FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 juli 2011

Transfergeruchten maandag

De tijd dat clubs op zoek zijn naar nieuw talent, versterking op kritieke posities of vervanging van vertrokken spelers is al een tijd een volle gang. Er wordt veel gespeculeerd en er komen veel geruchten naar buiten. Omdat veel geruchten met betrekking tot Nederlandse clubs door FOK!sport gepost worden, worden hier de belangrijkste geruchten vanuit het buitenland kort weergegeven. 

Het is een tijdje stil geweest rond Cesc Fábregas echter de afgelopen dagen zijn hier en daar weer wat geruchten naar boven gekomen. Zo weet The Independent te melden dat Barcelona vindt dat de gesprekken omtrent Fábregas de goede kant op gaan. De Catalanen denken dat zei nog genoeg tijd hebben om de Spaanse middenvelder te kopen. Arsenal zou volgens The Telegraph de saga rond Fábregas voor het einde van de week opgelost willen hebben. Dit geeft ze dan nog de tijd om een vervanger te vinden. Metro meldt dat Arsenal alleen van de vraagprijs van 45 miljoen euro af wil wijken als Thiago Alcántara naar Londen verhuist. 

Een andere middenvelder van The Gunners is ook al de hele zomer in het nieuws. Samir Nasri wordt al weken lang in verband gebracht met één van de clubs uit Manchester. In The Telegraph wordt vermeld dat Patrice Evra zijn landgenoot probeert over te halen om bij United te komen spelen in plaats van City. Marouane Chamakh zou volgens de Daily Star gewild zijn door Paris St-Germain. De Arsenal-spits begon vorig seizoen goed maar wist geen basisplaats te bemachtigen.

Behalve geruchten dat Arsenal leegloopt zijn er hier en daar ook nog positieve berichten omtrent de Londense club. Zo weet de website Caughtoffside ons te vertellen dat Arsène Wenger vermoedelijk een bod van 28,3 miljoen euro gaat uitbrengen op Real Madrid-spits Karim Benzema

In The Independent wordt geschreven dat Manchester City ondertussen hard aan de weg aan het timmeren is om Sergio Agüero naar Engeland te halen. Dit zou het uitlenen van Adebayor aan Tottenham Hotspur kunnen bespoedigen.

Chelsea is ook hard bezig met versterking zoeken voor een ploeg die op sommige posities redelijk aan het verouderen is. Zo is het middenveld een zorg voor Villas-Boas en hij is dan ook hard op zoek naar een goede spelverdeler. Caughtoffside vermeldt dat Chelsea Tottenham 30,5 miljoen euro wil geven plus spits Daniel Sturridge voor Luka Modrić. SkySports Italië is er zeker van dat Javier Pastore van Palermo naar The Blues zal verhuizen.

De kans dat Wesley Sneijder naar Manchester United vertrekt deze zomer lijkt steeds kleiner, helemaal nu Sir Alex Ferguson heeft gezegd dat United niet meer mensen op de loonlijst gaat zetten deze zomer, zo meldt The Independent.

'Volgend jaar resultaat deeltjesversneller'

Voor het einde van 2012 zullen de wetenschappers bij de deeltjesversneller van het Europese onderzoeksinstituut CERN vaststellen of het theoretische Higgs-boson deeltje bestaat of niet. Dat heeft de directeur van CERN Rolf Heuer maandag gezegd.

Het vertrouwen van Heuer is gebaseerd op de meest recente resultaten van de wetenschappers die werkzaam zijn bij de deeltjesversneller onder de grens tussen Frankrijk en Zwitserland.

Het Higgs-boson deeltje is een essentieel onderdeel van het Standaardmodel van deeltjesfysica. Het zou onder andere de Big Bang theorie verklaren. Daarnaast menen wetenschappers dat het Higgs-boson-deeltje massa geeft aan andere objecten en levensvormen in het heelal.

Met de deeltjesversneller vuren wetenschappers deeltjes op extreem hoge snelheid op elkaar af in een poging de omstandigheden een of twee miljardste van een seconde na de Big Bang na te bootsen. Wetenschappers zeggen bijna het energieniveau te hebben vastgesteld waarbij het Higgs-boson deeltje kan worden waargenomen.

Vorig jaar vuurden de natuurkundigen bij CERN voor het eerst twee miniscule deeltjes op elkaar af in de 27 kilometer lange deeltjesversneller. De botsing tussen de deeltjes moet de natuurkundigen nieuwe inzichten geven over de situatie in het heelal vlak na de Big Bang.

"Ze hebben het Standaardmodel goed getest", zei Heuer over de wetenschappers. "Nu zijn ze klaar om ons mee te nemen naar onbekend terrein. We missen nog steeds het meest gezochte deeltje van allemaal, het Higgs-boson deeltje."

Natuurkundigen hopen naast Higgs-boson ook andere, vooralsnog theoretische natuurkundige fenomenen waar te nemen zoals donkere materie. Donkere materie wordt geacht het gebrek aan massa in het heelal te verklaren.


'Volgend jaar resultaat deeltjesversneller' (Foto: Novum)

Dode bij steekpartij in Aalsmeer

Een persoon is maandagavond om het leven gekomen bij een steekpartij in Aalsmeer. Een verdachte is aangehouden, meldt de politie.

De hulpverleningsdiensten werden omstreeks 20.30 uur gewaarschuwd over het incident in een woning aan de Koolwitjestraat. Hulpverleners hebben nog geprobeerd het slachtoffer te redden, maar dat mocht niet meer baten. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

De verdachte is naar een politiebureau gebracht.

Het vuur ontketend (11)

- stel ik mij voor hoe het moet zijn als ikzelf zijn slachtoffer ben. Die vunzige adem van hem in mijn oor. Zijn schurfterige vingers om mijn nek. Ik kom adem te kort. Volkomen hulpeloos lig ik voorover. Ik voel zijn andere hand op mijn rug, mijn billen. Dan weet ik dat hij zijn hoofd terugtrekt. Ik voel zijn speeksel in mijn bilspleet druipen. Alle spieren in mijn lijf staan gespannen. Dit gaat pijn doen. Daar is zijn mes. Zonder al te veel kracht te zetten legt hij alle gramschap van de afgelopen nachten in een houw in mijn buikholte en mijn huid open. Vlees stinkt, adem stokt. Een grote gapende wond, naar buiten puilende darmen en -

Pc-versie From Dust vertraagd

De pc-versie van godgame From Dust zal later uitkomen dan gepland, namelijk op 17 augustus. Oorspronkelijk zou de game tegelijkertijd met de Xbox Live Arcade-versie uitkomen, deze woensdag. Een reden voor de vertraging is niet opgegeven.

From Dust is een godgame zoals Molyneuxs oude klassieker Populous, gemaakt door Eric Chahi, bekend van titels als Another World en Heart of Darkness.


Hoesen naar Fortuna Sittard

Danny Hoesen speelt komend seizoen weer op Nederlandse bodem. De 20-jarige aanvaller wordt door het Engelse Fulham verhuurd aan Fortuna Sittard. Hoesen doorliep de jeugdopleiding bij de club uit de Jupiler League, in 2008 werd hij verkocht aan Fulham voor zo'n 500.000 euro.

Naast Fortuna waren ook RKC Waalwijk en MVV Maastricht geïnteresseerd in Hoesen. Laatstgenoemde was zelfs bereid een huursom te betalen. Toch wisten beiden clubs hem niet te overtuigen en heeft hij gekozen voor de club uit Sittard.

"Wij zijn heel blij met Danny, hij is fit en heeft zich in Engeland fysiek, mentaal en technisch doorontwikkeld. En bij Fulham is hij toch tot de eerste selectie doorgedrongen, al was de concurrentie daar gewoon erg groot van jongens zoals Moussa Dembélé. Maar het is mooi voor iedereen bij Fortuna dat hij nu voor ons heeft gekozen", vertelde Fortuna-coach Wim Dusseldorp aan Voetbal International.

Het contract dat Hoesen momenteel heeft met Fulham loopt nog tot medio 2012, met de optie deze nog een jaar te verlengen.

Justin Bieber verrast fans Selena Gomez

Justin Bieber verraste fans in Costa Mesa met een gastoptreden. Hij deed dat bij een concert van zijn vriendin Selena Gomez.

Selena Gomez spendeerde haar verjaardagsweekend met Justin Bieber en het feest ging door toen Bieber een verrassingsoptreden deed bij het optreden van Selena Gomez op 24 juli in Costa Mesa, Californië.

Fans gilden de longen uit hun lijf toen Bieber, gekleed in een knalgeel shirt, het podium opkwam en Gomez een enorme knuffel gaf. Daarna zong de populaire zanger een aantal van zijn hits voor de schreeuwende fans waaronder Favourite Girl en een cover van Justin Timberlake's hit Cry Me A River.

"Ik had een geweldige avond en verraste de mensen" schrijft Bieber op zijn Twitterpagina. "Het voelt goed om op een podium te staan. Niks kan dat veranderen."

Bieber, 17, trakteerde Gomez op een weekend vol plezier. Gomez, die binnenkort te zien is in de film Monte Carlo, werd afgelopen vrijdag 19. Het tweetal verbleef het hele weekend in Disneyland en had een romantisch diner in het Geishahuis.

"Ze leken erg vrolijk en totaal verliefd. Terwijl ze zaten te eten voerde Justin haar een Hollywood Sushiroll", aldus een getuige van het voorval in een interview met MTV. "Als dessert hadden ze een groene thee ijssorbet. Er stonden drie kaarsjes op en iedereen zong Happy Birthday. Ook Justin zong mee. Vlak voordat ze de kaarsjes uitblies zei Justin dat ze eerst een wens moest doen. Daar glimlachte ze om. Toen ze de kaarsjes uitblies leunde Justin over de tafel en kuste haar teder op de lippen."

 
Justin Bieber doet verrassingsoptreden.

Amy Winehouse wordt dinsdag begraven

Amy Winehouse wordt dinsdag begraven. Dat heeft een woordvoerder van de familie maandagavond aangekondigd. De aanvang en plaats van de ceremonie zijn niet bekendgemaakt.

De zangeres overleed zaterdag in haar Londense woning op 27-jarige leeftijd. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Autopsie op het lichaam van Winehouse wees maandag niets uit. Toxicologisch onderzoek moet de komende weken uitsluitsel geven over haar dood.

Boom wint in Boxmeer

Lars Boom heeft in Boxmeer het wielercriterium Daags Na De Tour gewonnen. De renner uit de Rabobank-ploeg was in de rit over honderd kilometer de snelste en kwam voor Vancasoleil-DCM-renner Johnny Hoogerland als eerste over de finish.

Tour-pechvogel Laurens ten Dam, tevens ploeggenoot van Boom, eindigde als derde bij de traditionele eerste kermiskoers na La Grande Boucle.

El Hamdaoui neemt snel een beslissing

Mounir El Hamdaoui staat al enige tijd in de belangstelling van diverse clubs binnen Europa. Ook PSV-coach Fred Rutten zou interesse hebben in de Marokkaan. Zo weet ook zijn zaakwaarnemer Sigi Lens.

"Ik heb er met Mounir nog niet over gesproken. Voor hem is op dit moment een binnenlandse club die speelt om de titel of voor de Champions League gaat een serieuze optie. Ook het buitenland houdt hij als mogelijkheid open", vertelde Lens aan het Eindhovens Dagblad.

Momenteel staat El Hamdaoui nog onder contract bij Ajax. De spits is onlangs teruggezet naar Jong Ajax. Op een plaats in de selectie hoeft hij niet meer te rekenen, daar is ook zijn zaakwaarnemer zich bewust van. "Komende maand neemt hij, mede in goed overleg met zijn huidige werkgever, een besluit over de toekomst. We hebben nog tot en met 31 augustus de tijd."

NAVO-actie tegen Servië was voor Breivik de druppel

Anders Behring Breivik kreeg belangstelling voor wat er in de wereld gebeurde toen een islamitische vriend van hem verheugd reageerde op raketaanvallen die tijdens de eerste Golfoorlog (1990-'91) werden uitgevoerd op Amerikaanse militairen. Voor die tijd, schrijft hij in het vijftienhonderd pagina's tellende manifest dat hij vrijdag op internet plaatste, was hij onnozel en volstrekt apolitiek. Het 'totale gebrek aan respect' van zijn vriend voor de westerse cultuur zorgde ervoor dat hij politiek bewust werd.

De schellen vielen hem definitief van de ogen toen de NAVO in 1999 in actie kwam tegen Servië, schrijft Breivik, die het een goede zaak vond dat Servië optrad tegen de etnisch-Albanese moslims in Kosovo. Een jaar later besefte hij naar zijn zeggen dat de 'islamisering van Europa' niet met vreedzame middelen kon worden tegengehouden.

In zijn manifest noemt Breivik een aantal gebeurtenissen die zijn verachting voor moslims en de 'marxisten' die Europa volgens hem multicultureel hebben gemaakt deed toenemen. Zelfs zijn vrienden wisten volgens hem niet wat hij van plan was en afgaande op uitlatingen van mensen uit zijn omgeving is dat juist. Professor Jack Levin, schrijver van enkele boeken over massamoordenaars, zegt dat het manifest Breivik een menselijk gezicht geeft. "Het zorgt ervoor dat de moordenaar eerder slachtoffer dan schurk lijkt", zegt hij.

Van september 2009 tot eind oktober 2010 plaatste Breivik meer dan zeventig bijdragen op Dokument.no, een Noorse website die kritische standpunten uitdraagt over de islam en immigratie. In een stuk oppert hij het idee voor de oprichting van een Europese Tea Party. In december 2009 woonde hij een bijeenkomst bij die was belegd door de eigenaren van de website.

"Hij was een beetje vreemd. Zoals uit zijn stukken blijkt las hij veel, zonder echt te overdenken wat hij las", zegt Hans Rustad, redacteur van de website. Rustad zegt geen flauw idee te hebben gehad van Breiviks moordplannen. "Andere mensen plaatsen dezelfde ideeën op internet en zij trekken er niet op uit om massamoorden te plegen, dus hoe zou je zoiets kunnen voorspellen?", zegt hij tegen het persbureau Associated Press.

In het manifest noemt Breivik zichzelf een conservatieve christen, een patriot en een nationalist. Hij kijkt neer op neonazi's, die hij 'sociaal zwakke racistische skinheads met een kort lontje' noemt.

Zijn eigen jeugd in een middenklasse-milieu in Oslo noemt hij bevoorrecht, al scheidden zijn ouders toen hij een jaar oud was en raakte hij als tiener het contact met zijn vader kwijt. Toen zijn ouders uit elkaar gingen woonde het gezin in Londen, waar zijn vader, Jens Breivik, als diplomaat bij de Noorse ambassade werkte. Volgens Breivik waren zijn ouders aanhangers van de centrumlinkse Arbeiderspartij, die geïnfiltreerd zou zijn door marxisten. Zijn moeder kreeg de voogdij over haar zoon, maar Breivik zegt zijn vader en diens nieuwe vrouw geregeld te hebben opgezocht in Frankrijk, waar ze woonden. Toen hij 15 was zou zijn vader het contact hebben verbroken, maar volgens Jens Breivik was het zijn zoon die geen contact meer wilde. Breivik senior vernam via internet wat zijn zoon had gedaan.

Breiviks moeder woont in een flat in Oslo, die momenteel onder politiebewaking staat. Buren zeggen de moeder een paar dagen voor de aanslagen voor het laatst te hebben gezien. Volgens de politie was ze niet op de hoogte van de plannen van haar zoon.

In zijn manifest schrijft Breivik dat hij geen slechte herinneringen aan zijn jeugd heeft, al botste hij wel eens met zijn 'gematigd feministische' moeder. "Ik ben niet blij met mijn super-liberale, matriarchale opvoeding, omdat elk gezag ontbrak en ik er tot op zekere hoogte door ben vervrouwelijkt", schrijft hij. Maar aan moed heeft het hem volgens hemzelf nooit ontbroken. "Als iemand mij of mijn vrienden bedreigde, dan gingen we liever de confrontatie met onze vijanden aan dan ons over te geven en gezichtsverlies te lijden". Volgens Breivik verschilden hij en zijn vrienden daarin van de meeste Noren, die tot lafheid neigen.

Breivik zegt actief te zijn geweest in de rechts-populistische Vooruitgangspartij, waarvoor hij zeven jaar geleden bijna in de gemeenteraad van Oslo zou zijn gekozen. Volgens Joran Kallmyr, door Breivik omschreven als zijn rivaal binnen de partij, heeft hij dat echter verzonnen. Breivik zou in twee jaar tijd hoogstens vijf of zes partijbijeenkomsten hebben bezocht en met stille trom uit de partij zijn vertrokken. "Hij was heel stil, bijna verlegen. Hij leek goed opgeleid. Hij was zeer goed gekleed en heel beleefd. Hij droeg altijd een stropdas. Ik heb nooit iets vreemds aan hem kunnen ontdekken.", zegt Kallmyr, die inmiddels locoburgemeester van Oslo is.

In zijn manifest loopt Breivik vooruit op de vijandigheid waarop hij mogelijk zal stuiten, ook bij zijn familie en vrienden, mocht hij zijn 'missie' overleven en voor de rechter worden gebracht. Volgens professor Levin is dat mogelijk een van de redenen dat hij het manifest heeft geschreven.

"Hij heeft het erover dat hij prostituees bezoekt en steroïden neemt. Waarom zou hij zulke negatieve dingen over zichzelf vertellen? Ik denk dat wat hij doet... Het maakt hem menselijk", zegt Levin. "Hij probeert mensen duidelijk te maken dat hij geen monster is, dat hij iemand is met tekortkomingen en zwakheden, net als ieder ander."

Chemicaliën
De Noorse veiligheidsdienst PST is in maart gewezen op een verdachte aankoop van Anders Behring Breivik in Polen. Er was toen echter onvoldoende bewijs om een nader onderzoek in te stellen.

PST-chef Janne Kristiansen zei maandag tegen de Noorse omroep NRK dat Breivik 120 kroon (ruim 15 euro) had betaald voor een product van een Pools chemiebedrijf. De PST werd gewaarschuwd omdat het bewuste bedrijf al in de gaten werd gehouden, maar de aankoop was legaal en voor verder onderzoek zou aanvullende informatie nodig zijn.

De Poolse radiozender RMF FM melde dat de Poolse autoriteiten een arrestatie hadden verricht. Dit wordt door het Poolse openbaar ministerie ontkend. De Noorse autoriteiten zouden vrijdag al wel een verzoek om hulp hebben ingediend bij de Polen.

In zijn manifest schrijft Breivik over de aankoop van natriumnitriet uit Polen en dat hij bezorgd was dat de douane het pakketje in beslag zou nemen. Of dit de bestelling was die de aandacht trok is onduidelijk.

Breivik kocht de materialen bij een Poolse internetwinkel die in chemicaliën handelt. De aanschaf hield niet alleen kunstmest in maar ook nog diverse andere materialen. Dat heeft de Poolse veiligheidsdienst ISA maandag gezegd.

De aanschaf van deze materialen, waaronder kunstmest, was legaal, aldus de dienst. Breivik zou elders in Europa ook nog materialen hebben gekocht.

Europese Onrust
Groot-Brittannië gaat na de aanslagen in Oslo de controle op rechts-extremistische groeperingen in het land herzien. Dat heeft een woordvoerder van de Britse premier David Cameron maandag gezegd.

De Britse Nationale Veiligheidsraad heeft de inlichtingendiensten gevraagd te verzekeren dat er 'adequate controle' is op extreemrechtse groepen, aldus de woordvoerder. Er is kritiek dat de Britse veiligheidsdiensten door hun bestrijding van islamitisch terrorisme van bijvoorbeeld Al-Qaida en Ierse extremisten te weinig aandacht hebben besteed aan extreemrechts. Vorig jaar nog zijn twee mensen in Groot-Brittannië veroordeeld die moslims, joden en andere etnische minderheden wilden vergiftigen.

De woordvoerder bevestigde dat de politie onderzoekt of er banden bestaan tussen Anders Behring Breivik, de man achter de aanslagen in Oslo, en Britse rechtse extremisten.

Ook Frankrijk is bezig om te onderzoeken of er verbanden zijn met Breivik.

Ruijgh beseft prestaties nu pas

Rob Ruijgh werd in de afgelopen Tour de France met een 21e plaats de beste Nederlander. De Vacansoleil-renner was wat het rondewerk betreft een onbeschreven blad en beseft nu pas wat hij in Nederland los heeft gemaakt, zo meldde hij vanuit Boxmeer waar vandaag het eerste criterium op het programma stond.

"Weer regen, maar ik was er al een beetje op voorbereid," zei Ruijgh vanuit Boxmeer waar hij veel media en fans om zich heen had. "Ik geniet van al die aandacht. Ik begin nu pas een beetje te beseffen wat ik teweeg heb gebracht. Ik had er natuurlijk geen rekening mee gehouden omdat een man als Robert Gesink er ook bij was in de Tour. Het is jammer voor hem, maar voor mij natuurlijk hartstikke mooi."

Vacansoleil wil Ruijgh dan ook graag tot 2013 binden en de onderhandelingen over een nieuw contract zijn dan ook al in een vergevorderd stadium. Een handtekening onder een nieuw contract ontbreekt echter nog. "We gaan nog om de tafel."

Alonso wil hulp van McLaren

Fernando Alonso heeft McLaren gevraagd om Ferrari te helpen met punten afpakken van de kampioenschapleiders Sebastian Vettel en Red Bull. De Grand Prix van Duitsland, afgelopen zondag, was de eerste race waar een rijder van beide teams voor Vettel eindigde. Vettel, met zes overwinningen in acht races, staat 82 punten voor op Lewis Hamilton en 86 op Alonso.

De Spaanse tweevoudig wereldkampioen weet dat de enige manier om Vettel van de wereldtitel te houden is om samen met oud-rivalen McLaren voor de Duitser te finishen. “Als je van polepositie vertrekt heb je één seconde voordeel in je auto en leid je de hele wedstrijd, dat is heel makkelijk,” zei Alonso wetende dat Vettel meerdere keren zo heeft gewonnen.

Als er meer competitie is dan moet je op een geheel andere manier racen, je moet in alles perfect zijn: de start, pitstops, kwalificatie, et cetera. In Duitland hadden ze misschien wat moeite op sommige gebieden maar ze zijn nog steeds heel erg snel. Ze hadden de pole (Mark Webber) en voor mij zijn ze nog steeds verreweg favoriet om de race in Budapest te winnen.

Als we wedstrijden hebben zoals in Duitsland waar wij op het podium staan en hij (Vettel) niet dan is er een kleine kans dat wij het gat in het kampioenschap kunnen dichtrijden. Wij hebben dan wel de best mogelijke prestaties nodig van onze teamgenoten, en de beste prestaties van McLaren. McLaren moet heel erg sterk zijn en punten afpakken van Red Bull.

Ferrari teambaas Stefano Domenicali zei dat ze Red Bull moeten aanvallen met alles wat ze hebben. “Wij moeten elke race aanvallen en kijken wij later wel wat er gebeurt met het kampioenschap. Hoe meer auto’s en rijders er zijn om te vechten, hoe meer punten je kan pakken natuurlijk, en zo het gat te dichten wat nog steeds heel groot is.

Meppelink en Van Gestel nieuw beachkoppel

Binnen Beach Team Holland worden twee damesteamsamenstellingen gewijzigd. Per direct speelt Madelein Meppelink met Sophie van Gestel. Van Gestel is sneller dan verwacht hersteld van haar blessure en bundelt haar krachten voortaan met Meppelink.

Met wie Meppelink's voormalige beachpartner Marloes Wesselink verder gaat richting London 2012 wordt later deze week bekend. Daniëlle Remmers, eveneens al enige tijd afwezig door blessureleed en voorheen spelend met Van Gestel, is één van de kandidaten.

Afgelopen weekend veroverden Meppelink en Wesselink nog brons tijdens de Polish Masters, onderdeel van het Europese beachcircuit. De dames behaalden vorig jaar de 5e plaats bij de World Tour in Den Haag/Scheveningen en zilver op het NK Beachvolleybal. Dit jaar vallen de prestaties van het voormalige team echter tegen, waardoor uitvoerig met Nevobo's technisch directeur Bert Goedkoop werd besproken hoe verder te gaan.

De 21-jarige Meppelink en de 23-jarige Wesselink startten begin 2010 als Beach Team Holland-koppel.

MotoGP-race Motegi gaat door

De MotoGP-race op het circuit van Motegi lijkt zo goed als zeker door te gaan. Motorsportorganisator FIM en commerciële rechtenhouder Dorna zeggen dat uit onderzoek is gebleken dat het stralingsniveau rond het circuit laag genoeg is om een race op 2 oktober te verantwoorden.

Het circuit van Motegi ligt in het gebied dat getroffen is door de aardbevingen in Japan en heeft daarnaast te maken gehad met verhoogde straling die komt van de kerncentrales van Fukushima. De FIM en de Dorna hebben het Italiaanse ARPA ingeschakeld om een onafhankelijk onderzoek in te stellen. De conclusies zijn dat er wel een hoger dan normale straling is, maar dat dit niveau lager ligt dan in steden als Madrid en Rome. Hierdoor zal de FIM waarschijnlijk later deze week besluiten om ondanks het eerdere protest van de coureurs de race door te laten gaan.

Honderdduizenden Noren herdenken slachtoffers

Honderdduizenden Noren hebben zich maandagavond in Oslo en in andere steden verzameld voor 'bloemenmarsen' ter nagedachtenis van de 76 mensen die vrijdag werden vermoord tijdens een dubbele terreuraanslag. De optochten hebben later op de avond plaats.

De deelnemers uiten ook hun afschuw over de daden van de 32-jarige Anders Behring Breivik, die tegen de politie een bekentenis heeft afgelegd. Hij liet een bom ontploffen in de regeringswijk van Oslo en richtte later een bloedbad aan op het eilandje Utoya.

Eerder op de dag werden in Noorse steden ook al rouwbijeenkomsten en -optochten gehouden, naast de minuut stilte die om 12.00 uur in acht werd genomen. Fabian Stang, de burgemeester van Oslo, zei op de tv-zender NRK dat "wij willen laten zien dat er in Noorwegen plaats is voor iedereen". Aan de manifestaties deden veel mensen mee met wortels in andere landen.

Honderdduizenden Noren herdenken slachtoffers
Honderdduizenden Noren herdenken slachtoffers (Foto: ANP)

VS binden strijd aan met wereldwijde misdaad

De Amerikaanse regering hernieuwt haar offensief tegen de wereldwijd georganiseerde misdaad in landen als Mexico, Japan, Italië en landen in Oost-Europa. De Amerikaanse president Barack Obama heeft daartoe besloten.

De nieuwe strategie van de VS is gericht op het blokkeren van belangen in onroerend goed van organisaties als de Los Zetas in Mexico, de Japanse Yakuza, de Italiaanse Camorra en de Cirkel der Broeders in Oost-Europa. Daarnaast worden er financiële sancties ingesteld tegen bedrijven en personen die samenwerken met deze organisaties.

Aankoop Sánchez wil leren van Messi en Xavi

De kersverse Barcelona-speler Alexis Sánchez wil in zijn beginperiode in Catalonië vooral veel zijn nieuwe teamgenoten opsteken. "Ik wil leren van degenen die al veel weten. Dat is voor mij het belangrijkste", zei de 22-jarige Chileen tijdens zijn presentatie. "Van Lionel Messi, van Xavi, eigenlijk van iedereen."

Met de transfer komt een langgekoesterde droom in vervulling. "Als kind droomde ik, net als ieder kind, om bij de beste club van de wereld te spelen. Nu is dat ook daadwerkelijk het geval."

De Chileense international hoopt dat Barcelona met hem de successen kan continueren. "Het is voor mij belangrijk om een goede indruk achter te laten in de ploeg en het team, zodat Barcelona kan blijven doen wat het al jaren doet: titels blijven winnen. Ik denk dat ieder team Barcelona graag wil verslaan, het beste team ter wereld."

Sánchez werd voor 26 miljoen euro overgenomen van Udinese, waarvoor de aanvaller vijf seizoenen uitkwam. In 95 competitieduels scoorde hij twintig keer.

Oprichter 'invriesbeweging' zelf ingevroren

Robert Ettinger, de Amerikaanse oprichter van de zogenoemde 'invriesbeweging', is overleden en zijn lichaam is ingevroren. Dat maakte zijn familie maandag bekend, zo meldden media in de Verenigde Staten.

Ettinger, die wereldberoemd werd door zijn ideeën over het bewaren en mogelijk later weer tot leven wekken van stoffelijke overschotten, werd 92 jaar. Ettingers lichaam is in Detroit opgeslagen in een vat met vloeibaar stikstof.

Halo 4 al twee jaar in ontwikkeling

Het schietspel Halo 4 is al twee jaar in de maak. Dat heeft een woordvoerder van 343 Industries op de Comic-Con-beurs aangegeven tegenover gamewebsite Gamespot. Fans kijken reikhalzend uit naar het nieuwe deel in de populaire serie dat voor het eerst door een interne gamestudio van Microsoft wordt gemaakt.

In de nieuwe game kunnen spelers eindelijk weer met de Master Chief aan de slag. De game opent met Master Chief die in de ruimte naar een buitenaardse planeet vliegt. De gameheld ziet er in Halo 4 anders uit, maar de woordvoerder van 343 Industries ging niet in op details. Ook verder is er nog weinig bekend over de nieuwe game.

Halo 4 is het eerste deel in de populaire gameserie dat niet door gamestudio Bungie wordt gemaakt. Toen de Amerikaanse gamestudio eind vorig jaar een tienjarige deal met uitgever Activision sloot, behield Microsoft de rechten op de Halo-serie. Het maakte de interne gamestudio 343 Industries verantwoordelijk voor alle nieuwe Halo-producten.

Het vierde deel in de Halo-serie moet eind 2012 uitkomen. Eerst brengt 343 Industries een heruitgave van het origineel uit. Vanaf november kunnen gamers in Halo: Combat Evolved Anniversary het eerste spel in de serie in opgepoetste vorm beleven.


Halo 4 al twee jaar in ontwikkeling

De spijt van een oude Ezio in Assassin's Creed: Embers trailer

Ezio Auditore da Firenze gaat nu al een aantal games mee. Nu hij wat ouder is, is het tijd om te reflecteren op het verleden. Ezio is echter niet helemaal blij over welke keuzes hij heeft gemaakt. Hij lucht zijn hart in de onderstaande trailer van de korte film Assassin's Creed: Embers.

De korte film Assassin's Creed: Embers speelt zich na het nog uit te komen Assassin's Creed: Revelations af, en dient volgens de makers ook pas na het uitspelen van de game bekeken te worden. Assassin's Creed: Embers zal meegeleverd worden met elk van de drie speciale edities van Assassin's Creed: Revelations. Alle versies van dit spel staan gepland voor 15 november.

Dode bij mogelijke straatrace Utrecht

Bij een ongeval dat mogelijk is ontstaan door een straatrace is maandag in Utrecht een persoon om het leven gekomen. Een andere persoon raakte gewond, meldt de politie. Een verdachte is aangehouden.

Het ongeval vond omstreeks 15.30 uur plaats op de Cartesiusweg. Twee auto's reden hier met hoge snelheid naast elkaar. Een van de auto's tikte een voorligger aan, die vervolgens op een boom knalde. De twee inzittenden van deze wagen moesten door de brandweer worden bevrijd. Een van hen is inmiddels overleden, de ander ligt in een ziekenhuis.

De auto die de wagen van de slachtoffers aantikte, is op de plek van het ongeval gebleven. De bestuurder is aangehouden. De derde auto is verder gereden. De politie is nog op zoek naar deze wagen en de bestuurder ervan.

Hoogerland kan wel wat rust gebruiken

Het eerste wat Johnny Hoogerland heeft gedaan toen hij terugkwam uit Frankrijk was zijn auto wassen. Dat zei de Zeeuw vandaag bij aankomst in Boxmeer voor het criterium aldaar.

"Mijn vriendin had er geen zin in, dus ik moest het zelf doen", zo zei Hoogerland die zichtbaar vermoeid was. Ook was hij erg onder de indruk van de menigte in Boxmeer. "Ik ben blij dat de Tour erop zit. Ik kan wel wat rust gebruiken".

Overigens vergat Hoogerland zijn tasje na het ophalen van zijn startnummer en moest hij die weer ophalen.

Justin Timberlake blij met hoofdrol In Time

Justin Timberlake heeft onthuld dat hij erg blij is om een hoofdrol te mogen spelen in een film.

De acteur, die we eerder zagen in films zoals the Social Network en the Love Guru kreeg, met de binnenkort te verschijnen sciencefiction thriller In Time, de kans om zich te bewijzen in een hoofdrol. Dit vernemen we via de website van Celebuzz.

"Ik bekijk dit als mijn eerste grote rol in een film," zegt Timberlake. "Ik heb die kans met twee handen aangepakt. Je wordt wakker met mij in je gedachten en mijn gezicht is één van de laatste die je zult zien."

Timberlake zegt even later in het interview dat hij geen plannen heeft om terug te keren naar zijn muzikale activiteiten in de nabije toekomst.

"Oh God. Ik wacht al tijden op het moment dat iemand me dat gaat vragen," zegt Timberlake op de vraag of er binnenkort nog nieuwe muziek van hem zal verschijnen. "Ik ben blij dat je het vraagt. Volgende week heb ik een nieuwe single. Dat is een grap hoor!"

In In Time zien we naast Timberlake Amanda Seyfried en Olivia Wilde in de belangrijkste rollen. Timberlake had eerder al onthuld dat hij graag een rol wilde spelen in de verfilming van In Time omdat het de kans was om een 'doorsnee held' te spelen. De acteur gaf toe liefhebber te zijn van films over "normale mensen die abnormale dingen doen".

Afgelopen week liet de 30-jarige acteur al weten verrukt te zijn om voor de eerste keer naar Comic-Con te komen.

In Time draait vanaf 28 oktober 2011 in de Nederlandse bioscopen.


De Comic-Con trailer voor In Time.

Ajax heeft interesse in Bulykin

Als het aan Frank de Boer ligt, zal de Rus Dmitri Bulykin zich snel bij de selectie van Ajax voegen. De 31-jarige spits was vorig seizoen uitgeleend door Anderlecht aan ADO Den Haag en bleek een succes in de Eredivisie. De oud- Russische international is ook al in verband gebracht met Bordeaux. De Boer sprak echter zijn bewondering uit over de sterke aanvaller.

De Boer zei tegen Eredivisie Live: "Ik vind hem een interessante speler. Hij is het type aanvaller wat wij nodig hebben en één die dingen kan laten gebeuren als de wedstrijd ten einde loopt."

De Ajax-coach melde verder dat het nog te vroeg is om de 20-jarige aanvaller Geoffrey Castillion permanent te promoveren naar het eerste. "Uitlenen is waarschijnlijk de beste optie voor hem", volgens de Boer.

Autopsie Winehouse geeft geen uitsluitsel

De autopsie op het lichaam van Amy Winehouse heeft maandag niet uitgewezen waaraan ze is overleden. Toxicologisch onderzoek moet uitsluitsel geven over de dood van de zangeres, die zaterdag op 27-jarige leeftijd overleed. De resultaten daarvan zijn naar verwachting binnen twee tot vier weken bekend.

Winehouse werd zaterdagmiddag thuis aangetroffen door een bewaker, waarna toegesnelde hulpdiensten haar tevergeefs probeerden te reanimeren. De ouders van de overleden zangeres hebben haar lichaam maandag geïdentificeerd. Ze brachten bovendien een bezoek aan haar huis om fans te bedanken voor hun steun.

Er is inmiddels een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar haar dood. Het onderzoek is verdaagd, zodat de familie de tijd heeft om haar begrafenis voor te bereiden. Die zou dinsdag al kunnen plaatsvinden. Winehouse was van joodse afkomst. Joodse begrafenissen moeten zo snel mogelijk na een sterfgeval plaatsvinden.

'Luchtaanval NAVO treft ziekenhuis Libië'

Een ziekenhuis in de West-Libische stad Zlitan, zo'n twee uur rijden van de hoofdstad Tripoli, is maandag getroffen door een luchtaanval van de NAVO. Dat heeft een medewerker van het ziekenhuis gezegd. Bij de aanval zouden zeven mensen, onder wie drie artsen, zijn gedood.

Journalisten zijn maandag door begeleiders van het Libische regime naar Zlitan gebracht om het verwoeste ziekenhuis te bezichtigen. Ook werden diverse brandende voedselpakhuizen getoond die volgens het regime door de luchtaanval werden getroffen.

Volgens inwoners van de stad werd het ziekenhuis maandagochtend gebombardeerd. Een woordvoerder van de NAVO zei maandag dat de verdragsorganisatie voor dinsdag geen informatie over de luchtaanvallen vrijgeeft.

Start Turkse Süper Lig maand uitgesteld

De Turkse voetbalbond TFF heeft de start van de nationale voetbalcompetitie ruim een maand uitgesteld. De Süper Lig zou eigenlijk 5 augustus aanvangen, maar naar aanleiding van een onderzoek naar een groot omkoopschandaal is de competitiestart opgeschort naar 9 september. Eerder werd de wedstrijd om de Super Cup tussen Fenerbahçe en Besiktas, gepland voor 31 juli, al uitgesteld.

In Turkije zijn reeds dertig personen in de voetballerij opgepakt na een onderzoek naar negentien duels die mogelijk verkocht zouden zijn. Onder de verdachten bevindt zich de preses van landskampioen Fenerbahçe. Ook de vicevoorzitter en de trainer van bekerwinnaar Besiktas zijn beschuldigd.

Chatten met Avatar Kinect

Vandaag heeft Microsoft Avatar Kinect gelanceerd. Het is een chatservice die gebruik maakt van Kinects mogelijkheid om beweging te herkennen: wanneer je knikt of je je wenkbrauwen fronst, zal de camera het herkennen en zullen de bewegingen te zien zijn bij jouw eigen avatar.

Avatar Kinect biedt gebruikers rooms waar je met z'n zevenen tegelijk kunt chatten. Terwijl je daar mee bezig bent, zullen de avatars op het beeldscherm net zo reageren als de chatters zelf. Gebruikers kunnen de achtergrond voor de gesprekken kiezen, waardoor je virtueel met je vrienden in een kamer naar keuze converseert. Ook kun je opnames maken van de chatsessies en die delen met anderen. Het onderstaande filmpje laat het zien.

Tot 8 september is Avatar Kinect gratis voor alle gebruikers van Xbox Live. Daarna zal de service alleen beschikbaar zijn voor gamers met Xbox Live Gold.

Een ander Kinect-speeltje verschijnt 28 juli. Het programma heet Kinect Sparkler en het laat je met je vingers vuurwerk sprenkelen over je beeldscherm. Dat kan in allerlei kleuren en ook nog eens in drie dimensies. Net als bij Avatar Kinect kun je ook bij Sparkler je creaties delen met vrienden. Kinect Sparkler zal 240 Microsoft Points gaan kosten.

Lauryn Hill bevallen van zesde kind

Lauryn Hill is zaterdag bevallen van een jongen, het zesde kind voor de zangeres. Het is niet duidelijk of Rohan Marley, vader van de eerste vijf, ook de vader van de pasgeborene is. Een bron rond de Afro-Amerikaanse zangeres meldde de bevalling aan de website Blackcelebkids.com.

"Moeder en zoon maken het goed", zei de bron. Er ontstond wel een klein beetje paniek tijdens de bevalling van de spruit. "De navelstreng zat erg strak rond de nek van het kind tijdens de bevalling." Ondanks de schrik kwam alles goed.

Rohan Marley kwam recent in het nieuws omdat hij een hoogzwangere Hill gedumpt zou hebben, iets dat hijzelf ontkent. "Ze is de moeder van mijn kinderen. Ik hou van haar en respecteer haar. Ik zou zoiets nooit doen", zei hij eerder op Twitter.

Lauryn Hill werd wereldberoemd als onderdeel van hiphopformatie de Fugees. Ze scoorde wereldwijde hits met nummers als Killing me Softly, Ready or Not en Fu-gee-la. Als soloartiest was ze in 1999 de eerste vrouw met tien Grammy-nominaties. Ze won er dat jaar vijf.

FC Twente mist Ruiz tegen FC Vaslui

FC Twente speelt dinsdagavond zijn eerste duel in de derde voorronde van de Champions League. De Tukkers moeten het daarbij zonder Bryan Ruiz stellen. De aanvaller is geblesseerd en moet de wedstrijd tegen FC Vaslui missen.

"Hij wordt behandeld op het Trainingscentrum in Hengelo," aldus trainer Co Adriaanse, die met deze uitspraak naar de situatie rondom Ruiz refereerde. "Zondag heeft Ruiz vrij lang meegetraind, maar is hij toch vroegtijdig gestopt omdat hij last kreeg. Dat was voor ons onverwacht. We hopen dat hij spoedig herstelt."

Naast de afwezigheid van Ruiz zijn ook Denny Landzaat en Dario Vujicevic niet inzetbaar. Ook Dwight Tiendalli mist het Champions League-duel met FC Vaslui. De verdediger zit namelijk een schorscing uit. Tim Cornelisse en Willem Janssen, de nieuwe aanwinsten van de Tukkers, behoren wel tot de selectie. Dat geldt ook voor Steven Berghuis, die onlangs naar de selectie doorstroomde.

Overigens riep Adriaanse alle supporters van FC Twente op naar het Gelredome in Arnhem te komen. De club uit Enschede speelt in Arnhem, omdat de eigen Grolsch Veste nog altijd niet beschikbaar is. Een deel van het dak stortte aan het begin van deze maand geleden namelijk in. "Wij spelen voor het publiek, dat is altijd mijn filosofie geweest en dat geldt nu ook. Het publiek is belangrijk voor ons, in een leeg stadion is de entourage stukken minder," besloot de trainer.

Man vast om dreiging met aanslag wielercriterium

Een 59-jarige man is gearresteerd voor het dreigen met een aanslag rond het wielercriterium in de Brabantse plaats Boxmeer. De man uitte zijn bedreigingen in een e-mail aan een landelijk dagblad. Ook burgemeester van Boxmeer Karel van Soest en de politie werden in de mail bedreigd. Dat meldt de politie maandagavond.

In het bericht schreef de man uit Boxmeer dat er bij het wielercriterium, dat traditioneel de dag na het einde van de Tour de France verreden wordt, veel doden zouden vallen. Het bericht werd maandagmorgen om 11.34 uur verstuurd. De redactie van de krant seinde de politie in. Door het adres van de afzender wist de politie snel wie de e-mail verstuurd had.

De man kon twee uur na verzending in zijn woning worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het bureau en wordt donderdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Uit het onderzoek is gebleken dat het niet nodig is om extra maatregelen te nemen bij het criterium. De wedstrijd wordt maandagavond zoals gepland verreden. De verdachte zal donderdag voor de rechter-commissaris geleid worden.

Zwitserse versterking voor Jol bij Fulham

Martin Jol kan komend seizoen beschikken over Pajtim Kasami. De 19-jarige Zwitser maakt van Palermo de overstap naar Fulham. De jeugdinternational tekent bij de club uit de Premier League een contract voor vier seizoenen.

Jol is tevreden met de komst van Kasami. "Hij is een veelzijdige middenvelder die op meerdere posities inzetbaar is", zegt de Scheveninger op de clubsite. Kasami kwam vorig seizoen in zijn debuutjaar bij Palermo tot veertien optredens. Daarvoor diende de middenvelder ook het Zwitserse Bellinzona en Lazio Roma. Bij de Romeinen kwam Kasami echter nooit in actie.


Zwitserse versterking voor Jol bij Fulham (Foto: Novum)

Dertien musea kloppen aan bij subsidiemeldpunt

Bij het Meldpunt Bezuinigingen van de Nederlandse Museumvereniging hebben tot nu toe dertien musea de noodklok geluid die gekort worden op subsidie. De website werd twee weken geleden gelanceerd. Enkele musea die het slachtoffer zijn geworden van het stopzetten van subsidie sloten de deuren al voordat er een meldpunt was.

Op de lijst staan onder meer de rijksmusea Boerhaave in Leiden en Meermanno in Den Haag. Boekenmuseum Meermanno moet dit jaar 250 duizend euro aan inkomsten verwerven om te voldoen aan de eisen van eigen inkomsten van het kabinet. Ook Museum Boerhaave moet fors meer inkomsten vergaren om aan de nieuwe maatstaf van 17,5 procent eigen inkomsten te voldoen.

De meeste van de dertien musea die bij het meldpunt hebben aangeklopt krijgen subsidie van gemeente of provincie, zo laat een woordvoerder van de museumvereniging maandag weten. Een daarvan is Scryption, het museum over schriftelijke communicatie in Tilburg. Dat ging eerder dit jaar dicht doordat de gemeente de subsidie stopzette.

Eind vorige week werd bekend dat de Friese gemeente Dongeradeel overweegt de subsidie van het Natuurmuseum in Dokkum stop te zetten. Daardoor zou het museum de deuren moeten sluiten. Op 1 juni sloot het Grafisch Museum in Zutphen de deuren.

Volgens de zegsvrouw van de museumvereniging is niet goed te overzien hoeveel musea bedreigd worden in hun voortbestaan. De besluiten over cultuurbezuinigingen op gemeentelijk niveau worden niet gelijktijdig genomen. De museumvereniging houdt er rekening mee dat de problemen voor musea nog veel omvangrijker worden.

Juli nog vijftien millimeter van neerslagrecord

Juli 2011 staat in de top drie van natste maanden die ooit zijn gemeten. Tot nu toe is in De Bilt 178 millimeter regen gevallen. De maand loopt op zijn eind, maar maakt nog steeds kans de natste juli van allemaal te worden, zegt een woordvoerder van weeronline.nl maandag.

De juli van 1993 met 171 millimeter is al van de derde plaats gestoten. Op de tweede plaats staat die van 1966 met 190,8 millimeter en de koploper is de juli van 1930, toen 192 millimeter viel. "Er is dus nog een kleine vijftien millimeter regen nodig om de eerste plaats te halen", zegt de woordvoerder.

De kans dat dit gebeurt, is volgens hem ongeveer vijftig procent. Er zijn de komende dagen vooral plaatselijke buien. Als die in De Bilt vallen, wordt het record gebroken.

Tot nu toe hebben de weergoden het vooral op Zuid-Holland voorzien. Daar viel al tweehonderd millimeter regen. Het oosten van Gelderland en Overijssel en het zuiden van Limburg kwamen er met rond de vijftig millimeter het genadigst vanaf. In juli valt overigens gemiddeld 81 millimeter regen.

Bedrijf verhuurt onderzeeboten

Het Bredase bedrijf U-Boat Worx (UBW) gaat onderzeeboten verhuren aan particulieren. De vaartuigen kunnen afzakken tot een diepte van honderd meter. De passagiers zitten in een koepel met rondom zicht, zodat ze de onderwaterpanorama's en het leven onder de zeespiegel goed in beeld kunnen krijgen. Voorlopig gaat het om twee vaartuigen.

De doelgroep die het bedrijf op het oog heeft zijn particulieren, maar ook wetenschappers. De eerste reserveringen zijn al binnen, meldt UBW maandag. "Als mensen op honderd meter diepte op plekken zijn die nog niet eerder verkend zijn, voelen ze zich echte onderzoekers", vertelt Charlotte Schroots van het bedrijf.

Het bedrijf denkt dat ook professionele onderzoekers en offshorebedrijven geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Kleine onderzeebootjes zijn nogal prijzig in de aanschaf. Maar ook huren is niet voor iedereen weggelegd. De minimale huurperiode is een maand, en de vanafprijs bedraagt zo'n vijftigduizend euro.

Voor dat geld regelt UBW wel het vervoer van het scheepje over de hele wereld en wordt ook gespecialiseerd personeel meegeleverd. Ook krijgen mensen van het bedrijf een uitgebreide training van enkele weken.

Het kleine model C-Explorer 2 biedt plaats aan twee personen. In de iets grotere C-Quester 3 kunnen drie mensen de wereld onder de zeespiegel verkennen.

De door UBW geproduceerde onderzeebootjes worden aangedreven door elektromotoren op lithium-ionaccu's. Daarmee kunnen de vaartuigen tot wel zes uur onder water blijven. Wie niet goed weet waar het onder water mooi is, kan gebruikmaken van speciale routes die het bedrijf heeft uitgestippeld.


Bredaas bedrijf doet onderzeeboten in de verhuur (Foto: Novum)

Sijsling simpel door in Recanati

Igor Sijsling heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het challengertoernooi van Recanati. De 23-jarige Amsterdammer rekende in Italië binnen het uur in twee sets af met de Moldaviër Radu Albot: 6-4 en 6-2. In de volgende ronde speelt Sijsling tegen de winnaar van het treffen tussen de Argentijn Federico del Bonis en Fabrice Martin uit Frankrijk.

Sijsling, de nummer 181 van de wereld, had geen enkele moeite met de 106 plaatsen lager genoteerde opponent uit Moldavië. Alleen in de eerste helft kon Albot Sijsling een beetje bijbenen. Bij een 5-4 voorsprong liet Sijsling op de service van Albot nog een setpunt onbenut, maar de volgende game sloeg hij wel toe.

Daarna was het verzet van Albot gebroken. Sijsling plaatste bij 1-1 een break en liep vervolgens simpel uit. De wedstrijd serveerde hij middels een lovegame in stijl uit.

7: zieligste games

In de serie De zeven... kiezen zeven FOK!games-redacteuren de game die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. Deze keer worden we verdrietig van het weer van de afgelopen week en dus gaan we op zoek naar de zieligste game. KoosyNL, Notorious_Roy, koei, kensuke, Nebo, Kn0x en D-vide maakten hun keuze en lichten deze hieronder toe.

Randy Quaid: Ik ben geen crimineel

Randy Quaid wil graag terugkeren naar de Verenigde Staten om zijn filmcarrière te herstarten, maar heeft het gevoel dat "de deur voor zijn neus is dichtgeslagen" door de Amerikaanse autoriteiten die hem willen arresteren.

De Independence Day acteur en zijn vrouw Evi moesten Amerika ontvluchten nadat er een arrestatiebevel was uitgevaardigd tegen het tweetal. Quaid en zijn vrouw werden beschuldigd van vandalisme en het onrechtmatig betreden van een gasthuis, van een landgoed wat voorheen van de Quaids was. Het echtpaar vroeg asiel aan in Canada, waar Evi's vader vandaan komt, en deze werd verleend aan de acteur en zijn vrouw.

Gezagsvoerders van Santa Barbara County in Californië probeerden het stel uitgeleverd te krijgen, maar het verzoek werd afgewezen. Randy Quaid voelt zich verslagen door het idee dat hij niet naar Hollywood terug kan keren zonder in problemen te komen met de arm der wet.

In een interview met AP zegt de acteur: "Ik voel me het land uitgejaagd en dat ze de deur achter me dicht hebben geslagen. En waarvoor? Een stel nep beschuldigingen over inbraak en vandalisme? Santa Barbara kan maar beter vroeg naar bed gaan want de Quaids zijn nog niet klaar met je."

"Wat ik het liefst zou zien van alles, is dat er over mij in de media wordt gesproken en geschreven over mijn werk als een acteur. Dat is wat ik doe. Ik ben geen crimineel." aldus Randy Quaid.

Harry Potter blijft Nederlands publiek betoveren

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 is net als vorige week de best bezochte film van Nederland. Het slotstuk van de reeks over de tovenaarsleerling trok ook in zijn tweede weekeinde de meeste bezoekers naar de bioscopen. In de Verenigde Staten is de magie van de Engelse tovenaarsleerling echter alweer uitgewerkt.

Potter moet aan de andere kant van de oceaan plaatsmaken voor Captain America: The First Avenger. De superheldenfilm komt bovenaan de Amerikaanse bioscooplijst binnen, waardoor Potters laatste filmavontuur, dat vorige week binnenkwam op nummer 1, naar plaats twee zakt. Captain America: The First Avenger gaat over de gelijknamige stripheld die het tijdens de Tweede Wereldoorlog opneemt tegen de nazi's.

In tegenstelling tot de VS verandert in de bovenste regionen van de Nederlandse bioscooplijst niet veel. In de top vier volgen op de laatste Potter-film wederom Cars 2, Transformers: Dark of the Moon en Bad Teacher. De komedie Zookeeper komt binnen op plaats vijf.


Harry Potter blijft Nederlands publiek betoveren (Foto: Novum)

Opnamestop ziekenhuis Weert om MRSA-uitbraak

Het St. Jans Gasthuis in Weert heeft een opnamestop afgekondigd voor de intensive care. Bij een patiënt van het ziekenhuis is de MRSA-bacterie ontdekt. De ontdekking werd maandag gedaan. De patiënt wordt nu geïsoleerd verpleegd, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Waar de patiënt de ziekenhuisbacterie heeft opgelopen, is nog onduidelijk. Het was geen risicopatiënt die eerder in het buitenland verbleef of een veehouderij heeft, aldus de woordvoerder.

Voor zover bekend zijn er geen andere besmettingen in het ziekenhuis. Wel zijn er kweken afgenomen van patiënten die in dezelfde ruimte hebben verbleven als de besmette patiënt. Ook van medewerkers zijn kweken afgenomen. De resultaten hiervan worden op zijn vroegst dinsdag bekend.

Het ziekenhuis heeft bovendien hygiënemaatregelen getroffen. Besmetting vindt vooral plaats via lichamelijk contact.

Of de besmetting gevaarlijk is voor de geïnfecteerde patiënt, wil de woordvoerder niet zeggen in verband met zijn privacy. "Het is een klein ziekenhuis en dergelijke informatie is te herleiden tot een persoon."

De MRSA-bacterie is in principe niet gevaarlijk, maar bij verzwakte patiënten kan het leiden tot de dood. De bacterie is lastig te bestrijden, vertelt de woordvoerder. "Het is lastig antibiotica te vinden die de bacterie goed te lijf kunnen."

De MRSA-bacterie komt in Nederland weinig voor. De bacterie kan zich volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed ontwikkelen op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Krakers terecht in vreemdelingenbewaring

Zes krakers die na een ontruimingsactie in Amsterdam op 5 juli werden opgepakt, zijn terecht in vreemdelingenbewaring gesteld. Dat heeft de Utrechtse rechtbank maandag bepaald. Het zestal was samen met 34 andere krakers een procedure begonnen, omdat ze het er niet mee eens zijn dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hen heeft vastgezet. Ze zitten nog steeds in een cel.

Bij de ontruiming van onder meer kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht werden 143 krakers opgepakt. Van hen werden er 34 in vreemdelingenbewaring gesteld. Dit kan worden opgelegd als iemand zich niet identificeert en de voorbereiding voor de terugkeer naar zijn of haar land van afkomst belemmert.

De vreemdelingenrechter oordeelde maandag dat daar in het geval van de zes krakers sprake van is. Hun identiteit is nog niet vastgesteld omdat ze weigeren hun identiteitsbewijs te laten zien. Ze willen ook niet duidelijk maken uit welk land ze komen. Drie van hen beschikken niet over een vaste woon- en verblijfplaats.

De rechter doet volgende week maandag uitspraak in de dertig overige zaken. Vier procedures zijn ingetrokken.

Xavi, Ronaldo en Messi maken kans op prijs

Lionel Messi, Xavi Hernandez, allebei van Barcelona, en Cristiano Ronaldo van Real Madrid zijn in de race om uitgeroepen te worden tot beste voetballer van Europa. De drie spelers zijn de overgebleven kandidaten na de eerste schifting, waarin 53 sportjournalisten uit Europa mochten stemmen. Dat meldt de Europese voetbalbond UEFA vandaag.

Het is de eerste keer dat de prijs voor beste van voetballer van Europa in deze vorm wordt uitgereikt. Voorheen koos de UEFA alleen de beste speler van de Champions League. Op 25 augustus wordt in Monaco, tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League, de winnaar bekendgemaakt.

Zeldzame neushoornvogels geboren in Avifauna

In vogelpark Avifauna zijn drie zeer zeldzame neushoornvogels uit het ei gekropen. De soort is nog nooit eerder op het vasteland van Europa geboren, laat het park in Alphen aan den Rijn maandag weten.

De Visayan Tarictic-neushoornvogel is een van de meest bedreigde vogelsoorten ter wereld en komt in het wild alleen voor op een aantal Filipijnse eilanden. Naar schatting zijn er nog minder dan duizend exemplaren over. De dieren worden bedreigd door handel, jacht en ontbossing.

De ouders van de jongen wonen sinds 2007 in Avifauna. Dit jaar legde het vrouwtje voor het eerst eieren. Ze zit met de jongen ingemetseld in een boomstam. Het geslacht van de jongen is nog niet duidelijk, omdat ze pas tevoorschijn komen als ze twee maanden oud zijn. Aan de hand van de kleur is het geslacht dan makkelijk te bepalen, omdat de mannetjes wit zijn en vrouwtjes zwart.


Zeldzame neushoornvogels geboren in Avifauna (Foto: Novum)

Oh Oh Cherso Sterretje wordt reisleider

Tony Wyczynksi, beter bekend als Sterretje uit de serie Oh Oh Cherso, heeft het druk deze zomer. Hij gaat aan de slag als reisleider voor de organisatie Go Fun.

"Zomertour gestart! Straks Bulgarije Sunnybeach, vrijdag Blanes Sala Vega, zaterdag Nederlandse feesttent Achtmaal en zondag El Arenal Mallorca", zegt hij op Twitter. Sterretje is gisteren teruggekomen uit het Griekse Chersonissos, waar hij met onder andere Jokertje en Barbie een nieuw seizoen van Oh Oh Cherso heeft opgenomen.

Sterretje is niet de enige bekende Nederlander die jongeren gaat begeleiden tijdens hun vakantie. Ook de dj's Mental Theo en Rob Toonen gaan deze zomer werken als gids voor de reisorganisatie. GTST-acteur Ruud Feltkamp was vorig jaar reisleider in Lloret de Mar.

Van Leijen neemt leiding in Wallonië

Joost van Leijen is de nieuwe leider in de Ronde van Wallonië. De Nederlandse wielrenner van Vacansoleil nam na de derde etappe van vandaag de eerste plek over van de Belg Greg van Avermaet.

De etappe van vandaag werd gewonnen door Daniele Bennati. Na 224 kilometer koersen, van Sambreville naar Perwes, was hij zijn landgenoot Danilo Napolitano  te snel af in de massasprint.

In het algemeen klassement heeft Van Leijen een seconde voorsprong op Van Avermaet.

Olivia Wilde: Ik stierf bijna op set Cowboys & Aliens

Olivia Wilde heeft haar leven te danken aan collega acteur Walton Goggins nadat deze verhoedde dat de actrice doodgetrapt werd door een kudde uitgebroken paarden.

De ster speelt naast Daniel Craig en Harrison Ford in Jon Favreau's sciencefiction western Cowboys & Aliens en was afgelopen zaterdag op de rode loper van de Comic-Con in San Diego te vinden.

Wilde erkent gelukkig te zijn dat ze nog leeft en is Goggins dankbaar voor zijn snelle handelen, waardoor de filmopname niet in een catastrofe eindigde voor de actrice.

In een interview met E! News zegt de actrice: "We reden met 40 paarden en we galoppeerden hard in een gevecht scène. Als je goed kijkt tijdens de film dan kan je het heel even zien. Ik werd van mijn paard gegooid en viel onder mijn paard. Ik stond op het punt om door de andere paarden vertrapt te worden toen Walton Goggins zijn paard dwars voor mij zette en daarmee mijn leven redde. Ik ben erg blij dat ik hier kan zijn nu."

Cowboys & Aliens draait vanaf 11 augustus in de Nederlandse bioscopen.. 

Raddraaiers Tilburgse kermis moeten vegen

Zes raddraaiers die zich dit weekend hebben misdragen op of bij de Tilburgse kermis, moeten zich dinsdagochtend weer melden op de kermis, maar dit keer met een bezem in de hand. De zes hebben zich schuldig gemaakt aan zaken als belediging van agenten, wapenbezit en mishandeling, meldt het Openbaar Ministerie in Breda maandag.

De zes maakten deel uit van een groep van acht mensen die dit weekend waren opgepakt voor relatief lichte vergrijpen. De acht kregen de mogelijkheid voorgelegd zich maandag te melden en een taakstraf van zes uur te accepteren. Zes gingen akkoord, twee kwamen niet opdagen.

De zes moeten dinsdag op het kermisterrein schoonmaakwerk verrichten. Voor dinsdag zijn ook nog twee anderen uitgenodigd om te horen wat voor taakstraf ze krijgen. Zij werden aangehouden voor het stelen van een discobal.

Burgemeester Hoorn grijpt winkeldief bij de kladden

De burgemeester van Hoorn, Onno van Veldhuizen, heeft afgelopen donderdag eigenhandig een winkeldief opgepakt. Een woordvoerder van de Noord-Hollandse stad bevestigt maandag een bericht hierover van RTV Noord-Holland.

De woordvoerder kan verder geen bijzonderheden geven, maar volgens de omroep zag de burgemeester vanuit zijn auto een winkelier hard voorbij rennen. Even daarvoor zouden zes jongens betrokken zijn geweest bij de winkeldiefstal. Toen ze betrapt werden, gingen ze ervandoor. De eigenaar van de zaak ging echter achter ze aan.

De winkelier stapte bij de burgemeester in de auto en samen gingen ze achter de groep aan. Het lukte de 49-jarige Van Veldhuijzen, die op een gegeven moment was uitgestapt, een van hen te pakken te krijgen. Hij heeft de winkeldief overgedragen aan de politie. Een politiewoordvoerder weet alleen dat het om een stel Duitse jongens ging.

Tbs voor Groningse stalker

Een 46-jarige man uit Pieterburen is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het stalken van een vrouw. Dat bepaalde de rechtbank in Groningen maandag.

Anderhalf jaar lang viel de man de vrouw lastig, wat door het slachtoffer als zeer intimiderend werd ervaren. Hij stuurde haar onder meer brieven, volgde haar waar ze maar heen ging om haar langdurig aan te staren, liet onder meer T-shirts met haar naam bedrukken en liet op feesten de dj haar naam omroepen. Zelfs toen hij vastzat bleef hij haar vanuit de cel lastigvallen.

De rechter constateerde dat de man een obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis heeft, met narcistische en paranoïde trekken. Ook wordt de kans op herhaling groot geacht. De man kreeg geen celstraf opgelegd. Het is niet bekend hoelang de tbs duurt.

Dodental aanslagen Noorwegen bijgesteld

De Noorse autoriteiten hebben het dodental als gevolg van de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op het eilandje Utøya maandag van 93 bijgesteld naar 76.

Op Utøya vielen geen 86 doden, maar 68. Volgens woordvoerder Øystein Mæland heerste er vrijdag onder politieagenten en hulpverleners verwarring omdat zij zich concentreerden op het in veiligheid brengen van overlevenden.

Bij de bomaanslag in Oslo vielen geen zeven doden, maar acht. De 32-jarige Noor Anders Behring Breivik heeft de bomaanslag en de schietpartij bekend.

Nederlander berooft Beierse koe van bel

Een Nederlandse liefhebber van koebellen is opgepakt in het zuiden van Duitsland. De 30-jarige man had een koe ontdaan van haar authentieke alpenbel, met halsband en al. Dat gebeurde vrijdag in een weide ten zuidwesten van München.

De Nederlander zei dat hij alleen maar een souvenirtje wilde meenemen. De gestolen spullen vertegenwoordigen een waarde van zo'n tweehonderd euro, meldt de Beierse politie maandag.

Een voorbijganger was vrijdag getuige van de diefstal en hield de Nederlandse toerist vast tot de politie arriveerde. De man, wiens naam niet is vrijgegeven, werd na betaling van vijfhonderd euro vrijgelaten.

Drietal op proef bij De Graafschap

De Graafschap heeft de komende dagen drie spelers op proef. Doelman Predrag Ristovic en de verdedigers Berjamin Vomacka en Itzik Cohen mogen proberen een contract te verdienen.

Volgens dagblad De Gelderlander krijgt het drietal deze week de kans zich te bewijzen voor trainer Andries Ulderink. Aankomende woensdag speelt de club uit Doetinchem een oefenwedstrijd tegen het Turkse Ordfuspor. Tijdens deze wedstrijd zullen de twee verdedigers hun opwachting maken.

Doelman Ristovic zal vanaf morgen meetrainen met de Superboeren. De keeper speelde het afgelopen seizoen voor het Belgische URS du Centre in de derde klasse. Daarvoor keepte Ristovic bij FC Antwerp.

De Tsjech Vomacka (33) speelde het meest recent voor Slavia Praag in zijn vaderland. De Israëlische verdediger Cohen (28) kwam afgelopen seizoen in zijn geboorteland uit voor Hapoel Acre.

Malta legaliseert echtscheiding

Het Maltese parlement heeft maandag met overweldigende meerderheid voor het legaliseren van echtscheiding gestemd. Het overwegend katholieke Malta was het enige land in de Europese Unie waar scheidingen niet waren toegestaan.

De stemming was een tegenslag voor de regerende Nationalistische Partij, die tegen het wetsvoorstel was. Zo'n 53 procent van de bevolking van Malta stemde in een referendum in mei al voor de legalisering van scheidingen. De wet, die met 52 stemmen, elf tegen en vijf onthoudingen werd aangenomen, treedt in oktober in werking nadat de president zijn handtekening onder de wet zet.

Premier Lawrence Gonzi, een van de weinigen die tegen de wet stemden, meent dat het legaliseren van scheidingen zal leiden tot verzwakking van de gezinsstructuur. Hij zei dat het wetsvoorstel met een aantal amendementen was verbeterd, maar dat hij zich nog steeds 'ongemakkelijk' voelde en daarom tegen stemde. Gonzi stemde bij een eerdere stemming op 13 juli ook tegen het wetsvoorstel.

Oppositieleider Joseph Muscat noemde de stem van de premier 'onverklaarbaar'. Volgens Muscat heeft Gonzi wederom de wil van het volk genegeerd.

Tot nu toe moesten Maltezen naar het buitenland om te scheiden. In de laatste dertig jaar zijn 785 Maltese stellen naar het buitenland getrokken om hun huwelijk te laten ontbinden.

Regisseur Zorba de Griek overleden

Mihalis Kakogiannis, de regisseur van Alexis Zorba, in Nederland beter bekend als Zorba de Griek, is vandaag overleden. De regisseur was na een hartaanval opgenomen in het Evangelismos-ziekenhuis. Kakogiannis was 89 jaar en woonde in Athene. 

De Grieks-Cypriotische regisseur was voornamelijk bekend van zijn arthouse bewerkingen van mythologische dramafilms zoals Ilektra (1962), The Trojan Women (1971) en Ifigeneia (1977) maar de regisseur werd wereldwijd bekend met zijn klassieker uit 1964 Alexis Zorba. Deze film leverde Kakogiannis 3 Oscars op.

Mihalis Kakogiannis wordt in 1922 geboren op Cyprus. In 1939 stuurt zijn vader hem naar Engeland om daar te gaan studeren voor advocaat. Gedurende de tweede wereldoorlog maakt hij Griekstalige programma's voor de BBC. Nadat hij in de Engelse filmindustrie geen werk kan vinden keert Kakogiannis terug naar Griekenland waar hij in 1953 debuteert met de film Windfall in Athens. Naast films maakte Mihalis Kakogiannis ook indrukwekkende documentaires zoals Attilas '74 (1975) over het Grieks-Turkse Cyprusconflict.


De 11 minuten durende trailer voor Alexis Zorba uit 1964.

'Geen drugs gevonden in woning Amy Winehouse'

De politie heeft geen drugs gevonden in de woning van Amy Winehouse. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift People op gezag van de Britse politie. Winehouse werd zaterdagmiddag dood aangetroffen in haar huis in Londen. Waar de Britse zangeres, die kampte met alcohol- en drugsproblemen, aan overleed is nog onbekend.

Maandagmiddag vindt een autopsie plaats op het lichaam van de zangeres, om de oorzaak van haar overlijden te achterhalen. Een woordvoerder van de lijkschouwer laat weten dat de politie na onderzoek in haar woning in ieder geval geen verdachte omstandigheden heeft geconstateerd. De resultaten van de autopsie worden waarschijnlijk dinsdag bekendgemaakt.

De ouders van Amy Winehouse hebben maandag een bezoek gebracht aan het huis van hun dochter. Bij de woning bedankten de ouders de fans van hun dochter, die 27 jaar oud werd. Vader Mitch Winehouse bedankte de mensen voor de boeketten, kaarsen en briefjes die zij in groten getale neerlegden bij de woning in het noorden van Londen. Moeder Janis kon bij het aanschouwen van de bloemenzee haar tranen niet bedwingen. "Ik kan niet in woorden uitdrukken wat dit voor ons betekent. Het maakt dit echt een stuk makkelijker voor ons", zei Mitch.

De 27-jarige Winehouse werd zaterdag thuis aangetroffen door een bewaker, waarna toegesnelde hulpdiensten haar tevergeefs probeerden te reanimeren

Column Cruijff krijgt andere toon

Johan Cruijff gaat in zijn wekelijkse column in De Telegraaf niet uitgebreid meer in op beleidszaken of medewerkers van Ajax. Dat is de verwachting van de nieuwe voorzitter Steven ten Have, die net als Cruijff, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers als commissaris van Ajax werd benoemd.

"Bij de functie van commissaris horen gedragsregels", zei Ten Have. "We hebben daar met z'n allen over gesproken. Johan mag in zijn column allerlei zaken behandelen. Het woord Ajax mag ook vallen. Maar hij zal niet meer heel inhoudelijk op zaken ingaan."

Column Cruijff krijgt andere toon
Column Cruijff krijgt andere toon (Foto: ANP)

Button laat titelaspiraties varen

Jenson Button verwacht niet dat hij dit jaar nog kan strijden om de wereldtitel in de Formule 1. De Brit heeft na de Grand Prix van Duitsland 107 punten op kampioenschapsleider Sebastian Vettel en verwacht niet dat hij dit gat in de resterende negen races nog kan gaan dichten.

Button wist in de afgelopen twee races niet te scoren, terwijl zijn concurrenten dit wel deden. Kampioenschapsleider Sebastian Vettel staat hierdoor al op 216 punten, Button op 109. "Ik denk eigenlijk niet dat ik nog meedoe in de strijd om het kampioenschap. Het heeft de laatste paar races niet meegezeten en dat is jammer. Ik ben twee keer uitgevallen door pech, maar hopelijk heb ik mijn portie gehad en is dat nu voorbij," zei de wereldkampioen van 2009 tegen ITV.

"Ik blijf natuurlijk wel gewoon elke race mijn uiterste best doen om een zo goed mogelijk resultaat te boeken," zei Button die goede herinneringen bewaart aan de komende race op de Hungaroring. Hij won in 2006 namelijk er zijn eerste race voor Honda. Daarnaast heeft de McLaren-coureur nog iets te vieren. "Het wordt namelijk mijn tweehonderste Grand Prix, dus ik heb mezelf ten doel gesteld om dan op het podium te staan."

Donorconferentie voor Hoorn van Afrika

Een donorconferentie voor de door droogte getroffen Hoorn van Afrika vindt woensdag in Nairobi plaats. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties maandag bekendgemaakt. Het doel is om ruim 1,1 miljard euro in te zamelen om de hongersnood in Somalië en andere Oost-Afrikaanse landen te bestrijden.

De aankondiging werd maandag gedaan op een spoedbijeenkomst van de FAO in Rome, waar gesproken werd over de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika.

Daarnaast zijn er ook private bedrijven die proberen hun steentje bij te dragen aan de hulpverlening. Peter Bakker, voormalig directeur van TNT, zei maandag contact op te nemen met een aantal directeuren van voedsel- en transportbedrijven om te zien wat zij kunnen bijdragen aan de hulpverlening in de Hoorn van Afrika.

De Wereldbank heeft zo'n 350 miljoen euro toegezegd om de in hongersnood verkerende Oost-Afrikanen te helpen. Het geld wordt besteed aan projecten in Ethiopië, Kenia, Djibouti en Somalië, 'waar de omstandigheden het toelaten'. Daarmee refereert de Wereldbank aan de Somalische terreurgroep Al-Shabab, die ontkent dat er hongersnood heerst in Somalië en hulpverleners belet de bevolking te helpen.

"Onmiddellijke hulpverlening is onze eerste prioriteit. Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk optreden om waar mogelijk menselijk lijden te voorkomen", zei president van de Wereldbank Robert B. Zoellick. "Maar we moeten ook kijken naar langetermijnoplossingen voor het economisch herstel en de droogte." Volgens Zoellick moet de wereld investeren in 'klimaatbewuste' landbouw en speciale zaden die de droogte kunnen weerstaan.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN schat dat meer dan elf miljoen mensen in Oost-Afrika hulp nodig hebben. In sommige delen van Somalië leidt volgens de VN zelfs meer dan de helft van de bevolking aan acute ondervoeding.


Donorconferentie voor Hoorn van Afrika (Foto: Novum)

Breivik vier weken volledig afgezonderd

Anders Behring Breivik, de verdachte van de bomaanslag in Oslo en het bloedbad op het eilandje Utøya, moet vier weken in afzondering blijven. Dat heeft de rechter maandag bepaald. Breiviks verklaring over 'nog twee cellen in onze organisatie' moet worden onderzocht en over acht weken moet hij opnieuw voorkomen.

Breivik werd maandag achter gesloten deuren voorgeleid. De verdachte zelf had verzocht om een openbare zitting, om het publiek te kunnen uitleggen hoe hij tot zijn daden is gekomen. Rechter Kim Heger besloot echter daar niet in mee te gaan, omdat een openbare zitting in aanwezigheid van de verdachte kon leiden tot een 'lastige situatie met betrekking tot onderzoek en veiligheid'.

De zitting was na ruim een half uur voorbij. Volgens de rechter verklaarde Breivik onschuldig te zijn. Hij wilde niet zoveel mogelijk mensen dood maken, maar Europa met een krachtig signaal wakker schudden, aldus de rechter.

Breivik heeft bekend dat hij vrijdag een autobom tot ontploffing heeft gebracht in het centrum van Oslo en een bloedbad heeft aangericht in een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eiland Utøya, maar ontkent daarmee een misdaad te hebben gepleegd. Het dodental van de aanslagen staat op 93, maar de politie liet maandag weten dat dit aantal naar beneden wordt bijgesteld.


Breivik vier weken volledig afgezonderd (Foto: Novum)

Powerboatraces ondanks toestemming afgelast

De powerboatraces die begin augustus zouden plaatsvinden bij Den Helder, gaan niet door. Dat heeft de organisatie van het omstreden evenement maandag laten weten. De Raad van State bepaalde juist dat de races mogen doorgaan.

De organisatie van de Grand Prix of the Sea heeft vertraging opgelopen met de vergunningen doordat de Waddenvereniging zich tegen het evenement verzette. Daardoor is er een week voor het begin van het wereldbekerkampioenschap nog steeds geen groen licht, aldus de organisatie in een verklaring. "Het tijdsbestek waarbinnen de teams moeten zorgen dat hun schepen en logistieke ondersteuning naar Nederland moeten worden vervoerd is nu te kort geworden."

De organisatie laat weten de afgelasting 'ten zeerste' te betreuren. "Maar wij willen alleen verder als de kwaliteit van het evenement of bepaalde onderdelen daarvan gewaarborgd zijn. Binnen de tijd die ons nu nog rest is dat niet meer mogelijk."

De Raad van State bepaalde maandag juist dat de races mogen doorgaan. De Waddenvereniging en de Stichting Landschap Noord-Holland waren naar de hoogste bestuursrechter gestapt om de vergunning die de provincie Noord-Holland begin deze maand gaf voor het evenement ongedaan te maken.

Volgens de Raad van State heeft het provinciebestuur zich ervan verzekerd dat de races geen schade aanrichten aan de natuur. De provincie heeft de vergunning verleend op basis van onderzoek van kennisinstituut Imares van de Wageningen Universiteit en Research Centre. Volgens de onderzoekers hebben de races geen significante gevolgen voor de natuur.

De races tussen de supersnelle speedboten zorgen volgens de onderzoekers wel voor geluid boven en onder water, emissie van stikstof door uitlaatgassen en bij een ongeluk mogelijk tot brandstoflekkage in het water. Dit kan weer resulteren in waterverontreiniging of 'gedragsreacties van waterzoogdieren en vogels', maar zou geen blijvende gevolgen voor de natuur hebben.

Volgens de natuurorganisaties schoot het onderzoek van Imares echter op een aantal punten tekort. De Raad van State oordeel dat de organisaties niet met 'concrete objectieve gegevens hebben gestaafd' dat het onderzoek een onjuist beeld geeft van de gevolgen van de races.

De races moeten volgend jaar weer gewoon doorgaan. De wedstrijden staan gepland in het Marsdiep. Dat zeegat tussen Den Helder en Texel verbindt de Noordzee en de Waddenzee.

De Waddenvereniging reageert tevreden en vindt het uitstel 'een verstandig besluit'. "Deze tijd moet benut worden om een passender plek te vinden voor een dergelijk evenement", stelt directeur Arjan Berkhuysen. De vereniging vindt het wel jammer dat ze de Raad van State niet heeft kunnen overtuigen van haar argumenten. Overigens kunnen die tijdens de bodemprocedure nog nader worden onderbouwd.

Wapperen naar zombies met Rise of Nightmares

Rise of Nightmares gaat een ander spel worden dan wat we gewend zijn aan games voor de Kinect. Volgens de maker zal het geen familie-game zijn. Aan de beelden te zien is dit inderdaad niet iets waar je kleine kinderen aan blootstelt. In Rise of Nightmares speel je een man die op zoek is naar zijn gekidnapte vrouw in Oost Europa. Het lugubere sfeertje laat je niet los in deze game die volledig met Kinect te spelen is.

De game komt op 9 september uit voor Xbox 360 en zal alleen met Kinect speelbaar zijn. Bekijk de gameplaybeelden hieronder.

Tourdeelnemers van start in criteriums

De Tour is nog maar net afgelopen of de renners moeten alweer aan de bak. Vandaag staan elf van de twaalf Nederlandse tourdeelnemers alweer aan de start van het criterium van Boxmeer. De komende twee weken is het voor de meesten vrijwel iedere dag koers. Alleen Robert Gesink heeft besloten geen criteriums te rijden.

De komende week wordt er ook gekoerst in Stiphout, Chaam, Wateringen, Heerlen en Steenwijk. Volgende week volgen nog onder meer de Draai van de Kaai in Roosendaal en de Profronde van Surhuisterveen.

Behalve de Nederlandse tourdeelnemers zijn ook Nederlands kampioen Pim Ligthart en de net van een dopingschorsing teruggekeerde Thomas Dekker graag geziene gasten bij de kermiskoersen. Buitenlandse toppers als Andy en Fränk Schleck, Ivan Basso en Mark Cavendish komen ook graag naar Nederland.

Een kwartier God of War: Origins-gameplay

Met de stortvloed aan beelden van de Comic-Con in San Diego krijgen we veel nieuwe gameplaybeelden en informatie binnen. Zo ook voor God of War Collection - Volume II die in Amerika God of War: Origins Collection wordt genoemd. De game is een HD-release van de twee PSP-games binnen de God of War-serie. In het onderstaande filmpje wordt ons verteld hoe de overgang van PSP-graphics naar 720p PS3-graphics zijn gegaan, en zien we veel beelden van de game in actie.

Bekijk de beelden hieronder.

Assassin's Creed: The Wind Waker

Als jij de E3-presentatie van Ubisoft hebt gezien, dan zul je dit filmpje niet gemist hebben. Het laat namelijk de retro-versie van Assassin's Creed zien in haar prachtige Cell-Shaded glorie. Deze filmpjes werden, weliswaar door een bijna psychotische presentator, gebruikt om te schetsen hoe deze games eruit hadden gezien als ze enkele jaren terug waren uitgebracht.

Vandaag is dit filmpje online gezet zodat iedereen die het heeft gemist, alsnog kan genieten van deze 30 seconden retro killen met Ezio.

Rutten verwacht dat Toivonen blijft

Volgens PSV-trainer Fred Rutten blijft aanvaller Ola Toivonen gewoon in Eindhoven. De geruchten over een vertrek verwijst Rutten naar het rijk der fabelen.

Tegenover het Eindhovens Dagblad laat Rutten weten dat hij de Zweed graag wil behouden en dat de coach niet op een vertrek rekent. "Nee hoor, we hebben het daar vanmorgen niet over gehad", aldus de trainer. PSV trok in de transferperiode al Georginio Wijnaldum aan, die gezien wordt als de nieuwe nummer '10' van PSV.

Toivonen kan ook op die plaats uit de voeten, vandaar dat de geruchten over een vertrek toenemen. "In deze fase van het jaar wordt er altijd getrokken aan spelers en bij topclubs ontstaan geruchten. Dat hoort erbij. Het is afwachten", kon de trainer daar over kwijt.

Een meevaller voor Rutten was dat Atiba Hutchinson zijn rentree maakte op het trainingsveld. De Canadees kampt met een knieblessure en werkte apart van de groep aan zijn herstel. Ook assistent Philip Cocu keerde terug op De Herdgang, hij was met Oranje actief in Zuid-Amerika waardoor hij pas later aansloot bij de Eindhovenaren.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Wil je kans maken op deze mysterieuze goodie? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Naar welk platform brengt Ubisoft binnenkort grote franchises?

Meedoen kan tot vanavond 23:59:59 via deze pagina!

Tekken Hybrid bevat demo van Tekken Tag Tournament 2

De hybride film/gamedisc van Tekken Hybrid zal naast een nieuwe Tekken-film en een HD-remake van Tekken Tag Tournament, ook een demo bevatten van de game Tekken Tag Tournament 2. De demo zal Tekken Tag Tournament 2 Prologue heten en zal karakters en scènes uit de nieuwe film bevatten.

Tekken Tag Tournament 2 is het vervolg op de succesvolle game Tekken Tag Tournament die twaalf jaar geleden voor PS2 uitkwam. In de game is het mogelijk om 2 vs. 2 battles tegen bekende karakters uit de serie te spelen. Welke toevoegingen er bij deel 2 zijn gedaan is nog niet bekend, maar zodra Tekken Hybrid uitkomt zullen we hier meer over weten.

Bekijk hieronder de aankondiging van de demo.

Carey Mulligan ziet op tegen The Great Gatsby

Carey Mulligan is doodsbang voor de opnamen van The Great Gatsby. Regisseur Baz Luhrmann heeft de Britse actrice in november al gecast voor de film, daarna hebben onder anderen Leonardo DiCaprio en Tobey Maguire getekend. "Meer tijd voor mij dus om helemaal gek te worden terwijl ik alleen thuis zit", zegt Mulligan tegen het Britse filmtijdschrift Empire.

De 26-jarige actrice speelt Daisy Buchanan in de verfilming van de beroemde Amerikaanse roman van F. Scott Fitzgerald uit 1925. De getrouwde Daisy wordt verliefd op Jay Gatsby, gespeeld door DiCaprio. Haar man Tom, een rol van Maguire, is op zijn beurt ook een schuinsmarcheerder. Het boek werd in 1974 verfilmd met Robert Redford en Mia Farrow in de hoofdrollen.

Luhrmann filmt The Great Gatsby in 3D. De actrice heeft stapels huiswerk meegekregen van de Australische regisseur om een beeld te krijgen van de jaren twintig. De regisseur gaf zijn spelers ook iPods met filmpjes, muziek en achtergrondinformatie. "En we moeten zes boeken van hem lezen."

Ondanks de zenuwen heeft Mulligan zin in de opnamen. "Ik kan niet wachten om met de film te beginnen." De acteurs beginnen in augustus met de repetities voor de film en in september beginnen de opnamen. The Great Gatsby draait volgend jaar winter in de bioscopen.


Carey Mulligan ziet op tegen The Great Gatsby (Foto: Novum)

F1-teams overwegen extra vrijdagtraining

De Formule 1-teams zijn druk bezig om een oplossing te zoeken voor het verruimen van de testmogelijkheden in het seizoen 2012. De renstallen willen niet dat de kosten te hoog oplopen. Daarom denken ze nu aan het introduceren van een derde vrije training op de vrijdagen voorafgaand aan een race.

Het zou een half uur durende sessie moeten worden die nog voor de eerste vrije training gehouden moet worden. "We moeten niet terug gaan naar de tijden van vrij testen tijdens het seizoen, maar een tussenweg is wel mogelijk. We hebben een korte extra vrije training voorgesteld, speciaal voor jonge coureurs. Het is een aparte sessie waarvoor een aparte set banden beschikbaar wordt gesteld," zei Lotus Renault GP-teambaas en FOTA vice-voorzitter Eric Boullier tegen Motorsport-Total.

Blauwe Buicks in Silent Hill-trailer

Vandaag is er een trailer van de game Silent Hill: Downpour uitgebracht. De trailer laat ons kennismaken met Murphy, de hoofdpersoon van de game. Murphy komt de vriendelijke postbode van het dorpje Silent Hill tegen, maar is zelf een stuk minder vriendelijk. Wat dit voor een rol in het spel heeft, is nu nog niet duidelijk

Silent Hill: Downpour is alweer het achtste deel in de serie. De game belooft een stuk minder lineair te zijn volgens de makers. Het gebruik van een veroordeelde als hoofdpersoon is volgens de makers een slimme zet, omdat je niet altijd zeker weet of de gebeurtenissen die je ziet slechts een projectie van zijn eigen zieke geest zijn, of dat hij echt opgejaagd wordt.

Silent Hill: Downpour komt in oktober uit voor Xbox360 en PS3

Speel de nieuwe GoldenEye in HD

De game GoldenEye Reloaded is sinds een paar dagen aangekondigd als een HD-release van GoldenEye voor de Wii, een remake van de game GoldenEye voor Nintendo 64 uit 1997. De game was aanwezig op de Comic Con in San Diego en was op de PS3 te spelen. Hiervan zijn beelden gemaakt die ook deels uitleggen wat je van de game kunt verwachten.

De game GoldenEye op de Wii werd gemixt ontvangen. De graphics, gameplay en het verhaal werden werden op zichzelf wel geprezen, het was echter de afwezigheid van een bepaalde nostalgie dat de verwachtingen van de gamers hadden teleurgesteld. De game zal op PS3 en Xbox 360 te spelen zijn. Een releasedatum is nog niet bekend.

Bekijk het filmpje hieronder.

Cruijff benoemd tot commissaris Ajax

Johan Cruijff is vandaag benoemd tot commissaris van Ajax. De voormalige nummer veertien was daarbij zelf niet aanwezig. Dat meldt de Amsterdamse club. Ook de rest van de beoogde nieuwe raad van commissarissen, Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids, werd benoemd. Dat gebeurde op een bijzondere algemene aandeelhoudersvergadering in de Arena.

Volgens Voetbal International was de benoeming van Cruijff niet unaniem. De oud-prof kreeg enkele tegenstemmen. Zijn collega's werden wel zonder tegenstem benoemd.

De vijf kandidaat-commissarissen kregen begin juni al de steun van de ledenraad van Ajax. Daarna moesten ze echter zes weken zij aan zij werken met de oude commissarissen voordat ze officieel benoemd konden worden.

Schulden over de grens makkelijker te innen

De inning van grensoverschrijdende schulden wordt makkelijker. De Europese Commissie kwam maandag met een wetsvoorstel hiervoor. Het bestuur van de Europese Unie wil hiermee het vertrouwen in de interne markt vergroten.

Ongeveer een miljoen, vooral kleine, ondernemingen hebben problemen met het innen van schulden over de grens, stelt de commissie. Hierdoor zou jaarlijks onnodig zeshonderd miljoen euro aan uitstaande schulden worden afgeschreven.

De Europese Commissie stelt een voor heel Europa geldend bevel tot conservatoir beslag voor. "De huidige situatie is juridisch ingewikkeld, tijdrovend en duur", stelt de commissie. "Ondernemingen hebben een eenvoudige oplossing nodig." Het Europees Parlement moet de plannen nog wel goedkeuren.

Haagse trapt agent tegen kaak om aanhouding zoon

Een 48-jarige vrouw uit Den Haag heeft afgelopen weekeinde een agent een trap tegen zijn kaak verkocht omdat ze het niet eens was met de aanhouding van haar 28-jarige zoon. De vrouw werd daarop ook opgepakt, meldt de politie.

De zoon van de vrouw werd aangehouden omdat hij een deuk in een taxi had geschopt. Hij was door de chauffeur afgezet in de Gondelstraat in Scheveningen waar hij geld zou halen voor de rit. De chauffeur reed een stukje achter de man aan om te zien waar hij heen ging. Hierop werd de Hagenaar agressief, trapte hij tegen de auto en liep hij via de motorkap het dak van het voertuig op.

Toen de politie de man wilde aanhouden gebruikte hij geweld tegen de agenten. Zijn moeder, die er inmiddels ook bij was gekomen, verzette zich tegen de aanhouding van haar zoon door een van de agenten tegen zijn kaak te schoppen.

Moeder en zoon werden aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Honderden homostellen getrouwd in New York

Honderden homostellen hebben elkaar zondag in diverse plaatsen in de staat New York het jawoord gegeven. New York stemde 24 juni in met het homohuwelijk, de wet trad precies een maand later in werking.

De griffie in de wijk Manhattan had het zondag druk. Bij elke uitgifte van een huwelijksakte brak het aanwezige publiek uit in applaus en werden tientallen ballonnen opgelaten. Eén stel droeg passende kilts, een ander glinsterende kronen. Kinderen renden door de gangen terwijl ambtenaren met megafoons de nummers van de stellen omriepen.

De stad New York was erop berekend om zondag 764 stellen in de echt te verbinden. Uiteindelijk meldden 823 koppels zich aan, die zondag ook allemaal werden gehuwd. Een verplichte wachtperiode van 24 uur, die ertoe geleid zou hebben dat de eerste huwelijken pas maandag konden worden voltrokken, werd door rechters weggewuifd.

De tegenstanders van het homohuwelijk hebben ook meteen van zich laten horen. Duizenden mensen gingen de straat op om te protesteren.

Staatssenator Ruben Diaz, een predikant en de enige Democraat in de senaat van New York die vorige maand tegen het homohuwelijk stemde, zei tegen een menigte bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties dat hij en gelijkgestemden alles zullen doen om de zondag gesloten huwelijken ongeldig te laten verklaren.

Volgens Diaz hebben rechters in New York de wet overtreden door de wachtperiode te negeren. "We zullen hun volgende week laten zien dat alles wat hier vandaag gebeurd is, illegaal was", zei Diaz in het Spaans. "Vandaag begint de strijd. Vandaag begint de oorlog."

De tegenstanders van het homohuwelijk eisen nu dat de kwestie in een referendum aan de bevolking van New York wordt voorgelegd. In Californië, waar het homohuwelijk in 2008 werd gelegaliseerd, wisten tegenstanders de legalisering via een referendum datzelfde jaar nog terug te draaien.

Honderden mensen protesteerden zondag bij het Capitool in de hoofdstad Albany. Tre' Staton, pastoor in een buitenwijk van Albany, zei gefrustreerd te zijn dat een wet die volgens hem weinig steun geniet onder de bevolking, toch is aangenomen. "We zijn niet tegen iemand, maar we willen niet dat het homohuwelijk ons wordt opgelegd."


Honderden homostellen getrouwd in New York (Foto: Novum)

ANWB waarschuwt voor zwarte zaterdag

Vakantiegangers die hun heil buiten Nederland zoeken kunnen beter niet zaterdag vertrekken. Die dag wordt topdrukte op de Europese wegen verwacht. Volgens de ANWB is het de drukste Europese reisdag van het jaar.

In Frankrijk staat zaterdagmiddag naar verwachting zo'n zeshonderd kilometer file. Op alle belangrijke routes naar het zuiden loopt het vast, op de A6 al ver voor Lyon. Op alternatieve routes is het mogelijk minder druk, maar het verstandigste is om op deze dag de Franse snelwegen naar de Middellandse Zee helemaal te mijden en bijvoorbeeld zondag te reizen.

Ook in Duitsland verwacht de ANWB veel vertraging. De schoolvakanties in het zuiden van het land beginnen komend weekeinde en rond Hamburg zijn er ook nog wegwerkzaamheden die voor problemen zorgen. Op de route van Frankfurt via Neurenberg naar München worden veel files verwacht, en ook op de wegen van Duitsland naar Oostenrijk wordt het druk.

In Zwitserland loopt de wachttijd voor de Sint Gotthardtunnel op tot meer dan drie uur, in Italië wordt het filerijden bij het Gardameer en richting de kust.

In Nederland wordt alleen lokaal drukte verwacht. Rond Rotterdam kan het druk zijn vanwege het Zomercarnaval en bij Assen kunnen er files ontstaan door het Truckstarfestival op het TT-circuit.

Chinees stel verkoopt kinderen om te gamen

Gamen is een dure hobby. Dat moet een Chinees stel ook hebben gedacht. Natuurlijk kun je een bijbaantje nemen als krantenbezorger of hamburgerflipperaar bij de plaatselijke fastfoodketen maar het stel had een andere manier bedacht. Ze hebben hun drie kinderen verkocht om hun hobby te kunnen bekostigen.

De vader en de moeder, beide jonger dan 21, hebben in totaal drie kinderen verkocht zodat ze in het internetcafé hun favoriete online games konden blijven spelen. In 2009 hebben Li Lin en Li Juan hun dochter, die nog een baby was, voor 500 dollar verkocht. Daarna hebben ze voor hun twee zoons 4600 dollar per stuk gekregen.

De zaak kwam aan het rollen toen de moeder van de man er achter kwam wat ze hadden gedaan. De reden van het stel was simpel:

"We don't want to raise them, we just want to sell them for some money,"

Het stel heeft aangegeven niet te weten dat wat ze deden illegaal was. Aan welke games het geld uiteindelijk is besteed, is niet bekendgemaakt.

[WK] Noor Dale Oen wint zwemgoud

De Noorse zwemmer Alexander Dale Oen is wereldkampioen geworden op de 100 meter schoolslag. Op het WK in Shanghai zwom hij de snelste tijd. Met 58,71 seconden bleef hij maar dertien honderdsten boven het wereldrecord steken. Op 0,71 seconden werd de Italiaan Fabio Scozzoli tweede. Het brons ging naar Cameron van der Burgh uit Zuid-Afrika.

Op de 200 meter wisselslag zorgde de Chinese Shiwen Ye voor een sensatie door de favoriete Ariana Kukors te kloppen. Ye tikte na 2.08,90 minuten aan en was daarmee een tiende seconde sneller dan de Australische Alicia Coutts. Kukors kwam weer twaalf honderdsten later pas als derde aan.


Noor Dale Oen wint zwemgoud (Foto: Novum)

Google koopt bedrijf voor gezichtsherkenning

Google koopt Pittsburgh Pattern Recognition (Pittpatt), gespecialiseerd in gezichtsherkenning op foto's. Dat bevestigt het bedrijf maandag.

Hoe Google de technologie gaat gebruiken wil het bedrijf nog niet zeggen. "Het team van Pittpatt heeft een innovatieve technologie ontwikkeld op het gebied van patroonherkenning en zichttechnologie. We denken dat hun onderzoek en technologie op vele manieren voordelig kan zijn voor onze gebruikers. We verheugen ons op de samenwerking met Pittpatt", schrijft Google.

Binnen fotodienst Picasa van Google wordt nu al gebruikgemaakt van gezichtsherkenning. Bij het 'taggen' van een persoon op een foto zoekt Picasa naar andere foto's waar dezelfde persoon op staat.

Volgens technologiewebsite Webwereld past de overname goed binnen het doel van Google 'om alle informatie op de wereld te ontsluiten'. "Dit soort technieken levert Google steeds meer informatie op", legt redacteur van Webwereld Jasper Bakker uit. "Hierdoor kunnen in de toekomst wellicht makkelijker relevante advertenties naast de pagina geplaatst worden die je bezoekt."

De privacygevoeligheid van gezichtsherkenning is onderwerp van debat. Topman Eric Schmidt zei in mei nog tijdens een Google-congres niet te willen werken aan een database voor gezichtsherkenning uit privacyoverwegingen. Schmidt noemde het toen in de Britse krant The Telegraph 'verontrustend dat de technologie nu zo accuraat is'.

Ook nu benadrukt Google dat het bedrijf geen gezichtsherkenning gaat toevoegen aan zijn applicaties of producten, behalve als er sterke privacybeschermende maatregelen zijn genomen.

"Gezichtsherkenning hoeft niet alleen privacybeperkend te werken. Misschien werkt Google wel aan een techniek om in te loggen in je telefoon met je gezicht. Dat zou juist privacybevorderend zijn" stelt Bakker. "Maar dat zijn wel speculaties."


Google koopt bedrijf voor gezichtsherkenning (Foto: Novum)

Ganondorf niet in Skyward Sword

Zelda-serieregisseur Eiji Aonuma heeft in een interview met Nintendo Power bekendgemaakt dat iconische Legend of Zelda-slechterik Ganondorf niet in Skyward Sword zit. Spelers krijgen het aan de stok met een nieuwe schurk, namelijk met Lord Ghirahim, een tovenaar met een voorliefde voor de kleur paars.

The Legend of Zelda: Skyward Sword - Lord Ghirahim 2

Ghirahim is bedacht door het team als een soort tegenpool van Ganondorf, die er masculien, sterk en kwaadaardig uitzag. Regisseur Aonuma legde uit dat ze nu een mysterieuzer personage wilden, waarvan de spelers niet meteen zouden weten wat ze van het karakter zouden kunnen verwachten.

Buiten de nieuwe antagonist kunnen gamers de terugkeer van een bekend instrument verwachten en een verhaal dat zich afspeelt voor de andere Legend of Zelda-games. Zelda is in Skyward Sword nog een jeugdvriendin van Link en nog niet de traditionele prinses die ze later zal worden. Aonuma heeft wel gezegd dat het verhaal gaandeweg naargeestiger wordt en dat Zelda een enorme last te verduren krijgt. Zullen haar verantwoordelijkheden als prinses daar iets mee te maken hebben?

Skyward Sword speelt zich af voor Ocarina of Time en zal vertellen hoe het Master Sword ontstaan is. In de meeste games is het iconische zwaard een middel om de kwaadaardige Ganondorf te verslaan en spelers waren er als Link dan ook vaak naar op zoek. Nu zullen spelers eindelijk meer te weten komen over het proces rondom het smeden van het wapen, iets waar Link zelf verantwoordelijk voor was.

Het zwaard bestuur je met de MotionPlus-controller en volgens Aonuma is die besturing erg precies. Het team achter het spel is dan ook al lang bezig met verfijnen van het vechtsysteem. Ook Zelda's harp uit Ocarina of Time is terug en het bespelen van het instrument doe je tevens met de MotionPlus-besturing.

De Wii Remote wordt gebruikt voor het besturen van de ritjes op vogels. Link gebruikt de grote beesten om van locatie naar locatie te komen. Er zijn echter meer manieren om te reizen, waaronder een methode die veel wegheeft van het gebruik van de piratenplatformen in Legend of Zelda: The Wind Waker.

The Legend of Zelda: Skyward Sword zal deze kerst uitkomen op de Wii en is de laatste titel die gepland staat voor Nintendo's huidige console van Nintendo zelf.

Evans nieuwe nummer één op UCI-ranglijst

Dankzij de eindwinst in de Tour de France bezet Cadel Evans nu ook de eerste plek op de UCI WorldTour ranking. De Australische wielrenner steeg van de vierde naar de eerste plaats. Alberto Contador bleef op de tweede plaats staan terwijl Philippe Gilbert van de eerste naar de derde plek zakte.

Robert Gesink is nog altijd de beste Nederlander al moest hij vier plaatsen inleveren en bezet hij nu de achttiende plaats.

Bij het landenklassement veranderde er weinig in de top. Spanje blijft eerste staan. Nederland zakte een plek en staat nu zevende. Leopard-Trek bezet de eerste plek in het ploegenklassement voor BMC Racing Team en HTC-Highroad. Rabobank bezet plek negen en Vacansoleil staat achttiende.

Staatsloterij krijgt eeuwenoud lot terug

De Staatsloterij heeft maandag een eeuwenoud lot ontvangen uit handen van een 85-jarige Zaandammer. Het gaat om het op één na oudste lot in het bezit van de loterij, zegt een woordvoerder.

De Zaandammer had gehoord dat de loterij deze zomer 285 jaar bestaat en bedacht zich dat hij nog een staatslot uit 1809 in een la had liggen. Zijn vaste lotenverkoper wees erop dat dit weleens een bijzondere vondst kon zijn. De man besloot het lot als verjaardagscadeau terug te geven aan de Staatsloterij.

Hij had het ooit van zijn vader gekregen, maar hoe die eraan kwam is niet bekend. Ook is niet meer na te gaan of er ooit een prijs op is gevallen. Dat zou kunnen verklaren dat het zo lang bewaard is gebleven.

Het oudste lot in de archieven van de loterij dateert uit ongeveer 1750. De loterij werd in 1726 door de bestuurders van De Zeven Provinciën opgericht als de Generaliteitsloterij. Doel was het werven van extra fondsen en de wildgroei aan kleine illegale loterijen een halt toe te roepen.

De Staatsloterij hoopt dat meer mensen een oud lot in hun bezit hebben. "Staatsloten van na 1940 hebben we nog zat, maar echt oude loten zijn voor ons heel bijzonder." Wie een lot van voor 1900 inlevert, kan dan ook een nieuw lot in ruil verwachten. Geld wordt echter niet geboden.

Resistance-video vanaf Comic-Con

Games en Comic-Con gaan hand in hand. Gamespot is groots aanwezig tijdens de jaarlijkse beurs om verslag te doen van alle aanwezige games, waaronder Resistance 3. Vandaag hebben we een video voor jullie met een hoop nieuwe gameplaybeelden van de game.

In Resistance 3 gaan we verder met de oorlog tegen de Chimera. Zoals we gewend zijn van ontwikkelaar Insomniac Games, krijgen we in Resistance 3 wapens in onze handen geduwd die net iets meer kunnen dan reguliere wapens. Dit is één van de elementen waar de onderstaande video om draait. Resistance 3 verschijnt later dit jaar exclusief voor de PlayStation 3.

Rentree Clijsters in Toronto

Tennisster Kim Clijsters zal in augustus haar rentree gaan maken in Toronto. De Belgische meldde dit nieuws vandaag op haar website. Haar plan is om zo op tijd fit te raken voor de US Open waar ze haar titel wil verdedigen.

Clijsters raakte in juni bij het grastoernooi in Rosmalen geblesseerd aan haar enkel. Hierdoor moest ze Wimbledon laten schieten. Eerder dit jaar zorgden blessures er voor dat de 28-jarige tennisster een deel van het seizoen moest missen.

23 jaar voor moordenaar Hrant Dink

Een jeugdrechter in Turkije heeft maandag een radicale nationalist schuldig bevonden aan de moord op de etnisch Armeense journalist Hrant Dink en hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 jaar en tien maanden. Ogun Samast was minderjarig toen hij Dink meer dan vier jaar geleden doodschoot.

Dink was hoofdredacteur van de Armeense krant Agos en zette zich in voor verzoening tussen Turkije en Armenië. Hij wekte echter de woede van Turkse nationalisten met de bewering dat de massamoord op Armeniërs rond de Eerste Wereldoorlog neerkwam op genocide.

Dink werd voor zijn opmerkingen gerechtelijk vervolgd en ontving verscheidene doodsbedreigingen aan zijn adres. Op 19 januari 2007 werd hij voor het kantoor van Agos in Istanbul door Samast doodgeschoten.

Ethiopië verpacht landbouwgrond ten koste van eigen bevolking

Op het moment dat in veel landen geld ingezameld wordt voor noodhulp aan verhongerende mensen in onder andere Ethiopië, verpacht dat land grote delen vruchtbare landbouwgrond aan buitenlandse bedrijven. Dat heeft onderzoek van Survival International uitgewezen.

De vruchtbare grond bij de Omo-vallei wordt door de Ethiopische overheid van de lokale bevolking afgenomen en verhuurd aan landbouwbedrijven uit Korea, Maleisië en Italië, die daar produceren voor de export. De overheid ziet de inheemse stammen die in het gebied leven als 'achterlijk' en wil deze mensen graag 'omscholen' van zelfvoorzienende boeren naar plantagearbeiders. Een van de manieren om dat te doen is het bouwen van dammen in de Omo-rivier. Die voorzien de grote landbouwbedrijven van water, maar daardoor raakt de lokale bevolking verstoken van irrigatiewater en kunnen ze zelf geen gewassen meer verbouwen.

"Het tragische aan dit verhaal is dat de leefomstandigheden van deze mensen drastisch zullen verslechteren", zegt Stephen Corry, directeur van Survival International.  "Door ze te dwingen om arbeider te worden veroordeel je ze tot armoede en honger, net zoals veel van hun landgenoten".

De bewoners in de regio worden door overheidsfunctionarissen geïntimideerd om vooral niet met buitenstaanders of de pers hierover te praten. Mensen die in opstand komen tegen deze vorm van landjepik worden gevangen gezet en gemarteld, vrouwen worden verkracht.

Amy Winehouse bestormt Nederlandse hitlijsten

Amy Winehouse bestormt na haar dood opnieuw de hitlijsten. Een woordvoerder van Gfk Dutch Charts, dat de Single en Album Top 100 bijhoudt, voorspelt dat de zangeres deze week met vijf nummers in de lijst staat.

In een tussenstand van maandag staan inderdaad vijf nummers van de zaterdag overleden Winehouse in de hitlijst. Het hoogst genoteerde nummer van de jazz- en soulzangeres is Valerie, dat voorlopig op de elfde plek staat.

De Single Top 100 is gebaseerd op de verkopen van singles en legale downloads van liedjes. In Groot-Brittannië werden de albums van Winehouse de afgelopen dagen 37 keer meer verkocht dan voor haar dood, zo meldt de Official Charts Company, dat de Britse hitlijsten bijhoudt.

Over de release van het derde album is nog niks bekend. Het album werd al meerdere keren uitgesteld, mede door de drank- en drugsproblemen van Winehouse. Volgens geruchten wilde de platenmaatschappij het album niet uitbrengen voordat de zangeres compleet afgekickt was. Waarschijnlijk moeten haar ouders nu beslissen of het album uiteindelijk wordt uitgebracht.

Opruimen zendmast gaat nog weken duren

Het duurt naar verwachting nog drie of vier weken voor alle brokstukken van de ingestorte zendmast in Hoogersmilde zijn opgeruimd. Dat meldt een woordvoerder van Tennet. Maandag is begonnen met de ontmanteling van de mast, die 15 juli na een brand deels naar beneden kwam.

Het opruimen gebeurt met kranen en vanuit de toren zelf. Omdat er nog veel kabels en brokstukken naar beneden kunnen komen moet er voorzichtig worden geopereerd.

Onduidelijk is nog wat er met de mast in Hoogersmilde gebeurt als alles is opgeruimd. Het verwijderen van alle brokstukken heeft nu de eerste prioriteit, zegt de woordvoerder.

De ontvangst van de publieke radiozenders is op verschillende plaatsen nog niet in orde. De noodmast die in Assen is geplaatst kan de komende dagen nog geen optimaal signaal geven. De zendmast in Lopik geeft vanuit veiligheidsoverwegingen een beperkt signaal, meldt de publieke omroep.

Call of Duty goede training voor Breivik

Anders Behring Breivik heeft in zijn 1500 pagina's tellende manifest laten weten dat de games Call of Duty en World of Warcraft goed hebben geholpen bij het voorbereiden van de vreselijke aanslagen die hij afgelopen vrijdag pleegde.

Door het manifest is duidelijk geworden dat de aanslagen tot in de puntjes zijn voorbereid. Zo trainde Breivik met wapens op schietbanen en speelde hij games als aanvulling daarop. Volgens hem waren deze games een goede manier om zijn vaardigheden te verbeteren. “Simulatie door het spelen van Call of Duty is een goed alternatief, maar je moet proberen te oefenen met echt wapen.''

''Ik heb zojuist Modern Warfare 2 gekocht. Het is waarschijnlijk de beste militaire simulator op de markt en de populairste game van het jaar. Ik zie het als één van de belangrijkste onderdelen van mijn trainingssimulatie. Vooral de multiplayer is fantastisch. Je kunt min of meer echte operaties oefenen,'' aldus Breivik die het oefenen door middel van deze games zeer serieus nam.

Ook speelde de Noor World of Warcraft, een erg populair spel dat je met meerdere mensen speelt. Tijdens het spelen leerde hij de Nederlander Jeroen Rink kennen, die geschokt heeft gereageerd. “Ik ben diep geschokt nu ik me realiseer dat het bij Anders om de Oslo-moordenaar gaat.”

De Nederlander vond Breivik destijds al behoorlijk radicaal. “Wij spraken wel eens over politiek en ik vond hem destijds behoorlijk radicaal. Toen hij hoorde dat ik PVV, dus Geert Wilders, stemde stuurde hij me een link. Die heb ik pas dit weekeinde geopend en goed bekeken. Verbijsterend, het gaat om ontelbare pagina’s met propaganda, filmpjes en foto’s. Ook van Anders, mét zijn wapens.”

Toch gebruikte Breivik volgens zijn manifest een schromelijk overdreven verslaving aan World of Warcraft vooral als dekmantel om lange periodes computeren of afwezigheid te kunnen verklaren. "Bij sociale taboes als gameverslaving bewaren mensen je 'geheim' zelfs voor je en stellen ze geen lastige vragen."

Breivik heeft inmiddels bekend en zal achter gesloten deuren worden voorgeleid.

Naar aanleiding van hetzelfde Call of Duty-spel ontstond exact dezelfde discussie enkele maanden geleden al in Nederland, toen Tristan van der V. het bleek te spelen. Over de vermeende link tussen met name de missie 'No Russian' en massamoord zijn destijds al meerdere columns op FOK! verschenen.

[WK] Verschuren niet naar finale 200 vrij

Bij het wereldkampioenschap zwemmen in Sjanghai is Sebastiaan Verschuren er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de 200 meter vrije slag. De Nederlander werd in de halve eindstrijd met een tijd van 1.47,52 negende.

In de series maakte Verschuren indruk door olympisch kampioen Michael Phelps en titelverdediger Paul Biedermann achter zich te laten. Die twee plaatsten zich overigens wel voor de eindstrijd.

Koeman begint aan klus bij Feyenoord

Ronald Koeman is vandaag begonnen aan zijn eerste training bij Feyenoord. Ongeveer zeshonderd supporters waren daar getuige van. Zij verwelkomden Koeman met een spandoek aan de rand van het trainingsveld. De trainer werd succes gewenst. Ook maakten de fans andermaal hun ontevredenheid duidelijk over de leiding van Feyenoord.

Koeman werd bijgestaan door Jean-Paul van Gastel, die assistent-trainer is. Van Gastel was afgelopen vrijdag verantwoordelijk voor Feyenoord tijdens het oefenduel met BV Veendam. De Rotterdammers wonnen die wedstrijd moeizaam (1-2). De andere assistent-trainer Giovanni van Bronckhorst sluit later aan. Koeman werd vorige week aangesteld als opvolger van de vertrokken Mario Been. Hij speelde tussen 1995 en 1997 voor Feyenoord.

Voigt fietst nog een jaar door

Jens Voigt zal ook in 2012 onderdeel uit maken van het wielerpeloton. De 39-jarige renner van Team Leopard-Trek is ingegaan op een voorstel van zijn huidige werkgever om het aflopende contract met één seizoen te verlengen.

"Ik blijf actief in het wielrennen, het is nog niet zo dat ik moeite heb om te volgen. Plezier is het belangrijkste, en dat heb ik nog in ruime mate," zei Voigt tegen Radsport News. De Duitser werd in 1997 bij het Australische ZVVZ-Giant prof. Daarna belandde hij via GAN en Team CSC/Saxo Bank bij Leopard-Trek. Gisteren fietste de 39-jarige coureur zijn achtste Tour de France uit. Slechts drie keer wist hij de finish van de Ronde van Frankrijk niet te bereiken.

[WK] Wereldtitel voor emitionele Cielo

Bij het wereldkampioenschap zwemmen in Sjanghai heeft César Cielo Filho de wereldtitel op de 50 meter vlinderslag gewonnen. De Braziliaan bleef met een tijd van 32,10 Matthew Targett en Geoff Huegill voor.

Cielo hoorde pas een paar dagen geleden dat hij mocht starten. In mei van dit jaar werd bij hem een verboden middel gevonden. De internationale zwembond verzocht het CAS hem te schorsen. Die sprak hem echter vrij.

In het zwemstadion werd Cielo vanmiddag flink uitgefloten en ook na afloop liet het publiek zijn afkeuring blijken. Cielo brak daarop in tranen uit, waarna hij uiteindelijk toch nog een hartverwarmend applaus kreeg.

Man op sterven door ontplofte Dixi

Een Australische man vecht sinds vanochtend voor zijn leven na een bizar incident. De man maakte op  Rockhampton Airport in Queensland gebruik van een mobiele wc toen deze plotseling ontplofte.

Volgens een woordvoerster was de man, die werkzaam is bij de Australische Luchtmacht, vanochtend op de Dixi gaan zitten. Omdat schijten nu eenmaal lekkerder is met een peuk, stak hij waarschijnlijk een sigaret op. "Ineens was er een soort explosie", luidt de reactie. "De man heeft brandwonden opgelopen aan zijn gezicht, armen, borst en luchtwegen."

Voor de komst van de hulpdiensten hebben collega's van de man eerste hulp verleend. Vervolgens is de man vervoerd naar een ziekenhuis in Brisbane, waar hij op sterven na dood is. De oorzaak van de explosie is nog onbekend, Defensie heeft de zaak in onderzoek.

Je zult toch 70 worden

Dat gebeurde mijn oudste zwager Mees, de man van de oudste zus van mijn vrouw deze week. Op 28 februari 1970 ging ik voor het eerst uit met mijn huidige vrouw. De derde zoon van Mees was toen net vier dagen oud. Later kregen ze nog een zoon en als laatste een dochter. Het was een buitenbeen in de familie van mijn vrouw. Ik werd duidelijk de tweede, zodat we zo’n beetje in hetzelfde schuitje zaten. Hij was de techneut die raad wist, nuchter, hartelijk, met humor. We hebben heel veel samen opgetrokken. En maffe dingen meegemaakt, genoeg voor een column.

Voorgeleiding Breivik achter gesloten deuren

Een rechter in Oslo heeft besloten dat de voorgeleiding van Anders Behring Breivik, de verdachte van de bomaanslag in Oslo en het bloedbad op het eilandje Utøya, achter gesloten deuren plaatsvindt. Dat maakte een woordvoerder maandag bekend.

De verdachte zelf had verzocht om een openbare zitting, om het publiek te kunnen uitleggen hoe hij tot zijn daden is gekomen.

Breivik heeft bekend dat hij vrijdag een autobom tot ontploffing heeft gebracht in het centrum van Oslo en een bloedbad heeft aangericht in een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eiland Utøya, maar ontkent daarmee een misdaad te hebben gepleegd. Het dodental van de aanslagen staat op 93, maar de politie liet maandag weten dat dit aantal naar beneden wordt bijgesteld.

Vier X-Men: Destiny-trailers en releasedate

X-Men: Destiny, een actiegame waarin je de wereld en het verhaal vormt door jouw keuzes, heeft er vier nieuwe trailers bij gekregen. Ze zijn afkomstig van Comic-Con en richten zich op de drie speelbare personages en de keuzevrijheid die deze actie-RPG te bieden heeft. Aimi, Grant en Adrian zijn nieuwe gezichten, speciaal bedacht voor X-Men: Destiny, maar de game zit ook barstensvol bekende X-Men, zoals Wolverine, Magneto en Cyclops.

Op Comic-Con 2011 werd tevens de releasedate voor het spel bekendgemaakt: X-Men: Destiny zal 30 september uitkomen op de Wii, PS3, Xbox 360 en 3DS.

 

[WK] Nijhuis naar finale 100 meter schoolslag

Moniek Nijhuis heeft tijdens het WK zwemmen in Shanghai de finale gehaald op de 100 meter schoolslag. In de eerste halve finale werd ze vierde in een tijd van 1.07,60 minuten. Die tijd bleek bovendien genoeg voor deelname aan de Olympische Spelen in Londen volgend jaar.

Die tijd bleek na de tweede halve eindstrijd net genoeg voor een plaats in de eindstrijd. Nijhuis ging als achtste en laatste door.

Geen overtredingen bij conferentie Hizb-ut-Tahrir

Bij de omstreden conferentie van de islamitische groepering Hizb-ut-Tahrir begin deze maand in Amsterdam zijn geen overtredingen begaan. De sfeer was gemoedelijk, concludeert de politie, die de conferentie volgde. Het verslag is maandag door burgemeester Eberhard van der Laan naar de gemeenteraad gestuurd. Daar waren vragen over de conferentie gesteld.

Het congres was omstreden omdat Hizb-ut-Tahrir pleit voor de oprichting van een islamitische staat in het Midden-Oosten. De beweging is in veel landen in die regio verboden, net als in enkele Europese landen, al stelt de bewering niet uit te zijn op verandering van de westerse wereld.

De bezoekers van de conferentie hielden zich volgens het verslag afzijdig van ongeveer dertig demonstranten met Israëlische vlaggen en een vertegenwoordiging van extreem rechts die zich op het dak van het gebouw had gevestigd. Als de bezoekers werden aangesproken, reageerden ze 'kort en netjes'. De organisatie had hen opgeroepen niet in discussie te gaan.

Alle sprekers keurden geweld af en namen afstand van groeperingen die hun doel met geweld willen bereiken. Ze gaven volgens de politie aan op zoek te zijn naar samenwerking tussen moslims om een islamitische staat te stichten. Ook benadrukten ze nog eens niet de westerse samenleving te willen veranderen.

De pers mocht de conferentie bijwonen. Journalisten die dat deden, gingen volgens de politie na een uur al weg omdat ze de bijeenkomst 'te saai' vonden.

Thomas Acda klaar voor All Stars deel drie

Het vervolg op de film All Stars is nog niet eens in de bioscoop te zien, maar Thomas Acda is al klaar voor deel drie. "Ik denk dat die er wel gaat komen", vertelt de acteur aan Spits. "Als iedereen zich een beetje inhoudt tenminste, qua gedrag, verhuizingen en sterfgevallen enzo."

Het tweede deel zal volgens Acda anders zijn dan de film die veertien jaar geleden uitkwam. "Ik denk dat deze meer diepgang heeft dan de vorige, in de zin dat de jongens nu grotere problemen hebben", zegt de cabaretier die in All Stars de rol van Willem speelt. "Er is geleefd door de heren. En dat is wel prettig. De eerste film was natuurlijk een beetje een puberfilm."

De succesvolle film All Stars, met onder meer Antonie Kamerling en Danny de Munk, was in 1997 in de Nederlandse bioscopen te zien. Er volgde een televisieserie en in 2008 maakte regisseur Jean van de Velde bekend dat er een vervolgfilm zou komen. Maar vorig jaar pleegde Antonie Kamerling zelfmoord, waardoor de opnames uitgesteld moesten worden.

De opnames zijn inmiddels bijna afgerond en 13 oktober gaat deel twee, met als ondertitel Old Stars, in première. Acda denkt niet dat het volgende deel weer veertien jaar op zich zal laten wachten. "Want de jaren gaan nu tellen hè? Over zeven jaar is iedereen uitgezakt, dik en kaal. Dan krijg je The Full Monty, zeg maar."

Film rond het Chileense mijnwerkersdrama op komst

Het drama rond de 33 Chileense mijnwerkers die vorig jaar 69 dagen vastzaten, wordt verfilmd. Producent Mike Medavoy heeft de filmrechten gekocht, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Hij werd dit jaar genomineerd voor een Oscar voor de balletthriller Black Swan.

De film gaat over de talloze hulpacties om de beklemde mijnwerkers vrij te krijgen en het leven dat de 33 mannen in de mijn leidden. "Het wordt een verhaal over de overwinning van de menselijke geest en een eerbetoon aan de moed en volharding van het Chileense volk", zegt Medavoy in een verklaring.

De Amerikaanse producent bracht een deel van zijn jeugd door in de Chileense hoofdstad Santiago. Brad Pitt was ook met de advocaat van de mijnwerkers in onderhandelingen voor de filmrechten, maar Medavoy heeft de strijd gewonnen.

De mijnwerkers willen hun verhaal slechts één keer verfilmd zien. "Dit is de enige officiële film over ons leven in de San José-mijn", zegt mijnwerker Juan Andrés Illanes. "Een groot deel van ons verhaal is nooit verteld."

Het scenario van de film wordt geschreven door José Rivera, bekend van films als The Motorcycle Diaries en Letters to Juliet. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.


Black Swan-producent verfilmt mijnwerkersdrama (Foto: Novum)

Arie Boomsma wil orgaandonoren volgen

Arie Boomsma is op zoek naar orgaandonoren voor een nieuw televisieprogramma van de KRO. De presentator wil hen een jaar lang gaan volgen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de omroep.

Boomsma zoekt mensen die zelf op een wachtlijst voor transplantatie staan, maar ook mensen die een nier of beenmerg afstaan aan een familielid. Het programma past in een reeks waarin de omroep maatschappelijke thema's op de kaart wil zetten, zoals XXS over anorexia en Uit de Kast over homoseksualiteit.

"Donorregistratie is een urgent thema", zegt de 37-jarige Boomsma. "Het zou mooi zijn als de urgentie over een paar jaar niet meer zo hoog zou zijn." Het programma wordt vermoedelijk volgend najaar uitgezonden. Eerder zond BNN een veelbesproken show uit rond het thema orgaandonatie.

Beckham: "Haal Sneijder snel naar United"

Volgens David Beckham moet zijn oude club Manchester United Wesley Sneijder snel naar Engeland halen. "Ga snel Wesley Sneijder halen! Hij is de beste vervanger van Paul Scholes," zo meldt de Brit aan The Mirror Sport.

Manchester United zou voorlopig afzien van het halen van Internazionale-speler Sneijder, omdat de transfersom van veertig miljoen euro en het loon dat de Nederlander moet ontvangen te gortig is. "Maar om Scholes te vervangen, heb je een speciale, bijzondere speler nodig. Er gaan veel geruchten en stemmen rond om Sneijder, maar hij is absoluut een getalenteerde speler. Ik weet zeker dat hij zich in de basis van Manchester United zal knokken," zei Beckham die woensdag met het MLS All Stars-team het in New Jersey op zal nemen tegen United.

Levchenko vindt emplooi in Australië

Evgeniy Levchenko heeft in het Australische Adelaide United een nieuwe club gevonden. De 33-jarige Oekraïner tekent voor een seizoen bij de club uit de A-League. Dat melden de Australiërs op hun website. De Nederlander Rini Coolen is hoofdtrainer van de club uit het zuiden van Australië. Afgelopen seizoen eindigde Adelaide als derde in de competitie om vervolgens in de halve finale van de play-offs te sneuvelen.

Levchenko zat zonder club nadat zijn contract bij het gedegradeerde Willem II afliep. Eerder speelde de controlerende middenvelder, die acht keer voor de Oekraïense nationale ploeg uitkwam, in Nederland voor Vitesse, Helmond Sport, Cambuur Leeuwarden, Sparta en FC Groningen. Daarna speelde hij twee seizoenen bij Saturn Moskou in de Russische competitie voor hij naar Willem II kwam.

Coolen stelt op de website van zijn club dat hij het nodige verwacht van Levchenko, die zaterdag in Adelaide zijn opwachting maakt. "Hij is een controlerende middenvelder met veel ervaring en hij kan ook als linksbenige centrale verdediger uit de voeten. Wetende dat hij fysiek sterk is en goed voor zijn lichaam heeft gezorgd, heb ik vertrouwen dat hij iets toe kan voegen aan ons team."

Dode bij botsing auto en truck in Maarheeze

Bij een frontale botsing met een vrachtwagen in het Brabantse dorp Maarheeze is maandagochtend een 36-jarige automobilist uit Weert omgekomen. Het ongeluk gebeurde rond 06.30 uur op de Philipsweg, meldt de politie.

De auto en de vrachtwagen reden in een flauwe smalle bocht op elkaar. De bocht is volgens een politiewoordvoerder onoverzichtelijk, onder meer doordat er aan beide kanten van de weg dennenbomen staan. Op de weg mag 60 kilometer per uur worden gereden.

De vrachtwagen belandde in bosjes naast de weg, de auto begon te tollen en botste op een boom. De 49-jarige vrachtwagenchauffeur uit Roermond raakte door het ongeluk volgens de woordvoerder flink van slag, maar hoefde niet naar een ziekenhuis. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

PlayStation Vita te spelen op TGS

Goed nieuws voor gamers. De op de E3 onthulde PlayStation Vita zal in september voor het publiek te spelen zijn. Nederlanders zullen er wel wat voor over moeten hebben want de nieuwe handheld van Sony zal namelijk op de Tokyo Game Show te spelen zijn en zoals de naam al aangeeft, is dit in Japan.

Sony Computer Entertainment Japan president Hiroshi Kawano heeft dit bekendgemaakt op een nieuwe communitysite van de PlayStation Vita. Dit zal de eerste keer zijn dat consumenten met het apparaat aan de slag kunnen. Naast de aanwezigheid op de beursvloer wordt ook verwacht dat we meer te horen zullen krijgen over de releasedate.

De Tokyo Game Show vindt plaats van 15 tot 19 september.

PS Vita

Zeesterren verpesten oogst mosseltelers

Zeesterren hebben vrijwel alle mossellarven van mosseltelers in de Waddenzee opgegeten. In het voorjaar ging het volgens natuurcentrum Ecomare 'nog zo goed'. Toen hadden extreem veel mossellarven zich vastgezet op de touwen van de zogenoemde mosselzaadinvanginstallaties.

Inmiddels blijkt dat het niet alleen een goed seizoen voor de mosselen was, maar ook voor de zeesterren. Die hebben vrijwel al het mosselzaad op de touwen opgepeuzeld. Dat dit kon gebeuren is volgens Ecomare kenmerkend voor het 'hyperdynamische ecosysteem' in het waddengebied. "Zowel voor de vissers als voor de dieren zijn de goede jaren opperbest en de magere jaren heel erg slecht. En meestal zit er niet veel tussen."

Telers gebruiken steeds vaker mosselzaadinvanginstallaties, rijen drijvende tonnen waar touwen aan hangen. De larven van mosselen zwemmen eerst rond als planktondiertje en zoeken uiteindelijk een geschikte ondergrond voor hun verdere leven als vastzittend schelpdier.

De touwen zijn een aantrekkelijke vestigingsplaats voor de weekdieren, waardoor ze voor de telers gemakkelijk te verzamelen zijn. Na het inzamelen worden ze grootgebracht op echte mosselbedden op rustige wadplaten in de Waddenzee, totdat ze groot genoeg zijn voor consumptie.

Vanaf 2020 mag mosselzaad alleen nog via invanginstallaties worden gewonnen. Nu wordt het zaad ook nog direct vanaf de wadplaten gevist, maar dat zou te veel schade toebrengen.


Zeesterren verpesten oogst mosseltelers (Foto: Novum)

Van ontucht verdachte agent ontslagen

Een 36-jarige agent van het korps Gelderland-Midden die wordt verdacht van ontuchtige handelingen met een minderjarige jongen is ontslagen. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De man werd in januari aangehouden nadat een jongen uit Barneveld aangifte tegen hem had gedaan. De agent was gedurende het onderzoek geschorst.

De korpsbeheerder, burgemeester van Arnhem Pauline Krikke, heeft besloten de man te ontslaan omdat uit onderzoek naar voren is gekomen dat hij 'misbruik heeft gemaakt van zijn gezags- en vertrouwenspositie'. Ook is de man volgens de korpsbeheerder niet 'open en transparant' geweest tijdens het onderzoek.

Saxo Bank wil Hushovd en Martin

Manager Bjarne Riis van de Saxo Bank-wielerploeg is druk bezig om zich te verstekern voor volgend seizoen. De Deen trok dit jaar na het vertrek van onder meer de gebroeders Schleck Alberto Contador en nog een handvol renners aan, maar voor 2012 moet het team sterker en daarom aast hij op een aantal toppers.

Riis heeft Garmin-renner Thor Hushovd een goede aanbieding gedaan om over te stappen naar zijn team. De Noor die dit jaar twee etappes in de Tour de France won heeft echter ook een goed bod van het BMC van Tourwinnaar Cadel Evans op zak. Verder wil Riis weer een echte tijdritspecialist in zijn gelederen hebben na het vertrek van Fabian Cancellara. Daarom aast hij op HTC-coureur Tony Martin. De Duitser, die zaterdag de tijdrit in Grenoble won, kan ook naar Astana, maar lijkt vooralsnog de voorkeur aan de Saxo Bank-formatie van Riis te geven.

De Jong: "Slechte actie Balotelli"

Spelers en trainers van Manchester City keken gisteren met grote verbazing toe hoe Mario Balotelli zichzelf voor schut zette tijdens de oefenwedstrijd tegen LA Galaxy (1-1).

De Italiaan liep na een schitterende steekbal van David Silva alleen op het doel van de Amerikaanse ploeg af en besloot een dwaze actie uit te halen. Balotelli maakte een pirouette alvorens de bal zachtjes naast te hakken. Hij werd direct gewisseld door trainer Roberto Mancini.

Nigel de Jong steunt die keuze. "Iedereen heeft het gezien, het was een slechte actie en de coach nam de beslissing om Balotelli van het veld te halen. Die beslissing is gemaakt en de rest van de selectie staat daar volledig achter", aldus De Jong, geciteerd door De Telegraaf.

"Als je voor het doel komt, dan moet je een poging doen om te scoren. Dat weet iedereen en Balotelli ook. Ik hoop dat hij leert van dit moment en dat we hier als groep sterker uit naar voren komen", besluit De Jong. Balotelli zorgde vlak voor zijn vlaag van verstandsverbijstering nog wel voor de openingstreffer.

De betreffende actie

Jeroen Krabbé sliep op script In Therapie

Jeroen Krabbé moest moeite doen om alle teksten voor In Therapie uit zijn hoofd te leren. In de serie, die vanaf maandag weer op televisie is, speelt Krabbé een directeur van een groot chemieconcern. "Ik heb een keer met het script onder mijn kussen geslapen, in de hoop dat ik het zou leren", vertelt de acteur aan Metro.

"Het was een uitputtingsslag, mijn Olympische Spelen", vat Krabbé samen. De 66-jarige acteur had slechts een paar weken om zijn rol onder de knie te krijgen. "Normaal gesproken heb je voor zoiets maanden nodig, ik had vijf weken. Je moet je voorstellen dat er monologen tussen zitten van vijf pagina's lang."

Dat was even wennen voor Krabbé, die de laatste tijd films heeft gedaan met minder lange teksten. "Ik heb de laatste jaren vooral veel films gedaan waarbij ik maar een à twee pagina's per dag hoefde te kennen. Dat was nu wel anders. Veel te vroeg in het proces heeft iemand me overhoord. Toen heb ik gedacht: ik haal het niet."

Desondanks is Krabbé vereerd met zijn rol in In Therapie. "De rol die ik vertolk is zo adembenemend fantastisch. Ik heb zelden zo'n mooie rol in mijn poten gehad."

Vettel: "Hard werken om auto te verbeteren"

Sebastian Vettel werd gisteren in de Grand Prix van Duitsland met enig fortuin vierde doordat hij van een langzame pitstop van Ferrari kon profiteren. De regerend wereldkampioen had zijn thuisrace heel anders voorgesteld, maar kwam duidelijk tekort om mee te doen om een podiumplaats.

"Het voelde wel goed om langs een stilstaande Ferrari te rijden. We werkten de hele middag hard om Felipe onder druk te zetten. De auto was erg nerveus en de vierde plaats was het maximaal haalbare. Dat is natuurlijk niet ideaal, maar dit moeten we accepteren. McLaren en Ferrari worden steeds sneller en we moeten nu hard aan het werk om onze auto te verbeteren," zei Vettel tegen de BBC.

De Red Bull-coureur wil snel verbeteringen zien, omdat de directe concurrenten op de Nürburgring zijn team voor wisten te blijven. "Ik ben hier niet blij mee, maar we moeten er voor zorgen dat we in Hongarije terugkomen. Het hele weekend voelde de auto niet goed, ik ben nooit in de buurt van de snelheid van Mark Webber gekomen."

Waarschuwing voor stikgevaar Fristi-rietjes

Zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft uit voorzorg de zogenoemde 'super slurper'-rietjes, die worden geleverd bij kleine pakjes Fristi, uit de verkoop gehaald. Kinderen kunnen erin stikken omdat het kunststof koppelstukje los kan raken en in de keel terecht kan komen, waarschuwt het bedrijf maandag.

Mensen die de rietjes in huis hebben wordt aangeraden ze weg te gooien. De drinkyoghurt kan met het standaard bijgeleverde rietje wel gewoon veilig worden gedronken.


Waarschuwing voor stikgevaar Fristi-rietjes (Foto: Novum)

As Kraaijkamp sr. verstrooid bij ouderlijk huis

De as van Johnny Kraaijkamp sr. wordt verstrooid bij zijn ouderlijk huis aan de Bilderdijkkade in Amsterdam. "Dan moeten we ook het laatste beetje dat we nog van hem hebben loslaten," zegt Lex Daniëls, de beste vriend van de komiek, tegen De Telegraaf.

Afgelopen zaterdag werd Kraaijkamp sr. in besloten kring gecremeerd. Grote afwezige was Rijk de Gooyer. "Rijk wilde graag nog een keer afscheid nemen van John, maar hij voelde zich de ochtend van de crematie niet lekker. Zijn zoon kwam namens hem en vertelde hoe jammer Rijk het vond", vertelt Daniëls.

De woordvoerder van de familie wil niet ingaan op het bericht, omdat het gaat om een privé aangelegenheid. Kraaijkamp overleed vorige week zondag op 86-jarige leeftijd. Onder grote belangstelling werd de acteur vrijdag geëerd in het Delamar Theater.

Nederlander omgebracht in Duitsland

In Duitsland is een 44-jarige Nederlander om het leven gekomen, vermoedelijk door een geweldsmisdrijf. Dat meldt de Duitse politie maandag.

De man werd zondagavond gevonden langs het spoor bij het plaatsje Stadtoldendorf, in de deelstaat Nedersaksen. Een machinist zag het lichaam liggen. De man reisde met zijn fiets, die met tassen was bepakt.

De politie sluit een geweldsmisdrijf niet uit. Volgens Duitse media is de man neergestoken. Hij zou zijn gevonden met een mes in zijn borst.

Massa: "Pitstop kostte me plaats vier"

Felipe Massa werd gisteren vijfde in de Grand Prix van Duitsland. De Braziliaanse Ferrari-coureur baalde even van deze plek omdat hij een groot deel van de race op de vierde plaats lag met kampioenschapsleider Sebastian Vettel in zijn nek. Een langzame pitstop in de laatste ronde zorgde er voor dat de rollen nog omgedraaid werden.

"Ik zat namelijk vlak achter Vettel en hij sloot de binnenkant af. Ik moest daardoor uitwijken naar buiten en Nico Rosberg kan me daardoor inhalen," zei Massa die na de start terugviel naar plaats zes en lang achter Rosberg klem zat. "De Mercedes-bolides zijn ontzettend moeilijk om in te halen, want ze zijn erg snel op de rechte stukken en zelfs DRS biedt dan geen uitkomst. Uiteindelijk heb ik hem dus maar in de eerste bocht na start/finish moeten verschalken, maar het blijft jammer dat ik zo lang achter Rosberg zat, want ik heb daar veel tijd door verloren."

Daarna kwam Vettel op het pad van de Braziliaan. "Ik heb heel veel ronden met hem gestreden en wilde hem natuurlijk graag voorblijven, maar bij de laatste pitstop ging er iets mis met een wielmoer en dat kostte een aantal seconden. Vettel kon zodoende de vierde plaats van me afpakken," zei Massa die niet te lang wilde treuren. "Dit soort dingen gebeuren nu eenmaal en je schiet er niks mee op door mensen de zwarte piet toe te spelen."

Hij kijkt liever naar komend weekend waar de race op de Hungaroring gehouden gaat worden. "We gaan nu naar Hongarije en de voortekenen zijn goed, want we rijden daar op de zachte banden en het warmere weer aldaar kan ons ook een handje helpen. Als we in Budapest gewoon doorgaan zoals we nu bezig zijn, weet ik bovendien zeker dat het een weekend met een positieve uitkomst kan worden."

Prince maandag weer in de Melkweg

Prince staat maandagavond opnieuw in de Amsterdamse Melkweg. Dat bevestigt een woordvoerder van Mojo Concerts. Kaarten voor het verrassingsconcert kosten honderd euro. Hoe laat de kaartverkoop en het concert beginnen is nog niet bekend.

Het concert dient als opwarmer voor zijn show in Ahoy, op dinsdag. De superster speelt maandagavond voor de vijfde keer in korte tijd in Nederland.Zondagavond gaf hij al een verrassingsconcert in de Melkweg. Onlangs gaf hij al drie nachtconcerten op North Sea Jazz.

Aantal Oost-Europese werknemers verdubbeld

Het aantal Oost-Europese werknemers is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Begin dit jaar waren er bijna tweehonderdduizend geregistreerd als inwoner of werknemer, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd. De overgrote meerderheid, ongeveer twee derde, bestaat uit Polen.

Veel Polen schrijven zich echter niet in bij de gemeente. Dat is verplicht voor wie van plan is om langer dan vier maanden in Nederland te verblijven. Van de ruim 136 duizend geregistreerde Polen zijn er 66 duizend ingeschreven; ruim zeventigduizend Polen hebben zich niet laten registreren.

Bulgaren en Roemenen zijn meer plichtsgetrouw: 27 duizend van hen zijn ingeschreven, duizend niet. In totaal waren er op 1 januari 117 duizend personen ingeschreven en daarnaast stonden nog eens 81 duizend Oost-Europese werknemers geregistreerd die niet bij een gemeente waren ingeschreven.

Ruim twee derde van de bij de gemeente geregistreerde Polen, Bulgaren en Roemenen woonden op 1 januari 2010 korter dan vijf jaar in Nederland. Van de overige Oost-Europeanen woonde bijna de helft langer dan vijf jaar hier. Dan gaat het vooral om Hongaren.

Inval in huis in Frankrijk vader Noorse schutter

De Franse politie heeft maandag een inval gepleegd in het huis van Jens Breivik, de vader van Anders Behring Breivik, de man die wordt verdacht van de bomaanslag in Oslo en het bloedbad op het Noorse eilandje Utøya. Bij de aanslagen verloren zeker 93 mensen het leven.

Een tiental agenten omsingelde het huis in Cournanel, in het zuiden van Frankrijk. De woning is afgezet en niet toegankelijk voor verslaggevers.

De plaatselijke politiechef bevestigde dat het om het huis van de vader van Breivik gaat, maar gaf verder geen details over de huiszoeking.

Jens Breivik liet na de aanslagen weten al jaren geen contact meer te hebben met zijn zoon. Anders Behring Breivik heeft bekend dat hij de schietpartij op het eiland en de aanslag in Oslo heeft uitgevoerd, maar weigert te erkennen dat hij een misdaad heeft gepleegd.

Rus, Krajicek en Bertens stijgen op wereldranglijst

Arantxa Rus is op de nieuwste editie van de wereldranglijst de top tachtig binnengekomen. De Monsterse steeg drie plaatsen ten opzichte van vorige week en staat nu op de 78e plaats. Ook Michaëlla Krajicek en Kiki Bertens stegen. Krajicek steeg vijf plaatsen naar positie 166, Bertens boekte twaalf plekken winst en is nu de nummer 177 van de wereld.

In de top van de ranglijst veranderde er niets. Caroline Wozniacki is nog altijd de beste tennisster. De Deense houdt Kim Clijsters, Vera Zvonareva, Victoria Azarenka en Maria Sharapova achter zich.

Marijke Helwegen leegt kledingkast voor goede doel

Marijke Helwegen gaat een groot deel van haar eigen garderobe verkopen voor het goede doel. De 62-jarige socialite leegt haar kledingkast om geld op te halen voor dieren in nood.

Naar eigen zeggen doet Marijke met pijn in het hart afscheid van haar kleding. "Ja, dit doet me heel erg zeer", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws. "Er zitten hele mooi emotionele stukken bij die ik aan heb gehad bij bijvoorbeeld de lancering van mijn Marijke-blad of op gala's."

Toch snapt ze dat ze niet alles kan bewaren. "Daarom bied ik een aantal van mijn kledingstukken, prachtige schoenen en accessoires te koop aan via internet." De opbrengst gaat voor een deel naar de Koningin Sophia-Vereeniging, die opkomt voor het beschermen van dieren. "Zelf ben ik dol op duiven en katten, maar alle dieren in nood verdienen hulp natuurlijk. Hopelijk komt er een mooi bedrag uit."

Kies de vrouwelijke Shepard van ME3

Er gaat de laatste tijd steeds meer de discussie over hoe de vrouwelijke Shepard van Mass Effect 3 eruit moet zien. Ze zijn er bij Bioware nog steeds niet uit, dus hebben ze Facebook ingezet om te bepalen welke FemShep hoogstwaarschijnlijk de cover van de ME3 special edition zal sieren. Welke kies jij?

De foto's op facebook

femshep

Mass Effect 3 moet ergens begin volgend jaar uitkomen voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Stiefbroer kroonprinses Noorwegen onder doden

Onder de dodelijke slachtoffers van het bloedbad op het Noorse eilandje Utøya is ook de stiefbroer van prinses Mette-Marit, de vrouw van de Noorse kroonprins Haakon. Dat heeft het koninklijk huis maandag bekendgemaakt.

Het gaat om een politieman die in zijn vrije tijd op het eiland aanwezig was. De naam van het slachtoffer is Trond Berntsen. Hij was de zoon van de stiefvader van Mette-Marit, die in 2008 overleed.

De 32-jarige Anders Behring Breivik heeft bekend dat hij vrijdag verkleed als politieagent 86 mensen heeft doodgeschoten op Utøya. Ook bekende hij verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslag in Oslo, waarbij zeven mensen omkwamen.

De Bakker terug in top-100

Thiemo de Bakker is op de nieuwste edtie van de wereldranglijst bij de mannen teruggekeerd in de top-100. De Nederlander bezet nu de 99e plek. Robin Haase is nog altijd de beste Nederlander. Haase steeg twee plaatsen en is nu de nummer 52 van de wereld.

Novak Djokovic blijft de nummer één van de wereld. Hij wordt gevolgd door Rafael Nadal en Roger Federer. Gilles Simon, gisteren winnaar van het toernooi in Hamburg, steeg naar de elfde plaats. Verliezend finalist Nicolas Almagro steeg naar plek tien.

Disgaea 3 mogelijk launchtitel voor Vita

De strategische RPG Disgaea 3 voor PlayStation 3 verschijnt mogelijk ook voor PlayStation Vita. Dit blijkt uit een lijstje van Yahoo Japan waar de game genoemd wordt als launchgame. Zowel Sony als Nippon Ichi hebben de game nog niet aangekondigd. Ook hebben ze nog geen commentaar gegeven op dit gerucht.

Disgaea 3 is het derde deel in de Disgaea-reeks en om te laten zien hoe de gameplay werkt zie je hieronder een video.

Er is nog hoop voor Mega Man

Onlangs werd Mega Man Legends 3 voor Nintendo 3DS geannuleerd door Capcom. Er is echter nog hoop voor de game en haar fans. De CEO van CyberConnect2 heeft namelijk aangegeven dat hij graag de development overneemt zodat Mega Man Legends 3 misschien alsnog kan verschijnen.

CyberConnect2 is bekend van Solatorobo en Naruto: Ultimate Ninja en werkt op dit moment met Capcom aan Asura's Wrath. De laatstgenoemde is de eerste game van CC2 die door Capcom uitgebracht gaat worden. Nadat Siliconera vroeg wat men in de toekomst graag wilde doen was het antwoord makkelijk: Mega Man Legends 3. "It would be Mega Man Legends 3, I really like the series!", aldus Hiroshi Matsuyama.

Mega Man Legends 3 had een game moeten worden waarin de developers nauw samenwerkten met de fans. Iedereen die ideeën had voor de game kon ze aan Capcom doorgeven. Toen bekend werd dat Capcom het project geschrapt heeft was Matsuyama één van de eerste die zei teleurgesteld te zijn. Met het geld dat ze verdiend hebben met Solatorobo zouden ze op papier ook in staat zijn om Mega Man Legends 3 te ontwikkelen. De vraag is nu nog of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Jans: "Selectie is nog erg smal"

Voor Ron Jans is het dit seizoen erop of eronder bij sc Heerenveen. De voorbereiding van de Friese club voorspelt nog weinig goeds voor het komende seizoen.

Jans weet wel waar het probleem zit. "We hebben een smalle selectie. Ik geloof niet dat wij elke wedstrijd met dezelfde elf zullen starten", zegt de coach in De Telegraaf. De nieuwe blessure van Geert Arend Roorda is een nieuwe tegenvaller voor de club.

"Als het langer dan zes weken gaat duren, moeten we nadenken of we er wat aan willen doen", aldus Jans. De trainer kan verder niet beschikken over Michal Svec (enkelblessure) en Gerald Sibon (schouderblessure). Omdat Christian Grindheim, Philip Haglund, Calvin Jong-A-Pin, Gerry Koning en Mika Väyrynen deze zomer vertrokken, heeft Jans weinig meer te kiezen.

De trainer kreeg Mitja Resek er wel voor terug. De Sloveen wordt gehuurd van NK Maribor. Tegen Real Mallorca (0-2 verlies) speelde hij nog niet mee.

'Majora Mask-remake is mogelijk'

In een interview met Eiji Aonuma, producer voor The Legend of Zelda-serie, heeft de man aangegeven dat een remake van Majora's Mask mogelijk is als er genoeg fans zijn die dat willen. Ocarina of Time is ook gekomen omdat er genoeg mensen waren die de remake zagen zitten.

De producer ziet dat Majora's Mask doorlopende tijd-feature goed zou kunnen werken op de Nintendo 3DS. Majora's Mask was het tweede deel in de Legend of Zelda-serie die in 3D was en kwam in 2000 uit voor de Nintendo 64. Zitten we nog echt te wachten op een remake van die titel of mag Nintendo een volledig nieuw Zelda-spel uitbrengen voor de 3D-handheld.

Flipperen met Marvel-comichelden

Marvel heeft grootse plannen voor alle bekende gameplatformen van nu en in de toekomst. Ze willen Marvel Pinball het komende jaar uitbrengen op bijna alle platformen: 3DS, Wii U, PC, PlayStation Vita, iOS en Android. Voor PS3 en Xbox 360 wordt er daarnaast ook een nieuwe versie gemaakt: Vengeance & Virtue.

Op dit moment kun je al flipperen op Marvelkasten via Pinball FX2 op Xbox 360 en in Marvel Pinball op PlayStation 3. Beide games zijn te downloaden uit resp. de Xbox Live Marketplace en de PlayStation Store. In de komende twaalf maanden komen daar dus vrijwel alle andere platformen bij.

De nieuwe versie voor 360 en PS3 gaat Marvel Pinball: Vengeance & Virtue heten. Het eerste thema van die nieuwe game is Ghostrider. V&V moet komende winter al in de digitale winkels liggen.

Captain America-tafel, onlangs verschenen voor Marvel Pinball

Ondernemers ontevreden over misdaadbestrijding

Ondernemers geven de overheid gemiddeld als rapportcijfer een 5,2 voor het tegengaan van criminaliteit. In het zuiden duikt dat zelfs onder de 5, concluderen het kennisnetwerk voor ondernemers De Zaak en het ING Economisch Bureau in een onderzoek.

Ondernemers in het zuiden zijn vaker slachtoffer van criminaliteit. Landelijk zijn vier op de tien ondernemers is het afgelopen jaar slachtoffer van criminaliteit geweest, in het zuiden is dat 48 procent.

Ondanks dat gegeven scoren ze daar volgens de onderzoekers slechter als het om beveiliging gaat. Zo wordt er het minst geïnvesteerd in cameratoezicht en beveiliging van het pand. Hier is volgens hen nog winst te boeken. In het oosten komt cameratoezicht het meeste voor. Daar zou criminaliteit relatief weinig voorkomen. Vooral de detailhandel, transport en horeca hebben veel met criminaliteit te maken. In de detailhandel heeft bijna zeven op de tien ondernemers met criminaliteit te maken gehad. In de transport zes op de tien en in de horeca 55 procent.

Meestal gaat het bij criminaliteit om diefstal (62 procent). Daarna volgen vandalisme en computercriminaliteit. Die laatste vorm van criminaliteit zou in opkomst zijn. Nu komt al een kwart van de financiële schade door deze computercriminaliteit.

Gemiddeld geven ondernemers die slachtoffer zijn geweest van criminaliteit jaarlijks tweeduizend euro uit aan preventie. Een op de zes doet hier echter helemaal niets aan. De helft heeft cameratoezicht. Het trainen van personeel of het inhuren van een beveiligingsbedrijf wordt veel minder ingezet.

[WK] Verschuren, Van Rouwendaal en Nijhuis door

Bij het WK zwemmen in Sjanghai heeft Sebastiaan Verschuren indruk gemaakt in de series van de 200 meter vrije slag. De Nederlandse zwemmer klokte een tijd van 1.46,53 en ging daarmee als tweede naar de halve eindstrijd. Alleen de Amerikaan Ryan Lochte was in 1.46,34 sneller.

Sharon van Rouwendaal plaatste zich bij de vrouwen voor de halve finales van de 100 meter rugslag. Met een tijd van 1.00,61 zwom ze bovendien ook nog een persoonlijk record.

Moniek Nijhuis plaatste zich als twaalfde voor de halve eindstrijd van de 100 meter schoolslag. Nijhuis tikte aan in een tijd van 1.08,16.

Dead Rising 2-savegame levert je gratis kostuum

Als jij Dead Rising 2 gespeeld hebt, dan wacht je met smart op de nieuwe add-on. Dead Rising 2: Off The Record komt in oktober eraan en de makers hebben een speciale verrassing ingebouwd. Iedereen die al een Dead Rising 2-save heeft, zal een gratis pak krijgen in het nieuwe deel.

Het nieuwe pak is Chuck Greenes jas. Ook al speel je in het nieuwe deel met Frank West, toch kan je hem er uit laten zien als Chuck. Eerder werd al bekend dat het nieuwe deel 30% meer zombies zal bevatten dan Dead Rising 2. Dead Rising 2: Off The Record komt uit in oktober voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Grotere gevolgen in Mass Effect 3

Mass Effect 3 zal meer en grotere beslissingen krijgen dan zijn voorganger, vertelt Bioware. Deel 1 en 2 hadden al punten waar je belangrijke belissingen moet maken die het verhaal zullen beïnvloeden maar deel 3 zal dit nog meer gaan hebben. Beslissingen zullen veel meer impact hebben dan voorheen.

"With the first one, we're kind of launching everything, and we're kind of throwing up these huge threads to the later stories.

And then with the second one, we're kind of in between. It's actually the toughest one to make, because it has to work with previous stuff and still tie in with other stuff a little bit later.

But with Mass Effect 3, this is really the opportunity to do whatever we want with the reminder of the story - which means players can do whatever they want with the remainder of the story. Your decision can have much bigger consequences, things that you've done earlier can have much bigger consequences.

Uiteindelijk zal het verhaal op veel verschillende manieren kunnen eindigen. Beslissingen uit eerdere delen hebben invloed, maar ook de beslissingen in de nieuwe game. Daarnaast heeft je speelstijl ook invloed op het einde van het verhaal. "It's really astronomical. The number of different ways that you can play it, the combinations of different decisions that you can make, and then all the different ways that the story can end up depending on what you're doing."

Mass Effect 3 komt uit op Xbox 360, PlayStation 3 en PC in maart 2012. 

Australië juicht na tourwinst Evans

De eindoverwinning van de Australiër Cadel Evans in de Ronde van Frankrijk is in eigen land groots gevierd. Het is voor het eerst in de 108-jarige geschiedenis van de Tour dat een Australiër de overwinning pakt.

"King Cadel", koppen dagbladen Sydney Morning Herald en The Age uit Melbourne. ,,Tour de Champ", prijst ook ook de Sydney Daily Telegraph hun kampioen. ,,Een historische dag voor Evans, en een monumentale dag in de geschiedenis van het Australische wielrennen."

Australië juicht na tourwinst Cadel Evans
Australië juicht na tourwinst Cadel Evans (Foto: ANP)

'Deel bruggen en viaducten onveilig'

De veiligheid van een op de vijf bruggen en viaducten is onder de maat. Die bruggen en viaducten hebben last van onder meer scheurvorming, verroeste wapening en houtrot in de palen.

Vaak is onbekend hoe lang een brug nog mee kan, omdat oorspronkelijke constructietekeningen regelmatig zoek blijken. Dat schrijft De Pers maandag.

De Pers deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Het resultaat was een namenlijst van 65 gemeentes die een onvoldoende scoren op de veiligheid, en vijf onderzoeksrapporten, gemaakt voor de VROM-inspectie.

'Deel bruggen en viaducten onveilig'
'Deel bruggen en viaducten onveilig' (Foto: ANP)

'Grootschalige zorgfraude bij bedrijf Kerkrade'

Een familiebedrijf in Kerkrade wordt verdacht van grootschalige fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb). De politie heeft een uitgebreid onderzoek opgezet naar het bedrijf van een echtpaar en hun drie kinderen, meldt De Telegraaf

Een van de verdachten zou klanten ook injecties hebben gegeven zonder dat hij daarvoor bevoegd was. De zaak kwam volgens de krant aan het licht omdat ambtenaren van de gemeente de werkwijze van het bedrijf niet vertrouwden. De gemeenten zou naar nu blijkt voor anderhalve ton gedupeerd zijn.

Grootste Apple-winkel ooit in treinstation NY

Computerbedrijf Apple wil haar grootste winkel wereldwijd openen in het New Yorkse treinstation Grand Central Terminal. Dat meldden Amerikaanse media zondag.

Apple heeft plannen ingediend om ruim 2000 vierkante meter in het belangrijkste treinstation van New York om te vormen tot een enorme Apple-winkel. Het stadsbestuur bekijkt de plannen deze week.

De ruimte zal Apple 800.000 dollar (555.000 euro) aan jaarhuur kosten. Dat loopt later op tot 1 miljoen dollar (695.000 euro) per jaar.

Grootste Apple-winkel ooit in treinstation NY
Grootste Apple-winkel ooit in treinstation NY (Foto: ANP)

Advocaten DSK kritisch op uitlatingen kamermeisje

De advocaten van Dominique Strauss-Kahn stellen dat het kamermeisje dat hij zou hebben misbruikt een lastercampagne is begonnen nu ze de publiciteit zoekt. Het kamermeisje, Nafissatou Diallo, zou het enkel voor het geld doen.

In een interview met weekblad Newsweek zegt ze dat ze wil dat Strauss-Kahn naar de gevangenis gaat. Ze zou nooit in het middelpunt van de belangstelling hebben willen staan, maar zou nu geen keus hebben. ABC News heeft aangekondigd bij meerdere programma's interviews met Diallo uit te zenden. Daarin zou ze nieuwe details over het misbruik in een hotelkamer geven.

Volgens de advocaten gaat het om een 'misplaatst circus'. Het Openbaar Ministerie heeft eerder de geloofwaardigheid van het kamermeisje in twijfel getrokken omdat ze heeft gelogen over haar achtergrond.

In de zaak ontkende voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn aanvankelijk ook maar seks met het meisje gehad te hebben en presenteerden zijn advocaten een alibi. Dat werd echter ingetrokken toen er fysieke bewijzen bleken te zijn. Toen beweerde de verdediging dat de seks vrijwillig was geweest. Door de zaak zag de topman zich gedwongen zijn functie neer te leggen.

Suriname roept diplomaat terug uit Nederland

Suriname heeft haar tijdelijk zaakgelastigde in Nederland teruggeroepen voor overleg. De diplomaat, David Abiamofo, is zondag aangekomen in Suriname, melden Surinaamse media. Het land heeft de Verenigde Naties gevraagd Nederland te veroordelen voor een inval in het huis waar de zaakgelastigde woont.

"De Conventie van Wenen is duidelijk geschonden", zegt de Surinaamse minister van buitenlandse zaken Winston Lackin tegen de nieuwssite Starnieuws. De politie heeft eerder erkend dat ten onrechte inbreuk is gemaakt op de immuniteit van de tijdelijk zaakgelastigde door het huis binnen te gaan.

De politie doorzocht de woning van Abiamofo op 16 juli. De Italiaanse politie had daar om gevraagd omdat er twee drugscriminelen zouden wonen. Het huis bleek echter alleen op naam van een drugscrimineel te staan. De diplomaat heeft het volgens Starnieuws via een makelaar gehuurd.

De politie beweerde eerder dat de zaakgelastigde zich aanvankelijk niet als zodanig bekendmaakte. Toen hij dit deed, zouden de agenten het pand onmiddellijk hebben verlaten. Volgens Starnieuws legitimeerde de diplomaat zich echter onmiddellijk en hadden de agenten hier geen boodschap aan.

Nederland heeft mondeling en schriftelijk excuses aangeboden, maar daarmee is voor Suriname de kous niet af. Lackin zegt zich niet in te kunnen denken dat de politie een inval doet in de woning terwijl de namen, woonadressen en telefoonnummers bekend zijn bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Wij accepteren deze vernedering niet."

Hij wil een grondig onderzoek naar het incident en daarvoor zou de diplomaat zjin teruggeroepen. Zo'n actie wordt door landen ook gebruikt om het ongenoegen uit te drukken.

Een formele nota over het voorval is vrijdag naar de VN gestuurd. Nederland moet volgens de minister duidelijk voelen dat het te ver is gegaan.

Nieuw plan voor begrotingsconflict VS

De Democratische partij in de VS heeft zondag een nieuw voorstel gedaan om de begrotingscrisis op te lossen.

De fractieleider in de Senaat, Harry Reid, stelt voor om 2500 miljard dollar (1750 miljard euro) te bezuinigen in de komende 10 jaar.

Hij bespreekt het plan momenteel met president Barack Obama en fractieleider Nancy Pelosi uit het Huis van Afgevaardigden.

Democraten en Republikeinen hebben tot 2 augustus om het begrotingsconflict op te lossen. Anders ontstaan betalingsproblemen.

Nieuw plan voor begrotingsconflict VS
Nieuw plan voor begrotingsconflict VS (Foto: ANP)

Breivik wil uniform dragen in rechtbank

De man die de aanslagen van vrijdag in Noorwegen heeft bekend, wil graag een openbare rechtszitting waarbij hij een uniform mag dragen. Deze wens heeft zijn advocaat Geir Lippestad zondagavond onthuld aan de Noorse tv-zender NRK. "Ik weet niet welk uniform", zei hij.

De Noor moet om 13 uur Nederlandse tijd verschijnen voor een rechtbank in Oslo om te bepalen of hij in voorlopige hechtenis wordt genomen. De Noor wil dan publiekelijk zijn redenen voor het bloedbad uitleggen.

De rechter moet nog bepalen of de zitting openbaar of besloten plaatsvindt.

De 32-jarige Noor Anders Behring Breivik heeft tegenover de politie bekend een bomaanslag te hebben gepleegd op regeringsgebouwen in Oslo. Daarbij kwamen zeven mensen om. Hij gaf ook toe dat hij daarna 86 jongeren doodschoot bij een socialistische jeugdbijeenkomst op het eiland Utoya.

Bij de zitting maandag hoeft hij nog niet te zeggen of hij zich onschuldig of schuldig acht. Volgens zijn advocaat bekent hij de aanslagen, maar ziet Breivik geen noodzaak voor straf.

De rechter zal vrijwel zeker bepalen dat de man in voorlopige hechtenis wordt genomen. De politie kan vragen dat hij in een isoleercel wordt geplaatst, zonder toegang tot nieuws, brieven of bezoekers. Wel mag hij dan zijn advocaat ontvangen.

Artsen zullen de komende tijd de psychische gesteldheid van Breivik onderzoeken. Juridische experts verwachten dat de feitelijke rechtszaak over ruim een jaar begint.

De maximale celstraf in Noorwegen is 21 jaar. Dat kan steeds met 5 jaar worden verlengd als de rechtbank vreest voor herhaling van de gepleegde feiten. "In theorie kan hij voor de rest van zijn leven in de cel zitten", zei professor strafrecht Staale Eskeland van de Universiteit van Oslo.

De maximumstraf voor terrorisme in Noorwegen wordt binnenkort verhoogd tot 30 jaar. Dat geldt niet voor Breivik, omdat de wet nog niet van kracht is.

Noor wil uniform dragen in rechtbank
Noor wil uniform dragen in rechtbank (Foto: ANP)

Roze Maandag viert 20e verjaardag

De traditioneel drukbezochte Roze Maandag van de kermis van Tilburg viert maandag het 20-jarig bestaan. Om 13.00 uur is de officiële opening met optredens van Karin Bloemen en GTST-acteur Ferry Doedens.

Roze Maandag werd volgens de overlevering voor het eerst georganiseerd in 1990 door de redactie van de Gay Krant. Destijds was de kermismaandag een erg rustige dag en kwamen er enkele honderden homo's en lesbiennes naar het centrum van Tilburg. Tegenwoordig houdt de gemeente rekening met de komst van 300.000 mensen naar Tilburg en is Roze Maandag de best bezochte dag.

Voor het eerst werd om klokslag middernacht ook al aandacht geschonken aan het begin van de maandag.

De NS laat een speciale Roze Maandag Express rijden. De trein vertrekt om 10.51 uur uit Den Haag en reizigers kunnen meezingen met karaoke.

Roze Maandag viert 20e verjaardag
Roze Maandag viert 20e verjaardag (Foto: ANP)

ISAF-helikopter neergestort in Afghanistan

In Afghanistan is een helikopter neergestort van de ISAF-missie van de NAVO in Afghanistan. Het incident gebeurde in het oosten van het land, meldde de NAVO maandag.

Toen reddingsploegen de plaats van het ongeluk naderen, werden ze onder vuur genomen door militanten. De westerse troepen schoten terug, terwijl ze de passagiers en bemanningsleden naar een veilige plaats konden wegvoeren.

ISAF stelt een onderzoek in naar het incident. De nationaliteit van de bemanning is niet bekendgemaakt.

Bewaker vond Amy Winehouse

Een bewaker die op Amy Winehouse moest letten, was de eerste die haar afgelopen zaterdag dood aantrof in haar bed. Dat meldden Amerikaanse media zondag op gezag van Chris Goodman, een vriend en vertegenwoordiger van de overleden zangeres.

"Ze was in haar slaapkamer, nadat ze had gezegd dat ze ging slapen. Toen de bewaker haar kwam wakker maken, merkte hij dat ze niet meer ademde", aldus Goodman. "Hij heeft toen direct de hulpdiensten gebeld. Hij was in shock. Niemand weet nog waaraan Amy is gestorven. Ze stierf alleen in bed."

Dode man aangetroffen in Maastricht

Op de Sint-Pietersberg bij Maastricht is het stoffelijk overschot van een man aangetroffen. Het lichaam werd vrijdag rond 18.30 uur door een wandelaar gevonden ter hoogte van de Poppelmondeweg. De identiteit van het slachtoffer en de doodsoorzaak zijn onbekend, meldt de politie zondag.

Het lijk heeft er waarschijnlijk al een tijd gelegen. In het ziekenhuis wordt sectie verricht op het lichaam.

Jennifer Aniston denkt nu al aan verloving

Jennifer Aniston is zo gek op haar nieuwe vriend Justin Theroux dat de twee nu al aan een eventuele verloving denken. Het acteurskoppel zou elkaar al een ring cadeau hebben gedaan.

"Ze zijn al een soort van 'voorverloofd'", zegt een vriend van Jennifer tegen het Amerikaanse blad Ok! Magazine. "We vragen haar steeds wat toch de bedoeling is van die ringen, aangezien ze nog maar een paar weken bij elkaar zijn. Maar ze voelt zich er erg goed bij."

Volgens de vriend straalt Jennifer tegenwoordig 24 uur per dag en loopt ze constant met een grijns van oor tot oor op haar gezicht. "Hier heeft ze heel lang op gewacht. Ze heeft die intimiteit heel erg gemist."

Overlijden Johnny Hoes roert pupillen

Het overlijden van Johnny Hoes heeft veel emoties los gemaakt onder zijn pupillen. Zo bewaren Dries Roelvink en Thomas Berge goede herinneringen aan de zanger, producer en liedjesschrijver.

Roelvink werd ontdekt door Hoes en daar is hij hem nog altijd dankbaar voor. "Ik was als een kind zo blij toen ik bij hem een platencontract tekende", herinnert Roelvink zich. "Beter kon je niet zitten. Het was een mooi opstapje voor mij." Hoes was verantwoordelijk voor een van Roelvinks grootste successen. De single Maria Magdalena, die zijn doorbraak was begin jaren negentig, kwam van de hand van Hoes.

Ook Thomas Berge is geschokt door het overlijden van Hoes. "Natuurlijk zagen we het al een tijdje aankomen, maar het blijft erg", zegt zijn manager zondag. Berge nam in 2005 een duet met hem op, iets wat hem voor altijd zal bijblijven. "Dat krijgt nu een speciale betekenis voor hem." Berge droeg zaterdagavond tijdens een optreden in Tilburg een nummer op aan de zanger.

Naast Berge en Roelvink nam Hoes in zijn jarenlange carrière ook onder meer de Zangeres Zonder Naam, De Heikrekels, Normaal en Doe Maar onder zijn hoede. Zelf scoorde hij met de klassieker Och, Was Ik Maar bij Moeder Thuis Gebleven. Met zo'n 450 duizend verkochte exemplaren geldt deze plaat nog altijd als een van de meest verkochte singles in Nederland.

President Malawi vervangt legerleider

President Bingu wa Mutharika van Malawi heeft zondag zijn legercommandant vervangen. De aankondiging voedt de speculaties dat hij ontevreden is over de manier waarop het leger de recente onrust in het zuidelijke Afrikaanse land heeft aangepakt. Bij demonstraties tegen de regering vielen vorige week achttien doden.

Legercommandant Marko Chiziko is nu nationaal veiligheidsadviseur. Mutharika heeft oppositieleiders verantwoordelijk gesteld voor het geweld en beschuldigt hen van verraad. Verscheidene oppositieleiders zijn na intimiderende telefoontjes van aanhangers van de partij van de president ondergedoken.

Na de begrafenis van zeven slachtoffers van het geweld werd vrijdagavond een politiebureau in de noordelijke stad Mzuzu in brand gestoken. Zeker tien agenten liepen verwondingen op, zegt de politie. Om herhaling te voorkomen hebben de autoriteiten groepsbegrafenissen verboden.

In de belangrijkste steden in Malawi waren zondag veel politieagenten en militairen op de been. Mensen die zich in groepen verplaatsten werden ondervraagd en gedwongen zich te verspreiden, zeiden ooggetuigen.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft zaterdag telefonisch met president Mutharika gesproken. Hij toonde zich bedroefd over de doden en zei dat de mensenrechten van mensen die zijn opgepakt geërbiedigd moeten worden, aldus een verklaring van de VN. Groot-Brittannië heeft de ontwikkelingshulp aan Malawi al opgeschort.

Jacht op Britse leermeester van Noorse killer

De Britse politie is naarstig op zoek naar een Engelsman die diende als leermeester van Anders Behring Breivik die vrijdag een bloedbad aanrichtte nabij Oslo. Anders Behring Breivik publiceerde een document waarin hij ene Richard vermeldt als zijn mentor. Het document begint bovendien met de aanduiding 'Londen, 2011'.

De politie onderzoekt waar Anders Behring Breivik precies is geweest in Londen en of hij lid was van een netwerk dat meer van zulke aanslagen voorbereidt. De website van de Britse krant The Telegraph meldde dat zondagavond.

Jacht op Britse leermeester van Noorse killer
Jacht op Britse leermeester van Noorse killer (Foto: ANP)

[MotoGP] Stoner wint op Laguna Seca

Casey Stoner heeft zondag de MotoGP van Amerika gewonnen. De 25-jarige Australiër plaatste op het circuit van Laguna Seca zes ronden voor het einde een beslissende aanval en bleef de Spaanse wereldkampioen Jorge Lorenzo, die van poleposition was vertrokken, uiteindelijk nog ruim voor. Dani Pedrosa werd derde, de Amerikaan Ben Spies reed voor eigen publiek naar de vierde plaats.

Door zijn zege vergroot Stoner, die zijn vijfde zege van het seizoen boekte, zijn voorsprong ten opzichte van Lorenzo tot twintig punten. Stoners teamgenoot Andrea Dovizioso staat derde met vijftig punten achterstand. Pedrosa steeg ten koste van Valentino Rossi naar de vierde plaats.


Stoner wint op Laguna Seca (Foto: Novum)

Eerste interviews kamermeisje Strauss-Kahn

Het kamermeisje dat IMF-topman Dominique Strauss-Kahn heeft beschuldigd van poging tot verkrachting in New York, heeft haar eerste interviews gegeven.

Ze zegt zo haar naam te willen zuiveren. "Vanwege hem noemen ze mij een prostituee", zei ze tegen weekblad Newsweek. "Ik wil dat hij naar de gevangenis gaat. Ik wil dat hij weet dat hij op sommige plaatsen zijn macht niet kan gebruiken. Dat hij zijn geld niet kan gebruiken."

De vrouw wordt maandag ook verwacht in de veelbekeken tv-show Good Morning America.

"XBLA-games worden steeds duurder"

Hoewel de meeste games op Xbox Live Arcade nog 800 of minder punten kosten, geeft XBLA-portfolio director Chris Charla aan dat het aandeel van games, dat meer dan 1200 punten kost, steeds groter wordt. In een interview met gamesindustry.biz geeft hij aan dat de prijzen op XBLA gemiddeld stijgen, terwijl die in de meeste online stores juist dalen.

Charla gaf aan dat de trends op Xbox Live Arcade "a little bit of the opposite" zijn van wat men normaal gesproken in een online verkoopkanaal ziet, waar items juist steeds goedkoper of zelfs gratis worden. In het lopende jaar zijn er nu al twintig games van 1200 punten op XBLA verschenen. Over heel 2010 waren dit 27 van de 85 games terwijl het er in 2009 21 van de 86 waren. Er is dus een stijging van acht procent.

Charla wijt de stijging van het aantal duurdere games aan het grotere aanbod in kwalitatieve games op de online markt. "I think the games that we're shipping -- a Limbo or a Castle Crashers -- are as good as anything on the market," aldus Charla. Hij is blij te zien dat gamers bereid zijn om meer punten uit te geven aan goede games. Uiteindelijk is het echter de markt die bepaalt welke kant het op gaat met het prijsniveau van online games.

Fish wint finale Atlanta weer van Isner

Mardy Fish heeft net als vorig jaar ten koste van John Isner het tennistoernooi van Atlanta op zijn naam geschreven. De 29-jarige Amerikaan (1) ontdeed zich in drie sets van zijn als derde geplaatste landgenoot: 3-6, 7-6 (6) en 6-2. Vorig jaar had Fish eveneens drie sets nodig. Het is Fish' eerste toernooizege van dit seizoen en de zesde uit zijn carrière.

In de beslissende derde set pakte Fish een snelle break. Bij 3-2 had de nummer negen van de wereld het lastig op zijn eigen service, maar opponent Isner liet diverse breekpunten onbenut. In de volgende game sloeg Fish op de service van Isner wel toe, waarop hij de wedstrijd op love uitserveerde.

Anders

Eerst komt er deze herfst een kostuumpartijtje, verkleden als politieagent. Met insignes aankomen :-) Het gaat fantastisch worden, aangezien mensen enorm verbaasd zullen zijn :-)

Terzijde: stel je eens voor dat de politie hier de komende dagen langs zou komen. Ze zouden waarschijnlijk het verkeerde idee krijgen en denken dat ik een terrorist ben, lol!          

Game of the Decade-toernooi - Dag 8

Vandaag dag acht van de Game of the Decade-competitie. Wederom een aantal grote titels waar je vandaag een keuze uit kan maken. Welk van de onderstaande acht games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Assassin's Creed 2
Het vervolg op het langverwachte eerste deel. Je speelt als Ezio in het 15e-eeuwse Italië waarbij je het moet opnemen tegen de zeer machtige Borgia-familie. Natuurlijk staan de kunsten die je kunt verrichten als moordenaar wederom centraal maar de game is vooral een stuk afwisselender dan het eerste deel waardoor deze zeker een kandidaat is voor GOTD.

Condemned
In Condemned zul je gebruik moeten maken van je instincten, forensische gereedschappen en melee combat om criminelen te pakken. De game staat bekend om zijn gruwelijkheid en spanning die door de hele game om te snijden is.

Final Fantasy XII
Final Fantasy XII was alweer het twaalfde deel in de serie. Het verhaal was niet geheel origineel te noemen maar het vernieuwde combat-systeem zeker wel.

Hotel Dusk Room 215
Het verhaal van Hotel Dusk Room 215 speelt zich af in 1979. Je speelt ex-cop Kyle Hyde wiens vriend plotseling verdwijnt. Aan jou de taak om hem weer terug te vinden waarbij clues gevonden moeten worden en puzzels moeten worden opgelost.

Metroid Prime
In Metroid Prime voor de Gamecube speel je wederom Samus in een grote open wereld waarin je steeds nieuwe krachten verzamelt om zo uiteindelijk de grote schurk, in dit geval Mother Brain, te kunnen verslaan. De game was de eerste in de serie die in first-person-view te spelen was.

Project Zero II: Crimson Butterfly
In deze zeer enge game speel je Mio Amakura, een klein meisje dat een sterk zesde zintuig heeft opgebouwd. Samen met je zusje zul je in een verlaten stadje vele avonturen beleven.

Star Wars: Knights of the Old Republic
Star Wars: Knights of the Old Republic speelt zich 4000 jaar voor de Star Wars-films af. Je gaat op pad om het kwaad te verslaan maar zal onderweg keuzes moeten maken waardoor je Jedi of Sith zal worden.

De Sims 3
De Sims 3 toverde nog mooiere en gedetailleerde Sims op het scherm. Daarnaast hebben je Sims een veel duidelijker karakter gekregen. Elke Sim heeft dagelijkse wensen die hij graag vervuld ziet, naast de basislevensbehoeften, en er zijn veel meer mogelijkheden om een mooie woning voor je Sim te bouwen of in te richten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.