Advocatenorde bezorgd om bedreigingen

De Nederlandse Orde van Advocaten maakt zich zorgen over bedreigingen richting advocatenkantoren. Donderdag bleek dat advocatenkantoor Anker en Anker, dat hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. bijstaat, de afgelopen tijd een golf bedreigingen en haatmails over zich heen heeft gekregen.

Eind vorig jaar werd bekend dat het advocatenkantoor in Leeuwarden de verdediging van M. op zich nam. Binnen een week leverde dat veel haatmails en boze telefoontjes op, zei een medewerker toen. Onlangs sneuvelden nog ruiten van het kantoor. Deze actie houdt volgens het kantoor echter geen verband met de zaak van Robert M.

De advocatenclub stelt het te begrijpen dat zeer ernstige strafbare feiten hevige emoties oproepen bij het publiek. Volgens de Orde van Advocaten miskennen bedreigingen echter 'het wezen van de taak van de advocaat'. "Advocaten staan cliënten bij die verdacht worden van strafbaar handelen. Die bijstand is een wezenlijk recht van die verdachten Dat is bepaald door de wetgever en niet door advocaten."

Advocaten verdedigen de strafbare gedragingen van hun cliënten niet, legt de orde uit in een schriftelijke verklaring. "Advocaten bewaken de belangen van de verdachte, zoals die voor iedere Nederlander in de wet zijn verankerd. Het is voor een rechtsstaat van het grootste belang dat advocaten onbedreigd op kunnen komen voor de belangen van hun cliënt. Als advocaten dat niet doen, wie dan wel?"