'Oostenrijker misbruikte dochters 41 jaar lang'

De Oostenrijkse politie heeft een onderzoek ingesteld naar een man die ervan wordt verdacht zijn twee geestelijk gehandicapte dochters 41 jaar lang gevangen te hebben gehouden en al die tijd seksueel te hebben misbruikt. Dat heeft de politie donderdag gezegd. De verdachte verblijft momenteel in hechtenis.

De 80-jarige man zou de vrouwen tussen 1970 en mei 2011 stelselmatig hebben verkracht. Zijn dochters zijn nu 53 en 45 jaar oud. De krant Oberösterreichische Nachrichten meldde dat de vrouwen aan hun vader wisten te ontsnappen toen hij een van hen wilde verkrachten. Zij duwde haar vader om, die daarna niet in staat was hen te achtervolgen.

Het 'horrorhaus' van Gottfried W. staat in de buurt van het stadje Braunau, in de regio Innviertel, schrijft de krant. Hier hield hij zijn dochters in een kleine kamer gevangen. Een kleine hoekbank diende als bed voor beide zusters. Door ze met stokken en hooivorken te slaan hield hij ze onder de duim. Ook zou hij ze herhaaldelijk met de dood hebben bedreigd. Hij verbood hen sociale contacten te onderhouden en hield hen voor de buitenwereld verborgen.

Naar verluidt zouden de twee vrouwen in hun kinderjaren al door een bekende van de familie zijn verkracht. Ook hun moeder zou stelselmatig zijn mishandeld en misbruikt. Zij overleed in 2008.

De zaak doet sterk denken aan die van de Oostenrijker Josef Fritzl. Fritzl hield zijn dochter 24 jaar lang gevangen en verwekte meerdere kinderen bij haar. Die zaak kwam in 2008 aan het licht. Fritzl is voor zijn misdaden tot levenslang veroordeeld.