de game verkrijgbaar is. In het geval van demo's geldt een vergelijkbare regeling: die moeten in dezelfde week uitkomen op Xbox Live als dat ze op andere platformen of via magazines vrij worden gegeven.

In verband met dit onderwerp had Eurogamer een interview met Chris Lewis, de baas van Xbox Europa. Lewis bevestigde en verdedigde het beleid. "We zijn wat bevooroordeeld", sprak hij. "Wij proberen natuurlijk zo goed mogelijk onze eigen plaats te verdedigen en exclusiviteit te behalen. Hoewel ik niet specifiek in kan gaan op de voorwaarden, kun je er zeker van zijn dat wij proberen ons eigen voordeel te maximaliseren om er zeker van te zijn dat het speelveld gelijk is en ons voordelen brengt waar het mogelijk is."

Lewis gaf aan dat het soms vervelend is dat er zulke sterke concurrentie is, maar dat het er wel voor zorgt dat iedereen scherp blijft. "Het is goed voor iedereen en het zorgt voor een gezonde wedstrijd die leidt naar hogere kwaliteit."

Niet iedereen is het daarmee eens. Eurogamer sprak met een vertegenwoordiger van een uitgever die anoniem wenste te blijven. Volgens deze spreker zorgt Microsofts beleid ervoor dat ontwikkelaars niet het volle potentieel van andere platformen kunnen benutten. "Microsoft stelt dat alles behalve pariteit ervoor zorgt dat zij een titel niet oppakken. Misschien denken ze dat dit een competitieve instelling is, maar dat is niet zo. Ze helpen iedere creatieve verruiming om zeep om zo de tekortkomingen van hun eigen platform te verdoezelen."

Homohuwelijk mogelijk in Skyrim

In Nederland zijn we tegenwoordig wel gewend aan het feit dat ook mensen van het zelfde geslacht samen kunnen zijn en ook samen kunnen trouwen. In andere landen, waaronder de Verenigde Staten, is het homohuwelijk nog steeds een taboe. Bethesda heeft nu bekendgemaakt dat in de wereld van Skyrim hierover een stuk makkelijker wordt gedaan.

In The Elder Scrolls V: Skyrim is het mogelijk om vrienden te worden met NPC's in de game, waardoor deze je anders zullen behandelen. Ook zal het mogelijk zijn om met personages te trouwen. Hierbij is het dus ook mogelijk om met een personage van hetzelfde geslacht in het huwelijksbootje te stappen. Het is niet mogelijk om met elke NPC in de wereld te trouwen maar het geslacht heeft hier dus geen invloed op.

The Elder Scrolls V: Skyrim verschijnt 11 november voor de PlayStation 3, Xbox 360, en pc.

Origin verzamelt en deelt gegevens spelers

EA is druk bezig om, met het nodige ellenbogenwerk, Origin in de markt te zetten. De downloadservice moet direct concurreren met Steam van Valve. Het heeft al aardig wat kritiek te verduren gehad, waaronder het feit dat het nog uit te komen Battlefield 3 niet zonder Origin te spelen zal zijn.

Er is echter een kleine hetze ontstaan nu is gebleken dat Origin meer dan alleen je logingegevens verzamelt. Eén van de gebruikers heeft namelijk de Terms of Service gelezen, wat op zich al een prestatie is, maar heeft daarmee wel ontdekt dat Origin je computer doorzoekt, persoonlijke gegevens verzamelt en deze deelt met andere partijen. 

Veel gebruikers noemen de gang van zaken niets minder dan een vorm van spyware. Steam kan ook gegevens verzamelen, maar dit kun je weigeren. Als je het niet eens bent met Origins 'consent to collection and use of data', dan moet je volgens EA de applicatie niet installeren.

2. Consent to Collection and Use of Data.
You agree that EA may collect, use, store and transmit technical and
related information that identifies your computer (including the Internet Protocol 37683v1
Address), operating system, Application usage (including but not limited to
successful installation and/or removal), software, software usage and peripheral
hardware, that may be gathered periodically to facilitate the provision of software
updates, dynamically served content, product support and other services to you,
including online services. EA may also use this information combined with
personal information for marketing purposes and to improve our products and
services. We may also share that data with our third party service providers in a
form that does not personally identify you. IF YOU DO NOT WANT EA TO
COLLECT, USE, STORE, TRANSMIT OR DISPLAY THE DATA DESCRIBED IN
THIS SECTION, PLEASE DO NOT INSTALL OR USE THE APPLICATION.
This and all other data provided to EA and/or collected by EA in connection with
your installation and use of this Application is collected, used, stored and
transmitted in accordance with EA's Privacy Policy located at www.ea.com. To
the extent that anything in this section conflicts with the terms of EA's Privacy
Policy, the terms of the Privacy Policy shall control.

Monumentale Drentse boerderij afgebrand

Een brand heeft donderdag een monumentale boerderij in het Drentse Anderen in de as gelegd. Het gebint, de houten constructie van de boerderij, stamde uit de veertiende eeuw. De vier bewoners konden de boerderij op tijd verlaten. Dat laat de gemeente Aa en Hunze weten. De oorzaak van de brand is onbekend.

De brandweer kreeg rond 04.30 uur een melding dat de woonboerderij met een rieten dak aan het Hagenend in brand stond. Het pand bleek al snel niet meer te redden. De politie start zodra dat mogelijk is een technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand.

De naastgelegen boerderij werd in juni door brand verwoest. Technisch onderzoek bood toen geen uitsluitsel over de oorzaak van de brand, laat de politie weten. Bij het onderzoek naar de brand van donderdag wordt volgens de zegsvrouw de eerdere brand mogelijk wel weer betrokken.

De boerderij, een rijksmonument, was in 2004 voor het laatste ingrijpend gerestaureerd. Die maakte het voorhuis weer geschikt voor bewoning. In het stalgedeelte zou ruimte zijn voor een schaapskudde. Volgens de gemeente waren er geen dieren in de boerderij toen de brand uitbrak.

[Upd] [WK judo] Elmont uitgeschakeld

Guillaume Elmont gaat vandaag op jacht naar de gouden medaille tijdens het WK judo in Parijs De Nederlander komt in actie in de klasse onder 81 kilogram. FOK!sport zal zijn prestaties gedurende de dag plaatsen in deze post.

Eerste ronde

Elmont had in de eerste ronde een bye en kan zich daardoor opmaken voor de tweede ronde, waarin hij de Amerikaanse judoka Travis Stevens treft.

Tweede ronde

Stevens wordt door middel van een yuko verslagen en daarmee weet Elmont zich te plaatsen voor de derde ronde. Daarin wacht de Franse judoka Loic Pietri.

Update 11:31 uur

Elmont is in de derde ronde uitgeschakeld. De Nederlandse judoka verloor met een yuko van de Fransman Loic Pietri.

Ezel verraadt hennepkwekend baasje

De politie heeft woensdag een hennepkwekerij in het Friese Kootstertille opgerold dankzij de hulp van een ontsnapte ezel. De agenten probeerden het beest, dat op de rijweg liep, te vangen en kwamen zo op het spoor van de kwekerij, meldt de politie.

De eigenaar van de ezel was op het moment van de ontsnapping niet thuis. Agenten brachten de ezel daarom zelf terug naar het erf. Daar roken zij een sterke henneplucht. In een loods achter de woning troffen zij een kwekerij met bijna zevenhonderd planten aan. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. De politie heeft de spullen in beslag genomen en is op zoek naar de kweker.

Xbox 360 krijgt Batman-uitgave

Microsoft is er niet vies van om hun Xbox 360 een kleurtje of een vette print te geven om de release van een game te vieren. Zo ook met de game Batman: Arkham City waarvoor de console speciaal in een Batman-jasje is gestoken.

De speciale Xbox 360 krijgt een witte kleur met artwork van de game waarin we The Joker en Batman kunnen zien. Deze zal komend weekend op de PAX te winnen zijn met een competitie. Mensen die niet naar PAX zullen gaan hebben ook de mogelijkheid om de speciale console te winnen, maar hier is nog niets over bekendgemaakt.

Xbox 360

Xbox 360

Xbox 360

[WK] Sprinter Powell moet 100 meter laten schieten

Asafa Powell heeft zich afgemeld voor de 100 meter sprint op het WK atletiek in Daegu. De 28-jarige Jamaicaan moet het koningsnummer laten schieten wegens een liesblessure.

Powell werd gezien als een belangrijke uitdager voor titelverdediger Usain Bolt. Hij klokte eind juni in Lausanne met 9,78 seconden de snelste seizoenstijd. De series voor de 100 meter zijn zaterdag, een dag later is de finale.

Powell hoopt wel tijdig hersteld te zijn voor de 4x100 meter estafette, die volgende week zondag op de laatste dag van het WK in Zuid-Korea op het programma staat.

Emerton keert terug naar vaderland

Brett Emerton zal komende zaterdag zijn laatste wedstrijd spelen in de Premier League. De inmiddels 32-jarige middenvelder verruilt Blackburn Rovers voor het Australische Sydney FC.

Emerton komt zaterdag nog in actie tegen Everton, maar heeft met zijn huidige ploeg overeenstemming bereikt over het beëindigen van zijn contract. De oud-speler van Feyenoord zal bij de A-League-club een contract tekenen voor drie jaar.

Haal een kat, ga naar de bioscoop

Dierenopvangcentrum Amsterdam organiseert rondom de release van The Future een ludieke actie. Wanneer je je kat hebt gehaald bij het centrum en een foto van het beestje plaatst op hun Facebook-pagina, maak je kans op twee gratis bioscoopkaartjes voor de bioscoopfilm.

Wanneer je in de maand september een foto van je kat naar naar het centrum stuurt, wordt er een selectie gemaakt uit de vijf beste foto's. De eigenaren van deze katten(foto's) winnen twee tickets voor de film. Reden voor deze actie is het verhaal van The Future, waar een kat de hoofdrol zal vertolken.

The Future is de opvolger van Miranda July's cult-hit Me And You And Everyone We Know. In de film staan twee dertigers centraal die uitkijken naar de komst van hun nieuwe kat over een maand. Een deel van het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de kat Paw-Paw ('pootje-pootje'), die in het asiel wacht op zijn toekomstige baasjes.

De film draait vanaf 1 september in de Nederlandse bioscoop.

Fenerbahçe in protest tegen uitsluiting CL-league

Fenerbahçe gaat in beroep tegen de beslissing van de Turkse voetbalbond TTT om de club uit de Champions League te halen. Dat meldt de landskampioen in een verklaring op de clubsite. Fenerbahçe werd door de voetbalbond gisteren uit het kampioenenbal teruggetrokken, vanwege mogelijke betrokkenheid bij een omkoopschandaal.

Fenerbahçe wordt in het hoofdtoernooi vervangen door Trabzonspor. Die wijziging is opvallend te noemen. Ook de rol in het Turkse omkopingsschandaal van die club, de nummer twee van vorig seizoen, wordt namelijk onderzocht.

Ontvoerde Amerikaan in Pakistan weer vrij

LAHORE - De Pakistaanse politie heeft een Amerikaan bevrijd die bijna twee weken geleden in Lahore, de hoofdstad van de provincie Punjab, werd ontvoerd. De 70-jarige Warren Weinstein, een deskundige op het gebied van ontwikkelingszaken, werd donderdag gevonden in Khushab, een andere stad in Punjab, zei de politie van Lahore.

De politie kwam op het spoor van Weinstein na getuigenissen van drie arrestanten en door het traceren van mobiel telefoonverkeer.

Weinstein is directeur van het Pakistaanse kantoor van een Amerikaans bedrijf dat diverse Pakistaanse bedrijven en overheidssectoren adviseert.


Ontvoerde Amerikaan in Pakistan weer vrij (Foto: Novum)

Vijftien mille voor gouden tip Rotterdamse moord

Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de gouden tip in het onderzoek naar de dood van een 36-jarige Rotterdammer. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De man werd half juni dood gevonden in een volkstuinencomplex aan de Roel Langerakweg. Hij bleek om het leven te zijn gebracht. De man was op 9 juni als vermist opgegeven.

Een week nadat het slachtoffer werd gevonden, werden een 29-jarige vrouw en een 31-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de Rotterdammer. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, wegens een gebrek aan bewijs. De twee zijn nog wel verdacht.

'Blackburn Rovers in Amsterdam voor El Hamdaoui'

Volgens The Daily Mirror heeft Blackburn Rovers interesse in Mounir el Hamdaoui. Steve Kean, manager van de Engelse ploeg, zou reeds in Amsterdam zijn om te onderhandelen over een transfer van de spits.

Naar verluidt is Blackburn Rovers bereid om een kleine drie miljoen uit te geven aan El Hamdaoui. De Marokkaanse spits was al eerder actief in de Premier League. In het seizoen 2005/06 kwam hij uit voor Tottenham Hotspur, waar Martin Jol destijds trainer was. Daar wist hij echter niet door te breken en hij besloot om terug te keren naar Nederland.

Bij Blackburn Rovers moet hij de opvolger worden van de vertrekkende El Hadji Diouf.

Gameontwikkelaars willen niet beroemd zijn

Gameontwikkelaars hebben niet de behoefte elke dag handtekeningen uit te delen aan fans en paparazzi in de voortuin te vinden. Ze willen helemaal niet beroemd zijn. "Het gaat om de games, laat die maar voor zichzelf spreken", legt directeur Jim Ryan van Sony Computer Entertainment uit voor de camera van Novum Nieuws.

De game-industrie bestaat nu ongeveer dertig jaar. Het is niet gek dat mensen filmregisseurs wel kennen, maar de bedenkers van games niet. "Het is een prille industrie. Mettertijd zullen wij onze positie veroveren en verankeren in de populaire cultuur", meent directeur Eric Hirshberg van Activision.

Ook de ontwikkelaars die eigenhandig spellen maken, houden zich liever met hun werk bezig. Zo wil David Rutter, de man achter de recente voetbalspellen uit de FIFA-reeks, zijn game gewoon zo goed mogelijk maken en daar lol in hebben.

Glen Schofield, het brein achter Call of Duty: Modern Warfare 3, denkt dat het misschien wel aan iets anders ligt. "Misschien zijn wij niet vlot genoeg of zijn we te lelijk", grapt hij voor de camera. "We zitten dan ook zestien uur per dag binnen op kantoor."

Voorlopig hoeven we dus niet te verwachten dat er een Kanye West of Lady Gaga uit de game-industrie opstaat. Helemaal onmogelijk is het niet. "Ik was al op televisie bij Jimmy Fallon om Call of Duty: Modern Warfare 3 voor het eerst aan het publiek te tonen", zei Hirshberg. Volgens hem zit de 'gamester' er langzaam aan te komen.


Gameontwikkelaars willen niet beroemd zijn (Foto: Novum)

Overgangsraad Libië heeft 5 miljard dollar nodig

De Nationale Overgangsraad in Libië heeft op zeer korte termijn vijf miljard dollar nodig. De ambtenarensalarissen moeten betaald worden en ook is geld nodig voor essentiële voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs. Dit heeft een gezant van de raad, Aref Ali Nayed, gezegd.

Het door Nayed genoemde bedrag is hoger dan dat wat aanvankelijk door de opstandelingen werd gehanteerd. Volgens Nayed, de Libische ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft de raad meer geld nodig voor projecten op de wat langere termijn. Nayed fungeert als de woordvoerder van een door de raad benoemd stabilisatieteam dat opereert vanuit Dubai. Dit team zegt dat bijvoorbeeld ook geld nodig is om mijnen te ruimen en de burgers van Libië te ontwapenen.

Nayed deed een dringend beroep op de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om de bevroren tegoeden van het regime van Moammar Gadhafi vrij te geven. "We kunnen gewoon niet wachten op dit geld", aldus de gezant.

Poolse doelman Kieszek op proef bij Roda

Doelman Pawel Kieszek mag proberen een contract in de wacht te slepen bij Roda JC. De 27-jarige Pool is vanaf vandaag drie dagen op proef bij de nummer elf van de Eredvisie. Roda is na het vertrek van Przemyslaw Tyton naar PSV op zoek naar een nieuwe keeper.

Kieszek staat momenteel onder contract bij FC Porto, waar hij vorig seizoen een keer in mocht vallen. De doelman speelde in Portugal eerder voor Sporting Braga en Vitoria Setubal. Ook diende hij het Griekse Aigaleo en Polonia Warschau uit zijn geboorteland.

Mocht Kieszek in de smaak vallen, dan moet hij de concurrentie aangaan met zijn landgenoot Mateusz Prus, die vrijdag in het verloren thuisduel met RKC het doel van de Limburgers verdedigde.

Maurits voor derde jaar op rij populairste prins

Prins Maurits is voor het derde jaar op rij gekozen tot populairste prins. De lezers van royaltyblad Vorsten Royale kozen in de jaarlijkse prinsenverkiezing weer voor de oudste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Ook Willem-Alexander doet goede zaken. De kroonprins laat de Zweedse Carl Philip achter zich en verovert de tweede plaats. Die bekleedde hij ook in 2009. De vrijgezelle Zweedse prins bekleedt dit jaar de derde positie.

Vorsten Royale gaat sinds 2009 onder zijn lezers na wie de populairste prinsen zijn. Maurits voert de lijst sinds het begin aan, ook Willem-Alexander en Carl Philip krijgen elk jaar veel stemmen.

De Britse prins William plukt de vruchten van zijn huwelijk met Kate Middleton. Hij stijgt drie plaatsen, van de zevende plek naar de vierde. Ook zijn jongere broer Harry profiteert bij de vele aandacht voor het Britse koningshuis. Hij stijgt twee plaatsen, van nummer acht naar de zesde plek.

[EL] Trainer Ried: "Het wordt niet eenvoudig"

Vanavond zullen PSV en SV Ried in Eindhoven uitmaken welke ploeg zich mag opmaken voor de groepsfase van de Europa League. Vorige week eindigde het duel in Oostenrijk in een 0-0 gelijkspel en daardoor maken beide ploegen nog volop kans om de groepsfase te bereiken.

Paul Gludovatz, trainer van Ried, weet dat het door de uitslag van vorige week niet makkelijk zal worden in Eindhoven: "PSV speelt altijd aanvallend. Ze zullen ons af willen troeven. Wij moeten daarvan profiteren in de tegenaanval. Of een counter genoeg is, moeten we afwachten."

Vorige week kreeg PSV vooral in de eerste helft veel mogelijkheden om de score te openen. De Eindhovenaren verzuimden echter de voorsprong te pakken en moesten toezien hoe Ried in de slotfase nog een aantal keer gevaarlijk werd.

[CL] Ajax profiteert van uitschakeling FC Twente

FC Twente wist zich gisteren niet te plaatsen voor het hoofdtoernooi voor de Champions League. Dit houdt in dat slechts één Nederlandse ploeg uit zal komen in de groepsfase van het miljoenenbal.

De uitschakeling van de Tukkers betekent wel een financiële meevaller voor Ajax. De Amsterdammers kunnen daardoor rekenen op het volledige Nederlandse deel van de tv-gelden in de Champions League. Vorig seizoen moesten Twente en Ajax dit geld verdelen. Het ging destijds om een bedrag van ongeveer 7,5 miljoen euro. Ajax ontving daarvan 3,1 miljoen.

Aantal scooterongevallen sterk gestegen

Er gebeuren steeds meer ongelukken met scooters. Het aantal verkeersongevallen steeg tussen 2005 en 2009 met 87 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Stichting Consument en Veiligheid. De meeste slachtoffers zijn tussen de 15 en 19 jaar.

Jaarlijks melden zich zo'n 9800 slachtoffers op de eerste hulp. Van hen wordt 15 procent in het ziekenhuis opgenomen. Veelal gaat het om hoofd- en nekletsel. Bij dodelijke slachtoffers is in bijna alle gevallen hersenletsel geconstateerd.

Bij 88 procent van de ongevallen raakt de bestuurder of een medepassagier gewond. Ook fietsers en voetgangers raken dikwijls gewond door aanrijdingen met een scooter. Botsingen met auto's leveren echter het meeste letsel op.

Volgens Consument en Veiligheid komen de ongelukken het gevolg doordat bestuurders veel te hard rijden en vaak geen helm dragen, terwijl dat wel verplicht is.


Aantal scooterongevallen sterk gestegen (Foto: Novum)

Ten Cate in beeld bij Racing Genk

Henk ten Cate is in beeld om Franky Vercauteren op te volgen als trainer van Racing Genk. Vercauteren verliet de Belgische ploeg al na twee dagen om aan de slag te gaan bij Al Jazira in Abu Dhabi.

Ten Cate bevestigt dat hij is benaderd door Racing Genk: "Ik ben benaderd, maar ik heb nog geen besluit genomen of ik terug kom op mijn eerdere beslissing om te stoppen als trainer.” Hij voelt zich vereerd met het telefoontje van de Belgische ploeg: "Het is toch een uitdaging om in de Champions League aan de slag te gaan. Ik heb Genk tegen Maccabi Haifa op tv bekeken en het is een uitstekend elftal met stuk voor stuk goede spelers.”

Genk is bereid om veel geld uit te trekken voor het binnenhalen van een toptrainer. Mocht Ten Cate toch kiezen om van zijn voetbalpensioen te genieten, dan komt voormalig Feyenoord-trainer Mario Been in beeld. Hij moet echter eerst Ten Cate voor zich dulden, aangezien de voormalig trainer van onder meer Ajax en Panathinaikos ervaring heeft in de Champions League. Racing Genk wist zich afgelopen week via de voorrondes te plaatsen voor het hoofdtoernooi van het miljoenenbal.

Docente met hoofddoekje kan volgens meeste ouders

De meeste autochtone ouders hebben er geen probleem mee wanneer de docente van hun kind een hoofddoekje draagt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het maandblad J/M voor Ouders. Het land is volgens ruim driekwart van autochtone ouders gebaat bij kinderen die hebben geleerd met meerdere culturen om te gaan.

Zo'n 55 procent van de ouders geeft in het onderzoek onder 588 ouders aan dat het dragen van een hoofddoekje door een docente door de beugel kan. Ook vinden de meeste autochtone ouders het geen probleem als hun kind zou thuiskomen met een schoonzoon of schoondochter van niet-westerse afkomst.

Tegelijkertijd blijkt dat ouders worstelen met de opvoeding van hun kind in een multiculturele samenleving. 57 procent van de ouders geeft aan zich zorgen te maken over de toekomst van hun blanke kind in een gekleurde maatschappij.

Ouders worstelen volgens J/M voor Ouders met het dilemma tussen enerzijds vasthouden aan de eigen cultuur en anderzijds hun kinderen opvoeden tot ruimdenkende wereldburgers. "Ouders willen wel, maar weten niet goed hoe."

De worsteling met de multiculturele maatschappij blijkt onder meer uit de uitkomst dat ruim driekwart van de ouders hun kinderen toch het liefst naar een witte school stuurt. En waar een allochtone vriendin op de goedkeuring van 62 procent van de ouders kan rekenen, geldt dat voor een niet-westerse vriend slechts voor 57 procent.

De grootste zorg van ouders is discriminatie door hun kinderen. Negen op de tien ouders geven aan dat erg te vinden. Het bezigen van straattaal volgt met 83 procent. Het multiculturele gehalte van hun opvoeding krijgt van de meeste ouders het rapportcijfer 5,5.

Kompels vast in ondergelopen Chinese mijn

In een kolenmijn in de Chinese provincie Heilongjiang zitten 26 mijnwerkers vast sinds de mijn twee dagen geleden onder water liep. Negentien van hun collega's wisten tijdig bovengronds te komen.

Reddingswerkers zijn bezig de schacht leeg te pompen. Zij hebben nog geen contact kunnen leggen met de kompels ondergronds. Het is onduidelijk of zij nog in leven zijn. Dit heeft het Chinese staatsdagblad China Daily donderdag bericht.

De mijn werd clandestien gerund. Inmiddels zijn zeven leden van het management gearresteerd.

De Chinese kolenmijnen zijn de gevaarlijkste ter wereld, ondanks maatregelen van de regering die poogt de veiligheidsstandaard op te voeren. Jaarlijks vallen er vele doden bij explosies, instortingen en overstromingen.

[Vuelta] Mollema denkt niet aan topklassering

Bauke Mollema eindigde gisteren als vierde in de vijfde etappe van de Ronde van Spanje. Toch wil de renner van Rabobank nog niet teveel denken aan een topklassering.

"Het staat allemaal nog zo dicht bij elkaar. Je kunt er nog niet veel van zeggen. In deze rit voelde ik me tot de laatste tien kilometer niet goed, maar daarna kwam ik er doorheen. Dat heb ik wel vaker. Maar de warmte verdraag ik goed. We zullen tot de eerste echt zware aankomst bergop moeten wachten om te zien wat de verhoudingen zijn. Dat is nu nog moeilijk om te zeggen," aldus Mollema.

Vooral wijkagenten hebben Twitter gevonden

Politiekorpsen zetten steeds vaker Twitter in om in contact te komen met burgers. Vooral wijkagenten maken gebruik van het medium, blijkt uit onderzoek van Spits.

Van de 483 officiële twitteraccounts van de politie is bijna twee derde in gebruik door wijkagenten. Vooral in Noord- en Oost-Gelderland en in Groningen zijn agenten actief op het medium. In deze twee regio's hebben nagenoeg alle wijkagenten een profiel.

De korpsen Limburg, Gooi- en Vechtstreek en Gelderland-Zuid maken het minst gebruik van Twitter. Behalve voor wijkagenten wordt Twitter onder meer ingezet door districten en voor speciale accounts bij bijvoorbeeld evenementen.

De korpsleiding raadt agenten steeds vaker aan om actief te twitteren. "Want iedereen ziet hoe handig het is", zegt John Elskamp, wijkagent in Vaassen. Volgens hem versterken de verschillende sociale netwerken elkaar en maakt het de mensen duidelijk wat de politie doet. "Mensen die mij online volgen begrijpen beter dat ik niet overal tijd voor heb."


Vooral wijkagenten hebben Twitter gevonden (Foto: Novum)

Directeur 013 dood door uitdroging

De directeur van poppodium 013 in Tilburg, Guus van Hove, is vermoedelijk om het leven gekomen door uitdroging. Hij strandde maandag in een woestijn in het Joshua Tree National Park toen hij met zijn Duitse vriendin op weg was naar Arizona. Hun huurauto was vast komen te zitten in het zand.

Het tweetal was een weg in gereden waar alleen terreinwagens mogen rijden. Toen zij niet meer verder konden, zijn ze lopend op zoek naar hulp gegaan. In de brandende zon zijn de 44-jarige Van Hove en zijn 38-jarige vriendin waarschijnlijk uitgedroogd.

Het lichaam van Van Hove werd gevonden door een ander koppel dat het park bezocht. Van Hove had zo'n acht kilometer gelopen. Zijn vriendin is twee kilometer verder dood aangetroffen.

Van Hove was op rondreis door de Verenigde Staten. In 013 zijn alle shows voor de rest van de week afgelast. Van Hove was sinds mei 2003 directeur van het poppodium.

Boukhari is te duur en wil terug naar Eredivisie

Nourdin Boukhari hoopt zijn terugkeer te kunnen maken in de Eredivisie. De middenvelder geniet de transfervrije status bij Kasimpasa.

Boukhari degradeerde afgelopen seizoen met de Turkse club naar de tweede divisie. Door het omkoopschandaal in het land hoopte Kasimpasa alsnog in de hoogste competitie te mogen spelen. Tevergeefs, want de club degradeert toch.

Daardoor is Boukhari transfervrij en mag hij uitkijken naar een nieuwe werkgever. "De trainer wilde me graag behouden. Mijn salaris drukt echter te zwaar op de begroting", zegt de middenvelder in De Telegraaf.

De 31-jarige Boukhari hoopt terug te keren naar Nederland. "Ik hoop op de Eredivisie. Ik ben fit, heb de hele voorbereiding met Kasimpasa meegemaakt en daarnaast nog voor mezelf getraind", aldus de oud-speler van onder meer Ajax, Sparta, NAC en AZ.

Sterretje klaar met Oh Oh Cherso

Sterretje stopt met de realityserie Oh Oh Cherso. "Ik ben heel blij met de kansen die deze serie mij heeft geboden. Maar nu ben ik er stilletjes aan wel klaar mee", vertelt hij aan De Telegraaf.

De realityster wil dat Nederland nu de echte Sterretje leert kennen. "Ik kan het bijna niet geloven dat men mij alleen maar ziet als iemand uit een of andere achterstandsbuurt, die zich bezighoudt met duistere zaakjes. Dat gebrek aan respect en interesse in wie ik echt ben, begint mij danig te ergeren."

Tony Wyczynksi, zoals de Hagenaar eigenlijk heet, wil zichzelf graag van een andere kant laten zien. "Ik wil geen rol meer spelen en dronken over het scherm rollebollend het zwembad induiken, maar mezelf zijn. En doen wat ik graag doe, namelijk het draaien van muziek."

Sterretje was vorig jaar voor het eerst met collega's als Kabouter, Jokertje en Barbie te zien in Oh Oh Cherso. Hij verscheen daarna in opvolger Oh Oh Tirol. De derde Oh Oh-reeks, waarvoor de Haagse jongeren terug naar Chersonissos gingen, wordt dit najaar uitgezonden. RTL heeft nog niet besloten of er een vierde seizoen van de serie komt.

Reizen met korting vaak duurder

Bus- en treinreizigers die op hun ov-chipkaart een kortingsproduct hebben geladen, komen regelmatig duurder uit dan reizigers die zonder korting rijden. Dat meldt het OV-loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer, donderdag in een kwartaalrapport.

De verschillen worden veroorzaakt door de slechte samenwerking tussen de verschillende vervoersregio's. Al geruime tijd krijgt de instantie diverse klachten van reizigers die een kortingsproduct hadden geladen. Als zij overstappen van de ene regio naar de andere of binnen het streekvervoer op een andere vervoerder overstappen, moeten zij regelmatig extra betalen.

Zo gelden kortingsproducten vaak alleen voor een bepaalde vervoerder, waardoor reizigers bij een overstap alsnog het basistarief moeten betalen. Ook ontstaan er problemen als er meerdere kortingsproducten op een kaart staan. Vaak werkt een van de producten dan niet.

Een oplossing voor de problemen is er nog niet. Sommige vervoerders opperen dat reizigers een extra ov-chipkaart kunnen aanvragen voor elk kortingsproduct, maar volgens het OV-loket werkt het niet zo. "Dat is in strijd met de basisgedachte van de ov-chipkaart." De instantie vraagt vervoerders en overheden zo snel mogelijk met een oplossing te komen.


Reizen met korting vaak duurder (Foto: Novum)

OM Aruba geeft weer foto vermiste Amerikaanse vrij

Het Openbaar Ministerie op Aruba heeft weer een foto vrijgegeven van de vermiste Amerikaanse Robyn Gardner die begin augustus verdween tijdens haar vakantie. De politie hoopt zo meer informatie te krijgen over haar verdwijning, meldt het OM woensdag.

Op de foto is Gardner samen met haar verdachte reisgenoot Gary Giordano te zien terwijl zij een restaurant in Nanki verlaten. Vermoedelijk is de foto genomen op de middag van Gardners verdwijning. Ook heeft het OM een foto vrijgegeven van de auto waar de twee zich tijdens hun verblijf op Aruba in verplaatsten.

De politie heeft ondanks enkele grote zoekacties nog geen aanwijzingen gevonden in de zaak rond Gardner. Giordano beweert dat ze is verdwenen tijdens het snorkelen. Hij zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de vermoedelijke dood van Gardner.

Gevechten gaan door in Tripoli

Tripoli was in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw het toneel van hevige gevechten tussen strijders die loyaal zijn aan de spoorloos verdwenen dictator Moammar Gadhafi, en rebellen. Er hadden onder meer beschietingen over en weer plaats in Abu Salim, een district in de hoofdstad van Libië waar Gadhafi nog steun geniet.

In de straten van Abu Salim lagen zeker tien lijken van strijders. Rebellen vanuit andere delen van Libië blijven toestromen naar Tripoli.

Aanhoudingen voor Notting Hill Carnival

De politie in Londen heeft tientallen arrestaties verricht in de aanloop naar Notting Hill Carnival, een van de grootste straatfeesten ter wereld. Dat meldden Britse media donderdag.

Volgens de krant Daily Mail zouden de arrestanten van plan zijn geweest komend weekeinde ongeregeldheden te veroorzaken tijdens het evenement. Dat trekt jaarlijks circa een miljoen belangstellenden.

De politie en de organisatie hebben dit jaar extra beveiligingsmaatregelen genomen in verband met de grootschalige rellen eerder deze maand in Londen en in andere Britse steden.

'Merkel terug als machtigste vrouw op aarde'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (57) is weer de machtigste vrouw op aarde. Dat stelde het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes in een woensdag (lokale tijd) gepubliceerde top 100. Vorig jaar had Merkel haar toppositie nog verloren aan Michelle Obama, de vrouw van president Barack Obama van de Verenigde Staten.

In 2006, 2007, 2008 en 2009 voerde Merkel de top honderd van machtigste vrouwen van Forbes ook al aan. In de ranglijst van 2011 staat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op de tweede plaats. Michelle Obama bleef dit jaar steken op de 8e positie.

Forbes weegt naast de invloed van de persoon via haar functie ook af hoe vaak de vrouw in de openbaarheid treedt. Ook houden de opstellers van de ranglijst rekening met de macht van het land of de instelling waarvoor zij werkzaam is.

In de meest recente Forbes-lijst staan net als vorig jaar geen Nederlandse vrouwen. In 2009 stond Neelie Kroes, toen eurocommissaris voor Concurrentie, nog op plaats 53.

'Merkel terug als machtigste vrouw op aarde'
'Merkel terug als machtigste vrouw op aarde' (Foto: ANP)

Schrale lul

Vrouwlief wilde helemaal geen kinderen, zo bleek toen we net bij elkaar waren. Ik wel. Wist ik veel waarover ik het had. Ik had nog nooit een kind gekregen. Wél had ik heel veel zin om er eentje te maken. Dat heb ik nóg. Dagelijks. Ieder uur. Iedere minuut. Maar ik kan het niet meer. Een kind maken, mijzelf voortplanten, bedoel ik. Eigen keus. Rigoureus de bedrading door laten knippen, enige jaren geleden. Ik spetter nog een hoop troep, maar zaad kun je het niet meer noemen.

[US Open] Krajicek wint in kwalificatie

Michaëlla Krajicek heeft de tweede ronde van het kwalificatietoernooi van de US Open bereikt. Ze versloeg de als negende geplaatste Maria Elena Camerin uit Italië in drie sets: 6-3, 6-7 (3), 6-2. In de tweede ronde neemt Krajicek het op tegen de Française Kristina Mladenovic. Drie zeges in de kwalificaties zijn nodig om het hoofdtoernooi te bereiken.

Eerder op woensdag werd Kiki Bertens in de eerste ronde uitgeschakeld. Met Arantxa Rus heeft Nederland al een vrouw die direct geplaatst is voor het hoofdtoernooi op Flushing Meadows.

Bij de mannen bereikten Jesse Huta Galung en Igor Sijsling de tweede ronde van de kwalificatie. Thomas Schoorel liet zich afleiden door een pijnlijke schouder en ging onderuit. Dinsdag had Matwé Middelkoop ook de tweede kwalificatieronde al bereikt. Robin Haase en Thiemo de Bakker zijn al zeker van het hoofdtoernooi.

Etappezege Hincapie in Colorado

George Hincapie heeft woensdag de tweede etappe van de USA Pro Cycling Challenge gewonnen. De Amerikaan van BMC Racing won de sprint van een kopgroep van zes man van Tejay van Garderen en Tom Danielson. Het peloton met geletruidrager Levi Leipheimer en Robert Gesink verloor 45 seconden.

Door zijn tweede plaats in Aspen en de bijbehorende bonificatieseconden neemt Van Garderen (HTC-Highroad) de leiding over in het klassement. Hincapie is de nieuwe numme twee op zestien seconden. Gesink staat op 1.04 minuten achtste en is de beste Nederlander.

Steve Jobs stopt als CEO van Apple

Steve Jobs heeft zijn functie als topman van het Amerikaanse technologieconcern Apple neergelegd. Dat meldde het bedrijf woensdag nabeurs (lokale tijd) in een persverklaring. Jobs (55), die Apple vanuit een garage uitbouwde tot een multinationale onderneming, blijft bij het bedrijf betrokken als voorzitter van de raad van bestuur.

Tim Cook, een andere leidinggevende binnen Apple, volgt Jobs op als CEO. Jobs kampt al langer met gezondheidsproblemen en waarnemers verwachtten al geruime tijd dat Jobs een stapje terug zou doen. Cook (50) gold al langer als gedoodverfde kandidaat voor de opvolging van Jobs.

De mede-oprichter van Apple was sinds 17 januari voor onbepaalde tijd met ziekteverlof. Dat was de derde keer in tien jaar. De Apple-topman had de afgelopen jaren ook al gezondheidsproblemen. In 2004 overwon hij kanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie.

Jobs onderbrak zijn ziekteverlof in maart nog wel voor de presentatie van de nieuwste editie van de iPad. Ook woonde hij in Silicon Valley een diner bij van topmensen uit de technologie-sector, waarbij president Barack Obama de gastheer was.

"Ik heb altijd gezegd dat als er ooit een dag zou komen waarop ik niet meer zou kunnen voldoen aan de verplichtingen en verwachtingen als CEO van Apple, ik de eerste zou zijn om dat naar buiten te brengen", aldus Jobs in een persverklaring. "Helaas is die dag nu gekomen." Jobs was in de afgelopen veertien jaar CEO van Apple.

De handel in aandelen Apple werd woensdag stilgelegd kort voordat de mededeling over het aftreden van Jobs naar buiten werd gebracht. De slotkoers van Apple bedroeg woensdag 376,18 dollar, een plus van 0,7 procent.

Steve Jobs niet langer CEO van Apple
Steve Jobs niet langer CEO van Apple (Foto: ANP)

Nieuwe Hellraiser Revelations-scène vrijgegeven

Hellraiser: Revelations is al enige tijd een reden tot gesprek. Terwijl de een het nu al de flop van het jaar vindt en het brein achter de reeks zich volledig van dit project distantieert, kijkt de ander stiekem wel uit naar het nieuwe horrortafereel. Eergisteren bleken jullie al dolenthousiast te zijn over de trailer, daarom nu een stukje uit de aankomende film.

In deel negen van de Hellraiser-serie jaagt Pinhead weer op verse zielen. Deze keer zijn het de twee vrienden Steven en Nico. Als een van de twee de beruchte Pandora-puzzel oplossen, breekt de hel los... Letterlijk. Toch wil Nico niet meer verder gaan met het 'spel' van de demoon, maar hij biedt wel een familielid van hem aan om in zijn plaats te lijden.

Hellraiser: Revelations is geschreven door Gary J. Tunnicliffe, geregisseerd door Victor Garcia en de acteurs zijn Devon Sorvarin , Steven Brand , Sanny Van Heteren, Tracey Fairaway en Daniel Buran. Wanneer de film in Nederland zal verschijnen is nog onbekend.

[KNVB beker] Programma tweede ronde bekend

Vanavond werden de laatste wedstrijden uit de eerste ronde van de KNVB beker afgewerkt. Voor de tweede ronde was al geloot, maar na vanavond is duidelijk welke ploegen er in de tweede ronde tegenover elkaar staan.

Ajax, PSV en FC Twente treffen in Noordwijk, VVSB en Zwaluwen allen een amateurploeg. Opvallend is dat er in de tweede ronde direct vier ontmoetingen tussen Eredivisieclubs op het programma staan. De Graafschap ontvangt FC Utrecht, terwijl NAC Breda op bezoek mag bij Vitesse. Ook strijden VVV-Venlo en SC Heerenveen tegen elkaar om een plaats in de derde ronde, terwijl AZ in eigen huis FC Groningen ontvangt.

De amateurs van Scheveningen kregen ook een mooi affiche voorgeschoteld. Grote broer ADO Den Haag komt namelijk op dinsdag 20 september, woensdag 21 september of donderdag 22 september op bezoek.

Programma tweede ronde KNVB-beker:

Thuis Uit
Scheveningen ADO Den Haag
VVSB PSV
AZ FC Groningen
Zwaluwen FC Twente
Noordwijk Ajax
Genemuiden HSC'21
SC Cambuur FC Zwolle
Bennekom Roda JC
Argon Almere City
Harkemase Boys Willem II
JVC Heracles Almelo
Ijsselmeervogels FC Dordrecht
Go Ahead Eagles Helmond Sport
Achilles'29 Telstar
Fortuna Sittard N.E.C. Nijmegen
Feyenoord AGOVV Apeldoorn
De Treffers HHC Hardenberg
WKE FC Den Bosch
VVV-Venlo SC Heerenveen
Vitesse NAC Breda
Montfoort Sparta Rotterdam
Sparta Nijkerk Staphorst
De Graafschap FC Utrecht
UNA FC Volendam
Berkum BV Veendam
Barendrecht RKC Waalwijk
Susteren GVVV
FC Eindhoven FC Emmen
EVV FC Oss
Excelsior'31 Excelsior
HBS FC Lisse
ARC MVV Maastricht
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.