Zomer 2011 een van de natste ooit

De zomer van 2011 gaat mogelijk de boeken in als een van de natste zomers ooit. Met meer dan 360 millimeter neerslag is de kans groot dat de top drie wordt gehaald. Daarbij werd het nauwelijks echt warm en liet de zon zich veel minder vaak zien dan normaal. Extreem weer was er daarentegen te over, meldt Weeronline donderdag.

Het absolute dieptepunt lag in juli. Toen werden bijna alle records gebroken. De maand eindige uiteindelijk op de derde plaats in het rijtje van meest natte julimaanden ooit. Sinds 1966 was er in juli niet meer zo veel regen gevallen. De hoeveelheid neerslag in augustus is tot nu toe redelijk normaal, aldus Weeronline.

Erg warm werd het deze zomer ook nauwelijks. Vooralsnog bood de zomer van 2011 slechts zeven zomerse dagen en twee tropische. In normale zomers zijn er gemiddeld 3,8 tropische dagen en 21 zomerse. Om als tropische dag de boeken in te kunnen gaan, moet het in De Bilt minimaal 30 graden zijn. Van een zomerse dag wordt gesproken als het kwik oploopt tot boven de 25 graden.

Qua temperatuur komt deze zomer waarschijnlijk uit in de middenmoot. Met nog een paar dagen te gaan is de gemiddelde dagtemperatuur ongeveer 16,5 graden, terwijl dat voor een normale zomer 17 graden is. In juni was het gemiddeld een halve graad warmer dan normaal, in juli kelderde de temperatuur naar twee graden onder het gemiddelde. Augustus verloopt met een gemiddelde van 17,5 graden normaal.

Het aantal zonuren komt waarschijnlijk uit op circa 510. Vorig jaar waren dat nog zevenhonderd en in 2009 690 zonuren. "We komen er dus bekaaid vanaf", aldus Weeronline. Een gemiddelde zomer biedt 588 uur zon.

Tot en met donderdag werden er deze zomer vijf waarschuwingen voor extreem weer afgegeven. Vier daarvan stammen kwamen in de afgelopen week, wat volgens Weeronline uitzonderlijk is. "Zelfs in de winter komt dit nauwelijks voor wanneer er voor sneeuw, sneeuwjacht en ijzel gewaarschuwd wordt." In juli vorig jaar werd echter drie keer gewaarschuwd in één week, twee keer kwam er in die week zelfs een weeralarm voor.