Reizen met korting vaak duurder

Bus- en treinreizigers die op hun ov-chipkaart een kortingsproduct hebben geladen, komen regelmatig duurder uit dan reizigers die zonder korting rijden. Dat meldt het OV-loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer, donderdag in een kwartaalrapport.

De verschillen worden veroorzaakt door de slechte samenwerking tussen de verschillende vervoersregio's. Al geruime tijd krijgt de instantie diverse klachten van reizigers die een kortingsproduct hadden geladen. Als zij overstappen van de ene regio naar de andere of binnen het streekvervoer op een andere vervoerder overstappen, moeten zij regelmatig extra betalen.

Zo gelden kortingsproducten vaak alleen voor een bepaalde vervoerder, waardoor reizigers bij een overstap alsnog het basistarief moeten betalen. Ook ontstaan er problemen als er meerdere kortingsproducten op een kaart staan. Vaak werkt een van de producten dan niet.

Een oplossing voor de problemen is er nog niet. Sommige vervoerders opperen dat reizigers een extra ov-chipkaart kunnen aanvragen voor elk kortingsproduct, maar volgens het OV-loket werkt het niet zo. "Dat is in strijd met de basisgedachte van de ov-chipkaart." De instantie vraagt vervoerders en overheden zo snel mogelijk met een oplossing te komen.


Reizen met korting vaak duurder (Foto: Novum)