Google koopt bedrijf voor gezichtsherkenning

Google koopt Pittsburgh Pattern Recognition (Pittpatt), gespecialiseerd in gezichtsherkenning op foto's. Dat bevestigt het bedrijf maandag.

Hoe Google de technologie gaat gebruiken wil het bedrijf nog niet zeggen. "Het team van Pittpatt heeft een innovatieve technologie ontwikkeld op het gebied van patroonherkenning en zichttechnologie. We denken dat hun onderzoek en technologie op vele manieren voordelig kan zijn voor onze gebruikers. We verheugen ons op de samenwerking met Pittpatt", schrijft Google.

Binnen fotodienst Picasa van Google wordt nu al gebruikgemaakt van gezichtsherkenning. Bij het 'taggen' van een persoon op een foto zoekt Picasa naar andere foto's waar dezelfde persoon op staat.

Volgens technologiewebsite Webwereld past de overname goed binnen het doel van Google 'om alle informatie op de wereld te ontsluiten'. "Dit soort technieken levert Google steeds meer informatie op", legt redacteur van Webwereld Jasper Bakker uit. "Hierdoor kunnen in de toekomst wellicht makkelijker relevante advertenties naast de pagina geplaatst worden die je bezoekt."

De privacygevoeligheid van gezichtsherkenning is onderwerp van debat. Topman Eric Schmidt zei in mei nog tijdens een Google-congres niet te willen werken aan een database voor gezichtsherkenning uit privacyoverwegingen. Schmidt noemde het toen in de Britse krant The Telegraph 'verontrustend dat de technologie nu zo accuraat is'.

Ook nu benadrukt Google dat het bedrijf geen gezichtsherkenning gaat toevoegen aan zijn applicaties of producten, behalve als er sterke privacybeschermende maatregelen zijn genomen.

"Gezichtsherkenning hoeft niet alleen privacybeperkend te werken. Misschien werkt Google wel aan een techniek om in te loggen in je telefoon met je gezicht. Dat zou juist privacybevorderend zijn" stelt Bakker. "Maar dat zijn wel speculaties."


Google koopt bedrijf voor gezichtsherkenning (Foto: Novum)