Ondernemers ontevreden over misdaadbestrijding

Ondernemers geven de overheid gemiddeld als rapportcijfer een 5,2 voor het tegengaan van criminaliteit. In het zuiden duikt dat zelfs onder de 5, concluderen het kennisnetwerk voor ondernemers De Zaak en het ING Economisch Bureau in een onderzoek.

Ondernemers in het zuiden zijn vaker slachtoffer van criminaliteit. Landelijk zijn vier op de tien ondernemers is het afgelopen jaar slachtoffer van criminaliteit geweest, in het zuiden is dat 48 procent.

Ondanks dat gegeven scoren ze daar volgens de onderzoekers slechter als het om beveiliging gaat. Zo wordt er het minst geïnvesteerd in cameratoezicht en beveiliging van het pand. Hier is volgens hen nog winst te boeken. In het oosten komt cameratoezicht het meeste voor. Daar zou criminaliteit relatief weinig voorkomen. Vooral de detailhandel, transport en horeca hebben veel met criminaliteit te maken. In de detailhandel heeft bijna zeven op de tien ondernemers met criminaliteit te maken gehad. In de transport zes op de tien en in de horeca 55 procent.

Meestal gaat het bij criminaliteit om diefstal (62 procent). Daarna volgen vandalisme en computercriminaliteit. Die laatste vorm van criminaliteit zou in opkomst zijn. Nu komt al een kwart van de financiële schade door deze computercriminaliteit.

Gemiddeld geven ondernemers die slachtoffer zijn geweest van criminaliteit jaarlijks tweeduizend euro uit aan preventie. Een op de zes doet hier echter helemaal niets aan. De helft heeft cameratoezicht. Het trainen van personeel of het inhuren van een beveiligingsbedrijf wordt veel minder ingezet.