Aantal Oost-Europese werknemers verdubbeld

Het aantal Oost-Europese werknemers is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Begin dit jaar waren er bijna tweehonderdduizend geregistreerd als inwoner of werknemer, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd. De overgrote meerderheid, ongeveer twee derde, bestaat uit Polen.

Veel Polen schrijven zich echter niet in bij de gemeente. Dat is verplicht voor wie van plan is om langer dan vier maanden in Nederland te verblijven. Van de ruim 136 duizend geregistreerde Polen zijn er 66 duizend ingeschreven; ruim zeventigduizend Polen hebben zich niet laten registreren.

Bulgaren en Roemenen zijn meer plichtsgetrouw: 27 duizend van hen zijn ingeschreven, duizend niet. In totaal waren er op 1 januari 117 duizend personen ingeschreven en daarnaast stonden nog eens 81 duizend Oost-Europese werknemers geregistreerd die niet bij een gemeente waren ingeschreven.

Ruim twee derde van de bij de gemeente geregistreerde Polen, Bulgaren en Roemenen woonden op 1 januari 2010 korter dan vijf jaar in Nederland. Van de overige Oost-Europeanen woonde bijna de helft langer dan vijf jaar hier. Dan gaat het vooral om Hongaren.