Microsofts strikte third-party-beleid

De website Eurogamer heeft, naar eigen zeggen, Microsofts 'Content Submission and Release Policy' ingezien, waarin de richtlijnen voor third-party-ontwikkelaars te vinden zijn. Daaruit blijkt dat downloadable games op hetzelfde moment op Xbox Live moeten verschijnen, als wanneer de games op concurrerende platformen uitkomen. Anders behoudt Microsoft zich het recht voor om die games simpelweg niet te publiceren.

Dit is niet het enige dat Microsoft eist van ontwikkelaars van third-party-games: ook moeten ze de retailgames uitbrengen. Dan dient dus bij ieder platform dezelfde inhoud op de disc aanwezig te zijn.

In de officiële documenten van Microsoft wordt het beleid als volgt verwoord: "Titles for Xbox 360 must ship at least simultaneously with other video game platforms, and must have at least feature and content parity on-disc with the other video game platform versions in all regions where the title is available. If these conditions are not met, Microsoft reserves the right to not allow the content to be released on Xbox 360."

Dit geldt ook voor Xbox Live Arcade-games. Andere online-content moet ook tegelijkertijd uitgebracht worden op Xbox Live Marketplace in alle regionen waar de game verkrijgbaar is. In het geval van demo's geldt een vergelijkbare regeling: die moeten in dezelfde week uitkomen op Xbox Live als dat ze op andere platformen of via magazines vrij worden gegeven.

In verband met dit onderwerp had Eurogamer een interview met Chris Lewis, de baas van Xbox Europa. Lewis bevestigde en verdedigde het beleid. "We zijn wat bevooroordeeld", sprak hij. "Wij proberen natuurlijk zo goed mogelijk onze eigen plaats te verdedigen en exclusiviteit te behalen. Hoewel ik niet specifiek in kan gaan op de voorwaarden, kun je er zeker van zijn dat wij proberen ons eigen voordeel te maximaliseren om er zeker van te zijn dat het speelveld gelijk is en ons voordelen brengt waar het mogelijk is."

Lewis gaf aan dat het soms vervelend is dat er zulke sterke concurrentie is, maar dat het er wel voor zorgt dat iedereen scherp blijft. "Het is goed voor iedereen en het zorgt voor een gezonde wedstrijd die leidt naar hogere kwaliteit."

Niet iedereen is het daarmee eens. Eurogamer sprak met een vertegenwoordiger van een uitgever die anoniem wenste te blijven. Volgens deze spreker zorgt Microsofts beleid ervoor dat ontwikkelaars niet het volle potentieel van andere platformen kunnen benutten. "Microsoft stelt dat alles behalve pariteit ervoor zorgt dat zij een titel niet oppakken. Misschien denken ze dat dit een competitieve instelling is, maar dat is niet zo. Ze helpen iedere creatieve verruiming om zeep om zo de tekortkomingen van hun eigen platform te verdoezelen."