Bewonersorganisaties Rotterdam-Zuid voelen zich genegeerd

Twaalf Rotterdamse bewonersorganisaties voelen zich niet betrokken bij de plannen die moeten leiden tot een leefbaarder Rotterdam-Zuid. Aan die plannen wordt gewerkt door de gemeente, het rijk en maatschappelijke organisaties. De gemeente negeert de bewoners, zo schrijven ze in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Piet-Hein Donner (CDA).

De twaalf organisaties willen dat minister Donner persoonlijk bij hen op bezoek komt, zonder vertegenwoordigers van de gemeente, deelgemeenten of andere professionals. "Het vertrouwen in hen is volledig zoek." Volgens de organisaties gaan ambtenaren steeds meer op hun stoel zitten.

Op het gebied van bewonersparticipatie zouden met name in de deelgemeente Feijenoord serieuze conflicten en onvrede zijn ontstaan.

Het nationaal plan Kwaliteitssprong Rotterdam-Zuid moet een periode van twintig tot dertig jaar beslaan en leiden tot een verbetering van de woningvoorraad, de verhoging van de onderwijsprestaties, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en de versterking van de lokale economie.

Het rijk staat de gemeente Rotterdam bij omdat de stad de opgave niet alleen aankan. Dat gebeurde op advies van een commissie onder leiding van oud-burgemeesters Wim Deetman en Jan Mans. Het plan, waarmee eerder dit jaar een begin werd gemaakt, moet er voor 1 september liggen.