Call of Duty goede training voor Breivik

Anders Behring Breivik heeft in zijn 1500 pagina's tellende manifest laten weten dat de games Call of Duty en World of Warcraft goed hebben geholpen bij het voorbereiden van de vreselijke aanslagen die hij afgelopen vrijdag pleegde.

Door het manifest is duidelijk geworden dat de aanslagen tot in de puntjes zijn voorbereid. Zo trainde Breivik met wapens op schietbanen en speelde hij games als aanvulling daarop. Volgens hem waren deze games een goede manier om zijn vaardigheden te verbeteren. “Simulatie door het spelen van Call of Duty is een goed alternatief, maar je moet proberen te oefenen met echt wapen.''

''Ik heb zojuist Modern Warfare 2 gekocht. Het is waarschijnlijk de beste militaire simulator op de markt en de populairste game van het jaar. Ik zie het als één van de belangrijkste onderdelen van mijn trainingssimulatie. Vooral de multiplayer is fantastisch. Je kunt min of meer echte operaties oefenen,'' aldus Breivik die het oefenen door middel van deze games zeer serieus nam.

Ook speelde de Noor World of Warcraft, een erg populair spel dat je met meerdere mensen speelt. Tijdens het spelen leerde hij de Nederlander Jeroen Rink kennen, die geschokt heeft gereageerd. “Ik ben diep geschokt nu ik me realiseer dat het bij Anders om de Oslo-moordenaar gaat.”

De Nederlander vond Breivik destijds al behoorlijk radicaal. “Wij spraken wel eens over politiek en ik vond hem destijds behoorlijk radicaal. Toen hij hoorde dat ik PVV, dus Geert Wilders, stemde stuurde hij me een link. Die heb ik pas dit weekeinde geopend en goed bekeken. Verbijsterend, het gaat om ontelbare pagina’s met propaganda, filmpjes en foto’s. Ook van Anders, mét zijn wapens.”

Toch gebruikte Breivik volgens zijn manifest een schromelijk overdreven verslaving aan World of Warcraft vooral als dekmantel om lange periodes computeren of afwezigheid te kunnen verklaren. "Bij sociale taboes als gameverslaving bewaren mensen je 'geheim' zelfs voor je en stellen ze geen lastige vragen."

Breivik heeft inmiddels bekend en zal achter gesloten deuren worden voorgeleid.

Naar aanleiding van hetzelfde Call of Duty-spel ontstond exact dezelfde discussie enkele maanden geleden al in Nederland, toen Tristan van der V. het bleek te spelen. Over de vermeende link tussen met name de missie 'No Russian' en massamoord zijn destijds al meerdere columns op FOK! verschenen.