Rechtbank toont mededogen voor moord op echtgenote

De rechtbank in Middelburg heeft donderdag een 65-jarige man veroordeeld tot vier jaar cel voor de moord op zijn vrouw. De officier van justitie had tien jaar geëist. De man wilde samen met zijn vrouw sterven, maar zijn zelfmoord mislukte. De rechtbank oordeelt milder dan justitie uit mededogen met de man.

De rechtbank wijst in zijn oordeel onder meer op het 'roerige verleden' van de man, een voormalige bootvluchteling uit Vietnam. Hij streed jarenlang met de Amerikanen tegen de Vietcong. Na de verloren oorlog zat hij in een concentratiekamp en moest hij in de jungle werken. In Nederland bouwde hij sinds 1980 een nieuw bestaan op.

De man heeft volgens de rechters in een lang huwelijk veel van zijn vrouw gehouden. Haar geestesgesteldheid verslechterde echter de afgelopen jaren. Ze verdacht hem van overspel en wilde scheiden. In maart 2011 bracht hij haar met messteken om het leven. Zelf nam hij slaappillen.

De verdachte had geen strafblad en erkent dat hij een 'grote fout' heeft gemaakt. Volgens de rechtbank heeft de verdachte zichzelf en zijn kinderen veel leed bezorgd. Een lange celstraf zou de kinderen en kleinkinderen van de man het perspectief ontnemen om al het goede van hun gezinsleven in herinnering te houden en te laten terugkeren.

Het Openbaar Ministerie laat donderdagmiddag weten het vonnis te bestuderen. Binnen twee weken moet het kenbaar maken of het in hoger beroep gaat tegen het oordeel van de rechtbank.