Steve Jobs stopt als CEO van Apple

Steve Jobs heeft zijn functie als topman van het Amerikaanse technologieconcern Apple neergelegd. Dat meldde het bedrijf woensdag nabeurs (lokale tijd) in een persverklaring. Jobs (55), die Apple vanuit een garage uitbouwde tot een multinationale onderneming, blijft bij het bedrijf betrokken als voorzitter van de raad van bestuur.

Tim Cook, een andere leidinggevende binnen Apple, volgt Jobs op als CEO. Jobs kampt al langer met gezondheidsproblemen en waarnemers verwachtten al geruime tijd dat Jobs een stapje terug zou doen. Cook (50) gold al langer als gedoodverfde kandidaat voor de opvolging van Jobs.

De mede-oprichter van Apple was sinds 17 januari voor onbepaalde tijd met ziekteverlof. Dat was de derde keer in tien jaar. De Apple-topman had de afgelopen jaren ook al gezondheidsproblemen. In 2004 overwon hij kanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie.

Jobs onderbrak zijn ziekteverlof in maart nog wel voor de presentatie van de nieuwste editie van de iPad. Ook woonde hij in Silicon Valley een diner bij van topmensen uit de technologie-sector, waarbij president Barack Obama de gastheer was.

"Ik heb altijd gezegd dat als er ooit een dag zou komen waarop ik niet meer zou kunnen voldoen aan de verplichtingen en verwachtingen als CEO van Apple, ik de eerste zou zijn om dat naar buiten te brengen", aldus Jobs in een persverklaring. "Helaas is die dag nu gekomen." Jobs was in de afgelopen veertien jaar CEO van Apple.

De handel in aandelen Apple werd woensdag stilgelegd kort voordat de mededeling over het aftreden van Jobs naar buiten werd gebracht. De slotkoers van Apple bedroeg woensdag 376,18 dollar, een plus van 0,7 procent.

Steve Jobs niet langer CEO van Apple
Steve Jobs niet langer CEO van Apple (Foto: ANP)