'Volgend jaar resultaat deeltjesversneller'

Voor het einde van 2012 zullen de wetenschappers bij de deeltjesversneller van het Europese onderzoeksinstituut CERN vaststellen of het theoretische Higgs-boson deeltje bestaat of niet. Dat heeft de directeur van CERN Rolf Heuer maandag gezegd.

Het vertrouwen van Heuer is gebaseerd op de meest recente resultaten van de wetenschappers die werkzaam zijn bij de deeltjesversneller onder de grens tussen Frankrijk en Zwitserland.

Het Higgs-boson deeltje is een essentieel onderdeel van het Standaardmodel van deeltjesfysica. Het zou onder andere de Big Bang theorie verklaren. Daarnaast menen wetenschappers dat het Higgs-boson-deeltje massa geeft aan andere objecten en levensvormen in het heelal.

Met de deeltjesversneller vuren wetenschappers deeltjes op extreem hoge snelheid op elkaar af in een poging de omstandigheden een of twee miljardste van een seconde na de Big Bang na te bootsen. Wetenschappers zeggen bijna het energieniveau te hebben vastgesteld waarbij het Higgs-boson deeltje kan worden waargenomen.

Vorig jaar vuurden de natuurkundigen bij CERN voor het eerst twee miniscule deeltjes op elkaar af in de 27 kilometer lange deeltjesversneller. De botsing tussen de deeltjes moet de natuurkundigen nieuwe inzichten geven over de situatie in het heelal vlak na de Big Bang.

"Ze hebben het Standaardmodel goed getest", zei Heuer over de wetenschappers. "Nu zijn ze klaar om ons mee te nemen naar onbekend terrein. We missen nog steeds het meest gezochte deeltje van allemaal, het Higgs-boson deeltje."

Natuurkundigen hopen naast Higgs-boson ook andere, vooralsnog theoretische natuurkundige fenomenen waar te nemen zoals donkere materie. Donkere materie wordt geacht het gebrek aan massa in het heelal te verklaren.


'Volgend jaar resultaat deeltjesversneller' (Foto: Novum)