Monumentale Drentse boerderij afgebrand

Een brand heeft donderdag een monumentale boerderij in het Drentse Anderen in de as gelegd. Het gebint, de houten constructie van de boerderij, stamde uit de veertiende eeuw. De vier bewoners konden de boerderij op tijd verlaten. Dat laat de gemeente Aa en Hunze weten. De oorzaak van de brand is onbekend.

De brandweer kreeg rond 04.30 uur een melding dat de woonboerderij met een rieten dak aan het Hagenend in brand stond. Het pand bleek al snel niet meer te redden. De politie start zodra dat mogelijk is een technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand.

De naastgelegen boerderij werd in juni door brand verwoest. Technisch onderzoek bood toen geen uitsluitsel over de oorzaak van de brand, laat de politie weten. Bij het onderzoek naar de brand van donderdag wordt volgens de zegsvrouw de eerdere brand mogelijk wel weer betrokken.

De boerderij, een rijksmonument, was in 2004 voor het laatste ingrijpend gerestaureerd. Die maakte het voorhuis weer geschikt voor bewoning. In het stalgedeelte zou ruimte zijn voor een schaapskudde. Volgens de gemeente waren er geen dieren in de boerderij toen de brand uitbrak.