Noorse politie stopt verkoop Utoya-boot

De politie van het Noorse Nordre Buskerud heeft de verkoop van de rode 'Utoya-boot' donderdagochtend na een storm van kritiek gestopt. Een maand na het bloedbad op Utoya wilde het korps af van zijn 'zwarte schaap': de rubberboot waarmee een arrestatieteam op 22 juli tevergeefs het eiland probeerde te bereiken.

Onder meer een advocaat van een van de overlevenden van Utoya vond dat geen goed idee."De boot is een bewijsstuk. De verkoop past in een lange, onbegrijpelijke reeks handelingen van de politie tijdens en na de gebeurtenissen op 22 juli", aldus pleitbezorger Arne Seland tegen de Noorse nationale omroep NRK.

De Zodiac II 550 uit 1998 werd mede dankzij amateurbeelden wereldnieuws. Daarop is de duidelijk overbeladen boot te zien. De 75-pk-motor begaf het. Boten van particulieren schoten te hulp en brachten de agenten op het eiland, waar ze massamoordenaar Anders Behring Breivik aanhielden.

Volgens de Franse fabrikant kan de rubberboot maximaal tien volwassenen aan, extra kilo's aan kogelwerende bescherming en wapentuig van een arrestatieteam niet meegerekend. Nordre Buskerud kocht eind juli twee nieuwe, betere boten. Het oude vaartuig is volgens een woordvoerder ideaal voor sportduikers. Er was al meer dan 2500 euro voor geboden.

Noorse politie stopt verkoop Utoya-boot
Noorse politie stopt verkoop Utoya-boot (Foto: ANP)