FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 juli 2011

Congreslid VS weg om seksschandaal

Zevenvoudig Democratisch Congreslid David Wu heeft dinsdag aangekondigd af te treden. De 56-jarige politicus is verwikkeld in een seksschandaal met een 18-jarige vrouw. Wu zegt dat wat er heeft plaatsgevonden, gebeurde met wederzijdse instemming, maar de vrouw stelt dat Wu zich aan haar opdrong.

Leiders van de Democraten bereidden een onderzoek door de Ethiek-commissie van het Huis van Afgevaardigden voor, maar Wu zei het niet zo ver te willen laten komen omwille van zijn kinderen. Hij zei zijn plaats in het Congres te zullen opgeven zodra het debat over het schuldenplafond is afgerond.

Wu werd zeven keer verkozen. In 2004 werd hij ook herkozen, ondanks zijn bekentenis dat hij tientallen jaren eerder op de middelbare school had geprobeerd een ex-vriendinnetje tot seks te dwingen. De kwestie was door een politieke tegenstander opgerakeld om Wu verdacht te maken, maar de kiezers moesten er toen niets van hebben.

Wu is de tweede Democratische afgevaardigde binnen zes weken die om een sekschandaal het veld ruimt. Eerder zag Anthony Weiner uit New York zich gedwongen op te stappen nadat hij vunzige foto's van zichzelf had verspreid via Twitter.

De op Taiwan geboren Wu, die ruim een jaar geleden scheidde van zijn vrouw, werd in 1998 als eerste Chinees-Amerikaan gekozen in het Huis van Afgevaardigden. Hij stemde over het algemeen gematigd, maar sprak zich dikwijls uit over mensenrechtenschendingen in China. High-techbedrijven in zijn district waren kwaad toen hij tegen normaliseren van de handelsbetrekkingen met China stemde.


Congreslid VS weg om seksschandaal (Foto: Novum)

Tijgertje volgende week weer op vrije voeten

Tijgertje van Oh Oh Tirol komt medio volgende week weer op vrije voeten. Nadat ze vorige maand voor de derde keer in korte tijd werd gearresteerd voor winkeldiefstal, bracht ze haar dagen door in de cel.

Tijgertje, die eigenlijk Tatjana Liefhebber heet, wordt waarschijnlijk woensdag vrijgelaten. Dan loopt haar voorlopige hechtenis af en die wordt niet verlengd, heeft het OM Den Haag dinsdag bevestigd. De realityster moet op 8 september weer voor de rechter verschijnen.

Tijgertje werd vorige maand, samen met haar moeder, betrapt op winkeldiefstal in een warenhuis in Leidschendam. Uit de inhoud van hun tassen bleek dat ze ook uit twee andere winkels hadden gestolen. In april sloegen de twee al hun slag in een supermarkt in Delft en een maand eerder werden ze betrapt in Naaldwijk.

Vanwege haar vele aanrakingen met justitie vroeg RTL Tijgertje niet terug voor het vervolg op Oh Oh Tirol.

Mubarak weigert te eten

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak weigert al vier dagen te eten. Hij is daardoor afgevallen en verzwakt, heeft zijn arts Assam Azzam dinsdag gezegd.

Mubarak moet volgende week voor de rechter verschijnen, maar dit lijkt nu onzeker. Uitstel van zijn proces kan echter tot verdere spanningen leiden tussen de regerende militaire raad en betogers, die vinden dat de hervormingen in Egypte veel te traag gaan.

Veel Egyptenaren vinden al dat het leger talmt met het vervolgen van voormalige leden van het regime die verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van betogers tijdens de achttien dagen durende opstand die leidde tot het aftreden van Mubarak op 11 februari. Vorige week braken in Caïro gevechten uit toen betogers die wilden optrekken naar het militair hoofdkwartier werden aangevallen door mannen met messen, stokken en knuppels. Er vielen honderden gewonden voordat ordetroepen de menigten met traangas uiteenjoegen.

Mubarak verblijft sinds april onder huisarrest in een ziekenhuis in Sharm el-Sheikh. Volgens zijn artsen neemt hij nog wel vocht tot zich, maar alleen wanneer zij of zijn vrouw daar op aandringen. Mocht zijn toestand verder achteruitgaan, dan kan hij intraveneus worden gevoed, maar het grootste gevaar voor Mubaraks gezondheid lijkt een ernstige depressie te zijn, zei Azzam. "Wij zijn bezorgd dat zijn slechte psychische gesteldheid zijn fysieke toestand zal aantasten."

Mubarak moet 3 augustus voor de rechter verschijnen. Naast hem moeten ook zijn zonen Gamal en Alaa en de vroegere minister van binnenlandse zaken Habib al-Adly en zes van diens medewerkers terechtstaan. Volgens Egyptische kranten wordt in Sharm el-Sheikh een rechtszaal voor het proces in gereedheid gebracht. De rechtszaak zal veel belangstelling trekken van het publiek en de media, maar volgens de veiligheidschef van de Zuid-Sinaï, Mohammed Nagib, heeft hem nog geen verzoek van het ministerie van binnenlandse zaken bereikt om voorbereidingen te treffen voor de beveiliging. Daarvoor zal in elk geval versterking van elders moeten komen, zei Nagib.

Dead Rising 2: Off The Record release date en box art

Capcom heeft bekendgemaakt dat Dead Rising 2: Off The Record 14 oktober uit zal komen. In Off The Record is fotograaf Frank West uit Dead Rising opnieuw de hoofdpersoon. De game is een nieuwe interpretatie van de gebeurtenissen uit de normale Dead Rising 2, waarin je speelde met stuntmotorrijder Chuck Greene. Wanneer je een save file hebt van dat spel, zal je in Off The Record Chucks kekke Kadoya-jack vrijspelen.

Tevens heeft Capcom deze box art vrijgegeven:

Dead Rising 2: Off the Record - box art

Dead Rising 2: Off The Record komt naar de PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

De zomer keert terug!

Het is nog even afzien, maar de zomer is onderweg. Vanaf donderdag is de zon eindelijk terug, en dat voor langere tijd.

Woensdag is de regenkans nog altijd 50 procent, maar de middagtemperatuur van 20, 21  graden is toch heel aangenaam te noemen. Vanaf donderdag neemt de regenkans zienderogen af en is er nog maar 20 procent kans op regen.

Donderdag wordt zelfs een maximumtemperatuur van 24 graden voorspeld, en dat is gewoon echt zomer te noemen. 's Weekends krijgt de temperatuur helaas wel een kleine inzinking, maar vanaf maandag warmt de koperen ploert ons landje weer lekker op.

En het blijft goed weer. Volgende week geeft het KNMI weliswaar aan dat het licht wisselvallig wordt, de temperaturen zijn dan wel zoals ze horen te zijn in augustus. Grote kans dat de temperatuur schommelt rond normaalwaarden, zo laten de meteorologen weten.

Ook Cazorla naar MŠlaga

Het Spaanse Málaga is nog niet klaar op de transfermarkt, de club heeft zich vandaag versterkt met middenvelder Santi Cazorla. De Spaanse international komt over van Villarreal.

"Het is moeilijk om onder woorden te brengen wat ik voel. Ik heb hier natuurlijk jaren gespeeld en heb veel meegemaakt met deze club. Mijn transfer doet me deugd, maar het is lastig om na zeven jaar te vertrekken", vertelde Cazorla op de officiële website van Villarreal.

De club uit Málaga hengelt hiermee de tiende transfer binnen. De 26-jarige Cazorla komt over voor een transferbedrag van ongeveer twintig miljoen euro. Het ambitieuze Málaga wil met de nieuwe aankopen serieus meestrijden in de Spaanse competitie. Eerder werden onder anderen Ruud van Nistelrooy, Joris Mathijsen en Jérémy Toulalan al aangetrokken.


 Cazorla hier nog in het shirt van VillarReal tegen FC Twente. (Proshots)

NASA kan zoektocht naar Belgische ufo staken

De NASA en de Belgische luchtmacht kunnen hun dossiers sluiten over waarnemingen van een ufo in België in 1990. Het ongeïdentificeerde vliegende voorwerp, dat wereldberoemd werd, blijkt te zijn gemaakt door een destijds 18-jarige Belg. Die bekende dinsdag op de Belgische tv-zender RTL-TVI dat hij luchtvaartexperts een rad voor ogen had gedraaid met zijn object, dat bestond uit beschilderd piepschuim en vier lampen.

De man, van wie alleen de voornaam, Patrick, werd bekendgemaakt, kreeg hulp van een paar vrienden bij het maken en fotograferen van de 'ufo'. De foto was een van de scherpste afbeeldingen van vermeende ufo's in het begin van de jaren '90, toen duizenden Belgen meldingen deden van dergelijke waarnemingen.

De Belgische luchtmacht voerde zelfs inspectievluchten uit om de ufo's te traceren. "Het is te eenvoudig om mensen in de maling te nemen, zelfs met een goedkoop model", aldus Patrick tegen RTL-TVI.

Cavendish wint in Stiphout

Mark Cavendish heeft de 32e Profronde van Stiphout gewonnen. De Brit van HTC-Highroad, die in de afgelopen Tour de France vijf ritten won, bleef in het na-Tour criterium de broertjes Andy en Frank Schleck voor.

Cavendish is de opvolger van Robert Gesink, die vorig jaar wist te winnen. Voor het eerst in vijf jaar stond de Tourwinnaar niet aan het vertrek in Stiphout. Volgens de organisator van het criterium heeft de Australiër niet de juiste uitstraling die bij de koers hoort.


Mark Cavendish wint in Stiphout (Proshots)

Nederlander pleegde zelfmoord in Duitsland

De 44-jarige Nederlander die zondagavond dood werd gevonden in Duitsland, heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd. Dat meldt de Duitse politie dinsdag. Eerder dacht de politie nog aan een geweldsmisdrijf. Duitse media meldden eerder dat de man was gevonden met een mes in zijn borst.

De man werd zondagavond gevonden langs het spoor bij het plaatsje Stadtoldendorf, in de deelstaat Nedersaksen. Een machinist zag het lichaam liggen.

De politie komt tot de conclusie van zelfmoord na onder meer gesprekken met familie en vrienden van de man in Nederland. Bewijzen voor een misdrijf zijn niet gevonden.

De man reisde vrijdag met zijn fiets vanuit Nederland naar Duitsland. Op zaterdagavond kwam hij in Stadtoldendorf aan. Zaterdagnacht sliep hij in een pension.

De politie heeft met behulp van informatie van het publiek vrijwel een volledig beeld van het verblijf van de Nederlander in Stadtoldendorf gekregen tot aan het moment dat zijn lichaam werd gevonden. Het keukenmes waarmee de man was neergestoken heeft hij vermoedelijk zelf in een supermarkt in Stadtoldendorf gekocht.

Waarom de man zondagavond nog wel een treinkaartje naar Hannover kocht, is onduidelijk gebleven.

Persoon in brand in Delft

Een persoon is dinsdagavond in Delft gewond geraakt nadat het slachtoffer in brand had gestaan. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht. Drie mensen zijn aangehouden toen de politie de plaats van het delict wilde afzetten, meldt een politiewoordvoerder.

Het incident vond plaats aan de Händellaan. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Of het slachtoffer zich in een woning of buiten op straat bevond, weet de woordvoerder niet. Ook is nog onbekend waarom de drie mensen werden aangehouden. Een politiehelikopter heeft overzichtsfoto's gemaakt.

Advocaat: Breivik is krankzinnig

Anders Behring Breivik, de man die heeft bekend dat hij de aanslagen in Noorwegen heeft uitgevoerd, is waarschijnlijk krankzinnig. Dat heeft zijn advocaat Gier Lippestad dinsdag op een persconferentie gezegd. Het is volgens Lippestad nog te vroeg om te zeggen of hij voor zijn cliënt zal pleiten voor de diagnose krankzinnigheid. Wel denkt hij dat Breivik zelf in ieder geval niet voor krankzinnigheid zal pleiten, omdat hij gelooft dat hij 'de enige is die de waarheid begrijpt'.

Breivik is niet op de hoogte van het aantal mensen dat hij heeft vermoord, zei Lippestad. Ook weet hij nog niets van de publieke reactie op zijn daad. Lippestad zei dat Breivik voorafgaand aan de aanslagen drugs had genomen om 'sterk, efficiënt en alert' te zijn. Breivik heeft nog steeds het idee in oorlog te zijn en is van mening dat de 'operatie' volgens plan verloopt. De advocaat zei verder dat Breivik eigenlijk verwachte dat de politie sneller ter plaatse zou zijn en hij neergeschoten zou worden  toen hij het vuur opende op de jongeren in het jeugdkamp.

Breivik heeft bekend dat hij de bomaanslag in Oslo heeft gepleegd en een bloedbad heeft aangericht onder deelnemers aan een zomerkamp van de regerende Arbeiderspartij op het eilandje Utøya, maar vindt niet dat hij een misdaad heeft gepleegd. Hij zegt dat hij Europa wilde redden van de 'moslimheerschappij'. In totaal kostten de aanslagen aan 76 mensen het leven. Met zijn  zijn acties wilde hij vooral de regerende Arbeiderspartij treffen omdat deze niets zou ondernemen tegen de islamisering van Noorwegen. Het eiland Utøya is eigendom van deze partij.

Breivik zegt lid te zijn van een organisatie met diverse cellen in westerse landen. De aanslagen in Noorwegen waren noodzakelijk, omdat het oorlog is, legde Lippestad het gedachtegoed van zijn cliënt uit. In Noorwegen zouden twee cellen zijn, in het buitenland verscheidene andere.

De chef van de recherche van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft dinsdag gemeld dat de Noorse schutter zijn manifest ook aan Duitse neonazi's heeft gestuurd. Tot de ontvangers behoort onder andere een extreem rechtse groepering in Dortmund in het Ruhrgebied. Tot nu toe gingen de Duitse autoriteiten ervan uit dat er geen connecties waren met de Noorse terrorist en Duitsland. Breivik krijgt weinig bijval voor zijn daad op de extreem rechtse internetfora. Er wordt veel afkeurende kritiek geuit op het feit dat hij jongeren als doelwit koos.

Breivik noemde in zijn manifest de meeste wereldleiders 'verraders', maar Poetin vindt hij een groots leider die respect verdient.
Poetin zelf liet via een woordvoerder weten Breivik als compleet gestoord en 'duivelsgebroed' te beschouwen.

De familie van Breivik heeft tot nu toe nog geen verzoek ingediend om hem te mogen bezoeken.

De Noorse politie is nog steeds van mening dat Breivik alleen handelde, ondanks beweringen in zijn manifest over zijn lidmaatschap van een moderne groep kruisvaarders. Toch wordt niet definitief uitgesloten dat hij medeplichtigen had.

US Meltdown

Wanneer zij vinden dat het weer tijd wordt hun zakken te vullen, dan zullen zij uw stem trachten te winnen door eens in de 4 jaar plots erg tegen het homohuwelijk te zijn. Ook zal de troef van de ongeboren vrucht worden uitgespeeld net zoals zal worden benadrukt dat u het recht hebt een wapen in huis te houden omdat de overheid duidelijk niet in staat is u genoeg bescherming te bieden. Deze stellingen vinden hun oorsprong in het Christelijk geloof, God bless America, waarin u van hen moet blijven geloven. Believe me: het enige waar zij in geloven is geld - geld dat naar hen moet vloeien. 

[CL] Uitslagen derde voorronde (26/07/2011)

Vanavond werden de eerste duels uit de derde voorronde van de Champions League afgewerkt. FC Twente trof hierin het Roemeense FC Vaslui. Hieronder ook de overige uitslagen. Morgen worden de zeven andere duels afgewerkt. De returns van deze wedstrijden worden op 2 en 3 augustus afgewerkt.

Uitslagen derde voorronde Champions League:

Thuis Uit Uitslag
Ekranas (Lit) BATE Borisov (Wru)  0-0
Zestaponi FC (Geo) Sturm Graz (Oos)  1-1
APOEL Nicosia (Cyp) Slovan Bratislava (Slw)  0-0
Litex Lovech (Bul) Wisla Kraków (Pol)  1-2
Dinamo Kiev (Oek) FC Rubin Kazan (Rus)  0-2
RC Genk (Bel) Partizan Belgrado (Ser)  2-1
FC Twente (Ned) FC Vaslui (Roe)  2-0
Glasgow Rangers (Sch) Malmö FF (Zwe)  0-1

Uitslagen oefenduels 26 juli

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Almere City FC
Meulens (2), Rosheuvel
Jong Newcastle United (Eng) 3-2
Helmond Sport RKC Waalwijk
Bridji
0-1
NAC Breda Levante (Spa) 0-0*
Groene Ster Roda JC Kerkrade
Malki (2), Vormer, Junker
0-4
AGOVV Apeldoorn Vitesse
Jenner, Chanturia, Büttner, Tighadouini
0-4
FC Dordrecht
Mayele, Jongebloet
FC Oss
Van der Sloot
2-1
FC Emmen
Velda, De Visscher
FC Zwolle
Ferrario, Maachi
2-2
SV Meersen MVV Maastricht
Borgers (4), Esajas, Voorjans, Braken, Tambak
1-8
Schouwse Selectie Sparta Rotterdam
Bilate (4), Kruis (3), Schoonheijm
2-8
Go Ahead Eagles
Janota, Nzuzi-Makuso, Heerkens
Jong PSV 3-1
Eendracht Aalst (Bel) FC Eindhoven
Makiavala, Van Boekel, eigen doelpunt
1-3
VVV-Venlo
Linssen (2), Maguire
Alemannia Aachen (Dui) 3-1
FC Dender (Bel) Fortuna Sittard
Scheelen, Geenen
2-2
Charlton Atletic (Eng) FC Den Bosch 1-0


* De wedstrijd tussen NAC en Levante is gestaakt door ongeregeldheden. Valdo van Levante kreeg een rode kaart na een overtreding. Hierna waren er opstootjes tussen beide ploegen en kwamen er supporters op het veld. Ondanks het ingelasten van een rustperiode heeft de scheidsrechter alsnog besloten wedstrijd te staken, omdat Levante weigerde verder te spelen.

[CL] Uitslag FC Twente - FC Vaslui

FC Twente heeft vanavond de eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League tegen FC Vaslui met 2-0 gewonnen. In het Gelredome waren de Tukkers in een van Roemeense zijde hard duel via twee doelpunten van spits Marc Janko de sterkste. Volgende week is in Roemenië de return.

FC Twente begon gehavend aan het duel met FC Vaslui dat vorig jaar derde geworden was in Roemenië. Omdat de nummer twee Timişoara in de financiële problemen was gekomen schoof Vaslui door naar de voorronde van de Champions League. De Tukkers misten in hun duel tegen de Roemenen onder meer de geblesseerden Bryan Ruiz, Nacer Chadli en Denny Landzaat en de geschorste Dwight Tiendalli.


Janko legt aan voor de 1-0 (foto: Proshots)

Beide ploegen begonnen in het Gelredome aftastend en het was Vaslui dat in de beginfase de grootste kans kreeg. Adaílton schoot vroeg in de wedstrijd een vrije trap op de lat. Twente nam het initiatief over en Thilo Leugers werd na een half uur spelen in het Roemeense strafschopgebied onderuit gehaald. Janko liet dit buitenkansje niet onbenut en tekende vanaf de stip de 1-0 aan.

Vaslui bleef op de counter loeren en kwam er enkele malen gevaarlijk uit. Toch was het Twente dat de 2-0 aan wist te tekenen toen Luuk de Jong de paal raakte en Janko de rebound binnentikte. Daarna gingen de Tukkers nog op zoek naar een derde treffer, maar deze bleef uiteindelijk uit. Aan de andere zijde was Temwanjera nog dichtbij de 2-1, maar ook hij wist het net niet meer te vinden.


Luuk de Jong in duel met een Roemeen (foto: Proshots)

FC Twente

2 - 0

FC Vaslui

 34' Janko (pen)
 57' Janko
 
 
 Gele kaart: Brama (FC Twente), Adaílton, Papp, Razvan Costin, Sânmartean, Wesley (FC Vaslui)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Bebek (Kro)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Cornelisse
Wisgerhof
Douglas
Buysse
Brama
De Jong
Leugers
Berghuis (Vogelsang/80)
Janko (Rendla/84)
Bajrami (John/71)
  Cerniauskas
Jovanovic
Papp
Cânu (Farkas/60)
Milanov
Razvan Costin (Milisavljevic/63)
Pavlovic
Adaílton
Wesley
Sânmartean
Temwanjera (Bello/73)

U2 en Pearl Jam op TIFF

Zowel U2 als Pearl Jam zal dit najaar hun opwachting maken op het Toronto International Film Festival.

Davis Guggenheim’s From The Sky Down, waarin we de totstandkoming van U2's album Achtung Baby uit 1991 kunnen volgen, zal het festival openen op 8 september, aldus de New York Times. Naast archiefbeelden zien we ook nieuwe interviews waarin de muzikale erfenis van het U2 album zal worden besproken.

Cameron Crowe’s twee uur durende documentaire Pearl Jam Twenty zal twee dagen later te zien zijn op het festival. De Oscarwinnende regisseur en journalist volgt de band al sinds hun oprichting en heeft de beschikking over meer dan 1200 uur aan oud beeldmateriaal. Daarnaast zijn er ook nieuwe interviews te zien in de documentaire waarin we Pearl Jam kunnen volgen op weg van obscuur bandje naar supersterrendom.

Pearl Jam Twenty zal vanaf 23 september in de Amerikaanse bioscopen draaien. Een kleine maand later, op 21 oktober zal de documentaire op televisie te zien zijn in het kader van de serie PBS American Masters. Columbia Records brengt op 20 september de soundtrack van de Pearl Jam film uit. Een week eerder zal een bijbehorend boek, bij elkaar geschreven door Jonathan Cohen en Mark Wilkerson, uitgebracht worden.

Het Toronto International Film Festival lijkt een goede neus voor muziekfilms te hebben. Zo maakte Bruce Springsteen's documentaire the Promise vorig jaar zijn debuut op het filmfestival.


Pearl Jam Twenty trailer

PostNL mag reorganisatie doorzetten

PostNL kan doorgaan met de voorgenomen reorganisatie. Het bedrijf heeft dinsdag de rechtszaak tegen de ondernemingsraad gewonnen.

Vanwege dalende postvolumes verdwijnen in totaal elfduizend voltijdbanen onder postbodes en postsorteerders van de onderneming, waarvan circa 2800 via gedwongen ontslag.

De ondernemingsraad is het niet eens met de manier waarop fulltime postbodes bij het voormalige TNT Post worden vervangen door parttime postbezorgers en stapte daarom naar de Ondernemingskamer. Die heeft nu besloten dat PostNL de voorgenomen reorganisatie kan voortzetten.

De ondernemingsraad legt zich neer bij de uitspraak. "We hebben volgende week nog een gesprek met onze juristen, maar het is een volstrekt heldere uitspraak", zegt Bernard de Vries, voorzitter van de ondernemingsraad van PostNL. "We moeten ons neerleggen bij de feiten."

'PVV'er bedreigd na tweet Noorwegen'

De vicefractievoorzitter van de PVV in Den Haag heeft zijn accounts op Hyves, Twitter en Facebook verwijderd omdat hij ernstig zou zijn bedreigd. Dat meldt RTV West dinsdag. Van Doorn heeft de omroep laten weten dat hij en zijn familie zijn bedreigd vanwege 'politieke meningsverschillen'.

Afgelopen weekend zou Van Doorn zich de woede van veel mensen op de hals hebben gehaald door een bericht over de 'Noorse PvdA' op Twitter te plaatsen, net na de aanslagen op het regeringscentrum in Oslo en op het eiland Utøya. Volgens de Volkskrant verstuurde hij het bericht onder de kop 'Noorse PvdA wil Israël bombarderen', waarvan Van Doorn inmiddels zou hebben gezegd dat het inhoudelijk niet klopt en de timing onhandig was.

Op de website Joop.nl werd zondagavond ingegaan op de tweet. In het bericht wordt verder gesteld dat PVV-leider Geert Wilders er verstandig aan zou doen nog eens te kijken naar het inmiddels verwijderde symbool waarmee Van Doorn zich tooide op Twitter: een zogeheten Jeruzalem Kruis. Dit kruis zou een symbool zijn van de gewapende strijders die in de Middeleeuwen oorlog voerden tegen moslims.

De verdachte van de aanslagen in Noorwegen 'dweepte' met 'die symboliek', stelt Joop.nl. "Van Doorn kennelijk ook", aldus de website.

Een politiewoordvoerder zou tegen de Volkskrant hebben gezegd dat in vier tweets bedreigingen richting de PVV'er zijn geuit, die vallen onder de categorie 'ernstige vorm van bedreiging'. Zo zou een persoon hebben gesteld zeker te weten dat de politicus de volgende is 'die met een stuk ijzer in z'n kop het asfalt gaat kussen'. De betreffende persoon zou maandagavond via Twitter hebben aangegeven spijt te hebben van zijn daad.

Een politiewoordvoerder wil dinsdagavond desgevraagd niet bevestigen of aangifte is gedaan van bedreiging en stelt dat over de zaak woensdag meer duidelijkheid komt.

Oefenduel NAC - Levante gestaakt

Het oefenduel tusssen NAC en Levante is behoorlijk uit de hand gelopen. Al vanaf het begin van de wedstrijd lieten de Spanjaarden zien niet de vriendelijkste te zijn. 

Nog voor dat het duel begon besloot Levante dat het niet zou gaan voetballen als het niet met de eigen bal mocht spelen. Uiteindelijk koos NAC ervoor om toch met de door Levante gewenste bal te gaan spelen. In de eerste helft moest de scheidsrechter zes maal een gele kaart trekken. Toen in de tweede helft een overtreding van Levante een rode kaart opleverde was het hek van de dam. 


Scheidsrechter Ketting probeert opstootje Ignacio (r) te sussen (foto: proshots)

In een opstootje waar ook het publiek zich bij ging bemoeien kreeg Anthony Lurling een paar rake klappen. De scheidsrechter die al eerder vond dat beide ploegen het kalmer aan moesten doen besloot de wedstrijd te staken nadat de trainer van Levante niet van plan was om op de tribune plaats te nemen. De wedstrijd eindigde in 0-0. 

Schoorel simpel door in Dortmund

Tennisser Thomas Schoorel heeft eenvoudig de tweede ronde van het Challengertoernooi in Dortmund bereikt. De als tweede geplaatste Amsterdammer was met tweemaal 6-2 te sterk voor de jonge Duitser Daniel Masur. In de tweede ronde neemt Schoorel het woensdag op tegen David Goffin uit België.

Ook Nick van der Meer speelde in Dortmund. De qualifier moest echter direct buigen voor Facundo Bagnis uit Argentinië: 6-4, 6-3.  Igor Sijsling haalde dinsdag in Recanti wel de tweede ronde.

Rector en leraar roken meth op school

Een school voor beroepsonderwijs in de Amerikaanse staat West-Virginia is gisteren per direct gesloten. Aanleiding is het feit dat de schooldirecteur samen met een leraar crystal meth heeft gerookt op het kantoor van de directie.

De politie van Boone County heeft verklaard dat sporen van de drug door het hele schoolgebouw zijn gevonden. Zo werden sporen aangetroffen in de gangen, directiekantoor en de wc's. De bewuste leraar heeft inmiddels bekend samen met zijn baas te hebben gebruikt in diens kantoor.

Hoewel de politie geen aanwijzingen heeft dat de Boone County Career and Technical Center is gebruikt als methlab, zal docent Jack Turley waarschijnlijk worden aangeklaagd voor het maken van methamfetamine en het aanschaffen van Sudafed, een grondstof voor deze drug. Directeur Keith Phipps wordt beschuldigd van het aanschaffen van een teveel aan Sudafed.

Nieuwe headset en remote voor 360

Microsoft heeft twee nieuwe accessoires aangekondigd voor hun Xbox 360-spelcomputer. Het betreft een nieuwe draadloze headset en een nieuwe afstandsbediening. Beide accessoires zijn in de zwarte stijl die we kennen van de Xbox 360 Slim-versie van het apparaat van Microsoft.

De (bluetooth) headset komt in november uit en kost 60 dollar (Europese prijs nog onbekend), de afstandsbediening komt ook in november en kost 20 dollar (Europese prijs nog onbekend).

360

360

Deepak Chopra komt met spirituele game

Gamers met belangstelling voor spiritualiteit kunnen dit najaar hun lol op met Leela voor Xbox 360 en Nintendo Wii. Dat maakt uitgever THQ dinsdag bekend. De game is in samenwerking met de Indiase schrijver Deepak Chopra gemaakt.

Leela, 'spel' in het Sanskriet, laat gamers met behulp van de Kinect-camera of Wii-afstandsbediening de zeven chakra's van het menselijk lichaam aanspreken. Verschillende meditatie- en ademhalingsoefeningen moeten de gestreste speler weer tot rust brengen. Daarnaast bevat de game yoga- en meditatietrainingen.

Deepak Chopra is al twee jaar met de game bezig. Hij ziet games als een belangrijk hulpmiddel om mensen met spiritualiteit in contact te brengen. "Er zijn veel mensen die yoga en meditatie beoefenen en ook een spelcomputer in huis hebben, maar ze amper gebruiken. Ik hoop dat iedereen die Leela ontdekt zich verrijkt voelt", aldus Chopra.


Deepak Chopra komt met spirituele game (Foto: Novum)

Man steekt 5 jonge vrouwen in de kont

De politie van het Amerikaanse Fairfax County is naarstig op zoek naar een seriekontenprikker. De man heeft minstens vijf vrouwen met een mes in hun kont gestoken.

Het laatste slachtoffer is een 18-jarige vrouw. Terwijl ze gisteravond in een winkelcentrum was afgeleid door vallende kleding, voelde ze ineens een stekende pijn in haar billen. Ze bleek dwars door haar spijkerbroek te zijn gestoken.

Sinds februari is al een vijftal vrouwen, allen rond de 20 jaar in, in hun kont gestoken. Alle vrouwen werden het slachtoffer bij winkels, terwijl ze door iets waren afgeleid. Het voorlaatste geval dateert van 20 juni.


Een nieuwsfilmpje over de kontenprikker

Passant speelt mee in spotje Film Festival

Tygo Gernandt gijzelt in de reclamespot van het Nederlands Film Festival Bracha van Doesburgh. Het NFF maakt ieder jaar een reclamespot, ditmaal wordt een nietsvermoedende Utrechter de filmset op gelokt en moet hij het 'gijzeldrama' zien te ontzenuwen. De passant weet niet dat het een filmset is. Dat laat de festivalorganisatie dinsdag weten.

Anneke Blok en Marcel Musters spelen een miljonairsechtpaar waarvan de dochter, Bracha van Doesburgh, is gegijzeld door een doorgedraaide Tygo Gernandt. Hij dreigt het meisje dood te schieten. De passant krijgt een megafoon in de handen gedrukt. Hij wordt voor 'de onderhandelaar' aangezien die een gevaarlijke situatie moet zien te redden.

De camera rijdt dramatisch richting de passant. Wat hij gaat zeggen is nog onbekend. Dan verschijnt de slogan van de sport: 'Voor je het weet, zit je er middenin'.

Het 31e Nederlands Film Festival vindt plaats van 21 tot en met 30 september.


Passant speelt mee in spotje Film Festival (Foto: Novum)

Veteraan McEwen mikt op WK-deelname

De inmiddels 39-jarige Robbie McEwen heeft zijn zinnen gezet op het wereldkampioenschap, eind september in Kopenhagen. De Australiër meldde dat vandaag vlak na zijn overwinning in de vierde etappe van de Ronde van Wallonië.

De zege was pas de eerste overwinning voor McEwen dit seizoen. "Ik moet natuurlijk nog selectie voor de WK afdwingen", aldus de renner van RadioShack. "Maar de wedstrijd in Kopenhagen staat dikgedrukt in mijn agenda. Hopelijk ben ik erbij." McEwen zegt dat hij zijn seizoen heeft afgestemd op het kampioenschap. In voorbereiding daarop zal hij aan de start verschijnen in Hamburg, Plouay, Fourmies en de Eneco Tour. "Die koersen passen het beste in de voorbereiding", aldus McEwen, die in 2002 al eens zilver won op het WK.

Middelkoop geeft op in Recanati

Tennisser Matwé Middelkoop is er niet in geslaagd om de tweede ronde te bereiken van het challengertoernooi in Recanati. De Nederlander moest in Italië in de eerste ronde tegen de Fransman Kenny de Schepper bij een achterstand van 5-7 en 2-4 de strijd staken.

Middelkoop was vanuit de kwalificaties doorgedrongen tot het hoofdtoernooi in Recanati. De nummer 266 van de wereld klaagde daar over enkelproblemen, maar het was een rugblessure die hem noopte om op te geven.


Matwé Middelkoop (Foto: Proshots)

S. SŠnchez past voor Vuelta

Samuel Sánchez zal ook dit jaar niet starten in de Vuelta à España. De wielrenner van Euskaltel-Euskadi, winnaar van de bolletjestrui in de Tour de France, heeft dit na afloop van de Tour besloten. De Spanjaard wil eerst volledig herstellen van zijn inspanningen in de Franse wielerronde.

"De Tour was extreem intens en vergde veel van mijn lichaam," zei de olympisch kampioen op de website van zijn ploeg. "Ik wil nu eerst zien hoe mijn lichaam hersteld van de ronde om me dan op de rest van het jaar te richten. Deelname in de Vuelta past hierin niet."

Sánchez zal aankomende zaterdag wel starten in de Classica San Sebastian. Hierin hoopt hij de eerste renner van de Baskische wielerploeg Euskaltel te worden die de klassieker op hun eigen grond wint.

Daarnaast zal de Spanjaard zich waarschijnlijk richten op de WorldTour-koersen in Canada in september. In deze koers zijn makkelijk punten te verdienen voor Sánchez en zijn ploeg, zodat zij hun WorldTour-status kunnen behouden in 2012.


Sánchez laat Vuelta aan zich voorbij gaan (Proshots / Sirotti) 

Johan Derksen trollt Femke Halsema

Johan Derksen heeft op een boekpresentatie bij FC Groningen de woede op de hals gehaald van oud-GroenLinks-leider Femke Halsema en voetbalcommentator Koert Westerman. Laatstgenoemde is de buurman van de besnorde voetbaljournalist.

"Femke Halsema van GroenLinks. Die heeft verkering gehad met mijn buurman Koert Westerman en die zegt altijd 'Femke Halsema; veel discussiëren, weinig neuken'. Dus daar heb ik ook geen vertrouwen in", zei Derksen in een anekdote over politici bij de boekpresentatie.

Halsema zegt via Twitter van niets te weten: "Volgens jouw buurman Johan Derksen hebben wij verkering gehad. Volgens mij was je toen al met je vrouw..." Westerman heeft het helemaal gehad met Derksen: "We hebben geen verkering gehad en ik heb dit niet gezegd. Dit soort grappen van Johan Derksen heeft me al vaker goede relaties gekost."


Johan Derksen trollt Femke Halsema (Foto: Novum)

Mosquera in voorselectie Vacansoleil voor Vuelta

Vacansoleil heeft zijn dertien koppige voorselectie bekend gemaakt voor de Vuelta à España. Een opmerkelijke naam in de selectie is Ezequiel Mosquera, die nog steeds in afwachting op een uitspraak in zijn dopingzaak.

De Spanjaard, die niet koerst totdat er een uitspraak is, zal alleen van start gaan als hij onschuldig wordt bevonden voor het gebruik van HES in de Vuelta van 2010. De voorselectie voor de ronde die al op 20 augustus van start gaat kent in totaal dertien renners met daarbij vier Nederlanders.

De voorselectie; Pim Ligthart, Martijn Keizer, Joost van Leijen, Wout Poels, Ruslan Pidgornyy, Santo Anza, Stijn Devolder, Gorik Gardeyn, Maxim Belkov, Matteo Carrara, Sergei Lagutin, Michal Golas en Ezequiel Mosquera.

[CL] FC Twente mist Chadli en W. Janssen

FC Twente kan dinsdagavond in de eerste confrontatie met FC Vaslui in de derde voorronde van de Champions League niet beschikken over Nacer Chadli en Willem Janssen. Chadli heeft last van een knieblessure en aanwinst Janssen tobt met een keelontsteking. Eerder werd al bekend dat het duel met de Roemenen te vroeg komt voor Bryan Ruiz.

Tim Cornelisse, overgekomen van FC Utrecht, debuteert in de basis. Voorin heeft jongeling Steven Berghuis een basisplaats gekregen van trainer Co Adriaanse.

Kreuziger breekt botje in hand

Wielrenner Roman Kreuziger heeft tijdens de Tour de France een handwortelbeentje gebroken. Dat werd vandaag tijdens een mri-scan duidelijk, meldt de Tsjech van Astana op Twitter. Kreuziger moet zes weken met zijn hand en pols in het gips. Wanneer hij zijn rentree kan maken is nog onduidelijk.

Kreuziger, die in 2009 en 2010 als negende aankwam in Parijs, kende in de laatste editie van de Tour de France veel pech. In de eerste week was hij een aantal keer bij een valpartij betrokken en daar had de 25-jarige Tsjech veel last van. Hij reed de Tour wel uit, maar gaf ruim drie uur toe op winnaar Cadel Evans en werd pas 112e.

'De dagen van Saab zijn geteld'

Lars Holmqvist, de voorzitter van de Europese vereniging van autotoeleveranciers (Clepa), geeft het in nood verkerende Saab nog twee maanden. Dinsdag werd bekend dat Saab-fabrikant Swedish Automobile (het voormalige Spyker) van CEO Victor Muller de salarissen van Saab-medewerkers uit heeft gesteld.

Holmqvist: "De dagen van Saab zijn geteld. Toeleveranciers leveren niet langer, ze zijn het moe geworden. Ze hebben de beloften van Muller geloofd maar nu gelooft niemand ze meer. De toeleveranciers hebben hun geloof in de levensvatbaarheid van Saab verloren. En het verlies van toekomstige business is geen bedreiging voor ze als er geen toekomstige business is. Met dertig jaar ervaring in de business kan ik verklaren dat het niet mogelijk is geld te verdienen met de productie van auto's als je volume niet minstens 100-200 duizend is. Ze concurreren met merken die 300-400 duizend per jaar bouwen. Ik ben verbaasd dat ze het nog zo lang hebben overleefd."

"Het resterende geld wordt uitgegeven aan het betalen van medewerkers die thuis zitten. Het heeft maar een doel, namelijk het voorkomen van een faillissement. Als Saab in juni de lonen niet zou hebben uitbetaald, zouden de bonden zijn begonnen met de voorbereiding van de faillissementsaanvraag. Muller harkte geld bij elkaar en de lonen werden betaald", vertelt de Clepa-voorzitter verder.

Swedish Automobile heeft nog 800 miljoen tot 1,2 miljard euro aan onbetaalde rekeningen, waaronder veel toeleveranciers. "Geen Chinese dealergroep of bussenbouwer komt met zoveel geld over de brug", besluit Holmqvist weinig hoopvol.


'De dagen van Victor Mullers Saab zijn geteld' (Foto: Kroum)

Drie maanden cel voor doodschudden zoon

Een man is dinsdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot drie maanden cel voor het doodschudden van zijn drie maanden oude zoon. Ook is hem een werkstraf van 240 uur opgelegd.

De man zou zijn kind eind september 2009 in Balkbrug dusdanig door elkaar hebben geschud dat de baby ernstige hersenbeschadigingen opliep, waardoor het jongetje enkele dagen later overleed. Het Openbaar Ministerie had tegen hem drie jaar cel geëist.

De verdediging stelde echter dat de vader met zijn zoon was gevallen en dat de baby daarbij buiten bewustzijn raakte. Toen de man de alarmcentrale belde, adviseerde de centralist het kind door elkaar te schudden. Het kind zou volgens de raadsman van de vader mogelijk ook door naweeën van oud letsel onwel kunnen zijn geworden.

De rechtbank acht doodslag echter bewezen. Oud letsel of een val van een geringe hoogte zou volgens deskundigen het zware hersenletsel niet hebben kunnen veroorzaken. Dat een centralist van de alarmcentrale de vader het advies zou hebben gegeven zijn zoontje door elkaar te schudden, gelooft de rechtbank niet. De man heeft daar eerder tegenstrijdige verklaringen over afgelegd.

De man is volgens een psychiater en psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar. Ook het feit dat hij moet leren leven met het gegeven dat hij zijn zoon door zijn eigen handelen heeft verloren en dat de vader mogelijk gefrustreerd was door eerdere ziekenhuisopnames van de baby, zorgen ervoor dat de rechtbank tegen de man een veel lagere straf heeft opgelegd dan geëist.

Happy Meal wordt 'gezond'

Fastfoodketen McDonald's neemt zijn Happy Meals, speciale maaltijden voor kinderen, in de VS op de schop. De hoeveelheid frietjes bij zo'n menu wordt gehalveerd en er zitten in de toekomst altijd appels bij. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

McDonald's is tot deze stap gekomen onder druk van consumentenorganisaties, die willen dat de zeer populaire snacks van de keten minder ongezond worden.

Vanaf september moeten de maaltijden een nieuwe samenstelling hebben. In het eerste kwartaal van 2012 zijn alle 14.000 Amerikaanse vestigingen aan de Happy Meal met appels.

McDonald's beknibbelt op frietjes
McDonald's beknibbelt op frietjes (Foto: ANP)

Familie en vrienden nemen afscheid van Winehouse

Familie en vrienden hebben dinsdagmiddag een laatste groet gebracht aan Amy Winehouse. Bij de Edgwarebury begraafplaats in het noorden van Londen vond een besloten afscheidsdienst plaats voor de Britse zangeres, die zaterdag op 27-jarige leeftijd overleed.

De vader van Amy, Mitch Winehouse, sprak tijdens de dienst enkele woorden. Zijn rede eindigde met 'welterusten mijn engel, slaap zacht. Mama en papa zullen voor altijd heel veel van je houden'.

Daarnaast werden gebeden voorgedragen in het Engels en het Hebreeuws. Winehouse was van joodse afkomst. De ceremonie werd afgesloten met het nummer So Far Away van Carole King, een van Amy's favoriete nummers.

Onder anderen realityster Kelly Osbourne was aanwezig bij de plechtigheid. Ze had haar haar voor de gelegenheid opgestoken, als eerbetoon aan het markante kapsel van Winehouse. De twee waren goede vriendinnen van elkaar.

Ook Mark Ronson was van de partij, de man die het succesalbum Back to Black produceerde. Hij en de zangeres scoorden enkele jaren geleden nog een grote hit met het nummer Valerie. Daarnaast waren enkele fotografen en fans afgekomen op de begraafplaats, maar die werden op afstand gehouden.

Aansluitend op de afscheidsdienst vond de crematie plaats, in een crematorium in de Londense wijk Golders Green. Terwijl familie en vrienden arriveerden, stroomden ook fans van de zangeres, fotografen en politie toe, meldt de BBC. De toeschouwers vingen echter geen glimp op van de ambulance met het lichaam van Winehouse, die is waarschijnlijk via een andere ingang dan de hoofdingang binnengekomen.

De genodigden vertrokken na de crematie naar een nabijgelegen synagoge, voor een laatste bijeenkomst. De familie Winehouse houdt de komende twee dagen een shiva, een traditionele joodse periode van rouw.

De zangeres, die kampte met drank- en drugsproblemen, werd zaterdag dood aangetroffen in haar Londense woning. Een toxicologisch onderzoek moet uitsluitsel geven over de doodsoorzaak. De resultaten zijn binnen enkele weken bekend.

Rus moeizaam verder in Astana

Arantxa Rus heeft met moeite de tweede ronde van het ITF-toernooi in Astana bereikt. De als derde geplaatste Nederlandse had in Kazachstan veel problemen met thuisfavoriete Zarana Diyas: 6-7 (5), 6-3 en 7-6 (2).

Rus staat in de volgende ronde tegenover de Russin Ekaterina Bychkova, de huidige nummer 203 van de wereldranglijst. Rus staat momenteel op de voor haar hoogste plaats ooit: 78e.

Cohen: Wilders moet woorden matigen

Geert Wilders zou zijn woorden moeten matigen. Dat zegt PvdA-leider Job Cohen in reactie op de verklaring die de PVV-leider dinsdag heeft gegeven op het bloedbad in Noorwegen.

Cohen benadrukte op Radio 1 dat Wilders op geen enkele manier verantwoordelijk kan worden gehouden voor de terreurdaad van Anders Breivik. De schutter verwees in zijn manifest meerdere keren naar de PVV.

Maar Cohen vindt wel dat politici, en dus Wilders, op hun woorden moeten letten. Het is ook goed dat Wilders zich 'heel goed realiseert dat woorden er toe doen en dat woorden invloed hebben' en dus ook bij Breivik terecht kunnen komen, zei de fractievoorzitter van de PvdA.

De PVV-leider moet zich bewust zijn van de impact van zijn woorden als hij de oorlog verklaart aan de islam. Matiging van het debat is daarom van belang, aldus Cohen.

Wilders nam eerder op de dag volledig afstand van Breivik. "Het vervult me met walging dat de dader naar de PVV en mij verwijst in zijn manifest", schreef hij in een schriftelijke verklaring. "De PVV noch ik zijn verantwoordelijk voor een eenzame verknipte idioot die de vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen op gewelddadige manier misbruikt, hoe graag sommigen dat ook zouden willen."

GroenLinks heeft inmiddels een debat aangevraagd over de kwestie. Tweede Kamerlid Tofik Dibi wil met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) na het reces debatteren over onder meer de 'opvallende raakvlakken' tussen de 'politieke ideologie' van Breivik en Nederland, zo meldt hij dinsdag via Twitter.


Cohen: Wilders moet woorden matigen (Foto: Novum)

Humble Indie Bundle 3 is online

Voor iedereen die graag games speelt en wat heeft met liefdadigheid is de Humble Indie Bundle al bekend. Je kunt hiermee vijf games kopen en al het geld gaat of naar de developers, of naar het goede doel. De derde bundel is nu online met daarin vijf nieuwe games.

Zo krijg je voor een zelf gekozen bedrag de volgende games: Crayon Phyiscs Deluxe, VVVVVV, Cogs, Hammerfight en Yet it Moves. Hieronder kun je een trailer zien van deze vijf games. De bundel kopen kan hier

FIFA strijdt verder tegen Bin Hammam

De leiders van voetbalbonden van Caribische landen hebben 48 uur om uitleg te geven over hun aanwezigheid bij een verdachte vergadering. Dat heeft de FIFA vandaag gezegd. De wereldvoetbalbond acht bewezen dat alle aanwezigen bij een vergadering van de Caribische voetbalbond in Trinidad smeergeld kregen aangeboden van Mohamed bin Hammam.

Bin Hammam zou bij de vergadering envelopjes met daarin veertigduizend dollar hebben rondgedeeld. De bedoeling was dat de Caribische bonden bij de presidentsverkiezing van de FIFA voor de Qatarees zouden stemmen.

Bin Hammam werd zaterdag door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond voor het leven geschorst. Ook enkele functionarissen van de Caribische voetbalbond CFU kregen een straf opgelegd.

Rijke vuurtorenwachter gezocht voor IJ-eiland

Staatsbosbeheer is op zoek naar een ondernemer die het vervallen fort en de vuurtoren op Vuurtoreneiland in het IJmeer wil restaureren en uitbaten. Het eiland ter grootte van nog geen twee voetbalvelden ligt net uit de kust van de polder IJdoorn bij Durgerdam en is nu nog gesloten voor publiek.

Voor de restauratiekosten van tussen de een en drie miljoen euro bestaan subsidiemogelijkheden, meldt Staatsbosbeheer, dat het eiland in de toekomst buiten het broedseizoen toegankelijk wil maken voor wandelaars.

Er zijn wel beperkingen. De militaire gebouwen zijn een provinciaal monument en de kleine vuurtoren een rijksmonument. De 'sky-line' mag daarom niet worden aangetast. Het eiland leent zich ook niet voor grootschalige recreatie.

Het fort is een van de 45 forten die de Stelling van Amsterdam vormen. Unesco verhief de stelling in 1996 tot werelderfgoed. Vuurtoreneiland moest de hoofdstad ooit beschermen tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee.

Door weer en wind gaat de toestand van de halfondergrondse gebouwen steeds verder achteruit. Ze zijn verweerd, verzakt, gescheurd en lek. Wel is het een 'uniek monument van militaire en waterstaatkundige techniek'. Omdat Staatsbosbeheer weinig ervaring heeft met het onderhoud en exploiteren van gebouwen, wordt nu een partner gezocht die Vuurtoreneiland wil restaureren, beheren en commercieel exploiteren.

Begin volgend jaar wordt via een openbare procedure een geschikte ondernemer gekozen.


Rijke vuurtorenwachter gezocht voor IJ-eiland (Foto: Novum)

Lokpremie lijkt succesvol tegen zwerfafval

Supermarktklanten hebben de afgelopen twee maanden in het Gelderse Eerbeek bijna vijftigduizend blikjes en petflesjes ingeleverd. Ze kregen voor elk item een tegoedbon van vijf cent, die alleen is te besteden in de betreffende supermarkt. Wegens het succes is de actie, die een maand zou duren, voor onbepaalde tijd verlengd.

Bij de opening van de Jumbo-supermarkt werd een blikjes- en flessenautomaat geplaatst in een milieuruimte waar mensen ook batterijen, cartridges, telefoons en frituurvet kunnen inleveren. Supermarktondernemer Casper Heine wilde iets tegen zwerfafval doen en kocht voor zeventienduizend euro een emballageautomaat van het Noorse bedrijf Tomra Systems.

René Hissink, operationeel directeur West- en Oost-Europa van Tomra, is verbaasd over het succes. Volgens hem staan er in Nederland geen soortgelijke automaten. "Een ongelooflijk aantal, die vijftigduizend." In onder meer Duitsland en Scandinavië staan er veel meer, mede omdat daar 'gewoon' statiegeld voor blikjes en ander verpakkingsmateriaal wordt gevraagd.

"De actie trekt mensen de winkel in, maar het is moeilijk meetbaar of het de kosten dekt", zegt Hissink. "Onduidelijk is of er klanten zijn bijgekomen, want de supermarkt was van formule gewijzigd." Een leeg flesje of blikje levert volgens hem op zijn hoogst een cent op." De rest moet de supermarkthouder terugverdienen met de hogere omzet. "Hij hoopt op een aanzuigende werking, maar heeft er in Eerbeek, een kleine woongemeenschap, al mooie sier mee gemaakt."

Enkele gemeenten hebben al belangstelling getoond, vertelt Hissing, die voorstander is van statiegeld op blikjes en petflesjes. "Dat is de oplossing voor zwerfafval."

Hoewel er in het Europees Parlement wel over wordt gepraat, zijn er in Nederland geen plannen om statiegeld op dergelijke verpakkingen in te voeren. In 2006 zette toenmalig staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel (CDA) een streep door een plan dat daarin voorzag. Wel verhoogde hij de boete voor mensen die afval op straat gooien en kwam er een actieplan tegen zwerfafval.

Uit een peiling in november 2006 bleek dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking wil dat statiegeld op blikjes moet worden ingevoerd. Zeker zeventig procent van de kiezers was het er toen mee eens. Het ministerie van Milieu liet toen weten dat het bedrijfsleven dwarsligt bij de invoering.


Lokpremie lijkt succesvol tegen zwerfafval (Foto: Novum)

D66 komt met initiatiefwet soepeler ontslagrecht

D66 werkt aan een initiatiefwet om het ontslagrecht te moderniseren. Dat kondigt Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya deze week aan in het weekblad Elsevier.

Het is de uitwerking van een bekend standpunt van haar partij. Koser Kaya wil dat werkgevers en werknemers voortaan de arbeidsovereenkomst kunnen ontbinden zonder tussenkomst van de kantonrechter of uitkeringsinstantie UWV. Hierdoor komt de arbeidsmarkt in beweging, verwacht zij.

De gang naar de rechter blijft wel openstaan, maar pas achteraf op het moment dat de werknemer bezwaar maakt. "Het systeem is nu niet transparant en het geeft geen gelijke rechten, het is duur voor de werkgever en voor de werknemer is het psychisch een zware gang, als een echtscheiding", licht het Kamerlid toe in Elsevier.

Het is nog maar de vraag of haar wetsvoorstel kan rekenen op een meerderheid. In het artikel haalt Koser Kaya uit naar de regeringspartijen. "CDA en VVD hebben voor de verkiezingen heel duidelijk gezegd dat ze de arbeidsmarkt en ontslagregels willen hervormen en ten slotte is er een coalitie uitgekomen, en een gedoogpartij die dat niet wil. Dus nu rust er een taboe op."

Niettemin hoopt de politica dat de fracties van CDA en VVD 'eigenstandig kunnen beslissen en debatteren'.

Haase wint in Umag, De Bakker verliest

Robin Haase heeft de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi in Umag. Op het Kroatische gravel won hij in drie sets van Simone Vagnozzi uit Italië: 3-6, 6-3 en 6-1. Thiemo de Bakker speelde in Umag ook tegen een Italiaan, maar verloor. Potito Starace was met 6-7 (5), 6-2 en 6-1 te sterk voor de Westlander.

Haase neemt het na zijn zege in de tweede ronde op tegen Marin Cilic. Die Kroaat is als vierde geplaatst en had daarom een vrijstelling in de eerste ronde. Bij De Bakker haperde vooral zijn eerste opslag. Over de hele wedstrijd sloeg de Nederlander die maar in veertig procent van de gevallen in.


Thiemo de Bakker (r) en Robin Haase (l) tijdens de ABN Amro WTT als dubbel
(foto: proshots)

Gezin Duitsland omgekomen door CO-vergiftiging

Het Duitse gezin dat maandag dood werd aangetroffen in een appartement in Berlijn is om het leven gekomen door een koolmonoxidevergiftiging. Er zijn geen aanwijzigingen gevonden voor een misdrijf of een zelfmoord. Dat heeft het openbaar ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Het is nog niet duidelijk hoe de koolmonoxide is vrijgekomen en de politie en het openbaar ministerie gaan verder onderzoek doen. Volgens de Duitse krant Bild is de koolmonoxide vrijgekomen door een defecte geiser. Of er gerommeld is met het apparaat is onduidelijk, schrijft Bild. De politie verricht onderzoek naar het apparaat, maar het lijkt er vooralsnog niet op dat iemand bewust de afvoer heeft gemanipuleerd.

Hoe lang het gezin, een man, vrouw en vier kinderen, al dood zijn is niet bekend. Volgens de buren waren de rolluiken voor de woning echter al langere tijd gesloten.

McEwen zegeviert in WalloniŽ

Robbie McEwen heeft de vierde etappe in de Ronde van Wallonië op zijn naam geschreven. De 39-jarige coureur van RadioShack was vanmiddag in de straten van Moeskroen de sterkste in de massasprint voor de Noor Alexander Kristoff en de Wit-Rus Yauheni Hutarovich.

Joost van Leijen werd tiende in de etappe, maar het was niet genoeg om de leiderstrui te behouden. De Belg Greg van Avermaet wist onderweg genoeg boneficatieseconden bijeen te sprokkelen om hem in het klassement te passeren.

Renault nog niet tevreden over Heidfeld

De kans dat Nick Heidfeld voortijdig het veld moet ruimen bij Lotus Renault GP lijkt te groeien. De ervaren Duitser werd dit seizoen binnengehaald als vervanger van de geblesseerde Robert Kubica, maar heeft tot op heden de verwachtingen van het team nog niet waar kunnen maken.

"Nick vertolkt de leidersrol niet naar behoren, hij heeft het team niet bij de hand genomen," zei teambaas Eric Boullier volgens Sports.fr. De Fransman is wel tevreden over Vitaly Petrov. Lotus Renault GP zou overwegen om GP2-rijder Romain Grosjean terug te halen. "In 2009 was hij er nog niet klaar voor en die zeven races aan de zijde van Fernando Alonso hebben hem geen goed gedaan. Maar hij bewijst dit jaar in de GP2 dat hij een goede rijder is en hij verdient een nieuwe kans."


Nick Heidfeld onder druk bij Renault (Copyright: Proshots)

Gratis naar een filmklassieker?

Header

TCM Pop Up Cinema is een gloednieuwe en exclusieve bioscoopervaring die deze zomer door de Benelux zal reizen. Op vier plaatsen wordt in de maand augustus een unieke en besloten bioscoopavond georganiseerd, waar de beste filmklassiekers worden vertoond op een ongewone locatie. Iedere avond kent een ander thema: van misdaad, tot romance, musical en western. De locatie en dress code worden vooraf bekendgemaakt, de film blijft tot het laatste moment een mysterie. Van cultklassiekers en Oscar-winnende films tot all-time favorites: TCM Pop Up Cinema biedt een niet te missen filmavond uit!

TCM PopupTCM Popup

TCM Pop Up Cinema is een internationaal initiatief, waarvan de eerste editie in Zuid-Afrika met succes werd uitgerold. Honderden gasten genoten in Johannesburg, verkleed volgens het thema van de avond, van een bijzondere avond uit met de vertoning van de onvergetelijke filmklassieker The Wizard of Oz. Ook in de Benelux zal TCM Pop Up Cinema het publiek het beste laten zien wat Turner Classic Movies te bieden heeft. Meer informatie is te vinden op de websitefacebook en Twitter. Houd ook FOK!film in de gaten voor de laatste nieuwsberichten omtrent TCM Pop Up Cinema.

Kaarten voor deze avonden zijn niet te koop, maar FOK!film heeft de hand kunnen leggen op 25x2 kaarten per locatie. De locaties en thema-avonden zijn:

Bekijk ook onze uitgebreide special en stem op de film die jij wilt zien tijdens de avond in Arnhem.

UEFA gaat Griekse voetbalbond helpen

De Europese voetbalbond UEFA wil de Griekse voetbalbond helpen in de strijd om een einde te maken aan een groot omkoopschandaal. Dit meldde UEFA-baas Michel Platini vandaag aan de Griekse premier George Papandreou.

De UEFA moet het Zuid-Europese land helpen om de voetbalsport te zuiveren en het geheel weer op de rails te krijgen. De boosdoeners in het omkoopschandaal zullen voorgoed uit het voetbal geweerd worden, zo is vandaag bekend gemaakt. In een eerder stadium hield de Griekse politie al verschillende mensen aan en werden er een aantal invallen gedaan.

Vroeg pieken, jong sterven

Het kan nog maanden duren voordat de doodsoorzaak van Amy Winehouse bekend is. Niet eerder dan 26 oktober wordt vastgesteld waar de gevallen diva precies aan overleed. Ik zie de worsteling van de lijkschouwer voor me. Een heidens karwei moet het zijn, het levenloze, chemische lichaam van Winehouse onderzoeken. Er achter proberen te komen of het de vierenhalve fles Jack Daniels was of het zevende lijntje coke dat haar de das om deed. Menig toxicoloog wordt danig op de proef gesteld. Het is alsof een plastisch chirurg probeert om in het lijf van Marijke Helwegen nog een enkele natuurlijke vezel te vinden die hij kan botoxen. Je weet dat je uiteindelijk wat vindt, maar je moet graven. Diep graven.

Marco Kroon in te huren via Dirk Scheringa

Marco Kroon is in te huren als spreker. Voormalig DSB-baas Dirk Scheringa heeft de drager van de Militaire Willemsorde ingelijfd bij het door hem opgerichte Sprekersbureau Homerus. Kroon spreekt onder meer over leiderschap, teamwork, loyaliteit en opereren onder extreme omstandigheden, is op de website van het sprekersbureau te lezen.

"Overal waar ik kom willen mensen mijn verhaal horen", zegt Kroon. " Het is erg prettig om dat via Sprekersbureau Homerus op een gestructureerde wijze te kunnen doen. Zij nemen mij veel regelwerk uit handen."

Het bureau doet geen meldingen over het tarief van Kroon, meldt een woordvoerder. Ook is niet duidelijk of hij enkel over zijn ervaringen als militair spreekt, of ook over de rechtszaak waarin hij terecht stond voor drugs- en wapenbezit. Voor het eerste werd hij in april vrijgesproken, voor het in het bezit hebben en verstrekken van stroomstootwapens werd hij veroordeeld tot 750 euro boete en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur.

Dirk Scheringa noemt het 'geweldig nieuws' dat Kroon zich exclusief verbindt aan Sprekersbureau Homerus. Andere bekenden die via Scheringa zijn te boeken zijn Louis van Gaal, Peter R. de Vries, Henny Huisman en Hans Kazàn.


Marco Kroon in te huren via Dirk Scheringa (Foto: Novum)

Jeugdbende Diamantbuurt geabonneerd op cel

De politie heeft de afgelopen twee jaar 59 leden van de jeugdbende die de Amsterdamse Diamantbuurt terroriseert in totaal 263 keer aangehouden. Leden van de zogenoemde Van Wougroep zijn opgeteld veroordeeld tot ongeveer tienduizend dagen gevangenis. Dat antwoordt burgemeester Eberhard van der Laan op raadsvragen.

De buurt in stadsdeel Zuid wordt al sinds zeker 2004 geteisterd door vervelende en criminele jongeren. In maart 2009 werd formeel vastgesteld dat het een criminele groep betreft. Ze maakten zich schuldig aan gewelddadige straatroof, diefstal, drugshandel, intimidatie, inbraak en overvallen, steeds vaker ook buiten Amsterdam.

De VVD in de gemeenteraad had vragen gesteld over een artikel in Het Parool van 7 mei, waarin politiecommissaris Leen Schaap felle kritiek levert op het gebrek aan daadkracht van de overheid in de Diamantbuurt. Hij stelt dat twee beruchte broers, Abdelmagid en Mustafa el J., zich daardoor van hangjongeren tot gewelddadige criminelen konden ontwikkelen.

Waarschuwingen van onder anderen Schaap zouden jarenlang zijn genegeerd door het stadsbestuur. De buurt heeft zeker tien zware criminelen voortgebracht, schrijft de burgemeester. "Achteraf gezien is de aanpak inderdaad niet op alle fronten geslaagd, gezien het feit dat een aantal jongeren is doorgegroeid naar serieuze criminaliteit." Wel zaten alle partijen erbovenop, aldus Van der Laan.

Eind vorig jaar bleek dat de problemen rondom de groep nog steeds groot zijn en de bende harder moet worden aangepakt. Inmiddels zitten veertien leden van de Van Wougroep vast. Een van de twee broers El J. heeft tien jaar cel gekregen. Het doel is om de twee broers na hun gevangenstraf niet terug te laten keren naar de Diamantbuurt.

Van der Laan wil de familie El J. haar huis uitzetten. De rechter moet dat nog beoordelen. De broers staan in de zogeheten top 600 van criminele veelplegers die de autoriteiten van de straat wil houden.

Het stadsdeel gaat zo snel mogelijk camera's plaatsen in de Diamantbuurt.

Amsterdam Museum koopt sloopautokunst

Het Amsterdam Museum heeft twee werken gekocht uit de serie Art at the Scrap Yard van kunstenares Sophie Walraven. Voordat ze aan de museumcollectie worden toegevoegd, moeten de schilderingen eerst uit de sloopauto's worden gezaagd waarop ze staan. Dat heeft het museum dinsdag bekendgemaakt.

Een van de werken is een geabstraheerde plattegrond van Amsterdam en wordt toegevoegd aan een collectie stadsplattegronden uit 1538. Het tweede werk, een zelfportret van de kunstenares, komt te hangen bij de reeks zelfportretten van schilders in het museum, voorheen het Amsterdams Historisch Museum.

Walraven bespoot de autowrakken met lak, naar eigen zeggen om de afgedankte voertuigen een 'laatste eer' te bewijzen. De werken worden woensdag uit de sloopauto's gezaagd. De andere wrakken, waarop Walraven onder andere dansende vrouwen, grachtenhuisjes en een keuken schilderde, worden samen met de sloopauto's waarop ze staan 'vernietigd', zegt het museum.

De in 1975 geboren kunstenares werkt vaker in de buitenlucht. Ze wil dat mensen haar werk kunnen zien zonder naar een galerie te gaan. Tegelijkertijd wil ze de straat 'kleurrijker' maken. De directeur van het Amsterdam Museum Paul Spies verwierf laatst enkele werken van Walraven door ze van elektriciteitskastjes te halen.

Batman: Arkham City gaat viral

Batman, de man die alles kan, zal het moeilijk krijgen in Arkham City. Er druppelt steeds meer nieuws naar buiten, maar sinds kort is het de virale kant op gegaan. Er zijn namelijk twee audioberichten op YouTube verschenen met gesprekken tussen de Penguin en Hugo Strange, maar ook The Riddler en Hugo Strange.

De eerste gaat tussen Cobblepot, alias de Penguin, en Hugo Strange. Strange lijkt de touwtjes stevig in handen te hebben in Arkham City, zoals we bij de allereerste CGI-trailer hebben gezien, en probeert de Penguin voor zich te laten werken. Maar ook andersom.

Het volgende filmpje kwam door een verborgen tweet van @MovieViral aan het licht, wat een youtube-code bleek te zijn.

Hier spreekt Strange eerst met 'de burgemeester', waarschijnlijk van Arkham City (of wellicht Gotham). Het is aannemelijk dat dit Quincy Sharp, van Arkham Asylum is, en lijkt hem met hypnose te beinvloeden. Hij wordt onderbroken door The Riddler, waar hij een interessant gesprek mee voert. Het licht een tipje van de sluier op van het verhaal van Batman: Arkham City.

Batman: Arkham City zal 18 oktober voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3 uitkomen.

Directeur Zomegnan weg bij Giro d'Italia

Angelo Zomegnan is niet langer de directeur van de Giro d'Italia. De 56-jarige Italiaan neemt na zeven jaar afscheid van de Italiaanse wielerronde. Dat meldt wedstrijdorganisator RCS Sport vandaag. Zomegnan wordt tijdelijk vervangen door Michele Acquarone, algemeen directeur van RCS Sport. Hij wordt bijgestaan door twee oud-coureurs.

Geruchten over een vertrek van Zomegnan staken de kop op tijdens de afgelopen editie van de Giro. De voormalig journalist werd geprezen vanwege zijn omgang met het overlijden van de Belg Wouter Weylandt, maar kreeg het aan de stok met renners en ploegleiders vanwege de levensgevaarlijke afdaling van de Monte Crostis. De afdaling werd daags voor de etappe geschrapt.

"Er is een eind gekomen aan de weg die ik in 2004 ben ingeslagen", verklaart Zomegnan vandaag in La Gazzetta dello Sport. "Ik denk dat ik een positieve bijdrage heb geleverd aan de internationale uitstraling van de race en aan de economische structuur."

Zomegnan blijft aan RCS verbonden als adviseur. Daarnaast zal hij zich bemoeien met de organisatie van het WK wielrennen van 2013, dat in Florence wordt gehouden.

Almelose drugsbende opgerold

De politie heeft maandag een drugsbende in Almelo opgerold. Het gaat om vijf dealers en drie mensen die de verdovende middelen kochten. Meerdere woningen zijn doorzocht, meldt de politie Twente. Hierbij zijn drugsparafernalia in beslag genomen.

Het onderzoek naar de bende, die zowel hard- als softdrugs verhandelde, liep al langer. De vijf drugshandelaren uit Almelo, drie mannen van 38, 44 en 50 jaar en twee vrouwen van 28 en 30 jaar zitten nog vast. De andere drie Almelose verdachten van 32, 35 en 53 jaar oud zijn na verhoor weer vrijgelaten.

Contador pas in november voor CAS

Het international sporttribunaal CAS buigt zich pas in november over de zaken die het wereldantidopingbureau WADA en het UCI hebben aangespannen tegen Alberto Contador. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

Aanvankelijk zouden de hoorzittingen begin juni worden gehouden, maar het CAS besloot die uit te stellen tot begin augustus "om de instanties de tijd te geven zich voor te bereiden." Alle partijen hebben nu wederom gevraagd om meer tijd.

In de Tour de France van 2010 testte Contador positief op het gebruik van clenbuterol. Hij werd voor een jaar geschorst maar de Spaanse wielerbond sprak hem vrij. Daaropvolgend stapten het UCI en WADA naar het CAS.

Lowlands waarschuwt voor valse kaarten

Lowlands waarschuwt dat er valse kaarten in omloop zijn voor het driedaagse festival dat eind volgende maand in Biddinghuizen plaatsvindt. Het betreft zogeheten hardcopy-exemplaren, geen e-tickets, die onder meer op Marktplaats te verkrijgen zijn. Dat maakte organisator Mojo Concerts dinsdag bekend.

De kaarten zijn volgens Mojo zeer goed nagemaakt. Het gaat om blanco kaarten van aanbieder Ticket Service, die bij een voorverkoopadres zijn gestolen en vervolgens zijn bedrukt met de gegevens van Lowlands.

Lowlands waarschuwt voor valse kaarten
Lowlands waarschuwt voor valse kaarten (Foto: ANP)

Saab stelt salarisbetaling uit

Saab heeft de betaling van salarissen van bepaalde werknemers uitgesteld. Dit maakte Saab-eigenaar Swedish Automobile van CEO Victor Muller dinsdag bekend.

Het uitstel is nodig omdat geld dat door investeerders was toegezegd niet op tijd is overgemaakt. Saab neemt alle noodzakelijke maatregelen om de betalingen binnen te krijgen. Verder worden gesprekken gevoerd met verschillende partijen over extra financiering.

Saab stelt salarisbetaling uit
Saab stelt salarisbetaling uit (Foto: ANP)

Duitsland: EHEC-uitbarsting is voorbij

Het Robert Koch Instituut, het Duitse centrum voor ziektebeheersing, heeft dinsdag verklaard dat de EHEC-uitbarsting voorbij is. De afgelopen drie weken, de incubatietijd van de ziekte, is er niemand ziek geworden.

Zeker 4.321 mensen werden ziek van de EHEC-bacterie en in totaal heeft de uitbarsting aan 52 mensen het leven gekost, vijftig in Duitsland, een in Zweden en een in de Verenigde Staten. Daarmee is het dodelijkste uitbarsting van EHEC ter wereld.

De EHEC-bacterie leidde tot een ongekend aantal mensen dat complicaties opliep die tot nierfalen konden leiden. Van de 4.321 zieken kregen 852 mensen te maken met de complicatie, HUS genaamd.

De EHEC-besmetting kon worden teruggeleid tot kiemgroenten die afkomstig waren van een boerderij nabij Hamburg. Later maakten de Europese autoriteiten bekend dat fenegriekzaden uit Egypte vermoedelijk de bron van de besmetting waren.

Van der Wiel gefocust op Ajax

Ajax-verdediger Gregory van der Wiel zegt dat de geruchten omtrent een vertrek bij Ajax ongegrond zijn. Er wordt vermoed dat de 23-jarige speler gewild is door de nieuwe Chelsea-manager Andre Villas-Boas en Manchester City zou ook een bod op de Ajacied willen doen.

Van der Wiel zou een goede en jonge vervanging zijn voor Paulo Ferreira en Jose Bosingwa in het verouderende team van Chelsea. De Nederlander, met nog twee jaar op zijn contract, is echter gefocust op zijn carrière bij Ajax en het EK in 2012 met het Nederlandse elftal. 

Het zijn maar geruchten,” zei van der Wiel tegen Onside.dk. “Er zijn altijd veel geruchten over mij en geen één ervan is waar. Ik heb dus geen idee wat ik moet denken. Ik ben gefocust op dit seizoen met Ajax en dan volgend jaar het EK. Ik ben geruchten gewend dus ik zit er niet echt mee.

De international werd eerder in verband gebracht met Bayern München, maar met de komst van Jerome Boateng lijkt die interesse te zijn gekoeld.

Scenario Kung Fu Panda 2 geen plagiaat

De scenaristen van de animatiefilm Kung Fu Panda 2 zijn niet schuldig aan plagiaat. Dat heeft een rechtbankjury in Los Angeles geoordeeld, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Filmstudio Dreamworks Animation werd vorig jaar juni door filmmaatschappij Zen-Bear aangeklaagd omdat het idee over een vechtende panda gestolen zou zijn.

Terence Dunn, directeur van Zen-Bear, zegt dat hij het idee voor Kung Fu Panda heeft ontwikkeld. Hij is ermee naar Dreamworks gestapt met het idee bij een eventuele verfilming te worden betrokken.

Volgens Dunn beschrijft zijn versie hoe een beer die kungfu beoefent, geadopteerd wordt door een tijger, luipaard, draak, slang en kraanvogel. Hij hoort van een oude wijze schildpad dat hij voorbestemd is een grootse krijger te worden.

Dreamworks zou Dunn uiteindelijk hebben gepasseerd om aan Kung Fu Panda te beginnen. De film bracht in 2008 wereldwijd ruim 630 miljoen dollar op en het vervolg, dat deze zomer uitkwam, was wereldwijd goed voor bijna 600 miljoen dollar. Dunn stelde dat hij recht had op een deel van de winst.

De jury oordeelde dat er inderdaad contact is geweest tussen Dreamworks en Dunn, en dat zelfs een overeenkomst was gesloten. Het werd echter niet bewezen geacht dat Dreamworks Dunns ideeën had gestolen. Schadevergoeding is daarom niet aan de orde.

"We zijn blij met deze uitspraak", zegt een woordvoerder van Dreamworks. "Hiermee wordt onderstreept dat de aanklacht op niets is gebaseerd." Dunn heeft al gezegd in beroep te gaan.


Scenario Kung Fu Panda 2 geen plagiaat (Foto: Novum)

Nieuwe auto iets goedkoper geworden

De prijs van nieuwe auto's in Nederland is in 2010 gedaald. Gemiddeld betaalden kopers van een nieuwe auto vorig jaar 1,7 procent minder dan in 2009. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Europese Commissie. Kortingen en belastingen zijn meegerekend.

De Europese Unie meet de autoprijzen om de marktwerking binnen Europa te bevorderen. In de gehele EU stegen de autoprijzen met gemiddeld 0,3 procent.

De prijsverschillen tussen de Europese landen zijn in 2010 afgenomen. Het goedkoopste land in de eurozone om een auto te kopen is Griekenland met 5,6 procent lagere prijzen dan gemiddeld. In Malta, Denemarken en Slovenië is een auto rond de vier procent goedkoper.

Een auto kopen is het duurst in Duitsland en Luxemburg met meer dan zeven procent hogere prijzen. Frankrijk en Oostenrijk volgen met vier procent. Nederland zit ergens in de middenmoot. Wel rekenen Nederlandse dealers voor alle autotypen hogere prijzen dan gemiddeld in Europa.

Moisander: "We zijn als ploeg verder dan vorig seizoen"

Niklas Moisander is van mening dat AZ verder is dan vorig seizoen rond deze tijd. Donderdag spelen de Alkmaarders in de derde voorronde van de Europa League tegen FK Jablonec.

"Het was vorig seizoen matig wat we in de groepsfase lieten zien. Nu zijn we als ploeg verder. Ik denk zeker dat we het beter gaan doen”, aldus Moisander.

Hector Moreno, zijn kompaan in de defensie, en Kolbeinn Sigthorsson spelen niet meer in Alkmaar. "Toch hebben we nog steeds een ervaren ploeg. We zijn er klaar voor," zo besloot Moisander.

Niklas Moisander / Copyright: Proshots / Ed van de Pol
Niklas Moisander (r) tijdens alternatieve training AZ (Foto: Proshots / Ed van de Pol)

Nederlandse thriller in premiŤre op Video on Demand

De erotische thriller Caged met Victor Reinier gaat op 1 september in première via het huursysteem Video on Demand (VoD). De thriller is vervolgens twee maanden lang exclusief op VoD te bekijken, maakt distributeur Video/Film Express dinsdag bekend.

Caged gaat over Stella, gespeeld door Chantal Demming, die haar seksuele behoeften jarenlang heeft onderdrukt en haar leven radicaal omgooit. Ze begint een dubbelleven en bezoekt erotische feesten en seksclubs. Dan wordt ze wakker in een kelder waar ze gevangen wordt gehouden met Christine, een rol van Babette Holtmann. De twee vertellen elkaar hun levensverhaal. Reinier speelt de psycholoog van Stella.

De thriller is geregisseerd door Stephan Brenninkmeijer, bekend van de film Swingers uit 2002. Bioscoopketen Pathé weigerde Swingers destijds uit te brengen, omdat deze te pornografisch was. Volgens de regisseur is VoD een groeimarkt en beter geschikt om zijn nieuwe film uit te brengen. "Daarnaast is het aanbod in de bioscopen dermate groot dat eigenzinnige films niet de kans krijgen om het juiste publiek te bereiken", aldus de 47-jarige regisseur. Caged is vanaf 25 oktober te koop op dvd en Blu-ray.


Nederlandse thriller in première op Video on Demand (Foto: Novum)

Liev Schreiber in komedie met Toni Collette

Liev Schreiber gaat in de komedie Mental spelen met Toni Collette. De film gaat over een prettig gestoorde liftster die op vijf jonge meisjes moet passen als hun moeder een zenuwinzinking krijgt, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Welke rol de 43-jarige Schreiber gaat spelen is nog onbekend. Wellicht speelt hij de vader van het gezin, een flirtende politicus. De Amerikaan heeft al vijf films in de pijplijn. Schreiber neemt momenteel de komedie Robot & Frank op met Susan Sarandon, Liv Tyler en James Marsden.

Mental wordt geregisseerd door de Australiër P.J. Hogan, die met zijn landgenote Collette de komedie Muriel's Wedding maakte in 1994. Sindsdien hebben de twee geen film meer samen gemaakt. De laatste film die hij regisseerde was Confessions of a Shopaholic in 2009.

"Mental is een komedie doorspekt met pijn en vol gemankeerde maar goede personages", zegt Hogan, die ook het scenario ook schreef. De opnamen van de film beginnen op 25 juli. Mental moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Liev Schreiber in komedie met Toni Collette (Foto: Novum)

Jordan: "Alonso moet ook aan Massa denken"

Eddie Jordan heeft de opmerkingen van Ferrari-coureur Fernando Alonso met irritatie aangehoord. De voormalig eigenaar van het Jordanteam hoorde de Spanjaard zeggen dat hij om het kampioenschap in de Formule 1 te pakken de hulp nodig heeft van de McLaren-coureurs, maar noemde hierbij niet zijn eigen teamgenoot Felipe Massa.

"Ik vond het een beetje raar dat Alonso vertelde dat hij de hulp van McLaren nodig had. Hij noemde zijn teamgenoot niet eens, terwijl Massa de eerste zou moeten zijn. Fernando zou wel wat meer respect voor zijn teammaat mogen hebben. Niet alleen over McLaren praten, ook over Felipe. Coureurs zijn zeer egocentrisch, dat hoort erbij. Ze denken alleen maar aan zichzelf, net zoals elke topatleet," zei Jordan tegen GPUpdate.

Stripreeks The Umbrella Academy wordt verfilmd

De Amerikaanse stripreeks The Umbrella Academy van Gerard Way wordt komend jaar verfilmd. De comic van uitgeverij Dark Horse gaat over een bonte verzameling superhelden met bizarre superkrachten, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De helden worden 'geadopteerd' door hun mentor, die hen leert met hun gaven om te gaan. De disfunctionele 'familie' valt door onderlinge strubbelingen uiteen, maar komt weer bij elkaar als de mentor overlijdt. Samen binden ze de strijd aan tegen alle kwaad. De strip wordt gekenmerkt door de soms koddige gevechten waaronder een tegen de Eiffeltoren die in een enorme zombierobot verandert.

Het scenario wordt geschreven door Mark Bomback, die eerder de avonturenfilm Race to Witch Mountain en de treinenthriller Unstoppable schreef. Hij schreef ook het script van de remake van Total Recall, met Colin Farrell in de hoofdrol.

The Umbrella Academy moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen.

Opnieuw twee doden Maasstad Ziekenhuis

Er zijn opnieuw twee mensen overleden die besmet waren met de Klebsiellabacterie. Dat heeft het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam dinsdag laten weten.

In totaal 78 mensen zijn volgens de laatste cijfers besmet met de multiresistente bacterie; 27 van hen zijn overleden.

Het ziekenhuis heeft geen nieuwe besmettingen vastgesteld en concludeert dat de uitbraak onder controle is. Het Rotterdamse ziekenhuis was de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws na de uitbraak van de multiresistente bacterie. Het is niet duidelijk of de mensen aan de bacterie zijn overleden; dat wordt nog onderzocht.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Maasstad Ziekenhuis onder verscherpt toezicht gezet omdat het na de uitbraak van de bacterie te laks heeft gereageerd.

Opnieuw twee doden Maasstad Ziekenhuis
Opnieuw twee doden Maasstad Ziekenhuis (Foto: ANP)

'Singleplayer-games moeten goedkoper worden'

Spellen zonder multiplayer-mogelijkheden moeten goedkoper worden om succesvol te kunnen zijn. Dat zegt Shadows of the Damned-producent Massimo Guarini in gesprek met de website Gamespot. Volgens hem moeten ontwikkelaars zich nu in allerlei bochten wringen om gamers uren zoet te houden met een singleplayer-spel.

"Een game wordt niet minder boeiend wanneer het geen optie voor meerdere spelers heeft. Het is alleen zo dat gamers er net zoveel geld voor betalen. Daarom doen we er alles aan om een spel vol te stoppen met extra mogelijkheden, bonussen en uitdagingen om het dure prijskaartje te kunnen verantwoorden", aldus Guarini.

Volgens Guarini zit de oplossing in het goedkoper produceren van singleplayer-games. Met lagere productiekosten kan een spel goedkoper in de winkel worden gelegd en zouden gamers eerder tevreden zijn met een avontuur dat minder lang duurt dan een spel met multiplayer-mogelijkheden.

Het deze maand verschenen singleplayer-avontuur Shadows of the Damned heeft ondanks goede recensies dramatisch verkocht. Volgens Guarini ligt dit vooral aan het feit dat de game geen promotiecampagne heeft gehad. Het geld dat hiervoor was gereserveerd is uiteindelijk opgegaan aan het productiebudget.


'Singleplayer-games moeten goedkoper worden' (Foto: Novum)

'Japanse ontwikkelaars hebben geen humor'

Japanse ontwikkelaars moeten hun sociale vaardigheden aanscherpen om te kunnen concurreren met westerse gamestudio's. Dat zegt de Japanse ontwikkelaar Tomonobu Itagaki. Volgens hem is gebrek aan humor een belangrijke reden voor het falen van Japanse games in het westen.

"Japanners zijn veel gereserveerder dan Amerikanen en Europeanen. De meesten nemen zichzelf veel te serieus. Dit maakt het moeilijk om games te maken die westerlingen aanspreken. Een game maken die in de smaak valt bij mensen met een andere cultuur is gewoon erg lastig," aldus Itagaki in gesprek met de website Gamasutra.

Steeds meer Japanse uitgevers richten zich op de westerse markt. Zo bracht Techmo Koei vorig jaar het door Gears of War-geïnspireerde schietspel Quantum Theory uit en liet Namco Bandai Knights gamers met een ridder spelen in Knights Contract. Beide games verkochten dramatisch. Capcom hoopt het volgend jaar beter te doen met het westerse rollenspel Dragon's Dogma.


'Japanse ontwikkelaars hebben geen humor' (Foto: Novum)

Problemen met drinkwater in Limburg-Zuid voorbij

De problemen met het drinkwater in Zuid-Limburg zijn opgelost. Dinsdagochtend werden 73.000 huishoudens getroffen door een lekkage in de waterleiding van Sweikhuizen naar de watertoren in Schimmert. Sommigen hadden geen water, bij anderen kwam minder of troebel water uit de kraan.

Waterleiding Maatschappij Limburg laat weten dat de problemen rond 15.00 uur waren opgelost. Wel blijft het mogelijk dat het water dat uit de kraan komt een witte kleur met bubbeltjes heeft doordat er lucht en zuurstof in de leiding is gekomen. De kwaliteit van het water is in orde, verzekert het bedrijf.

Iedereen in dit gebied, dat bestaat uit delen van onder meer de gemeenten Maastricht, Heerlen, Schinnen, Nuth, Beek en Sittard-Geleen wordt gevraagd om voorlopig zuinig om te gaan met water. Zo kan de ochtendpiek zo goed mogelijk worden opgevangen.

Velthuizen keert terug bij jeugdliefde Vitesse

Piet Velthuizen staat komend seizoen onder de lat bij Vitesse. De doelman wordt morgen medisch gekeurd en tekent vervolgens een contract voor een seizoen bij de Arnhemmers. Dat meldt Omroep Gelderland. Vitesse betaalt geen transfersom voor de keeper.

"Twee weken geleden had ik nog niets", meldt de geboren Nijmegenaar aan de Gelderse omroep. "Nu kon ik uit vier clubs kiezen. Maar Vitesse is het oude nest en heeft een trainer die mij heel erg aanspreekt."

Velthuizen verruilde Vitesse afgelopen seizoen voor Hercules Alicante. De club degradeerde en de enkelvoudig international mocht transfervrij vertrekken vanwege zijn hoge salaris. Hij speelde slechts vijf duels voor Hercules.


Piet Velthuizen keert terug bij Vitesse (Foto: Proshots / Frank Renia)

Gemiddeld zwart gezin VS bezit $5.677

In Amerika zijn zwarte, Aziatische en Spaanstalige gezinnen (Hispanics) veel harder door de financiële en economische crisis geraakt dan blanke gezinnen. Dit meldt de Amerikaanse Pew Foundation dinsdag op basis van gevens van het Census Bureau van de Amerikaanse overheid.

Het totale vermogen van zwarte huishoudens - de som van de waarde van huizen, auto's, aandelen, banksaldo's en opgebouwd pensioen, minus schulden - bedroeg in 2009 gemiddeld nog maar 5.677 dollar. Dit is een daling van 53 procent versus 12.124 dollar in 2005.

Hispanics werden door de crisis het hardst geraakt en verloren 66 procent van hun vermogen. Hispanics hadden in 2005 nog gemiddeld 18.359 dollar, en hielden er in 2009 nog 6.235 dollar van over.

Aziatische gezinnen verloren 54 procent; en gingen in vier jaar tijd van 168.103 dollar naar 78.066 dollar. Blanke gezinnen werden het minst hard getroffen en zagen hun vermogen met 16 procent dalen van 134.992 dollar naar 113.149 dollar.


Gemiddeld vermogen gezinnen VS 2005 - 2009 (Bron: Pew Research Center)

[WK] Soni wint 100 meter schoolslag, Nijhuis achtste

Rebecca Soni heeft haar wereldtitel op de 100 meter schoolslag geprolongeerd. De Amerikaanse noteerde een tijd van 1.05,05 minuten en was daarmee ruim een seconde sneller dan de concurrentie. Moniek Nijhuis (1.07,97) tikte in Shanghai als achtste en laatste aan in de finale.

De zilveren plak was bestemd voor de Australische Leisel Jones (1.06,25). Ji Liping uit China legde beslag op de bronzen medaille in 1.06,52 minuten.


Soni wint 100 meter schoolslag, Nijhuis achtste (Foto: Novum)

Penislengte verklaart economische groei

De gemiddelde penislengte van de mannelijke bevolking heeft een grotere invloed op de economie dan het politieke regime van een land. Dit concluderen Finse wetenschappers van de Universiteit van Helsinki. De optimale penislengte (in erectiestand) voor een goede economie is volgens de onderzoekers 13,5 centimeter.

De correlatie van de penislengte op de economische groei in een land zou een inverse U-vorm vertonen. In landen waar de bevolking gemiddeld over minder dan 12 centimeter beschikt blijkt het bruto binnenlands product (bbp) significant lager te liggen. Hetzelfde bleek bij landen waarbij de mannen groter waren geschapen, vanaf een penislengte van 16 centimeter.

Volgens de Finse wetenschappers verklaart de penislengte 20 procent van de economische groei tussen 1960 en 1985. Een precieze verklaring hiervoor hebben de wetenschappers niet, maar ze speculeren dat het mannelijk zelfvertrouwen, resulterend uit de penislengte, een oorzaak zou kunnen zijn.

De Finnen vonden dat er genoeg onderzoek was gedaan naar de invloed van politiek en onderwijs op de economie, maar dat er nog nooit rekening is gehouden met de invloed van de biologie of seksualiteit. De onderzoekers gebruikten gegevens uit 76 landen tussen 1960 en 1985, gebruikmakend van eerdere onderzoeken.

Clement en Westra naar WK tijdrijden

Stef Clement en Lieuwe Westra mogen voor Nederland deel gaan nemen aan het wereldkampioenschap tijdrijden. Bondscoach Leo van Vliet wees beide renners vandaag aan voor het 46,4 kilometer lange parcours dat op 21 september in Kopenhagen afgelegd moet worden. Titelverdediger is de Zwitser Fabian Cancellara.

"Tijdrijden is een zware discipline waar renners zich optimaal op moeten kunnen voorbereiden. Vandaar deze vroege selectie," zei Van Vliet over zijn besluit. Clement is geen onbekende in de tijdritselectie want de Rabobankrenner veroverde in 2007 een bronzen medaille bij het WK in deze discipline. Dit seizoen werd de 28-jarige renner voor de vierde keer in zijn loopbaan Nederlands kampioen tijdrijden.

Vacansoleil-renner Westra dankt zijn uitverkiezing aan zijn goede optredens in recente tijdritten. De eveneens 28-jarige Fries werd in de afgelopen Tour de France in de tijdrit op de voorlaatste dag achttiende op een parcours dat er voor hem heel wat minder bij lag dan voor de toppers. Hij eindigde ruim tweeëneenhalve minuut achter winnaar Tony Martin, maar slechts een kleine minuut achter Cancellara.

Zeven miljoen m2 lege kantoorruimte

De leegstand van kantoorruimtes is in de eerste zes maanden van dit jaar met vier procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 14,4 procent van de Nederlandse kantoren staat nu leeg, blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM Business.

Ruim zeven miljoen vierkante meter staat nu leeg. Vooral bestaande kantoren kwamen in het afgelopen halfjaar leeg te staan. Er kwam maar tienduizend vierkante meter nieuwe kantoorruimte bij.

Vooral in Utrecht, Ede, Amersfoort en Nieuwegein kwamen kantoren leeg te staan. In Amsterdam bleef het aantal lege vierkante meters gelijk, terwijl in de regio rond Schiphol juist iets meer ruimtes werden verhuurd. "Maar in die gebieden ging het in de vorige periodes ook al slecht", legt een woordvoerder van NVM Business uit.

Met een leegstand van 14,4 procent scoort Nederland slecht in Europa. Gemiddeld is de leegstand in Europa rond de tien procent. "In Nederland is te veel gebouwd aan het begin van deze eeuw", stelt de woordvoerder. "Vaak zonder dat de kantoorpanden een huurder hadden. Daar heeft Nederland nu last van."

De NVM denk niet dat het probleem snel opgelost zal worden. "Je kan van kantoren niet zomaar woningen of kassen maken", stelt de woordvoerder. "De meeste kantoren staan bijvoorbeeld op plekken waar je helemaal niet wil wonen. Er zal gesloopt moeten worden."

Krajicek snel klaar in Olomouc

Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd om de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Tsjechische Olomouc te bereiken. De rentree van de Nederlandse liep op een teleurstelling uit omdat ze tegen de Roemeense Alexandra Cadantu met 6-3 en 7-5 onderuit ging.

Krajicek is de huidige nummer 166 van de wereld en koos er na de uitschakeling in de kwalificaties van Wimbledon voor om een trainingsperiode in te gelasten. Onder meer haar halfbroer Richard begeleidde haar, maar in de eerste ronde in Olomouc was het tegen Cadantu, de nummer 151 van de wereld, niet genoeg.

KPN ziet winst met 11 procent dalen

KPN heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 11 procent minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Dat maakte het telecomconcern dinsdag bekend.

De nettowinst van KPN daalde met 51 miljoen euro tot 414 miljoen euro. Dat was iets lager dan het bedrag van 433 miljoen euro waar analisten op hadden gerekend. Het concern boekte een omzet van 3,29 miljard euro. Dat was 2 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2010, maar een fractie meer dan marktvorsers hadden voorspeld.

Volgens KPN stonden de resultaten ook vorig kwartaal onder druk door de veranderende marktomstandigheden en "de tegenwind van regelgeving". Het telecombedrijf gaf in april al een winstwaarschuwing voor de rest van het jaar omdat de inkomsten uit het bel- en sms-verkeer veel sterker dalen dan het bedrijf had verwacht. Klanten kiezen steeds vaker voor communicatiemiddelen via internet, die voor KPN veel minder geld in het laatje brengen.

KPN ziet winst met 11 procent dalen
KPN ziet winst met 11 procent dalen (Foto: ANP)

[WK] Heemskerk in Nederlands record naar finale

Femke Heemskerk heeft als tijdsnelste de finale van de 200 meter vrije slag bereikt. De 23-jarige Nederlandse zwom tijdens het WK zwemmen in Shanghai in de halve finales naar 1.55,54 minuten, een nieuw Nederlands record.

Heemskerk won eerder als slotzwemster goud met de Nederlandse ploeg op de 4 x 100 meter vrije slag. De tegenwoordig in Marseille trainende Heemskerk ging met een achterstand het water in, maar achterhaalde de concurrentie en noteerde de beste tijd van alle zwemsters in de halve finales.

Limitless-regisseur verfilmt Bonnie and Clyde

Neil Burger is in gesprek om het waargebeurde verhaal van de jonge criminelen Bonnie Parker en Clyde Barrow te verfilmen. De film moet minder romantisch worden dan de misdaadklassieker uit 1967 met Warren Beatty en Faye Dunaway, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De film gaat over het beruchte koppel dat in de jaren dertig moordend en rovend door Amerika trok. Burger is bekend van de drugsthriller Limitless. Hij werkt momenteel aan de verfilming van Uncharted, een actiegame voor de Playstation 3.

Het misdaaddrama is gebaseerd op het boek Go Down Together: The True, Untold Story of Bonnie and Clyde van Jeff Guinn uit 2009. Het boek verschilt op een aantal punten met de film uit 1967. Zo zou Bonnie voordat ze Clyde ontmoette door het leven zijn gegaan als prostituee. Clyde zou in de gevangenis herhaaldelijk zijn verkracht door zijn celgenoot, die hij later vermoordde.

Sheldon Turner schrijft het scenario van de film. Hij kreeg dit jaar een Oscarnominatie voor het scenario van Up in the Air met George Clooney. De film staat voor zover bekend los van The Story of Bonnie and Clyde met Hilary Duff en Kevin Zegers in de hoofdrollen, die gepland staat voor 2012. Wanneer de film van Burger in productie gaat, is onbekend.


Limitless-regisseur verfilmt Bonnie and Clyde (Foto: Novum)

Tien miljoen euro binnen op giro 555

Op giro 555 is tot nu toe tien miljoen euro binnengekomen voor de slachtoffers van de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Dat hebben de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) dinsdag bekendgemaakt.

De SHO zamelen sinds 11 juli geld in voor de Hoorn van Afrika. In Kenia, Somalië en Ethiopië worden meer dan tien miljoen mensen door hongersnood bedreigd, als gevolg van extreme droogte. Er is grote behoefte aan voedsel, water en medische zorg.

Actievoorzitter van de SHO Marinus Verweij spreekt van een 'fantastisch bedrag'. "We zijn blij dat Nederlanders zo meeleven met de slachtoffers van de extreme droogte. De ernst van de situatie wordt inmiddels breed erkend."

De Verenigde Naties zetten deze week een luchtbrug op naar Somalië. De VN hoopt daarmee rond de 175 duizend van de 2,2 miljoen Somaliërs te bereiken die nog niet door humanitaire hulpverleners zijn geholpen.


Tien miljoen euro binnen op giro 555 (Foto: Novum)

[WK] Dubbel goud voor Frankrijk op 100 meter rugslag

Frankrijk heeft bij het WK zwemmen twee gouden medailles aan zijn totaal toegevoegd. In de finale van de 100 meter rugslag noteerden Camille Lacourt en Jérémy Stravius met 52.76 seconden dezelfde toptijd. De Japanner Ryosuke Irie pakte brons (52.98).

Twee Amerikanen grepen in Shanghai net naast de medailles. Nicholas Thoman (53.01) en David Plummer (53.04) kwamen respectievelijk drie- en vijfhonderdsten tekort voor het brons.

Koe ramt politiewagen

Een losgebroken koe heeft dinsdagochtend in de Brabantse plaats Helenaveen een vrouw van haar fiets gelopen en een politieauto geramd. De koe hoorde bij een kudde die maandagavond en -nacht al voor veel tumult had gezorgd, meldt de politie.

Een groep koeien en een paard liepen maandag rond 21.00 los door Helenaveen. Ze bleken losgebroken uit een weiland aan de Kanaaldijk Noord en hadden volgens de politie al diverse tuintjes bezocht. Na anderhalf uur lukte het met hulp van de eigenaar en enkele inwoners van het dorp de negen koeien en het paard terug in het weiland te zetten.

Daarmee was de zaak nog niet afgedaan. Rond 01.30 uur bleken twee koeien op de A67 bij Liessel te lopen, een kleine tien kilometer verderop. De snelweg werd afgezet door Rijkswaterstaat, waarna beide koeien werden gevangen.

Ook hierna was het leed nog niet geschied. Rond 06.00 uur bleek een in paniek geraakte koe rond te zwerven in het centrum van Helenaveen. De eigenaar werd weer opgetrommeld om de koe te vangen, maar dat lukte niet zomaar. Op de Helenastraat liep de koe een 26-jarige vrouw van haar fiets. Op de Soemeersingel ramde het dier een politiewagen die de doorgang blokkeerde.

De eigenaar werd ook omvergelopen, maar daarna lukte het hem de koe te vangen. Het dier is met een trailer teruggebracht naar haar kudde. Er raakten geen dieren of mensen gewond.

Hackers kraken computers Italiaanse politie

Hackers hebben de computers van de Italiaanse cyberpolitie gekraakt, zo heeft de politiedienst maandag toegegeven. De hackergroepen LulzSec en Anonymous kondigden op een website aan dat ze 8 gigabyte aan documenten gaan onthullen.

De dienst CNAIPIC was juist opgericht om internetcriminelen te pakken. De vertrouwelijke documenten tonen volgens de hackers misbruik door de dienst. De hackers zeggen dat het gaat om illegale en immorele praktijken.

Parlementsleden veroordelen de computerinbraak, die ze 'ongekend ernstig' noemen.

Hackers kraken computers Italiaanse politie
Hackers kraken computers Italiaanse politie (Foto: ANP)

Meer dan 30 doden door crash Marokko

Een ongeluk met een militair vliegtuig in het zuiden van Marokko heeft het leven geëist van zeker 30 mensen. Dat meldden de autoriteiten dinsdag.

Een transporttoestel van het Type C-130 Hercules vloog tegen een berg in de buurt van de stad Guelmin, aldus een regeringsfunctionaris. Het exacte aantal slachtoffers is niet bekend. De Herculesvliegtuigen worden gebruikt voor troepentransporten, maar ook voor het vervoer van families van militairen.

Meer dan 30 doden door crash Marokko
Meer dan 30 doden door crash Marokko (Foto: ANP)

NAVO probeert onrust in Kosovo te sussen

De NAVO probeert via onderhandelingen een eind te maken aan een verrassingsactie van een speciale politiemacht in Kosovo. Dat heeft een woordvoerder van de NAVO dinsdag gezegd. Agenten van de politiemacht hebben geprobeerd twee controleposten aan de grens met Servië over te nemen.

In de nacht van maandag op dinsdag werd een van de controleposten overgenomen om een verbod op goederen uit Servië af te dwingen. Dit lokte een reactie uit van Kosovaarse Serviërs die probeerden te verhinderen dat ook een tweede controlepost werd overgenomen. Hierbij raakte een agent gewond. Volgens een woordvoerder van de NAVO wordt onderhandeld over een eind aan de actie van de Kosovaarse politie.

Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit. Servië weigert de nieuwe staat te erkennen en Serviërs die in het noorden van Kosovo wonen weigeren de Kosovaarse autoriteiten te erkennen.

Weer boete voor negeren Bel-me-niet-register

Het bedrijf Sell-it heeft een boete van vijftienduizend euro gekregen voor overtreding van de telemarketingregels. Sell-it liet in 2009 vijf callcenters 1540 mensen bellen die ingeschreven stonden in het Bel-me-niet-register om de zogeheten hotelgoldcard te slijten. Dat heeft de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) dinsdag bekendgemaakt.

De OPTA heeft daarnaast vastgesteld dat 281 mensen, die tijdens de verkooptelefoontjes aangaven ingeschreven te willen worden in het register, niet of niet tijdig werden ingeschreven.

Eerder dit jaar legde de telecomwaakhond al boetes op aan onder meer de energiebedrijven Nuon en E.ON en callcenter L&H. Ook in deze gevallen waren mensen gebeld die in het Bel-me-niet-register stonden.

Het register trad op 1 oktober 2009 in werking. Er staan zo'n 5,6 miljoen telefoonnummers genoteerd. Mensen die zich hebben aangemeld, mogen niet meer gebeld worden voor telemarketingdoeleinden.

Bij de OPTA kwamen vorig jaar bijna tienduizend klachten binnen van consumenten die ondanks hun inschrijving bij het register ongewenste verkooptelefoontjes hebben gehad. De OPTA had in mei ruim 1,2 miljoen euro aan boetes opgelegd voor het negeren van het bel-me-niet-register.

Adriaanse vergelijkt Berghuis met Messi

FC Twente zal vanavond in de derde voorronde van de Champions League in het Gelredome tegen FC Vaslui met Steven Berghuis in de basis aan de aftrap gaan verschijnen. De 19-jarige aanvaller moet de geblesseerde Bryan Ruiz gaan vervangen en trainer Co Adriaanse heeft alle vertrouwen in de jongeling.

"Het is jammer dat we Ruiz missen, want Bryan is voor ons een beslissende speler en kan van grote waarde zijn. Steven Berghuis heeft specifieke kwaliteiten. Het is een tactisch slimme speler en loopt goed bij het pressen. Daarnaast heeft Steven snelheid, een goede balbehandeling en snelle voeten. Vooral zijn trap met links is goed. Daarnaast kan hij iets wat je ook bij Messi ziet. Aan de rechterkant kan hij de tegenstander buitenom passeren met de bal aan de linkervoet en de bal ook nog voor krijgen," zei Adriaanse tegen Voetbal International.

Ook NAC geÔnteresseerd in Ajacied Castillion

Geoffrey Castillion heeft over interesse niet te klagen. De 20-jarige spits van Ajax heeft naast RKC Waalwijk en een club uit de Jupiler League ook de interesse van NAC Breda gewekt. Dat zegt algemeen directeur Ed Busselaar vandaag tegen Voetbal International. Castillion komt niet in de plannen van trainer Frank de Boer voor en mag worden verhuurd.

"'Ik wil niet op de stoel van onze technisch directeur Jeffrey van As gaan zitten, maar ik ben zeer gecharmeerd van Geoffrey", aldus Busselaar. NAC heeft al twee Ajacieden in de gelederen. Florian Jozefzoon en Roly Bonevacia spelen op huurbasis voor de Parel van het Zuiden.

China gelast veiligheidsinspecties spoorwegnet

De Chinese regering heeft dinsdag opdracht gegeven tot een uitvoerige veiligheidsinspectie van het spoorwegsysteem in het land. Het is belangrijk dat er lessen worden getrokken uit het treinongeluk van afgelopen zaterdag, zei het ministerie van spoorwegen. Het ongeluk kostte aan zeker 39 mensen het leven.

Een hogesnelheidstrein kwam zaterdag in de buurt van de oostelijke stad Wenzhou na een blikseminslag abrupt tot stilstand. Een tweede trein ramde vol op de eerste, waardoor zes rijtuigen ontspoorden. Vier rijtuigen vielen van een brug en kwamen twintig tot dertig meter lager neer. Meer dan 190 mensen raakten gewond.

Het ministerie heeft alle spoorwegbureaus in het land opgedragen veiligheidsinspecties uit te voeren. In steden als Urumqi, Kunming en Harbin is hier al een begin mee gemaakt.

De veiligheidsinspecties moeten twee maanden duren. De nadruk ligt bij het hogesnelheidsnet, een prestigeproject dat een symbool is van de toenemende welvaart en technologische progressie in China, maar door het ongeluk een deuk heeft opgelopen.


China gelast veiligheidsinspecties spoorwegnet (Foto: Novum)

Dieven strippen 27 vrachtwagens Hoogeveen

Onbekenden hebben afgelopen weekeinde in Hoogeveen voor bijna een ton aan onderdelen van vrachtwagens gedemonteerd. In totaal werden 27 vrachtwagens gestript, meldt de politie dinsdag.

De vrachtwagens waren van een transportbedrijf en een vrachtwagendealer en stonden op afgesloten terreinen aan de Voltastraat en de Edisonstraat. De dieven demonteerden onder meer grilles, mistlampen en buitenspiegels.

FIA wijst inhaalzone Hongarije aan

Autosportfederatie FIA heeft bekend gemaakt waar in de Grand Prix van Hongarije de beweegbare achtervleugel kan worden gebruikt. Het rechte stuk bij start/finish is op de bochtige Hungaroring als enige plek geschikt bevonden om als inhaalzone te dienen.

De zone waarin de coureur die in een race binnen een seconde van zijn voorligger rijdt de achtervleugel kan bedienen begint zeventig meter na het ingaan van de laatste bocht van het circuit, vlak voor het oprijden van het rechte stuk bij start/finish. Het detectiepunt ligt vlak voor het ingaan van de laatste bocht. Gehoopt wordt dat dit het inhalen op de Hungaroring zal vergemakkelijken. Ondanks een verlenging van het rechte stuk enkele jaren geleden blijft dat lastig op deze baan.

Raad wil voorlopige hechtenis inperken

Verdachten moeten vaker naar huis worden gestuurd met speciale voorwaarden, bijvoorbeeld door te gaan werken met een borgsom, elektronisch toezicht of meldplicht. Dat is beter dan hen in de cel te houden. Dat stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een advies.

Nederland zet meer verdachten in voorlopige hechtenis dan andere Europese landen. De Europese Unie en de Raad van Europa dringen aan op het terugdringen van dit aantal. Weliswaar wordt het voorarrest vaak onder voorwaarden geschorst, maar dat kan in meer gevallen en op meer manieren gebeuren, vindt de RSJ.

Het beleid rondom voorlopige hechtenis moet weer worden gebaseerd op het uitgangspunt dat verdachten naar huis mogen, tenzij er een duidelijke reden is om dit niet te doen. Dat elektronisch toezicht, meldplicht en borg nu weinig worden toegepast, komt volgens de RSJ vooral door het ontbreken van standaardprocedures.

Als iemand vrijlaten niet verantwoord is, kan bijvoorbeeld nachtdetentie worden opgelegd, zodat de verdachte nog wel naar school of werk kan gaan. De raad vindt dat dit 'een krachtige stimulans' verdient, vooral in het jeugdstrafrecht.

De RSJ adviseert de wetgeving aan te passen, zodat de rechter die over de voorlopige hechtenis oordeelt, altijd moet kijken of deze onmiddellijk of op een later moment kan worden geschorst.

Veel doden bij gevechten Afghanistan

Bij gevechten in de zuidwestelijke Afghaanse provincie Helmand zijn maandag 22 opstandelingen en twee agenten om het leven gekomen. Dat heeft de gouverneur van Helmand, Gulab Mangal, dinsdag gezegd.

De afgelopen tijd woedt er een hevige strijd tussen de Taliban en de Afghaanse en NAVO-troepen.

Volgens Mangal vonden de gevechten van maandag plaats in het noorden en midden van Helmand. Zeker 22 opstandelingen lieten het leven en acht raakten gewond.

Verklaring Wilders omtrent Noorwegen

De discussies over welke invloed de PVV heeft gehad op het drama dat zich in Noorwegen afspeelde zijn in volle gang. In het manifest dat Breivik schreef wordt verwezen naar de PVV en Geert Wilders. Inmiddels is Wilders met een verklaring gekomen.

Allereerst maakt wilders kenbaar geschokt te zijn door het drama van afgelopen vrijdag. ''De brute moord enkele dagen geleden op tientallen onschuldige Noorse burgers heeft de PVV diep geschokt. Wij rouwen en zijn solidair met de Noorse bevolking die een enorme klap te verwerken heeft gekregen.''

Wilders heeft geen goed woord over voor Breivik. ''Het manifest van de dader maakt duidelijk dat het hier gaat om een waanzinnige. Hij wil samenwerken met Al Qaida (waar hij grote bewondering voor koestert), hunkert naar het opblazen van steden, droomt van ridders die zichzelf op chirurgische wijze mutileren en wil zijn held Karadzic ontmoeten.''

''Ook verwijst Breivik naar Nederland. Dat de strijd tegen de islamisering door een psychopaat op gewelddadige wijze wordt misbruikt is walgelijk en een slag in het gezicht voor de wereldwijde anti-islambeweging. Het vervult me met walging dat de dader naar de PVV en mij verwijst in zijn manifest.''

Verder laat Wilders weten dat hij, noch de PVV verantwoordelijk is voor de daden van de heer Breivik. ''De PVV noch ik zijn verantwoordelijk voor een eenzame verknipte idioot die de vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen op gewelddadige manier misbruikt, hoe graag sommigen dat ook zouden willen. Wij zijn democraten in hart en nieren. De Partij voor de Vrijheid heeft nooit en te nimmer opgeroepen tot geweld en zal dat ook nooit doen. Wij geloven in de kracht van de stembus en de wijsheid van de kiezer. Niet in bommen en pistolen.''

''Wij strijden op een democratische en geweldloze manier tegen de verdere islamisering van onze samenleving en zullen dat blijven doen. Het behoud van onze vrijheid en veiligheid is ons enige doel,'' besluit Wilders.

Hagenaar rijdt vijftien jaar zonder rijbewijs

Een 54-jarige automobilist uit Den Haag heeft vijftien jaar lang zonder rijbewijs rondgereden. Hij liep maandag tegen de lamp bij een verkeerscontrole, meldt de politie.

Een agent liet de man aan het begin van de avond op de Houtwijklaan in Den Haag stoppen en vroeg om het rijbewijs van de Hagenaar. Na controle bleek dat het roze papiertje al sinds oktober 1996 ongeldig was. De man verklaarde dat hij bleef rijden omdat hij anders niet naar zijn klussen kon.

De automobilist bleek bovendien te hebben gedronken. Hij kreeg een proces-verbaal voor rijden zonder rijbewijs en rijden onder invloed.

Friezin opgepakt voor dreigtweet

De Friese politie heeft dinsdagochtend een 18-jarige vrouw uit Heerenveen aangehouden voor een dreigtweet. De vrouw dreigde op Twitter plaatsgenoten te doden, zegt een politiewoordvoerder.

De tweet werd rond 06.30 uur geplaatst, waarop een twitteraar de politie waarschuwde. "We besloten meteen in te grijpen", zegt de woordvoerder. De vrouw werd in haar woning aangehouden en zat rond 09.00 uur op het politiebureau. Ze wordt nu verhoord om duidelijk te krijgen waarom ze de tweet plaatste.

Volgens de woordvoerder is het de eerste keer dat de Friese politie iemand oppakt voor een dreigtweet. In de tweet verwees de vrouw overigens niet naar de moorden van de Noor Anders Breivik.

'Vitesse gaat werken met hogere begroting'

Vitesse zal volgens Voetbal International gaan werken met een hogere begroting dan afgelopen seizoen. Deze stijgt met ongeveer dertig procent.

De Arnhemmers zouden vorig seizoen een begroting van rond de twintig miljoen euro hebben gehad en schroeven deze op naar liefst 26 miljoen euro. Het ideaalplaatje van Vitesse: een begroting van vijftig miljoen in 2016.

Vitesse staat ondertussen niet meer onder curatele van de KNVB. Het verliet de gevarenzone (Categorie I) afgelopen week en bivakkeert nu weer in Categorie II. De club heeft echter nog geen hoofdsponsor gevonden.

Daar zijn ook De Graafschap en N.E.C. Nijmegen nog naar op zoek. De twee provinciegenoten van Vitesse hebben hun selectie echter al wel redelijk op peil. Momenteel is Vitesse ook nog zoekende naar versterkingen voor het eerste elftal.

Waterleidingbreuk zorgt voor problemen in Limburg

Duizenden huishoudens in Zuid-Limburg zitten dinsdagochtend zonder water. Door een breuk in de waterleiding is er vanaf 05.00 uur geen water in delen van onder meer de gemeenten Maastricht, Heerlen, Schinnen, Nuth en Beek. Waterleiding Maatschappij Limburg verwacht dat het probleem aan het eind van de ochtend is opgelost, meldt L1.

Het euvel ontstond door een lek in de transportleiding bij kasteel Terborgh in Schinnen. De watertoren in Schimmert is dinsdagochtend weer in gebruik genomen. Zeker 73.000 huishoudens zijn getroffen door de problemen met de watervoorziening.

inFAMOUS 2 krijgt gratis content

Sucker Punch, de ontwikkelaar van de inFAMOUS-franchise, heeft vandaag nieuwe content beschikbaar gesteld voor haar game inFAMOUS 2. De gratis content is verkrijgbaar op PSN en zal gevuld zijn met user-generated voertuigen en extra functionaliteit om te zoeken op user-generated content binnen de inFAMOUS 2-wereld.

De ontwikkelaar zegt dat dit "the first of many UGC updates" zal zijn en dat het huidige UCG pack een aantal voertuigen uit de single player zal aanbieden, waaronder Bertrand's Limo, een New Marais politiewagen en een fiets. Als je geen idee hebt wat dit hele user-generated content inhoudt dan kun je terecht op de YouTube community pages van Sucker Punch.

inFAMOUS 2 is exclusief verkrijgbaar voor PlayStation 3.

Dertig minuten aan Battlefield 3-customisatie

Vandaag zijn er twee video's op YouTube verschenen die in totaal dertig minuten aan Battlefield 3-gameplay laten zien. De video's geven een 'diepteverslag' van de customisatie opties binnen het wapenarsenaal van de hoog geanticipeerde shooter. De video's zijn geplaatst door YourGamingTeam en laten beelden zien van de alphaversie van de game.

Battlefield 3 staat in Europa klaar op 28 oktober en komt uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

[Upd] BD blundert met voorpagina

Het Brabants Dagblad blundert vandaag behoorlijk met de voorpagina. De opmaak komt namelijk nogal raar en smakeloos over.

Een paginabrede kop rept over een massale herdenking van de slachtoffers in Noorwegen die zijn omgekomen bij de schietpartij en de bomaanslag afgelopen vrijdag. Onder de kop heeft het Brabants Dagblad echter een gigantische foto geplaatst van de Roze Maandag die gisteren in Tilburg plaatsvond. En zo zie je in een oogopslag de kop over rouwende mensen en feestende mensen. Een typisch geval van Foutje, bedankt.

Update 11.35 uur
Het Brabants Dagblad heeft excuses aangeboden voor de krant van vandaag. "Het Brabants Dagblad is overstelpt met reacties op de voorpagina van de editie Tilburg van dinsdag 26 juli. Daar stond onder de kop over het drama in Oslo (‘Massale herdenking van slachtoffers’) een foto van de feestvierende menigte bij Roze Maandag. Die combinatie was volslagen misplaatst. Het Brabants Dagblad biedt daarvoor excuses aan. De hoofdredactie."

Contador: "Vuelta wellicht in 2012"

Nu hij zijn voornemen om drie grote ronden in 2011 te winnen niet kan verwezenlijken, doet Alberto Contador niet mee aan de Ronde van Spanje dit jaar. Bij terugkeer gisteren in Spanje zei de renner van Saxo Bank dat hij wellicht volgend jaar de Vuelta zal rijden.

"De Giro d'Italia doe ik zeker niet, als ik een dubbel programma rijd, is dat Tour-Vuelta," aldus Contador die overigens volgende week voor het CAS moet verschijnen vanwege zijn positieve dopingtest in de Tour de France van vorig jaar. Toen werd er een minimale hoeveelheid clenbuterol bij hem gevonden.

HTC-wielerploeg vindt nieuwe sponsor

De wielerploeg HTC-Highroad zal ook volgend jaar actief zijn in het wielerpeloton. Eerder dit jaar werd bekend dat de hoofdsponsor de stekker er uit trekt, maar manager Rolf Aldag weet te melden dat zich een nieuwe geldschieter voor de ploeg van onder meer Mark Cavendish heeft aangediend.

"Ik reken erop dat de handtekeningen deze week worden gezet. Het gaat om een driejarige verbintenis", zei Aldag tegen het Duitse persbureau DPA. Hij wilde nog niet ingaan op welke sponsor er gevonden is en of HTC nog aan wil blijven als cosponsor. Ook is nog niet bekend of topsprinter Cavendish zal blijven. "Natuurlijk willen we Mark behouden, maar mochten we daarin niet slagen: hij heeft in elk geval veel voor ons gewonnen."

Beelden van House of the Dead Overkill EC

De Grindhouse-esque shooter House of the Dead Overkill was een groot succes op de Nintendo Wii. Met de komst van de PlayStation Move komt de zombiekiller nu ook naar de PlayStation. De 'Extended Cut', zoals de PS3-versie bekroond is, krijgt o.a. extra levels, een extra wapen (kruisboog), een extra playable character en natuurlijk mooiere graphics.

De game staat gepland op een release in oktober 2011 en is verkrijgbaar op PlayStation 3.

Geen verwarring meer over omvang Grieks steunpakket

Er is geen verwarring meer over de omvang van het nieuwe steunpakket voor Griekenland. Tot 2014 bedraagt het pakket 159 miljard euro. Tot 2019 loopt dit nog op tot boven de 210 miljard euro. Dat schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer, omdat verwarring was ontstaan doordat premier Mark Rutte (VVD) over een ander bedrag had gesproken.

Premier Rutte zei donderdagavond na afloop van de eurozonetop dat het Griekse steunpakket op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van vijftig miljard euro van banken. De Europese leiders spraken steeds over 159 miljard euro: 109 miljard overheidssteun plus de bijdrage van de banken. Minister De Jager zegt nu dat Rutte het verkeerd had en dat het inderdaad 159 miljard euro is.

Deze 159 miljard euro gaat over de periode tot 2014. Minister De Jager geeft in de brief aan dat ook daarna nog een flinke bijdrage zal worden gedaan. In 2019 zal de totale steun uitkomen op 215 miljard euro. De totale bijdrage van de Europese overheden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt hierbij op 109 miljard euro. De banken dragen daarbovenop 106 miljard euro bij.

Hoeveel Nederland bijdraagt kan pas worden berekend nadat het IMF zijn bijdrage heeft bepaald. De resterende publieke bijdrage wordt gedragen door het Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit (EFSF), en daaraan zal Nederland 6,2 procent bijdragen, schrijft De Jager in de brief


Geen verwarring meer over omvang Grieks steunpakket (Foto: Novum)

'Investeerder gaat Belgische GP redden'

Volgens de Belgische autocoureur Bas Leinders wil een investeerder het fameuze circuit Spa-Francorchamps over gaan nemen. Hierdoor kan de Formule 1 Grand Prix van België gered gaan worden.

De baan is nu eigendom van de lokale Waalse overheid, maar deze wil kosten besparen en onderzoekt of het afwisselen van de race met Frankrijk een optie is. De voormalige Minardi-testrijder en huidig GT-rijder Leinders weet te melden dat zich een grote investeerder gemeld heeft voor het circuit. Hij vraagt zich op Twitter af of de Waalse overheid bereid is om het circuit te verkopen en zo er voor te zorgen dat de race in België ieder jaar gehouden kan worden.

Medewerkers Noorse justitie vermist na aanslagen

Medewerkers van het Noorse ministerie van justitie worden na de aanslagen in Noorwegen nog steeds vermist. Dat heeft minister van justitie Knut Storberget dinsdag gezegd. Of zijn medewerkers om het leven zijn gekomen, kon hij niet zeggen.

Anders Behring Breivik heeft bekend dat hij de aanslagen in Oslo en op het eilandje Utøya heeft gepleegd, maar ontkent daarmee een misdaad te hebben gepleegd. In totaal kostten de aanslagen aan 76 mensen het leven.

"PlayStation 3 gaat Xbox 360 voorbij"

Analisten, je houdt van ze, of je haat ze. Bij FOK!games kunnen we niet genoeg van hun uitspraken krijgen. Helemaal als het gaat over de console war waar zoveel fanboys nog elke dag mee bezig zijn. Drie analisten hebben nu gezegd dat de PlayStation 3 de Xbox 360 voorbij zal gaan.

Volgens de analisten zal Sony tweede in de console war worden, achter de Wii, en zal de Xbox 360 als derde eindigen. Ze baseren dit op de laatste cijfers. Volgens Jesse Divnich heeft de PlayStation 3 in 2011 wereldwijd 10% meer exemplaren verkocht dan de Xbox 360.

David Cole zegt dat de Xbox 360 op dit moment een voorsprong van 5% heeft op de PlayStation 3 maar omdat mensen hun Xbox 360 veel vaker moeten vervangen is de race voor de installbase, de hoeveelheid mensen die de console thuis heeft staan, eigenlijk nek-aan-nek.

Analist Billy Pidgeon heeft gezegd dat een nieuwe console van Microsoft Sony zou kunnen helpen in de race voor deze generatie. Mocht Microsoft een nieuwe console lanceren en de hardcore gamer hier naar toe willen trekken, dan is de kans groot dat de PlayStation 3 een grotere installbase zal krijgen dan de Xbox 360 waardoor deze tweede zal worden in de console war.

“Should Microsoft release a successor to Xbox 360 and shift the pipeline for hardcore games over to the new consoles, that would be a possible scenario by which PS3 could bypass Xbox 360′s active installed base. This scenario would give PS3 the opportunity to soak up the hardcore sector.”

Alle drie de analisten merken daarnaast op dat de Xbox 360 in de Verenigde Staten wel een grote voorsprong heeft op de PlayStation 3.

Consoles

F1-teams: "Moeite met reglement 2014"

De Formule 1-teams zijn verrast dat autosportfederatie FIA vorige week al het reglement voor het seizoen 2014 gepubliceerd heeft. De renstallen verenigd in de Formula One Teams' Association zijn niet blij dat de FIA niet even heeft overlegd en dat bepaalde afspraken niet zijn opgenomen in de regels.

"We zijn bezorgd omdat de FIA regels gepubliceerd heeft die niet zijn bediscussieerd door de Technische Werkgroep. Het is raar dat de federatie reglementen instelt die ingrijpende consequenties voor ons kunnen hebben zonder de Formule 1 Commissie te raadplegen. Om dat te voorkomen hebben we juist het proces in het leven geroepen om gezamenlijk grote beslissingen te nemen. Dat ontbreekt hier," zei Lotus Renault GP-teambaas en FOTA vicevoorzitter Eric Boullier tegen Autosport.

"Persoonlijk ben ik het bijvoorbeeld niet eens met elektrisch aangedreven auto's in de pitstraat. Ik snap de drang voor milieuvriendelijkheid, maar veiligheid speelt ook een rol en stille auto's in de pitstraat lijkt me wat dat betreft geen aanrader."

FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh is het met Boullier eens. "Sommige teams hebben hun zorgen over de gang van zaken kenbaar gemaakt. We proberen in harmonie samen te werken met de FIA en niet in strubbelingen betrokken te raken, maar het is volgens mij inmiddels wel duidelijk dat als de teams meewerken aan de totstandkoming van regels, dat het dan beter verloopt en dat de consensus groter is."

"Het concept van de reglementen voor 2014 is goedgekeurd door de Formule 1 Commissie, maar enkele details hebben dat proces niet ondergaan. Er is niets fundamenteel verkeerd aan de opgestelde regels, maar het gaat om het principe dat de teams geraadpleegd willen worden, anders wordt het een zooitje."

Van Nistelrooy: "Nooit meer in Eredivisie"

Ruud van Nistelrooy heeft een uitgesproken mening; hij wil nooit meer terugkeren in de Eredivisie. De kersverse spits van Málaga vindt de Eredivisie "niet aantrekkelijk genoeg".

Van Nistelrooy stond te popelen om terug te keren naar Spanje, nadat zijn contract bij Hamburger SV was verlopen, maar zat niet te wachten op een club uit de degradatiezone, zoals Málaga was. "Ik kreeg langzaam het besef wat hier ging gebeuren", zei Van Nistelrooy.

"De plannen wekten wel een soort enthousiasme bij me op, al moet je altijd maar afwachten of het ook zo uitkomt", weet de spits. Maar Málaga hield woord en kocht de ene na de andere topper. PSV wilde ook graag in zee met Van Nistelrooy.

"Ik kan daar altijd terugkomen, dat was de insteek, maar naar Nederland ging mijn voorkeur absoluut niet uit. Daarvoor vind ik de eredivisie niet aantrekkelijk genoeg. En nu komt het er niet meer van. Ik zal nooit meer bij een Nederlandse club gaan voetballen", besluit de speler in NUSport.

Chinese duikboot maakt recordduik

Een bemande duikboot van het Chinese oceanisch staatsinstituut heeft dinsdag een diepte van vijfduizend meter bereikt - de diepste duik ooit door een Chinese duikboot.

De duikboot, Jialong genaamd, met drie inzittenden deed er drie uur over om tot een diepte van vijfduizend meter af te dalen, zei het staatsinstituut. Persbureau Xinhua meldde dat de duikboot is ontworpen om een diepte van zevenduizend meter te bereiken. Volgend jaar wordt hiertoe een poging ondernomen.

Groninger komt om bij ongeluk

Bij een ongeluk in de Groningse plaats Vlagtwedde is maandag even voor middernacht een 27-jarige man uit Stadskanaal omgekomen. De politie onderzoekt wat er is gebeurd, laat een woordvoerder weten.

Het slachtoffer reed rechtdoor in een flauwe bocht, waarna hij door de bosjes ging en een talud afreed. Bij het ongeluk werd het slachtoffer uit zijn auto geslingerd. Toen de hulpdiensten arriveerden, konden ze niets meer voor hem doen.

De politie onderzoekt nog waardoor de man in de bocht doorreed. Mogelijk is hij onwel geworden.

'Slop en Van der Aat weg bij Ajax'

Na algemeen directeur Rik van den Boog lijken nu ook financieel directeur Jeroen Slop en commercieel directeur Henri van der Aat het veld te moeten ruimen bij Ajax. De nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen bij de Amsterdammers, Steven ten Have, liet dit gisteren impliciet blijken tijdens de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders.

"We kijken wie we in huis hebben en wie we moeten halen. We gaan daarbij zorgvuldig en discreet te werk. De nieuwe directie zal voor de aandeelhoudersvergadering in december zijn benoemd. Het is onmogelijk om in augustus al alles op een rij te hebben. Veel goede kandidaten hebben op dit moment namelijk al zaken omhanden. Nieuwe directieleden moeten Ajax in de genen dragen, uit de schoot van Ajax komen en geen voorgeschiedenis bij de club met zich meedragen," zei Ten Have gisteren.

Williams plaatst KERS terug in bolide Barrichello

Het Formule 1-team van Williams zal het Kinetic Energy Recovery System weer in de bolide van Rubens Barrichello gaan bouwen. De Britse renstal had bij wijze van proef in Duitsland het systeem uit de auto van de Braziliaan gehaald, maar zal dit voor de race van komend weekend in Hongarije terug gaan plaatsen.

Williams wilde uitvinden of het verwijderen van KERS een positieve invloed op de slijtage van de achterbanden zou hebben. Door het verwijderen van het systeem ontstond er de mogelijkheid om de auto beter in balans te brengen. Bovendien zou de auto stabieler onder het remmen zijn. Omdat KERS ook ruim drietiende van een seconde per ronde in de kwalificatie op kan leveren is toch weer besloten om het systeem op de auto van Barrichello te monteren voor de race op de Hungaroring.

Vernieuwde website crisis.nl eerder klaar

De nieuwe website crisis.nl wordt eerder gelanceerd dan aanvankelijk was gepland. In plaats van in 2013 zal de site aan het einde van dit jaar al in de lucht zijn. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag nadat de NOS hierover berichtte.

Bij de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk begin dit jaar bleek dat de website crisis.nl niet optimaal functioneerde. Zo was de site een uur uit de lucht. "Dat kan niet en dat moet niet", zei minister Ivo Opstelten (VVD) in het Kamerdebat hierover. Hij kondigde aan de website, die is bedoeld om burgers te informeren tijdens grote rampen, te gaan verbeteren.

Dit gaat sneller dan gedacht. Volgens de woordvoerder krijgt de vernieuwde site nieuwe functionaliteiten. Zo worden sociale media als Twitter in de site geïntegreerd, zodat bezoekers nog beter op de hoogte kunnen blijven van de laatste ontwikkelingen bij crisissituaties.

Jacksons verdeeld over eerbetoon aan Michael

De familie Jackson is het oneens over een concert ter ere van Michael. Zijn moeder Katherine en vier broers en zussen van de overleden King of Pop willen de show houden op 8 oktober, maar volgens broers Jermaine en Randy is dat een ongelukkige datum.

Katherine, La Toya, Marlon, Jackie en Tito kondigden maandag aan een optreden te plannen in het Millennium Stadium in Wales. Het is nog niet bekend welke artiesten komen optreden.

Enkele uren later verklaarden Jermaine en Randy niet blij te zijn met het evenement. "Hoewel we een eerbetoon aan Michael waarderen, kunnen we ons onmogelijk vinden in deze show, die plaatsvindt tijdens de rechtszaak rond Michaels dood", stellen de broers op Twitter.

De zaak tegen Michaels lijfarts Conrad Murray gaat op 8 september van start en duurt naar verwachting vier tot zes weken. Murray wordt verdacht van het toedienen van een fatale dosis propofol aan Michael en wordt aangeklaagd voor dood door schuld.

"Er zal in de toekomst een geschikte tijd en plaats komen voor een geweldig eerbetoon aan Michael", gaan Jermaine en Randy verder. "Maar het zoeken van gerechtigheid in zijn naam is volgens ons het beste eerbetoon dat we op dit moment kunnen geven."

Schwarzenegger betaalt toch alimentatie

Arnold Schwarzenegger gaat Maria Shriver toch alimentatie betalen. De acteur heeft volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ nieuwe documenten ingediend bij de rechtbank.

Schwarzenegger had de papieren die vorige week werden ingediend wel getekend, maar zou ze niet hebben gelezen. In de documenten was aangegeven dat de ex-politicus geen alimentatie wilde betalen en ook de kosten van Shrivers advocaat niet op zich nam. Beide besluiten zijn nu teruggedraaid.

Shriver heeft het naar verluid financieel niet gemakkelijk, vooral sinds de 13-jarige zoon van de twee vorige week zwaargewond in het ziekenhuis belandde. Christopher ging tijdens het surfen onderuit en kwam op de intensive care terecht. De verwachting is dat hij volledig zal herstellen.

Schwarzenegger en Shriver kondigden in mei aan uit elkaar te gaan na een huwelijk van 25 jaar. Later werd bekend dat de acteur een buitenechtelijk kind heeft. De twee willen gedeelde voogdij over hun zoons Patrick en Christopher.

ArgentiniŽ ontslaat bondscoach Batista

Sergio Batista is niet langer de bondscoach van Argentinië. De 48-jarige oefenmeester heeft zijn biezen moeten pakken nadat het land tijdens de Copa América al in de kwartfinale van het toernooi door middel van strafschoppen uitgeschakeld werd door de latere winnaar Uruguay.

Het ontslag van Batista volgt na een overleg gisteravond van de Argentijnse voetbalbond. De coach wordt verantwoordelijk gehouden voor de snelle uitschakeling in het toernooi dat in eigen land gehouden werd. Het land kon met sterspelers zoals Lionel Messi de favorietenrol niet waarmaken, wat bondsbestuurder German Lerche in de media deed zeggen dat het toernooi op een complete mislukking uitgedraaid is.

Batista werd enkele maanden geleden aangesteld als de opvolger van Diego Maradona. Batista wist in 2008 met Argentinië op de Olympische Spelen goud te veroveren en had een traject uitgezet om in 2014 de wereldtitel te behalen. Het WK van dat jaar wordt gehouden in Brazilië en de Argentijnen is er alles aan gelegen om hun buurland te kloppen. Dit zal echter zonder Batista zijn. Een opvolger van de Argentijn is nog niet bekend.

'Velthuizen terug bij Vitesse'

Piet Velthuizen keert terug bij Vitesse. Dit meldt De Telegraaf. De keeper komt transfervrij over van Hercules Alicante. Vandaag wordt hij medisch gekeurd en tekent vervolgens een contract van een jaar.

Vorige week maakte Velthuizen bekend dat hij zijn doorlopende contract bij de Spaanse club had laten ontbinden. De 24-jarige doelman hoopt zich nu via Vitesse in de kijker te spelen voor een nieuw avontuur in het buitenland.

Tussen 2006 en 2010 speelde Velthuizen al 108 duels voor de ploeg uit Arnhem.

Van Bronckhorst bewierookt visie Van Gastel

Giovanni van Bronckhorst en Jean-Paul van Gastel zullen aankomend seizoen wederom nauw samenwerken. Dat deden zij vorig jaar ook. Van Bronckhorst is geïmponeerd.

Het tweetal zal Ronald Koeman assisteren bij het eerste van Feyenoord. Van Bronckhorst verbleef gisteren, tijdens de eerste training onder Koeman, nog in de Verenigde Staten. "Maar ik heb wel contact met Ronald Koeman gehad en met Jean-Paul van Gastel heb ik in het afgelopen jaar heel nauw samengewerkt, toen ik bij hem stage liep in de jeugdopleiding van Feyenoord."

"Ik heb daar kennis kunnen maken met zijn voetbalvisie en hoe hij werkt met de beste jeugdspelers van de club. Daar heb ik bewondering voor gekregen. De visie van Van Gastel is geweldig", aldus een lovende Gio in De Telegraaf.

"Het gaat vooral om het ontwikkelen van de talenten die Feyenoord als club in huis heeft en die doorstromen vanuit de jeugd. Daar moet het hardste aan worden gewerkt en dat wordt bepalend voor het op een hoger plan brengen van de club. Ik ken Ronald al heel wat jaren, heb met hem samengespeeld en denk dat zijn ervaring de spelers kan helpen."

[WK] Stekelenburg nipt verder, Kienhuis uitgeschakeld

Lennart Stekelenburg heeft zich op het wereldkampioenschap zwemmen nipt geplaatst voor de halve finale van de 50 meter schoolslag. De zwemmer noteerde 27,95, waarmee hij vijftiende werd in de series. De snelste tijd was voor de Braziliaan Felipe Alves Franca, die 27,19 neerzette.

Op de 800 meter vrije slag wist Job Kienhuis zich niet te plaatsen voor de finale. De Nederlands recordhouder werd tiende met een tijd van 7.52,63. De Chinees Sun Yang was het snelste in 7.45,29.

[WK] Heemskerk met OS-limiet naar halve finale

Femke Heemskerk heeft de olympische limiet gezwommen op de 200 meter vrije slag. De zwemster zette in de series tijdens het wereldkampioenschap in Shanghai 1.57,43 neer, wat ruim genoeg was voor een olympische nominatie.

Met die tijd verzekerde ze zich ook van een halve finale plaats op deze afstand. Heemskerk zwom uiteindelijk de zesde tijd. De Amerikaanse Allison Schmitt was de snelste in 1.56,66.

Politieonderzoek naar Martijn Krabbť afgerond

De Amsterdamse politie heeft het onderzoek naar Martijn Krabbé afgerond. De 43-jarige presentator wordt door zijn ex Tessa van Leijenhorst beschuldigd van verkrachting. Het politiedossier is onlangs overgedragen aan het Openbaar Ministerie, zegt een woordvoerder in het AD.

"De komende weken buigt de officier van justitie zich over het dossier", zegt de woordvoerder. "Over ongeveer een maand neemt deze, op basis van de door de politie verstrekte gegevens en eventueel vervolgonderzoek, een besluit of al dan niet zal worden aangestuurd op daadwerkelijke vervolging van Martijn Krabbé."

Van Leijenhorst deed begin mei aangifte van verkrachting, danwel een poging tot verkrachting, en mishandeling. Krabbé deed op zijn beurt aangifte van mishandeling. De ex-geliefden zouden elkaar eind april in de haren zijn gevlogen in het huis van Van Leijenhorst.

Topoverleg India en Pakistan in New Delhi

De onderministers van buitenlandse zaken van India en Pakistan hebben dinsdag vredesoverleg gevoerd in New Delhi. De gesprekken tussen de aartsrivalen stonden vooral in het teken van het kweken van vertrouwen. Woensdag ontmoeten de ministers van buitenlandse zaken van beide landen elkaar.

De vredesgesprekken tussen de kernmachten India en Pakistan liepen spaak na de bloedige terreuraanslagen in Mumbai in 2008. Tien Pakistaanse terroristen doodden toen meer dan honderdzestig mensen. Sinds februari dit jaar wordt weer toenadering gezocht.

Discussie over PVV en Breivik barst los

De discussie over welke invloed de PVV heeft gehad op de moordpartij van Anders Breivik lijkt losgebarsten. In verschillende kranten buigen columnisten, hoogleraren en politici zich over de vraag welke rol PVV-leider Geert Wilders heeft. In zijn manifest verwijst Breivik meerdere keren naar de PVV-leider.

Vrijwel alle commentatoren wijzen er ten eerste op dat Wilders niet medeplichtig is aan de 78 doden in Noorwegen, veelal gevolgd door een 'maar'. De Volkskrant schrijft dat niemand in de Tweede Kamer vindt dat Wilders medeverantwoordelijk is.

Zo schrijft D66-Kamerlid Boris van den Ham dat het een 'idiote reflex' is om een link te leggen tussen Wilders en het bloedbad. "Juist mensen die terecht kritisch zijn op de veralgemeniseringen van Wilders moeten het goede voorbeeld geven."

Onderzoeker naar radicalisme en extreem-rechts Hans Moors vindt volgens de krant dat Wilders wel 'een soort van verantwoordelijkheid' heeft. Wilders zou zich er te gemakkelijk van af maken door de dader weg te zetten als een gek.

"Deze man was niet gek, cognitief niet, en hij is hoog opgeleid. Wilders zou moeten beargumenteren wat er mis is met het gedachtengoed van mensen als Breivik. Aangeven waar voor hem de grens ligt." De krant wijst erop dat PVV-aanhangers op internetfora hun bewondering voor de aanslagen uiten.

Politicoloog Jean Tillie wijst erop dat de PVV ook radicalisatie kan voorkomen. "Ik heb horen zeggen: hadden ze in Noorwegen maar een partij als de PVV gehad, dan had Breivik een uitlaatklep gehad en was hij niet tot zijn daden overgegaan." Wel vindt hij dat Wilders uitgebreider bij de daad zou mogen stilstaan. Wilders zou een beeld van goeden en kwaden scheppen. "De wereld is niet zo simpel als hij het voorstelt."

Historicus Jan Dirk Snel noemt de bijdragen van Wilders aan het debat 'gevaarlijk'. De consequenties worden door anderen getrokken, 'maar het verspreiden van een leugenachtig wereldbeeld is niet onschuldig', zegt hij in het Nederlands Dagblad.

'De bal ligt bij Wilders', kopt NRC Next op de voorpagina. Columnist Bas Heine citeert een speech die Wilders eerder dit jaar in Rome hield. Daarin werden de 'linkse multiculturalisten' verantwoordelijk gehouden voor de dreigende 'ondergang' van Europa.

"Het wordt tijd dat de politicus uitlegt hoe hij zijn strijd tegen de 'ondergang' van Europa precies vorm wil geven." De kwestie kan volgens Heijne niet worden afgedaan als de daad van een verdwaasde eenling.

De Pers stelt dat het te gemakkelijk is om de zaak af te doen met een korte tweet. "De reden: de overeenkomsten tussen het gedachtegoed van Breivik en dat van Wilders, zijn partij-ideoloog Martin Bosma en andere islamcritici in de wereld zijn simpelweg te groot."

De krant wijst erop dat Wilders in zijn proces stelde dat de 'multiculturalistische elites' een 'totale oorlog' tegen de bevolking voeren. "Wat verwacht hij dan van zijn volgelingen? Als er inderdaad een oorlog woedt, is dan niet de logische consequentie dat die naar het zwaard grijpen en terugvechten? En waarom is zo'n aanslag tegen 'de multiculturalistische elites' dan opeens de actie van een gek?" De PVV-leider zou 'kristalhelder' moeten maken dat het om een geestelijke strijd gaat.


Discussie over PVV en Breivik barst los (Foto: Novum)

Extra psychiaters tegen wachtlijst PBC

Het Pieter Baan Centrum haalt extra psychiaters binnen om de enorm gestegen wachttijd voor het onderzoeken van verdachten terug te dringen. Psychiaters die al bij het centrum werken, worden van andere taken ontheven. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag in een Kamerbrief, meldt Trouw.

Teeven laat verder bekijken of de onderzoeken ook op andere locaties kunnen worden uitgevoerd. Twee weken geleden bleek dat verdachten 23 weken moeten wachten voordat ze kunnen worden onderzocht in het PBC. De afgelopen jaren was de wachttijd nog twee tot drie maanden.

Door de gestegen wachttijd zouden ongeveer twintig rechtszaken vertraging oplopen. De wachttijd is volgens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, waar het PBC onderdeel van is, gestegen doordat er veel meer aanmeldingen voor onderzoek zijn. Waardoor dit komt, is niet bekend.

In het PBC in Utrecht kunnen 32 verdachten tegelijkertijd worden onderzocht. Een onderzoek duurt zeven weken. Daarna zijn er nog ongeveer drie maanden nodig voor het rapport af is. Door de gestegen wachttijd nam het hele traject al gauw elf maanden in beslag.

Een mysterie

Ineens ziet ze het staan. Een vreemd donker voorwerp. Ze wist niet wie het er neer had gezet. Misschien stond het er de hele tijd al, maar had ze het nog niet gezien. Het staat onder de houten overkapping. Ze loopt naar de ruimte binnen de ruimte. Als ze eronder stapt, houdt ze contact met de houten wand. Alsof die haar kan beschermen. Zolang ze haar rug tegen te wand houdt, kan er achter haar niets onverwachts gebeuren. Ze loopt voorzichtig, ze is doodstil. Als ze bijna bij het vreemde voorwerp is, laat ze zich langs de wand naar de grond zakken. Ze blijft stil zitten. Hoort ze iets? Ziet ze iets?

Nederlandse dj remixt single J.Lo

De Nederlandse dj en producent R3hab gaat een remix maken voor Jennifer Lopez. De Amerikaanse zangeres heeft hem gevraagd om haar single Papi in een nieuw jasje te steken, laat zijn management Ace Agency maandag weten.

Het oorspronkelijke Papi is afkomstig van Lopez' nieuwe album Love? en is geproduceerd door RedOne, de producent van Lady Gaga. Gaga's single Judas werd ook al onder handen genomen door R3hab. Hij heeft hij net de laatste hand gelegd aan remixes van onder meer Wepa van Gloria Estefan en Give Me Everything van Pitbull en Ne-yo.

R3hab maakt in een razend tempo naam in de Verenigde Staten. Hij is net terug van zijn vierde tournee door het land en heeft van een club in Las Vegas een vaste plek achter de draaitafels aangeboden gekregen.

Website Amnesty plat in Saudi-ArabiŽ

De website van Amnesty International is sinds maandag niet meer bereikbaar in Saudi-Arabië. Amnesty publiceerde vrijdag een kladversie van een controversieel wetsvoorstel op het gebied van terrorisme op zijn website.

Amnesty kan niet bevestigen dat de Saudische autoriteiten de toegang tot zijn website hebben afgesloten in Saudi-Arabië. Meerdere pogingen om de website maandagmiddag te bereiken mislukten echter.

De Saudische autoriteiten mogen volgens het wetsvoorstel elke vorm van vreedzaam verzet tegen het regime behandelen als een terroristisch misdrijf, aldus Amnesty. Het wetsvoorstel betitelt onder andere het schaden van de reputatie van de staat en het in gevaar brengen van de nationale eenheid als terroristische misdaden.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zullen alle genoemde overtredingen zwaar worden bestraft. Zo staat er op het in twijfel trekken van de integriteit van de koning tien jaar celstraf.

Saudi-Arabië reageerde zaterdag op de publicatie van Amnesty. Het regime wees de kritiek van Amnesty van de hand en zei dat het wetsvoorstel bedoeld is om de veiligheidsdiensten te helpen bij het bestrijden van terrorisme. In een verklaring noemde de regering de kritiek van Amnesty 'ongefundeerd en pure speculatie'.

De Saudische autoriteiten hebben sinds eerder dit jaar opstanden uitbraken in het Midden-Oosten alles op alles gezet om eenzelfde scenario in Saudi-Arabië te voorkomen. Het conservatieve koninkrijk stuurde onder andere een troepenmacht naar Bahrein om de regering in dat land te helpen protesten van de sjiitische meerderheid de kop in te drukken.

Roze Maandag trekt meer bezoekers

Roze Maandag op de kermis van Tilburg heeft dit jaar meer mensen dan voorgaande jaren getrokken. Bij eerdere edities trok het festijn zo'n driehonderdduizend mensen. Dit jaar was het drukker, maar een woordvoerder van de gemeente kan geen aantallen noemen. "Dat is zo moeilijk in te schatten."

Volgens de woordvoerder was de drukte dit jaar beter verspreid over de stad. Grote incidenten hebben zich niet voorgedaan. "We hebben hier alleen te maken met de zaken die altijd gebeuren bij grote evenementen als drukte bij de toiletten en lege pinautomaten."

Het weer zat ook mee. "Het is de hele dag droog geweest. Er zijn hooguit acht druppels regen gevallen", aldus de woordvoerder.

Het jaarlijks terugkerende evenement begon al vroeg. In plaats van te wachten tot het licht werd, begon het festijn al rond middernacht met De Valse Start van Roze Maandag op het Piusplein, waar onder anderen Dries Roelvink een optreden verzorgde.

In de middag werd Roze Maandag echter officieel geopend met de overhandiging van een grote roze wup door acteur en zanger Ferry Doedens aan kermiswethouder Joost Müller. Doedens verzorgde vervolgens een optreden, evenals Karin Bloemen.

Het festijn duurt nog tot 04.00 uur.

CDA levert nog altijd meeste burgemeesters

Het CDA mag in de peilingen met veertien zetels dan wel de zesde partij van Nederland zijn, de christendemocraten spannen nog steeds de kroon als het om het aantal burgemeestersposten gaat. Ruim een derde van alle burgemeesters is van CDA-huize, blijkt uit een maandag gepubliceerd overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het gaat om 129 burgemeesters op een totaal van 367, ofwel 35,1 procent. Omgerekend naar inwonersaantallen vallen bijna vier miljoen burgers onder de hoede van een christendemocraat, ofwel 25,8 procent. Het CDA wordt gevolgd door de VVD met 95 posten en in 93 gemeenten hangt de ambtsketting om de nek van een PvdA'er.

De meeste burgers vallen echter onder een burgemeester van PvdA-huize: zo'n 5,7 miljoen (36,8 procent). De PvdA heeft dan ook met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht drie van de vier grote steden in handen. De VVD volgt met 4,2 miljoen burgers (27,2 procent) nog voor het CDA. De vierde grote stad - Den Haag - wordt geleid door een VVD'er.

D66 heeft 22 burgemeesters, GroenLinks negen, de ChristenUnie acht en de SGP levert zes burgervaders.

Vrouwelijke burgemeesters zijn met zeventig stuks in de minderheid. Bij het CDA zijn 22 vrouw, net als bij de VVD. De PvdA heeft achttien vrouwelijke burgemeesters, D66 en GroenLinks allebei vier. Bij de ChristenUnie en SGP ontbreken vrouwen helemaal.

China: Vaticaan is onredelijk

De woede van het Vaticaan over de wijding van Chinese katholieke bisschoppen zonder toestemming van de paus was 'uiterst onredelijk en grof'. Dat heeft de Chinese regering maandag gezegd.

Het Vaticaan heeft op basis van de niet goedgekeurde wijding gedreigd met 'excommunicatie'. Dat heeft de Chinese katholieke kerk, priesters en gelovigen ernstig gekwetst, aldus het Chinese ministerie voor religieuze zaken.

China dwong het katholieke deel van zijn bevolking in 1951 alle banden met het Vaticaan te verbreken. Katholicisme is in China alleen toegestaan in door de staat goedgekeurde kerken. Desondanks zijn miljoenen Chinezen lid van parochies die nog wel loyaal zijn aan de paus.

De spanningen tussen China en het Vaticaan zijn de afgelopen tijd verder afgelopen. Ondanks het feit dat volgens het Vaticaan de paus het alleenrecht heeft bisschoppen te wijden heeft China het afgelopen half jaar drie nieuwe bisschoppen aangewezen.

De Chinese regering zei bereid te zijn om een dialoog aan te gaan met het Vaticaan om de relatie tussen de twee landen te verbeteren. Het land houdt echter vast aan zijn recht om zelf bisschoppen te benoemen.


China: Vaticaan is onredelijk (Foto: Novum)

Website voor Battleship geopend

Universal Pictures heeft een website geopend voor de nieuwe film van Peter Berg getiteld Battleship. De film, met een vermoedelijk budget van 200 miljoen dollar, was de grote afwezige op de Comic-Con, het afgelopen weekend.

De grootste ster in de film is Liam Neeson (in een bijrol). Verder komen we in de cast onder andere Rihanna en Brooklyn Decker tegen. De hoofdrol in de film wordt gespeeld door Taylor Kitsch die, ondanks zijn charisma en charme, niet eerder in een film van dit formaat speelde. Momenteel is hij bezig met opnames voor de Disneyfilm John Carter. De grootste hindernis voor de film is echter de inspiratiebron voor de film, het aloude bordspel Zeeslag, waarbij veel mensen zullen denken: "Ze maken ook overal een film van". En dan hebben we het nog niet eens over het leger van vechtende ruimtewezens.

Op de officiële website zien we een klok terugtellen naar aanstaande woensdagochtend. Het vermoeden is dat er dan een teasertrailer van de film zal verschijnen, maar we zullen op uitsluitsel moeten wachten tot de klok op nul staat.

Battleship draait vanaf mei in de Amerikaanse bioscopen. Wanneer de film in de Nederlandse bioscopen te zien is, is nog onbekend.


De inspiratiebron voor de film Battleship.

Ajax: "Deal Stekelenburg nog niet rond"

Een vertrek van Maarten Stekelenburg naar AS Roma lijkt steeds dichterbij te komen. De Italiaanse club meldde vandaag al dat de doelman deze week zijn handtekening onder een meerjarig contract zou zetten, maar Ajax ontkent dit zolang de transfer nog niet helemaal afgerond is.

AS Roma zou zes miljoen euro plus enkele bonussen moeten betalen voor de international die in Amsterdam nog een contract voor één seizoen heeft. Ajax ontkent bij monde van Danny Blind dat alles al rond is. Trainer Frank de Boer denkt ondertussen dat hij zijn eerste doelman kwijtraakt. "De clubs moeten er uitkomen, maar ik kan niet anders dan er rekening mee houden dat Maarten nog deze week afscheid neemt. In dat geval wordt Kenneth Vermeer onze eerste keeper en halen we een tweede doelman die met hem mag concurreren."

Game of the Decade-toernooi - Dag 9

Vandaag dag negen van de Game of the Decade-competitie. Wederom een aantal grote titels waar je vandaag een keuze uit kan maken. Welk van de onderstaande acht games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Assassins Creed: Brotherhood
Het tweede deel in de Ezio-trilogie die we in Assassin's Creed 2 voor het eerst zagen. De game bracht nieuwe mechanieken met zich mee. Zo heb je de mogelijkheid om burgers tot Assassins op te leiden en zo geld te verdienen. Ook bevat de game een multiplayer waarmee je een gevaarlijke variant op verstoppertje kan spelen.

Crackdown
Crackdown is een openwereld-game waarin je kan doen en laten wat je wilt. Je hebt de mogelijkheid om over gebouwen heen te springen en op originele wijze criminelen te lijf te gaan.

Freedom Force
De game speelt zich af tijdens de Koude Oorlog. Wanneer er aliens op de aarde verschijnen is er natuurlijk stront aan de knikker en je zult een team van 14 man moeten gebruiken om ze te stoppen de aarde te vernietigen.

Icewind Dale
Icewind Dale is een dungeon crawler die nog het meest lijkt op het bekende Baldur's Gate. Door de game heen maak je een groep van avonturiers die samen op pad gaan om de vele grotten te onderzoeken.

Metroid Prime 2: Echoes
Het tweede deel in de Metroid Prime-trilogie. Wederom is de game volledig in 3D te spelen en de gameplay week ook niet veel af van de vorige game in de serie. Wat nieuw was voor de serie was de introductie van een 4-speler multiplayer waarin spelers het tegen elkaar op konden nemen.

Psychonauts
Vreemd, dat is hoe Psychonauts het beste omschreven kan worden. In de game heb je de mogelijkheid om met je paranormale gaven in de hoofden van de meest bizarre personages te kruipen. Je uiteindelijke doel is om bij de superheldengroep te komen genaamd de Psychonauts.

Star Wars: Knights of the Old Republic 2
Het tweede deel in de serie speelt zich 5 jaar na de gebeurtenissen van het eerste deel af. De Sith zijn begonnen om de Jedi op te jagen en ze te vermoorden. Jij bent de enige hoop voor de Jedi.

The Witcher
Keuzes! Dat is waar het bij The Witcher om draait. In de donkere wereld van de game zul je monsters moeten verslaan maar belangrijker zijn de keuzes die je gaandeweg in de game maakt. Kleine keuzes kunnen grote gevolgen hebben voor de rest van de game.

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.